- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tudtommal az előbbi volt a gond, mivel csak annyi volt rajta, hogy "napelemes rendszer tervezés, kivitelezés", aztán a szerződésben részletes bontás. De ezt majd megkérdezem azért. A rendelet alapján én azt mondanám, hogy nem szükséges az anyagköltséget részletesen kifejteni számlán, csak legyen rajta jelölve (akár egyben, egy tételként szummázva). Ez esetben ez hiányzott.
tsrt: az mindegy hogy a te nevedre ment e külön az anyagbeszerzés, szóval nem gond ha a térkő már megvan, csak legyen róla január 1 utáni számlád. És igen, az arányoknál a szummát nézik, szóval pl. a magas munkadíjas projektek javítják az alacsonyabb munkadíjas projektek anyag/munka arányát. A 7.5mFt-s kérdésed nem értem teljesen, a szummánál annyi a lényeg, hogy 25% legyen MINIMUM az egyik oldal (munka vagy anyagköltség) értéke ha maximalizálni akarod a támogatást. Ha ez fennáll, akkor a 7.5mFt-s beruházás esetén 3mFt támogatást kaphatsz.
-
tsrt
csendes tag
Sziasztok! Azt kérdezném, hogy ha pl. térburkolásnál már megvan a térkő, csak a további anyagok (kavics, sóder, szegély, stb.) és a munkadíj lesz a számlán az rendben van? Akkor is, ha az anyagszámlák az én nevemre szólnak, a kivitelezővel pedig csak a munkavégzésre szerződök? Ez a térburkolásos (kisebb anyagköltség) munkadíjas számla pedig összességében javíthat a nagy anyagköltség arányú napelemes/klímás beruházások kisebb munkadíj arányán? Ha mondjuk több felujítást, építést tervezünk és a végösszeg pl. br. 7,5 MFt és így teljesül a maximális 1.5-1,5 MFt anyag munkadíj arány az korrekt? köszi
-
Jönnek az első tapasztalatok: ismerőnek visszadobták a napelemes rendszert, mert nem volt tételes számla, csak a szerződésben volt részletezve, ott viszont úgy, ahogy kérik. Csak hiánypótlást kértek amúgy, a telepítő sztornóz, ad új számlát, és no problem (elvileg).
Trükkös amúgy, mert csuklóból én is azt mondtam volna, hogy persze, kell a tételes számla, aztán most elolvastam a rendeletet, és elsőre nem is találtam benne ilyet. A szerződésnél tér ki erre, hogy ott kell feltüntetni az anyag/munka bontást, a számláknál nem ír ilyen követelményt.
Aztán meglett a 9/b -ben:
....A kérelemhez mellékelni kell a következő dokumentumokat....
....
....
a 2021. január 1-jén vagy azt követően kiállított és teljesített,
ba) az építési tevékenységekhez szükséges anyagok költségeiről, illetve
bb) a vállalkozási szerződés szerinti felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokról
szóló számlák, valamint az átutalással teljesített számlák esetén a kifizetést igazoló dokumentumDe megérte ránézni, mert én mindjárt fel is írtam magamnak a checklistre, hogy bankszámlakivonatot is mellékeljek az utalásos számlák esetén (ez eddig nálam nem tudatosult, persze logikus).
-
tothbe
addikt
válasz
luckyboi82 #437 üzenetére
Tuti nem, mivel se nem használódik el, se nem építed be sehová. Ez nem a nagybevásárlás tender, hanem a felújítás. Ellenben ha bérelsz egy létrát a felújításhoz, az sztm már támogatható kell, hogy legyen.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #436 üzenetére
de csak közvetlen nem lehet, ergo nagybácsi, unokatesó stb nincsenek kizárva.
-
axioma
veterán
válasz
luckyboi82 #439 üzenetére
Ha kapsz valaszt (plane ha altalanosabb ertelmu mint a letra maga) akkor azt majd legy szives ide is irdd be, koszi.
-
axioma
veterán
válasz
luckyboi82 #437 üzenetére
Ha azonosan nezik mint az ltp-nel, akkor nem. Szerszamokbol csak az, ami elkopik (furo nem de furoszar igen, ecset igen, vizmertek nem). Vagyis amit utana a felujitason kivul is tudsz erdemben hasznalni az nem lett a felujitasra felhasznalva, ez van mogotte.
De mondom, ez csak egy (velhetoleg hasonlo) lakascel-ellenorzesnel tudom hogy igy van, a mostani tamogatashoz pontos infom nincs. -
luckyboi82
tag
Egy új alulétra szerintetek támogatható, ha a felújítást arról végzem?
Köszönöm a választ előre is!
-
Eagl3
veterán
Ez a kitétel is sokakat érinthet.
"a felújítást végző szakember nem lehet közeli hozzátartozó, élettárs. Ha pedig cégről van szó, akkor az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa nem lehet annak a tagja, vezetője vagy alkalmazottja."
Egyre inkább úgy érzem, hogy (legalábbis az én esetemben) akkor nyűggel jár ez a "támogatás", hogy lehet elengedem a francba. -
emre
veterán
-
Voice24
őstag
válasz
Intel fan11 #432 üzenetére
Szerintem akkor, ha közös a lakcím, házastársak és élettársak csak együttesen igényelhetik.
-
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #429 üzenetére
Szerintem csak rosszul nyitottál náluk. Inkább úgy kellene megkérdezni, hogy:
Itthagynék 300ezret előlegbe (csak hasraütés, nem tudom mennyi lesz a munka) és szállítóra vinném el az anyagokat. Ha elértük az előleg értékét vagy végeztünk a munkával, akkor elszámolunk és számláztok nekem. Ez így működhet esetleg?
Az előlegről ráadásul tud kiállítani előleg vagy proforma számlát is, amit a végén beszámolhattok a végszámlába. Persze neki ez is macerásabb, mint a jön, fizet, számláz verzió, tehát motiváció így is kellhet, de így legalább törvényes kereteken belül mozog, és a kishölgy meg a tulaj is biztosítékot kap, hogy nem csak elviszel mindent aztán valamire hivatkozva mégsem fizetsz a végén. -
amargo
addikt
válasz
Intel fan11 #427 üzenetére
Én arra válaszoltam: te be próbálkoztál azzal, hogy vásárláskor ne adjon számlát, hanem majd csak valamikor később. Tehát te törvénysértésre szeretted volna buzdítani (ami szintén nem szerencsés). Érthető már?
Erre írtam, hogy szállítóra esetleg tudod kérni, de ott se fogják hetekig így gyűjteni (nem is lehet).
-
n@p@lm
őstag
válasz
Intel fan11 #427 üzenetére
Mennyire ismered ezt a boltot/tüzépet?
Ismerős tüzépen simán felíratom az anyagot, sőt ki is fizetem.
A számlát meg majd a legvégén elkérem. -
Intel fan11
őstag
De ad szamlat pont ezaz, hogy mindig azonnal ad szamlat mikor vasarolok. Na most ez ugyis ugy lesz h veszunk x anyagot. Aztan a vegen tuti az lesz na meg 2 db elvedo na meg 1 zsak glett na ez a festek keves. Szoval en arra gondoltam adna blokkot es mimor mar minden kesz az addig vasaroltakrol adna szamlat. Ez mondjuk 2 heten belul lenne. Szoval nem igazan ertem miert ne lehetne igy. Igy 1 szamla helyett lesz vagy 5. Bar lehet akkor azt mar ni cs is ertelme leadni. Pl 1 zsak glett 4000 ft.
-
amargo
addikt
válasz
Intel fan11 #423 üzenetére
Az is lehet, hogy NAV ellenőrnek néztek
De komolyan, akkor már a javasolt szállítóra kiadás, de hogy nem ad számlát az konkrétan törvénysértés. -
tothbe
addikt
válasz
nem, mióta bővíthető a MÁK-os form, azóta ez nem lehet akadály.
-
zoli03
őstag
válasz
Miért lenne baj? Amúgy meg nem tudom, hogyan gondoltad, hogy kiviszed az anyagot a boltból, aztán majd hónapok múlva kapsz számlát? Ilyet maximum egy nagyon közeli haver csinálna meg.
-
Intel fan11
őstag
Voltam ma festekboltba erdeklodni hogy lesz festes es lakasfelujitasi programba vasarolnek szamlaval. Ugy akartam h munka vegen adna szamlat mikor kesz van mert tuti lesz olyan h na meg 1 zsak glett vagy festek vagy vmi, de azt mondtakmiden vasarlas alkalmaval ad szamlat utolag nem
Ha a festesemhez tartozik pl 5 szamla anyagrol az baj?
-
tothbe
addikt
Amúgy bár értem miért így hasonlítják össze de a valóságban személyi kölcsönt 84 hónapnál hosszabb időre egyik bank sem ad, de még a 84 is inkább csak 72 sok banknál. Az pedig igen messze van a 10 évtől.
esetleg ez lehet egy érv a felújítási hitel mellett, hogy azt a hosszabb idő miatt alacsonyabb részlettel lehet törleszteni. Mármint a kamat különbségen túli érv. -
Intel fan11
őstag
Ezen mar en is filoztam. Raadasul vannak olyan szabadfelhasznalasu hitelek aminel visszateritik az indulo koltsegeket. Nem kell magyarazkodni. Ha visszateriti az allam a felujitas felet. Abbol belelehet torleszteni es mar kevesebb a hitel. Kezd ezaz uj hitel ellenszenves lenni.
-
válasz
csemberlen #402 üzenetére
Igen, abba nem gondoltam bele, hogy manapság azért elég egyszerű ellenőrizni. Kérdés, hogy mi történik ha e miatt visszadobják. Logikusan gondolkodva szerintem erre azt mondaná a MÁK, hogy nem kapod meg a támogatást, és az így kiesett pénzt hajtsd be peres úton a vállalkozón aki átvert a számlával. De egy kérdést megérne mindenképpen.
-
Voice24
őstag
Köszi!
Most nézegettem egy oldalon, összehasonlította a piaci személyi kölcsönt a 3%-os felújítási hitellel, a maximális összegnél és 10 éves futamidőnél kb. 880 ezer Ft különbség jön ki a támogatott hitel javára. De ez kizárólag a havi törlesztők alapján van számolva, nincsenek benne a hitelhez kapcsoló induló díjak, amik ezt a különbséget jelentősen csökkentik.
Mivel én csak kb. 2,5 milliót tervezek felvenni (napelem és klíma), ez a különbség még kisebb lesz, így át kell gondolni, hogy mi éri meg jobban, a kedvezőbb törlesztőrészletek mellé egy jókora induló költség és hosszas, macerás ügyintézés, vagy egy kicsit magasabb törlesztő, induló költségek nélkül, kb. egy órán belül elintézve. -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #413 üzenetére
Nem. Ő akarta pont rátenni. Egyedül amit elenged az a 3 % feletti kamatrész amit ő fizet ki és a bank max 1,5% jutalék limit amire kötelezi a bankokat.
-
Ryder1
senior tag
Kp-s számlára biztosan nem kell ráírni, hogy fizetve, mivel maga a számla kiállításának ténye bizonyítja a fizetést. Ha a számla kiállítása és a fizetés nem ugyanakkor történik, akkor a lenti opciót kell használni.
Átutalásos számla készpénzben történő kifizetése pedig úgy lehetséges, ha a vállalkozó kiállít egy bevételi pénztárbizonylatot, aminek a második (zöld) példányát kapja a vevő. Az eredeti (piros) példány megy a saját könyvelésébe. -
tothbe
addikt
Ezek a díjak jönnek be a hitéhez:
Értékbecslés – kb. 30.000.- Ft
Folyósítási jutalék vagy hitelbírálati díj – a hitelösszeg 1,5%-a
Közjegyzői díj (kölcsönszerződés közjegyzői okiratba foglalása) – a hitelösszegnek kb. 0,5-1%-a
Földhivatali díjak – jelzálogbejegyzés illetéke, tulajdoni lap, térképmásolat – érvényes földhivatali díjszabás alapjánEz 6 millióra olyan 180-200ezer Ft.
-
Voice24
őstag
Köszi, ez nem túl jó.
Én már kb. 16 éve vettem fel közjegyzős-értékbecslős hitelt, nem vagyok nagyon képben, most kb. milyen díjak mennek egy 2,5 milliós hitel esetén? A 1,5% banki költség egyértelmű, de a közjegyző, értékbecslő díja fix, vagy az is hitelösszeg-függő?
Ha túlságosan magasak ezek a járulékos költségek, az alacsony kamat ellenére nem biztos, hogy beljebb leszünk egy azonnal igényelhető személyi kölcsönnel szemben. -
tothbe
addikt
válasz
Intel fan11 #406 üzenetére
Gondolom akkor ráírja. Nem vagyok könyvelő. De a rendelet előírja a fizetés igazolását is.
-
Gtaati
őstag
Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat! Listázott dolgok között azt írják, hogy beépített bútorra is felhasználható, ha csináltatok egy konyhabútort, akkor az is beépített bútornak minősül?
-
HunChris
senior tag
válasz
Attiskaaa #386 üzenetére
2021 januártól gyűjtheted a számlákat, amint minden feltételnek megfelelsz, beadhatod.
Lakcím változásra kérdeztem rá, és a MÁK válasza:A fentiek alapján a támogatással érintett lakásban való egy év lakóhellyel rendelkezésnek a támogatás igénylésének időpontjában kell fennállnia, a felújítási munkálatok (számlák gyűjtése) azonban 2021. január elsejét követően megkezdhetőek.
Felhívjuk figyelmét, hogy a támogatás igényléséhez a rendelet által meghatározott valamennyi feltételnek együttesen kell megfelelni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen monitort vegyek?
- Mozilla Firefox
- sziku69: Szólánc.
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Vadonatúj iPhone 13 PRO 128GB alpine green KÁRTYAFÜGGETLEN! 6 hó garancia!
- iPhone 16 128GB ultramarin 1 hónapos! MEDIAMARKT számla, 3 év Apple garancia! Makulátlan! + tok!
- Ducky Shine 5 RGB Brown switch
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest