- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qtya123
őstag
Jó de azok, amelyek érintettek, ott nem lesz olyan költség, mintha az átfolyósat kellene szétrobbantani.
Már nagyon halványak az emlékek, mert 2004 körül költségmérőzték be az egyik lakást, de úgy rémlik nem volt sokkal drágább, mint a vízmérő órák cseréje.2017ben, amit felújítottunk, abban kicseréltettük a radiátorok elzáróit, az fűtés elzárással, lakótömb vízleengedéssel együtt volt valami 40.000 Ft. De ott ugye saját kérés volt, ha kötelező tömeges csere meg ebből adódó leengedés van, akkor lehet nem is ennyi. Vagy ha az inflációt hozzá vesszük akkor kb ennyi lesz.
Anno sok sok tíz emeletesben jártam különböző kerületekben. A legtöbb az egy csöves, átfolyós volt.
Amúgy nem értem miért kellett anno így csinálni. Teljesen elmebeteg idiótaság. Legalább az átkötést csinálták volna meg... Mikor kiépítették nem lett volna már olyan hú de mekkora dolog az a nyamvadt kis csődarab radiátoronként.
Ami meglepett már akkor is, hogy két tégla lakásunk, egyik 1957ben épült a másik ha jól emlékszem 1961ben. Mikor vettük még az ezeréves radiátorok voltak benne, azzal a retro fém karima gusztustalan elzáróval. De mindkettő lakás rendes kétcsöves volt.
Sokkal fiatalabb panelokban meg ott van az egy csöves vagy nagyon maximum az átkötéses. -
Qtya123
őstag
Na erről én sem hallottam, ahogy olvastam a soraidat, egyből az a rengeteg panel jutott eszembe, ahol elzáró és átkötés nélküliek a radiátorok, hogy az irdatlan költség lenne....
Aztán utánaolvastam (mily meglepő két ünnep között egy este fél 10-kor megjelenő közlönyben került eldugásra.....), és azért nem eszik olyan forrón a kását:
"kivételt jelentenek az úgynevezett egycsöves, átfolyós fűtési rendszerek.
Ha egycsöves, átfolyós fűtési rendszere van: a fűtéssel nincs semmi feladat, de a melegvíz-fogyasztásra fel kell szereltetnie egy távjeladós vízmérőt.
Ha egycsöves, átkötő szakasszal rendelkező vagy kétcsöves rendszere van: meg kell oldania a távjeladós vízmérőt, a hőmennyiségmérőt és/vagy a fűtési költségmegosztót is."
Szóval rengeteg panel nem lesz ebben érintett, amelyik meg igen, ott nem kell szétbombázni mindent is. -
Dan-szan
senior tag
Tudom sok összetevője van, többek közt kinek mi a nagy hitel. Itt pl a mi leendő vevőnk 30 csok+19 sima hitelből vásárolna, az első bébi már úton.
Szerződés megköttetett , bizakodva várjuk az eredményt.
Szerintem azért még mindig a hiteles vevőből van jóval több mint kp-ból. -
Mauzes
addikt
Ez sok körülmény összességétől függ, hogy kit tudsz/akarsz preferáni, elsősorban attól, hogy mennyi és milyen érdeklődő van. Én a hitelesek "elhajtása" helyett inkább azt csinálnám, hogy nem jár vissza nekik a foglaló, ha nem kapják meg a hitelt, és ezt előre tisztázni. Ezt te mint eladó vevői kockázatnak látod, és ha így nem felel meg nekik, akkor goodbye, nem tudsz velük szerződni.
Ennek persze valószínűleg az lesz a kimenetele, hogy a legtöbben nem fognak merni foglalót adni, de legalább megadtad az esélyét neki, akár beeshet ilyen vevő is, akinek ez nem fáj.
(Én pl. simán bevállalnék egy ilyet, mert tudom, hogy biztosan kapok hitelt, csak én sem tudom előre, hogy mikor. Sőt, akár 3 banknál egyszerre igényelnék, hogy még ezzel is biztosítsam, hogy biztosan összejöjjön.) -
Drizzt
nagyúr
Egy picit a sorrended meglep. Miért nem arra mész rá, hogy előbb le legyen kötve a kinézett ingatlan és utána megy az eladás?
Illetve igen, most jó esély van elérned az árat, ha -4% már csak a különbség, viszont a vásárlási kényszert azt nem nagyon tudom elképzelni mit jelent a gyakorlatban. Mi történik az adott érdeklődővel, ha nem vesz lakást? Eladói pozíció most valóban nagyon jó és még egy ideig marad is. De azért későbbiekre nézve enyhe aggodalom lehet, hogy valójában egy egyszeri hatás, illetve annak a híra okozza ezt a helyzetet, tehát hirtelen lehet benne változás. Viszont addigra a tiéd az eddigiek alapján szinte 100%, hogy el fog menni a hirdetési árban. -
tototos
addikt
Persze most megjelent a piacon mindenki akinek eladó lakása van mert a csapból is az folyik hogy emelkedni fognak az árak. Szépen felárazva felrakják aztán mivel nem kenyérre kell nem is fogják lejjebb adni. Állambácsi úgyis megtesz mindent a választások előtt hogy fenntartsa a rendszert. Szerintem nekik az a fontos, hogy akinek már van lakása azt ne veszítse el, aki meg venni akar az így járt, vagy vehet vidéken falusi csokra.
-
basaharc502
aktív tag
Azt is érdemes hozzátenni, hogy hol...Bp, megyeszékhely, vidék stb...Én azt látom, hogy vidéki kisebb városokban rengeteg az eladhatatlanul túlárazott ház/lakás. Sokan próbálkoznak 25-30 ezres városokban nagyon távol Bp-től a 900.000-1.000.000/nm árakkal...aztán persze kiderül, hogy 600k körül is odaadják, csak várja mindenki a madarat, aki alku nélkül vagy minimális alkulval ráröppen.
-
Drizzt
nagyúr
Jósgömb nincs.
Nagy kérdés lesz, hogy mi lesz a kínálattal. Ha érdemben fog beáramlani, akkor a tranzakciószám 130e-et meghaladhatja. Viszont akkor az árnövekedés országos átlagban 10% körül lesz. Ha nem lesz jelentős kínálat, akkor a tranzakciószám szerintem 120e körül alakulhat, ellenben az árnövekedés meghaladhatja országos átlagban a 10%-ot akár jelentősen. A megérzésem az, hogy a kínálat is jelentősen ugrani fog jövő év elején, mert sok félbehagyott értékesítés is lehetett. Az áremelkedés jelentős része Q1, max. Q2 végéig le fog zajlani. Hiteles vásárlás nagyjából hasonló szinten lesz, mint idén. Gazdasági növekedés ~2%, munkanélküliség enyhén nőhet, 5% környékéig. Infláció 4-6% között. Euro 390-420 Forint között. MNB alapkamat minimálisat csökkenthet, de valószínűleg nem fog. Lakáshitel kamatok pedig szinte biztosan nem lesznek alacsonyabbak.
Nyár után nagy kiszámíthatatlanság van a választásra ráfordulás miatt. Persze ezek abszolút tippek és megérzések. -
CorsairS
csendes tag
Arra leszek kíváncsi, hogy a vendégmunkások nagy részének kitiltása jár-e majd valamiféle csökkenéssel a piacon, mert hirtelen megszűnik egy jelentős lakhatási igény.
És elnézve a lakásárakat idén, itt nem lesz csökkenés sajnos. Környékünkön idén 50%-al drágultak a beugró lakásárak, ha már csak stagnálás lenne, annak is örülni kell. -
j0k3r!
őstag
Nekem nem tűnnek valósnak az adatok első ránézésre. Például XI. kerület lakások - 1 év alatt 1.1M/nm2-ről felmentek volna 1.3M/nm2-re a medián árak, úgy hogy a tavalyi év döglött volt? Ha azt nézzük, hogy nm2 ár alapján az egyik véglet valószínűleg a panellakások, a másik meg az újépítésű, akkor a medián ár az a használt tégla lakás lehet. Nekem van hirdetésfigyelőm XI-re és semmi hasonlót nem tapasztaltam. Van egy olyan érzésem, hogy ezek egyrészt hirdetési árak (aminek a nagyrésze palimadár vadászat, köze nincs a valósághoz), másrészt az adatok sincsenek rendesen letisztítva (pl.: ez pár napja még 300 trillió forintért volt hirdetve). Látszik a grafikonon, hogy idén év elején ugrottak nagyot az árak. Lehet, hogy csak annyi történt, hogy az új CSOK-ot beárazták az eladók a madaraknak? Esetleg felkerült egy újabb újépítésű projekt, ami felhúzza az árakat, vagy egy meglévő újépítésű projektet elkezdett másik ingatlanos cég is hirdetni, ezáltal duplán-triplán szerepelnek a hirdetések? Jó lenne tudni milyen adatokból és milyen módszerrel készültek az adatok, mert amiket itt látok azok sem az ingatlan.com, sem a KSH, sem az MNB által közölt trenddel nincsenek összhangban.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Stellar Blade
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Gyúrósok ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Androidos fejegységek
- Tenisz topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honda topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B365M i7 9700F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! Nintendo Switch 32GB V2 játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest