Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
-
LOGOUT
A ledek energiahatékonyságuk és a tömeggyártás miatti egyre alacsonyabb árukkal mind népszerűbb fényforrások. A legelterjedtebb foglalatok (pl E14, E27) mellett a sokat használt foglalatokon (pl GU 10, GU 4, MR 16) át ma már a ritkán használt, speciális foglalatok (pl R7s) számára is van ledes alternatíva. A ledes fényforrások a fogyasztók megszokásainak megfelelően formájukat tekintve is igazodnak a korábbi technológiákon alapuló fényforrásokhoz, így találunk kompatibilis ledes alternatívákat pl halogén izzóink helyére is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
worxland
addikt
Konklúzió: magyar webshopban láttam ugyanilyen kukoricákat árulni, ott csak 780 lumenesnek írták, az közelebb van a valósághoz, a kompaktnál jóval kisebb fényt adott mindkettő LED-es és a melegfehérnek titulált is csak max. langyosfehér
Nappali megvilágításához nekem ebből legalább 2, inkább 3 kellene - összehasonlításként most 5x40W halogén van a csillárban.
-
PHM
addikt
válasz
meridaharcos #1193 üzenetére
Én inkább több kisebb, 4-6 W-os lámpát szereznék be.
Szerintem összesen olyan 30-40 W teljesítménnyel számolj,
persze ez sok mindentől függ.
(Lámpák hatásfoka, falak színe, belmagasság, fényigény, stb.) -
PHM
addikt
válasz
meridaharcos #1191 üzenetére
Minden led meghajtható impulzus üzemben is, azaz dimmelhetők.
A kész ledes lámpákra azonban ez korántsem igaz,
nem minden meghajtó áramkör tűri a dimmelést.
Természetesen ha kisebb a fényerő, kisebb a fogyasztás is. -
meridaharcos
senior tag
Sziasztok!
Csak egy gyors kérdésem lenne...
A power ledek drimmelhetőek? Ha igen, letekert állapotban kevesebbet is fogyasztanak?
Köszi előre is a választ! -
Batman2
őstag
Addig rendben va, hogy csak oda világít, ahová úgymond kell, de azért azt is vedd figyelembe, hogy az oldalfalakról és a plafonról visszaverődő kevés fény is számít a szükséges terület megvilágításában !
Továbbá hangulatilag jó és a szemnek is jobb, ha az egész helyiség többé kevésbé megvilágított.Amúgy biztosan jó, bár szerintem ilyen sík világító felülettel ez nem fog 160 fokot bevilágítani, az ehhez hasonló SMD LEDekre 120 fokot szoktak megadni, szerintem ezzel kalkulálj.
Üdv.
-
Soho
csendes tag
Sziasztok!
A véleményeteket szeretném kérni led izzó vásárlása előtt. Szeretném kicserélni a kompakt fénycsöveket úgynevezett UFO lámpáimban ledes változatra. Kinéztem egyet egy webáruházban, ez volna az az E27 led izzó, amire azt írják, 11 wattos kompakt fénycső/energiatakarékos izzó kiváltására való. Szerintetek ez valóban tudja azt a fényerőt produkálni? Mert ugye ez csak lefelé világít, ezért nincs felesleges fénykibocsátás, csak ahová kell. Vagy esetleg milyen led izzót érdemes UFO lámpába rakni 11 wattos kompakt izzó helyett?
-
Batman2
őstag
válasz
worxland #1184 üzenetére
"Na, megkaptam Hongkongból, nem igazán melegfehér, mondjuk úgy hogy félúton van a hideg és melegfehér között. 23W-os kompaktnál sokkal halványabb, előszobába jó lesz.'
Mivel itt 23W-ot írtál, azzal hasonlítottad össze, ezért feltételeztem, hogy amit beszereztél is az !
Akkor viszont ne csodálkozz, hogy kisebb a fénye !Üdv.
-
worxland
addikt
Az a baj, hogy nincs olyan kombó, hogy egymás mellett lenne a LED-es egy kompakttal (nincs olyan csillárom, stb.) Majd próbálok lőni képet külön LED-el és CFL-el, de előre is elnézést kérek a minőségért, fotós tudományom a "nyomd meg a gombot" szintjén mozog és állványom sincs.
-
Batman2
őstag
Az a baj, ha már tokozzuk ezeket a LED lámpákat, akkor már sokkal roszabb lesz a hőegyensúlya, a tok sok szellőző felületet fed be, és így sokkal magasabb hőmérsékleten fognak üzemelmni a LEDek, vagyis jeletősen rövidül az élettartamuk !
Szívesen megmérném, hogy hány fokon üzemel vajon a kristály ilyen körülmények között !!Presze, érintésvédelmileg szükséges valamilyen tokozás, viszont a megfelelő szellőzést is biztosítani kell.
Magamnak én ezért sem tokozom a LED lámpáimat.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
ngabor2 #1175 üzenetére
Igen, ez egy amerikai gyártó és amerikai szabványokkal készítí a lámpáit,
ezért is tesztelték 120V-ról, ahogy írja, bár egybként elvileg 100 és 277V között megy bármiről !
Mint a fotókon látszik is, ez elsősorban utcai, vagy legalábbis külterek megvilágítására szánták, de pesrsze használható máshová is, ahol nagy fényre van szükség.Az általam készített LEDes lámpa ennél jóval kisebb méretű, a teljesítménye viszont csak kicsivel kevesebb, kb. 120W-os fényteljesítményt tud produkálni
,
viszont az a problémája ezzel a mordájjal szemben, hogy az érintésvédelme nem megoldott, én ugyan simán csavarom ki-be kézzel, és semmi probléma, de másnak csak kesztyűvel megfogva tudnám ajánlani.Üdv.
-
Batman2
őstag
No, aki nagy LED lámpára vágyik annak itt van ez !!
[link]Üdv.
-
cellpeti
nagyúr
Esetleg ilyen árban van itthon is valami jó, amit tudnátok ajánlani?
Illetve kicserélgettem a plafonon a spotokat 4LED-es izzókra. Sokkal jobb fénye van.
-
cellpeti
nagyúr
üdv
E27 foglalatú nagy fényerejű led izzót keresek. Kb.: 2,2-2,5m magasból kellene bevilágítania egy 6m2 placcot persze a lakáson belül
-
xylacc
csendes tag
válasz
S-Attila #1163 üzenetére
A szoba, ahol a számítógép billentyűzetét akarod jól látni...
5*4m
Én ebbe egy gipszkarton álmennyezetet raknék a plafonra, egy 1,8*1,2-est, értelemszerűen hosszában. Ebbe 3W-os teljesítményű 120° sugárzási szögű spot-okból (250-300lm/db) 12-őt. Ha lehet, akkor csillárkapcsolással hogy lehessen variálni a fényerőt. Ez kartonostól spotostól 30K körül megoldható nagyjából.
Ehhez még ha nagyon akar variálni valaki, esetleg a kartonkockát egy RGB szalaggal körbehúzni távirányítóval, és akkor a hangulatfény is megoldva. Ez pluszba 6m szalag, táp, távirányító még egy 20K.
A konyhába 3x3 spot szétszórva, és inkább helyi világítást kell kialakítani oda, ahol a munka folyik, tehát a munkapult fölé. Ha van fölötte szekrény, akkor annak az aljára ledszalag.
Vagy ilyen világító ablakokat....
Rengeteg lehetőség van, a pénztárca szabja a határt... -
ngabor2
nagyúr
válasz
S-Attila #1163 üzenetére
Felesleges egy helyről beszórni az egész lakást nagy fényerővel. A mi nagyszobánk is hasonló méretű, 6 db 4W-os melegfehér led fényforrással egész jól be lehet világítani.
Ha tudod, akkor elszórtan, nagyjából egyenletesen oszd el a szobában a fényforrásokat.
Egy kb. 2,5x4m-es konyhában 4x11W energiatakarékos van, viszont ennek a fényereje már sok is oda, elég lenne a 9W-os is, vagy ha led, akkor 4x3W.
-
S-Attila
senior tag
Jó.
Akkor kicsit konkrétabban:
Egy 5 * 4 méteres, 3 méter belmagasságú szoba, fehér tapéta a falakon. Ebbe kellene egy olyan világítás, ami mellett jól lehet látni a számítógép billentyűzetét.
Egy 4 * 4 méteres, 3 méter belmagasságú konyha, hogy a konyhai műveletekhez legyen jó erős megvilágítás.
Kb. ez érdekelne.
-
xylacc
csendes tag
válasz
S-Attila #1161 üzenetére
Szia!
Ez attól függ, milyen a terület fényvisszaverő tulajdonsága.
Ha egy sötétkék falú szobáról beszélünk mély bordó plafonnal, egészen más, mint egy citromsárga....
Ettől függően ha a szoba világos, és minden sarkában olvasni szeretnél, négyzetméterenként 300-400lumennel számolhatsz, ami szerintem túlzás. Ha egy általános világításban gondolkodsz, akkor elég a 200-250lm/m2.
Sötét alapszínű szobánál meg lehet szorozni 1,5-el.
Ha minden fényforrást rejtettre csinálsz, tehát csak szórt fénnyel dolgozol, plafonról visszaverve, stb... akkor még 1.3x.
Persze még az sem mindegy,hogyan helyezed el a világítótestet, mert ha középre raksz egy 1500lm-es izzót, nem fogja tökéletesen bevilágítani a 1,5mx5m-es folyosót.. -
S-Attila
senior tag
Helló.
Arra nézve van valamilyen útmutatás, hogy ha adott egy helység alapterülete, akkor abba hány lumen fényerejű világítás ajánlott?
-
Batman2
őstag
válasz
Batman2 #1159 üzenetére
A normál üzemi hőfok tartományban kell tartani a LEDek hőfokát működés közben, különben jelentősen rövidül az élettartamuk !!
Az általam használt 3028-as tokozású LEDek működési tartománya +85 fokig terjed, max. üzemi 100 fok és határ hnőmérséklet 120 fok körül.
Az én lámpáim hőmérséklete alatta van a 85 foknak, 70-75-töt lehet mérni, max. 78-at mértem infrával, így várhatóan hosszú élettartamű lesz.
Üdv.
-
ati2
őstag
válasz
#47053824 #1156 üzenetére
Itt alul a nagy képek között a középsőn jól látszik a + / - a fehér műanyag kereten bal oldalt alul és felül: [link]
Kicsit hülyén vannak jelölve, én is gondolkoztam egy darabig rajta. Amelyikhez közelebb van a 4 db bevezetés, az alapján lehet eldönteni. Tehát a képen bal fent van a mínusz jel akkor a bal oldali fül a mínusz, a plusz meg a jobb oldali és bal alul van a plusz jel.
Várható élettartamot szerintem senki nem tud mondani 20-50 ezer óra között lehetnek jó hűtéssel. -
törölt tag
Rendben, rendeltem egy masikat is.
A kepeid kozott lattam egy bekotesi forrasztast is. Megmondom oszinten en nem arra a ket kiallo fulre raktam volna magamtol. Mivel eleg hulyen van feliratozva, honnan tudom, hogy melyik a poz, neg.? Merjem ki?
Ezeknek a ledeknek megfelelo hutes mellett mi a varhato ellettartama? Jo lesz 20-30 evig? -
ati2
őstag
válasz
#47053824 #1152 üzenetére
Kevés lesz.
Az intel gyári core2 hűtő passzívban volt vagy 70 °C 20 W-os leddel kb 20 perc után, csak viszonyítás képen. Az Arctic TC 92 mm-es hűtővel, ami kb 500 rpm-el pörög rajta hangtalanul, 30-40 °C körül van a 30 W-al is.
Arctic MX2 pasztát használok mindenhez, volt kimaradva.A Lapa féle borda, amit linkelt éppen elég a 20W-hoz passzívban (nyitottan ahogy Lapa is írja), kisebbel ne is próbálkozz! Nekem fel kellett maratnom, mert olyan öntési gödör volt a közepén. És a csavaroknak is érdemes lyukat fúratni rajta.
-
lapa
veterán
szerintem kevertek valamit. a linkelt led dc 32v, az ac / dc tápból már csak ez jön ki. nyalogatni nem kell, de amúgy nem ráz.
@Péter80: az a kis borda elég sovány lesz 20w-hoz. persze kell a paszta, de ilyesmi jobb lenne. mindent a hőmérőzés dönt el, 80 fok felett ne legyen a led (fentről a zselé közepén mérve mondjuk). de tapasztalatból mondom, hogy a 20w túl forró lesz azzal a kis bordával. működni fog, de mondjuk egy éven belül elhalványul.
Új hozzászólás Aktív témák
HÁZIREND, kérem megszívlelni.
- CMF Watch Pro 2 - ebből a poénból többet is ki lehetett volna hozni
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- World of Tanks - MMO
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Autóhifi
- Konzol Screenshot
- sziku69: Szólánc.
- Ukrajnai háború
- A Xiaomi 15S Pro a Qualcommnak és a MediaTeknek szól
- További aktív témák...
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- ÚJ Lenovo ThinkPad X13 Gen 5 - 13.3" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest