Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- urandom0: Száműztem az AI-t az életemből
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: MárkaLánc
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BlackV
üzenetére
Nem követtem a threadet, ha jól értelmezem bios/uefiból indítanál.
A grub menüt sikeresen letiltottad, tiltsd le az os-probert is és nem lesz az Ubuntun kívül más bejegyzés egy grub update után./etc/default/grub
itt aGRUB_DISABLE_OS_PROBER=truebeállítás, ha nem létezik a sor hozd létre.
Mentés, és egy grub update után tesztelheted. -
-
-
Volt itt ez a halas webgl oldal.
Ugyanaz a vas,
Ubi 5000hal-17fps Win 5000hal-58fps
Win 20000hal-18fps, Ubi 7fps
Böngésző ugyanaz, legfrissebb Opera, hardveres gyorsítás aktív mindkettőn.
Ekkora eltérés oka mi lehet? -
-
Figyelem! a következő sorok durva tartalma az idegekre károsak, és sokkoló hatással lehetnek, akár hosszantartó pszichológiai kezelésre is szükség lehet érzékeny egyéneknél! Uby ezért el se olvassa...!!
Nem, a Bleachbit egy teljesen jó szoftver.
Nekem 5 év alatt semmi kárt nem okozott, hasznot annál többet, a fene se terminálhuszárkodik egy nagytakarítás miatt. Ráadásul nem is deb hanem appimage, jajjj...
Ellentétbe a grubmacera customizerrel, az nekem nem jött be, azután lehetett nemegyszer kézzel helyrekupálni a grub.cfg-t és társait.
Ezért kénytelen voltam megtanulni a grub működését, és a beállítófájljai helyét és működését.
-
válasz
classic B
üzenetére
Még annyi, a kiterjesztés a user dolgát nagyban megkönnyíti de pl. Androidon gyakorlatilag nincs is user szintű kiterjesztéskezelés.
Ott a könyvtárkezelés is ismeretlen (átlagról beszélek, ma már kimondottan nehéz egy normális, használható beépített fájlkezelőt találni a telókon) , ehelyett kiterjesztés alapú a megszokott.
Pl. a mediaplayered bedarálja az összes, a main activity-jébe benne lévőket, mpeg, mp4, webm, a mediakonténerek stb. Képnéző jpg jpeg png stb. stb. Mindegy hol, milyen mappastruktúrában helyezkednek el az adott kiterjesztések.
Ez felhasználói plázacicás szempontból roppant kényelmes, teljesen felesleges tudnia hogy épp egy mp4, 3gp, h265 vagy egy matroska videót néz éppen.
Vagyis a user nem mappákba kotorászik, és onnan indítgat videókat meg zenéket hanem ezt a "terhet" leveszi a válláról a rendszer mivel ömlesztve kapja, ez mondjuk egy 2-3000 darabos mp3 gyűjteménynél eléggé frusztráló is lehet
-
válasz
classic B
üzenetére
Minden fájl fejlécében benne van hogy mi is tulajdonképpen.
Pl. nevezz át egy blablabla.jpg képet pdf vagy mp3-ra és egérrel húzd bele az Irfanview képnézőbe.
Fel fog dobni egy ablakot, hogy a blablabla.pdf fájl kiterjesztése helytelen, viszzanevezzük .jpg-re?
A Win a kiterjesztést részesíti előnybe, linux rendszerek meg a fájl fejlécet.
Van amikor ez nem teljesen jól működik egyébként de ha a szokásos fájloknak, pdf jpg txt stb. kitörlöd a kiterjesztését, a Linux rendszerek gond nélkül megnyitják. Próbáld ki.
Win ilyenkor bután áll, de ha a fájlt belehúzod egy, annak kezelésére képes programba akkor megjeleníti gond nélkül. -
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nem a magam lovat utom de pl. ilyet is talaltam es nem is egyet a weben.
Lehet egyedi mint az en eszreveteleim de mas is tapasztalta ezekszerint hogy exe gyorsabb mint deb.
Esetleg visszavezetheto talan arra ami szinten maganvelemenyem hogy a wines multiplatform szoftverek egy resze optimalizaltabb mint a linuxos verzio.
Megint sajat tapasztalat, Smplayer Winen telepites utan tokeletes, Linuxokon eddig nekem mindig szogelni kellett a hadveres gyorsitast meg a vaapi beallitasokat (inteles vagyok minden gepemen) mert enelkul megette a proci 30-35%-at.
Optimalizalas utan ez lement 5-8%-ra, ez ordito elteres. Winen azonnal jo. Oka lehet hogy a wines szoftvereket kenytelenek optimalizalni mert hulyek hasznaljak...? Mig akinek linux van az amugy is verprofi. Mas okot nem tudok. -
válasz
zoltanz
üzenetére
Lassan 5 év tapasztalata, 3 pc-n.
Firefox az Operámhoz képest 5 fényévvel lassabb. Ez méginkább kiüközik a legsz@rabb gépemen, ott a Firefox a használhatatlanság határait súroljam míg az Opera teljesen élhető. Ráadásul a Foxi tárolóból telepítve, míg az Opera Snapes.
Edge is jó méghozzá nagyon jó.
Nemrég olvastam egy 2023-mas angol nyelvű fórumon (valamit kerestem és odatévedtem) hogy az emberkének gyorsabb a Wine Firefox.exe futása mint telepített Foxi. Ez igen érdekes jelenség.
Böngészőket félretéve, összes gépemen összes linuxon a natív linuxos képnézegetőknél az Irfanview.exe+wine 50 fényévvel gyorsabb.
Ugyanez van pdf nézegető vonalon, ráadásul az Okular bele is szakad egy pár megás pdf görgetésbe, míg a wine Foxitreader vajsima.
és ugyanez van még féltucat szoftverrel.
Pl. Windowson a Libreoffice fele idő alatt tölt be mint Linuxon. Ugyanaz a hardver, dualboot. De ez igaz egy mezei fájlkezelőre is.
Ismétcsak a saját szememmel naponta látottakat írtam, lehet belémkötni fujolni stb
-
válasz
sh4d0w
üzenetére
Sokban igen de most nem értek egyet.
Pl. a Megasync nem nevezhető übergagyi, ismeretlen cégnek és a mai napig nincs benne a hivatalos Ubi tárolókba. (flatpakos van, az is kb. 1 éve, előtte semmi)
És ilyet tudok még féltucatot, csak amiket én használok.
Marad a weboldal, deb install.
Meg a sokat emlegetett szabdságmániám.
Tudod hogy Winről jöttem, ott darkwebes találat,
exe letölt, telepít, kipróbál, természetesen tudatába hogy ebből akár Win reinstall is lehet.
Ezt elvárom Linux vonalon is, majd figyelek.
Nem tudok elképzelni desktop OS-t enélkül, számomra a gyári Google Android beskatulyázott, korlátokkal teli rendszere meg a Playstore maga a borzalom. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Uby én már nem emlékszek mert rég volt de nekem se akaródzott a .deb kétkattintással, aztán egyszer valahogy valamit mókoltam..? és azóta, kb. 3 éve bármit bármikor
Pedig akinek nálam Ubuntubbja van az hazudik, de minimum festi magát.
Én bármit megcsinálok vele, igaz ehhez kellett 4 év bemelegítés
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
"Mi is a hátránya a MBR/Legacy-nak?"
Lassan 40 éves bár ez nem mérvadó de azért na. Ennyi idő rajtam is látszik
nemhogy egy évente dinamikusan fejlődő számtek vonalon.
2TB-ig használható, felett hekkeléssel, 16 felett sehogy. Tudom nem jellemző de 5 év múlva bármi lehet, pl. a fiam nas-ba most is 2 darab 14 terás van.
4 elsődleges, igen tudom lehet a logiakiból akárhány de az már számomra gányolás.
a GPT hozadéka hogy a lemez elején és végén IS le van tárolva a partíciókiosztás és minden információ, ez nagyfokú biztonság.
MBR 512 bit kontra akárhány Gb EFI partíció, amibe minden belefér és egyedileg, nem rondítgatnak bele egymásba a rendszerek.
Ez akár egy mini os-t is befogad, hiba esetén óriási segítség.
Tipikus user para elkerülése, fórumokba sztem. milliós nagyságrendű kérdés ha az utoljára feltett os-t gyalulja, bootképtelen a rendszer. UEFI-nél ez kizárva.
ha minden veszett, az uefi firmware képes (megfelelő parancsokkal, aminek a szintaktikája szinte ugyanaz mint egy terminálé)
manuálisan indítani bármit ami bootképes.
Nem tudom te milyen UEFIs rendszerekkel. gépekkel találkoztál.
Azt tudom hogy a legprimitívebb Atomos pc-m uefije 2016-ban azaz 7 éve kezesebb volt mint bármelyik bios. NEM a funkciókra gondolok, azok a faéknél egyszerűbbek voltak, hanem egy boot, telepítés vagy hiba esetén bármi elindítására. -
válasz
üzenetére
Lényegtelen, ebben igazad van, teljesen lényegtelen mivel hogyan írunk ki vagy szolga módon másolunk egy kibontott iso-t.
Mitől változna meg a fájlstruktúra...?
Egy UEFI bioszos (de hülye elnevezés, a bois az bios) vagyis egy UEFI a post után bedarálja a gépbe dugdosott összes lemezt, pendrájvot, mikro-sd-t, sikítókorongot, és keres rajtuk EFI mappát.
Ha ez megvan, az összeset kilistázza. (beállítás függvényében persze nem de ha belemész a UEFI-be akkor ott az összes, választhatóan)
(ha nem hiszed, együres penre tégy egy EFI mappát, abba üres boot mappát, meg egy üres Ubuntu mappát. meg fog jelenni mint botolható EFI média, rányomva persze semmi nem történik)
Kiválasztod pl. a Win10-et.
Továbbadja a UEFI a stafétát, nevezetesen a bootx64.efi indul és az bedarálja a boot könyvtárat.
Itt mivel Windowsról van szó, a bcd-be beégetett paraméterek szerint megy tovább a boot, ez olyan mint Linuxon a grub.cfg.
A bcd-be lévő paraméterek szerint megy tovább, indul a bootsect.exe, keres a megfelelő könyvtárakba, indítja a telepítőt. Mindegy neki hogy hogy az iso simán ki lett írva, dd-vel lett kiírva vagy másolva lett, a könyvtárnevekés a hivatkozások útvonalai nem változnak meghajón belül, ergo megtalálja.
Linux telepítő,
UEFI megtalálja, enter.
Minő érdekes, szintén az EFI könyvtárban található a következő láncszem, grubx64.efi lesz az áldozat, következik a boot könyvtár, ott figyel a grub.cfg.
Tartalma (csak a lényeget kopiztam):
set timeout=5
menuentry "Ubuntu"
set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed maybe-ubiquity quiet splash --- initrd /casper/initrd
menuentry "OEM install (for manufacturers)"
set gfxpayload=keep linux /casper/vmlinuz file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed only-ubiquity quiet splash oem-config/enable=true --- initrd /casper/initrd
menuentry 'UEFI Firmware Settings'
fwsetup
A vasraggal kiemeltek ismerősek, igen ezek egy Ubuntu telepítő sorai a monitorról olvasva.
Van több is pl. memtest stb. csak nem kopizgattam.
Utolsó, vissza lehet lépni a UEFI settings azaz beállításokba.
A dőlt kiemelések is ismerősek sokaknak, az már maga az ubiquiti telepítő indítása.
Ez is független a kiírási módtól, ott van minden sor elején hogy cdrom, azaz EZ a helyi média, ez a pendrájv, lemez, ssd hdd mindegy, ezen tessék keresgélni a mappaszerkezetbe.
A vmlinuz meg az initrd nem szorul magyarázatra, az már maga a telepítő ami indul. A telepítő kernele.
Ez kizárólag UEFI !!! És nem kell semmivel kiirkálni, aktívvá tenni a telepítő médiát, dd-zni stb. Flottul megy másolva. Normális, nem 10+éves UEFI-ről van szó. Sőt elstartol fat32, ntfs, talán még exfatról is.
Ha univerzális bios-uefi telepítő a cél akkor nem ússzuk meg a kiírást de én bios/mbr telepítést kb. 4-5 éve nem csináltam, lejárt lemez. Szerintem, de majd Uby jól leolt hogy megint félrebeszélek, a bios az igazi
Bocs a litániáért. -
-
-
-
-
-
-
-
Nem tudja valaki, miért nem működik 1 hete a Youtube videók lejátszása helyi médiaplayeren?
Hiába adom be a YT. linket a VLC-nek, Smplayernek, hibát ír és nem tudja lejátszani.
Minden a legfrissebb, a yt-dlp magába működik, letölti a yt. videókat. De a playerek nem működnek.
Linuxon, Winen dettó. -
válasz
SIPAnonymus
üzenetére
Ha adatlemez, formázd NTFS-re, vagy ha mindenáron EXT akkor az egészet vedd saját tulajdonba, vagy add meg neki a mindenki jogot.
Terminálba hogyan kell, aki tud segít, vagy guglizol.
Én ezeket egy rendszergazdai joggal indított Thunar fájlkezelőbe intézem, jobb klikk a megnyitott mappaszerkezeten, Tulajdonságok, Jogosultságok.
Itt vagy root helyett Users, és/vagy vagy lejjebb a
Többiek: írás és olvasás. Így mindenki tudja írni-olvasni.
Ez ugyanaz mint a chmod 777 csak guisan, mielőtt elsöpör a népharag
-
-
-
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Az lehet, ott van fél gigányi számomra ismeretlen valami.
Átírtam az ikonszerkesztővel az elérést, mert persze nem működnek az alkalmazásmenü meg a panel ikonok, érthető.
/snap/opera/249/usr/bin/
minden szuper, a panelen az ikonhoz se kellett nyúlnom, működik.
Nagy öröm ez egy kis linuxosnak. -
Kéretik nekem némi felvilágosítás.
Öreg Ubi 18.04, Operáék már nem adnak ki ehhez böngésző frissítést.
És 1-2 hete bizony látom hogy a YT. rendszeresen elszáll, FB. hiányos, sipákolnak a weboldalak hogy elavult böngésző.
Nosza Snap, Opera felpakol.
Megtaláltam a futtathatóját, kéttkattra indult is.
Az új snapes Opera.
És minden ott van benne.
Kezdőlapom, kedvencek a fiók szinkronom, minden.
A weboldalak tökéletesek.
Ezt hogyan csinálta?
Egyre jobban megkedvelem ezt a snap-et
A youtube-dlp problémámat is megoldotta, most ezt is, egészen userbarát. -
válasz
urandom0
üzenetére
Kb. értelek viszont átlaguser Winen a tulajdonságlapon 2 kattintással látja, hogy a fájlt pl. 1998-ban hozták létre, és most 2 perce módosították, ami magába foglalja a másolást is.
És pl. Androidon fájl mozgatásnál meg az összes attribútum a mostani.
Linuxon még nem mélyedtem ennyire bele.
Ha meg magát a másolás kifejezést értelmezzük, akkor szolgai módon a paramétereit is másolni kéne, egyértelmüen a létrehozási dátumot is. Mint egy klón. Ami megegyezik az erdetivel.
De majd megcáfoltok hogy rosszul gondolom
-
válasz
Harcipocok84
üzenetére
Nem ismerem, de benne a nevében. Inkrementális, növekményes.
Mellé kéne írnia a 10 mellé az 5 új fájlt. A legutolsó állapotot tudod visszaállítani. Abbe meg ugye benne van péntek is már.
Ha csak a pénteki kell, azt nem tudom.
Én napi rendszermentésnek a Timeshiftet használom, abba be lehet állítani hány mentést őrizzen meg napi, heti, havi bontásba.
Ha úgy állítom be, vissza tudom ááléítani a múlt hét serdát vagy a 2 héttel ezelőttit vagy 1 hónaig bármelyik napit. De szerintm ennek értelme semmi, úgyis a legutolsó kell, az van a legközelebb a mostani állapothoz.
Nincs erről leírás a Duplicity manualba? -
Azért ez nem olyan faék egyszerű mert van neki pár függősége.
És én ezeket az öreg 18.04-en nem tudtam kielégíteni, ezért nem is működött.
Mivel a 3,7 pythont nem tudtam felhegeszteni a rendszerre sehogy.
Megoldás, konténeres yt-dlp, konkrétan snap. Abba minden benne ami kell neki. Innen már csak pár symlink pár helyre ahol az adott szoftverek keresik, és minden működik. Letöltögetősdi, mediaplayeres Yutub lejátszás reklámmentesen egyebek.
Csak mire erre rájöttem és megvalósítottam..!
-
-
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Ejj Uby ne csalódjak benned

Ne a Megás linket nézd, amúgy az már nem is él hanem a Sourceforge-os eredeti elérhetőséget.
Ami teljesen friss, 2,6GB már, nem 1,5 és az utolsó piszkálás dátuma 2023-07.02. Azaz 2és fél hete vagyis nem halott projekt, karbantartja a fejlesztője.
[link] -
-
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Tegyél fel egy AUR managert és kinyílik a világ.
Vagy lehet van is csak engedélyezni kell.Biztosan mások a szokásaink, énekem sacc. 150-200 telepített appom van. Mondjuk nálam elfér 30gigán. engem nem zavar, ha nem használom se. Nyugton van, nem csinál semmit és ha véletlenül holnap kell valamelyik, ott van.
Ezek ni de van még 1 vagon KDE kisalkalmazás is.
[link]
Meg 2tucatnyi portable illetve appimage meg snap és flatpak.Pl. a panel hangerő ikonra kattintva én ezt látom, nekem tetszik, nagyon jól használható, és látványos is.
[link]Csak nem köveznek meg ezekért
énnekem így kényelmes használni a rendszert, ha már tud milliónyi látványos és szép feature-t akkor miért ne?
Én is puritán hívő voltam 18 évig de a KDE szépen elvette az eszemet
És pl. Winen baromira hiámyoznak ezek végletekig testreszabható, szép és hasznos effektek és funkciók. Tiszta fapad ha azt kell használnom, témázhatóság, színek stb. lehetősége nulla.
Szerk, efi-ből kézzel töröld a már nem létező rendszereket. ha gyalulod az os-t, akkor szerencsétlen hogyan távolítsa el a bejegyzését, sehogy. -
-
válasz
alfa20
üzenetére
Bootolj be a Linuxról és nevezd át az emmc efi partíciót. Bármire, pl nopliz vagy akármi.
Próbáld ezután az indítást.
Vagy ha halott az emmc, miért nem gyalulod? Ha üres biztos hogy az első elérhető külső forrásról fog bootolni.
Vagy gyalulod vagy átnevezed az emmc efiből a Win bejegyzéseit és rámásolod a külső ssd indító bejegyzését ami a Linuxra vonatkozik.
Ha nem efi henem mbr, akkor nekem megáll a tudományom, fordulj ezügyben Csixy kollégához. Ő brilliáns lángelme a mbr rejtelmeibe. -
-
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Szegénykém, sajna gyenge a vas. KDE az teljesen Windows szerű (Chromebook életembe nem volt a kezembe) kezelésben és megy minden, huzigálás, a panelre lerakása bárminek stb.
Nem volt dolgom Cinnamonnal se még de úgy tudom az is kezes.
Ez az LXQT nkem kínai sajnos, aki otthonosabb benne majd segít.
Nekem is van az öszvér rendszeremen valami rettenet ablakkezelő, nem emlékszek a nevére. Egyszer kíváncsiságból azzal indítottam, átjöttek a szomszédok olyan sikítással menekültem vissza KDE-re
-
válasz
lanszelot
üzenetére
Screenshot /-ok------Spectacle
On-screen keyboard------Onboard
Disk manager----Disks, Gnome Disks, Gparted
Így keresd. Szerintem mind telepítve is van, ha nics telepítsd.
Software, Software updater, magyarul Szoftvertelepítő
Azt meg kell szoknod hogy sok szoftver neve köszönő viszonyba sincs a funkciójával de ez máshol is így van.
Meg ami nagyon fontos, ha pl. Synaptic szoftvertelepítőbe keresgélsz, először a felsorolásba a parancsoros nevét találod, és kell keresni hozzá ugyanilyen nevű GUI-t. Különben ugyan működik de kizárólag terminálból kezelhető. -
válasz
zoltanz
üzenetére
Ha főbelőnek se tudom.
[Android szakmai topik] itt próbáltál kérdezni? -
-
-
válasz
growler
üzenetére
Ezekszerint ez kell nekem,
ubiquity -b
Ventoyos külső ssd-mre telepítenék egy szűz Ubuntut, mert a többször klónozott, többször halálból visszahozott Ubim már nem a legacélosabb. Valamint 18.04, ideje lassan valami naprakészebb disztróval csapatni.
És mivel amúgy is Ventoyos az indítás, nem kéne a telepítőnek 1 bitet se beleírkálni a Ventoy EFI partícóba. Az nem vezetne jó eredményre véleményem szerint.
Bár... ki fogom próbálni de ha megy is efibe, nem fog indulni MBR/BIOS gépen.
Mégegy, kérnék szépen valami dedósoknak való faék egyszerű guis megoldást a letöltött ISO-k integritás ellenőrzésére. -
Ubuntu telepítőnek el lehet valahogy magyarázni hogy a rendszerindítót se mbr, se efi-re ne tegye, sehova se tegye csak telepítse a rendszert?
-
-
válasz
zoltanz
üzenetére
Soha nem lassította hanem megváltoztat pár apróságot, ami miatt a fejlesztőknek követnie kell az eseményeket.
Emiatt nem megy a yt-dl mert nem követte, fél évig nem volt fejlesztés.
Pl. én használok 4kVideodownloadert is YT letöltésre.
Amikor YT. API változtatás történik, max. 10 órán belül ordít a 4K hogy frissítsem. És valóban mert ha nem frissítem, nem tud letölteni vagy tetűlassú.
Nálad a dlp a legfrissebb? -
Háha valaki otthonos a dual DE területen.
Van nekem ez az Ubuntu, azon Xfce és KDE.
Egyik gépemen egyszer sikerült az értesítéseket a Xfce-ről átállítani KDE-re.
Vagyis, a megjelenő értesítések, wifi, bluetooth, rendszerüzenetek egyebek nem kis fehér felugróba jelennek meg hanem a KDE által használt nagyobb méretű és témához illeszkedő popupokba.
Viszont nem emlékszek ezt hogyan csináltam, felkutattam a KDE és az Xfce beállításokat, még rebootoltam az eredeti Ubuntu felületbe is de a jóistennek nem találom.
Tudna valaki ebben segíteni? -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Asszonynak a Sájomiján a legújabb MIUI van, napi kapcsolatba vagyok vele (asszonnyal is meg a telójával is), nekem nem gyerebe. Ettől még Te szeretheted
. Nem vagyok annyira fasírtba vele mint te a Windowssal de nem jön be ez a Miui.Te akartad magad passziválni Ott van Ferropassit.
És lehet nem is rossz ötlet, én is veszek egy ilyen fürdőt, be vannak rozsdálva már sajna az ízületeim, hátha segít.
-
-
-
-
-
-
/etc/default/grub
Menü láthatósága mindig:
GRUB_TIMEOUT_STYLE=menu
pl. 5 másodperc láthatóság:
GRUB_TIMEOUT=5
Majd terminálsudo update-grub
A grub.cfg-t ne piszkáld közvetlenül, könnyű elbaltázni,
valamint ha nem a leírt módszert követed, az első komolyabb frissítésnél úgyis visszaáll minden és kezdheted előlről.
Irodalom, forrás:
a saját fejem, valamint [link] -
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Nemnem. Ennél sokkal bonyolultabb

Mezei Ubuntu, az a borzadály aminek nem tudom a nevét, talán Unity...? de rettenet.
Mivel számomra élhetetlen volt, panel fönnt, lehetőségek nulla, ráment egy XFCE, mivel előtte Manjaroztam, az is soványka volt ezért erre még rárántottam a komplett KDE Plasmát.
A konfig 5. éve többször több eszközre klónozva, halálból visszahozva Timeshifttel, agyonüthetetlen, hibátlanul teljesít.
Beregeltem a PRO támogatásra, így a biztonsági frissítéseket még 5 évig kapom, a szoftverek... nos unatkoznék ha nem lenne ilyen Python meg egyebek matatás néha.Csomagkezelők.
A gyári nulla, ami kell annak a felét nem találja, ezért kellett a Synaptic.
Ez meg a gyári nálam random nem képes orosz weboldalakról
letöltött deb telepítésére, ezért kellett egy 3. is.
Mivel ezek nem nagyon rajonganak a KDE kisalkalmazások és még pár KDE app frissítéséért, kell a KDE Discover.
+ a gyárinak van egy modulja amibe a ppa-kat, Ubuntu PRO és egyéb engedélyeket lehet beállítgatni.
És ha mind csődöt mond valamiért, kell a terminál.
Amihez mivel tök vagyok, először végigzongorázom a 4-5 GUI-t és az esetek 95%-ában meg tudom oldani
Ez így van, legalábbis nálam, így élnek a lelkes de botcsinálta LL felhasználók.
LL- Láma LinuxosMaradna a tisztább szárazabb biztonságosabb megoldás, gyalu és a legújabb telepít de mit Uby írta, azt már nem, az túl egyszerű

-
válasz
fatpingvin
üzenetére
Nem irom ala.
Lehet 25 csomagtelepito, a terminal nem hazudik. Szerintem.
Amugy nincs is sok nalam.
Van az Ubuntu gyari, van a KDE amit hozott a Discover, van egy Synaptic meg meg valami
Ez csak 4 + a nagyagyu, a terminal.Es ezek azert kellenek mert amit nem tud az egyik, azt tudja a masik. Sajnos ez van, 5 eves tapasztalat.
-
Mint nemrég jeleztem, kérdésként feltettem,
az Ubuntu18.04, dacára az Ubuntu PRO frissítéseknek, nem hajlandó a Python 3.7-et használni, hiába készítettem választómenüt és hiába adtam meg hogy ezt használja, a yt-dlp működésképtelen.
Megoldás volt a Snap csomagos yt-dlp telepítése, mivel konténeres, hozza magával a futtató környezetet amibe benne van a Pyhon 3.7is.
Így lőn öröm-bódottá', mennek a letöltések és megy a YT. linkek, videók helyi médiaplayeres lejátszása.
A fenntebb leírt procedúra a bennti melós gépemen működik, nekiugrottam az itthoninak is.
És bármit bűvészkedtem, nem volt hajlandó a snapest használni. Ha terminálból indítottam a snapest, teljes elérési úttal minden oké, de az SmPlayer nem tudta használni videó streamhez.
Kb 2 nap szöszmötölés után rájöttem hogy az /usr/bin mappába ott van egy yt-dlp bináris, ez lehet a hunyó.
De. Ezt semmilyen szoftvertelepítő, sem a terminál nem listázta ki mint telepített alkalmazást. Így minden törlési, uninstall természetesen kudarcba fulladt, annak dacára hogy a which parancs megtalálta.
Annak ellenére hogy a rendszer szerint nincs telepítve, ezt az elérési utat favorizálja, mivel ez nem a snapes, ezért logikus hogy hiányzott neki a python 3.7.
Mivel minden hvatalos megoldás csődöt mondott, maradt a vaddisznó módszer.
sudo Thunar és 2 kattintással töröltem a /usr/bin/yt-dlp fájlt.
Reboot se kellett, innentől kezdve minden működik.
örömöm határtalan,
kérdésem hogyha a rendszer szerint egy adott program nem létezik, remove és purge paranccsal gyalulva, hogy hagyhatja ott a bináris szemetét? Amit ráadásul a rendszer konokul, makacsul továbbra használ, dacára a snapes bináris 1000 helyre symlinkelgetése ellenére...? -
Csak érdekességként,
most 5 perce halt meg minden előjel nélkül a tartalék 32GB pendrájvom.
Fiamnak csináltam rá W11 telepítőt, utána megnyitottam, minden oké szemre rajta van az összes fájl. kotorásztam a mappaszerkezetbe és egyszer csak nincs tovább, kimeredt a rendszer, majd magához tért és a pen eltűnt.
Egyedül a lemezkezelők látják de fájlrendszer és tárolóhely nélküli üres eszköz lett belőle.
-
válasz
Warton
üzenetére
Kb. de azért ennyire nem.
én 15 éve Operázok, 5 éve Linuxozok. Operáék kb. havonta tolnak ki valami kis vagy nagy upgradet, aminek 3-ból 1x az a következménye hogy megszűnik a weboldalak 90%-án a videolejátszás
Okát már tudom, opera-ffmpeg-codecs de a fene se szereti az épp aktuálisat az internet legeldugottabb bugyraiból levadászni, terminálba bemásolni/felülírni a régebbit. Illetve ez se volt mindig megoldás mert volt hogy 2-3-al régebbi verzióval működött jól azaz ad-hoc totózás, tippeléses alapon.
Hogy ez a Linux, az Opera, vagy kinek a sara az szerintem se engem se senkit nem érdekel de eléggé kellemetlen felhasználói oldalról.
Azt tudom hogy ez a probléma Winen ismeretlen.
Nagyon jól fogalmaztál, mindig van valami apró gebasz de ettől eltekintve meg szuper rendszer. Csak az az apróság mindig előjön valahol
-
-
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megoldottam, még én is meglepődtem de úgylátszik még vannak bennem tartalékok
A snapes yt-dlp pontos elérési útja,
/snap/yt-dlp/233/yt-dlp
Az Smplayer ahol keresi az meg a/home/tibi/bin/yt-dlp
Innentől már csak 10 perc guglizás volt, hogyan hozzunk létre symlinket mert életembe nem tettem még ilyet de valami azt súgta jó lesz
tibi@TibiXubuntu: cd /home/tibi/bin/yt-dlp
itt az eredeti yt-dlp, amit keres az Smplayer ez az ami nem működik a python verzió miatt, átnevezve, majdtibi@TibiXubuntu:~/bin$ ln -s /snap/yt-dlp/233/yt-dlp
és kész a symlink és használja is.
A player szépen játssza a videókat, a yt-dlp teszi a dolgát.
Nagyon megveregettem a vállamat, ügyes vagy Tibi!
-
Kérésed számomra parancs, pláne hogy benne van az Ubi tárolóba, pontosabban a Synaptic simán felpakolta két kattintással.
FB--nem megy tovább a bejelentkező oldalnál
Yutub---be se tölt semmit az oldalból
linuxmint.hu---majdnem használható de inkább nem
hobbielektronika.hu-minősíthetetlen
mobilarena.hu- kép mellékelve, egyáltalán nem így néz ki egyébként se, és az egyetlen megjelenített kép egy pixelhalmaz.
(szerk, benne maradt a médialejátszóm, bal alul, az ami éles de az nem a weboldal :-) )
Biztosan lehet rajta finomítani, énnekem nem sok hangulatom van a beállításaiba kotrászni.
Max. karakters oldalakra jó lehet.
ahogy gondolod úgy cselekszel. Csak ne magadat szívasd meg hogy feltelepíted. -
-
Beléptem az Ubuntu Pro izébe, állítólag így 2028-ig mehet.
-
Szenvedek ezzel az Ubi18.4+python kombóbal.
Mindenmegoldást kipróbáltam amit itt ajánlottak, képtelen használni a yt-dlp a python 3.7-et.
Snapot viszatettem, telepítettem a snapes yt-dlp-t. Gondolom mivel konténeres, benne vannak a függőségei pl. python 3.7
Ez eddig nagyon szép és jó de hogyan kell rávenni a rendszert hogy a snapes változatot használja? Nem jelenik meg sehol, bár a telepítés lefutott de nem csak a rendszer hanem én se találom sehol a mappaszerkezetbe.
Van néhány snap meg snapd mappa és azokba van olyan hogy yt-dlp de mind üres, nulla bájt.
terminálos lekérdezésre ezt hozza,tibi@TibiXubuntu:~$ snap listName Version Rev Tracking Publisher Notescore22 20230503 634 latest/stable canonical✓ basesnapd 2.59.2 19122 latest/stable canonical✓ snapdyt-dlp ab92d8651 233 latest/stable degville -
most akkor van yt-dlp vagy mégsincs? nincs pipa a yt-dlp sorba. Pedig telepítettem az biztos, és leszedett sokmindent és pörgött a terminál rendesen.sudo apt install snapdsudo snap install yt-dlp -
Csixy ott van a diskpartba meg a lemezkezelőbe is hogy a lemez dinamikus, a Microsoft eme csodagyerekét nem tudom egyáltalán lekezeli a Linux? +a 32 bites csoda, hááát... Ha sikerül is, én nem vgnék bele. Erre a lemezre a Win mellé szerintem soha nem fog felmászni semmilyen disztró.
Kolléga helyébe én elengedném ezt az egészet, mit akarsz 2023-ba egy egymagos Atommal...? Max. digitális képkeret, de csakis pár megás jpeg...

Ennek a procinak 202 a benchmarkja, 1 mag. Az enyémnek, ami egy erőműtől fényévre van meg 3000/4mag. És az enyém is egy 10W tdp-s gyerekjáték, mire lehet azt a gépet használni, hdd-vel meg 2G rammal még agyonverni azt a semmit amit tud...? -
válasz
KRoli92
üzenetére
Ez így sajnos nulla infó.
Winen nyiss egy rendszergazdai parancssort, írd bediskpartlist disk
select disk <amelyik lemezen van a rendszer> azaz ha 1 darab lemez van,select disk 0list volume
Amiket ezek után kiír azt kopizd be mert nem tudjuk MBR vagy GPT, ha mbr akkor lehet azért nem megy mert már van 4 partíciód.
Vagy képernyőfotózd be a Partíciók létrehozása.... nevű GUI-t, bár nem annyira informatív mint a cmd.
Ha GPT, akkor a pendrájvot a
pendrájv neve-uefi vagy
uefi-pendrájv neve
opcióval indítsdés NE a Windows mellét hanem a Valami mást válaszd, keresd ki az üres, legalább 25GB területet, kétkatt.
A feljövő ablakba
nem logikai! hanem elsődleges,
EXT4 fájlrendszer
csatolási pont / így van ott hogy per, /
okézás
tovább-tovább és így települnie kell neki. Csinálj swapot is, pláne ha 2 vagy 4GB csak a ramod.
ha nem megy leírom.
Ha MBR, akkor kéne a diskpartos információ mert nagyon könnyen agyonvágod, legyalulod az egész lemezt Winestől mindenestől ha uefi módban indítod a telepítőt de a lemez mbr mert ha erőszakos vagy létrehoz az elején egy EFI partíciót és ezzel reszeltek a lemeznek, pláne ha megcsinálja GPT-re. -
válasz
üzenetére
Szeretném megtudni ez mire jó?
A gpu, legalábbis nálam Intel soc van, beáll alapra ha nem kell az erő, és észrevehetetlen idő alatt megy fel az órajele ha kell.
Ezt nem tudom alátámasztani Linux alatt mert abba nem írja ki de Win alatt ez gyönyörően lekövethető.
Namost mivel a gépem Win és Linux alatt is jól kezeli a videókat, és tétllenül meg hajszálra ugyannyi a 2 rendszer fogyasztása, gyanítom Linux alatt is így működik, a videokártya ezt intézi magának.
A proci is ezt teszi automatán. Abba se nyúltam még bele sose mert jól működik, pedig pl. Winen van rá egyszerű guis megoldás.
Androidon nekem custom rom van, a Performance alatt olyan governort állítok be a procinak amilyet akarok.
De sose használtam mert nem akad, 2 napos akkuidőm van, vagyis minek piszkáljam ha tökéletesen teszi a dolgát így is?Tényleg kíváncsíságból kérdem, ha ez így működik alapból, minek kívülről beavatkozni?
-
-
-
-
Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot
------------------------------------------------------------0 /usr/bin/python2.7 3 automatikus mód1 /usr/bin/python2.7 3 kézi mód2 /usr/bin/python3.6 2 kézi mód* 3 /usr/bin/python3.7 1 kézi módÍgy? Mert mást nem enged.
Yt-dlp így is a 3.6-ot látja ami nekem továbbra is érthetetlen.
Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.7 and
above are supported by yt-dlp -
-
Feladom.
Megcsináltam a python választót, kb. 3 órája szórakozok ezzel mert 1 vagon függőséget is le kellett szedetni a terminállal. Brrrr.... utálom!
Ez van most, a 3 azaz a 3.7 van használatba, ki is csillagozza meg ottvan hogy ez fut automatikusan:tibi@TibiXubuntu:~$ sudo update-alternatives --config python[sudo] tibi jelszava:3 választás létezik a(z) python alternatívához (/usr/bin/python biztosítja).Kijelölés Útvonal Prioritás Állapot------------------------------------------------------------0 /usr/bin/python3.7 3 automatikus mód1 /usr/bin/python2.7 1 kézi mód2 /usr/bin/python3.6 2 kézi mód* 3 /usr/bin/python3.7 3 kézi módRáadásul ez is ezt írja,
tibi@TibiXubuntu:~$ python --versionPython 3.7.16
Erre ez a r@hadék yt-dlp mit ír ki, azt hogy szerinte a 3.6 van használatba,tibi@TibiXubuntu:~$ yt-dlpTraceback (most recent call last):File "/home/tibi/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 2, in <module>ModuleNotFoundError: No module named 'contextvars'During handling of the above exception, another exception occurred:Traceback (most recent call last):File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 193, in _run_module_as_main"__main__", mod_spec)File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 85, in _run_codeexec(code, run_globals)File "/home/tibi/bin/yt-dlp/__main__.py", line 14, in <module>File "<frozen importlib._bootstrap>", line 971, in _find_and_loadFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 955, in _find_and_load_unlockedFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 656, in _load_unlockedFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 626, in _load_backward_compatibleFile "/home/tibi/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 5, in <module>Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.7 and above are supported by yt-dlptibi@TibiXubuntu:~$Mi az a
ModuleNotFoundError: No module named 'contextvars'
és mi a fenéért nem ismeri meg hogy 3.7 van alapértelmezetten megadva ebből az istenverése pytonból?reboot volt vagy 5 úgyhogy én passzolok.
-
[ez még jobb] 1000köszönet érte hcl kollégának ha beválik.
Pont most lett téma az Ubuntu topikba. -
válasz
growler
üzenetére
Van az is, ráadásul teljes, megvettem kb. 4 éve.
De az nem tud YT. meg egyéb videoportálról streamet kiküldeni a mediaplayeremre, annak kell a yt-dlp.
Így nézek reklámmentesen videókat filmeket SmPlayeren, kétt katt kiküldeni a videót a böngészőből a Send To MPV bővítménnyel. -
-
Felhegesztettem a python3.7.5-öt az Ubi 18.04-re.
Mivel ez kell a yt-dlp-nek, a régivel nem működik.
Hogyan lehet megcsinálni hogy a yt-dlp használja a python 3.7.5-öt, de a többi meg a régit? Vagy rosszul okoskodok, az biztos hogy fenntvan a 3.7.5 mert,tibi@TibiXubuntu:~$ python3.7 --versionPython 3.7.5
Ennek ellenére nem megy a yt-dlp, aszongya hogy:Traceback (most recent call last):File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 193, in _run_module_as_main"__main__", mod_spec)File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 85, in _run_codeexec(code, run_globals)File "/home/tibi/bin/yt-dlp/__main__.py", line 14, in <module>File "<frozen importlib._bootstrap>", line 971, in _find_and_loadFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 955, in _find_and_load_unlockedFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 656, in _load_unlockedFile "<frozen importlib._bootstrap>", line 626, in _load_backward_compatibleFile "/home/tibi/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 5, in <module>Exception: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.7 and above are supported by yt-dlp
Most hogyan tovább? -
-
válasz
ubyegon2
üzenetére
Igen köszi erre már rájöttem de ezt minden update-grub után el kell játszani.
Megoldás, ha valaki véglegesíteni akarja és nem a grub.cfg-t matatni mindig:Itt a bűnös,
/etc/grub.d/00_headerif [ \$grub_platform = efi ]; then
set timeout=${GRUB_RECORDFAIL_TIMEOUT:-30}
if [ x\$feature_timeout_style = xy ] ; thenÁtírtam 5-re, mentés, update-grub+reboot és lőn csoda, tényleg mostmár 5 másodperc a grub választómenü.
-
-
-
-
EFI shellt be tudod hozni?
Bios (uefi) frissites nem kotoraszik bele az efi particioba azaz indulnia kene.
Valami efi beallitas hibara gyanitok, lehet minden alapra allt.
Acpi, boot, csm mode esetleg manualis beavatkozast igenyel.
Nem bios mode az alapertelmezett, akkor bele szokott halni efi inditasba.
Eddig tiszta efi volt a rendszered, vagy bios? -
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=5
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""
/etc/default/grub,
Fennti 5 másodperc ellenére update-grub után 30 másodpercig visszaszámol.
Ha átírom a /boot/grub/grub.cfg-be a 30-at 5re akkor okés, a következő update grubig.
Ha 5 van megadva, ebből hogyan lesz 30 másodperc? Vagy még valahol lehet ezt bizergálni? -
válasz
urandom0
üzenetére
Beleástam magam máramennyire én lámaként bele tudom.
Arra jutottam hogy a linuxon, legalábbis az én linuxomon nincs az igazi értelembe vett hibrid alvás.
A weboldalak felén az jött szembe hogy némi mókolással valóban megy a sleep vagy suspend vagy felfüggesztés, netán alvás
és INNEN lép át megadható idő után hibernálásba.
Azaz megnyomom az alvást, elalszik, majd a beállított idő után felébred és szabályosan lehibernál.
Ezt nevezhetjük mindennek csak nem hibrid alvásnak.
Mivel annak a lényege hogy a ramot ébrentartja ÉS mellette kiírja a swapba.
Vagyis egérmozdításra 1 sec és ott az asztal, ha közbe meg áramszünet volt visszajön a vinyóról.
A másik megoldások ahol úgy tűnt tényleg hibrid sleep van, na azok közül nekem egyik se működik.
A legígéretesebb amikor terminálból elküldöm hibrid alvóba,sudo pm-suspend-hybrid
villan a monitor majd fennt bal oldalt lefut kb. 6-7 másodperc alatt egy nullától 100%-ig tartó folyamat és ezután a monitor kikapcsol.
Ilyenkor egérmozdításra azonnal ébred a gép azaz ez a része okés.
De ha kihúzom a konnektorból majd visszadugom akkor egy szabályos hideg boot lesz a nóta vége.
Egyelőre még kutakodok de szerintem nem fog menni.
Magába a sleep és külön a hibernálás tökéletesen jó nálam, Ubi 18.04. Ez se volt mindig így, kb. fél-1 éve egy kernefrissítés óta okés, addig a hibernálásba belehalt. -
-
Tanács kéne.
KDE alatt a Felfüggesztésnél (alvás) van egy olyan opció hogyha beállítom pl. 25 perc után aludjon el, képes hibrid alvásra azaz lementi a ramot a swapba vagyis nem gond ha közbe véletlenül elfelejtem hogy csak alszik és kirántom a konnektorból.
A funkció tökéletesen működik, hogyan lehetne rávenni hogyha simán a Felfüggesztésre nyomok, akkor is hibrid alvóba menjen? -
válasz
HUNited
üzenetére
Win alatt xcopy pl.
xcopy c:\ f:\ /s /e /h /i /c /y
behelyettesítve a meghajtó betűjeleket.
ez amolyan DD szerűség de nem viszi át a part uuid-ket labeleket meg az esetleges mbr vagy bármilyen ilyen jellegű adatokat úgyhogy nem ismerem a rouer firmwarek lelkivilágát de tuti hogy utólagos hegesztgetések kellenek, be kellene vetni a cmd diskpartot is, így nem ajánlom.
+még ha a Win nem ad betűjelet az egzotikus fájlrendszernek mert nem fog, akkor eleve meghalt az elképzelés mert nem fogja felcsatolni, mountolni. Kell még egy Ext2explore szerűség is.
Ha nincs 1 darab pendrájvod akkor adok neked ingyen egy 32 gigást mert a Ventoy óta csak kallódnak a fiókba és arra live Linux, Clonezilla, Acronistrueimage, bármilyen free klónozó szoftver és ennél nincs egyszerűbb megoldás. -
válasz
-szabi-
üzenetére
Ez nem ilyen sarkos mert volt nekem 3 OS is MBR telepítéssel.
Első a Windows mert az egy önfejű és ha utoljára telepíted csak az lesz indítható.
Második a Debian származékok, Ubi, Mint. Utoljára Arch alapú. És így ez nálam bevált.
A Manjaro is ebből a szempontból fafaejű és ezekszerint az Endeavour is. Ez a 2 úgylátom összeakad.
UEFI telepítés behozhatatlan előnye hogyha van 15 darab bármilyen operációs rendszered akkor mind a 15 natívan indítható az UEFI választómenüből, hozzá se szagolnak így egymás grubjához. Nem érdekes hogy grub, Win bcd vagy bármilyen egzotikus állatfaj.
Szerintem ez egy igazán korrekt indítási eljárás. -
válasz
ubyegon2
üzenetére
Drága jó Uby ki antiuefis.
Pendrájvról udtam telepíteni ezt a Endaeoizét, sajnos ventoyt nem szereti.
A telepítést követően semmit, ismétlem semmit se mókoltam se grubba se efibe se semmibe csak reboot amit a telepítő fel is ajánl (Kalamares installja van).
Itt a UEFI választómenü:
Itt az Endaeoizé grubmenüje, Ubuntu undora van az szentigaz de a Windowst felvette a grub válaszómenübe:

És itt van vajsimán.
Itt az EFI partíció, betette magát, se Ubit se Windowst nem bántott, mindhárom OS indítója békésen elfér az efibe.
Hogyan képes elindulni lila gőzöm sincs mert az efibe neki nincsen grub.cfg ami megmutatja hogyan tovább.
Érdekes.
De működik.
Vagyis ha én most ezt MBR telepítéssel csinálom ugyanúgy felülök a szopórollerre mint a kolléga, uefibe meg minden flottul választható és megy.
-
-
válasz
-szabi-
üzenetére
"Mint az marad, az sda2 partíción újfent kipróbálok valami mást."
Én a helyedbe ezt úgy csinálnám hogy a stabil Minted maradjon meg a jövőbe is indíthatónak, met bármit telepítesz mellé az fog indulni elsődlegesen és kezdődhet előlről az amivel épp most végeztél.
Eddig nálam a telepítők tudták azt az opciót hogy a legvégén megkérdezi hova telepítse a grubot, nálad sehova.
És ezután boot Mint, update-grub és a régi jó kis Mint felveszi az újat a választómenüjébe. Ha az új nem tetszik lehet gyalulni, a Mint indulásképes marad hisz ő az elsődleges a MBR-ba.
Amúgy Uby kolléga aki szívemnek egyre kedvesebb
sajnos öregszik és maradi
mert a UEFI és az EFI rendszerindítás 2256x egyszerűbb, kezesebb, érthetőbb, konfigurálhatóbb akár egy mezei szövegszerkesztővel és egy fájlkezelővel, ilyen problémáktól abszolút mentes és egyébként is ez a jövő.
Nálad ha a rendszered UEFI, azt se tudjuk ki vagy mert amiért idejöttél, az a probléma nincs, nem is létezIk UEFI alatt. A boot problémád.
Meg istenkáromlás egy 1-2 terás NVME meghajtót MBR mappaszerkezettel használni, brrrrr....
Úgyhogy bár nálad hardwerprobléma miatt nem lehet de ha beszerzel majd egy korszerűbb vasat, egy nagy sóhajjal engedd el a kolléga monomániáját és csakis UEFI mode. -
-
válasz
-szabi-
üzenetére
Tiltva van a grubba az osprober.
Itt,/etc/default/grub
szerkeszd a következő sort, ehelyettGRUB_DISABLE_OS_PROBER=true
ez legyen, a végén írd át, false legyen ne true:GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
Utánasudo update-grub!!! el ne felejtsd mert enélkül nem fogja érvényesíteni.
Szerintem ez után azonnal felveszi a Mintet a menübe.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ::::: HATALMAS LEÁRAZÁSOK! I JOGTISZTA MICROSOFT TERMÉKEK I 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I 10 ÉV GARANCIA ::::
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i3-7G I 8GB I 128SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Xbox One X 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Xiaomi Mi 10T Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Önerő nélkül is elvihető! Részletfizetés. 27 % Áfás számlával Dell Alienware QD-OLED gamer monitor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Garantáltan feljebb fog menni a hőmérséklet.
Igaz ez KDE kisapplet de van más ilyen is.