Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz peestike #461 üzenetére
Az automata a rosszból persze rosszat főz nincs mese. Szegény piros segafredo micsoda nívója volt a 90-es években (biztos változtattak is rajta) jelenleg ihatatlan sár ízű förmedvény , bravost csak munkahelyen kóstolva ugyan az. Aldis Lidl olcsóbb 2000 Forint körüli cuccai sem jók talán a Bellarom gold iható. Olcsóbbaknál nálam az Auchan 100% arabika kezdi el megütni az napi szinten ihatót. Leginkább kisebb pörkölőktől veszem a kávét bele. AVX gold-al (MM szoktam venni)betyár jó olyan crema van,hogy simán megáll rajta a kocka cukor a Brasil Santos is nagyon jó. Pellini Espresso is jó de például a kotyogósban jól szereplő Tchibo Espresso Sicilia már nem az igazi ahogy az összes onmia sem. Megérdemlik ezek a gépek (pláne a használójuk) a kicsit jobb kávékat 3000-5000 forint/kilós áron tényleg sok mindent meg lehet kóstolni .
-
dugesz77
őstag
válasz ghost364 #551 üzenetére
Hario mini mill kéziben , gépiben valahol a Graef CM 702 környékén. 10-ért használtan biztosan nem kapsz normálisat egy alap használt ajánlható is kb. az Graef árában van.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Na azért lehet szinte púder finomságúra őrölni a mini mill-el is . Simán meg lehet fojtani vele a Gaggia Classic-ot. Az igaz,hogy a darálék szemcse mérete változó lehet , nem annyira homogén ,mint egy jobb gépin ha már megkopik a tengely de egy 10k-s kézi darálóról beszélünk és nem egy Mazzer-t veszünk alapnak. Az csak úgy mellékesen azt sem tudjuk a kérdezőnek mit jelent a "presszóképes" egy kotyogóhoz keresi vagy egy 100k+ os karos géphez.
Én vagy két hónapig ezt használtam a Gaggia-hoz csak aztán belefáradtam a tekergetésbe és jött a Graef helyette. Megvan a mai napig utazósnak egy két személyes Brikkával egyetemben. De youtube tele van videókkal (példa1,példa2,példa3)igenis lehet vele eszpresszózni csak melós. -
dugesz77
őstag
A titok, hogy hideg vízzel kell felrakni kicsit a jelölt vízmennyiségnél kevesebbel és semennyire nem szabad megtömni. Kisebb gázlángon az oldalát semmikép ne érje a láng. Őrleményből a pocit durvábbat szereti (hario mini mill-nél 8-9 klikk volt a jó állás a teljesen betekerttől).
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Az égett íz inkább a nem rögtön levett ,gázon hagyott kotyogó íze. De brikkáról szerintem ez eddig a legkomolyabb teszt . Igazándiból könnyű kipróbálni bármelyik módot és egyén függően eldönteni kinek/hogy ízlik jobban.
-
dugesz77
őstag
Sohase szégyelld. Ízlésről sohasem vitázunk . Én például a savas ,gyümölcsös kávéknál sokkal jobban szeretem a csokis,mogyorós, nugátos vonalat. Ha éppen nem kapok a kedvenc fajtámból ilyen ízűt, csempészek egy-egy zacskónyi Cafe Frei Római mogyorókávét fél kiló más szemeshez. Hiába mű , meg minden , én szeretem az ízét na nem egy az egyben ,mert úgy kikönyököl nagyon, de az a kis plusz íz nagyon feldob egy egyszerűbb szemes. Variáld, próbálkozz az a lényeg, hogy olyan kávét igyál ami neked ízlik.
A brikka cremája azért nem az a kockacukor megállítós fajta, sajnos hamar összeesik bármit keversz bele.[ Szerkesztve ]
-
-
dugesz77
őstag
válasz Mr.Csizmás #698 üzenetére
Hát igen pont az lenne a kapszulás lényege,hogy ne keljen töltögetni, tamperelni ,ragasztgatni . Arra van bőven jobb alternatíva ennél.
-
dugesz77
őstag
Nekem sem tiszta teljesen. Kilóját akarod 2-3 ezerért vagy a negyed kilót?
Ha valami extrább kell akkor ott a Kapucziner, AVX Caffe, ,Pacificaffe mellényúlni nem nagyon lehet ezeknél.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz grizlisandor #737 üzenetére
Graef-hez még talán érdemes megemlíteni, hogy az elején érdemes egy kicsit bíbelődni az alátétekkel az jól belőni (gyárilag adják hozzá a három alátétet direkt ) illetve összerakásnál figyelni az oldalsó kivehető késes kosár visszarakásnál azt szerintem 10-ből kilenc ember rosszul rakja vissza (én is) az elején és utána bárhogy tekeri a szemcseméretet ne fogja tudni finomra állítani.
-
dugesz77
őstag
Mondjuk ha megfelel a kézi daráló is akkor egy HARIO SKERTON vagy a Mini Mill is ajánlható főleg kotyeszhoz.
-
dugesz77
őstag
válasz Peterhappy #812 üzenetére
Na ehez azért sokat kellett kutatni (egy évet biztos a cikk szerint)
"A Matter nevű folyóiratban publikált kutatás eredménye szerint a megoldás az őrlés minőségében lehet: minél finomabb az őrlés, a kávé annál nagyobb mennyiségben oldódik fel a vízben. Ha a kávét a lehető legfinomabban őrlik, hogy minél nagyobb kávéfelületet érjen víz, akkor viszont a finomság miatt eldugíthatják a szűrőt, és nem tud ott átmenni a főzésnél a víz."
Megoldás " durvább őrlésű kávét kell használni".
Erre rájön bárki aki magának darálja a kávét. Az ,hogy egy 7-15 mp alatt készített kávé az nem igazán presszó az egy dolog de az utolsó mondat rendbe rakta a dolgokat miért is okoskodtak: "a gyorsabb főzéstől nőtt a bevétel" -
dugesz77
őstag
válasz #85578752 #838 üzenetére
Ez a cikk arról szól, hogy hogyan lehet kevesebb kávéból adott idő alatt többet eladni. Az teljesen másodlagos ,hogy a milyen lesz a durván őrölt , gyors lefolyású kávé élvezeti értéke . Tehát semmi köze az otthoni kávézáshoz. Ha egy kávézóban lehúznák a presszómat rossz esetben 7 másodperc alatt akkor én tuti visszaküldeném . Nem ezért jöttem ide.... Nem kell a ló túloldalára sem esni ( mondjuk a barisztát stopperrel/ hőmérővel ellenőrizni ) de azért van egy szint amiből nem engedek.
-
dugesz77
őstag
-
dugesz77
őstag
válasz Peterhappy #923 üzenetére
Én Auchan 100% arabicás szemeset iszogatom automata gépből . Néha egész jó áron adják 399Ft volt legutóbb is a negyed kiló. Semmi extra kiütő íz, talán ez a legnagyobb előnye teljesen jó alapkávé.
Mostanában talán ár/érték arányban a legjobb számomra a piros Barista Omnia (már ha nem kapok AVX Goldot) 1600 körül van a fél kiló annyiért nem rossz az sem. -
dugesz77
őstag
válasz #49155328 #972 üzenetére
Valószínűleg mi rontjuk el és ők ezt filteres kávéfőzőbe gondolták esetleg Brew-nak . Annyira olajos, eldugítós, hogy valahogy csak oda tudom elképzelni egészen durvára őrölve. Én is próbáltam automata gépben de
a darálót 10-ből 6-os álláson is eldugította a gépet ,holott 3-ason használom szinte mindennel. -
dugesz77
őstag
válasz peestike #996 üzenetére
A Sicilia Style jobban szeretem a Tchibo-tól most az is 2999/ kiló az Auchanban. Azért kár ,hogy nem tanulják el a többek a tekerős nyitót tőlük (még jó ,hogy lehet nyomtatni belőle sima zacsira is)
Az omniák nagyon kutyák lettek egyedül a Barista vonal fogyasztható számomra mostanában.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz peestike #998 üzenetére
Hát mondjuk úgy ,hogy az Omniánál ez a csúcs. Amúgy egy jó közepes szint nálam. Nagyüzemi kávéból a Tchibo Sicilia / Barista Espresso , Omniából meg a piros Barista illetve a Lavazza Oro veszem. Ezek reggeli keléshez /tejeskávénak számomra megfelelőek automata gépből.
De egyik sem ér fel a kis üzemi kávékhoz , mert azokat az ízeket sohasem fogják tudni. Ott vannak a AVX, Kapucziner, kávék azokból is van elé sok féle érdemes végigkóstolni mondjuk negyed kilósból és amelyik tetszik abból vásárolni. De nem ördögtől való a szemes kávék keverése sem én most a Beanies dupla csokisat keverem Tchibo Sicilia-val brutál jó csokis ízt ad mondjuk én az olaszos vonalat kedvelem a lényeg ne legyen savas . -
dugesz77
őstag
válasz Polarstar #1311 üzenetére
Az olajos lerakódáshoz mindig tersonet-et használtam. Elhanyagolt kotyogóból is szépen kiöli az égett ízt a kosarakat, felső szűrőket szinte fémtisztára takarítja.
Vízkövön meg úgy lettem úrrá,hogy a vízmelegítőben egyszer felforralom a vizet és hagyom kihűlni majd ezt töltöm a gépbe/kotyogóba. Akkor itt csapódik ki a vízkő amit egyszerűbb kitakarítani és nem a kávéfőző belsejében. Ha tényleg kell akkor citrom savat használok vízkötelenítésre. -
dugesz77
őstag
Jó pár évig ese pod volt a reggeli löket nálam Gaggia Classic gépen. Reggeli félálomban nem kellett variálni ment bele a pod és simán hozta egy kicsit rosszabbul tamperelt frissen darált kávé szintjét. Végig lehetett kóstolni egy rakat kávét . Kíváncsi lennék azért egy igazi podos gép mondjuk egy LaPiccola mit hozott volna pluszban. Kár,hogy így elengedték tényleg egy kényelmes jó rendszer .
-
dugesz77
őstag
Hát szerintem azért nagyon messze volt a mosogatólétől a végeredmény de igaz nem is volt összehasonlítási alapom csak darálthoz tudtam hasonlítani. Amúgy volt erről teszt ott is az volt a konklúzió, hogy elfogadható a kapott kávé minősége. Én tampereltem amúgy a podot is. Az itt is említett Lollo Classico egész jó volt amúgy az árához képest de a prímet a Lucaffé Mamma Lucia vitte,utána szemesből is szinte csak azt vettem.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Én mindig a kis zacskós kiszerelésűt vettem. A csapott teáskanál az nagyjából 5g anyagnak felel meg . Mérd le a tablettát és kapsz egy hasonlító eredményt. Annyira azért nem vészes ha elméred én 3 deci vízhez raktam egy teáskanállal. Nem volt gond.
más:
Megérkezett ma az első Coffee rendelés, mind friss csomagolás (mondjuk a pörkölés dátuma többet mondana):
Teszt később.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz #49155328 #1473 üzenetére
Pár évig használtunk mi is műhelyes kávéfőzőnek egy Minimokka Espresso mindent bele gépet. Sokáig 30 ezer felett árulták de az Auchan amikor nem vitték 5000 Forintra leárazta akkor beleugrottam. Meglepően jól szuperált kapszulával is de az igazit daráltból adta. Sajnos ennél is a kicsi víztartály volt a legnagyobb hátrány. Vagy 3 évig használtuk sajnos tönkrement de javítási célzattal szétszedtem és normális alkatrészek/összeszerelés minősége meglepett. Rendes ULKA szivattyú mint a nagyoknál..
Ízlik amúgy a Honduras kicsit étcsokis kicsit gyümis (barack vagy mazsola kicsit mandarinnal) tejjel nagyon jó.
-
dugesz77
őstag
Na ez érdekes,mert akkor én lehet a jobbik oldaláról nyúltam bele. Eddig csak a Honduras SHG nyitottam meg. Nem azt mondom ,hogy nagyon jó kávé ,vannak hibái de ilyen habosodás meg döglöttség biztos nem igaz rá legalább is amit én kaptam arra nem. Az azért érdekes ,hogy ahogy a múltkor már írtam ,csak a csomagolás időpontját adják meg nem a pörkölését
Tudom automata gépből nem jöhet értelmes kávé de ez ízre egész vállalható:
Persze nem tigris csíkos, kicsit művi, én élek a gyanúval ,hogy robusta-t is kevertek bele ,mert túl erős a crema.
Viszont vettem Brazil Santos és Columbia Supremo-t is de ha annyira rossz lehet ki sem nyitom . -
-
dugesz77
őstag
válasz #49155328 #1722 üzenetére
Én is a végére értem a három íznek. Leszögezném egy Philips automata gépből próbáltam ami nem hozza ki annyira az ízeket, sokat elfed az biztos. Egy normális presszó gép sokkal többet mutatna ahogy egy Brikka is. Nálam egyértelműen a Honduras SHG lett a győztes második a Brazil Santos és jó utcahosszal lemaradva a Columbia Supremo. Nem azt mondom,hogy ihatatlan a C. Supremo de számomra nem jól eső ízek vannak benne (túlpörkölt,égetett, kicsit gyümis, picit dohos, talán a sok a robusta benne ) ezeket én pont nem szeretem egy kávéban. Az árukhoz képest (ügye 3000/kg beszélünk) annyira nem rossz az első kettő a CS-t én nem ajánlom.
Viszont ha meg azt nézzük ,hogy hozzárak valaki 1-2 ezret kilós árhoz bőven talál ezeknél sokkal jobbat. Szerintem hagyom én is őket, keresek másfele.
más:
Látom a Jacobs is ráment a barista vonalra. Ezt kóstolta valaki? A sima zöldet nem szeretem de talán ez az új barista náluk is jobb mint ahogyan az omnia-nál is.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Kell a víz blokknak egy kis idő mire rendesen átmelegíti a vizet így egy hőfokon lesz az egész rendszer karostul (nem árt nyomni azért egy rövid üres shot-ot is,hogy a kar biztos átmelegedjen főzés előtt)így kávékészítés közben nem esik vissza annyira a hőmérséklet, végig majdnem állandó a kifolyó víz hőmérséklete.
Nálam egy Orvibo S20 okos konnektor volt rákötve azt lehetett reggel időzíteni kelésre viszont hazafele a munkából elég változó időben szabadultam és mivel a konnektort távolról is lehet vezérelni mikor indultam haza akkor indítottam így mire hazaértem már a bemelegített kávéfőző várt. -
dugesz77
őstag
válasz Lackooo84 #1748 üzenetére
Azt ajánlják ,mert van belőle pénzük, ugyan úgy ahogy a delonghi meg az ecodecalk-ot. Jó drágán és persze "csakisazajó". Citrom savat azért nem kevergetek de a Mediamarkt-ban is árulnak sokkal jobb áron KOENIC KDC1000 literes kiszerelésben kávéfőző vízkőrtelenítőt a család ezt használja három géphez is szerintem elég jó.
-
dugesz77
őstag
válasz Lackooo84 #1752 üzenetére
Ennyi "úrihuncutság" nekem belefér. 6-8 alkalomra elég ennyit nem sajnálok rá és nem kell variálni. Ebben van 5% más anyag is de a fene tudja minek. 4000 ezer forint a gyári lötyi az azért tuti lehúzás.
Citrom savból eddig vagy 5 félét láttam/vettem mindnek teljesen más volt az állaga szinte biztos,hogy nem állandó a bekevert sav erőssége.
Itt fent van a Saeco vízkőoldó adatlapja.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz #49155328 #1959 üzenetére
Mondjuk az a jó kis belga Delirium sem a konyhapultra való melegedni, dobozostul dísznek kirakni meg egyenesen overkill. De az a lakkozott osb konyhafal is megér egy misét főleg ahogy a "mester" kivágta a konnektor ajzat helyét. És akkor még a kávé szóba sem került. Azt a tamperelés tanítani kéne .
-
dugesz77
őstag
válasz joeypapa #2016 üzenetére
Nálam ezzel a töltögetős kapszulával mindig az volt a gond ,hogy pont elveszi az egyetlen előnyét a többivel szemben a "bedoboméskész". Töltögettem én is párszor a dolce gusto-t aztán rá kellett jönnöm,hogy ennyi flanccal egy kotyogóst is megtöltök plusz akkor még kikerülöm a matrica/elhasználódó kapszula költségét is.
-
dugesz77
őstag
Automata gép újonnan a Philipstől talán a legjobb. Most is megy akciósan a Series 1200 gép 89900-ért viszont használható hozzá a philipsnyár kupon így mindjárt 71990-ért elhozható.
-
dugesz77
őstag
Most értem a végére a Kapucziner kóstoló csomagnak. Lement 1 kg Velencei gondolások kedvence és fél-fél kiló Espresso Italiano és Palermo Aranya. Automata gépből az Espresso italiano volt a legfinomabb picit hátrébb a Gondolások kedvence viszont a Palermo nem adta. Mindegyikből egy picit behoztam melóhelyre. Itt a régi Graef CM70-es darálóm és egy 6 személyes Bialetti Moka Express kotyogót használunk. Szárnyra kapott a Palermo. Finoman mézes, kicsit gyümis. Tehát kotyogóhoz ezt választanám. A másik kettő nem változott szinte semmit az automatagéphez képest.
-
dugesz77
őstag
válasz Polarstar #2349 üzenetére
Így érthető talán.
Alátáttekkel lehet finomhangolni ha el lenne csúszva nagyon a kézzel állíthatóság.Dare2Live gondolom, hogy minimum 1000 Forint postázás költséggel volt ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz B-Clone #2359 üzenetére
Szerintem a "roszdamentes acél pengés" lesz a első, rögtön gyenge láncszem . Azt inkább dió/mák darálásra kellene használni/gyártani. Nem sznobizmusból csak a szenvedés megelőzése végett. Kúp késest érdemes venni ha kevés rá a keret használt/kézi/akciósat várni ha kevés rá a keret.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Bosch-ból én eddig csak késessel találkoztam Sencorban van ez is az is de 10-ért az is késes inkább (mintha lenne nekik 30-ért is egész jónak tűnő az viszont Graef árban van már akkor inkább azt).
De száz szónak is egy a vége a késes örlő egy marha nagy zsákutca. Akkor amíg nem futja egy normális őrlőre inkább tégla kávét vegyen az illető (szigorúan max negyed kilós csomagból)[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz pető bá' #3391 üzenetére
Szerintem hagyd ki a GVX242 lépcsőfokot( nem véletlen adja el az ismerős) inkább egy normálisabb kézi vagy ha elektromos kell akkor az alap Graef. Ez túlteljesíti jelenleg a brikka igényét de lesz egy jó alapod amihez ha kedved tartja léphetsz feljebb is a későbbiekben ,mert nem ez lesz a szűk keresztmetszet.
A delonghi géphez venném először a darálót de csak szemessel etetném már ez is nagy előre lépés a téglakávé/kávédaráló jelenlegi felálláson és későbbiekben vadásznék hozzá egy presszógépet ha lesz rá való.[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz #85578752 #3432 üzenetére
Egyik régi kollegám a cukrot és a tejport is belekeverte a darált kávéba Neki ez volt a 3 in 1.
Polarstar: én most kicsit félere rakva az automata gépet visszaraktam a helyére a a Gaggia classic + Graef 702 párost. Éppen Bialetti Roma Intenso-val bombázom magam. Hát... Pörög tőle rendesen a ketyegőm . Elvagyok az erős kávéktól szokva.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz ServerWorks #3480 üzenetére
-
dugesz77
őstag
válasz Crondore #3483 üzenetére
"Meg lehet nem is érdemes friss pörkölésüekkel összemérni " ebbe maximálisan egyet értük. Friss pörit ne vegyük ide az más világ. Viszont a boltiakhoz nézzük már más a helyzet. Nincs semmi flanc, ne keressük különleges ízeket, reggeli indítónak automata gépből tök jó és ennyi. Ezért az árért jó választás.
A Walla meg még rátesz egy lapáttal az "olaszos" sötétpöris vonalra. Semmi extra , nem savas nem gyümölcsös, talán kicsit étcsokis beütés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest