- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- bambano: Bambanő háza tája
Új hozzászólás Aktív témák
-
huppancs89
tag
Hogy az utolsó csavart is el tudja vinni valaki.
-
tommya
csendes tag
Sziasztok !
Mint látjátok új vagyok, de végig olvastam ez eddigi hozzászólásokat.
Valahol volt egy írás, miszerint a Hajag-on lévő bázist próbálták valamire hasznosítani.
Tudja esetleg valaki, hogy mire próbálták hasznosítani ?
Mondjuk igy, hogy a tetemes tömegű ajtókat ellopták az úttörők, talán egyre nehezebb lesz.
Szóval érdekelne.
Előre is köszi
-
hadsz
tag
Helló,
tényleg nagyszerű gyűjtemény!
Miután a szovjetek /787.vadászrepülő ezred/ 93-ban kivonultak,ha jól tudom öt magánszemély megvette a repülőtér ÉNY-i sarkát 11 db AU13-as fedezékkel,a harcállásponttal meg egy-két épülettel,és szépen berendezkedtek.Itt restaurálják a gépeket,katonai járműveket,technikai eszközöket.
Két érdekes sztori:
- Az itt kiállított 1945-ben lezuhant FW-190-es roncsát '96-ban emelték ki egy közeli tóból,úgy,hogy a pilóta /illetve ami maradt szerencsétlenből/ még beszíjazva ült benne.
- az egyik fotón látható emlékmű annak a két szovjet pilótának a tiszteletére készült,akik '66-ban egy Jak-28-al felderítő repülést végeztek Berlin felett,amikor mindkét hajtóművük leállt.A srácok nem katapultáltak,hanem kivitték /valahogy kinavigáltak vitorlázással/ a gépet a sűrűn lakott terület fölül és egy elhagyott részen lezuhantak. -
hadsz
tag
válasz
huppancs89 #2995 üzenetére
Tudom,Te nem is jársz ilyen helyekre.
-
mityku
aktív tag
Helló!
A Finow-i reptéren készült fényképeket nézve csak ámultam! Elképesztő milyen jól megőrizték a hely állagát és nagyon jó kiállítást sikerült készíteni. Különösen tetszett korábban lezuhant/összetört gépek részlege + ahol a kiemelt (földből) motor mellé tettek egy ép rep.motort.
Minden elismerésem a szervezőknek/üzemeltetőknek illetve neked, hogy megörökítetted. -
huppancs89
tag
Pfú, majd kifolyt a szemem mire végigolvastam a hozzászólásokat.
Hát..le vagyok nyűgözve.
Édesapám két évtizedig volt katona, pontosan tudom mi az a Honvédség. Illetve ami maradt belőle. Tisztelem a katonákat, és tudom a hülye parancs is parancs, és a semmit kell a legszigorúbban őrizni, elvégre az hamar elfogy vagy mi!?No mindegy.
Én hobby szinten járom az ilyen helyeket, ha őrzik őrzik, ha nem nem. Na de kérem szépen, ha nincs kiírva hogy "belépni tilos", "zárt terület" stb. akkor azt úgy veszem hogy saját felelősségre a belépés szabad, vagy emberi mulasztás miatt a tiltó figyelmeztetés elmaradt. Tessék választani
Ez fennforgás forgott fenn Újmajor esetében is:
http://www.youtube.com/watch?v=r7JAD1yTJ9g
Üdv, Hajner Gyula
u.i.: Hadsz-nak üzenem: az, hogy a nevem kint van, nem jelenti azt hogy jártam is ott. Én csak a videó szerkesztésében működtem közre. -
hadsz
tag
A héten frissítettem a képtáramat,felkerültek a tavaszi és a nyári NDK túra fotói:
[link] -
Speciali
tag
Kb 10 éve találkoztam vele egy leendő munka kapcsán ,én hülye meg elárultam a feleségének hogy a férje a parancsnokom volt. Az asszony reakciójara máig emlékszem,ez volt: ajaj,a férjem kemény katona volt.(megjegyzem,a keménység az valami más
)És persze a munkaból sem lett semmi.Valahogy azt éreztem,félnek hogy valami bosszút állok vagy mit.
Kora tavasszal még földkupac zárta el a lejáratot.Most kinek a tulajdona a terület? -
hadsz
tag
válasz
Speciali #2990 üzenetére
Igen,alesként ment nyugdíjba.Nyilván más szemmel látod Te,mint egykori parancsnokot,és más szemmel látom én,mint civil ismerőst.Ez természetes.
A bejáratot nem mi ástuk ki,már így van egy ideje,de ezen kívül van egy akna a keleti toronynál.Először ott lett volna a "hivatalos" lejárat a rendezvényen,de egy barlangi mentő sráccal egyeztetve végül is a filmen is látható nyíláson mentek le az emberek.A gyerekek miatt ez így sokkal biztonságosabb volt.
A narrátor viszont néha hülyeségeket beszél...
Igen,a lépcsőn én vagyok. -
Speciali
tag
Az előbb volt a tv2 Híradóban az összejöveteleől. Kicsit vicces volt, hogy a műsorvezető szerint, most lehetett először bemenni az objektumba.
Megszólalt a műsorban, az egykori KisMoszkvai parancsnokom, az őrnagy úr. Szinte semmit nem változott az öreg, csak kicsit fehérebb lett a haja. -
-
MiszterQ
csendes tag
Hadsz!
Köszönöm a válaszod. Tavaly hogy sikerült összehozni a létszámot (mármint a NIKE-ba)? Van valami ötleted?
Hajagra sajnos nem tudok elmenni, programom van már
de az is tervben van
a toronyra is felmegyek a szép képek miatt
-
U.T.
csendes tag
Szia!
Összejött egy bagázs , Tótvázsony a kitűzött cél:-)
Nincs kedved a jövőben valamikor kijönni oda? Jó lenne , ha egy ilyen szakértő mesélne róla egy kicsit a helyszínen. Ha Neked jó , és természetesen nem veszed piszkálódásnak , megadnád a telószámod a jövőbeni egyeztetéshez?
Előre is köszi a válaszod:-D -
MiszterQ
csendes tag
Szervusz Hadsz!
Olvastam hogy volt szervezve régebben csoportos látogatás a NIKE föld alatti erőművébe.
Az ügyben érdeklődök, hogy nem-e szerveztek mostanában hasonló "kirándulást"?Válaszodat előre is köszönöm, üdv!
-
Speciali
tag
több olyan állványt láttam ott, amire a kenyereket rakják. Már nem nagyon emlékszem hogy pontosan hogyan néztek ezek ki, de valami rácsos cucc volt, akkor nekem egyértelmű volt, hogy azt kenyerek sütésére használták. De ha konyha volt, vagyis főzni tudtak, akkor a sütés sem nagy kaland.
-
leibigabi
csendes tag
válasz
benemano #2970 üzenetére
"Amennyire tudom harckocsizó laktanyaként üzemelt, a város közepén !!! "
Én úgy tudom, (ha esetleg rosszul, akkor hadsz talán majd kijavít), hogy a DHDSCS-nek Gödöllőn volt egy rádiótechnikai műhelyük egy Rádiótechnikai és Kiszolgáló Híradó Zászlóaljjal, egy vegyivédelmi század, és térképészek is....de harckocsizók nem voltak.
-
Kishami
újonc
Hali.Én ill mi voltunk az elsők,akik 9 hónapra vonultunk,Májusban (cserebogarak) !!
R.Á.F.-os voltam (Rádió Felderítő).
Esetleg ha valakinek lennének fényképei és fel tudná rakni ide,azt nagyon megköszönném!
-
-
Kishami
újonc
Sziasztok!
Még teljesen új vagyok itt.Esetleg tud valaki valamit a Kiskunfélegyházi Laktanyáról???
Még 1997 ben vonultam be oda!!!! -
benemano
csendes tag
Néhány kép a gödöllői volt szovjet laktanyáról (Gödöllői Kastély):
erősen leromlott állagú épületaz egyik bejárat
az egyik őrtorony romjai
[/IMG:/dl/upc/2011-06/28/210127_dyofggqk9hjxodwr_dscn2734.jpg][IMG]külön bekerített rész valami aknával az épület előtt, lehet, hogy vízakna
sorompó
viszonylag épségben maradt épület
térvilágítás az egyik oldalsó kapunál mellette őrház áll
A nagy romos épület előtt most buszparkoló üzemel, a kerítésen túli világot őrzik. Amennyire tudom harckocsizó laktanyaként üzemelt, a város közepén !!! 1983-84 ben voltam ott katona akkoriban még igen aktív volt.
-
U.T.
csendes tag
Arról az aknáról beszéltem , ami az egyik torony tövében van , de már nem lényeges , köszi.
A "klíma bunker": köszönöm szépen a választ , legközelebb bejárjuk azt is...Viszont lenne még egy kérdés , ha nem probléma.....
A fotóid között (a bunker fotók) találtam egy olyan képet , hogy egy kis helységben van egy kör alakú lejáró , és alul van egy ajtó....az az 1. szintről megy le a 2.-ra , vagy a 2.-ról valahová? És hol van ez a lejáró , mert sehol nem találtuk :-) ? -
hadsz
tag
Szia!
Igazából azt nem értem,hogy ha megtaláltátok a múltkor a már ajtó nélküli aknalejáratot,akkor milyen bejáratot kerestetek még?
Egyébként még most sem tudom biztosan,hogy melyikre gondolsz.A nyugati toronynál van 2 is,illetve a NY és K torony között is van egy.A többiről most nem is beszélve...
Itt talász a torony tetejéről készült fotókat,esetleg jelöld be a helyet,ha látszik valamelyiken.
[link]a másik téma:
a beékelődött ajtó a különálló hűtőblokkot kötötte össze a bunkerrel.A sárga nyíllal jelölt helyen van a "főbejárata",de előfordulhat,hogy lenn a páncélajtó be van szorulva,és akkor ott sem nagyon lehet bejutni.Ebben az esetben a kék nyíllal jelölt kis ablakon átmászva egy létrán leereszkedve érsz az egykori "KOD" szelepek alá.Mivel ezek már nincsenek a helyükön,itt be lehet jutni.
Feltérképezni papírral,ceruzával és mérőeszközzel sikerült,később aztán hozzájutottam eredeti tervrajzokhoz is,amelyek igazolták a már elkészült adatokat,illetve ahol szükséges volt pontosították azokat. -
U.T.
csendes tag
Szia!
Már nem kérdés , hogy hol a bejárat...elmentünk , és megkerestük...
Az egyik oszlop tövében van egy kör keresztmetszetű lejárat , már nincs rajta az ajtó. Két létra vezet lefelé , és egy szintén kör ajtóhoz visz le , ami a padlóban van. Onnan is le lehet menni , de nincs létra (csináltunk fából , meg kötélből :-)). Na , és onnan még egy szinttel lejjebb lehet menni , és törmelék van az alján , meg két falba nyúló , hosszú cső.
Igazából az lenne a kérdés , hogy ez az "akna" milyen célt szolgált?Ha már kérdések....tegnap le is mentünk a bunkerba , és az alsó szinten , ahol van az a piros tartály....ott a falon , kb 30cm magasan van egy kör-ajtó , és be van rohadva a zár , 3-ból egy fogja....nem tudtuk kinyitni. A térképedet megnéztük , és ott még van 3-4 szoba , ahol fel is lehet mászni....oda hogy lehet bejutni? Vagy hogy sikerült feltérképezni?
Előre is köszi a választ!
-
boeing707
csendes tag
Puskin után szabadon:
az egyik szemem sír a másik meg nevet, hogy miért?
Sajnos nem lehettem köztetek, pedig hetekkel előbb összekészítettem a "túlélő" készletet, a papucs és a hálósipka mellé még egy "lapost" is sikerült becsomagolni. De hát Ember tervez, I........végez. Nem jött össze.
A másik miért nevet? Mert ilyen "alaki" megjelenést még nem láttam, Talán egyedül V.K. barátom az, aki még alapfokon elmenne a főtörzs "szemei" előtt, de a többiek?
Mivel sosem voltam katona, ezért bátorkodom kijelenteni, hogy a legközelebbi foglalkozás után a "lapost" csak az húzhatja meg, aki legalább alapfokon elsajátítja az elvárt megjelenést. Nem kell tisztelegni, csak "vigyázz!". De derékszögben hajlított könyököt már a rómaiak sem díjazták. -
hadsz
tag
Ismerősek azok a szovjet katonák valahonnan : )
-
Tűzgyujtó
csendes tag
Sziasztok! Segítségeteket kérném Szeged,Kiskunhalas vonzáskörzetében található objektumokkal kapcsolatban. Hétfőre tervezünk egy kis túrát és jól jönne némi infó. Előre is köszike.
-
hadsz
tag
válasz
Speciali #2955 üzenetére
Nagytevel:
A DHDSCs vezetési pontja,helyzet esetén ide vonult volna le a törzs Mátyásföldről.
Rádió hívójele: гвоздевой
A 60-as években épült /valószínűleg a második felében/ Granit,USzB,SzBK,U2 elemekből.
A bunker egy "L" alakot formál,a hosszabb folyosó mintegy 190m,az erre merőleges rövidebb 80m hosszú.A folyosókról merőlegesen nyílnak a kisebb-nagyobb helyiségek,termek,és ezek túloldalán egy keskeny szervízalagút fut párhuzamosan a főfolyosóval.
Pár éve felmértem egy lézertávmérővel,a modellről képek itt:
[link]
fotók itt: [link]Rejtett,titkos alagútak nincsenek.Egy Granit van két szintre osztva,egyébként az egész hatalmas komplexum egyszintes.Ezt azért említem,mert voltak olyan legendák is,hogy alatta van még több szint is,de betemették,lezárták,stb.Alagút köti össze a teveli tóval,lifttel lejutó teherautók,meg még jónéhány marhaság...Ami a röhej,hogy valakik ezt annyira komolyan vették,hogy az egyik teremben,konkrétan ahol a dieselmotorok voltak,elkezdtek ásni.20-30cm után feladták,de a helye az tisztán megvan. :-)
Ami viszont igaz,hogy a bunkernek közvetlen földalatti kábelösszeköttetése volt a Herend melletti PDRZ / rádió hívójel :спешка / objektummal /nem a BARSZ!/.Ez légvonalban úgy 16km,és Németbánya mellett az erdőben volt ennek egy átjátszó,jelerősítő állomása /NUP/ szintén a föld alatt.Ez is megvan még,és jó darabon kristálytisztán követhető a kábelárok.Sajnos a fémgyűjtők is megtalálták valahogy,és a kábel jelentős részét felszedték,kiásták.Azért itt-ott még előbukkan a földből persze. :-)A bunkert '92-ben nyitották fel,miután a szovjetek a kivonuláskor lezárták a bejáratokat.Valóban volt ezután valamikor egy nyílt hétvége /ha jól emlékszem/.Valahol még fotóm is van a tábláról. :-)
-
Speciali
tag
én anno 2003-ban voltam lenn kétszer. Akkor még a normál bejáraton le lehetett menni, amit most leföldeltek. Amin meghökkentem odalenn, hogy egy pékség maradványait véltem felfedezni.
Akkor még a külső kerítés is megvolt, és az őrszoba mögötti bunker óriási vasajtajai is a helyükön voltak. Aztán pár évvel később kitettek egy táblát, hogy magántulajdon, belépni tilos. És a vastornyokról is levágták a létrák alját, hogy ne lehessen felmenni, pedig a kilátás gyönyörű.Mára már nagyon lepusztult minden ott.
A Nagyteveli bázisról, alagutakról tud valaki infot? Anno kb 20 éve volt nyílt nap vagy ilyesmi, és látogatható volt.
Legendák keringtek róla, hogy alagutakon különböző közeli bázisokkal volt összeköttetése. -
U.T.
csendes tag
De ez csak a raktár. Gyakorlatilag ami a képen látszik , föld alatt volt. Megépítették a bázist , és betemették , hogy egy esetleges robbanás kisebb lökéshullámmal járjon. A háttérben a füves területen pedig lökéshullám-gátló betonfalak voltak , hogy a várost megvédjék tőle.
Minden azért ilyen állapotú , mert 1945-ben az oroszok birtokukba vették , és 1991-ig tevékenykedtek itt...ebből leszűrhető...ezután a lakosság elhordta az összes berendezést , és most így néz ki...
Nemrég leereszkedtünk egy 8 méter mély aknába , ahol a nitroglicerint tárolták. Ott a falak 1méter 80cm vastagok! Egyszóval nagyon durva xD -
U.T.
csendes tag
Nagyon köszönjük! Ha megkérdezhetem , Te ott éled le az életedet , hogy ennyit tudsz róla :-D ?
Itt Mosonmagyaróváron van az Osztrák-Magyar Monarchia 2. legnagyobb lőporgyára (maradványai) , és mi a raktárban airsoftozunk. Amit lehetett , kiderítettünk róla , és nagyon sok hasznos információ van a birtokunkban. Ha érdekel , teszek fel róla képeket , csak nem tudom , hogyan kell xD.
Köszi mégegyszer...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Windows 11
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- LibreOffice topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Gumi és felni topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Goodyear EfficientGrip Performance 2 205/50 R17 93W méretű nyári gumi
- Új, bontatlan Tesla Smart Floodlight Battery Camera + Tesla 5W napelemmel - 1,5 év garival! -
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest