Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1051) Gyantusz válasza #65675776 (#1048) üzenetére


Gyantusz
tag

:C

Ami azt jelenti, hogy ugyanazon címen többet nem lehet az Ab-hoz fordulni.
"Formai okokból", de egy amatőrség!!! :D

Louro:
Nekem anno azt mondták középsulis oskolatársaim 10-11 éve, azért kerülik ki a sorozási bevonulást, mert elhagyná őket a barátnőjük, mikor bent vannak. Csupán csak az a bökkenő, hogy ma már (10 év múlva) egyiknek sincs meg a "régi"... ;)
A "[...] mert különben rászokok a dohányzásra/ivásta" szintén sláger volt.

Ezt a hozzáállást már akkor is furcsáltam, nem láttam a sereg - akaratgyengeség között párhuzamot.
Hidd el, nem a seregen múlik ez, viszont aki illegálisan marad távol a kötelezettségeitől, azt a Büntető Törvénykönyv különböző mértékben szankcionálja: 3-15 év börtön!
A #1044-ben elírtam, 333/A-342. §. az irányadó. :B

Az "italozó" katonák rendfokozattól függetlenül mindenkor megszegték/-ik a katonai esküt!

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1052) Reno7 válasza Gyantusz (#1043) üzenetére


Reno7
senior tag

Én arra gondoltam hogy a Honvédség szakemberei a Hyundai HL 770-7A gépek fülkéit egy picit biztonságosabbá teszik,mert a gyári kiszerelés nem valami biztonságos...csak ha netán kiküldünk párat Afganisztánba,akkor szerintem nem lenne hátrány a kezelőre nézve.(-IED ellen nem lehetne felkészíteni,de talán gépkarabélylövés ellen igen-) Bár az is tény hogy a 280 lóerős motor nem köszönné meg. :U

My SHAMAN is so overpowerd, I once cast a frostshock in Summerspring, now its called Winterspring.

(#1053) lsc válasza Reno7 (#1052) üzenetére


lsc
nagyúr

Ezeknél e gépeknél nem a lóerő a lényeg, az csak autós kártyában mutat jól . Hasonló méretű jcb 240 lovas, nem panaszkodtak erőtlenségre . Mondjuk ha páncéloznák pl + 1t az a királycsapoknak és a hidraulika hengereknek nem tetszene .

Az élet kegyetlen .

(#1054) Gyantusz


Gyantusz
tag

Szerintem már elég sokan láttátok a tegnap esti hírekben, de a későbbi utánna kereshetőség (pl. linkhiba) érdekében le is írtam a szövegét a hírnek/riportnak.

Befulladt a Honvédség fegyverpróbája - videotar.mtv.hu

"Használhatatlan géppisztolyokat szállított a Honvédségnek a több mint 7 milliárd forint értékű fegyverkorszerűsítési pályázat győztese. Az elvileg felújított Kalasnyikovok darabonként 1 millió forintba kerültek volna. A Honvédelmi Minisztérium ezek után nem fizet értük, hanem új pályázatot ír ki. - D. Tóth Kriszta

Az 1 millió forintos géppisztolyok már a próbalövéseknél szétestek. A Honvédelmi Minisztérium fegyverzetkorszerűsítési programjában készült Kalasnyikovok prototípusai 2000 lövés után, vagyis még a kipróbálás alatt használhatatlanná váltak. - Vígh András, narrátor

Elmozdulnak a helyükről a kiegészítő eszközök, ezek akadályozzák a hüvelykivetést, így akadály lép fel a fegyvernél, ami a tüzelést megakadályozza. Nyílvánvalóan e mellett a fegyver a pontosságát, megbízhatóságát is elveszti abban a pillanatban.
Tömböl László mérnök vezérezredes, HM HVKF

A Honvédelmi Minisztérium 7700 Kalasnyikov felújítására írt ki pályázatot. Az első négy fegyverrel végzett próba után a Minisztérium úgy döntött, hogy nem köt szerződést a pályázaton kiválasztott céggel. - Vígh András, narrátor

Az volt a célunk, hogy ne kerüljön olyan eszköz a Magyar Honvédségnél rendszeresítésre, vagy akár még csapatpróbára se, amely az előzetes feltételeknek nem felel meg.
Bocskai István HM-szóvivő

Az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának Fideszes elnöke szerint a kudarc ellenére folytatni kell a hadsereg modernizálását. - Vígh András, narrátor

Elengedhetetlenül szükséges, hogy a gazdaság teljesítő képességéhez képest, vagy annak mértékében növeljük a Honvédségre fordított pénzeszközöket csak azért, hogy a magyar haza védelmét és a missziós küldetéseket minimális szinten el tudjuk látni, egyébként összeomlik a rendszer.
Lázár János (Fidesz), a Honvédelmi Bizottság elnöke

A Minisztérium új pályázatot ír ki a Kalasnyikovok felújítására. A program így nem áll le, de hónapokat csúszik." - Vígh András, narrátor

Érdekes a riportban olvasható egyik megjegyzés:
"A Honvédségnek békeidőben tíz évre elegendő Kalasnyikov-lőszere van."

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1055) Gyantusz válasza Reno7 (#1052) üzenetére


Gyantusz
tag

Persze, igazad van és nem is vitázok vele.

Kis információ többletet adok azért:

Az MSZ 500 szerinti szerkezeti acél testsűrűsége 7850 kg/m3.
Ebből fakadóan 1 m2-nyi 5 mm vastag acéllemez tömege: 39,25 kg (0,005*7850)
1 m2-nyi 10 mm-es acéllemez tömege pedig 78,5 kg.
(csak hogy érezd, egy zsák cementé 50 kg, elég emelgetni)

Na most csak saccolok, nagyolva kell rá kb. (1,5 m*2 oldal+2 m*2 oldal)*1,5 m=10,5 m2, legyen 12 m2-nyi acéllemez, ami 10 mm-essel 942 kilogram plusz szerkezeti tömeget jelent. Egyéb elemek (pl. ajtózsanérok) erősítése végett legyen 1 tonna.
Szóval nem egyszerű, és még ez a 10 mm sem biztos, hogy elég. Lehet kellene még mögé egy 5 mm-es lemezsor is, mondjuk 10 cm-es hézaggal, arra az esetre, hogyha átütné a 10-est, a begombásodott lövedéket az 5-ös megfogja (plusz 500 kg).
De gondolkodhatunk kerámiabetétekben is (1800 kg/m3 14 N/mm2-es nyomásállóság feletti esetén, MSZ 551/2, de vannak 2100-3000 között is - megj. a 14 N-os is "elég jó", pillértégla-anyag), vagy akár Kevlar-lemezeken, de ez utóbbiak ára nem acélár... persze könnyebbek. A síküveg testsűrűsége 2500 kg/m3 (MSZ 2735). Síküveg=pl. ablaküveg, de nekünk ugye lövésbiztos kell, ami akár még nehezebb is lehet.

Tehát olyan 1,5-2 tonnát jelentene a páncélozása (a motor védelmével még nem is nagyon számoltam).

A nevezett magyar szabványok már lejártak, nincsenek még meg az EU-harmonizáltak (pl. MSZ EN), de támpontoknak elég jó adatok szerintem.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1056) Gyantusz


Gyantusz
tag

Érdekesség:

Katonai logisztika periodikum - hm.gov.hu

Katonai logisztika 2009/1.

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1057) Gyantusz


Gyantusz
tag

Még egy, ha még nem olvastátok (2009. május 28.):

Gépkarabély Modernizációs Program - hm.gov.hu

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1058) Dare2Live válasza Gyantusz (#1054) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Használhatatlan géppisztolyokat szállított a Honvédségnek a több mint 7 milliárd forint értékű fegyverkorszerűsítési pályázat győztese. Az elvileg felújított Kalasnyikovok darabonként 1 millió forintba kerültek volna."
:Y :W :Y :W :Y :W

1 millióba? Basszák meg. Ennek a feléből kiegészítőkkel megspékelt zsír új G36van... BOLTBÓL!!!! Vagy akármi pl SCAR ha kalibermániások vagyunk. És ezeknem kicsit jobb fegyverek.
Még ha a maradék 500.000Ftből skulot vesznek is összehasonlíthatatlan lenne a difi.

Döbbenet a köbön, a hadsereget most is csak szétlopják....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1059) Dare2Live válasza Gyantusz (#1057) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

egyszerüen szóhoz nem jutok.....

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1060) csibor válasza Gyantusz (#1057) üzenetére


csibor
őstag

Ezzel a szöveggel csak az a gáz.Már korlátozottan de már rendszeresítve van a 5.56X45 lőszer,és nem hinném hogy + 7000 db akkora kihívás lenne.

(#1061) #65675776 válasza Dare2Live (#1058) üzenetére


#65675776
törölt tag

(#1062) Gyantusz


Gyantusz
tag

Sajtóközlemény:
Fegyveres összecsapás Baghlan tartományban, Pol-e Khumritól északra 40 km-re - hm.gov.hu, 2009. június 10.

12 rongyfejűnek harangoztak, plusz egy rakat hadianyaguknak "einstand". Személyi sérülés nem történt az OMLT-nél.

Egységben az erő.
Még az a szerencse, hogy az ellen ugyanazt a skulót lövi, mint a magyar srácok. Lévén sorstársaiktól nem tudnak a helyszínen 43M/39M lőszert kérni, ha kifogytak, az biztos.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1063) Reno7 válasza Gyantusz (#1055) üzenetére


Reno7
senior tag

Ez egy nagyon tartalmas válasz volt,köszönöm :R

My SHAMAN is so overpowerd, I once cast a frostshock in Summerspring, now its called Winterspring.

(#1064) lsc válasza Gyantusz (#1062) üzenetére


lsc
nagyúr

Innen nézve rongyfejű, onnan akár szabadságharcos, ráadásul gondolom volt családjuk is .

Az élet kegyetlen .

(#1065) #65675776 válasza lsc (#1064) üzenetére


#65675776
törölt tag

"ráadásul gondolom volt családjuk is"

Ennek tudatában kellett volna megülni a seggükön. A kutya nem szólt hozzájuk, senki nem basztatta Őket. Akkor meg mit verik magukat?

Érdekes, hogy az arabok bármit csinálnak, az mindig szabadságharc. Pl szabadságharcosok eltérítik az Őket rabszolgasorsba kényszerítő repülőgépeket, esetleg fel is robbantják őket, vagy belevezetik néhány épületbe. És egyből hősökké válnak... Persze komolyabb katonai célpontokat ezek a "hősök" nem mernek megtámadni, nyiltan legalábbis biztosan nem. A maoista gerillák legalább kard-ki-kard nekimentek az ellen hadseregének mindig, nem takaróztak a saját civiljeikkel, és nem az ellen civiljeit támadták. Őket lehet tekinteni szabadságharcosoknak, de az ilyen sunyi barmokat nem.

Jelen eset persze más, itt katonai célt támadtak. A meg volt olyan pofátlan, hogy megvédte magát, és eközben a támadók egy része elesett.

(#1066) lsc válasza #65675776 (#1065) üzenetére


lsc
nagyúr

Azért ne felejtsd el hogy ők vannak otthon, mi és az amik is az Ő szemükben hódítók vagyunk . Igazad lenne ha nem ott történt volna az egész . Ha jól emlékszem rendszerváltáskor nagy volt az öröm amikor a ruszkik kivonultak, pedig ők nem harcoltak, ehhez képest az amik nem egy civilt kinyírtak, akkor nálunk mi lett volna ? A módszerekről megint lehet vitatkozni, de azt nem is hoztam fel , ők úgy csinálják ha tetszik ha nem, egyébként a módszereik nekem sem tetszenek, de ez nem is fontos . Csak arra akartam rávilágítani hogy akiket megöltek azok is emberek, családdal stb, a rongyfejű meg marha jól hangzik, csak ez a dolog nem egy számítógépes játék .

Az élet kegyetlen .

(#1067) #65675776 válasza lsc (#1066) üzenetére


#65675776
törölt tag

Afganisztánban is az van, mint mondjuk Irakban. A döntő többség örül az előző rendszer megbuktatásának (ha már önerőből nem voltak rá képesek). Van viszont egy eléggé kicsi ( lakosság teljes létszámához viszonyítva) csoportosulás, aki nem bírja elviselni az elvesztett hatalmát. Ez utóbbiak keménykednek megállás nélkül. A többség meg nem tesz ellenük semmit, ahogy gyakorlatilag egyetlen arab országban sem. Pont a többségnek lenne a feladata az, ami végett az amerikaiak és szövetségeseik ott vannak. És képesek is lennének rá, csak akarni kellene. (Áden-ben volt esze a többségnek, és hatékonyan lepusztították a lázadókat. Ott egy aránylag kicsi SAS különítmény elég volt arra, hogy gatyába rázza Őket. Plusz némi légitámogatás.)

(#1068) lsc válasza #65675776 (#1067) üzenetére


lsc
nagyúr

Ez marha jól hangzik, de akkor is Ők vannak otthon . Lehet ideológiát gyártani, de ha tetszik ha nem ez egy megszállás, annak minden következményével . Vannak ellenállók ? Persze hogy vannak, minden megszállás ezzel jár . Ha jól tudom Afganisztán egy szuverén állam, de marha jól jött a megszállás a tehetetlen bush kormánynak . Észak-Korea jobban keveri az "anyagot" /fegyverkereskedelem, atomtechnológia eladása, a saját népük elnyomása/ de érdekes módon oda a szankciók elegek . Kettős mérce működik rendesen, de azért tapsolni hagy ne kelljen az egészhez .

Az élet kegyetlen .

(#1069) #65675776 válasza lsc (#1068) üzenetére


#65675776
törölt tag

Csak ugye Észak-Korea nem jelentett közvetlen és reális fenyegetést 1953 óta. Irak és Afganisztán viszont folyamatosan a '70-es évek óta. Persze ezt nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni...

[ Szerkesztve ]

(#1070) lsc válasza #65675776 (#1069) üzenetére


lsc
nagyúr

Irak és Afganisztán mint állam kire ? Milyen fenyegetés ? Pakisztánnak honnan van atomtechnológiája /legalábbis a legnagyobb segítséget honnan kapták/ ? Most miért támogatják annyira pakisztánt, nehogy a tálibok kezébe kerüljön az "atomkulcs" ? Ez így nem fenyegetés ? Arra még mindig várom a választ, megszállás vagy nem ? Ha nem igazad van, de ha igen akkor miért csodálkozunk ? Szomáliába bementek /szerintem nem fenyegetett senkit/ , miután a nagy technológiai fölény befuccsolt akkor inkább nem volt fontos az egész, kivonultak / most meg gond van a kalózkodással, a tengeren már vissza kellett jönni /. Mindez csak ideológiák gyártása mint említettem, de hát ez van .

Az élet kegyetlen .

(#1071) #65675776 válasza lsc (#1070) üzenetére


#65675776
törölt tag

Irak közvetlen fenyegetés volt az összes környező államra nézve. Nyilván Te még nem hallttál ezek szerint az első két Öböl-háborúról, illetve kicsit jobban kitekintve az arab-izraeli háborúkról. Nyilván az is elkerülte a figyelmed, hogy Szaddam amíg csak hatalmon volt folyamatosan fenyegette Szaud-Arábiát is.

Afganisztán a terrorizmus hathatós támogatásával gyakorlatilag az egész világra közvetlen fenyegetést jelentett.

Megszállás, amire pont a megszállás ellen küzdők szolgáltatják a további okot. Ha leülnének a seggükre, akkor ki lehetne vonni a megszálló erőket (ergo pont a semmittevéssel érnék el a céljukat). Csak ehhez ugye tárgyalniuk kellene a felkelőknek. Jelenleg az afgánok nagyobb szabadságban élnek, mint a tálib terrorállam alatt.

Pakisztánt nem most kezdték el támogatni a nyugatiak, ez elég régi kapcsolat. Csak volt egy jó évtizedes hidegülés. Hogy Pakisztánnak vannak atomfegyverei az a térség erőegyensúlyához elengedhetetlen (mert ugye Indiával valahogy egyensúlyt kell tartani).

Szomáliában ott kezdődött a probléma, amikor kivonták a USMC erőit. Amíg Ők ott voltak Aidid még szarni is csak előzetes felderítés után mert menni. A problémát ott is a töketlen vezetés okozta, és a szövetséges erők koordinálatlansága.

(#1072) lsc válasza #65675776 (#1071) üzenetére


lsc
nagyúr

Irak ha annyira veszélyes volt akkor idősebb bush miért állt meg az iraki határon ? Miért hagyták szaddamot hatalmon ? Esetleg látták hogy ez lesz belőle ami most van, csak a fiatalabbnak minden mindegy volt ? Gondolom a figyelmedet elkerülte hogy észak-korea folyamatosan fenyegeti délt és japánt , de az rendben van . Pakisztánban a terrorizmus most a legnagyobb gond, oda is bevonulnak ? Vagy az "jó indián" ország ? Erről a nagyobb szabadságról azért meghallgatnék egy-két megszállottat, nem tudom neked hogy esne ha mondjuk nem mehetnél a parlamentbe mert az a "zöld zóna" /vagy mi / . Az rendben van hogy kivonultak szomáliából, de ott miért nem zavarja az usát hogy félmunkát /talán még azt sem/ végeztek ?

Az élet kegyetlen .

(#1073) Gyantusz válasza lsc (#1064) üzenetére


Gyantusz
tag

A "rongyfejű" egy brit SAS-katona tollából származik (bővebben Andy McNab: Hívójele: Bravo Kettő Nulla). Használatát nem feltétlen degradálónak szánam, a muszlimokat jellemző fejfedők szinonímája. Használatával egyértelműen kifejezhető az illető vallási hovatartozása. Alapvetően igaz amit írsz: a saját ideológiájuk szerint szabadságharcosok, de igen gyakran a "tálibok" - ha nem baj én nem nevezném őket "tanulóknak" - és haduraik által megfenyegetett, megfélemlített afgán honpolgárok, akiket nemnagyon lehet szabadságharcosoknak, mint inkább szerencsétleneknek nevezni. Klasszikus és tipikus eset, hogy rendre nem azok halnak meg, akik uszítanak, hanem aki "belekeveredik", előbbi rohan el/emigrál legelőször, mint ez a történelemben már annyiszor igazolt tény. De ez nem is kérdés.

Nevezett konfliktusoknak van egy kronológikus idősíkja, kéretik nem külön kezelni őket:
Koreai háború után Észak-Korea kellően elszigetelődött.
Afganisztáni polgárháború és szovjet intervenció->Pakisztán-indiai konfliktus szintén összeforr.
Iraki válság->Irak-iráni háború->Öbölháború->2003-as iraki háború
Szomáliai polgárháború és népírtás.

A nemzetközi(/kül-) politika szerves folyama, önállóan nem értelmezhetőek teljeskörűen, bármely oldalról nézzük is.
Mára nyílvánvalóvá vált, hogy a destabilizált helyszíneket nem szabad a fejlett társadalmaknak szó nélkül hagyniuk. Az ügy, hogy stabil, azaz kiszámítható politikai rendszerek működjenek ezen területeken globális érdek! Ezt a repülőgép-terrorizmus és a kereskedelmi útvonalak veszélyeztetése (pl. Szomália), azok megoldásaira tett kísérletek jól példázzák.
Egy-egy ország, vagy katonai szövetség fegyveres ereje véges. Nem lehet ott mindenhol és nem avatkozhat be az összes destabilizált térségben. Noha egyébként titkosszolgálati és "különleges műveleti" szinten nagyon sok ilyen "fedett" tevékenység zajlik.

#1072:
Az öbölháború azért maradt "félbe", mert az ENSZ BT csak Kuvait felszabadítását hagyta jóvá. Ezt követően, hogy szavatolják a térség biztonságát és az ENSZ fegyverellenőreinek munkáját, Irak felett repüléstilalmi zónákat jelöltek ki (USA, brit, francia, szaúi) szintén ENSZ BT-határozat alapján. Miután a franciák érdekei sérelmet szenvedtek, 1998-ban felhagytak a "bulival".
Ha az USA-nak figyelme elhagyta volna Japánt és Szomáliák, ugyan miért volna lassan egy vadászezred az okinavai Kadena légi támaszponton? Pluszban egy csapásmérő flottakötelék rendszeres a térségben. Szomáliát szintén elszigetelik a NATO-flottakötelékek. (a magyar elég virsli és rosszul is van fordítva).

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1074) lsc válasza Gyantusz (#1073) üzenetére


lsc
nagyúr

Ebben csak az a szép hogy mint írod azok halnak meg akik nem is biztos hogy annyira meg akarják támadni a megszálló erőket, tehát emiatt még inkább nem nézném le őket . A vallást meg nem igazán érdemes belekeverni a dolgokba, gondolom ők is tudnának sértőt mondani a keresztény /gondolom de ha más akkor bocs/ mivoltodra . A brit sas-ről meg csak annyit, nem igazán vitézkednek ők sem a két említett államban, ráadásul az ellenséget nem lenézni kell, főleg nem ilyen helyzetben . Azt még megemlíthetnéd irak megszállására melyik ensz adott felhatalmazást, amelyiket én ismerek az nem . Korea és japán úgy került bele a dologba hogy őket is fenyegeti észak, akkor most oda is bevonulnak ?
Noha egyébként titkosszolgálati és "különleges műveleti" szinten nagyon sok ilyen "fedett" tevékenység zajlik. Biztosan van, csak erre meg a messziről jött ember hasonlata jut eszembe . Mondjuk a szomáliai elszigetelés elég lyukacsos, de tény próbálkoznak, az meg ennyire elég .
Koreai háború után Észak-Korea kellően elszigetelődött. Ez az iráni fegyver beszerzések ismeretében elég érdekes mondat, érdemes lenne megnézni mondjuk a rakétatechnológiájukat .

[ Szerkesztve ]

Az élet kegyetlen .

(#1075) Gyantusz válasza lsc (#1074) üzenetére


Gyantusz
tag

Mivel a muszlimok a keresztényeket hitetleneknek nevezik, így nem kell sokat törnünk a fejünket a "bélyegeken".
Az SAS-ről [link] konkrét infókat nem hiszem, hogy fogsz olvasni, de elégedjünk meg a ténnyel, hogy ahol brit katona van, ott ők is ott vannak (mélységi felderítők) Mellesleg az első hivatalos tűzharcot is ők kezdték az afganisztáni behatolsákor... Mivel nincsenek reflektorfényben és nem is lesznek, így hogy mennyire hatékonyak még csak fogalmunk sem lehet. A sajtóképbőli hiányuk a hatékonyság mércéje. De ilyen szinten a többi ilyen alakulatra is igaz ez. Egyébként nem lennék meglepődve, ha az Észak-pakisztáni területeken próbálnának beszivárogni. Ha figyelted az eseményeket, nemrégiben komoly csapásméréseket vitleztek ki ott a RAF és az USAF gépei. Valószínűsíthetjük, hogy nem a mezei bokorugrók voltak a felderítők olyan helyen, ahová pakisztáni katona még parancs után sem teszi be a lábát. Nem mellesleg itt komoly mennyiségű fegyvert szállítanak be Afganisztánba, illetve van pár eleddig lokalizálhatatlan fegyvergyár is (a csapásmérések főként őket érték).
Hogy bevonulnak-e Észak-Koreában, arról max. Hillary Clinton külügyminiszter és tanácsadói tudhatnak (köztük a CIA). De az biztos, hogy a hadműveleti tervek vázlatai már elkészültek, illetve a régiek felülvizsgálaton és pontosításokon esnek át. Pláne a terep nem is ismeretlen az amerikaiak előtt, mert már jártak ott 50 éve... Mindenesetre az borítékolható, hogy ha kitör a gebasz és elönti az emberek agyár a szarlé, az a rezsim hamar kinyúl(hat). Katonai potenciálja mindössze a nukleáris csapásmérő képeségre koncentrálódik. Márpedig ha bevetik, isten irgalmazzon a rezsimnek. És erősen kétlem, hogy ekkor Kína és a SZU is mellé állna egy olyan országnak, aki a feneke alá radioaktív sugárzást eregetne.

Észak-Korea–Pakisztán–Afganisztán–(India)–Irán kapcsolatok. Gondolom látod a geopolitikai összefüggéseket, hogy miért is fontos a középső két muzulmán országban az ellenőrizhető felügyelet, azaz erős kormányok (és jóllakott népek) fenntartása. A "jóllakottság" nem ideológiai, hanem szociális értelmű, lásd: "szívvel-lélekkel" hadviselést.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1076) lsc válasza Gyantusz (#1075) üzenetére


lsc
nagyúr

Mondjuk a hitetlen és a rongyfejű szerintem nem egy kategória, de látom magyarázat mindenre van, még ha értelmetlen is . Észak-koreával miért kell várni ? Hiszen már mióta fenyegetőznek, a nép nyomorog, fegyvert és technológiát régóta adnak el mindenkinek, mi lesz az a pont amikor azt mondják elég ? A két említett országban messze nem nyomorogtak annyira mint északon, mégis exportálni akarják a demokráciát . Mondjuk szerintem nem lesz sikerük egyik államban sem, de majd kiderül . Ha Te ellenőrzésnek nevezed ami a két országban van és kezd kialakulni pakisztánaban akkor elég érdekes elképzeléseid vannak az ellenőrzésről . Iraki belpolitika, a kurdok miért nem kapnak autonómiát, vagy akár önálló államot ? Ja akkor a törökök balhéznának, akkor inkább a probléma nem is létezik . Az sas mítoszai meg jól mutatnak könyvekben, azt is tudom hogy sok mindent csinálnak, de amíg nem látok tiszta képet róluk /szerintem sem fogok/ addig dumának nem rossz, de fenntartásaim azért vannak .

[ Szerkesztve ]

Az élet kegyetlen .

(#1077) Gyantusz válasza lsc (#1074) üzenetére


Gyantusz
tag

"Azt még megemlíthetnéd irak megszállására melyik ensz adott felhatalmazást, amelyiket én ismerek az nem . Korea és japán úgy került bele a dologba hogy őket is fenyegeti észak, akkor most oda is bevonulnak ?"

Nem a "bevonuláson" van a hangsúly! HA sikerül az észak-koreai demokratikus ellenzéket annyira feltüzelni és a kommunista rezsimet kiiktatni, hogy kormánypuccsal megdönthető lesz a rendszer, hidd el, ezt fogják választani! És ebben partner nemcsak a mai napig hadban álló Dél-Korea, hanem Japán is! Az USA-nak nem érdeke (ellentétben a magyar "nemzetieskedőkkel"), hogy felelslegesen ontsák ki saját honfiaik vérét, ha kitkosszolgálai és "különleges műveleti" eszközökkel is megdönthető egy diktatórikus hatalom.
Ha nem (és cassus bellit-t, azaz kiváltó okot is ad), akkor viszont marad a katonai intervenció.

A 2003-as iraki háborúnak az ENSZ BT 1441-es határozata elég jó?

Egyéb esetben az összes BT-határozat 1946-tól napjainkig.

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1078) Gyantusz válasza lsc (#1076) üzenetére


Gyantusz
tag

Az SAS-el kapcsolatban lehetnek fenntartásaid, de ha vennéd a fáradtságot és utánuk olvasnál a (már magyar nyelven is) fellelhetető irodalomban, finoman szólva is kissé árnyaltabb képet kapnál róluk... Elgondolkodnál azon, hogy pl. az orosz Szpecnaz miért vallja magát az "orosz SAS"-nek...

Kurdisztán nem csak Törökország problémája, hanem az egész Közel- és Nyugatközép-Ázsiának (már ha van ilyen fogalom). Láss egy 1992-es CIA-térképet. Látható rajta, hogy Töröko., Szíria, Irak, Irán és Azeerbajdzsán is érintett a kérdésben. Arról nem is beszélve, hogy ezen a területen jelentős mennyiségű fosszilis nyersanyag van a felszín alatt, amit "érthető" okokból egyik ország sem akair autonómiával kivonni az ellenőrzése alól (úgy teszünk, mintha mi nem ezt csinálnánk a kérdéses esetben...).

Pakisztán 20. század második felébeni történetét összevetve nem volt komoly változás a maihoz képest. Lázadások, terror, minden volt a két muszlim országban. Láthatóan a helyi klánok nem tudják és nem is akarják a nyugati minta szerint vezetni az országot.

<szerk>
Mit "nyugati minta"? Még az öbölmenti országok mintáját is elveti a többség (mármint a lázadók). A többi békét és fejlődést akar, mint a királyok idejében.
Tudod, az iszlám fundamentalizmust nem lehet legitimálni semmilyen szinten!!! A Korán nem ezt tanítja, amiben hisznek!

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1079) Dare2Live válasza Gyantusz (#1075) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Katonai potenciálja mindössze a nukleáris csapásmérő képeségre koncentrálódik."

Azért ez erős túlzás, tudomásom szerint pl 10.000 tüzérségi eszköz van betonbunkerben a határnál..... Ebből 6.000 Szöulra mered. Hatástalanításuk problémás: Azon a határon nehézkes átjönni minden négyzetméteren van ott akna, 100menként tankcsapda és a haderő fele kb félmillió fanatizált valamennyire kiképzett katona AKt szorongatva várja a gonosz dél támadását.

Szóval nem csak a nukleáris csapásmérésre koncentrálódik (ami elvileg rakétára szerelt verzióban nincs is nekik) és bár kétségtelen, hogy USA és SK nagyon beverné őket azért még Szöul utána elég ronda látvány nyújtana.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1080) lsc válasza Gyantusz (#1078) üzenetére


lsc
nagyúr

A Korán nem ezt tanítja, amiben hisznek! Ehhez a kijelentéshez nem ártana ismerni a koránt, de ha olvastad akkor nem szóltam /én nem / . Az orosz specnaz meg orosz specnaznak vallja magát, max az újságírók előszeretettel rájuk aggatják az orosz sas jelzőt . Kurdisztán legnagyobb része irakban van, ott meg most az usa az úr, tehát ha valaki tehet az érdekükben akkor az az usa . Mondjuk ők is csak addig voltak jók amíg segítettek szaddam legyőzésében, aztán már nem olyan fontosak . Miért kellene úgy élniük mint az öbölmenti országoknak ? Te szeretnéd ha megszabnák hogyan élj ? Mindkettő vagy három szuverén ország, akkor holnap jöhetnek hozzánk is mert nem úgy mennek a dolgok mint mondjuk ausztriában ?
Láthatóan a helyi klánok nem tudják és nem is akarják a nyugati minta szerint vezetni az országot. Miért kell rájuk erőltetni ?

Mod Dare2Live : Ráadásul amennyire tudható szétfúrták az országot, mindent a föld alá vittek, az usa erre már rácseszett vietnamban is .

[ Szerkesztve ]

Az élet kegyetlen .

(#1081) Dare2Live válasza lsc (#1076) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Észak-koreával miért kell várni ? Hiszen már mióta fenyegetőznek, a nép nyomorog .... mi lesz az a pont amikor azt mondják elég ?"

Évek óta ugyanaz a válasz erre: Azért mert melszélességgel mögöttük áll Kína és Oroszország.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1082) Gyantusz válasza lsc (#1080) üzenetére


Gyantusz
tag

Ha azt állítod, hogy a tálibok idején remekjó volt az élet Afganisztánban, akkor nem szóltam semmit!
Ha azt állítod, hogy remek felfogás az, amikor a sariját be nem tartókat, meg az "állítólagosan" be nem tartókat (mint nálunk a kémkedések, feljenetések, csak mert két marhával több van neki), illetve a rendszerre nézve "káros" embereket stratásiálisan kivégezték (pl. fotballstadionokban, meg ahol kell), akkor nem szóltam.
Ha azt állítod, hogy normális dolog kisgyerekeket felgyújtani a falu közepén, csak mert "nem nekünk hisz", akkor nem szóltam.
Ha azt állítod, hogy rendben van, ha a gyereked, meg az enyém afgán narkót szúr fel magának, csak mert cseszünk rá és nem neveljük "normálisan" a kölyköt, akkor nem szóltam.

Ha szerinted normális dolog az, hogy akik ezt a (tálib) rendszert nem viselik el ezért meg kell halniuk a saját országukban és az ott folyó "bűnözés" már elérte az EU-t is, nem kell ennek az afgán többségnek segíteni, hogy kipicsázza a rendszert, mert "nem kell rájuk erőltetni" a rájuk erőltetett rendszer ellenkezőjét, akkor nem szóltam...

SAS: Ízelítőnek Szuvorov könyvét javallom, még a kommunista érában íródott... De persze ez csak egy regény.

Egyébként had kérdezzem már meg Tőled! Elolvastál egyetlen egy ENSZ BT-határozatot is Észak-Korea ügyében?
Mert úgy tűnik, hogy nem! Akkor miről akarsz vitatkozni??? Honnan veszed, hogy nem foglalkoznak velük?
ENSZ BT-éves jelentések

Dare2Live #1079: Igen, elfelejtettem...
Oroszország és Kína pedig hol is van a BT-tagok listájában? Csak nem állandó tagok?

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1083) Dare2Live válasza lsc (#1080) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"Ráadásul amennyire tudható szétfúrták az országot, mindent a föld alá vittek, az usa erre már rácseszett vietnamban is ."

Teljesen mindegy már maga ROKA USA segítség nélkül is más kategória mint a KPA. Tök8, hogy a ROKA, ROKF vagy a ROKNt hasonllítjuk..... teljesen más dimenzió.
Nem mindha USA nem állna melszélességgel a SK mellett.

Érdekes a monologod Irakkal kapcsolatban. Akkor szerinted jobb volt a Saddam rezsim mint ami most ott van? Ha már a Kurdok a vesszőparipád: A kurdok a Saddam rezsimben jobban, szabadabban, boldogabban éltek mint most? És hol is segítettek a Kurdok Saddam legyőzésében? Mennyit is? És miért is nincs Kurdisztán?

Vhogy a délszláv háboruk jutnak eszembe, pl Szarajevó ostroma, az azt megtörő USA bombázások és az erre válaszképp a médiában a Magyar fejekben megjelenő a "gonosz" USA agymenések...

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1084) Gyantusz


Gyantusz
tag

Egyébként "vicces", de inkább morbid "véletlen", hogy a mostani ENSZ-főtitkár dél-koreai.

lsc #1080.:
""A Korán nem ezt tanítja, amiben hisznek!" Ehhez a kijelentéshez nem ártana ismerni a koránt, de ha olvastad akkor nem szóltam /én nem / ."

Ha az állításomnak az ellenkezője lenne az igaz, amit gondolsz/sejtetsz is, már régen vallási világháborúban múlt volna ki a Föld lakosságának 1/3-a, 1/2-e Szingapúrtól-Marokkóig, az iszlám fennállásának 1400 éve alatt.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1085) Dare2Live válasza Gyantusz (#1082) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

nem kell ennek az afgán többségnek segíteni, hogy kipicsázza a rendszert, mert "nem kell rájuk erőltetni" a rájuk erőltetett rendszer ellenkezőjét, akkor nem szóltam...

Attól függ honnan nézzük..... Lehet az átlag Afgán/Irakinak/Kurdnak sokkal jobb mint 20éve de érdeke ez a NYnak, az USAnak, jobb lett nekik(sött nekünk) attól mert Irakban katonáskodnak és dollár ezermilliárdok tünnek el a kukában?

és tudod mia vicc? Hogy mindezek ellenére pl MOon a nagy átlag(99%) leköpi ezért az USAt.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1086) Gyantusz válasza Dare2Live (#1085) üzenetére


Gyantusz
tag

Szerintem igen, volt/van haszna az USA-nak az iraki háborúból, több szempontból is (erre irtam a #1077-ben: "Az USA-nak nem érdeke (ellentétben a magyar "nemzetieskedőkkel"), hogy felelslegesen ontsák ki saját honfiaik vérét, ha titkosszolgálai és "különleges műveleti" eszközökkel is megdönthető egy diktatórikus hatalom.").

Egyrészt gondolom láttad a Michael Moor-filmeket. Konkrétan Fahrenheit 9/11. Utálom a faszit, mert jó dolgokat csinál, de szándékosan a saját szája ízének (ill. a pénzügyi támogatóinak) megfelelően vágja a filmjeit. Végül is ha belevesszük, hogy ki ad pénzt a másiknak, hogy aztán az nyíltan lefikázza, -okádja, még érthető emberi viselkedés is ez a célzott vágás... a nem objektivitás... (sajnos -- politika)
Az ott felvonuló gazdasági szereplők (ránézésre nem sok zsidó tűnt ki, de etnikai, vérvonalbeli hovatartozásra nem vállalkozok, esetleg a sajátoméra) egyértelműen bizonyították, hogy "jó üzlet" lesz a háború és az azt követő időszak.

- A fennálló Szaddám-rezsimet nem lehetett kontrollálni és ezzel destabilizálja a térséget, ami nem jó hír az "amerikai" (USA-ba befelé import) gazdaságra nézve. Az "amerikai" szó helyére mindenki a saját országának nevét is tehetné és mindjárt személyesebb a dolog. (ha pl. lennének magyar érdekeltségek akárhol... - osszuk fel újra a világot! ;) )

- Az iraki (és kurd) kőolajlelőhelyek kiaknázása mindenképpen az USA gazdaságát gyarapították. Ehhez figyelembe kell venni, hogy a kitermelést főként az amerikai cégek végezték. Személyeskedés: hiába van Szeged–Makó térségében földgázunk, ha olyan mélyen van, hogy egyszerűen magyar vállalaát azt nem tudja a felszínte hozni! Nyílvánvalóan külföldi, fejlett technológiájú kitermelők eszközei kellene a kiaknázásához. Ők viszont csak akkor jönnek, ha van hasznuk a dolgok, különben megb*hatjuk a földgázunkat, ülhetünk rajta napestig, gazdasági hasznunk nem lesz belőle...
Tehát minkét fél jól jár (honiország és külföldi kitermelő). Természetesen szerződéskötéstől függ, hogy a honi országban a szerződő fél kinek az érdekeit képviseli. Ha az országét, akkor jó, ha saját kis pénztárcáját, akkor az anyjába vele! Vajon hogyan lehetséges, hogy Irakban benzinhiány volt/van és jegyre osztották a benzint?

- Vegyük figyelembe, hogy az amerikai kutatás-fejlesztési technológiai hivatalok a háború miatt pénzt kaptak az államtól, hogy a legfejlettebb katonai és információstechnológiai eszközökkel segítsék az amerikai haderőt: egyrészt a minél kevesebb veszteségért cserébe, másrészt annak minél hatékonyabb működéséért, hogy (időben) minél kevesebb hadianyagot kelljen bevetni, ami egyértelműen terheli az USA-gazdaságot/államháztartást.
Ha belegondolunk, hogy 2003 óta ~7000 amerikai katona hallt meg, ez igen baráti szám...! Ugye az özvegyi nyugdíjak és családsegélyek sem két fillérek, amik szintén az államkasszát terhelik.

- Az új iraki kormányzat pedig jogi, katonai és szociálpolitikia (egészségügyi felszerelések, gyógyászat, építőipar, gépipar, kohászat, agrártechnológiák, mezőgazdaság stb.) szempontból is függőségbe kerül az USA-val, illetve a koalíciós országokkal. Nem kell álszentnek lenni: a britek és a többi NATO-tag is - részben - ezért csatlakozott az iraki misszióhoz.

Ugyanezen okok - számomra - teljesen nyílvánvalóak Afganisztánban is! Egyes brit kutatók szerint a "Mengyelejev-féle táblázat <periódusos-rendszer> összes eleme megtalálható Afganisztán földjében". Benda Lászlótól most elnézést kérek, ha nem pontosan idéztem a illetékes Panoráma-adást. Tehát lehet úgy csinálni egy háborút, amiben - idővel - mindenki jól fog járni. Még a korábbi rezsim, a mostani ellenzék is.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1087) Gyantusz válasza Gyantusz (#1086) üzenetére


Gyantusz
tag

A biztonságpolitikai aspektusai a kérdéskörnek pedig eléggé nyílvánvaló!

biztonságos piaci területek = gazdaságos és haszonnal bíró kereskedelem!

Hogy ez az elv sokáig fennmaradjon, úgy kell csinálni, hogy mindenki jól járjon!!!
Mit gondoltok, miért nem szőnyegbombázták már szarrá az afgán mákültetvényeket (meg napalm)? Mert éhen halna fél ganéisztán lakossága, a megmaradtak fele meg az ellenzéki tálibok oldalára állna! =>

Mezőgazdasági kultúra fejlesztése: jöhetnek az európai hegyes kultúrák agrármérnökei, hasznosítani a földet. Dél-Vietnamban is sok francia telepes termelt helyi munkaerővel. Elzavarták a franciákat, éhezett a jónép egy ideig... Etették őket az ideológiával.

[ Szerkesztve ]

Örülj ifjú ember a fiatalságodnak! (A prédikátor könyve)

(#1088) Dare2Live válasza Gyantusz (#1086) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

"A fennálló Szaddám-rezsimet nem lehetett kontrollálni és ezzel destabilizálja a térséget...."

IÖHután konkrétan mit destabiilizált és ha igen tényleg rossz volt ez a NYnak? Mért volt rossz üzlet a NYnak a kajáért/fegyverér/gyógyszerért cserébe adsz olajat rendszer?
Még külön öröm is ha pl Szaud Arábia 2*annyi Eurofightert vesz, mert Iraq veszélyes....

"Az iraki (és kurd) kőolajlelőhelyek kiaknázása mindenképpen az USA gazdaságát gyarapították...
Annó vmikor régen. Amúgy Iraq hány éves összes olajbevételét kéne USAnak zsebreraknia, hogy összejöjjön az Iraqi kaland összköltsége? (2500-3000milliárd$ ebben a családsegítés is benne van)

"Vegyük figyelembe, hogy az amerikai kutatás-fejlesztési technológiai hivatalok a háború miatt pénzt kaptak az államtól..."
Elsősorban nem. Elsősorban a gyártás lett felfuttatva. Kibányászták, kiöntötték, rárakták a mikroelektronikát..... aztán felrobbantották. Ez k* szar üzlet. Ha uennyiért egyetemet, vasutat, gyárat építenek na az fellendített volna a gazdaságot.

Még1 fontos dolog: Afganisztán alapjaiban más mint Iraq. Iraqot lehet demokratizálni, stabilizálni mert vmi sejtésük van pl a jogállamról, mert Iraqnak van szellemi elitje orvosokkal, mérnökökkel, jogászokkal.... Afganisztánnak nincsenek ilyenjei.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1089) Dare2Live válasza Gyantusz (#1087) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Te egy naív humanista vagy. :R Még szerencse, hogy nem pacifista. :DDD
Remélem nem bántottalak most meg... :)

"[I]A biztonságpolitikai aspektusai a kérdéskörnek pedig eléggé nyílvánvaló!

biztonságos piaci területek = gazdaságos és haszonnal bíró kereskedelem!

Hogy ez az elv sokáig fennmaradjon, úgy kell csinálni, hogy mindenki jól járjon!!![/I]"

szted ha Iraqot nem bántják mi történt volna?

"jöhetnek az európai hegyes kultúrák agrármérnökei, hasznosítani a földet."
Voltál már Afganisztánban?

"Dél-Vietnamban is sok francia telepes termelt helyi munkaerővel. Elzavarták a franciákat, éhezett a jónép egy ideig... "
Vietnám ázsiai budhista-keresztény kulturkör ami nagyon más mint az Afgán.... a rizs palántzás meg kb a vérükben volt, nem kellett nekik kb semmi, hogy talpraáljon a mezőgazdaságuk.

[ Szerkesztve ]

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1090) lsc válasza Gyantusz (#1082) üzenetére


lsc
nagyúr

Korea mennyiben különb a tálib dolgoktól ? Annyiban mindenképpen hogy ott még éhen is halhatsz . A határozatokról meg annyit, mindjárt hozok egyet én is, kb annyit fog érni mint amiket az ensz eddig hozott koreával szemben . Egyébként igazad van, bombázzunk bele mindenkit a demokráciába, nem baj ha nem akarja, mi tudjuk hogy neki jó lesz, hiszen csak mi tudjuk a frankót . Ha nem jön össze vagy nem lesz igazunk maximum elnézést kérünk .

Az élet kegyetlen .

(#1091) #65675776 válasza lsc (#1072) üzenetére


#65675776
törölt tag

Észak-Korea alapvetően egy fogatlan oroszlán. Aránylag nagy a hadereje, de totális mértékben elavult. Komoly ütőerőt nem jelent, a környező országokban fellelhető haderők csont nélkül lemosnák. Emellett külpolitikailag teljesen elszigetelte magát, ha sokat pattog Kínával is szembe kell néznie egy háború esetén. Azok meg fogják az usankát, és azzal szétütik az észak-koreai haderőt.

Az észak-koreai nukleáris erő meg kb akkora, mint ami nálunk van egy hagymás babos káposztás karfiolfőzelék után.

Dare2Live: Az a sok löveg szép és jó, csak nem nagyon van aki töltse őket tartósan, és még kevesebb hozzá a működőképes lőszer. Aknamező ellen meg ott a MOAB. Pont emiatt lett rendszerbe állítva, a BLU-82B Daisy Cutter helyett. (Amit Vietnam-ban helikopter leszállóhelyek létesítésére is használtak. Egyébként meg jó lélektani fegyver is, a II. Öböl-háborúban volt hogy egy egész iraki hadosztály megadta mágát a robbanás láttán...)

(#1092) lsc válasza #65675776 (#1091) üzenetére


lsc
nagyúr

Ha igazad lenne észak koreával kapcsolatban akkor mire várnak ?

Az élet kegyetlen .

(#1093) #65675776 válasza lsc (#1092) üzenetére


#65675776
törölt tag

Valódi indokra. Jelenleg csak szájkarate folyik, abba meg nem hal bele senki. Az észak-koreai vezetés meg mindenképpen kénytelen időnként engedni, különben nem csak a lakosság, hanem a hadsereg is éhen halna.

Illetve kinéz egy újabb hatalmi váltás mostanában náluk, szerintem azt még mindenképpen megvárják. De csak úgy passzióból biztosan nem fogják megtámadni. Észak-Korea igazából csak egy szálka a világ tenyerében, ami még csak be sem gennyesedett 1953 óta.

(#1094) lsc válasza #65675776 (#1093) üzenetére


lsc
nagyúr

De hát a szövetségeseiket fenyegetik /dél-korea, japán/, ráadásul rendelkezik atomfegyverrel . Iraknál az egyik nagy "balhé" az volt hogy vegyi fegyvert gyárt, az elég volt indoknak, atomfegyver nem ? A koreai nép nincs elnyomva, nem éhezik, nincsenek "átnevelő táborok" csak bejárattal ? Egyébként mindenre van válasz, csak külön külön érthetőek, ha összefogjuk őket akkor semmi koncepció nincs az egészben . De legalább jó a marketingduma, főleg hogy sokan be is veszik kanyar nélkül .

Az élet kegyetlen .

(#1095) #65675776 válasza lsc (#1094) üzenetére


#65675776
törölt tag

De ez csak szóbeli fenyegetés, Szaddam ennél messzebbre ment nem is egyszer. Vegyifegyvert is bevetett bizonyíthatóan többször is. A vádakat meg nagyon jól el tudta volna kerülni, ha hagyja a létesítményeit ellenőrizni. Így maga táplálta a vádakat. Öngól, nem jött be a hazárdjátéka.

Amíg egy ország alapvetően csak a saját lakosságát pusztítja passzív módon, addig az ENSZ nem szokott problémázni. Az észak-koreai atomfegyverek meg nem igazán léteznek, csak papíron. Az eddigi kísérleti robbantások alapján nem is lehetnem túl erősek, és sok sincs belőlük. Szóval nem tényező.

(#1096) lsc válasza #65675776 (#1095) üzenetére


lsc
nagyúr

Általában szóbeli fenyegetéssel kezdődik a kocsmai balhé is, ez sem más csak egy kicsit nagyobban . Ráadásul említetted a vezetőváltást, ha a kisebbik fia lesz az új vezér akkor igen nagy a kérdőjel, szinte semmit nem tudni róla . A bátyjai meg gondolom tapsolni fognak hozzá . Atomfegyverből egy-kettő is elvinné dél nagy részét, ráadásul az a rész pár évig lakhatatlan lenne, az emberi veszteséget nem is említve . Ez a szóbeli fenyegetés volt az indok afganisztánra is, komolyabbról állami szinten nem tudok, ott mi volt ? Afganisztán mint állam nem üzent hadat egyik államnak sem, igaz otthon rendezték a dolgokat a maguk módján . Mondjuk a magabiztosság és az ellenfél lenézése már pofánverte nem egyszer az usát, bele fog még futni jópár pofonba, a saját kárukon sem tanulnak .

Az élet kegyetlen .

(#1097) #65675776 válasza lsc (#1096) üzenetére


#65675776
törölt tag

A vezetőváltást mindenképpen meg kell várni, kérdés milyen irányt vesz a politika arrafelé. Jobbik esetben egy kubaihoz hasonló enyhülés következik.

Az a pár kis egyenértékű atom nemhogy Dél-Korea nagy részét nem vinné el, de még Szöul teljes elpusztítására sem lenne elég. Demonstrációs robbantást a lehető legnagyobb hatóerővel szokás végezni, ez Észak-Korea esetén eddig 0,6kt, ami elég hurka. Ha ez a legnagyobb, és ebből is kevés van nekik, akkor komoly fenyegetést nem jelent.

Afganisztán esetén a nemzetközi terrorizmus hathatós és átszellemült támogatása volt az indok. Hozzáteszem: jogosan.

[ Szerkesztve ]

(#1098) lsc válasza #65675776 (#1097) üzenetére


lsc
nagyúr

A második robbantásról egy kicsit többet állítottak, 20 kt körüli értéket írtak nem egy helyen .
Ez a nemzetközi terrorizmus támogatja titulus nem egy országra ráhúzható, kezdve iránnal, akár lassan pakisztánra is .

Az élet kegyetlen .

(#1099) Dare2Live válasza #65675776 (#1091) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Az a sok löveg szép és jó, csak nem nagyon van aki töltse őket tartósan, és még kevesebb hozzá a működőképes lőszer.

Mért elfáradnak a töltésben? Vagy elmegy tőle a kedvük? Vagy kevés ahoz a határnál lévő félmillió katona, hogy töltse?
Tüzérségi lőszer meg nem atombomba vagy ICBM. Gyártása nem egy nagy wasistdas.

Természetesen az nem kétséges, hogy USA meg SK győzne e. A kérdés az ár.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

(#1100) Dare2Live válasza lsc (#1098) üzenetére


Dare2Live
nagyúr

Az második robbantás óta már nem a hatóerő a legfontosabb kérdéses hanem a célbajuttatás. Senki se tudja rajtuk kivül, hogy a kicsinyitésben hol tartanak.

don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.