- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Butcher82
senior tag
Szia,
sajnos stihlel nincs tapasztalatom, de volt olyan husqvarna a kezemben ami hasonlót produkált, de ott az olajzás állító csavarral meg lett oldva a problem. Mivel egy elég drága gépezetről beszélünk és gondolom márkakereskedésben vetted én mindenképpen megmutatnám nekik, hogy szerintük ez az olajmennyiség rendben van e.
-
SRII
őstag
sziasztok!
Tegnap vásároltam egy sthil 391 es motorfűrészt, és neki is álltam a bajaratásnak.
Minden az előírás szerinti adalékokkal megy, elindítás 2 perc járatás majd fokozatos terhelés pár percig (csak gáz adás fába még nem járt) ezt kb 2x csináltam, de a probléma nem is ez hanem a következő
Öklik a lánckenő olaj a dekni a fűrés a föld minden tiszta olaj, borzalom! alul van egy csavar amivel lehet állítani, játszottam is vele de nem sok minden javul, majd tejesen elzártam és elindítottam a fűrész pár gázadás után kisebb mértékben de csöpögött le a dekink az olaj, annak tudtam be, hogy majd ha fát vágok akkor nem lesz ennyire látványos a folyás mint így üresen bemelegítés közben.
Ennek így kell lenni? Járt már igy valaki? -
Butcher82
senior tag
Őszintén szólva ránézésre semmi baja, egy élezés lehet ráférne de ezt így nehéz megállapítani. :) Írtad, hogy "szálirányban" van probléma a vágással az azért nem mindennapos, hogy az ember így vág egy láncfűrésszel bár ritkán én is szoktam. Már a maga a forgács is egész máshogy néz ki ilyenkor. Nekem az oregon illetve az eredeti husqvarna láncokkal soha nem volt problémám, egyszer vettem egy "noname-t" az nagyon gyorsan kopott illetve ment ki az éle. Esetleg próbálkozz egy élezéssel.
-
Beretvás
veterán
-
Beretvás
veterán
Sziasztok.
Adott egy lánc aminek a fogai túlságosan szét vannak hajtva gyárilag. Én bontottam ki, és szálirányba nem viszi a fát, középen marad egy csík, nem érnek össze a fogak. Létezik , hogy ez ilyen kell legyen gyárilag vagy csak ennyire hulladék lenne? Nem baltával faragottnak néz ki keresztbe szépen is vág.
-
Nedzsef
újonc
Mi van veled bucher élsz még??
Harap még a gépszörny?
vagy már rég váltottál jobbra?
-
Butcher82
senior tag
Emiatt ne aggódj, akkor úgy mondom a szemek száma megadja ezt is. Ezek a lapok - ami neked kell - 38cm és 42cm között szoktak lenni, valamennyire lehet változik a lap "magassága" de ez nem befolyásol semmit. Az osztás a lényeg, a szélesség (amiben fut a lánc, jelen esetben 1.3) meg a szemek száma.
Ha van minimális eltérés a gyári és a vásárolt lap között azt a láncfeszesség állítása közben kiküszöbölöd. -
Butcher82
senior tag
Az 57 szem adja a hosszúságot (ez kb. 40cm - 16") 3/8 az osztást az 1.3mm meg a szélességet. A felfogatásnak meg elvileg jónak kell lennie.
Egyébként ha nem ragaszkodsz ehhez az oldalhoz, saját tapasztalatból javaslom, hogy ami linket küldtem (kertmotor) keresd ki az email címüket írd meg nekik mi a géped típusa milyen lap van rajta és javasoljanak már neked egy lánc plusz vezető kombót. Segíteni fognak
Nekem is így volt anno.Azt, hogy egy "gyári" lánccal miért történik ilyesmi nem tudom, több oka is lehet, de így nehéz találgatni.
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #68 üzenetére
"Láncvezetőt találsz azon az oldalon is amit linkeltél. Veztőlemezek - 3/8 - 57 szem."
Ezzel az a bajom, hogy semmi méret infó nincs. Hossz sehol. Mi van ha vastagabb féle lap lesz?
Némelyiknél még a vastagságot sem tüntetik fel.,Amúgy kíváncsi lennél mi lett a mostani lánccal. Az egyik oldalán nagyjából normálisan néztek ki a fogak, viszont elkezdtek kitörni. Talán mintha egy kicsit jobban felfelé álltak mint kellett volna.
A másik oldalon egy sem tört ki, viszont az összes torz, csonka lett... -
Butcher82
senior tag
Nem, az oregon egy univerzális gyártó, nemcsak husqvarna méretben gyárt alkatrészeket, de pl. stihlben is. Husqvarna kereskedésben nálunk oregon cuccok is vannak, de ha husqvarnát veszel, azt sem fogod megbánni.
A gyári mérettől ne térj el, egy oregon láncnak nagyobbak lesznek a fogai
Általában a drágább - márkásabb láncoknak nagyobbak a fogai, nekem ez a tapasztalatom.
Láncvezetőt találsz azon az oldalon is amit linkeltél. Veztőlemezek - 3/8 - 57 szem.
Így van,ez mind inchben van, csak át kell számolni, tényleg nem egy nagy ördöngősség.
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #65 üzenetére
Kösz.
Lapot, hogy találok hozzá?Ez is ugyanaz ugye: OREGON láncfűrész lánc (erősített) 3/8" 91VXL 1,3 mm (40-68 szem) ?
-
mzso
veterán
válasz
Butcher82 #64 üzenetére
Kösz a tippet.
Akkor ezek szerint Oregon márka a Husqvarna tulajdona?
Megnézem van-e Miskolcon valamilyen kereskedés."Ha minden igaz neked 3/8-os osztású 57 szemes és 1.3mm-es lánc kell és ehhez vezető."
Nagy nehezen rájöttem én is, hogy a 0,005 az inch-ben ugyanaz az érték.
De láncvezető szélességében van valami szabvány? Az nincs sehol említve. Láttam már sokkal szélesebb vezetőket is.Pár hozzá nem értő kérdés:
Nem lenne, jobb nagyobb vastagságú lánc és hozzá való vezető?Vannak előírások a vágóélek és a szemek méretében? Ennek a láncnak mindig elég kicsinek tűntek korábbi láncokhoz képest amiket láttam. (Mivel a magyar nyelvűből kihagyták az infót így nem is tudtuk eldönteni mekkor reszelő kell hozzá, inkább 3-asnak nézett ki ahogy meg volt fúrva, élezve. Mint kiderült az angol nyelvű rész alapján négyest írnak hozzá.)
Szerinted kb milyen árba jönne ez ki?
-
Butcher82
senior tag
Szia,
ezekre a gépekre a husqvarna lapjai-láncai szoktak jók lenni, természetesen ezek megtalálhatók oregon márkában is. Nincs a közeledben egy husqvarna kereskedés? Könnyebb megoldani a problémát.
Ha minden igaz neked 3/8-os osztású 57 szemes és 1.3mm-es lánc kell és ehhez vezető.
-
mzso
veterán
Helló!
Kilehelte a lelkét a lánc a Hecht 2250. Az egyik oldalon kitörtek sorra a fogak. Hogy lehet ehhez minőségi láncot, vezető lapot nézni? (Azt írják a lap is gyengusz, bár én nem tudom megállapítani)
Az eredeti láncon ilyen adatok szerepelnek, amit nem bírok értelmezni:
3/8.050x57DL
JL9D-3*57 3/8Viszont a webshopban nem teljesen ilyen adatok vannak, ott 1,1-1,6mm-ig változik, ami elvileg a szélesség
Vagy kicsit más méretű lap/lánc is belemegy?A lapnál még rosszabb, ott meg csak szem meg a 3/8-as méret szerepel. Így meg elég nehéz...
Még valami:
Még két márkanév alatt létezik kb ugyanez a fűrész, de azok Oregon lánccal rendelkeznek gyárilag:
https://lancfuresz.arukereso.hu/fieldmann/fzp-2002-e-p106705929/#termek-leiras
https://lancfuresz.arukereso.hu/grizzly/eks-2440qt-p173353893/Úgyhogy Oregonban gondolom legalább van kompatibilis méret.
-
mzso
veterán
Helló!
Egy ilyen jellegű (háromfelé vágható a fa) de házi készítésű bakhoz van valakinek kipróbált dizájnja?
https://youtu.be/9i7eak2JX8MKét ilyesmivel két ember igen jól tudna haladni.
-
Nedzsef
újonc
válasz
Butcher82 #60 üzenetére
Nem vágom neked mi ebben az alpári,személyeskedést te kezdted de ha baráti jobbról nem is beszélhetünk részemről minden oké.Legelső írásomban csakis kizárólag arra akartam utalni,hogy mivel sokan a ház körüli munkába a 10m fa kuglizását is beleértik nembiztos ,hogy jó választás egy husqvaran 137-236 stb. Legjobb ha tudunk erre venni magunknak egy 2,5-3,5 lóerős márkás gépet.Ha mindenképp a legolcsóbb kategóriát akarjuk -vagy tudjuk csak megvenni,én azt tanácsolom ezt olyan helyen vegyük ahol garanciát is adnak mellé.Ha interneten rendeltük,jó eséllyel egy teljesen más gépet kapunk mint ami a képen szerepelt.Ne dőljünk be a jó ajánlatnak pl 65ccm 5Lóerő mert ez egy márkás gépnek is a becsületére válna. A román útvonalas 0-szériás gépek jellemzően normál minőségű csapágyakkal és tűgörgőkkel vannak szerelve c3 helyett habár sok esetben a felirat rajta van.Ha satuba fogjuk a csapágyat kis nyomással is tojás alakja lessz és úgy is marad.Áruházas gépünknél első ami szembetűnik talán mindenkinek ha a láncot körbeforgatjuk egyszer laza egyszer feszes,a lap és a lánc együttes hibája eredményezi -csere,de ha nem jelentkezik a láncot akkor is ki kell cserélni ugyanis nem nyúlik egyenletesen ettől rángatva ütögetve vág, ez egy fölösleges vibráció ami mindenre ki hat.Ha eleve oregon láncal vásároltuk a gépet azt is ellenőrizzük ugyanis van belőle hamis kínai.Ha körbeforgatjuk a láncot de nehezen megy vegyük le a kuplung harangot és a tűgörgőnket tegyük egy zárható kisdoboz benzinbe és rázogassuk 2-3 percet.száritsuk meg és bezsírozva szereljük össze.Egy mágnessel érdemes megnézni utána mennyi fémreszeléket találunk a benzinben,lefogunk döbbenni.Ha már leszedtük a kuplungharangot érdemes levenni az olajpumpa deknit és sz olajpumpát lefedni zsírral,ugyanis ez a dekni rosszul zár és már első vágás után sok fűrészpot találunk alatta.Tapaszatlatom szerint 2 év után valami hiba az olajozási rendszerben mindenképp jelentkezik,néha csak annyi,hogy a gép álló helyzetben ereszti az olajat ez az olajvezeték tágulása miatt van 500 forintér lehet venni újat vagy kivesszük az olajpumpát kivesszük a fekete csövet a helyéről,megtekerjük a hornyot teflonszalaggal majd jó szorosan visszapattintjuk a helyére.Garantáltan többet fog bírni mint egy új.Ha kevésnek érezzük a 2,4 lóerőt nyugodtan tehetünk a gépre egy esetleg kettővel nagyobb kategóriás hengerszettet-teljesen kompatibilis és 5000 ft szállítással együtt .Ne ijedjünk meg ha egy fekete hengert kapunk ez azért van mert a belsejét nikkelezték és kívülre nyilván nem szeretnék ha jutna a drága anyagból.Ha láncvezetőt kell cserélni első amit ajánlhatok Oregon Advancecut szállítással is max 6000,vagy egy olcsóbb ami legalább ilyen minőségű(szerintem még jobb is) a STRONG by husqvarna szállítással együtt is max 3500.Először én is frászt kaptam a hamis husqvarna felirat miatt de meglepetést okozott a jó minősége.Láncból ajánlom a Stihl oliomatic Rs láncait,5000 ft és nem kell állandó reszeléssel tölteni az időt.A gépünk szinte kész a vágásra már csak egy jó beállítás kell neki ami nem olyan egyszerű mint ahogy a videókban azt sugallják.Gyárilag beindul eléggé füstöl főleg ha 1:25 keveréket adjuk neki.Csak egyes gyártó írja bele a használatiba ,hogy 20 üzemóra után a keveréket 1:30-1:40 re változtassuk olajminőségtől függően,több olaj kevesebb cseregaranciás gép ők így gondolkodnak a környezet kárára.Drágább márkásított kínai gépekben kemény króm bevonat miatt járatásra-több olajra valójában nincs szükség de nem árthat kezdetben.A standart beállítással csak elindul a gép de nem biztos hogy jól is vág.Meleg gépnek full gázon addig adunk benzint még elkezd picit jobban füstölni és akkor visszavesszük addig a pontig mikor a füst kezd megszűnni.A kívánatos hang erős-pattogós,a halk duruzsoló hang a szegény keverékre utal ami kenési elégtelenséget majd felhevülést és ezáltal gyors kopást okoz.Márkásított kínaiakat ezért is szerelik magnézium házzal a jobb hőelvezetés érdekében ,hogy a laikus felhasználó egy rossz beállítással se tudja könnyen tönkretenni a gépet (Efco,Hecht,Fuxtec).Nem szabad leócsárolni azokat az embereket akiknek csak a legolcsóbbra telik,örülnek ha a méregdrága fát megtudják venni.Négy éve javítok ismerősöknek kínai gépeket kényszerből, mert a szerelők nem engedik be se vinni a sokszor olyan piszkos elhanyagolt átverésszagú műhelyükbe,ahova meg én nem vinném be a márkás gépet
Ennek ellenére a stihleket husqvarna-kat meg javarészt kínai alkatrészekből javitják.. (lásd fürészmánia 137 husqvarna felújítás 1-2)és ezt még be is mutatják
))) Ha van bármi kérdésed kedves Butcher a diablo-bol csak simán ki vele,ha esetleg valami marhaságot írtam hát sry,ne feledd csak egy lelkes amatőr vagyok -akárcsak te
-
Butcher82
senior tag
De hadd nyújtsak egy baráti jobbost, már csak azért is mert én is szeretném, hogy aki ide téved és segítségere szorul vagy csak kérdése van, az lehetőleg jó és konstruktív információt kapjon, most kettőknek sikerült kicsit "elterelni" a témát saját irányba.
Peace, világbéke stb.
-
Butcher82
senior tag
Én nem mondok magamnak ellent, azt írtam, hogy nem áll mögötte egy nagy márka sem (Fuxtec). Hogy kapok e hozzá alkatrészt? Kiderül. Senki nem mondta, hogy olasz alakatrész kell bele (ja, de igen, Te, persze azért, hogy kiforgasd amit írtam
).
A hangnemet pedig kérlek gondold át. Én nem mentem le veled alpáriba. Köszönöm.
-
Nedzsef
újonc
válasz
Butcher82 #55 üzenetére
Öregem saját magadnak mondasz ellent..Az hogy az oleo saját márkás terméket csinált egy utolsó csavarig kínai termékből az csak azt jelent ,hogy ebből a nagy tortából ők is akartak egy szeletet. Kíváncsi vagyok ha bármi elromlik kapsz e hozzá olasz alkatrészt...Ettöl ez a gép még nem jobb a fuxinál,max az olyanok szemében akik valamiféle trendet próbálnak követni vagy olyat ami hasonlít arra.....Fűrészmániás srácok is teljes válbedobással oloeo pártiak,érdekes hogy mégis a fuxit tuningolják,és egy videóban szépen el is verik vele az 562 xp-t.Sörödet meg traktáld a legkedvesebb családtagodra.Az hogy a te géped mikor romlik el azt pont le...om,vedd már észre magad nem te vagy a gépkezelők csúcsa és a géped se tartozik oda.Az hogy te mennyit használod a gépet és én mennyit azt nem lehet egy napon említeni.Az eredeti témához amiből ez a beszélgetés ki indult értékelhetőt még nem tudtál hozzátenni.Nem is értem miért tereled a kínaizás irányába ezt a témát,mikor ez csak eredetileg pár szó erejéig lett érintve.Amikor egy alja gép és egy gyenge felhasználó párosul na ott a gép elég hamar bedobja a kulcsot,ez törvényszerű ..ezt nem tudtad amikor megvetted a piacost?Megnézted egylltalán mi romlott el rajta,vagy amikor leállt félredobtad csak.Ha ez a kedvenc témád tőlem beszélhetünk rólad is..
-
Butcher82
senior tag
Az elsőt 7000 forintért vettem kb. jó 10 évvel ezelőtt, nem áruházban, hanem piacon. Akkor volt még a trendi, hogy azzal verték át az embereket, hogy az Stihl, Steel volt ráírva ugye, a színe kb. megegyezett. Legjobb barátom idős apját verték át így, nem emlékszem már rá, de kb. 50-60 ezer körül vette meg a házról házra járó árusoktól.
Nem ott vettem, rendes szaküzletben, rendes garival.
Fuxtec mögött egyelőre egy nagy márka sem áll.
Tisztában vagyok mi honnan származik, ahogy írtam is, nem érzem, hogy ez nekem annyira BAJ lenne van fájna.
S tudod mit? Majd az idő eldönteni, igérem ha tönkre megy, akkor szólók, addig fogd meg a söröm.
-
Nedzsef
újonc
Üdv! Ha csak instant betoppansz egy áruházba mert neked láncfűrész kell,megveszed vágsz vele nem érdekel ha nyöszörög tolod neki, simán állhat a 2 szezonos élet tartam ezzel tökéletesen egyetértek.Pont az ilyen embereknek találták ki az általad is megvásárolt MTH5600 ast vagy a HECHT 957 vagy aFUXTEC 54,4ccm es gépét ami mindhárom közül a legjobb ajánlatnak tűnik.Eleve olcsóbb és többet ad.Az aki elhiszi,hogy húszezer forintért azonnal munkára fogható jó láncfűrészt kap,na ez a kategória hívjon inkább egy kisvállalkozót aki ledarabolja a tűzifáját.A kínaiak nem buták,hogy szupi dolgot adjanak nekünk hugyért -szarért.A másik kategória aki megveszi és megnézi mit vett,majd elvégzi azokat az apró de fontos dolgokat amit a gyártó az ár harc miatt nem tett meg.Az ő gépük sokkal több ideig fog üzemelni hiba mentesen.A típusra jellemző problémák mindenképp jelentkezni fognak de ezzel így vannak a a fent említett európai cégek által márkásított kínai gépek is.A jó hír hogy fillérekért vannak hozzá után gyártott alkatrészek.A rossz hír az ,hogy valószínűleg a szerelő vagy nem vállalja vagy olyan áron hogy azon vehetünk egy új gépet ebből a típusból.Ebből adódhat az ,hogy hegyekben áll a kidobott visszavitt darabok.Márkás gépet megjavíttatjuk mert az "drága vót" még akkor is ha 30-40 ezres a számla,természetesen jó eséllyel kínai után gyártott alkatrészekből.Itt a szerelő duplán jól jár,azt hisszük mi is pedig nem
.Én a két gépet szinte egyszerre vásároltam 2015-ben mindkettőre kellett költeni azóta (gagyira első napokban +10 e) fogyasztásuk szinte azonos.10m akác fához bőven elég 5L benzin és 2.5L olaj a kínai fűrésznek,Husqvarnat kuglizni nem fogtam be,de nem fogyaszt az sem kevesebbet szerintem.Alapjában véve a fenti három márka műszakilag szinte azonos kivéve a fuxi mivel ő a gépét már nicasyl bevonatos hengerrel adja ,a másik kettő nagyon jó minőségü chrom hengerekkel.Tulajdonképp ugyan arról a soványka kínai lánykáról beszélünk,különféle európai divattervező kabátjaiban
A nicasyl szett 35 dodó ért megvásárolható külföldi forgalmazóknál.Ahhoz képest hogy először azt írtad a nagyáruházas gépektől inkább tartózkodsz.. egyet már tönkre tettél egyet meg épp üzemeltetsz.. ej ej
)DDDD ja hogy a 2. at nem olcsón nagyáruházban vetted? az a TE BAJOD
))))
-
Butcher82
senior tag
Azzal vitatkoznék, hogy bármilyen láncfűrészt lehet 10 évig használni, kínaiból a legtöbb nem fogja megérni. Hiába a tisztítás és a rendszeres karbantartás, saját tapasztalat, 2 szezont bírt ki, igaz nem bánom, mert csak a kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam, pedig az is megkapott mindent, úgy mint a márkás társa. Jó szívvel én személy szerint nem ajánlom, már a fogyasztásuk miatt sem. Az átlag embernek meg ne kelljen már tudni "szerelgetni", elég ha tudja, hogy figyeljen a tisztításra, a megfelelő olajra, illetve tudja, hogy a gyertyára időnként rá kell lesni. Nekem az egészben az az elszomrító, hogy millió számra vesszük ezeket az ipari hulladékokat amikkel a szemét hegyek nagyságat gyarapítjuk. Olvasom a facebook-os topicban, hogy sok embernek hegyekben áll a bontott alkatrész ezekből a kínai csodákból, környezetszennyezés maximálisra pörgetve...
De, hogy valami jót is mondjak, nekem Efco MTH 5600 van per pill, ez is a japán Zenoah koppintása, úgy mint az összes többi kínai gépé, de legalább tisztességesen össze van rakava és az alkatrészek is normálisak, eddig bevált.
-
Nedzsef
újonc
Üdv! Ácsmunkánál lényegesen kevesebbet pörög a gép mert nem mindent csinálsz teljes fordulaton,ráadásul egy a tetőn egy lent így sokat állnak a gépek.Kínai gépet meg senki ne vegyen aki nem ért a szereléséhez,és nem tudja karban tartani.Internetes lejárató videókon kivétel nélkül szutykos mocskos trehány gépeket mutatnak be, no coment a gazdáról. Kilehet fogni jót,de tény hogy rögtön az elején egyszer rendbe kell tenni és utána évekig megy gond nélkül.Husqvarna 445 második évében kezdtek jelentkezni az apró de bosszantó hibák-karbi elállítódik rendszeresen , gyulytás meghal,hála jó égnek nem vettem belőle rögtön kettőt pedig ez volt az eredeti terv.Profi gépre anno nem tellett ,használtat meg csak ismerőstől vennék..10 évig bármilyen gépet lehet használni ,kopó alkatrészeket időben kell cserélni és tisztességesen tisztítani minden használat után.Láncfűrészből,meg beton réselőből nem fogadom el azt az elnevezést ,hogy hobbi kategória...Ki az aki horgászsás helyett behúzza a gépet és neki áll farigcsálni? Gyümölcsösbe meg valamire való gazda be nem visz láncfűrészt,levágja amit le kell kézivel.
-
Butcher82
senior tag
Szia,
szerintem elsősorban mindenkinék a pénztárca dönt, és ha kicsi a költségvetés akkor ezek a gépek maradnak, igaz van már egy két más alternatíva, de a "kínai nagy áruházas" gépeket én hanyagolom, bármit is kelljen ráfordítani, hogy működjenek. Több darabot láttam már elhullani, pedig vigyáztak rá és rendesen kezelték.
Kuglizás valóban igencsak igénybe veszi a gépeket, de szerintem a legtöbb ember heti egy alkalommal kugliz, vagy ha minden nap is akkor is keveset.A napi szintű ácsmunka pedig szintén nagy igénybevétel, hiába puhafa, a fordulatszám megvan, a többször indítás szintén és ugye az olajzásnak és mennie kell.
De tény, aki hosszabb távra tervez (ha nagyobb az igénybevétel), az a középkategóriában keresgél, 70 és 120 ezer között.
Egy saját pozitív példa, anno fater Jonsered 2035 turbo-jával vagy 10 évig jártunk erdőre és kugliztunk is.
Az olajzás ment csak tönkre és egyszer eltört az egyig rugó ami a vibrációért felelt Ennyi volt a hiba lista -
Nedzsef
újonc
Üdv mindenkinek!Az én tapasztalatom az a kis köbcentis gépekkel,hogy pont arra való amire gyártják őket .Néha napján elvágni pár dolgot és félretenni.Sokan a ház körüli munkába beleértik az otthoni fa kuglizást is.
A baj ezzel az ,nyugodtan meglehet kérdezni profi favágókat,hogy a kuglizás veszi igénybe a legjobban a láncfűrészt.Miért is-erdőben nagy dönt leáll,kicsi gallyaz leáll, közepes darabol.Mindeközben haladsz a géppel nem egy helyben állsz ugyan azt a poros levegőt adva a gépnek.Azokat a gépeket amiket én használtam husi 136-137,McCulloc 436,Partner351 két év használat után szinte mindnél ugyan az a hiba jelentkezett-kompresszió vesztés a henger és-vagy dugattyú kopása miatt,olajzó rendszer szétkopása.A gépek napi szinten ácsmunkában dolgoztak puhafában.Volt olyan gép ami full syntetic olajat kapott csak és volt ami kizárólag sima MOL2T .A syntetic picit tovább bírta de nem sokkal és itt tudni kell ,hogy ezeknek a gépeknek a motorja szinte a megszólalásig ugyan az ,méretben különbség minimális minőségben nincs.Jelenleg Husqvarna 445-öst használok és egy" nagy áruházas"kínait,amit egy kis ügyességgel és hozzáértéssel elég elfogadható társunká tudjuk nevelni. -
Butcher82
senior tag
Remek, a lánc lazulás előfordul az elején, mivel az új lánc nyúlik. Ha esetleg elrakod és huzamosabb ideig nem járatod a benzint öntsd ki belőle, a láncolajat persze nem kell. Ezeknek a kis husi gépeknek egy rákfenéjük van leginkább, a légszűrő ami egy egyszerű filc szerű anyag, gyakran tisztísd, próbáld "kiporolni" vagy kifújatni, ha már nagyon piszkos cseréld
.
-
regener
veterán
Jelentem nagyon jó kis gép, könnyen indult, majd kis járatás után szépen tette a dolgát amíg ki nem ürült a tank. A láncolajat adagolta végig, lefulladás nem volt.
Szerintem megérte, a súlya a 65 kilómhoz képest pont jó, inkább a rönkök pakolászásában fáradtam el mint a gép használata közben. A lánc egyszer lazult meg egy kicsit, de azután még jól ment egy órán át, mára elég volt
-
Rivaul
addikt
Nah szuper. Arra figyelj hogy az első 2-3 tankot ne erőltesd, had találjon egymásra a henger meg a dugó. Kisebb botokat, ágakat kezdj darabolni, aztán vastagabb ágak és utána a vége felé a 20-as akác. Ha lement a 3 tank akkor amit nem szégyellsz. Egyre erősebb lesz és szebben dolgozik ahogy magára talál. Persze ezek nem erdészeti gépek hiába Husqvarna de néha ha ki kell dönteni egy 40-50 centis fát és feldarabolni akkor annak is nekiállhatsz nyugodtan. 1:40-es keveréket adhatsz neki ne "szegényítsd" a gyári 50-re. Xp olaj meg normális láncolaj és sokáig boldogok lesztek. Jó hogy egyből normális márkával kezdtél
-
regener
veterán
Na összeraktam, de még nem volt időm aktívan használni. Csak kipróbáltam és vitte a 20 centis akácot mint a kés a vajat. Pofás kis gép. (Sokat nem tudok róla mondani mert ezen kívül nem használtam még másikat, vagyis volt valami noname ismerősnél, de arról nem beszélek inkább mert az a lefulladáson kívül semmit se tudott).
Nem tudom még mikor lesz időm belevetni magam a dologba, de írok ha megtörtént -
Rivaul
addikt
válasz
Butcher82 #43 üzenetére
Nézd meg a Stihl-est, beszarás. A Bosch ahhoz képest valóban játék. Ezen rendes láncformájú gumi lánc van amit adnak még egyet, az oldal dekni levehető és lecserélheti a gyerek a láncot. Bexarás de komolyan. Ugyan úgy be kell "rántani" van alapjárat és csak a dupla markolattal lehet húzatni neki. Azért nem vettem meg a boltba mert neten 3000-el olcsóbb.
Az Efcot meg sokan dícsérik, az ajánlott gépek között látom folyton ha valaki darabolásra akarna venni már "nagyobb" gépet de nem Husi vagy Stihlt áráért.
Nekem nincs ekkorára szükségem, igazából már az a munka is elfogyott amire vettem a 41-et. Most már csak várja a kamrába a szebb napokat. Sokszor nézem is hogy mit tudnék vele összevágni mert megragadni meg nagyon megragadtak a fűrészek
De tervezem garázs építését nyáron, oda meg egy fatüzelésű kis kályhát rakok úgy gondoltam. Persze ahhoz nem kell 10 köb fa de egy kis darabolásra legalább lesz néha indokom.
-
Butcher82
senior tag
Halkan mondom, de egyetértek veled. De tény nem véletlenül neveznek sokan stihlnek bármilyen láncfűrészt.
Apósnak van egy MS180-a, engem sem győzött meg. Eddig nálam az Efco jól teljesít, most vettem rá egy Oregon Versacut könnyített vezetőt, bevált.
Játékfűrészt láttam Boschba is múltkor, azt hiszem a tescoban, majdnem megvettem a gyerkőcnek.
-
Rivaul
addikt
Én ma bementem a közeli Stihl-be. A kicsiknek karàcsonyra akarok egy játék fűrészt és a Stihl-be árulnak ilyet is. Közbe körbenéztem a rendes fűrészeket is. Jól néznek ki meg markáns darabok de pont ezért nem nyerték el a tetszésem. Még a legkisebb 170-es is ormótlan doboz... A Husqvarna sokkal felhasználóbarátabb formavilággal rendelkezik. Nem mondom hogy rosszak lennének a Stihl gépek mert sztem ilyet aki kijelent az felelőtlen, de hozzàm a Husik sokkal közelebb állnak.
-
Butcher82
senior tag
Egy véleményt írjál majd, ha nem probléma
-
Butcher82
senior tag
Szia,
A 236-ost és a 340-est nem ajánlom,karburátor problémak előjöhetnek. (lényegében a két gép megegyezik). Ezekben kb. 4Gb Ram van...
A 120-as nem rossz sok panaszt nem hallottam róla. Szerintem elsőre egy ésszerű választás. Kb. 6Gb Ram...
Ha többet is tudsz rákölteni akkor 135-ös, az egy igen bevált szerkezet.16 Gb Ram.
-
regener
veterán
Üdv, új vasat keresek 35-40GB RAM-al... akarom mondani centis vezetőhosszal.
Első gép lenne, irányár 45 környéke.
Eddigi kiszemeltek a Husqvarna 120 / 236 és a McCulloch CS 340, pro-kontra?
Itthoni használatra, akácfa daraboláshoz. -
Rivaul
addikt
válasz
Butcher82 #29 üzenetére
Az elmúlt 2-3 hétbe ellocsoltam 10-15 liter benzint. De én is a kis decis Stihl kék olajat veszem, valahogy jobban kézre áll mint a kanna de lehet csak beképzelem magamnak
SpecMegkövetem magam amikor a 236-ot ajánlottam. Sokat utánaolvastam és végül kiderült hogy az nem ajánlott, ellenben a 120-at azt nagyon dicsérik, szerintem jól döntöttél. A keverékbe 1:50 amit írnak de kivétel nélkül (még a profik is) 1:40-et ajánlanak hogy meghálálja a gép hosszú távon. A többet viszont már nem igen mert hajlamos lehet lerakódni.
Amúgy azért ajánlanak magasabb keverést nem gyári olajjal mert feltételezik hogy pancsolt szar és emiatt ne károsodjon a motor. A kínaiakat is ezért írják 1:25-re mert az olcsó vackot veszed akkor biztos olajból is azt teszed.
-
Spec
őstag
Rendben, hiszek nektek. Akkor nem használom. Majd jó lesz valami egyéb, kevésbé érzékeny célra pl. begyújtani
Egy másik kérdés... Megvettem a 120-as Husqvarnát, hallgattam rátok. Egyelőre jónak tűnik. Azt mondta az eladó, hogy 40-es keverékkel használjam.
Viszont van egy Husqvarna 125r-es bozótvágóm is, ahhoz 1:50-es keveréket szoktam használni. A leírás szerint ha Husqvarna olajat használok, akkor 1:50-es keverék kell hozzá, nem Husqvarna olajjal meg 1:33-as.
A kérdésem, hogy van bekeverve 5 liter 1:50-es benzinem, ha teszek még bele 0,25 deci olajat (elvileg 5 literhez 1,25 deci kell, és 1 deci van benne), hogy 1:40-es keverék legyen, akkor az jó lesz mindkét géphez? Nincs kedvem kétféle üzemanyagot kevergetni állandóan. -
-
mzso
veterán
Helló!
Tud valaki valami jó és/vagy olcsó élező/reszelő sablont. (Aztán, ár/vagy hasznosság alapján eldöntöm mi éri meg nekem.
)
Lehetőleg nem csak mélységhatárolóhoz hanem a fogakhoz is jó lenne, hogy ne reszeljek bele a szembe...
-
Spec
őstag
Sziasztok! Egy kérdés... Pakoltam a garázsban, és találtam egy bontott flakon ős öreg Husqvarna 2T olajat. Kb. még 2 deci van a flakonban. Az olaj legalább 7-8 éves lehet, de a pontos gyártási dátumot nem találtam meg rajta. Azóta kint lehet a garázsban, télen-nyáron, fagyban-kánikulában. Van ezeknek valami lejárati ideje? Ránézésre nincs baja amúgy. Fel lehet még használni keverékhez szerintetek?
-
Rivaul
addikt
Remek gépek a Stihl-ek. Azok nyomatékosabbak a husik meg jobban pörögnek. Keskenyebb lánc és rövid vezető kell akkor klasszisokkal jobb tud lenni. Ami miatt én a husikat pártolom hogy olcsóbb az alkatrészellátás és kicsit jobb áron is kapod őket. Mellé viszont semmivel nem tud kevesebbet adott kategóriákban. Az ms 170 most 59.990 ha jól láttam, az sem rossz. Bár nekem a husi marad a favorit akkor is.
-
Spec
őstag
Néztem ezt az összehasonlító tesztet, ahol egy Stihl MS170-el hasonlítja össze a fickó a Husqvarna 120-ast egy vágástesztben. Ránézésre a Husqvarna gyorsabb és erősebb is, de mégis többször belefulladt a fába. A muki arra panaszkodik, hogy a gyári lánc ami jár hozzá túl nagyot "harap", és emiatt a Stihl-nek egyletesebb a vágása. Vélemények?
-
Rivaul
addikt
Így vágás nélkül nem tudom megítélni de az biztos hogy egyik Husival sem jársz rosszul. Szokták mondani hogy a legkisebb benzines is jobb mint egy villanyos, sztem ez él az akkusra is. A keverés attól függ mit kér a másik. A husi 1:50-et de én 1:40-et adok neki. Az ls olajuk csak fél szintetikus, én ragaszkodok a fullhoz a motoromba is és itt is. Láncolajnak bármilyen láncolaj jó. Nem motorolaj vagy egyéb mert azokat csak locsolja. A láncolaj tapad a làncra és jó sűrű. Nekem egy liert lánc olaj cca 10 liter keverék mellé megy el ami legalàbb 20-25 tank szóval lehet drágább mint valami pancs olaj de kevesebb fogy.
-
Spec
őstag
Még egy kérdés... Van egy Husqvarna 125R motoros fűkaszám, ahhoz vettem Husqvarna LS+ motorolajat. Ez jó lehet a láncfűrészbe is? Igazából, ha bekeverem az üzemanyagot ezzel az olajjal, akkor az elvileg jó lehet mindkét gépbe, nem kell külön kevergetnem? Lánc kenéshez milyen olajat kell használni, mert olyanom nincs, azt még vennem kell.
-
Spec
őstag
Itt van a kettő egy videóban. Ránézésre, és hangra a 120-as jobban megy. Bár a 236-os már egy leharcoltabb darabnak néz ki, míg a 120-as kb. új állapotú.
-
Rivaul
addikt
Nah ezt látod nem tudom, ennyire nem futottam rá. 136-om volt valahogy azt azonosítottam a 236-al. Az egy jó fűrész volt. Lehetett bátran nyúzni. Viszont azt is nézd hogy hiába ugyan az papíron az adat de folytásokba gazdagabbak mindig az újabbak. Tehát egy szériával előbbi ugyan olyan paraméterű gép simán lehet vágàsra jobb. Nem rég néztem stihl ms170 old vs new tesztet ami papiron ugyan az. Ennek ellenére a környezeti normák és folytások miatt láthatóan vérszegészebb volt az új mint a régi.
-
Spec
őstag
Ahogy én nézem a műszaki adatokat a Husqvarna 120 Mark II gyakorlatilag egy és ugyanaz, mint a 236-os, csak egy újabb modell. Löket-térfogatra azonosak a 120-as 0,1 kW-al erősebb, picit gyorsabb a lánc sebessége, és 20 dekával nehezebb is mint a 236-os.
Ez alapján a 236-os sorozatot szerintem a 120-as váltja, és a 236-os kifutó széria lesz nagyon úgy tűnik. Mivel most a 120-as még olcsóbb is 5000-el, így ezek alapján az jobb vételnek tűnik jelenleg. -
Rivaul
addikt
3-4 évet már biztos nem fog érdemi szinten kibírni az akku egy erőgép esetében. Egyszerűen az ember nem figyel úgy oda rá mert nem használja napi szinten. Az autóba is sok akkut cserélnek ennyi idő után pedig az folyamatos "törődést" kap. Ez egy kis kertészetbe sztem tökéletes megoldás lehet mert ott napi szinten foglalkozva van vele és nem zavarja a szomszédokat sem. Gally fára és ágazni a 120 sztem jó és az a kerti kategória, de 54eft a 236 most, ami már abszolult használható alkalmanként vágni is és tüzelőt aprítani is. Itt maximum ami probléma az az üzemanyag keverés de nekem van literes keverőm. Cca 3 tank benzint felkeverek és töltögetem.Keveset fogyasztanak már nagyon. A gyertyát vagy 4-5 évig ki sem kell szedned, a légszűrő meg a Husikba előszűrésen át kapja a levegőt zárt fedéllel, alkalmi használt mellett szezononként elég kifújatnod. A füst sem sok mert a rendes olaj low smoke és az új gépek vissza vannak vezetve a hengerbe újra égetni, katalizátor stb. Szerintem bár melyiket veszed elégedett leszel de gazdaságilag még a benzines a nyerő amíg nincs érdemi előrelépés akkuk terén.
-
Spec
őstag
Igen, nekem is pont ilyen félszem van ezzel kapcsolatban. Viszont kétségtelenül kényelmesebb a kezelése, mint a benzinesnek, és lényegesen kevesebb törődést igényel. Nem kell vacakolni az üzemanyag keverékkel, nem kell pucolni/cserélni a légszűrőt (nincs), nincs gyújtógyertya, nem kell rángatni, hogy beinduljon. Jóval csendesebb, füst egyáltalán nincs. Gyorstöltővel 50 perc alatt teljes töltésen van, de simával is csak 2 óra kell neki, és elvileg 35 perc folyamatos üzemet garantál egy töltéssel.
https://www.youtube.com/watch?v=5SPVNHhGm_I
Ez alapján amúgy egyáltalán nem tűnik gyerekjáték kategóriának se. Jó nyilván egy benzinessel nem összevethető, de pro és contra érv szól mindkettő mellett. Ilyen egyszerűbb otthoni alap dolgokra szerintem bőven jó. Én csak az akkumulátor miatt aggódom, mert ha az tönkremegy mondjuk 3-4 év alatt, akkro azért kicsit drága mulatság 3-4 évente új akksit venni 56e-ért.
Az új típusú 120-as benzines 49.990-ért valóban jó vételnek tűnik, viszont ez nem nagyon gagyi belépő szint? A többi benzines jóval drágább. Furcsa, hogy ezt ilyen olcsón adják.
-
Rivaul
addikt
Én még nem bízok a mai akkus kerti gépekben. Pont nem rég futottam bele valami márkásabb fűnyíróba és hozzá tartozó topicba. Az általános az volt hogy a kis díszkertek egyenletes 150nm-es felületét is 3x-ra!!! nyírják le. Pedig arra fér telep nem úgy mint egy fűrészre. Mivel tüzelőt is említesz de mellé elég random használatot így a legrosszabb felhasználás egy akkunak. A sok állást nem szereti, a nagyobb igénybevételnek meg szenvedés lesz töltögetni és darabolni a munkaidőt. Most a kis Husqvarna 120, 236 remek áron van 49-54 ezerért most szezonkezdő akcióba. Én biztos inkább azokat venném. Ha még is valami masszívabb munkára kell vagy vinnéd valakihez segíteni akkor legalább megbirkóznának a feladattal.
Én végig mentem a mi kell nekem kategórián. Ó jó lesz az olcsó kínai mert csak néha kell. Azt amikor 3 vágás után széttört a gyűrű és kinyírta a hengert akkor már megbántam mindent. Most egy megvigyázott régi Husqvarna 41-em van és nagyon jó barátok vagyunk. Gázzal fűtünk de 830nm kert és körülötte lévő vadabb terület termel évi 2-3 mázsa aprítandót. Veszel egy normális benzineset és a következő 20 évre "költségmentes" társad lesz. Az akkus biztos nem. Legalább is nem költségmentes.
-
Spec
őstag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem, ha már van ilyen topik is itt a PH-n
Szóval szemezek a Husqvarna 120i típusú akkus láncfűrészével.
Nagyon szimpatikus, hogy nem kell üzemanyaggal, motorolajjal vesződni. Nincs füst, nincs akkora hangja, lényegesen könnyebb is (kb. 4,5 kg mindenestül), mint egy hasonló teljesítményű motoros fűrész, és pl. most a Stihl, Bosh, Makita, stb. akkus láncfűrészekhez képest sokkal jobb áron be is szerezhető (Akkuval, töltővel együtt 84.900 Ft.) A többi gyártó hasonló gépe, kb. 2x ennyibe kerül. Ha azt nézem külön az akku+töltő van ilyen árban, tehát kb. a fűrészt ingyen adják hozzá.
Néztem róla videókat, teszteket, nagyon meggyőző a masina. Nyilván nem erdészeti célokra, öles fák kidöntésére való, meg nem is 10-20 erdei méter felkuglizására, de egyszerű ház körüli célokra tökéletes.
Nekem is arra kéne, hogy időnként levágni a fákról a száraz ágakat, a felgyülemlett faanyagot a ház körül felaprítani, pár mázsa tüzelőt felvágni vele évente. Erre tökéletes szerintem, és erre nem vennék rendes motoros fűrészt. Viszont a sima kábeles/elektromos meg azért nem jó, mert akkor nem tudnám magammal vinni a kertbe, hacsak nem akarok kihúzni 50 m hosszabbítót.A kérdésem az akkumulátorra irányul. Van-e tapasztalatotok ilyennel, hogy egy ilyen akksi mennyit bír? Hányszor lehet tölteni? Mennyi lehet az élettertama. Csak azért mert önmagában az akkumulátor 56e Ft. Szóval ha kibír 2-3 évet, akkor viszont nem buli a dolog. Azért ennyi pénzt csere akksira nem költenék el 2-3 évente.
Köszi előre is a véleményeket, válaszokat!
-
Rivaul
addikt
Én is gondolkodtam anno pár héttel azelőtt ennek a topicnak a nyitásán mielőtt megnyílt volna. Csak számítottam erre hogy senki nem lesz. A neten hazai oldalból egyedül az indexes láncfűrészgond amibe van valamennyi élet. Pedig ami a PH-n nem megy az sehol sem
-
Butcher82
senior tag
Megvolt az első vágás, természetesen nem pörgettem ki teljesen a gépet és csak max. 15-20 cm-es rönköket daraboltam, 1:50-es keverék helyett egyelőre 1:40-el használom, így javasolták a "bejáratást".
-
Butcher82
senior tag
Időközben kiderült, hogy a Stihlnek ugye van piros és zöld olaja, viszont a zöldből van kétféle. Egészen pontosan: piros: Stihl HP (ásványi alapú), zöldek: HP Super (részben szintetikus), HP Ultra ("full" szintetikus).
Az új gépekhez már a HP Ultra-t vagy hasonló teljesen szintetikus 2T olajat ajánlanak az alacsony füst kibocsátás és az alacsony kokszolódás miatt:
-
Butcher82
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom jól teszem-e, de mivel láncfűrészes topikot nem találtam és épp most vettem egy Efcho MTH 5600-as láncfűrészt, gondoltam nyitok egyet.
Napokig kerestem a neten a megfelelő ár/érték arányú gépet, mivel igen nagy rönköket kell kuglizzak és a ráfordítandó összeg nem volt túl nagy ezért döntöttem e mellett.
A bejáratáshoz Stihl HP super "zöld" olajat vettem, van valakinek ezzel tapasztalata?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- EAFC 25
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Ukrajnai háború
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Villanyszerelés
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 6560B - i5-2GEN I 8GB I 480GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest