Hirdetés
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
válasz
koshmar #2099 üzenetére
Érdemes lehet megnézetned a szemnyomásod. Több minden is befolyásolja a mért értéket, pl. a szaruhártya vastagsága. Ezen vastagság mérésére is van már egy-két helyen lehetőség. Ennek az ismeretében lehet objektívebben értékelni a mért értéket.
De fél év múlva méresd meg ismét! (Fő a biztonság!)Üdv: Ferkó
-
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #2098 üzenetére
A te információdban bízom, úgy érzem. (nem szeretném nyilvánosan elárulni, hogy hol szoktak ilyeneket írni- esetleg privátban...).
Még lenne egy kérdésem, ami talán nem vág a kontaktlencsés topikba:
Októberben 20 higanymilliméteres szemnyomást mértek mindkét szememen.
Ennek érdemes komolyabban utánajárni? Úgy tudom, a 20-as érték a normális szint felső határa...
Azt mondták, hogy érdemes (fontos) lenne, de ugye egy vélemény nem vélemény. -
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #2095 üzenetére
Értem!
Nem volt szándékomban elterjeszteni, csak sok helyen szoktam kérdezősködni a témában, és elég sok mindent mondanak...Nem tudom, az 5 millis kiszerelés mennyi idő alatt fogy el napi ötszöri cseppentéssel, de ha elfogyott, mindenképpen visszamegyek még egy vizsgálatra.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2093 üzenetére
Megint félreértettél szerintem. Nem gondoltam, hogy Tönköl T.-nál ne lenne próbasor.
Az utolsó mondathoz tartozott, oda, hogy kik azok akik illeszthetnek/illesztenek kontaktlencsét (keménylencsét).Nálunk hibrid lencséből nincs próbasor. Rendelek egy olyat, ami szerintem a legjobb lenne, ha nem illeszkedik jól, akkor a gyártóval kicseréltetem másikra. 35e és nem 70e. - Majd alkalomadtán megkérdezem, hogy tudnak e kölcsönbe adni egy hybrid-próbasort. -
A türelem meg egy olyan dolog, hogy ha megkeresed őket, és szépen megkéred őket, hogy neked ez-és-ez a bajod, van e rá lehetőség, hogy ... - szerintem erre senki nem mond majd nemet. Amilyen az Adjon Isten, olyan lesz a Fogadj Isten.
Max. megmondják, hogy nincs arra kapacitásuk. Egy telefont megérhet a dolog. (vagy egy személyes megkeresést is)Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
koshmar #2094 üzenetére
Állj! Ne keverj bele semmit, így születnek a rémségek!
A szürkehályog a szemlencsének az elszürkülését jelenti. A szaruhártyához semmi köze!
A Tobradex egy antibiotikum és steroid kombináció. Nem éveken át kell használnod. Gondolom 1-2 hét múlva kell visszamenned. Nem lesz semmi bajod tőle (de gyógyszer, orvosi rendelvényre van). Az hogy mikor-kinek adják, az egy másik kérdés. Nem csak refraktív-lézeres szemsebészeti beavatkozásokat követően írják fel.
Az meg hogy "igen kemény steroidos szemcsepp" lenne, azt ne híreszteld, mert nem igaz!Üdv: Ferkó
-
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #2090 üzenetére
Értem.
Én is úgy terveztem, hogy hétfőn kiváltatom a Tobradexet, napi 5 cseppentéssel elhasználom (ahogy a szemész javasolta), és utána visszamegyek ugyanoda. (Felírta a kórlapra ezt a szaruhártyás-csomós problémát, szóval tudni fogja).
Azt nem értette egyedül, hogy miért ilyen csomós a szaruhártyám. Azt mondta, azoknak ilyen, akik már évek óta lencsét hordanak.Nekem azt is mondták egy másik fórumon, hogy a Tobradex egy igen kemény, szteroidos szemcsepp, és nem szokták csak úgy felírni. (a lézerrel műtötteknek kell ezt használniuk).
De ha te is azt mondod, hogy használ, akkor jó.Nem szeretnék mindenáron kontaktlencsét. Ha ennyi macerával járni, hogy viselhessem, akkor inkább marad a szemüveg (vagy talán később a műtét).
szerk.: Láttam, írtad canonkának, hogy nálam talán homályokat láttak a szaru mélyebb rétegeiben, és ezért írtak fel Tobradexet. Az ugye nem szürke hályog?
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2092 üzenetére
A Tönköl T.-nál van próbasor, a honlap - http://kristalyszem.hu/professzionalis-kontaktlencse - szerint széles választékkal. Lehet, hogy másnak nem pénz, de nekem a hetvenes/pár is számít. Ha TB-re tudnék venni fél árért jó lenne, de ők nem tudnak ilyen lehetőséget biztosítani. Ez csak a Tömő utcában van, ott más lencsék vannak. Elmondtam a dokinak, nagyon korrektül állt hozzá, csak a sok szék közül nem szeretnék a pad alá esni. Ezért próbálok tájékozódni a lehetőségekről, amik egyre szélesebb körűnek tűnnek, vagy mégse ...
A türelmet a Tömő utcában azért kérdeztem, mert az első lencsék felrakásakor az én szememnek idő kellett és kell most is, hogy "beálljon" egy állandó élességre, főleg, hogy nyomja is a lencse. Nem tudtam rögtön jelezni a látás milyenségét. Még szemüvegnél se, nemhogy lencsénél. Lassabban áll be a szemem, korral jár sajnos.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2091 üzenetére
1. Műkönny: Tears Naturale II - OK!
2. Tobradex - neked ezt felesleges! Ha lenne értelme, Tönköl T. is javasolta volna (de rad.keratom. után ennek semmi értelme). [ Tibi-nek lehet a Strómában (szaru mélyebben fekvő rétege) láttak homályokat - azokat talán lehet csökkenteni Tobradex-el.]
3. Lencse: akkor érsz valamit, ha vagy tőlük veszed, vagy ugyanazt a típust veszed, mint amit neked illesztettek (ugyanazokkal a paraméterekkel [BC, átmérő, dioptria]).
KL illesztéshez vagy szemész-kontaktológus kell, vagy optometrista. Nem árt ha azért az illető jártas a kemény lencse illesztésében is!
Üdv: Ferkó
szerk: annyiban még kiegészíteném az utolsó mondatomat, hogy kemény-lencse illesztéshez kell hogy az illesztő rendelkezzen kemény lencséből próba-sorral. Ez azért nem egy gyakori dolog.
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2089 üzenetére
Műkönny: Tears naturale II Alcon gyártmány, dextrán, hipromellóz tartalmú. ELmondtam a gyógyszertáros hölgynek mire szeretném és ezt adta.
Lencse: a lágy lencsét helyből kilőtte a doki. Nagyon lapos a szaruhártyám+a műtéti egyenetlenség, szóval kb valamilyen dimbes-dombos vidék térképe, viccesen néz ki, csak ne az én szemem lenne ...
Most már végképp nem tudom mit csináljak, mert ezek szerint nem kellene orvos a kontaktlencse illesztéshez. Nekem a Tönköl dokinál a fent említett kemény lencséket próbálják illeszteni, amivel semmit se fogok érni, ha nem tőlük veszem a lencsét. Vagy mégis?
Link a lézeres műtétekhez, érdemes átolvasni és itt is lehet kérdezni:
[link]http://lezeresszemmutet.blogter.hu/378340/lezeres_szemmutet_lezerklinika_osszehasonlitas_tesztNa ezt jól beraktam, remélem működni fog.
"Csináld végig a Tobradex-"kúrát" <= ez csökkenti az egyenetlenségeket? Nekem is jó lenne?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
koshmar #2087 üzenetére
Ha vannak a szaru állományában kis göbök, akkor én sem eröltetném a lencseviselést.
Csináld végig a Tobradex-"kúrát", majd menj vissza ugyanoda ( ő emlékezni fog, hogy előtte mit látott, s tudja mihez hasonlítani az éppen akkor látottakat ).Max. akkor gondolkodnék kontaktlencsében, ha hosszabb megfgyelés esetén sem változik a meglévő göbök mérete/száma. S e mellett is csak rendszeres (gyakori) kontroll mellett adnék lencsét.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2088 üzenetére
Görbületi értékek lágy lencsénél abszolute nem azonosak (tehát két különböző típusú lágy lencséből a 8,6-os nem ugyanúgy fog illeszkedni). Ezért fel kell tenni próbát, egy újabb típusú lencsére való váltásnál.
Kemény lencséknél már kisebb a különbség, de azért van. Itt is ildomos azt a próbát felhelyezni, amit a végén rendelni fogok.
Milyen műkönnyet vettél? Lencse mellé nem mindegy, hogy milyen. Nem mindegyik használható kontaktlencsével együtt.
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2086 üzenetére
Vettem műkönnyet, holnap azzal próbálom, ha avval is homályos lesz hétfőn telefonálok nekik. ha nem lett volna homályos a 3,5 órát egészen jól bírtam volna.
A hibrid lencse csak végszükségben jöhetne szóba, főleg az ára miatt. Ha nem müxik a kemény lencse el kell gondolkodnom a megoldáson, anyagilag kész csőd egy ilyen szem.
A görbületeknél nem számít a márka, vagy minden lencse gyártónál más számok vannak? -
koshmar
addikt
Ma voltam a szemésznél.
Azt mondta, semmiképp sem ajánlja a kontaktlencsét, ugyanis a szaruhártyám úgy néz ki, mint aki már évek óta hordja a lencsét.
Csomók vannak rajta. (nem tudom, milyen csomók, ennyit mondott).
Nem viselné el a lencsét.
Felírt egy vényt, amivel majd ki kell váltsak egy doboz Tobradexet.
Vagy szemüveg továbbra is, vagy a lézeres szemműtét, ami a koromból kifolyólag már ajánlható.Egy másik fórumon azt mondták, menjek el egy kontaktológushoz is.
Nem értem..talán ott mást mondanának? -
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2085 üzenetére
Szia!
Ezek közül ami nekem ismerős, az az intercont, és a cantor-nissel.
Sajnos hybrid-lencse típusokat nem ismerek, csak azt tudom, hogy mikor alkalmaznak ilyen lencséket.Van egy cég, akiktől tudnék rendelni - most néztem meg. Kb. 35e-ből ki is jöhetne. Ennyi belőle egy pár.
Szerintem nem parázod túl. Lehet nem illeszkedik a legtökéletesebben a lencse, azért vannak a panaszok.
Lehet hogy a műtéted miatt (radiális keratotomia) nem is lehet sokkal jobb lencsét adni, mert a szaruhártyád felszíne közel sem egyenletes.A kontaktlencse és a szemüveg váltása sajnos ilyen. Kell pár óra, míg a kemény kontaktlencse után a szemüvet feltéve jól fogsz látni.
Közeli dolog is sajnos ilyen. Ha szemüveg, akkor:
1. lehet kiegészítő szü. a kontaktlencséhez
2. ha nincs fenn a lencse, akkor is lehet egy másik szemüveggel a közeli látást korrigálni(vagy akár a köztest is egy szemüvegben [munka-progresszív szemüveg] )Üdv: Ferkó
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2079 üzenetére
Leírom a lencse típusát, nem tudom forgalmazza e más is a Tönköl laboron kívül. Itt kb 70000 lenne a pár lencse.
Dyna Intra Limbal Reverse Geometry OD: B Seria OS: A Seria félkemény, vagy kemény RGP lencse.A Tömő utcában ezektől a cégektől van a legtöbb lencse:
www.intercont-optika.hu
www.acuity-lenses.co.uk
www.soflexcontacts.com
www.cantor-nissel.co.uk
www.disop.comCsak a soflexnél találtam keratoconuszos lencsét, a többinél csak simákat.
A görbületet nem tudom még. Most szoktatom a szemem 4. napja, egyenlőre a bal szememről alig tudom levenni, csak a kis szívókával, egyszer sikerült kipislantanom levételnél, azt is nagy keservesen. A bal szememmel kicsit homályosan is látok, veszek műkönnyet, hátha az a baj, bár nem érzem száraznak a szemem.
A jobb szememből megy a pislantás gond nélkül. (90-ben volt már lencsém, kemény, azokat sajna akkor is kipislantottam amikor nem kellett volna, régi, kicsi lencsék voltak és nem bírtam őket, irritálták a szemem.) Ezek nagyobb átmérőjűek, műtött szemre. Fura, hogy időnként mintha nem is lenne a szememben, utána elkezdem érezni, mintha nem jól állna, majd egy idő után megint alig érzem. Ez normális folyamat?
Ami még zavar, hogy utána minimum 1 óra míg újra tudom használni a szemüvegem, addig nem áll vissza a szemem, rettentő zavaró. A másik, hogy közelre mindenképpen kell szemüveg, nem tudnak multifokális lencsét adni, a doki szerint sok lenne a szememnek a fénytörés.
Mindezt ferkoboynak írtam leginkább, szerinted nem parázom túl a dolgokat? -
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2079 üzenetére
"Függ attól minden, hogy neked mik az elvárásaid a látásoddal kapcsolatban." Szeretnék jól, élesen látni. A kontaktlencsével jól látok, de a jobb szemem nagyon váladékozik és utána órákig nem látok rendesen szemüveggel. Ha ez normális, akkor várok, hátha javul. 2 napja szokom a lencsét.
"A „gyémánt” sebészet módszerével szükség esetén javítható a lézeres korrekció optikai eredménye." Arcibasev honlapról vettem. Ezek szerint ő még a lézer műtött szemet összekaszabolná, nem kapok levegőt ..... Elgondolkodtam egy peren, ezt már fontolgattam egy ideje, de azt hittem árkon-bokron túl van.
-
canonka
csendes tag
Kérlek olvasd el a fenti hsz-t, pont Arcibasev műtött vagyok. NE ENGEDJETEK A SZEMETEKHEZ NYÚLNI!!!!!!!
Legalábbis NE GYÉMÁNTKÉSSEL!!!!!!!! Ez a technika elavult, 20 éve műtött, 57 évesen nyögöm a következményeket! Nem tudom ki ad engedélyt ennek az embernek műteni????? 20 éve nem volt itthon más, ma már van lézer, de ha nem nagyfokú a dioptria fölösleges gyötörni a szaruhártyát.
Büntetlenül nem lehet semmilyen testrészünket összevagdalni, erre majd 40 felett jönnek rá az emberek, 50 fölött pedig épeszű ember nem vágatja szét semmijét divatból. Szóval ha valami okból mégis hozzányúlnak a szemhez, ne Arcibasev mester szikéjével.Biztosan remek sebész, kedves ember, többször találkoztam vele, de amit én szenvedek főleg este a szememmel azt nem lehet megfizetni. Felelőtlenül összekaszabolta a szemünket, egy szót nem szólt a későbbi következményekről, degeszre keresték magukat és még mindig praktizál. Azt hittem régen kiebrudalták, de a jelek szerint nem.
Elképedve olvasom az árait, van bőr a képén. A későbbi problémákról hallgat, pedig úgy lenne korrekt elkérni a rengeteg pénzt. -
nalacy
újonc
válasz
canonka #2077 üzenetére
Sziasztok!
Új belépő vagyok, most még nincs gond a szememmel, viszont tegnap megkeresett Kijevből egy ismerősöm és Arcibasev klinikája felől érdeklődött, hogy mi a vélemény az általa végzett műtétekről, tényleg szinte 100%-os sikerességi mutatóval bír, mint azt a honlapon írják? Megköszönném ha segítenétek, teljesen tudatlan vagyok ezekben a dolgokban.
nalacy -
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2076 üzenetére
Akkor bocs, úgy értettem én keverem a kónuszokat.
RK stimmel, Arcibasev nagyon le van maradva ezzel a technológiával, a lézer korában nem lenne szabad ilyen műtéteket csinálnia. Fiamnak már lézeres műtétje volt, jó a szeme, hogy mit hoz a jövő nem tudom. Igen, nyitott egy magánklinikát a Gellérthegy oldalában. A műtét nem fáj, másnap se, de a későbbi következményeket elfelejtették elmondani. Ma már biztos, hogy nem műttetném meg a szemem gyémántkéses technikával.
Az igazsághoz tartozik, hogy volt kb 10 évem jó szemmel, most se nagyon gáz, leszámítva az esti vezetést és az öregedéssel járó szemromlást, amit nehezen korrigálnak szemüveggel.Mivel kezdődő szürkehályog van az egyik szememen szóba jött a műtét, de még nem aktuális. Tehát nem "sima" szemészorvos méregette a szemem.
Egyenlőre marad a kontaktlencse, ha bírom.
Szerintem se kellene az ellentét az orvosok és optometristák között, hiszen szükség van mindegyikre. Nem kell mindenhez orvos, sőt! Inkább együtt kellene működni, külföldön régóta optometristák dolgoznak az üzletekben, probléma mentes esetben remekül boldogulnak ők is. Engem konkrétan egy optometrista küldött az ominózus dokihoz, a szürkehályog miatt.
A képzésben egyetértek, nem vagyok híve a gyorstalpalóknak.Szuper, hogy segíteni akarsz a népeknek. A kérdésemet hülyén fogalmaztam, pontosan úgy értettem, ahogy megválaszoltad. Mire észre vettem nem tudtam javítani ...
-
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2075 üzenetére
1. Nem te kevered a dolgokat. Nem így értettem.
Babarka esetére ne írd a te példádat, mert őt téveszted meg ezzel. (meg másokat is, hisz rögtön ugranak a hybrid lencsére)2. Neked radiális keratotómiád volt. Ennek eredményeképpen nem szép szabályos a szaruhártyád, heggel gyógyult, erre nagyon nehéz bármilyen lencsét is adni.
(Ez a beavatkozás -műtéttípus- a refraktív sebészeti beavatkozások zsákutcája. Sajnos ezt te magadon tapasztalhattad. Ezen műtétek után szinte lehetetlen valóban jó szemüveget, vagy kontaktlencsét adni.)
Arcibasev-ről annyi infóm van, hogy pár évvel ezelőtt még mindig végzett ilyen műtéteket a Gellért hegy környékén. Tehát ő nem hagyta ezt abba, csak valószínleg a Focus Med.-ból távozott...3. Érzéstelenítő cseppel vagy a nélkül... nem azért írtam le, mert elvetem ezt a lehetőséget. Csak annyit írtam, hogy befolyásolja a könnytermelést - és a könny összetételét is (ezáltal az objektivitás torzul).
Ez nem azt jelenti, hogy neked az érzéstelenítő miatt folyt volna a könny a szemedből, vagy sem. Inkább még csökkenti az érzéstelenítő a könnyfolyást, mintsem növeli. (Kevésbé érzed, hogy valami idegen anyag van a szemedben, ezért kevésbé váltódik ki ösztönös-védekező reakcióként fokozott könnytermelés.4. Az hogy egy asszisztens meg egy szemész mit mér "géppel"... Az asszisztensnek lövése se lesz a fizikai optikáról ez szinte biztos.
A szemészeknek meg senki sem tanít korrekciós stratégiákat - ha nagy szerencséjük van, akkor olyan szakorvos mellé kerülnek rezidensként, aki ért hozzá (mert hajlandó volt utánaolvasni, értelmezni, gyakorolni mindazt, amit nem tanítanak nekik - sajnos.) [Valószínűleg ezen szakorvosnak van egy rejtett műszaki vénája is, és nem csak a betegségek szemszögéből tekint a szem összetett optikai rendszerére. - Sajnálatos mód ők elég kevesen vannak.]5. Nem tudom Te hol illesztesz klencsét, vagy orvos vagy,
Ezt nem tudom értelmezni. Fogalmazz konkrétabban kérlek!
De válaszolok, hátha erre gondoltál.
Édesanyám szemész főorvos, jómagam pedig optometrista vagyok.
Nem szidom a szemészeket, sajnos van ellentét az optometristák és szemészek között, de én ezt inkább csökkenteni szeretném, mintsem növelni.
Örülnék neki, ha közülük azok illesztenének Kontaktlencsét, akiknek van is belőle szakvizsgájuk. Én 4 félévet tanultam kontaktológiát, és szigorlatoztam is belőle (gyakorlatból is, és elméletből is). Elvárnám, hogy pár hetes kurzusként elsajátítsák legalább, és ne mindenki önjelölt módon közelítsen a témához.6. Nem azért írogatok ide, mert ez nekem valamennyire is megéri. Semennyire sem. Csak az időmet rabolom sokszor. Egy valamiért írogatok, az pedig az, hogy a neten terjengő butaság-halmazt minimalizáljam.
Öröm amikor valaki 3 óra netes olvasgatás után úgy érkezik be a rendelőbe/vizsgálóba, hogy jobban ért hozzá.
Türelmesen elmagyarázok bármit, amit szeretne az illető, de inkább kérdezzen, mintsem ő akarja megmondani a "tutit".7. Klinika: nem voltam még ott páciensként, nem tudok véleményt mondani erről. Görög Katalin doktornő ért ahhoz amit csinál, ennyit tudok. Hogy mennyire lesznek türelmesek veled, vagy bárkivel... arra nem tudok válaszolni. Ha nagyobb üzemben/üzemként működnek, akkor bizonyosan kevesebb idő fog egy páciensre jutni.
-
canonka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2074 üzenetére
Nem keverem a kónuszt az operált szemmel, csak nem akartam egy litániát írni. Tudom a különbséget, mert 50 éve szemüveges vagyok. Egyébként az orvosok is kkónuszos szemről beszélnek, bár tudják, hogy nem az teljesen.
Nagyon faramuci helyzet volt a gyémántkéses műtétnél is, akkor ugrott ki - 1991/92 - az Arcibasev a Focus Medből és hagyott ott egy csapat félszemével megműtött pácienst, - engem is hónapokra - , amíg új dokit szereztek, a Galinát, ő műtötte a másik szememet. Amit nem tudtam, hogy ennyi fajta lencse van és lehet illeszteni az én szememre is. Hibrid lencsét csak akkor ajánlanának, ha nem bírnám a kemény lencsét. Először azt hittem csak a hibridet fogom bírni, rossz tapasztalataim vannak a kemény lencsével, 20 éve próbáltam hordani, nem bírta a szemem, ezért is lett megoperálva.Arra viszont csak nem válaszol senki, hogy a Tömő utcában van e türelmük a problémás páciensekkel is foglalkozni. Egy lelkiismeretes optometrista másfél órát keresgélt, mire nagyjából sikerült a megfelelő értékeket megtalálnia a szemüveghez, ami így se korrigálja rendesen a látásom!
A kontaktlencsénél a dioptriát próbálgatta a doki, van topográfiás felvétel a szememről, orvostól mentem ahol orvos+asszisztens is bemérte a szemem géppel, de a gép nem írta le az adatokat, akárhányszor mérték, szóval körbe van járva a dolog egy csöppet.A Tönkölnél cseppentenek, ők így látják jobbnak, nekem nem ömlött a könnyem, van akinek igen, alkat kérdése. Én nem kérnék illesztéshez még egyszer érzéstelenítőt, de a jobb szemem érzékenyebb enélkül is az tuti.
Nem tudom Te hol illesztesz klencsét, vagy orvos vagy,
-
ferkoboy
senior tag
válasz
canonka #2073 üzenetére
Ne keverd össze a ceratoconus-t más normál fénytörési hibával!
Nem ugyanaz a vizsgálat menete sem. Hybrid lencse sem szükséges máskor (az esetek 99%-ban teljesen felesleges - speciális esetekkor alkalmazzák csak).Manapság az illesztést (kemény lencse is) inkább érzéstelenítés nélkül végezzük, mert az érzéstelenítő befolyásolja a könnytermelést is. - Cserébe baromira szúr az első pár percben, még jól illesztett lencse esetén is. Meg lehet találni kb 10-20 perc alatt a legjobb keménylencsét, ha előtte gondosan-alaposan megvizsgálták az illetőt. (ha az első illesztett lencse nem is lesz a legjobb, de a 2. vagy max. a 3. lencse már biztosan jól fog illeszkedni az adott páciens szaruhártyáján.
Itt szó sincs próba-lencséről. A próba egyébként is az illesztőnek próba, és nem a páciensnek. (kemény lencsénél ez méginkább igaz!)A conus azért más tészta.Nem szerencsés ide belekeverni.
-
canonka
csendes tag
válasz
Babarka #2067 üzenetére
Úgy értsem az első vizsgálat alkalmával meg is rendelték a lencsét? Nem kaptál próba lencsét és nem is korrigálták a dioptriákat? Azt mondod nem komfortos, akkor miért rendelték meg a végleges lencséket???
Voltam a dr Tönköl Tamásnál: megvizsgált, majd egy hét múlva felpróbálta az általa jónak ítélt lencséket, de nem egy darabot, hanem többet, melyik lenne jó. Érzéstelenítőt tett a szemembe, kb 1 órát sétáltam a próba lencsékkel. nekem a jelek szerint nem szereti a szemem az érzéstelenítőt, mert totál begyulladt tőle, de csak a jobb szemem. Azzal több baj lesz, de meglátjuk.
Pár nap múlva megkaptam kipróbálásra - tegnap szerdán - a majdnem jó lencséket, optometrista betanítással. Volt már lencsém, könnyen ment a betét-kivét, most szokom a lencsét. Jövő héten megyek lencsében, hogy korrigálja a doki az értékeket és a lencse fekvését vizsgálja. Csak utána rendelnek végleges lencsét. Keratokónuszos - gyémántszikével műtött - a szemem, szabálytalan felszínnel, asztigmiával, nem könnyű eltalálni a megfelelő lencsét. Foglalkoznak ennyit a Tömő utcában egy beteggel, mert ha nem nekem nem tudnak jó lencsét írni 5 perc alatt. Akkor mégse olcsóbb a TB-s lencse, ha több párat kell rendelni mire passzol egyáltalán. Nem cikizésből kérdezem, komolyan érdekel, mert ha meg tudom szokni ezt a kemény speciális lencsét nem kellene a hibrid, 2x annyiért ... Most Dinamycs .... lencsét próbálgatok, nagy átmérővel.
http://kristalyszem.hu/hybrid -kontaktlencse olvasd el, ez a hibrid lencse. Kb. 70000 darabja ...http://kristalyszem.hu/kemeny -kontaktlencse az előző érdeklődőnek, olvasd el mit ír róla.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
koshmar #2071 üzenetére
Kérlek ne tegyél fel több ilyen fárasztó kérdést!
Az én időm is véges! Vedd a fáradtságot, hogy alaposabban utánaolvasol annak, aminek utána tudsz.Lágy kontaktlencse ha jó, akkor nem fog kiesni.
Keménylencse kieshet pogózáskor (a félkemény is kemény).
Teljesen máshogy viselkedik a lágy lencse, és máshogy a kemény. Manapság 100 emberből 99,7 ember lágy lencsét visel. Oka egyszerű - könnyebb illeszteni, és a páciensnek is sokkal kényelmesebb elsőre. -
koshmar
addikt
válasz
ferkoboy #2070 üzenetére
Értem, köszi!
Az számít, hogy milyen keménységű a lencse? Mert láttam, írtad, hogy lágy lencse.
Egy félkemény vagy egy kemény már lehet kiesne?Azt nem tudom, nekem anno milyen volt. Annyira emlékszem, hogy iszonyú lágy volt a lencse, kb. egy fokkal volt csak keményebb, mint egy nylon zacskó...
-
koshmar
addikt
Üdv!
Néhány napja eldöntöttem, hogy én is belépek a kontaktlencsések táborába.
Igazából most két kérdésem lenne:-Évekkel ezelőtt már megpróbálkoztam vele, és egy óriási negatív élmény maradt meg bennem: Amikor bicikliztem, a menetszéltől iszonyúan elkezdett viszketni a szemem (a kiszáradástól szerintem).
Na most ez ellen mit lehet tenni? Folyamatosan műkönnyet kell majd csepegtessek? (Nagy bringás vagyok, naponta 10-20 km-t könnyedén letekerek).- Rammstein-koncertre el lehet úgy menni, hogy közben 'hordom' a lencséket?
Csak azért érdekel, mert ott 3 óra folyamatos ugrálás meg headbang lesz, és attól félek, hogy kiesnek majd. -
Babarka
csendes tag
válasz
canonka #2065 üzenetére
A TB-t nem nekem kellett intéznem - bementem, megvizsgáltak, megrendelték és 1 hónap múlva mehettem betanulni. Az fél nap volt, addig hordanom is kellett (mármint 2,5 órát). Az első kontroll 1 hónaposan volt, addig szoktattam a szemem hozzá, elvileg. Igazából most nem tökéletes a hordás sem (ezt lehet, hogy egy kicsit nehezen ismerem be). Hamar kiszárad a szemem, és a műkönny is keveset használ.
Mi az a hibrid lencse?
Az normális, ha gyorsan kiszárad a szemem és min. naponta 1x belemegy vmi kosz, por?
Amúgy ha adnak TBt menj oda, ennyit megér. Lehet, hogy én voltam extra antipatikus, vagy nagyok az elvárásaim :S. -
canonka
csendes tag
válasz
Babarka #2064 üzenetére
Mennyi idő volt a TB elintézése? És a lencse illesztés tanulása?
Sok éve volt kemény lencsém, de még őskori, azt nem nagy szerette a szemem. Most a hepe-hupás felszín miatt ajánlanak lencsét, szemüveggel nem tudják korrigálni rendesen. A hibrid lencse drága és újdonság a kontakt laborban, nem tudom lehet-e TB-t kapni rá. Ezért érdeklődöm a labor felől, teljes áron a Tönköl dokinál is megkapom, ha bírom. -
Babarka
csendes tag
válasz
ferkoboy #2049 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Igen, tudom, hogy gázáteresztő-félkemény a lencsém, és hogy kevés helyen foglalkoznak vele
Ezért is kérdeztem. (Amit 15 éve próbáltak adni az pl. lágy volt.)
Azt hiszem a magánrendelőjét megpróbálom! Ott legalább nem kell majd annyit várnom, és közelebb is van
.
-
ferkoboy
senior tag
-
ferkoboy
senior tag
Az Ultrasilknek és a Biofinitynek magasabb a víztartalma. Ez elég lehet az említett 1-2 órára, de utána a lencse hajlamosabb veszíteni a víztartalmából, amit nagyon is igyekszik pótolni. Mivel más forrása nincs ehhez, csak a szemedben lévő könny, így onnan pótolja. Tehát a végeredmény az, hogy még inkább szemszárazság-érzésed lesz.
Az AirOptixnak már alacsonyabb a víztartalma, kevésbé hajlamos a kiszáradásra (az Oasysnak kicsit magasabb csak).
A legalacsonyabb víztartalommal az AirOptix Night&Day rendelkezik.
Igen, ebben benne lehet aludni, azonban ez nem kötelező. Tehát nyugodtan lehet normál napi használatra adni ezt a lencsét.Milyen ápolószert használsz?
mod: Refresh-től azért léteznek sokkal jobb műkönny jellegű készítmények is.
Üdv. Ferkó
-
dipeti
senior tag
válasz
ferkoboy #2055 üzenetére
Eddig az ultrasilk jött be a "legjobban", mivel ezzel legaláb 1-2 óráig eltudok lenni légkondis helyen, utána kiszáradok. A szemem egyébként egyáltalán nem száraz, ha nincs rajtam lencse.
Most az oasys-ból van egy hónapnyi próbám, de azt mondta a szemész, hogy jövő héten tud adni air optix aquat is - próbalencsét.
A műkönnyet is szintén a szemész ajánlotta: Refresh.A night&day miben másabb a sima aqua-nál? Annyi csak, hogy lehet benne aludni?
-
ferkoboy
senior tag
Ultrasilk felejtős, Biofinity úgyszintén.
Oasys ha nem jött be, akkor esetleg még az AirOptix Night&Day-t próbálnám meg inkább - kontaktológus vagy optometrista felügyeletével -.Milyen nedvesítő cseppet próbáltál ("műkönny")?
Jelenleg milyen lencsét használsz?
Ezeket a lencséket szakemberrel "váltogattad", vagy magadtól?Üdv: Ferkó
-
dipeti
senior tag
Sziasztok!
Nagyon gyorsan szárad a szemem lencsében, főleg ha klímás helyen kell a monitort bámulnom. Sokféle lencsét (ezt, ezt, ezt) próbáltam már de még egyik sem jött be igazán.
Műkönnyet is használok, bár nem sokat segít.
Mit ajánlotok kifejezetten gépezéshez meg klimatizált helységre?
Esetleg Air Optix Aquat-t érdemes lenne kipróbálnom? -
ferkoboy
senior tag
válasz
Ariadne #2052 üzenetére
Látszerész
vagy Látszerész (2.)A lényege ez, bár nem teljesen pontos a megfogalmazás. Jelen pillanatban az Optometrista képzés a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán folyik, 4 éves képzésről beszélünk.
Utóbbi kérdésedre is kaptál választ, csak olvasd el kérlek a hozzászólásomat!
Azért leírom mégegyszer: TB-re kontaktlencsét csak a Szemészeti Klinikák írhatnak fel! És azt szerintem felejtsd el, hogy a legújabb-legkorszerűbb szilikon-hidrogél lágy kontaktlencséket támogatni fogja a TB. -szvsz.Üdv: Ferkó
Betanítás - leírtam, hogy kinek a jogköre ezt végezni. Nem kell ehhez 6 év orvosi egyetem + szemészeti szakvizsga + kontaktológiából is szakvizsga, "elég" hozzá optometrista végzettség is. Az hogy ki-kivel taníttat be, az annak az illetőnek a felelőssége. Annyi azonban bizonyos, hogy nem árt pontosan elmondani mindent, hogy mire-mikre kell odafigyelni, és adott esetben a nemtörődömség mivel járhat. Én elvárnám páciensként, hogy megfelelően tájékoztassanak!
-
Ariadne
őstag
válasz
ferkoboy #2049 üzenetére
Jó, akkor nem pontos fogalmat használtam, szóval aki ott van az optikában, ahol az ember meg szokta venni a lencsét. Azért ne mondd, hogy orvost igényel egy lencse betételének a megtanítása... A szakorvosi vizsgálat persze kell, nyilván, de maga a betanítás azért nem egy orvost igénylő feladat, szerintem...
Arra viszont még mindig nem kaptam választ, hogy mikor és hogy lehet tb-re lencsét íratni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Ford topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Google Pixel topik
- Jön a Warhammer Skulls 2025 Showcase
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Samsung Galaxy Z Flip5 5G / 8/256 GB / Gyári független / 12 hó Garancia
- LG OLED Televíziók: ÁRZUHANÁS -30%
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest