Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
xylacc
csendes tag
Nagyon egyszerű, az OYO LED-ek 12V-ról működnek, tehát egy egyszerű RGB vezérlővel (Piros-zöld-kék) szinekre bontod a ledeket.
Mellesleg én úgy szoktam csinálni, hogy nem ezt a króm keretes borzadványt teszem föl, hanem 3mm-es dip ledeket, 120°-ost, és a 100db-ból mondjuk 20-25 meleg-fehéret, a többi hideg. Ezeknek 15%-át állandó 12V-ra, a maradék részt pedig három részre osztva, szétszórva.
És a vezérlővel bármilyen vezérlést meg lehet oldani ezután már.
Ja, és a 3mm-es ledek előnye, hogy nem lógnak ki a síkból, és beszerelés után egy rétegen le lehet festeni a menyót, és semmi sem látszik a csillagos égboltból kikapcsolva.
Konkrétan így.
Itt még a spot keretek nincsenek bent. -
kelly7
aktív tag
Oyo led-ből csinálok álmenyót. Azt hogy tudnám meg oldani, hogy ne egyszerre halványodjon, kapcsoljon hanem összevissza? Na ezt jól le írtam.
-
PHM
addikt
válasz
vizimento #6276 üzenetére
A reflektort szétszeded, abban elvileg egy zárt drivernek kell lenni,
amely 2 vezetékkel csatlakozik a power ledre.
Átnézed a kontaktusokat, s ha minden rendben, mérsz feszültséget
a leden. Azt viszont sajnos nem tudom megmondani, hogy mekkora
feszültségnek kell ott lenni. 50W-nál valószínűleg 7x7-es konfigurációban
vannak a ledek, ami kb 24-27 V-os üzemi feszültséget jelent.
A másik lámpánál üzem közben kell egyenként megmérni a
ledeken eső feszültséget. Ha az egyiknél kiugróan magas, az üzemi
feszültség többszöröse lesz, ott a hiba. Viszont ezeket a ledeket
nem egyszerű kicserélni, + az sem lehetetlen, hogy a driver a hibás. -
PHM
addikt
válasz
vizimento #6273 üzenetére
1:
Csak méréssel lehet róla megbizonyosodni, hogy a led, vagy a driver hibás.
Elsősorban a led, esetleg valamelyik vezeték forrasztása a gyanús.
2:
Ezt a hibát leggyakrabban valamelyik led hibája okozza.
Mivel a ledek sorba vannak kötve, 1 hibás miatt a többi is villoghat.
Szintén mérés kell a hiba behatárolásához.
Ezt azonban szakemberre kellene bízni. -
-
vizimento
senior tag
2 ledes problémám is lenne:
1) 50w-os ledes fényszóró, hidegfehér színben, valami ilyesmi
Kb 1 éves, terasz világításnak használva. Össz üzemideje nem lehet több 20-30 óránál.
Most mégis ha felkapcsolom, rendkívül halványan világít. Kb fényerejének 1%a. Ilyen szentjánosbogár feeling.
Legutóbb még jó volt, a következő felkapcsoláskor meg ez fogadott. Mi lehet vele? Ennyi idő alatt megadta magát a led?2) Pontosan ez a ledes lámpa, innen is rendeltem. Melegfehér színben. Nincs 2 hónapos, és elkezdett villogni. Ötlet? (Több ilyen izzó van ugyanabban a csillárban, "csak" ez az egy kezdett villogni)
-
Az nagyon jó ár! Csak a 30A-s induktivitás magában az alkatrészboltban >2000Ft. Szerintem a szűrő földjét ne kösd a hálózati védőföldre (már ha ez megfordult a fejedben)!
Egy "okos" megoldás lehet, ha egy kiberhelt PC tápban találsz ekkora áramra folytót, mint a kékkel v. pirossal jelölt.Meg kondi is lehet benne.
-
szjoci
őstag
Láttam már forrasztópákát és nem félek használni
Egy másik fórumot olvasgatva egy tag szintén ilyen problémával küzdött, ezt javasolták neki:
"A gond az lesz, hogy a tápegység sok nagyfrekvenciás zavart enged ki a kimenetén. A rákötött ledsor pedig antennaként viselkedik, és ezeket a jeleket le is sugározza, ami esetedben a rádióadás vételét zavarja. Azt tudod csinálni, hogy a tápegység kimenetére közvetlenül LC szűrőt raksz. Kezdetnek próbáld meg soros 10-20uH-vel, és ezután kötve párhuzamos 10-20µF kondival. A kondival párhuzamosan 100nF kerámiakondi is legyen."
Készen keresgélnék ilyen LC szűrőt, de nem igazán találtam még csak ezt. De ez viszont autóba való, nem tudom jó lenne-e ez nekem?
Írok abba a fórumba is, mert itt már teljesen szétoffolom a topikot a kültéri led szalagom kínjával -
-
Silentfrog
veterán
válasz
macilaci78 #6266 üzenetére
Ez is jó ötlet,szerintem így csinálom!
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Silentfrog #6265 üzenetére
Ha más nem, kösd ki az egyik szalagot, és a másikra kösd rá a szabályzót. Így jól fog működni, szabályzót meg majd szerzel másikat idővel akár mellé, akár helyett.
-
Silentfrog
veterán
válasz
macilaci78 #6253 üzenetére
Nem is láttam, hogy válaszoltál
Az akvárium fölé vettem két méter 5630-nak "csúfolt "valójában 5730-as ledszalagot,kiegészítő világításnak a 2X54wattos T5-ös mellé.
Mint kiderült nem csak a számozással van a gond,hanem a fogyasztással és a fényerővel is,és megreklamáltam, hogy ez bizony nem az amit én kértem
Rendesek voltak,és visszavették a két méter 5730-as szalagot /8 watt 600 lumen/ és kaptam helyette 2 méter 3014/205 -ös szalagot /a forgalmazó oldala szerint 22 Watt/méter és 1950 lumen./
Tegnap este fel is dobtam az akvárium fölé,de ma hogy bekapcsolt a fő világításom akkor vettem észre, hogy ez így irtózatosan sok fényt ad a kettő együtt. A fénycső és az említett szalag.Ezért akartam a 3014-es szalagot leszabályozni a fényereje felére, harmadára ,mert már beépítettem a szalagot,és nem akarom leszedni az alu sínről. /fixen többféle módon lett rögzítve,nem bíztam az öntapadó ragasztóban ami a szalagon van/
Fényerőszabályzóm meg ilyen van,
-
szjoci
őstag
válasz
macilaci78 #6262 üzenetére
A led szalag lehet a bűnös, mert ha közelítettem felé a telefon fülhallgatóját, úgy egyre zajosabb lett a vétel, már nem lehetett semmit se hallani az adásból.
(#6263) fecus: ha nincs bekapcsolva a táp, akkor minden rendben. Ha bekapcsolom, 1-2 másodperc múlva kezdenek el világítani a szalagok és akkor zavarja a vételt. Még mondjuk ezt majd hétvégén kipróbálom hogy mi van akkor ha le vannak kötve a szalagok róla és csak a táp megy, de szerintem nem a táp lesz a ludas. A védőföld be van kötve.
Üdv,
Joci -
-
szjoci
őstag
válasz
macilaci78 #6258 üzenetére
Kipróbáltam a telefonom rádiójával: ugyanaz a helyzet, szóval az fm sávot zavarja. De kis öröm az ürömben hogy a tetőn van tiszta vétel
Akkor csak az a megoldás, ha a tetőre rakok antennát? Led szalag elé nem létezik valami szűrő?Üdv,
Joci -
szjoci
őstag
válasz
macilaci78 #6258 üzenetére
Akkor megvéve az ötlet, de inkább már szerzek egy kültéri fm antennát. Előtte a biztonság kedvéért azért feldobom a tetőre azt a bizonyos rézdrótot, hogy egyáltalán működik-e majd a dolog
-
szjoci
őstag
A dimmer nem lett bekötve.
(#6254) macilaci78: valami elegánsabb módszernek jobban örülnék
Végigtekertem az fm sávot, és hallatszik a zaj az összes adásnál és a csatornák között is hangolás közben. Ilyenkor az FM sávot zavarja a tápegység (vagy a led szalag?), vagy a hálózatra pofázik vissza valami és szedi össze az erősítős rádió?
szerk.: mondjuk ezt mindjárt kiderítem egy elemes rádióval
-
PHM
addikt
válasz
Silentfrog #6251 üzenetére
"Ha a dimmer mögötti fogyasztó nagyobb akkor sincs baj"
De, akkor baj lehet.
Szélsőséges esetben leég a dimmer.
A te esetedben valószínűleg egyrészt a ledszalag nem fogyaszt
40W-ot, másrészt a dimmer még károsodás nélkül képes
elviselni a rá jutó túlterhelést.
Ha a fogyasztást a táp bemenetén mérted, akkor abban benne van
a táp és a dimmer vesztesége is, ami akár 20% is lehet. -
macilaci78
nagyúr
válasz
Silentfrog #6251 üzenetére
Olyan ez, mintha kulcslyukon keresztül akarnád venni a levegőt: működni működni, de nem elégséges.
Oké, hogy a fényerőt akarod szabályozni, de ha egy dimmerre teszed az egész ledszalagot, akkor a fele kraftot már el is vetted tőle. Ez az elérhető maximális fényerőben is látszani fog. -
szjoci
őstag
Ismét akadt egy kis gondom a válaszolt hsz-ban szereplő cuccokkal. A két oldali betáplálást már megoldottam amit javasoltatok, szóval az pipa. Viszont tesztüzem volt: dolgoztam alatta sötétedés után, és gondoltam belököm a rádiót hogy duruzsoljon valami. Akkor jött a fekete leves: olyan szinten zavarja a vételt, hogy élvezhetetlen. Ezzel lehet kezdeni valamit?
Üdv,
Joci -
Silentfrog
veterán
válasz
macilaci78 #6250 üzenetére
Ha a dimmer mögötti fogyasztó nagyobb akkor sincs baj,tehát használhatom,csak kevesebb áramot kap,tehát kevesebbet világít majd? Jól értem?
Tehát nem romlik el és nem ég le semmi?
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- Gamer / irodai szék noblechairs EPIC bontatlan
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Apple iPhone 11 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest