Hirdetés

2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52638) #95488640 válasza ubyegon2 (#52637) üzenetére


#95488640
törölt tag

Köszönöm, a léleksimogatást is! :D

Az alapvető gondolat, mikor megszületett ez az egész bennem januárban az volt, hogy Jó minőségű és releváns információt szolgáltassak magyar nyelven. Pont abból kifolyólag, hogy látom, hogy nem olvasnak az emberek. Mert eredendően blog lett volna ez a produktum. Aztán láttam, hogy magyar tartalom, ami valóban releváns, és tanító szándékú nincs, nem létezik a Magyar YT-on, így megláttam a rést, és miért ne alapon elkezdtem megrendelni az eszközöket. ... na az a másik amibe most nem megyek bele. Anyagi csőd ez a 'hobbi' :D

És ne félj ilyen módon nem tervezek minden kérésnek eleget tenni, hiszen az itt kérdező 2 fenti kolléga kérésére is csak írásban ajánlottam. Érzem többnyire hol az a határ ahol már megér egy videót a sztori.

Semmiképp nem tervezek Linux vs Linux disztró harcot, mert a legsúlyosabb válságok egyike szerintem. Tök mindegy milyen linux, lényeg, hogy ne Windows legyen. :)

Olyat tervezek, hogy több disztrót bemutatok majd... esetleg a különbségeit megmutatom, de véleményt formálni sőt valaminek a pártjára állni biztosan nem fogok. Főleg, hogy azért én is formálódok folyamatosan, 25 évesen még úgy gondoltam, hogy az Ubuntu (és származékai) a megváltás. De egyre szkeptikusabb vagyok, minél jobban összebratyizik a Canonical a Microsoftal. És minden ilyen jellegű hírt vulkáni szemöldök felhúzással olvasok. :)

De rátérve a kérdésedre, használtam elég sok mindent. Debian-t, SuSE-t, amikor még nem open-volt :D, Slackware (azt jó 1 évig), volt UHU-m is. :D, és 2008 körül állapodtam meg a Ubuntuknál. 2012 óta inkább a Mintek, Jelenleg Mint 18.1 KDE, a mostani KWin már elég stabil, ezért nem eszik annyi memóriát. :D

De ahogy mondtam, minél jobban bariznak a Canonicalék a Microsoftal, annál jobban kezdek félni. Úgyhogy az utóbbi 1 évben aktívan próbálgatom az Archokat. És nagyon tetszik az AUR megoldásuk, hogy minden van, és minden friss, és majdnem minden működik is... vagy nem. :)
De egyelőre még erősnek tartom. És magamat kevésnek hozzá. A tiszta Arch lenne az igazi megoldás, de a mai napig képtelen vagyok normálisan és használhatóan telepíteni. Az Antergossal barátkoztam, de ott is valami nem oké, mert az első 1-2 nap után nálam meglassul. Minden asztali környezettel. Fura, a Mintek nem. Szóval látom, hogy előbb-utóbb Arch lesz a vége, de még nem tudom melyik, és hogyan. mindegy, csak minél inkább közösségi, és nagyvállalat független legyen. Ezek az elsődleges szempontjaim.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.