Aktív témák

• föccer

nagyúr

válasz kíváncsi #640 üzenetére

Na, akkor.....

kettő fontos momentuma van az eljárásnak, amitöl olyan nagyszerűen kezeljetővé válik minden síkidom.

1.: ''felszeleteljük'' a síkidomot alap síkidomokra { kör, félkör, negyedkör, négyzet, téglalap, háromszög, valamit ezek ''negáltjai'' { azaz ahol ''lyuk''van a keresztmetszetben }
    2.: felveszünk egy tengelyt, amitől való távolságokkal fogunk számolni. ez a tengejyt érdemes úgy felvenni, hogy ne ''menjen át'' a síkidomon. ez a tengely lehet praktikusan a koordinátatengelyek is.

Van egy statikai tétel, ami alapján súlypontot lehet számolni: ''Egy keresztmetszet, egy bizonyos tengelyre felírt statikai nyomatéka megegyezik ugyanazon tengelyre felírt, úgyanazon keresztmetszet részterületeinek statikai nyomatékjainak összegével.''

A statikai nyomatékot mindig valamilyen tengelyre írjuk fel, nagysága pedig = a keresztmetszet területe * ( keresztmetszet súlypontja, és a tengely közötti távolsággal).

Na, most már közel járun, hogy megértsük a műszaki egyetem építőmérnöki karán 4 évig oktatott mechanikai tárgyaknak első gyakorlatának első negyed óráját :D

szóval az eljárás:

1: van a keresztmetszet. Ezt felbontom alap síkidimokra. { minden síkidimnat pontosan tudjuk a súlypontját szémítani}{meg a területét is}

2: kiszámolom a rész területeket { ezeket összeadva megvan a teljes terület}.

3: felveszek egy nekem tetsző helyen egy tengelyt, amitől számoljuk a távolságokat. { ami célszerűségből nem megy át a síkidomon}

4: felírom a tengejre a részterületek statikai nyomatékát { területet tudom, alap síkidomok súlypontját tudom számítani, ennek szorzta a st. nyomaték} { minden területnek szépen sorban}{ ezeket összeadom}{a tételünk szerint ezzel megvan a teljes keresztmetszet statikai nyomatéka erre a tengekyre!}

5: ezt a szép nagy összeget elosztom a teljes keresztmetszet tetrületével. { ha jól csináljuk a dolgunkat, akkor most egy [cm] dimenziójú számunk van.

Ez a szám pedig a teljes keresztmetszet súlypontjának távolsága a felvett tengelytől !!!

Vegyük észre, hogy ezzel még nem találtun meg egy pontot, csak egy egyenest !!!

Tehát, meg kell ismételni a fent leírt számítást. ehez úgy kell felvenni a ''tetszőleges'' tengelyt, hogy az nem lehet párhuzamos az előzővel { hiszen akkor pontosan ugyanazt az egyenest kapjuk erdméynül Elvileg.Gyakorlatilag meg baromira könnyű elszámolni.... :)

Célszerű a tengelyt az előző tengellyel párhuzamosan felvenni { derékszögű koordinta rendszer...}

Ha megvan a két egyenesünk, akkor a két egyenes metszéspontj adja meg a síkidom
    súlypontjaát :DDD

Egy n-ed fokú testnek { vagy másképpen: n dimenziós testnek} n darab nem párhuzamos tengelyre kell meghatározni a statikai nyomatékát.......................

remélem valamenniyre érthető.

Nem kell tőle megijedni, nem enniyre bonyolult, csak nehéz leírva elmagyarázni...

Aktív témák