- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szmeby
tag
Elnézést, természetesen elírtam.
/srv/java/CSV/opencsv-5.12.0.jar
A lényeg, hogy lefordult. (néhány warning-gal, de most ezen átlendülök)
Előállt a .class.
Meghívom: $ java AddressExample
ExampleException in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/opencsv/CSVReader at AddressExample.main(AddressExample.java:35)Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: com.opencsv.CSVReader at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:580) at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:490)Ugyanaz mint eclipsben. Lefordul, de futás alatt nem találja a hivatkozott external .jar fájlt.
Ha futtatod, akkor is illik megadni a függőségeit a classpath-on, különben nem tudja használni.
java -cp ".:/src/java/CSV/opencsv-5.12.0.jar" AddressExample
A . az aktuális könyvtár, a : pedig a linuxos separator, amikor több elemet sorolunk fel.A classpath eclipse-ben is bekonfigolható valahogy. Jobb klikk a projektre, properties, és akkor ott valamelyik tabon be lehet tallózni a jar fájlt, amit akarsz, hogy lásson a projekted fordításkor meg futtatáskor. Asszem.
-
cigam
titán
A tények: Ubuntu, Temurin java.
$ java --version
openjdk 25.0.1 2025-10-21 LTS
Szeretném /home/Downloads/AddressExample.java forrást lefordítani terminálban. A forrásnak van egy függősége. Ez lenne a terminal parancs: javac --source 8 --target 8 -cp "/srv/java/OCP/opencsv-5.12.0.jar" AddressExample.java
Az eredménye.(Eclipsben (Ant) ugyan lefordul, de futtatni már nem sikerül. java.lang.NoClassDefFoundError: com/opencsv/exceptions/CsvException )
Elsősorban terminálban szeretném megtanulni a fordítást (külső függőséggel), és a futtatást.
Tuti hogy ott van a fájl? Pl. az ls -l /srv/java/OCP/opencsv-5.12.0.jar megtalálja?
Ha ott van akkor próbáld meg idézőjel nélkül. -
Aethelstone
addikt
Ne nagyon használj ékezetes osztálynevet függetlenül attól, hogy az IDE megeszi-e vagy sem.
-
urandom0
őstag
-
urandom0
őstag
IDE-ben ne használj System.console-t, mert ha nem valódi konzol van mögötte, akkor null értéket ad, valódi konzol pedig csak akkor lesz mögötte, ha konzolból futtatod.
Mire kell a System.console? -
mobal
nagyúr
-
Szmeby
tag
Nekem a munkám során nem jött velem szembe blokkoló dolog, így szerintem ízlés dolga. Van valami homályos emlékem régről, ahol valamilyen niche körülmények közt az egyik picit jobban muzsikált a másiknál, de ha átlagos szoftvert készítesz, és mondjuk nem azon múlik a sikeres teljesítés, hogy mennyire optimalizálod szénné a jvm-et, akkor mindegy, melyiket választod. Ha meg majd oda kerülsz, hogy nem mindegy, majd úgyis utána kell nézni alaposan, hogy melyik mit tud és megéri-e.
-
mobal
nagyúr
public class Wrap {public static void main(String[] args) {Integer i1 = 1000; // 10Integer i2 = 1000; // 10if (i1 == i2) System.out.println("same");if (i1 != i2) System.out.println("different objects");// System.out.println((i1 != i2) + " " + (i1 == i2) + " " + i1.equals(i2)); }}Nem értem , miért különböző 1000 vagy 10 értékre futtatva az összehasonlítás?
-
Sirpi
senior tag
public class Wrap {public static void main(String[] args) {Integer i1 = 1000; // 10Integer i2 = 1000; // 10if (i1 == i2) System.out.println("same");if (i1 != i2) System.out.println("different objects");// System.out.println((i1 != i2) + " " + (i1 == i2) + " " + i1.equals(i2)); }}Nem értem , miért különböző 1000 vagy 10 értékre futtatva az összehasonlítás?
A Java 5-ben implementált Integer cache tehet róla.
-
Drizzt
nagyúr
-
Lortech
addikt
-
sztanozs
veterán
-
Aethelstone
addikt
Az 1.8-as kód azt jelenti, hogy 1.8-ig értelmezett nyelvi elemeket fogad csak el a compiler. Az nem ugyanaz, hogy 1.8-as JDK/JRE-n is pöccre futni fog. Szerintem.
-
Szmeby
tag
Valószínűleg azért találja meg a második megoldásod, mert ott explicite kikötöd neki, hogy az src-ben keresse a fájlt, és ugyanezen okból hiszem azt, hogy az az
Excluded: resources/lesz a ludas.Ugyanis ezzel azt mondod az ecplise compilerének, hogy a resources mappát hagyja figyelmen kívül, ne tegye át a bin alá, és amikor futtatod, valószínűleg a kódod a bin-ben keresi a fájlt. Töröld azt az exclusiont, ellenőrizd, hogy átkerültek-e a fájlok a bin-be a fordítás során, és hogy működik-e immáron az első megoldás. Remélem igen, mert ha nem, akkor hülyeséget beszélek.
-
Szmeby
tag
Bár nem szép mindent egy helyre beszórni (src), de elméletileg jó úgy is.
Mutatsz egy screenshotot az eclipse build path beállításról? Lehet, hogy csak egy filter van félrekonfigolva benne. A kód minden esetre jónak tűnik. -
urandom0
őstag
A resources mappának a classpath-ban kell lennie, különben a Javanak fogalma sem lesz róla, hogy hol keresse a fájlaidat.
Ha a resources mappát hozzáadtad a classpath-hoz, akkor így hivatkozz rá a fájlodra:URL fxmlUrl = this.getClass().getClassLoader().getResource("fxml/sayhello.fxml");Elméletileg legalábbis...
-
urandom0
őstag
Miért nem talál erőforrást az URL objektum? A buildPath: /src
(8-as javafx-re van a tutorial, de 23-ast használok)@Overridepublic void start(Stage stage) throws IOException {// Construct a URL for the FXML documentURL fxmlUrl = this.getClass().getClassLoader().getResource("resources/fxml/sayhello.fxml");// Load the FXML documentVBox root = FXMLLoader.<VBox>load(fxmlUrl);Scene scene = new Scene(root);stage.setScene(scene);stage.setTitle("Hello FXML");stage.show();}Ez a project fa.
Eclipse-t használsz? A projekt beállításainál a Java Build Path \ Source alatt meg van adva a resources mappa?
Amúgy honnan a tutorial?
-
lanszelot
addikt
Ez nem igaz.
A programom majdnem kész van.
Design van már csak ami unalmas. Pl, kep animáció gombnyomáskor.
Semmit se másoltam, semmi külső dolgot nem használtam.
Nem is szoktam. Saját ötleteimet valósítom meg, sose másoltam.
Mint írtam más a célunk. Én addig bingyózom míg megoldom.
Van időm, nem sietek. Volt, hogy hetekre félre raktam a projektemet, mert nem volt kedvem. /nem ezt, ezt nemrég kezdtem/Android Studio bug-okkal küzdök.
pl:`@layout/activity_main` does not contain a declaration with id `beteszEgyparBtn`
Ezt a hibát dobta. Fogalmam se volt mi a gond.
Rákerestem a neten mi a baj, és míg kerestem eltűnt a baj anélkül, hogy bármit csináltam volna. És csinál még ilyeneket.
Undo -t is próbáltam, nem jön elő a hiba. Pedig 10 percen át volt. -
Ablakos
addikt
Sehogy nem bírom a map első generikus típust stringre kényszeríteni. Mindenképpen az Object-et erőlteti. Object típussal működik, de nem értem a pontos megoldást.
Stream<String> input = Files.lines(Paths.get("words.txt"));Map<String, List<String>> a = // csak Objectként fordul le String helyettinput.map(line -> line.split(" ")).flatMap(array -> Arrays.stream(array)).collect(Collectors.groupingBy(d -> d.charAt(0)));/* .forEach((c, dl) -> {
System.out.print("first character: " + c + " =>");
dl.forEach(d -> System.out.print(d+ ", "));
//System.out.println();
});
*/Elnézést, tárgytalan.
Csak egy üres stringet kell hozzá toldani a charAt+hez. Ezt nagyon elnéztem.
-
skoda12
aktív tag
A new ArrayList nélkül olyan listát kapnál, aminek nem módosítható a mérete.
-
Szmeby
tag
téma: kivételkezelés
Nem értem, hogy miért csak az utolsó except. jelenik meg a konzolon. Hova lesz a resource manager close és a try IOException üzenet?import java.io.Closeable;
import java.io.IOException;public class Animals {
class Lamb implements Closeable {@Override
public void close() throws IOException {
throw new RuntimeException("a");
}
}
public static void main(String[] args) {
new Animals().run();
}
public void run() {
try (Lamb l = new Lamb()) {
throw new IOException();
} catch (Exception e) {
throw new RuntimeException("c");
}
}
}Hogyhogy hova lesz?
Ott van a} catch (Exception e) {e változójában, amit a catch blokkban ignorálsz.
Ha ignorálsz egy exceptiont, akkor ignorálva lesz.
-
sztanozs
veterán
téma: kivételkezelés
Nem értem, hogy miért csak az utolsó except. jelenik meg a konzolon. Hova lesz a resource manager close és a try IOException üzenet?import java.io.Closeable;
import java.io.IOException;public class Animals {
class Lamb implements Closeable {@Override
public void close() throws IOException {
throw new RuntimeException("a");
}
}
new Animals().run();
}
public void run() {
try (Lamb l = new Lamb()) {
throw new IOException();
} catch (Exception e) {
throw new RuntimeException("c");
}
}
}Remelem nem gond az angol:
Catch Block
You can add a catch block to a try-with-resources block just like you can to a standard try block. If an exception is thrown from within the try block of a try-with-resources block, the catch block will catch it, just like it would when used with a standard try construct.Before the catch block is entered, the try-with-resources construct will attempt to close the resources opened inside the try block. In case an exception is thrown when attempting to close one of the resources, these exceptions will be available from the exception's getSuppressed() method inside the catch block. Here is an example of a Java try-with-resources block with a catch block attached:
try(AutoClosableResource resourceOne = new AutoClosableResource("One", true)) {
resourceOne.doOp(true);
} catch(Exception e) {
Throwable[] suppressed = e.getSuppressed();
throw e;
} -
Drizzt
nagyúr
-
Drizzt
nagyúr
Azt tippelnem, hogy arra utal, hogy az annotacio neve bizonyos esetekben megteveszto. Hiszen egy interface metodus implementalasa nem override fogalmilag.
-
Arpee78
senior tag
Nem vagyok még teljesen a téma szakértője, valaki biztos szebb választ is tud majd adni, de
Azt hiszem amit kiír az maga a memóriacím ahol a tömböd található, lévén a referencia típusú változók egy referenciát(hivatkozást) tárolnak el.
Az Arrays.toString(tombodValtozoNeve)) amivel megkapod emészthetőbben a tömb tartalmát, vagyis az Arrays osztály toString metódusával.
Ha nem így lenne javítsatok ki.
-
Sirpi
senior tag
Ha jól emlékszem:
PreferredInterface.super.doStuff()Kötelező definiálni is az osztályban a doStuff metódust ilyenkor, es akkor menni fog, amit irtál.
-
Drizzt
nagyúr
Az OCP jó megoldása szerint a következő forrásra két byte kód generálódik
(Book.class and Book$BookReader.class):public class Book {private int pageNumber;private class BookReader {public int getPage() {return pageNumber;}}}
Kipróbáltam, de nekem csak a Book.class keletkezik eclipse buildre ( vagy javac cli-ben). Valamit félreértek vagy máshogy kell fordítani ezt a kódot?Nem hinném, hogy máshogy kéne fordítani. De nem lehet, hogy valamelyik Java verzióban változott a viselkedés? Melyik verzióval fordítasz? Ki tudsz próbálni másikat is?
Rövid utánanézés után mintha a Java 11-ben lett volna ezzel kapcsolatos módosítás? Hányas Java OCP-t nézel és milyen JDK-val fordítasz?
-
BigBlackDog
veterán
-
Sirpi
senior tag
(javafx)
A Scene eseménykezelőben, hogy tudom írni a lambda kif. kívüli változókat?double shipAngle = ship.getRotate();scene.setOnKeyPressed(event -> {if (event.getCode() == KeyCode.LEFT) {shipAngle +=-10;//ship.setRotate(shipAngle);}if (event.getCode() == KeyCode.RIGHT) {ship.setRotate(10);}});Nem tudod. Ha mindenképp ilyet szeretnél, akkor a double helyett használhatsz AtomicDouble-t. A lényeg, hogy minden, a lambdán belül használt, de kint definiált változó effectively final kell hogy legyen.
-
Ablakos
addikt
A java.util alatt van Dictionary osztály.
Ha perverz módon saját Dictionary osztály készítek, akkor hogy tudom leírni, hogy ez a Dictionary az én általam készített legyen, ne a beépített?public class InputView {private Dictionary dictionary;public InputView(Dictionary dictionary) {this.dictionary = dictionary;}Inkompatibilis típus miatt jogosan nem fordul le.
@Overridepublic void start(Stage stage) throws Exception {InputView inputView = new InputView(dictionary);Már nem aktuális.
Beletoltam nevesített package-be mindent, így már tudtam csomag.osztály névvel hívni.
-
yossarian14
tag
Arrays.stream(values)- ezzel érdemes nekiindulni -
axioma
veterán
-
floatr
veterán
Szeretnék egy Map<String,String> objektumot visszaadni úgy, hogy ne legyen benne key-value duplikáció.
Pontosabban a key-value ne legyen inverzen sem dupla.i.e
tietokone:computer vagy computer:tietokone mindegy, de csak egyféleképpen kerüljön vissza.Próbáltam az eredeti mapet és az inverz map-et összefűzni és ebből a halmazból csak a putIfAbsent megy vissza, de lehet van ettől jobb megoldás.
Akkor inkább Set-et használnék összetett kulccsal, és megoldanám, hogy megfelelő sorrendben összefűzze a két értéket a hash és az equals számításnál.
-
BE4GLE
senior tag
Volt már hasonló kérdésem saját osztállyal. (ősosztály metódus elérés, override)
Azt még mindig nem értem, hogy beépített osztályoknál mi a különbség a list1-list2 között, ha az egyiket List-be a másikat ArrayList típusba teszem. (ez a kérdés akár a Map/HahMap -re vonatkozhatna)
List<String> list1 = new ArrayList<String>();ArrayList<String> list2 = new ArrayList<String>();Annyit tennék, még hozzá, hogy az ArrayList mutable. A projektekben az ilyen típusú visszatérési értékek kerülendők. A HashMap is ilyen. Ezeket inkább csak függvények és osztályok belső logikájához használd. Visszatérési értéknek mindig próbálj immutable-t használni, mint a List vagy a Map. Azt gondolom észrevetted, hogy az interface típusokban nincs add és put. Okkal.
-
floatr
veterán
Volt már hasonló kérdésem saját osztállyal. (ősosztály metódus elérés, override)
Azt még mindig nem értem, hogy beépített osztályoknál mi a különbség a list1-list2 között, ha az egyiket List-be a másikat ArrayList típusba teszem. (ez a kérdés akár a Map/HahMap -re vonatkozhatna)
List<String> list1 = new ArrayList<String>();ArrayList<String> list2 = new ArrayList<String>();A list1 List típusú a fordító és a runtime számára, aminek nincsenek olyan metódusai, amiket a list2-ben megtalálsz. Pl. a java 8 szerint a forEach.
-
Szmeby
tag
A boolean-ből könnyen csinálhatsz 0, 1, -1 értékeket. Puskázva az Integerből
:public static int compare(int x, int y) {
return (x < y) ? -1 : ((x == y) ? 0 : 1);
} -
yossarian14
tag
Elakadtam a következő stream soron:
ArrayList<Literacy> list = new ArrayList<>();try {Scanner scanner = new Scanner(Paths.get("literacy.csv"));while (scanner.hasNextLine()) {String[] line = scanner.nextLine().trim().split(",");list.add(new Literacy(line[0],line[1],line[2],line[3],Integer.valueOf(line[4]),Double.valueOf(line[5])));}} catch (IOException ex) {System.out.println(ex);}list.stream().sorted((p1, p2) -> {return p1.getLiteracyRate() - p2.getLiteracyRate();}).forEach(l -> System.out.println(l));
A fordítási hibaüzenet: incompatible types: bad return type in lambda expression
possible lossy conversion from double to int
ALiteracyosztályban agetLiteracyRatedouble típus.Nem értem mi a baja két double kivonásával és visszaadásával? (int-el működne, de nem az a feladat)
Egy másik megoldás még ide, amit gyakran szoktak alkalmazni:
.sorted(Comparator.comparingDouble(Literacy::getLiteracyRate)) -
floatr
veterán
Metódus-referenciát akartam írni, de elbabráltam.
Ha a Literacy osztályban implementálsz egy static compare metódust a Double::compare mintájára (ahogy a lambdában csináltad), akkor úgy is lehetne a streames kód, hogy:.sorted(Literacy::compare)Rövidebb nem lesz összességében, de elegánsabb, és nálam egy kód reviewn is hamarabb átmegy

-
BE4GLE
senior tag
-
BE4GLE
senior tag
ArrayList<Literacy> list = new ArrayList<>();try {Scanner scanner = new Scanner(Paths.get("literacy.csv"));while (scanner.hasNextLine()) {String[] line = scanner.nextLine().trim().split(",");list.add(new Literacy(line[0],line[1],line[2],line[3],Integer.valueOf(line[4]),Double.valueOf(line[5])));}} catch (IOException ex) {System.out.println(ex);}list.stream().sorted((p1, p2) -> {return p1.getLiteracyRate() - p2.getLiteracyRate();}).forEach(l -> System.out.println(l));
A fordítási hibaüzenet: incompatible types: bad return type in lambda expression
ALiteracyosztályban agetLiteracyRatedouble típus.Nem értem mi a baja két double kivonásával és visszaadásával? (int-el működne, de nem az a feladat)
Egy kis magyarázat: A comparator mindig int visszatérési értékű. Az érték előjele mutatja meg, hogy merre néz a kacsacsőr. Ha nem primívet használsz, akkor az object rendelkezik egy compareTo metódussal aminek int a visszatérési értéke. Szóval ha double helyett Double lenne a property, akkor hívhatnád így is. p1.compareTo(p2). Vagy ha ez az egyetlen property akkor akár comparator nélkül is mehet: sorted()
-
BE4GLE
senior tag
p1.getLiteracyRate() - p2.getLiteracyRate()
Ehelyett írd ezt: Double.compare(p1, p2) -
Sirpi
senior tag
Megismerkedtem a "stream" technikával. Nagyon tetszik tizen- sorok helyett egy utasításba lefűzni a kódot.
A kérdésem, hogy ez a tömörség csak a forráskódot érinti, vagy a lefordult
bájtkód/végrehajtási sebességet is gyorsítja?
(Biztos össze lehet hasonlítani méréssel, de nem akarom feltalálni a kereket.
)Alapból a stream-nek van minimális overhead-je a hagyományos bejárással szemben, viszont sokkal jobban karbantartható kódot eredményez.
Másrészt ha nagyon heavy a stream kiértékelése (pl. sokmilliós rekordszám), akkor a .parallel() lépést beiktatva a stream-be párhuzamosítja a feldolgozást, és magszám-közeli szorzót lehet így elérni sebességben. -
Sirpi
senior tag
Egy kis stream alap...
A végrehajtásban a .map upperCase -ként fűzi, adja tovább a stream elemet. Ez eddig érthető(számomra). Az .anyMatch -nél nem értem, hogy a kiértékelt boolean eredmény mit jelent. A következő stream ciklusban megint az eredeti következő stream elem lesz manipulálva.
Hogy is van ez?Stream.of("d2", "a2", "b1", "b3", "c").map(s -> {System.out.println("map: " + s);return s.toUpperCase();}).anyMatch(s -> {System.out.println("anyMatch: " + s);return s.startsWith("A");});// map: d2// anyMatch: D2// map: a2// anyMatch: A2A stream-et egy iterátorként fogd fel, és a benne lévő lépések végrehajtódnak minden elemre.
Tehát minden elemre végre fog hajtódni először az upperCase, ami nagybetűsít. Ennek az eredménye megy át elemenként az anyMatch-be, ami megnézi, hogy az adott elem A betűvel kezdődik-e. Az anyMatch egy terminal operátor, vagyis zárja a stream-et, további lépést nem tudsz hozzáfűzni. A visszatérési értéke boolean:boolean anyMatch(Predicate<? super T> predicate)Tehát az egész stream kiértékelés eredménye egy true/false érték, és true akkor, ha valamelyik elem nagybetűsítve A-val kezdődik. Az első sor elejére ezt is írhatod:
boolean existsWithA = Stream.of("d2", "a2", "b1", "b3", "c")...És jelen esetben ez true-t fog visszaadni, de ha az a2-t kiszeded, akkor false-t.
-
Drizzt
nagyúr
Egy kis stream alap...
A végrehajtásban a .map upperCase -ként fűzi, adja tovább a stream elemet. Ez eddig érthető(számomra). Az .anyMatch -nél nem értem, hogy a kiértékelt boolean eredmény mit jelent. A következő stream ciklusban megint az eredeti következő stream elem lesz manipulálva.
Hogy is van ez?Stream.of("d2", "a2", "b1", "b3", "c").map(s -> {System.out.println("map: " + s);return s.toUpperCase();}).anyMatch(s -> {System.out.println("anyMatch: " + s);return s.startsWith("A");});// map: d2// anyMatch: D2// map: a2// anyMatch: A2anyMatch egy Predicate-et vár. A Predicate egy olyan függvény, ami valamilyen bemenetre egy booleanüt ad vissza.
Az anyMatch addig folytatja a kiértékelést, amíg a predicate igaz nem lesz. Tehát jelen esetben addig, amíg nem talál olyan elemet, ami nagy A-val kezdődik. Utána leáll a további feldolgozás, mert teljesen felesleges lenne. -
Lortech
addikt
Adott egy Counter és SubCounter, amely extendálja a Countert. Mindegyikben egy gc() methódus. A kérdésem, hogy a ciklusban (kérdőjeleknél), hogyan tudom az override-olt ősosztály gc()-t hívni?
ArrayList<Counter> cList = new ArrayList<>();cList.add(new SubCounter());cList.add(new Counter());for(Counter list:cList) {System.out.println(list.gc());??????????????}Itt a gc egy példányszintű metódus (instance method), ami késői kötést (late/dynamic binding) használ, így a Counter futásidejű típusa határozza meg, hogy melyik gc() metódus implementáció hívódik meg (polimorfizmus). Ha SubCounter újradefiniálta (override) a gc()-t, akkor ha a list változód futás idejű típusa SubCounter, akkor az override-olt változat fog hívódni, nem tudod meghívni a Counter gc() metódusát azon a példányon keresztül.
(azért írtam zárójeleket, hogy jobban utána tudj nézni ezeknek a fogalmaknak)
-
sztikac
őstag
-
floatr
veterán
Köszönöm, teljesen világos. Tehát a part.clear() helyett egy part = new ArrayList<>() a megoldás.
(Sajnos az elmélet és a gyakorlat még nincs szinkronban nálam.
Tudom, hogy referenciával megy az objektum másolás, de én foxi módra eltökéltem hogy átmásolódik az egyik lista tartalma a másikba.)Aztán ha ez megvan, jöhet a streames-collectoros megoldás is

-
Szmeby
tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni. A mellékelt txt részlet (recept) szerkezetet szeretném listába olvasni. (A receptek üres sor szeparáltak. Recipe osztály 1db arraylist példány változót tartalmaz.)
Pancake dough
60
milk
egg
flour
sugar
salt
butterMeatballs
20
ground meat
egg
breadcrumbsTofu rolls
30
tofu
rice
water
carrot
cucumber
avocado
wasabiA tervem: string listába (part) tettem a sorokat és file üres sor esetén ezt a listát odaadtam a recepies listának, ami az osztályt tárolja. A gondom, hogy a part.clear(); hívással az átadott referencia is megszűnik. Hogy lehetne ez jól megoldani?
public static ArrayList<Recipe> readRecordsFromFile(String fileName) {ArrayList<Recipe> listRecipes = new ArrayList<>();ArrayList<String> part = new ArrayList<>();try {Scanner file = new Scanner(Paths.get(fileName));while (file.hasNextLine()) {String[] str = file.nextLine().split(System.lineSeparator());if (str[0].equals("")) {listRecipes.add(new Recipe(part));part.clear();} else {part.add(str[0]);}}if (!part.isEmpty()) {listRecipes.add(new Recipe(part));}} catch (IOException ex) {Logger.getLogger(RecipeSearch.class.getName()).log(Level.SEVERE, null, ex);}return listRecipes;}A
partreferenciája nem szűnik meg, ha arra gondoltál. A belepakolt Stringeket a clear ugyan eltávolítja a listából, de apartél és virul. Egy referencia akkor szűnik meg, amikor semmilyen más élő objektum nem hivatkozik rá (mert mondjuk az utolsó hivatkozást is felülcsapod valami más referenciával).
Na meg a vezérlés kifutott a scope-jából is, ami a part esetén a metódus kapcsos zárójelei között található. (Ha a while ciklus kapcsos zárójelei közé tennéd a part deklarációt, akkor az lenne az ő scope-ja és minden körben új példány készülne belőle, de azt most nem akarod.)A csoda a
listRecipes.add(new Recipe(part));soron történik, apartreferenciáját megjegyzi a recipe ojjektum is - immáron nem csak apartváltozó fog arra hivatkozni -, az ő referenciáját pedig beledobjuk alistRecipeslistába, így az már nem vész el addig, amíg alistRecipeslétezik.Tehát a clear helyett bátran csinálhatsz egy új lista objektumot a
partváltozódnak, sőt illene is, ha nem akarod piszkálni a régi lista tartalmát, ami már alistRecipesbugyraiban pihen. -
BE4GLE
senior tag
Sok cég projektjébe be se lehet mergelni olyan kódot, ami nincs letesztelve. Szóval jobb ha megbarátkozol velük, és úgy általában a TDD-vel, mert ha csak nem valami kontár projekten dolgozol, akkor legalább egy code coverage ellenőrzés le fog futni a projekten.
-
Szmeby
tag
A
containsteljeskörűen működik. Ha belenézel azObjectosztályba (ami minden osztály őse), láthatod, hogy azequalsmetódus referenciák egyenlőségét vizsgálja - lévén más információja nincs az osztályról. Azt csinálja, mint amit az == operátor.Tehát az
equalsés egyben acontainsalapértelmezett működése az, hogy csak akkor tekint két objektumot egyenlőnek / a lista egy tagjának, ha az az objektum ugyanaz az objektum, mondjuk úgy, hogy ugyanazon a memóriacímen található adathalmaz.Abban a pillanatban, hogy kiadod a
newutasítást, a jvm egy vadonatúj objektumot fog gyártani neked. Még ha ugyanazt a szöveget adod is meg neki a könyv címe paraméterben, még ha ugyanaz az évszám, még ha látszólag ugyanúgy is néz ki az az objektum, mint egy másik, a referenciájuk eltér, hiszen anewutasítással ezt kérted a jvm-től, egy új objektumot.A referencia alapú összehasonlítás időnként hasznos dolog, de a modelljeinkben többnyire nem ez a legjobb megoldás. Ezért készítünk az objektumainknak saját
equalst, amikor azokat egymással össze akarjuk hasonlítani, és azt várjuk el tőle, hogy egyenlőnek tekintsen két könyv objektumot, ahol a cím és az évszám egyenlő. Ezt sajnos meg kell írnod, mert a jáva túl buta, hogy kitalálja a programozó gondolatait, elvárásait.
(És készítünk nekik saját hashcode implementációt is, amikor azokat mondjuk HashSet-ben kívánjuk gyűjtögetni, vagy HashMap kulcsaként akarjuk felhasználni.)Tehát a
Book b1 = new Book("a", 1);és aBook b2 = new Book("a", 1);eltérő referenciával bír, az alapértelmezettequalsszerint ők különböző objektumok. Míg aBook b3 = b1;ugyanazzal a referenciával bír, mint a b1 objektumod, az alapértelmezettequalsszerint ők ugyanazok az objektumok. -
Drizzt
nagyúr
Mindössze két tag változó van a Book osztályban:
private String name;private int publicationYear;
-----------------------------------------------------------//------------@Overridepublic boolean equals(Object obj) {if (this == obj) {return true;} else if (!(obj instanceof Book)) {return false;}return (((Book) obj).name.equals(this.name) && ((Book) obj).publicationYear == this.publicationYear);}Akkor nem értem a problémát, nálam teljesen jól működik:
Name (empty will stop):
mybook
Publication year:
1
Thank you! Books added: 1
Name (empty will stop):
mybook
Publication year:
1
The book is already on the list. Let's not add the same book again.
Name (empty will stop):
Thank you! Books added: 1
Name (empty will stop):
yourbook
Publication year:
2
Thank you! Books added: 2
Name (empty will stop):
mybook 1
yourbook 2(Thank you! Books added: egy picit félrevezető kiírás, mert akkor is jön, ha nem adtunk hozzá semmit)
-
Drizzt
nagyúr
A contains megmondja, hogy érték alapján van-e egyező elem az adott kollekcióban azzal az objektummal, amit paraméterként kapott. Azt, hogy érték szerint megegyezik-e valami, az equals metódus jelenti a Javaban. Ha van szerinted jó equals és nem így működik, akkor mutasd meg az equals-odat.
-
Drizzt
nagyúr
Egy kis szakértést szeretnék kérni, mert nem tudom megfejteni miért nem akar a contains metodus nekem működni.
(book class a simple pojo)public static void main(String[] args) {Scanner scanner = new Scanner(System.in);ArrayList<Book> books = new ArrayList<>();while (true) {System.out.println("Name (empty will stop):");String name = scanner.nextLine();if (name.isEmpty()) {break;}System.out.println("Publication year:");int publicationYear = Integer.valueOf(scanner.nextLine());Book book = new Book(name, publicationYear);if (books.contains(book)) {System.out.println("The book is already on the list. Let's not add the same book again. \n Name (empty will stop):");} else {books.add(book);}System.out.println("Thank you! Books added: " + books.size());}for(Book b:books) {System.out.println(b.getName() + " " + b.getPublicationYear());}}Az Arraylist contains hasznalja az equalst. Ha nincs korrektul implementalt equals a Book classban, akkor csak abban az esetben fog igazat adni, ha ugyanazt a referenciat tartalmazza az egyik, meg a masik book. Erdemes viszont akkor mar hashCode-ot is implementalni, mert mas kollekciok hasznalhatjak azt is a contains eldontesehez.
-
Sirpi
senior tag
-
BE4GLE
senior tag
-
floatr
veterán
Az OCP a nüansznyi kis apróságokkal szivat, hogy relevánsnak tűnjön laikusok szemében. Ilyen a pointeres őrület is, amivel egy jól képzett fejlesztő is elvétve találkozik (ha egyáltalán).
-
Aethelstone
addikt
String s1=new String(args[0]);
String s11=new String(args[0]);
System.out.println(s1.intern() == s11.intern());
String s2="alma";
System.out.println(s1==s2);
}(a main "alma" paraméter kap.)
1. Tudna valaki magyarázatot, miért lesz a konzol kimenete a true/true a fenti esetben?
Úgy tudom a String immutable. Az s1 a heap-en jön létre az s2 literál az SCP-n ül.
Az intern() miatt átkerül az SCP-re?
2. Amit végképp nem értek, ha a 3.és 4.utasításokat felcserélem akkor true/false a kimenet.
Engedjük el a string == -t :)
-
Foglalt név
addikt
String s2="alma";
1. Tudna valaki magyarázatot, miért lesz a konzol kimenete a true/true a fenti esetben?
Úgy tudom a String immutable. Az s1 a heap-en jön létre az s2 literál az SCP-n ül.
2. Amit végképp nem értek, ha a 3.és 4.utasításokat felcserélem akkor true/false a kimenet.
Ez egész jó ki feladat.
Szóval a programban nem szerepel a 4. sorig "alma", ezért a közös String poolban sem.
Mivel az 1. és 2. parancs a new kulcsszavat használja, ezért mindkét String a heapbe kerül.
Az intern, amíg a pool-ban nem szerepel az érték, átrakja oda. Ergo az s1 átkerül, az s11 nem, az s2 pedig az intern után van, ez csak rámutat az s1-re.
Ha felcseréled a 3. és 4. parancsot, az s2 már az s1.intern előtt megcsinálja az almát a pool-ban, így az intern nem fogja az s1-et átmozgatni, ergo 3 különböző memóriacímet foglalsz (1-et a pool-ban kettőt pedig a new-k miatt a HEAP-ben).Ki tudod próbálni ha az s11 és s2 közé is raksz "=="-t
-
mobal
nagyúr
String s2="alma";
A literalon és heapen létrejött string attól még ugyanaz?

Amúgy stringet így kéne hasonlítani
s1.equals(s2). -
Drizzt
nagyúr
IntelliJ-ben a funkció neve parameter hints. Máshol nem biztos, hogy ugyanígy hívják.
-
mobal
nagyúr
Nem talál drivert. Ezt próbáltad már?
-
mobal
nagyúr
Nem értem a maven típusú projeknél a következőt.
Javafx alkalmazást készítek (netbeans 11, openjdk12). A projektnél nem tudom az OpenJavaFXsdk/lib mappámat betenni dependencinek, hanem csak a listából felkínáltakat. Querizek és a felhozott org.openjavafxkerül be. (Ezzel is teljesen jól is működik az alkalmazás.)
A kérdésem, hogy ennek így kell működnie? Nem is kell külön jfxsdk-t letölteni, hozzáadni?Igen. [link]
-
Drizzt
nagyúr
Nem fogalmaztam egyértelműen, mert nekem elégséges a beágyazott derby is. Közben kiszenvedtem, hogy a maven projectben már függőségként kell a megfelelő .jar -t hozzáadni. (régebbi videókban lib)
A connection teszt továbbra is kivétel ad.
Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:derby:c:\\Users\\User1\\JavaDerbyDB\\test;create=true");Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError:
org/apache/derby/shared/common/security/SystemPermissionMi a baja ennek a hívásnak?
Nem talalja a hivatkozott osztalyt. Vagy nincs a classpathon, vagy meg azt is irjak, hogy JAVA_HOME nem jdk-ra allitasar okozhatja. Mavenben milyen scopepal van a dependencia?
Megprobalod az itteni nyitoposzt aljan levo pontos verzioszammal is a derbyt? [link]
-
Aethelstone
addikt
Nem fogalmaztam egyértelműen, mert nekem elégséges a beágyazott derby is. Közben kiszenvedtem, hogy a maven projectben már függőségként kell a megfelelő .jar -t hozzáadni. (régebbi videókban lib)
Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:derby:c:\\Users\\User1\\JavaDerbyDB\\test;create=true");Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError:
org/apache/derby/shared/common/security/SystemPermissionMi a baja ennek a hívásnak?
Class.forName megvót? Bár igazából nem kellene....
-
skoda12
aktív tag
A derbyshared libet is add hozzá a maven projekthez.
-
skoda12
aktív tag
-
Lortech
addikt
StackOverflowError, ahogy a neve is mutatja, nem exception, hanem Error -> Throwable.
A catchben StackOverflowErrort, Throwable-t vagy Errort próbálj elkapni. -
E.Kaufmann
veterán
Gondolom levágja az elejét és csak az utolsó bájtot tartja meg (na ez megint jó kérdés, hogy a jvm milyen sorrendben tárolja a bájtokat és meg nem mondom). Ha a végét vágná le, akkor nem váltana előjelet, legalább is ha elől (bocs a pontatlanságért, talán "most significant bit"-nek lehetne nevezni, balról az első
) van az előjelbit.
Majd ha ráér egy okos, írja le mert én is kíváncsi vok
-
disy68
aktív tag
Tudna valaki segíteni, hogy kell Netbeans alatt a 9-es JAVA platformot beállítani. "Rámutatok" a JDK folderre, de így a projects -> properties -> libraries-ben hiába választom ki a beállított 9-es platformot nem találja a java.lang csomagot. Kicsit fura, hogy separáltam van a JDK és a JRE.
Rendes támogatás majd a Netbeans 9-es verziójában lesz. Az early access verziókhoz itt egy leírás. Amúgy a Netbeans használja a jre-t, a fejlesztéshez kell a jdk. Nem furcsa dolog, a Netbeans futásához kell egy bizonyos verziójú jre, míg a cél platform java verziója ettől lehet eltérő.
-
cigam
titán
Passz. A részletekre nem kérdeztem rá, csak arra, hogy lesz-e új kiadása, ahogy az eredetinek is van már 6-os.
Miért jó ha double és float típusokat normál alakban tárolják?
Csak az bennük a "poén", hogy pár biten hatalmas számokat tudnak tárolni?+ próbálgatom a "Milliomos" programot, de nem engedi keverni a float, és double értékeket. Pl.Nem engedi futtatni, ha a double-t lecserélem float-ra.
class Milliomos {
public static void main(String args[]) {
double összegASzámlán;
összegASzámlán = 50.22;
összegASzámlán = összegASzámlán + 40000000;
System.out.print("A számládon ");
System.out.print(összegASzámlán);
System.out.print(" Ft van. ");
}
} -
A lenti kód comment részben szeretném a Button objektumon elkapott mouse esemény is használni.
Ebben szeretnék egy kis segítséget kapni.public class AmicusFXMLDocumentController {
@FXML
private Button buttonMemoryLocation1;
public void initialize() {
//handle
buttonMemoryLocation1.addEventHandler(MouseEvent.MOUSE_PRESSED, mouseEvent -> {
System.out.println("Event " + mouseEvent);
});
}
@FXML
private void buttonsMemoryLocation(ActionEvent event) {
if ((Button) event.getSource() == buttonMemoryLocation1) {
// itt szeretném elkapni, hogy az addEventHandler elsült
}
}
}Célszerű akkor nem kiprintelni, hanem a megfelelő helyre irányítani az eseményt.
public class AmicusFXMLDocumentController {
@FXML
private Button buttonMemoryLocation1;
public void initialize() {
//handle
buttonMemoryLocation1.addEventHandler(MouseEvent.MOUSE_PRESSED, this::buttonsMemoryLocation);
}
@FXML
private void buttonsMemoryLocation(ActionEvent event) {
if ((Button) event.getSource() == buttonMemoryLocation1) {
// itt szeretném elkapni, hogy az addEventHandler elsült
}
}
} -
mdraco
őstag
A tanfolyamok (Oracle) horror áron vannak. Torrent segítséggel pdf-ben letölthető a több tizezerforintos könyv (OCA/OCP) e- változata. Azt keményen végig kell tanulni (önállóan). Én most pont azt gyötröm.
Érdemes lemérni a tudásod a fejezet végén található kérdésekkel. Ha nagyon pengén megy minden,akkor kell nekiugrani az Androidnak. Addig csak kínlódás. (Én így jártam.
)Ha a két könyvet (OCA, OCP) végigtanulom. Utána mit ajánlottok? Lehet ennyi tudással munkahelyre jelentkezni? Van olyan hely?
Mérnökként végeztem, a szakmában dolgoztam, felmondtam, hogy időm legyen önállóan tanulni. -
nhpeti
tag
-
Ablakos
addikt
Próbálok linux Mint alá betelepíteni egy javafx fejlesztőkörnyezetet. (Netbeans 8.1 repobol +oracle jdk 8.) Ha checkout-olok egy létező javafx projectet az rendben működik. Új javafx projectet viszont nem tudok létrehozni. Hiányzik a Netbeans alatt az new project -> javafx wizard. Mit kell még beállítani, hogy legyen ilyen menüpont?
Hopp, kapkodtam. Itt a pluginok nincsenek bekapcsolva alapból, mint windows alatt. Megoldva.

-
trisztan94
őstag
Azért, mert amikor az i-nek a j-t adod értékül, akkor a metódus scope-jában lévő i változónak az értékét állítod.
Helyette:
this.i = j; - ezzel az osztályszintű változóra hivatkozol.Pár dolog:
Kétszer van definiálva az i.
Miért tömb az i és a j?
-
floatr
veterán
Swinggel barátkozom. Legenerálta a kívánt gui objektumokat, és hozzáadtam az eseménykezelőket is. A kezelőket letettem a metódus végére, mert egymásra hivatkoznak. Igazából a működéssel nincs baj, de a source/design váltás elment. Nem bírom sehogyan rávenni az eclipset, hogy parsolja vissza a design nézetet.
Lehet, hogy nem szabad hozzápiszkálni a generált kódhoz, vagy nem tudom mi van ezzel?Az ritkán szokta hozni az elvárt eredményt. Konkrétum nélkül annyit tudnék a dologhoz tenni, hogy GUI builder-ek nem szokták szeretni, ha belepiszkálsz, vagy más builder kódját akarod megetetni vele. Olyan is van, ami metaadatokat tárol a kódban, vagy járulékos fájlokban, és ha ezeket babrálod, kiesik a szinkronból.
-
Mukorka
addikt
Nem értem miért rossz a következő mysql lekérdezésem. NullPointer Exception a jutalmam.
package main;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.SQLException;
import query.Query;
public class Main {
public static void main(String[] args) throws SQLException {
Query query = new Query();
ResultSet res = query.getAllCountries();
while (res.next()) {
int cid = res.getInt("country_id");
String name = res.getString("name");
System.out.println(cid + "\t" + name);
}
}
}
package query;
import java.sql.Connection;
import java.sql.DriverManager;
import java.sql.ResultSet;
import java.sql.SQLException;
import java.sql.Statement;
import dbcfg.DbCfg;
public class Query {
private Connection connection;
public void connect() throws ClassNotFoundException, SQLException {
Class.forName(DbCfg.DRIVER);
Connection connection = DriverManager.getConnection(DbCfg.URL
+ DbCfg.DB_NAME, DbCfg.USER, DbCfg.PASSWORD);
}
public ResultSet getAllCountries() throws SQLException {
Statement s = connection.createStatement();
return s.executeQuery("Select country_id from countries");
}
}
package dbcfg;
public class DbCfg {
public static final String URL = "jdbc:mysql://192.168.1.80:3306/";
public static final String DB_NAME = "country";
public static final String DRIVER = "com.mysql.jdbc.Driver";
public static final String USER = "java";
public static final String PASSWORD = "java";
}Ránézésre azért mert nem hívod meg a connect függvényt a lekérdezés előtt így a connection null. Sőt, ahogy látom ott egy lokális változó a connection, így akkor se működne ha meghívnád

Érdemes lenne továbbá egy lezáró metódust is csinálni, ahol meghívód a close fv-t a connection-ön.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- PlayStation 5
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Ne késd le a határidőt! (Secure Boot 2026)
- Steam topic
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- OLED TV topic
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- További aktív témák...
- 24 magos AMD Threadripper alapú munkára kiváló félgép, 128GB RAM-mal
- HP ZBook Fury 15 G7 i7-10850H 32GB 512GB SSD Quadro T2000 4GB FHD HUN bill, szép állapotban eladó
- Eladó MacBook Pro 16,1 2019 CTO
- új 0 km es garanciás lenovo loq rtx 5050 8gb
- Eladó teljesen újszerű karcmentes Samsung Galaxy Watch Ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook Air 13" M4 10cCPU/10cGPU / 16GB / 256 GB - www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok
- Dell Precision 7550,15.6",FHD,i7-10850H,16GB DDR4,512GB SSD,Quadro T2000 4GB VGA,WIN11, 2 KAMERA
- INTEL Core i7-13700F 3.40GHz LGA-1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) OEM CPU!
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

/srv/java/CSV/opencsv-5.12.0.jar
A workspace utf8 kódolásra van állítva. A fájlrendszerre nem tudja kiírni az IDE a nevet. Mit lehet ezzel tenni?

)
Tudom, hogy referenciával megy az objektum másolás, de én foxi módra eltökéltem hogy átmásolódik az egyik lista tartalma a másikba.)
Előtte nem tudtam, hogy a contains (teljeskörű) működéséhez azt is meg kell írni.