Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz anorche1 #68227 üzenetére

Simán a fejlesztők lustasága. Gondolom úgy érzik, hogy a HEIF képformátum az Apple-berkeken kívül még nincs kellően elterjedve, így nem érzik sürgősnek implementálni.

Ezt egyébként leghamarabb böngészőknek kéne elkezdenie támogatni, mivel weboldalak is használhatják. Úgy a legfájdalommentesebb a képek megnyitása.

Jelenleg én is csak annyit tudok, hogy a GIMP megnyitja, vagy az imagemagick konvertálni tudja a HEIF képeket, és kifújtak a lehetőségek, és még ennek is örülni kell, hogy ingyen ennyi adatik.

Pedig támogatnám, hogy terjedjen, mert azonos fájlméret mellett jobb képminőséget tesz lehetővé, és ha tömörítsében elérhető egy jobb, modernebb, hatékonyabb formátum, akkor használuk azt, terjednek. De a formátumok már csak ilyenek, lassan terjednek az újdonságok. Az x265 is elérhető már jó ideje, de alig használja valami, és az audiofájloknál is hiába van ott évek óta az vorbis meg az opus, a legtöbben még mindig legacy kódekeket használnak (mp3, aac).

De nekem van olyan ismerősöm, aki még így 2019-ben is DivX-re konvertálgatott, mert azt használt, sürgősen le is szoktattam róla.

Vagy pl. fájltömörítőknél is hiába van ott jó ideje az lzma-lzma2 és egyéb modern eljárások, sokan legacy support miatt még mindig gzip-et, vagy legfeljebb bzip2-t használnak, arra hivatkozni, hogy több minden támogatja, meg régi gépeken gyorsabb a kibontása. Ja, ez még P3-P4-es gépeken, meg Atom-os szutykokon számított utoljára.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés