Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• reset

senior tag

válasz soldier2 #37131 üzenetére

No most világosodtam meg...Akkor van leginkább gond, ha vmilyen okból túllépi az ideális hőfokot...Nem kapom el időben az indítást, mert éppen kimentem a postásnak ajtót nyitni, és mire visszaértem, már túllépett rajta...és ilyenkor visszahűtés..stb...Stimmel: kell a PID.
    Köszi Bazse71 és Ábi nektek is! Megerősítettetek...igen: nincs mindig kedve az embernek dekkolni...Jó ez az infó a gyári hőmérőről..PID-es lesz :R

• reset

senior tag

Köszi soldier2 és köszi Ábi!
    Már csak kettő van a porondon, de "csak egy maradhat". Ez a PID kemény sarokkőnek látszik. Bár az általam megnézett videók többségéből annyit érzékeltem csupán, hogy a csapolás kezdő hőmérséklete a fix pont, amit a beépített hőmérővel is el tudnék érni - csak résen kellene állni a főző mellett. A PID ugye ott tartja a kívánt pontnál a hőfokot, így az nem tudja átlépni azt. Amint a kávé vagy a gőz elindul, onnan azonban már valamennyi esetben látványosan esik a hő. Ahol nagyobb a kazán, ott talán ez kevésbé jön elő - több a hőtároló puffer. A PID utólagos beépítésével, már kerülne annyiba az Ascaso, mint a L. Gilda...
    Én vidéki vagyok, messze a szakiktól...Eszközök birtokában magam is rámozdulnék a PID-es buherára / viszont akárhogy számolom, az jön ki, ha a PID megkerülhetetlen, nem járok rosszabbul anyagilag, ha eleve a PID-es főzőt veszem...A kiszemelt Ascaso egyébként 160 e. Ft körül van. #37124 A PID-es Lelit Gilda 180 e. A gyárilag PID-es Ascaso Steel UNO TERMOPID pedig 216 e. a legújabb Lelit Viktoria pedig 220 e.
    Így már csak egy kérdésem maradt: beáldozzam a PID-oltárán az Ascaso Steel Uno Prof. feelingjét?...Már elképzeltem, hogy sorjáznának a csészék a tetején...olyan sok jó hely van rajta...
    Ha a PID erősen ajánlott, akkor a Lelit Gilda lesz a befutó.

• reset

senior tag

Sziasztok!
    Váltani készülök hardveresen. (Följebb párfokozattal.) Jelenleg 3 db nyomásfokozós gépet használok / főleg téglával :B Pár napot rászántam a visszaolvasgatásra, és mindezek alapján a következőkre jutottam:

Daráló = GRAEF CM 702 ("belépő szint")
    A gépre 150 kiló körül szánnék zsét... Látom, hogy teljesen uralják a mezőnyt a gyárilag PID-es, moddolt PID-es masinák. Az olvasgatás során gyakran volt olyan benyomásom, hogy ez utóbbiak jobban helytállnak.
    A kiszemeltek - tetszési sorrendben:
    1. Ascaso Steel Uno 3 Prof. 165 e. PID nélküli, hőmérős
    2. Lelit Gilda PL41-PLUST 180 e. PID-es
    3. Lelit Anna PL41TEM 130 e. PID + nyomásmérő (57-es szűrő!)
    - Az Ascasoban tetszik a retro stílus, az alapos szakmunka - és úgy gondolom, hogy a nagyobb kazánnak
    talán lenne annyi hőstabilitása, hogy PID nélkül, a beépített hőmérővel is boldogulnék...
    - A nagy Lelitben főleg a PID csábítana (bár sokak szerint vannak nyűgjei...). Az ára ennek már húzósabb. Valószínű, ennek jobb a hazai szerviz-háttere, a kiegészítők megvásárlásának lehetősége...
    - Igazság szerint a kis Lelittel is beérhetném, mert a napi 2-3 főzésre az is elég lehetne. Abban tetszik, hogy főzés közben a hőfokot és a nyomást egyaránt ellenőrizhetem. Nem tetszik az 57 mm, meg a kisebb kazán...
    Ehhh...elkapott a gépszíj :U Pár jó tanács gyorsíthatná döntésemet...

• reset

senior tag

Hali!
    A vízkőtémához...
    Én 2 db Electrolux EEA 130 Crema-t és egy Sencor SES 9050-est használok. Cca 2 havonta váltom őket (vetésforgó :DDD ) - ilyenkor mindig vízkőmentesítem az éppen használatba venni kívántat. A szakik szerint ezt borkősavas oldattal elegánsabb, én 10%-os étkezési ecetet hígítok csapvízzel 1/2-1/2 arányban. Ebből az oldatból 2-3 dcl-nyit átfőzök a tartályon és gőzt is nyomatok vele. 1 sor víz -> egy sor gőz -> megint víz -> megint gőz...kb. így. Aztán alapos átöblítés, majd használatba vétel....
    A reggeli első csapolásnál mindig félig-meddig előforralt (de nem meleg) vízzel töltöm fel a tartályt (a konyhai mosogató csaptelep meleg vizes kifolyóját használom...ami elég messze van a villanyboylertől....). Vannak, akik előzőleg előforralják a csapvizet, és lehűlés után ezt használják. Egyébként, ha a rezgőszivattyú gallyra menne, itt beszerezhető / nem túl bonyolult a cseréje.

• reset

senior tag

válasz Kalandor #435 üzenetére

A 250-eshez több kiegészítő van, a kar végén lévő fej is szétszedhető, variálható - és kávépárnát is használhatsz hozzá [link] - de a 110-es nekem is jobban tetszik :)

• reset

senior tag

válasz bnagy618 #433 üzenetére

Üdv.!
    Esetleg próbáld ki úgy, hogy előmelegítés után átengedsz a kiürített és megtisztított őrleménytartón egy csészényi sima meleg vizet, és csak utána "töltöd élesre" a kart - majd a következő felfűtés után indítod a csapolást...lehet, hogy ez is célravezető - és talán nem annyira körülményes, mint a mikro használata...

Új hozzászólás Aktív témák