- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Gurulunk, WAZE?!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sgr_A: Számítógépeim aktualizálása cseréje
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 3 – Paradicsomos káposzta (amit amúgy utálok)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
vnorbi
aktív tag
A belépés nélküli keresés több találatot ad, mint amit a bejelentkezett felhasználó lát. Kinn valóban megvan a Wizz is, de amint belépsz, az ottani kereső már nem találja meg. A linkelt oldal jelzi is, hogy csak egy belső kör fér hozzá, de arra nem találtam utalást, hogy miért van ilyen korlátozás, és mely felhasználók azok, akik az ilyen besorolású papírokhoz is hozzáférhetnek.
ETF-ekből is vannak olyanok, amik így le vannak korlátozva.
-
Addel
senior tag
válasz
UberMutant #593 üzenetére
És mire számítsak még, elkérik a bérpapirom, hogy tényleg telik-e belőle ?
-
-
Addel
senior tag
A múlt héten nyitottam TBSZ számlát, és elkezdtem feltölteni pénzzel, nincs sok rajta, kb. 1000€, erre ma jött egy levél, amiben arról érdeklődnek, hogy honnan van a pénz, meg mekkora összeg kb. az össz. megtakarításom, meg, hogy igazoljam a lakcímem, egy 1 hónapnál nem régebbi szolgáltatói számlával, amin látható a címem. Ez normális ?
-
Dare2Live
félisten
válasz
UberMutant #589 üzenetére
Europa legnagyobb fapadosa nincs... gáz.
-
-
Dare2Live
félisten
Wizz-t (Wizz Air)t más megtalálta lightyearen?
Nagyon kezdő vagyok lightyear vonalon, eddig annyi sikerült, hogy beküldtem 30.000Ftt meg nyitottam egy TBSZt.
-
Brandynew
őstag
Kezd beérni ez a dolog, láttátok?
Egyre jobb befektetni: magyarul is tud a Lightyear, jönnek a tört ETF-ek és más újdonságok!
-
emcee825
csendes tag
válasz
z123456789 #585 üzenetére
Én ez alapján csináltam az idén a bevallást:
https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_114461-114461.html
És még másik topic-ból ezt is hasznosnak tartottam:
https://adovilag.hu/2024/03/05/a-kulfoldi-jovedelmek-utani-adofizetes-es-bevallas-magyarorszagon/
-
vnorbi
aktív tag
válasz
z123456789 #583 üzenetére
A normál számlán minden pozíciózárást be kell venni az SZJA bevallásba függetlenül attól, hogy volt-e kiutalás. A vételek és eladások elszámolásának napjain érvényes MNB árfolyammal kell forintosítani (tehát nem azzal, amivel a Lightyear riport számol), és ha az összesített eredményed* pozitív, akkor lesz 15% SZJA fizetési kötelezettség a nyereségen (ETÜ-n nincs SZOCHO), ha negatív, akkor is érdemes beírni, hogy a következő két évben adókiegyenlíthess vele nyerő pozíciókkal. Nyitott pozíciókat nem kell beírni, csak majd annak az évnek a bevallásába, amelyikben az eladás lesz.
Ha kaptál osztalékot is, abból elvileg levonták a forrásadót, azt csak bevallani kell, befizetni már nem.
*(eladási érték) - (vételi érték) - (tranzakciókhoz kapcsolódó közvetlen díjak)
Minden tétel forintosítva az elszámolása szerinti napon érvényes árfolyammal. -
z123456789
addikt
Sziasztok!
Tavaly áprilisban szembejött egy facebookos postban az app, letöltöttem, regisztráltam, beutaltam, aztán elkezdtem nyomkodni, 3$-ért tört részvényeket vásárolgatni. Az volt a célom, hogy kicsit ismerkedjek a részvénypiaccal, a világ híreit olvasva próbáljam értelmezni a részvények mozgásait, igazolásokat keresni a rossz, vagy jó tippjeimre.Viszont most be kéne küldenem az SZJA bevallásom.
Az az értesülésem, miszerint a kiutalt nyereségről kell csak adózni, az helytálló? Mert ha letöltöm a tavalyi kivonatomat Lightyearről, akkor abban withdraw egyszer sincs.Illetve tovább megyek. Már van TBSZ-em is ott. Amennyiben a sima profilomról átvezetem oda szépen lassan az összes pénzt, és oda fektetem be, majd kivárom az 5 évet, lényegében mentesülni tudok a nyereség/kamatadó és szochó alól?
Köszi előre is.
Visszaolvasva, nem szeretnék feszültséget kelteni, és nyilván ha nem kapok értelmes segítséget, akkor megpróbálom másik topicban, és ha ott sem, akkor majd felkeresem a NAV-ot, ha ők sem kompetensek, akkor meg keresek könyvelőt...akikből százával vannak olyanok, akik legalább annyira világtalanok ezzel kapcsolatban, mint én.
De első körben bízom a PH-ban. Sok segítő, és okos ember van itt. ❤ -
ha valaki megy az április 3-i rendezvényre, légyszi írja már le, hogy miről volt szó? főleg a ceo terveire vagyok kíváncsi.
köszi -
-
Scytha
tag
Sziasztok!
Revolutról utalnék be eurót Lighyear tbsz-re. A webes felületen a sima, nem tbsz számlámnál felajánlja a banki transzerfert és át is írányít a Revoluthoz, de a tbsz-nél nem. Ha a főszámlámra utalok be így pénzt utána díjmentesen tudom átmozgatni a tbsz alá?
Ez a módi vagy egyenesen tbsz-re is tudnék utalni? Amúgy nem zavar egyáltalán ha nem tbsz-re megy azonnal. -
TrollBalint
addikt
Kellett "panaszkodnom", már meg is érkezett
Vajon, ha előbb írok, előbb érkezik meg? -
TrollBalint
addikt
Köszi mindkettőtöknek. Miután csináltam a próbautalást pénteken, egyből eszembe jutott, hogy lehet nem akkor kellett volna, mert +2 napot kell várnom, mire megjelenik, de akkor már mindegy volt
Így akkor mindeképpen várok. -
vnorbi
aktív tag
válasz
TrollBalint #573 üzenetére
Az ékezetes karakterek, kis/nagy betűk és a sorrend nem probléma elvileg.
Lightyearnél "Keresztnév Vezetéknév" formában jelenek meg a kivonatokon, a két eurós számlaszámomat pedig "KERESZTNEV VEZETEKNEV" és "Vezeteknev Keresztnev" névvel tárolják, mert gondolom, így kapták meg az indító bankomtól.
-
pictigjis
őstag
válasz
TrollBalint #575 üzenetére
a sepa az alap utalás. a sepa instant lenne az azonnali, de azt nem támogatja (még) mindenki. a sima sepa utalások 1-2 munkanapig is eltarthatnak
-
pictigjis
őstag
válasz
TrollBalint #573 üzenetére
szerintem még nincs késő, mert nem biztos, hogy az utalásod sepa instant módon ment ki. ha pedig nem azzal, ez még csak a t+1. munkanap. én még várnék. ha sepa instant volt, akkor érdemes írni a supportnak
-
TrollBalint
addikt
Ha péntek délelőtt utaltam Eurót és még nem jelent meg a Lightyear-be, akkor support, ugye? Egy külföldi bankból utaltam, de a számla természetesen az én nevemen van. (Gondolom az ékezetek nem zavarhatnak be, Lightyearbe, ha jól emlékszem ékezet nélkül adtam meg a neveim, viszont itt a bankba meg ékezettel vették fel)
-
Fehérsólyom
aktív tag
Wise -> Lightyear USD utalás rendben működik. Korábban egy technikai bug miatt nem vette fel automatikusan a Wise USD számlát a Lightyear, de ügyfélszolgálatot megkérve megcsinálták (nekem még így kellett, nem tudom, hogy van-e még ez a hiba, de a leírásod szerint esélyes). Rögzítés után Wise-ra történő USD kiutalás szintén rendben működik.
-
szimisi
tag
válasz
szabi__memo #569 üzenetére
3 hónapig vehető igénybe.
-
revolutot passzolom. annyi biztos, hogy usa számlát az nem ad.
wisetól kapsz egyedi dollár számlát. esetleg azzal működhet. már csak azért is, mert wiseot használ a lightyear is.én euro-t utaltam be több helyről, azokat rögzítette. (még a nyomorék kincstári gyűtőszámlát is.)
-
SZATA
senior tag
válasz
UberMutant #552 üzenetére
Hogy kell (Revo van, Wise nincs) úgy utalni, hogy megjelenjen célszámlaként is?
Egy próbát tettem a Revolut “Nemzetközi utalások” funkciójával. Átment a pénz díjmentesen, de az érkeztetéséhez kellett az utalási bizonylat, viszont nem jelenik meg célszámla, ha dollárt akarok kivenni.
A banki átutalás funkciót akarom majd kipróbálni, csak annak van valami díja. -
zsola400
senior tag
válasz
szabi__memo #565 üzenetére
Ezzel a 0.35% jutalék nullázható, de itt [link] már összehasonlították.
-
zsola400
senior tag
válasz
szabi__memo #563 üzenetére
Ha beváltottál már promó kódot akkor többet már nem enged felhasználni, nekem sincs emiatt, nincs róla tapasztalat.
-
lemusz
addikt
válasz
kozeposztaly #523 üzenetére
Ez milyen "ajándék HUF", miért járt? Ajánlókódért? Csak mert kicsit zavaros nekem ez a Lightyear ajánlókód dolog, olvastam olyanról is ami 1M ingyenes váltást ad, de ezek szerint van másmilyen is? Vagy teljesen más jogcímen kaptad ezt?
+1 donbig, Balázz Z.
Kezdő befektetőket érdekel az adózási téma és mint olvasom még bróker-bróker között is lehetnek eltérések, noha laikus számára azonosnak tűnik az "ajándék" miléte. -
válasz
kozeposztaly #557 üzenetére
az összes ishares spdr stb meg működik.
a vanguard meg nem. ennyi a mágia. -
Balázs Z.
tag
válasz
Oliverda #555 üzenetére
Hát igen, semmi értelme a fórumozásnak meg az összevissza beszélgetésnek, a fejhallgatókkal kapcsolatban kérdezzük a gyártót, étkezéssel kapcsolatban a szakácskönyvhöz forduljunk, autók esetében az importőrt vagy forgalmazót faggassuk, lakóhellyel kapcsolatos dolgokban a polgárjenő hivatalba menjünk, minden másra Miniszterelnökúr és/vagy a Szentírás adja meg a választ. RENDNEK KELL LENNI!
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
UberMutant #554 üzenetére
vwce
Soroljam meg? Azert ezek nem annyira ismeretlen - befektetoi megkozelitesekben gyakran hasznalt alapok - ertsd: valoszinu lenne ra igeny.
De megforditom,
- miert van az, hogy a funkcio alapvetoen lefejlesztve, de korlatozzak bizonyos instrumentumokra
- es az, hogy limit order nap vegeig?? Nem tapasztaltam meg ilyet. -
válasz
kozeposztaly #553 üzenetére
gratulálok, megtaláltad kb az egyetlent, ahol lejár a nap végén a limit order.
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
UberMutant #543 üzenetére
vuaa
-
-
Kasya
nagyúr
USD kiutaláshoz holt tudok hozzáadni számlát? Revora szeretném alapvetően, de magyar bankszámla is adott.
Vagy csak oda tudok visszautalni, ahonnan beutaltam? -
Balikaa
csendes tag
válasz
Oliverda #546 üzenetére
Jó az az adóbevallás topik, amit ajánlasz. Néha egy-egy kérdés, válasz sosincs😃 Egyébként ha ez "üzletpolitikai célból adott adómentes természetbeni juttatásnak minősül", akkor miért nem minősül ugyanennek az IBKR-en kapott ajándék részvény? Legalábbis a NAV szerint:
[link]
Na ez az OFF -
Oliverda
félisten
válasz
Balázs Z. #545 üzenetére
Ez egy teljesen általános adózási kérdés, semmilyen specifikus tényező nincs benne. Egyébként van adóbevallás topik, könyvelő, meg NAV ügyfélszolgálat is, amelyek nem utolsó sorban megbízhatóbb információkat adnak, mint némely itt leírt tipp.
-
Oliverda
félisten
válasz
UberMutant #524 üzenetére
"egyébként 4200 forint után kell adóznod, ajándék+nyereség."
A megívós vagy kódos bónusz nem ajándéknak, hanem üzletpolitikai célból adott adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Nem mintha ennek témának itt lenne a helye ebben a topikban. -
válasz
kozeposztaly #542 üzenetére
pedig van, valamit elszúrsz:
1. kiválasztod IWDA
2. BUY
3. jobb fent limit order
4. beállítod célárat
5. pipa
6. mennyi darabot akarsz
7. preview
8. második sor, exipry. 2 lehetőség market day end vagy no expiry.vagy írd meg neked melyiknél nem megy.
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
UberMutant #541 üzenetére
Reakciod miatt kicsit tesztelgettem...
USA reszvenyre valoban van +1 opcio ahol beallithato...
ETFekre nincs... -
válasz
kozeposztaly #540 üzenetére
nem tudom mit nézel, de 2 lehetőség van limit buyra:
no expiry, és a másik. -
kozeposztaly
csendes tag
Lightyar, limit order ETF: ezt valoban csak nap vegeig rakjak be az ajanlati konyvbe????
Egy limit order attol limit, hogy lehet, hogy nem aznap teljesul, van ra idom. (viszont adott aron szeretnem)Tenyleg hianyzo feature??
-
emcee825
csendes tag
válasz
kozeposztaly #534 üzenetére
Megerősítem vnorbi tapasztalatát.
Nekem csak az elején és nagyobb összegnél volt várakoztatás HUF beutalás esetén. Kaptam email-t is, és az alkalmazásban a Profil/Settings/Documents/Upload documents menüben aktív lett az egyik menüpont --> ilyenkor forrás vagy egyéb igazolást várnak, amit esetemben egyértelműen jeleztek.
-
vnorbi
aktív tag
válasz
kozeposztaly #534 üzenetére
Belföldi forint általában 5 másodperc, ritkán 1-2 óra.
Instant SEPA (pl Revolutról indított euró utalás) pár másodperc, nem instant SEPA (pl OTP-ről indított euró utalás) pár óra.
-
kozeposztaly
csendes tag
Lightyear FT szamlara, bankbol utalas tapasztalatok szerint mennyi idovel irodik jova?
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
UberMutant #531 üzenetére
koszonom!
-
válasz
UberMutant #531 üzenetére
visszakereses egyszerusegeert lehetne #-ezni az adovevallasos valaszokat, de evfordulonal ugyis aktualis lesz.
-
válasz
kozeposztaly #529 üzenetére
felesleges, majd jövőre tedd fel a kérdést.
am 183 és 293 -
S-eye
senior tag
válasz
UberMutant #528 üzenetére
köszi, még nem kellett eddig ezzel foglalkoznom, azért nem voltam benne biztos.
-
kozeposztaly
csendes tag
válasz
"Tudnatok segiteni, hogy majd (a jovo evi) SZJA bevallasban melyik sorba kellene feltuntetni a fenti adatokat?"
Megkoszonom, kicsit eloreszaladva az SZJA konkret otleteket.
-
-
S-eye
senior tag
válasz
UberMutant #526 üzenetére
Bevállani a kamatokat. De ha csak 2024-ben nyitom meg, akkor elég 2025-ben erről számot adni.(?)
-
-
S-eye
senior tag
válasz
Ha most nyitok Lightyear accountot, akkor csak a következő évi adónyilatkozatba kell majd beletenni, igaz?
-
válasz
kozeposztaly #523 üzenetére
csak akkor nem kell befizetni, ha az összes szja nem éri el az 1000 forintot. vagyis, ha van munkád, akkor már alapból meghaladja.
egyébként 4200 forint után kell adóznod, ajándék+nyereség. -
kozeposztaly
csendes tag
Lightyear -SZJA
kapott ajandek HUFbol vettem toredekreszvenyt a normal szamlan (4e Ft).
Majd eladtam (mondjuk 200Ft nyereseg, nem az volt a cel), forintositottam, s beutaltam a TBSZre.A fenti 1. mondatnak lesz SZJA vonzata.
Tudnatok segiteni, hogy majd (a jovo evi) SZJA bevallasban melyik sorba kellene feltuntetni a fenti adatokat?Egyaltalan: ha valakinek egesz adoevben csak 200Ft hozama volt adozando, azt be kell vallani? (egyebkent pedig minden TBSZeken)
-
emcee825
csendes tag
válasz
szabi__memo #521 üzenetére
Bankkártyás befizetésnek limitje van, 200.000 HUF vagy azzal egyenértékű deviza. Efölött 0,5% a költsége. Ez nem napi/heti/havi/éves limit, hanem összesen ennyi értékben ingyenes, aztán utána többet soha.
Érdemes be és kiutalással kapcsolatban elolvasni a Lightyear ÁSZF-et, mert nem fekete-fehér minden. WISE HUF számlára kiutalni pl. csak support általi aktiválás után lehetett , legalábbis régebben. Igazából minden infót el tudsz olvasni ott. USD nem mozgatok/nem tartok sehol, így azzal kapcsolatban csak mások tapasztalatát olvastam.
-
emcee825
csendes tag
válasz
szabi__memo #516 üzenetére
Ha a kérdés a Lightyear-re vonatkozott, akkor a Lightyear nem számol fel díjat a kiutalásért egyik devizában sem. Revolut nem helyi USD számlaszámot ad (WISE igen), ezért ott biztosan lesz extra költség a közvetítő bank miatt.
Én is csak HUF és EUR használom, azokat ingyen és azonnal utalja (HUF --> ERSTE; EUR --> WISE). Revolutra is kimegy azonnal az EUR.
Revolutot HUF be/kiutalás nem működik tudtommal, mert a közvetítő bank számlaszáma nem saját néven van.
-
amargo
addikt
válasz
szabi__memo #516 üzenetére
Ezt sajnos én sem tudom, eur-ban szoktam és huf-ban, ezekben ingyenes.
-
kress
aktív tag
minden honapban jon kimutatas, de neked kell kiszamolni hogy az adott kamat az mnb arfolyama alapjan mennyi, abbol kiszamolni a teged erinto adokat, azt a tobbi egyeb cuccod melle beirni az adobevallasodba majd meg is fizetni a nav fele
azert kezi mert a legtobb helyen levonjak, befizetik, bekuldik a navnak igy bekerul a generalt bevallasodba, semmi dolgod nincs vele
-
amargo
addikt
válasz
szabi__memo #512 üzenetére
Igen, többnyire revolut-ra.
-
zsola400
senior tag
válasz
kozeposztaly #508 üzenetére
Valószínű bug, a legfrssebb app van fent? Nekem mindíg ott volt a szem csak nem használtam.
-
S-eye
senior tag
DKJ alternatívájaként szeretném a LY látra szóló EUR/GBP számláit használni. Ez jó megoldás erre? Könnyen levehető róla így a pénz?
-
zsola400
senior tag
válasz
kozeposztaly #499 üzenetére
A Portfolio felirat mellett van egy szem ikon, azzal tudod kapcsolni.
-
Brandynew
őstag
Én ezt olvastam, elég jól leírja a dolgokat: Hogyan vásárolj ETF-et? Élet az állampapíron túl
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 4060Ti 16GB ZALMAN N4 Enermax 650W
- Samsung Galaxy S20+ 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkCentre M710S SFF i5 6500 + 16 Gb Samsung 2.133 Mhz + 256 Gb Samsung NVME
- Asztali PC , i5 9400F , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME
- i7 8700/ RTX2060/ 32GB DDR4/ 512GB SSD alapú konfig/ garancia/ ingyen foxpost
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 - 4 év garancia (ELKELT)
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G6 - i7-8G I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Eladó karcmentes Honor 20e 4/64GB / kék / 12 hó jótállással
- Csere-Beszámítás! Macbook Air 15 M2! 8/256 8C+10C. Mint az új! 99% Akkumulátor!
- Lenovo M10 HD 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest