Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1601) mindfreak válasza Pompi (#1597) üzenetére


mindfreak
őstag

Semmi konkrét, de strandon vízben könnyü fertőzéseket összeszedni. Műtét után lehet hogy a szemed is fogékonyabb erre, meg amugy se tenne jót neki. Ha az orvos jóváhagyta akkor menjetek nyugodtan. :)

(#1602) Pompi válasza mindfreak (#1601) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Pont nem strandon fürdőzésről van szó egyébként, hanem tengerben merülésről. Tehát nem arról, hogy bedugom a fejem a vízbe és körbenézek (snorkelling), hanem lemerülök akár 40 méteres mélységbe.
Próbáltam külföldi szakirodalmat felkutatni a búvárkodás és a szemműtétek összefüggésében. Megosztom amit találtam, talán másnak is hasznára válhat a későbbiekben ha rákeres.

David Sawatzky búvár szakorvos írása a műtét utáni merülésről.

A konklúzió:

"After surface PRK you should not dive for several months. After LASIK or ICRS you should not dive for approximately one month."

Tehát LASIK kezelés után 1 hónappal, PRK után csak jópár hónap után javasolja csak a merülést.

Feel Good Inc.

(#1603) mindfreak válasza Pompi (#1602) üzenetére


mindfreak
őstag

"Elsősorban azokat kérdezném, aki már túl van a műtét után fél éven, hogy a strandolást, hogy "oldja" meg?"

Pont strandolásról volt szó. A búvárkodáshoz nem értek, így arról nem is nyilatkozok.

(#1604) Pompi válasza mindfreak (#1603) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

OK, ugyan közben már kicsit elkanyarodtunk, de valóban az eredeti felvetés az volt ;)

Feel Good Inc.

(#1605) MaciG


MaciG
addikt

Nagyon elhalt a topik. :)

Jelentem "túlélte" a szemem (~fél éves prk nyár) a nyarat pedig rengeteget strandoltam, búvárkodtam (snori), aqua parkoztam meg egyéb víz parti sportjátékot űztem és nem lett semmi baj. Ezt csak azért írom, mert többen kérdezték mér. hogy műtét után lehet-e.

Akik meg gondolkoznak a műtéten ,azoknak most van itt a legmegfelelőbb alkalom, mert egyrészt télen jóval kisebb az UV sugárzás mértéke, másrészt télen azért jóval kevesebb kompromisszummal jár, mint mondjuk nyár előtt tavasszal vagy akár nyáron megcsináltatni.

BANZAII

(#1606) icecave válasza MaciG (#1605) üzenetére


icecave
nagyúr

Viszont a napszemüveget akkor is viselni kell, ami pl. nekem nem volt baj, de egyesek sportot csináltak abból,hogy "mit gondolnak mások" emiatt. Magánvélemény: Le kell sz*rni. :)

(#1607) MaciG válasza icecave (#1606) üzenetére


MaciG
addikt

Persze az alap dolog, én is volt pl. úgy bulizni, hogy napszemüvegben és nem igazán érdekelt ki mit szólt hozzá.

[ Szerkesztve ]

BANZAII

(#1608) Apollo17hu


Apollo17hu
őstag

Ma voltam az utolsó (egyéves) kontrollon, mindkét szememmel jól látok.
Műtét előtti adataim:

jobb szem bal szem

D(sph) -2,25 -2,00
D(cyl) -1,25 -1,25

Összeszedtem időrendben, hányszor élveztem az Optik-med vendégszeretetét:

2011.11.19: vizsgálat
2011.11.29: PRK-kezelés (műtét)

kontrollvizsgálatok

dátum műtét után jobb szem bal szem

2011.11.30 1 nap 0,80 0,80
2011.12.01 2 nap 0,00 0,00
2011.12.02 3 nap 0,00 0,00
2011.12.08 9 nap 0,80 1,00
2011.12.29 30 nap 1,25 1,25
2012.02.17 2 hónap 20 nap 1,25 1,25
2012.04.14 4 hónap 17 nap 1,25 1,25
2012.05.17 5 hónap 20 nap* 1,20 1,20
2012.11.17 11 hónap 24 nap 1,20 1,20

*Májusra múlt el az utolsó adag Efflumidex hatása, aminek következtében előjött egy gyerekkoromban már tapasztalt allergiám. Vagyis Efflumidex nélkül valószínűleg már tavasszal allergiás tüneteim lettek volna (valamilyen pollen lehet), de az Efflumidex mellékhatása volt, hogy elnyomta az allergia miatti szemkörnyéki viszketést. Ezért még a féléves kontroll előtt telefonáltam az Optik-medbe, hogy tudnának-e rajtam segíteni. Másnap reggelre már kaptam is időpontot, a doktornő Opatanolt írt fel az allergiámra, és egyben meg is vizsgált (gyk. előrehozta a féléves kontrollt). Ekkor kaptam meg az igazolást is arról, hogy szemüveg nélkül vezethetek. Mindkét szemem vízusára 1,20-ot kaptam, mert 1-1 számot tévesztettem a legalsó sorban, de két szemmel már tisztán láttam (kétszemes látásélesség: 1,25).

A mai kontrollon is 1,20-at kaptam mindkét szememre, pedig minden számot simán el tudtam olvasni. (Szerintem a dokik nem látnak nagy különbséget 1,20 és 1,25 között.)

Egy problémám maradt: az erős fényforrásoknál (jellemzően az esti lámpafény) glóriát látok. Úgy tudom, ennek az érzékelése idővel csökkenni fog, de ha így is maradna, teljes mértékben meg vagyok elégedve az Optik-med munkatársaival, a precíz és gyors vizsgálatokkal, a rugalmassággal.

[ Szerkesztve ]

(#1609) BÁ Nutrition válasza Apollo17hu (#1608) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

nekem -5,75ről javult fel a szemem 2.0ra.
a műkönnyet mai napig nem hagytam el(3 éve műtöttek) mikor ülök a gép előtt néha szoktam csepegtetni.. ill heti 1 kiló répát beverek :)
a glória megmaradt mai napig. karácsonykor elég királyul néz ki a fa :DDD viszont az éjszakai vezetés nem annyira jó így..
de összességében nagyon örülök neki hogy visszakaptam a látásom :C :R
a margitszigeti klinikán műtöttek, a nevére nem emlékszem már

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#1610) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Nekem ugye májusban műtötték PRK a szemem, október közepén voltam az 5 hónapos vizsgálaton, akkor mindkét szemem 125%-os volt. Hozzáteszem, hogy a bal szememet az utolsó 2 kontrollon már kicsit gyengébbnek éreztem, de nem volt vészes. Ekkortól vagyis október közepétől már egyáltalán nem kellett flucont csepegtetnem, levittük szépen a napi dagokat ugye hónapról hónapra.

Aztán november végén azt vettem észre, hogy van egy kis diszkomfort érzés a szemeimben, főleg a bal szememben, nem fáj meg semmi, de úgy érzem, és sokszor pirosnak is láttam a szemhéjamat. De nem is ez volt a gond, hanem a látásom is romlott. Szemtakargatássak hamar kiderítettem, hogy a bal szememmel rosszabbul látok. Gyorsan bejelentkzetem kontrollra. Múlt héten voltam. A bal szemem már csak 80%-os volt, lencsepróbálgatással kiderült, hogy újra cylinderes lett. Legalábbis nagyon úgy néz ki. A doktornő szerint ugyanis két lehetőség van. Vagy mostanra teljesen kiürült a flucon a szervezetmeből és mivel a cylindert hajlamosabbb a szervezet vissza"csinálni", ez történik. Ennek ellentmond szerinte a diszkomfort érzés ami viszont szem szárazságra utal, és ez is okozhatja a romlást.

Eddig Systane Ultra műkönnyet használtam javaslatukra, most persze egész másokat ajánlott ez a doktornő, Systane-ből a Ballance-ot, de inkább az Optive Plus-t, ami kifejezetten szemsíkosító komfort oldat. Mondjuk nem tudom, hogy miért nem tudták eleve ezt mondani, de most már mind1. A komfort érzetem javult mióta ezt használom, a látásom viszont nem. Kezdek beletörődni, hogy újra nem vagyok 100%-os, de annyira nem vagyok mostanság boldog emiatt.

A doktornő szerint ez még a jobbik eset, hogy a cylinder jött vissza és nem a dioptria, de mondjuk nem értem, hogy miért, mind a kettő rontja a látásomat. A másik aminek "örülhetek", hogy a bal szemem romlott és nem a jobb, mivel utóbbi a verzér szemem és ez még így "elmegy".

Hozzáteszem, hogy végig ügyeltem minden javaslatra, minden csepegtetést betartottam, az UV-től kényszeresen védtem a szemem, sokszor még szobában is viseltem szemüveget pl. ha nyitva voltak az ablakok, vettem áttetsző UV szűrős szemüveget olyan időszakokra amikor kevésbé süt a nap, hogy ne napszemüvegben kelljen lennem, szóval azt gondolom ultra módon óvtam, megtettem minden tőlem telhetőt.

Hivatalosan jövő májusban kell mennem, hacsak addig nem érzem azt, hogy tovább romlana, illetve nem bírom a jelenlegi helyzetet megszokni.

Feel Good Inc.

(#1611) BÁ Nutrition válasza Pompi (#1610) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

üdv :R
rég láttalak it már :)

én tears natural 2 szemcseppet használok
sok pc előtt üldögélés esetén hamar szárad a szemem, és ez helyrerakja egyből :)
legalábbis ezt tapasztaltam.

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#1612) deedee


deedee
őstag

üdv

én is gondolkodok egy márciusi prk-n.
azért ezen, mert a szaruhártyás-megvágós-visszahajtós témától kissé idegenkedek.
félek, hogy esetleg leszakadhat és akkor annyi... :B
tudom,tudom...nagyon kicsi az esély, de pl búvárkodásnál belemegy a szemembe a sós víz, némi homokkakl és megdörzsölöm erősebben....
vagy ha ne adj isten valami kosz, vagy akármi belekerül a szaruhártya alá... brrr

úgyhogy nemsokára bejelentkezek alkalmasságira és konzultációra.

nagy az esély, hogy úgyis rábeszélnek a lasikra :DDD

de szerintem a külső lézerezés akkor is jobban hangzik, mint a szaruhártyás felhajtásos

(#1613) Apollo17hu válasza Pompi (#1610) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Megismételt műtétet bevállalnád? Vagy még nem beszéltetek az orvossal erről?

(#1614) MaciG válasza Pompi (#1610) üzenetére


MaciG
addikt

Kipihenten is tapasztalod ezt a romlást? Mert nekem pl. ha fáradt vagyok akkor valamit romlik a látásom. Reggel mikor még kipihent vagyok akkor egy x távolságról tisztán látom a benzinkútnál a számokat, de mikor már fáradtan megyek hazafele ugyanarról a távolságról már homályosak.

BANZAII

(#1615) deedee


deedee
őstag

január közepére lesz csak időpontom a vizsgálatra, úgyhogy szerintem nem fogom márciusig húzni....
az első adandó alkalommal/időponttal belevágok

(#1616) BÁ Nutrition válasza MaciG (#1614) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

azonos fényviszonyoknál?

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#1617) jeges válasza Pompi (#1610) üzenetére


jeges
senior tag

nekem tavaly októberben volt prk-m. vmikor idei év elején keztük csökkenteni a szteroidot, akkortól én is romlást tapasztaltam. pár hónapig 90% és 100% között ingázott a látásom (télen, tavasz elején többször megfordult a fejemben, h feleslegesen dobtam ki 220k-t a műtétre), de egy idő után stabilizálódni kezdett. mire az 1 év letelt, addigra cca 100%-ra beállt, most már teljesen jó.

szerk: hja, és 7-hónaposan nekem is azt mondta az éppen vizsgálódó doktornő, h "ez [már az akkori cca -0.5 állapot] már valszeg így fog maradni".

[ Szerkesztve ]

(#1618) MaciG válasza BÁ Nutrition (#1616) üzenetére


MaciG
addikt

Igen. Próbáltam sötétben és világosan is. DE persze ez nem azt jelenti, hogy mire elfáradok nem látok, csak kicsit rosszabbul.

BANZAII

(#1619) deedee


deedee
őstag

jan.24-én megyek vizsgálatra és 26-án pedig műtétre....elvileg
prk lesz és nem lasik / extrém sport és "félelem" miatt :DDD /

(#1620) Pompi válasza Apollo17hu (#1613) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Apollo17hu: Bevállalnám majd, de erről még nem beszéltünk, nagyon korai még, szerintem az 1 évet mindenképp ki kellene várni.

MaciG: igen, kipihenten is rosszabb, ilyen szinten nincs összefüggés sajnos.

jeges: na ez viszont reménytkeltően hangzik, köszi. Remélem hasonlóan alakul majd az én szemem is, mint a tied.

deedee: hajra :) de tényleg. Aztán majd várnak a halak "fullhdben" :DDD

[ Szerkesztve ]

Feel Good Inc.

(#1621) MaciG


MaciG
addikt

Szemcseppek közül ti mit javasoltok a szemszárasság ellen? Mert alapjában véve nem szárad a szeme, de most hogy sokat vezet este, és közben megy a fűtés is ami még szárítja is, így van, hogy elkezd száradni.

BANZAII

(#1622) Pompi


Pompi
MODERÁTOR

Én eddig az utolsó kontrollomig Systane Ultra-t használtam. Kipróbáltam jópár itt a topikban is említett márkát, és amikor az épp aktuálisan engem vizsgáló doktornőt kérdeztem, akkor ő is ez javallotta.

Aztán most, hogy előjött ez a probléma, az utóbbi kontrollon a doktornő kimondottan a Optive Plus-t javasolta, ez egy "hármas hatású síkosító és ozmoprotektív komfort oldat". Amikor említettem neki, hogy Systane Ultra-t használok, akkor azt mondta, hogy Systane-ből inkább a Ballance-ot (ugye az Ultra-t is "ők" javasolták, csak egy másik doktornő).

Úgyhogy most ezt az Optive Plus-t vettem, ezt most jobbnak is érzem kicsivel, mint az Ultra-t.

Feel Good Inc.

(#1623) Reaper válasza MaciG (#1614) üzenetére


Reaper
őstag

Nekem is ez van, októberben voltam az utolsó kontrollon, igazából annyi csak, hogy munkámból adódóan gép előtt ülök, és ha nem pihentetem a szemem mondjuk 2 óránként, akkor délutánra a rendszám táblákat csak kicsit közelebbről látom full élesen.
Egyébként semmi gondom nincs, így is egy viszonylag odafigyelt átmelózott nap után el tudtam olvasni a 125-ös sort asszem két szemmel.
Nekem is PRK volt, én be nem vállaltam volna a másikat :DDD
Egyébként a tears naturale jó szemcsepp volt, csak nekem pl nem mondták, hogy felbontás után 1 hónapig jó, utána ki kell dobni. Ezért ajánlották nekem is az Optive-t

[ Szerkesztve ]

(#1624) bezke


bezke
csendes tag

Hali.
Engem 2012.12.07.-én műtötték prk-val /14. napja/mindkét szemem, előtte -2es-ek voltak.A kérdésem az lenne, hogy a bal szemem már tökéletesen éles, a jobb szememmel napok óta homályosan /kettősen/ látok és már nagyon aggódok. Felhívtam a klinikát és azt mondták, hogy valószínűleg a hegesedés okozza. Tudnátok erre esetleg valamit mikorra múlhat el. Még annyi, hogy reggelente és este csak kicsit van elcsúszva a kép, de néha nagyon zavaró.
Köszi.

(#1625) Pompi válasza bezke (#1624) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Még elég frissnek számít a műtéted, simán lehetnek hetek, hónapok mire beáll a dolog, szóval az, hogy 2 hét elteltével az egyik szemed még nem tökéletes az nem ok az aggodalomra.

Feel Good Inc.

(#1626) bezke válasza Pompi (#1625) üzenetére


bezke
csendes tag

Köszönöm a gyors választ, közben visszaolvastam és látom másnál is volt ilyen prk után. Valami szellemképnek hívják, külföldi oldalakon is beszélnek róla ghost vision címszó alatt. Ha másnak is volt, mennyi időre múlt el kb, 1-3 hónap? Köszi.

(#1627) VOid


VOid
tag

Sziasztok,

Már régóta tervezem a műtétet de még nem szántam el magam teljesen, -2,5es a szemem, kérdésem azokhoz szólna akik már több mint 1 éve estek át a PRK műtéten.

Érzékenyebb-e a szemetek most a napfényre, mint a műtét előtt volt?

Láttok e még fényudvart éjszaka lámpák körül, ha igen, akkor ez mennyire jelentős?

Esetleg van e bármi más hátrány ami a műtétből adódóan keletkezett, akár apró dolog is?

Köszönöm előre is a válaszokat.

(#1628) jeges válasza VOid (#1627) üzenetére


jeges
senior tag

Érzékenyebb-e a szemetek most a napfényre, mint a műtét előtt volt? - nem
Láttok e még fényudvart éjszaka lámpák körül, ha igen, akkor ez mennyire jelentős? - nem
Esetleg van e bármi más hátrány ami a műtétből adódóan keletkezett, akár apró dolog is? - nincs

(#1629) MaciG válasza VOid (#1627) üzenetére


MaciG
addikt

Nekem a napfényre kicsit érzékenyebb, de ez inkább azért lehet, mert előtte csak ritkán hordtam napszemüveget, műtét után meg állandóan, és így elszokott a szemem a fénytől.

BANZAII

(#1630) Apollo17hu válasza VOid (#1627) üzenetére


Apollo17hu
őstag

Nem érzékenyebb a napfényre.

Látok fényudvart, és jelentősnek is mondanám. Sőt, nappal az autók fényszórói körül is, de minimálisan látom, ha szándékosan belenézek. (Nekem is -2,5 körüliek voltak a szemeim, és újra belevágnék, ha tudnám, hogy a fényudvar akár évekig megmarad.)

Egy aprócska dolog még van: most már szinte nem érzem, de a szemdörzsölés az első fél évben elég fájdalmas volt, talán azért, mert a hám nem volt eléggé megvastagodva.

(#1631) Reaper válasza VOid (#1627) üzenetére


Reaper
őstag

Hali,
én csak azt tudom mondani, hogy így kicsivel egy év után úgy vagyok vele, hogy bánom nem csináltam meg előbb.
Szóval, a napfényre mindig érzékeny volt egy kicsit a szemem, nem lett rosszabb, csak az első időszakban átmenetileg.
A fényudvar volt, nekem kb 4 hónapig, de azóta semmi, még a szembejövők fényszórója sem.
Annyi, ha fáradtabb vagyok nem 100%os a látás, de azt lentebb írtam is.
A szemdörzsölés nekem is elég fájdalmas, sajnos még mostanában is, ez nekem megmaradt, hülye szokás amúgy is.
Más nem nagyon jut eszembe.

(#1632) BÁ Nutrition válasza Pompi (#1622) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

én Tears Nautrale II szemcseppet használok 3 éve
mást még nem használtam, így sok összehasonlítási alapom nincs, de nem tapasztaltam kellemetlen tüneteket, vagy semmi mást, nem is tudom mi a szabvány elvárás tőlük :F
miért jobb egyik mint a másik?
elsőre ilyen ásványvízmárka háborúnak tűnik. persze lehet nem az

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#1633) tlozs válasza VOid (#1627) üzenetére


tlozs
csendes tag

szia!Lassan 1 éve műtöttek PRK-val szerintem azért műtét után érzékenyebb lesz a szemed a,napra a ,dörzsölésre és fényudvar is néha néha előjön,de ennek ellenére is csak ajánlani tudom a műtétet.A látásom érezhetően jobb lett nem kell a szemüveggel bibelődni ........stb. :K

(#1634) student


student
őstag

nekem 3éve volt a bal -0.5 jobb -0.75 de igazábol leszarom ugyse tudok vele mitcsinálni :U

(#1635) literati


literati
tag

Sziasztok!
Nekem is volt az OM-nél 28án PRK műtétem a jobb szemre, -6,5 volt.
A bal nem műthető egy kiskori sérülés miatt -2.
Nagy volt a két szem különbsége és szinte nem lehetett ezzel már normálisan szemüveggel korrigálni,
Az első napok elég vacakok voltak, rátört a szúrás sokszor, de nem kibírhatatlanul.
Az első napon behomályosodott (haze), ez azóta is megvan.
Nektek ez meddig tartott?-mármint akinek volt homályossága.

(#1636) deedee


deedee
őstag

üdv

megvolt ma délután az alkalmassági vizsgálat.
minden rendben volt, jöhet a prk.

viszont a szem szárazságát vizsgáló "papíros" teszt nem volt.
ez majd a műtét napján lesz esetleg?
csak hazaérés után, elolvasva a leleteket, akkor vettem észre, hogy kimaradt.

(#1637) Reaper válasza deedee (#1636) üzenetére


Reaper
őstag

Hali,
ez fura, ha jól emlékszem, akkor nekem a nagy vizsgálat napon volt minden, a pupilla tágítás, könny termelés, stb. Kérdezz rá náluk telefonon, az a legbiztosabb.

(#1638) Pompi válasza deedee (#1636) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

Nekem nem volt ilyen vizsgálatom egyáltalán.

Feel Good Inc.

(#1639) deedee


deedee
őstag

azt mondták egyébként, hogy vizi sportok 1 hónap múlva jöhetnek.
holnap lesz a műtét.
kevésnek tartom, bár én nem vagyok orvos.

3 hónap múlva,májusban azért már szeretnék merülni. :K

tegnap kaptam a könyökömbe injekciót, valami szteroidosat, teniszkönyököm van.
majd mondom nekik,hogy mi történt.
remélem nem befolyásolja a műtét utáni rendbejövetelt,mert még 3 szúrás van hátra,heti rendszerességgel.

[ Szerkesztve ]

(#1640) Pompi válasza deedee (#1639) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

A PRK kezelés és a búvárkodás kapcsolatáról én ezt a szakirodalmat találtam, de sajnos ezt sem határozza meg konkrétan, hogy mennyi idő múlva lehet merülni, de a several month megfogalmazásnak a 3 hónap már megfelel szerintem.

Feel Good Inc.

(#1641) deedee


deedee
őstag

a tegnapi szteroidos injekció miatt próbáltam hívni őket, mert érdekelne,hogy milyen lehetséges hatása lehet a műtétre vagy az utána lévő rehabilitációra.

de vagy foglalt,vagy hiába cseng ki,nem veszik fel.
reggel óta próbálkozok már...

(#1642) deedee


deedee
őstag

üdv

másfél hete volt meg a prk

az optic-med-ről vegyesek a benyomásaim.
A legelső ez volt:a kapott tobradex helyett hozni kellett egy újat a következő kontrollra.A majd 300 ezres keretbe nem fért bele a csepp ára? :U

Amikor vidéki kontroll lehetőségét kérdeztem, adtak ugyan nevet és telefonszámot, de nem tudták, hogy az optikus,sztk,orvos stb rendelés e.
Másik esetben amikor másik városba akartam kontrollt kérni, a megadott orvos csak szerdánként rendel, de nekem csütörtökön mondták, hogy pénteken menjek el hozzá. :(((

Az utolsó, heti komtrollnál elfeledkeztek rólam és háromnegyed órát vártam, mire meguntam és odamentem a pulthoz reklamálni.

Örször voltam fennt az optikmednél egy hét alatt, mert gondok adódtak és minden alkalommal más-más doki vizsgált meg. Ez azért volt gond, mert amikor egyik alkalommal a leragasztott szememmel visszamentem, az előző napi orvos véletlenül meglátott és ezért tudott csak teljesen képben lenni az aktuális kezelő orvosom, hogy hogyan tovább. Ő mást akart csinálni, mint az előző. Aztán megbeszélték és úgy kezeltek, a tegnapi doki döntése alapján.De mi lett volna, ha nem vesz észre és nem jön oda?

Amúgy a jobb szemem 90-es, a bal 50-es a heti kontrollon.
Se közel, se távol nem látok jól, rohadt száraz a szemem. Ezt viszont nem igen vették komolyan, mert 3 nap után a műtéttel,totál kiszáradt a szemem és a védő kontaktlencse levételnél jött le a friss hártya is alaposan. Ezért is kellett leragasztani a szememet pl.

Locsoltam a műkönnyet óránként, de szerintem félóránként kellett volna.Erre viszont nem hívták fel a figyelmemet.

Most, 10 nappal később se közel, se távol nem látok jól.
Eddig csalódás volt ez az egész.

(#1643) deedee


deedee
őstag

a jobb szembe napi 3 flucon, a balba pedig csak műkönny, két hétig,
Aztán ismét vissza kontrollra.
Erős a gyanúm,hogy a bal szemet utólag kell majd rendbe hozniuk, mert nem szépen hegesedett.

húsz centiről nézem a monitort, de így is összemosódik minden.

kettőslátásom is van, szerintem, bár mivel eddig még sohasem volt, csak tippelek erre.Mindennek látom a kontúrján kívúl mégegy "izét".Ez a kettős látás? vagy konkrétan kettőt kellene látnom mindenből? ;)

visszatérve aszemszárazságra:2-3 óránként javasolták a műkönnyet, de alig bírom fél-egy óráig. Esténként arra ébredek,kb két óránként ,hogy összetapadt a szemhélyem a szemgolyómmal és résnyire nyitás után csepegtetnem kell....
Szerintem ez sem normális....

Amúgy már tuti nem 90/50-es a szemem, mert rosszabb, mint a kontrollon volt négy napja.
Ez pedig eléggé ciki, mivel a szememmel kellene dolgoznom és a gépet is nyomnom kellene ezerrel napi 2-3 órában....De így nem megy...

[ Szerkesztve ]

(#1644) icecave válasza deedee (#1643) üzenetére


icecave
nagyúr

Nekem Intralasik volt majd' fél millióért és egy darab szemcseppet nem kaptam, csak receptet, hogy akkor ezt váltsuk ki hazafelé...

A szteroid nekem is nagyon szárította a szemem, akár tűzoltóslaggal is nyomathattam volna az első héten. Nekem csak fényudvar, más panasz nemigen, de ugye ez a különböző műtéti eljárás miatt is van.

(#1645) deedee válasza icecave (#1644) üzenetére


deedee
őstag

7 év kontaktlencse után tudniuk kellett volna és főleg tájékoztatniuk, hogy dúrva szárazság várható.
Akkor fél óránként is locsolgattam volna magam és akkor talán elkerülhető lett volna ez az egész gubanc, ami most van.
Túlságosan is futószalag szerű a műtét.Rengeteg ember megfordul náluk naponta.

(#1646) MaciG válasza deedee (#1642) üzenetére


MaciG
addikt

Szemszárazság az elején szinte mindenkinek előjön, én is pl. reggel mikor felkeltem (vagy éjszaka) csak az után bírtam kinyitni a szemem, hogy asszony csöpögtette a csukott szemebe és ugye befolyt a szemhéj alá és úgy ki tudtam nyitni. A papírra azt írták, hogy műkönny szükség szerint, ebbe értelem szerűen az is benne van ,hogy ha 5 percenként kell akkor 5 percenként. De amúgy az első pár napban pihenni kell és tényleg csak akkor kell kinyitni a szemet ha nagyon muszáj (wc,kaja,stb.)

Vidéki kontroll elég érdekes, én kértem, hogy Szegeden lehetne-e, de mondták, hogy igen de feláras. Mondom akkor inkább felutazok, mert az utazás nekem ingyen van.

De összességében én meg vagyok velük elégedve, bár én azt vettem észre, hogy egyre jobban kezdenek ráállni a "tömeggyártásra" és már nem törődnek annyira aprólékosan a pácienssel ,mint régebben (beszámolók alapján).

Várni meg nekem sosem kellett sokat, de lehet ebbe az is beletartozott, hogy amég vártam, én meg az asszony folyamatosan ittuk a löttyöket a gépből (ami ingyen van ugye) és lehet úgy voltak vele minél hamarabb behívnak, annál kevesebb fogy. :D

BANZAII

(#1647) tlozs


tlozs
csendes tag

Szia! Nekem 240e műtötték a szemem és ebben benne volt a szemcsepp is.........lehet hülyeséget írok,de én úgy tudom,hogy kontaktlencse használata kizáró ok a műtétre.Mintha pár hónapig mellőzni kéne a műtét előtt.
20 cm-ről én sem látom a monitort,kicsit olyan mint ha minuszról kicsit átment volna pluszba a látásom,de viszont messzebbről sokkal jobb lett a látásom.

[ Szerkesztve ]

(#1648) icecave válasza tlozs (#1647) üzenetére


icecave
nagyúr

Nem kizáró ok, csak ahogy írod is, nem szabad hordani előtte. 2 hét-1 hónapot szoktak mondani, ugyanígy vizsgálat előtt is 2 hét, mert a kontaktlencse kicsit befolyásolja a felszínt, annak vissza kell állnia.

(#1649) deedee


deedee
őstag

a csepegtetésre valóban azt mondták,hogy az elején szükség szerint.
de visszagondolván arra, amikor a szemészem éveken át azt mondta:műkönny az napi 4-5-6-szor max, akkor én ahhoz képest óránként tettem bele.Túllépve az ismert számokon.Ebből indultam ki.
de ha konkrétan azt mondják,hogy "öntsem bele állandóan,mint az állat", akkor nem ez lett volna az eredmény, ami....

szerintem ez nem volt alapos tájékoztatás.
mivel ez volt az első műtétem, nem is tudtam, egyáltalán mit is kérdezzek....

természetesen nem volt lencse 9 napig.
lágy lencsénél ennyi elég, azt mondták.

a távollátásom javult, de a közeli az átment rosszba a jóból és ez nagyon zavaró, mert alig tudok olvasni pl

a munkámhoz is kellene a szemem, papírokat olvasni,kitölteni.
másfél héttel a prk után már jó lenne legalább közelre látni

[ Szerkesztve ]

(#1650) Pompi válasza deedee (#1649) üzenetére


Pompi
MODERÁTOR

A közelre látás nálam (is) később állt be, mint a távoli és igen nem lett tökéletes, némiképp romlott. De ezeket százszor olvastam / hallottam előtte is különféle tájékoztatókban és olyanoktól akikmár átestek rajta, hogy így lesz, szóval nem volt újdonság.

Feel Good Inc.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.