Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ubyegon2

félisten

válasz r0b3r #73094 üzenetére

Hmm... pedig azt hinné az ember, hogy ami a gyártó honlapján van, az jó lesz.

Jól hitted, nVidia VGA esetén így is van, AMD esetén viszont nem, annyira nem, hogy gyakorlatilag számodra semmilyen driver nincs a gyártó honlapján.

Elkezdtem telepítgetni drivereket, programokat.

Ezt így el kell felejteni, a Linux nem Windows.

AMD oldaláról letöltöttem a legfrissebb Ubuntu drivert (az tűnt legközelebbinek a Debianhoz, a .deb kiterjesztésű fájlok miatt) és egy kötegfájlt terminálban elindítva feltelepítettem. Nos az újraindítás után már csak a kurzor villogott a bal felső sarokban...

Ha Debiant akarsz használni, ami egyébként szerintem jó ötlet, ha a rendszert jobban meg akarod ismerni.....de! Hiába a .deb kiterjesztésű csomagok és ezeket használja a Debian mellett a Mint és Ubuntu is,

-a Linux Mint Ubuntu alapú, használhatók hozzá az Ubuntu és a Debian csomagjai
    -az Ubuntu Debian alapú, használhatók hozzá az Ubuntu és a Debian csomagjai
    -a Debian az alap, használhatók hozzá a Debian csomagjai
    (ez laikus nyelven van, nem is teljesen így van, de egyelőre ennyit jegyezz meg)

Debianra nem próbálunk meg Ubuntus csomagokat erőltetni, vagy a Debian saját csomagjait használjuk vagy a szintén saját, de a testing ill experimental repok csomagjait próbáljuk felrakni! Amíg nincs a kisujjadban a Debian, addig ez alapvető!

A synaptic csomagkezelőben is találtam Radeon drivert. Azt kellene inkább telepítenem?

Nem. Amit itt meg kell jegyeznem, hogy pontosan írj le mindent, különben a Látósszonyok topikjába leszel irányítva!

Nincs olyan, hogy radeon driver, vagyis van a GCN előtti VGA-khoz radeonsi meg még valami talán. GCN kártyáktól kezdve a VGA driverek a kernelben jönnek, ez az AMDGPU. Ez persze a megjelenítéshez még édes kevés.

Először javaslom ismerkedj meg a VGA kártyáddal, ehhez ezekben a Wikis írásokban található táblázatok tökéletesek lesznek:

Radeon
    Radeon RX 400 series

Jelenleg a netisntall nem tanulási fázist jelent neked, hanem szívási fázist! Sokkal célszerább lenne kiválasztanod a kívánt DE-vel szerelt Debian verziót, méghozzá a non-free iso-t mindenképpen!

De ha már itt tartasz és felraktad netinstallal a rendszert, akkor ezt a leírást görgesd végig

How to Install the Latest AMD Drivers on Debian 10 Buster

Amíg ezekkel a megjelenítésekkel kapcsolatos dolgokon és főleg a Debian csomagkezelési metodikáján nem rágod át magad, addig ne menj tovább egy lépést sem. :N

(ezek teljesen laikus user tanácsai, ha megfogadod nemsoká kezded majd átlátni az alapokat, amiket egy home usernek látnia kell, ha nem fogadod meg, akkor go win két héten belül) ;]

• lev258

veterán

válasz r0b3r #73094 üzenetére

Először állapodj meg egy rendszernél. Aztán tovább megyünk. Mondjuk Debian-ban kevésbé vagyok otthon.
    A driver már most is fenn van, csak a Vulkan része opcionális, így az még nem.

Új hozzászólás Aktív témák