- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
parandroid #98 üzenetére
Jó lenne még megtudni, hogy a hasonló törvénysértések esetén kihez lehet fordulni feljebbviteli jogorvoslat céljából.
Azt azért Te is beláthatod, hogy ha az embernek jogai vannak, azt tűzzel-vassal be kell tartatni. Az említett topik túl általános ahhoz, hogy egy főként jogászati alapkérdést megvitassunk benne.
Azt már kiderítettük, hogy semmiféle jogalapja nincs a protestálásnak.
De tudniuk KELL a mai diákoknak, hogy az ilyen nyilvánvaló egyenlőtlenség esetén hova, kihez forduljanak, hogy a tanárból a sz.rt is ki lehessen perelni.
Sipi -
eXodus
őstag
válasz
parandroid #98 üzenetére
Ja hát akkor jogszerű volt az akinek igazolással írtak be ...
-
Hequila
őstag
válasz
Old Death #96 üzenetére
A helyszín Kelet-Magyarországon van, az ország egyik legszegényebb megyéjében -> munkalehetőség = 0.
Mint mondtam, a tudással nincs gond, nem rossz az oszályátlag.
Nem akadtam fel azon, hogy kaptunk néhány sor méltató szöveget egy kis kék könyvbe, egyszerűen KÍVÁNCSI voltam, hogy jogszerűen járt-e el a tanár. -
Old Death
senior tag
nem az a gond, hogy vannak a diákok és a felnőttek (pfúj!)
hanem az, hogy az érettségi után az ember mindent lazábban vesz, pedig ugyanúgy van kötelesége
otthon nem ülhetek, valamit csinálni kell
nagyon sokan vannak/voltak/lesznek a helyedben és ők meg tudták oldani: vagy maradtak valamelyik suliban ötödéven és elvégezték ugyanúgy mint az előtte lévő 12 év sulit vagy elmentek dolgozni addig amíg fel nem vették felső oktatási intézménybe
Lazaság van az igaz, de ne feledd el, ez is ad valamilyen papírt és a nem tudásra nem lehet kapni. A lazaság mértékegységét a tanár állapítja meg. most kaptatok egy pofont na bumm, megy tovább az élet. (egyébként továbbra sem értem, hogy miért gáz egy szaktanári amikor az csak a magatartás jegyhez van köze, na mindegy, valahogy olyan érzésem van, hogy van a két oldal és elbeszélnek egymás mellettoldy
-
MyKonzerv
senior tag
pont mostanában gondolkodtam rajta, hogy mennyi ilyen topic nyílik...valaki felháborodik (vagy sem) valamin, közli velünk és mindenki egymás torkának esik
ilyen volt pl. a hurrikános topic[link], a piás totyik [link]
mindegyiken felkapta a nép a vizet, ment az eszetlen irogatás, elszabadultak az indulatok, sztán minden elcsendesült, mert nem szóltak már róla a hírek...
és a topicok szép lassan elsüllyedtek...
gondoltam nyitok egy Elsüllyedt topicok topicot, de úgyis elsülyledt volna, miután pár lelkes ember pár 100 szerinte fontos,de elsüllyedt topicot linkelt...
csak ennyit akartam -
sasa311
veterán
Egy óra akkor van megtartva, ha órarend szerinti időpontban a tanár bennt van. Tök mind1, hogy hányan hiányoznak, a tanár beírja a hiányzókat és kész. Ha akarja beírja a naplóba, hogy mittudomén, ma a makroökonómia 5-ös tételt vették, és köv. órán feleltet belőle. Miért is ne tehetné meg. Ja, kisfiam, hogy hiányoztál? Be kellett volna pótolni.....
Kb ennyi. Igazolatlan pedig jár mindenkinek, akinek nincs igazolása a hiányzásra.
Viszont karót nem lehet adni olyan diáknak, aki nincs jelen az órán (persze a megírt és akkor a kijavítot dolgozat nem számít)
-
Hequila
őstag
Félretéve az eredeti kérdésemet:
Olyan szaga lett (számomra) a topicnak, hogy vagyunk mi tanulók, és vannak a felnőttek. Ez a két réteg a végtelenségig utálja egymást, és mindig rosszat akar a másiknak? Miért fáj az másnak, hogy esetleg vannak akik élvezik az 5. év lazaságát? Miért dögöljön meg a szomszéd tehene is, ha a miénk megdöglött? Itt ismét kiütközik a magyar mentalitás.
Eddig a négy év alatt összesen volt vagy 4 igazolatlanom, komolyan vettem (talán túl komolyan is) a dolgokat. Most talán kijár egy kis pihi (amit talán a felnőttek nem így gondolnak). Azért maradtam 5. éven, mert otthon nem ülhetek, valamit csinálni kell! A tanulmányi eredményekkel nincs gond (osztályszinten). -
törölt tag
No azért ezt nem lehet fekete-fehér elven leírni, iskolája válogatja.
Nekünk volt egy-két embertelen szar tanárunk gimiben, aki direkt szopatásra ment, ettől függetlenül senkinek nem jutott eszébe, hogy ő maga ellógjon dogáról, kollektíven meg pláne. Ha az az egy tanár rosszul adja le az anyagot, akkor nem nehéz elérni, hogy kitegyék, mi kétízben is csináltunk ilyet. Ha az összes tanár ilyen, akkor iskolát kell váltani...
Még mielőtt bárki azt hinné, hogy a tanárok mellett kardoskodom: mindig hibás a tanár is, erre remek példa egyetlen jó tanár a suliban. Nálunk volt egy kifejezetten jó tanár. Kivétel nélkül mindenki tanult nála, pedig nem volt vasszigor.
És még valami: az iskola intézményét nem lehet jogokra és kötelezettségekre felépíteni. Ha egy tanóra nem partnerség alapú, a tanár nem tanítani, hanem pénzt keresni jár az iskolába, a diák meg nem tanulni, hanem melegedni, akkor beszélhetünk itt mindenféle jogról meg kötelezettségről, úgysem fog működni a rendszer. -
faster
nagyúr
Hüje tanárok!
-
Loha
veterán
Ezt teljesen komolyan gondolom. KIzárt dolog, hogy egy osztályban 30 logós nemtanulok hozzáállású diák legyen. -> A tanár a hunyó...
Testületileg karóaztán megint jó ötlet, ez csak arra jó, pár elit sulit kivéve, hogy évégén jó szar lesz az osztályátlag abból a tárgyból, meg többen buknak.
És az ofő mit csinál? ''Igen gyerekek tudom...'' ennyi...
Egyébként ki a francot érdekel egy szaktanári figy.? Szart se ér, a karó viszont már gázos...
Egyébként ha senki nem megy be órára, akkor szerintem hivatalosan nem is volt óra, magyarul nem lehet igazolatlant sem adni...[Szerkesztve]
-
Hequila
őstag
Nem értem a gúnyos hozzáállásod. Talán téged bárhol sért a topic? Vagy csak megszokásból vagy cinikus? Egy egyszerű eldöntendő kérdést tettem fel az elején, amire IGEN vagy NEM választ vártam. Ezt meg is kaptam. Innentől kezdve az én ügyem lezárult, de már jelentkezett más, akinek problémái vannak egy oktatási intézményben. Mint az elején írtam, gyűjtőtopicnak szántam, ha figyelmesen elolvastad volna, Te is tudnád.
Egyébként nem bántam meg, hogy nem mentem/mentünk be az említett órára, egyébként is péntek utolsó óra volt, ha visszatekerhetném az időt, akkor sem cselekednék másképp. -
lorcsi
veterán
Milyen mélyen szántó gondolatok vannak itt
-
Fred23
nagyúr
De erről beszélek ! Se komoly,se konkrét célja nincs a legtöbb 18 éves embernek,ám attól még meg lehet érteni őket,és nem tudom miért,de elfogadás és megértés helyett itt legtöbben elküldenék őket olyat dolgozni,amitől szabadulni akarván bárhová elmennek inkább majd tanulni,de az nem lesz nekik az igazi,és később teszi tönkre őket -és mondjuk a családjukat-,ez a régi,felelőtlen,de fiatalságuk miatt érthető és bocsánatos döntés.
-
Sipi
addikt
Csakhogy értsd meg, 18. életévedig lehetőséged van rá, hogy azt csináld, amit akarsz. Válthatsz iskolát, tanulhatsz mást.
Sőt, mint az ma divatos, csinálhatsz semmit.
Utána nem lesz lehetőséged! Egy nagy rakás tróger leszel, ha ellógod az addigi idődet. És nem kell naponta 14 órát könyv előtt görnyedni, egyszerűen csak olvasni kell, érdeklődni, tanulni.
Nem hiszem el, hogy a mai világban az intelligenciahiány örökletes betegség lenne. Nézd meg a legtöbb fiatalt: kommunikációra képtelen. Nem képes írni, beszélni, a gondolatait kifejezni. Nem hajlandó tanulni, így nem is fejlődik.
Semmi gondom vele, mindenki azt tesz magával, amit akar. Csak azért valahol elkeserítő... A baromi nagy jogvédésből lesz a sok, szép, beszéd- és gondolatképtelen felnőtt ember.
18 éves korig az ember tudja, mi nem akar lenni. Semmi. Legkevésbé felnőtt. Ez azonban - valljuk be -, elég szegényes jövőkép...
Sipi -
finest
addikt
Nem toom, h ez miként lép életbe, minket a nevelőtestületin úgy informáltak, h jövőre aktuális a dolog és ennek értelmében ténykedünk is.
Az eltanácsolással az a baj, h ha mi küldünk, ők is küldenek. Ez csere alapon működik és egy hülyegyerekért senki sem ad egy jót...képzelheted.[Szerkesztve]
-
luciferc
őstag
az újabb esély a későn kapcsolóknak az, hogy lehet többször felvételizni, de nem az, hogy 5. éven lóghatnak. Te igazságosnak tartod, hogy míg valaki látástól-mikulásig tanul 4. éven, hogy felvegyék, addig a másik (aki ''nem tudta mit akar'' 4. éven sem - általában inkább keveset tanult) szép nyugodtan 5. éven fel tud készülni? ennyi erővel mindenkinek járna a nyugodt felkészülés, de nem, a többség érettségi meg minden más mellett készül fel.
-
sasa311
veterán
már most is 18 a korhatár
16. év alatt is kitehetnek bárki (úgy hívják, hogy eltanácsolás, átiratják másik iskolába a nebulót, hogyha egyik iskola sem veszi át, akkor a kerület (vagy település) azon iskolájába iratják be, ahova automatikusan kerülnek a tanköteles diákok, akiket nem vettek fel sehova - ilyen suli pl. a IX: kerületben a gettó közepén van... Hát mit mondjak, senkinek nem kívánnám...) -
Fred23
nagyúr
Bizonyos mértékig igazat adok Neked,de itt arról van szó,hogy az egyén egész élete mehet tönkre egyetlen hibás döntéstől,és nem biztos,hogy valaki boldog lesz attól az életpályától,amit mások jelölnek ki a számára,viszont 18 évesen csak azt tudja,hogy mi NEM akar lenni.Én ezért nem sajnálnék pár elnézőbb,lazulós évet a fiatalságtól;kell az az idő,hogy utána örömmel dolgozhasson egész életén át,és ne legyen depressziós,elkeseredett,mások életkedvét is elvevő,negatív ember.
-
finest
addikt
16 év alatti korlát van. Jövőre emelik csak fel 18-ra. Mivel nem vagy tanköteles, nem kell iskolába járnod. Minek mentetek ötödikbe, ha nem érdekel benneteket? -Nyilván, mert máshova nem sikeredett... ez van, majd nekifuttok megint, addig meg tessék eldönteni, h mit akartok!
A tanárokat meg ne szivassátok akarattal, mert nincs is más bajuk, csak a kallódó technikusok pátyolgatása. Gondold már el, h 16 év alatt nem tehetnek ki senkit - és azokból sok van -, az áthelyezés a kicsiknél irtó macerás, belőletek van egy osztály, és nem vagytok tankötelesek, szal én nem számítanék kegyességre... (A sulinak már megvan a ''fejadagja'' utánatok, szal nincs oka, h akaratotok ellenére benntartson benneteket.)
(Tanköteles korúak lógása irtó sok papírmunkával jár. Szülői értesítők, jegyzői értesítők, fegyelmi tárgyalások, fellebbezés miegymás. 16 év felett elég egy fegyelmi -de nem kötelező, előfordulhat, h kapsz egy levelet, h a névsorból töröltek!-, fellebbezni nincs értelme, kihúznak a névsorból és passz.)[Szerkesztve]
-
lapa
veterán
ó, egy igazi csapat felnőtt. akik mint ismerősömék hatéves gyermeke durcából nem mennek be órára. mi volt? az egyetlen okos osztálytárs beteg lett és csak ennyire futotta nélküle? legalább utólag átgondolhattad volna és akkor talán nem nyitsz totyikot ilyen okosságoknak... egyébként elég vészes dolog a beírás. nekem gimi 2. osztályban új ellenőrzőt kellett nyitnom mert annyira közlékenyek voltak a tanárok. mégse sírt a szám, ha jogos volt. persze általában az volt.
-
luciferc
őstag
Tudod, akinek komolyak a céljai, és nem csak azért akar bekerülni a felsőoktatásba, hogy pár évet még ellébecoljon, az bizony be fog járni 5. éven is órákra, és megírja azokat a dogákat. Mert bőven tud még suli után is tanulni, és összeteszi a két kezét, hogy nem 8-10 óra meló után kell mindezt megtenni. akármilyen szar is az adott tanár. ennyi tartás kell legyen egy felnőtt emberben. szvsz.
-
Sipi
addikt
És ha 18 éves korodig nem tanulsz, lógsz, jogaiddal vered a mellkasod, úgy gondolod, majd 40 éves fejjel fogod elkezdeni a bűnbocsánatos mea culpát? Késő lesz... Pont ezért volt jó a korai idők nemdemokratikus intézményrendszere. Mivel javarésze egyszerűen nem képes eldönteni, mi a jó neki, igenis, másoknak kell.
Ha nem tetszik neki, mert a szülei/stb. nem tanították meg rá, akkor pedig viselje a következményeit. Ha túl későn, akkor pedig sajnálom - tudod, aki izé, bumbum meg.
Vagy betokozódsz egy nem demokratikus, de a későbbiekben hasznodra váló rendszerbe, vagy megszöksz belőle. De akkor utána ne jajongjon senki.
Sipi -
sasa311
veterán
Első részre: Igen, teljesen jogszerű, hogy figyelmeztetőt adott. Ezzel nem is lehet mit kezdeni.
És nem csak a 18 éven felüliekre vonatkozik. 30 igazolatlan óra után kirúg(hat)nak. Az igazgatóság dönti el. De a magyar iskolákban (legalábbis felénk) olyan a helyzet, hogy csak azt rúgják ki, aki már tényleg tarthatatlan, mert szükség van a fejkvótákra (az önkormányzatok már nem egy fix összeget adnak a fenntartásra, hanem xxxxx forintot/tanuló).
De eltávolítható végső esetben az a tanuló is, aki tanköteles (18<) -
eXodus
őstag
Persze az aenkinek sem tűnt fel, hogy ha egy osztály úgy dönt, hogy nem vesz részt egy órán akkor annak valamilyen oka is lehet.
Persze joga van a diáknak QSSban lenni. És a tanár a sértett ''áldozat''.
Ez EU-s MO 2006. -
Sipi
addikt
Abban a pillanatban, hogy valaki érett, felnőtt, tudatosan gondolkodóvá, vagyis a Te értelmezésedben 18 évessé válik, azt csinál, amit akar.
Elmehet nyugodtan szenet lapátolni egy multihoz.
Csak ne lepődjön meg, hogy az első helyen, ahol a jogait kezdi el emlegetni (anélkül, hogy bármit is teljesített volna), úgy hajítják ki, hogy visszanézni sem lesz ideje.
De nyugodtan, úgy látszik, a mai iskolák az önkiteljesítés eszközeivé váltak. Amit később nem tehet meg, azt itt kell kiélni. Rajta hát, előre, szép, új nemzedék, rajzzatok ki, fénylő tekinteteteket vessétek a világ szennyének megjavítására!
De van egy olyan sanda gyanúm, hogy az újkeletű előkelőségeinket nem ily magasztos célok vezérlik.
Esetleg inkább az ''én vagyok a én'' kezdetű nótát akarják írni?
Sipi -
Hequila
őstag
Akkor pontosítsunk:
Nem voltam ártatlan áldozat, akit a csúúnya rosszfiúk belevittek egy gonosz dologba... Mondjuk úgy, hogy erőteljesen nem volt ellenemre a lógás.
Nem azt kérdőjeleztem meg, hogy megérdemlem-e a szaktanárit, hanem, hogy van-e joga a tanárnak azzal jutalmaznia. Aláírom, hogy megérdemlem, még talán többet is.
Fitnes: ez a 30 igazolatlan utáni kirugás most megfestette a gatyámat! Minket úgy világosítottak föl az idén, hogy nincs ilyen igazolatlan korlát... De akkor ez ezek szerint csak a 18 év alattiakra vonatkozik az ''unlimited'' igazolatlan? -
Fred23
nagyúr
Így gondolom,igen.Mindenkinek van valami célja az életben,és minek vacakoljon az ember azzal,aminek számára semmi értelme sincs,nem abból fog megélni,és nem is érdekli.A nyelvtanulás például sokkal hasznosabb tevékenység,mint egy olyan ötödév,aminek később nem veszi hasznát,és nem a figyelmeztetés/intő/etc. miatt,de igenis fel lehet háborodva,ha egy kalap alá veszik azokkal a nyelvtanulót -és mondjuk leordítják a lábáról a beírás mellett-,akinek egyszerűen mások az igényei,mások a céljai,és bevallottan ezért lóg.( Ez most nem a topiknyitóra vonatkozik konkrétan.)
Miért nem adjuk meg minden 18 évesnek ? Mert nincs rá pénz sajnos.
Abban mondjuk igazad van,hogy nem az a célja az államnak,hogy lógósoknak adjon egy extra évet.[Szerkesztve]
-
luciferc
őstag
mert én továbbra se tartom hibásnak,aki nem jár be ilyen ötödéves dolgokra,ha hasznosabban is töltheti az időt.
Hm. akkor miért is nem adjuk meg ezt a lehetőséget minden 18 évesnek? papíron járna iskolába, annak minden előnyével (diákigazolvány, stb), amúgy meg azt csinál amit akar. így gondolod?
mod: ja, és az ''ilyen ötödéves dolgok'' nem azért vannak, hogy egyesek itt töltsék el az időt felvételiig, hanem azért, hogy szakmát adjon embereknek.[Szerkesztve]
-
Sipi
addikt
Ja, értem. De hát az iskola nem is demokratikus intézmény!
Nagyon szép lett volna, ha a hadsereg is demokratikus baromkodásokkal lett volna tűzdelve...
Joga nincs. Az egy dolog, hogy pl. a HÖK, DÖK egyre több jogot akar kiharcolni a szegény, elnyomott diákságnak.
De sajnos, vagy sem, az oktatás sohasem lehet demokratikus.
Egyébként gyakorló tanárok rengeteget panaszkodnak, hogy a suliból frissen kikerült, öntudatukban megerősödött, jogukat kívülről fújó, a Magyar Köztársaság érdemes polgárainak számító polgárai akkorát esnek pofára, hogy az orruk a kisagyukban koppan. Ugyanis szembesülniük kell azzal, hogy az általuk jognak gondolt (természetesen kötelesség nélkül kiharcolt) intézményrendszert a sulijukon kívül mindenhol akkora ívben kakkantják le, hogy csak úgy placcsan. Se egyetemen, se első melóhelyen nem foglalkoznak sokáig a hímmerevedésben szenvedő egójukkal, hanem kivágják őket jó messzire, és mehetnek keseregni akárhova.
De nem gond, nyugodtan el lehet játszani a középsuli őrző-védő-kisdedóvó légkörében ezeket az apró játszmákat, csak az így kikerülő, lélekben superhero-szinten álló megatinik az első adandó alkalommal jól ki lesznek szórva.
Kötelességtudat nélkül ugyanis az egoval törölgetni lehet... És hiába fut az akármilyen ombudsmannhoz, hogy jajj, de csúnyán bánt velem a munkaadóm, az első kérdés után (teljesítette-e a kötelességét...) körberöhögi mindenki.
P.S.: a ''joga van''-ról... Tudod, az a bizonyos első mondat.
Joga van hallgatni... Ennyi.
Sipi[Szerkesztve]
-
sasa311
veterán
''Nálam az az alapállás, hogy a diáknak nincs joga. Kötelessége van.''
Erre írtam, hogy ez nem demokrácia. Jogai mindenkinek vannak, annak is, aki nem teljesíti a kötelességét (sajnos).
Amúgy én bevezetném a te álláspontodat, hogy mindenkinek kuss a neve, amíg nem tesz le valamit az asztalra -
finest
addikt
Csak most vágom, h te ötödéves vagy. Hohó, akkor már nem vagy tanköteles! Hamar összeszámolnám az igazolatlan hiányzásokat és 30 felett úgy kipenderítenék mindenkit, h a lába nem éri a földet! Ne mgondoltam volna, h 18 év felett ilyen még divat, nálunk ilyen a kis pisiseknek jut csak az eszébe...
-
sasa311
veterán
node ez nem az a amerikai stílusú hiper-szuper demokrácia, ami a csapból is folyik (és mellesleg egy k.va nagy baromság, hogyha seggberúgom a tolvajt engem jelentenek fel
)
Finest: Manapság nem szívesen rúgnak ki senkit iskolából, hacsak az nem elkerülhetetlen, mert minden diáknak a fejkvótájára szükség van...[Szerkesztve]
-
Sipi
addikt
válasz
katavagyok #37 üzenetére
Nálam az az alapállás, hogy a diáknak nincs joga. Kötelessége van.
Mint minden állampolgárnak.
Jog akkor jár, ha a kötelességet teljesíti az ember. Utána pofázhat. Addig kuss a neve.
Diákokra ez fokozottan tűzveszélyes. Izé, érvényes.
Sipi -
Fred23
nagyúr
válasz
MyKonzerv #53 üzenetére
Egyértelmű volt,hogy az egész osztály nem nyelvet tanulni maradt otthon,de a topiknyitót esetleg pont az bánthatta,hogy ő is a 'bűnösökkel' azonos elbírálás alá esett,és ez számomra érthető is lenne,mert én továbbra se tartom hibásnak,aki nem jár be ilyen ötödéves dolgokra,ha hasznosabban is töltheti az időt.
-
Old Death
senior tag
a dolog két különböző dolog...
a szaktanárit nem azért kaptátok
a tananyagot kérheti úgy számon, hogy elmondja, hogy meddig kéri, még akkor is ha egy-két oldal (nem tudom jelen esetben mennyi) maradt ki
itt most azon lehetne vitatkozni, hogy olyan anyagból irtatott dogát amit nem adott le (de ugye ti be sem mentetek)
egyébként ilyenkor nézni a naplóba beírt óra anyagot is... bár az ilyet jobb a tanárral megbeszélni (bár ilyen nyitás után (nem megyek be dogát írni nem hiszem, hogy bármire hajlandó lenne, legalábbis én nem... annyit lehetne csinálbni, hogy bementek majd megírjátok a dogát és még akkor írás közben jelzitejk, hogy biza ezt nem vettétek... ez egy jó tárgyaló alap, de ezzel a sztrájkal eljátszottátok az ütőkártyát, tehát a szaktanári és a beadatlan dolgozat értékelése jogszerű volt
#49 nincs mit egyébként érdemes utána nézni az oktatási törvényben, a diákjog [link] oldalon , no meg a házirendet elolvasni... mert a tanári-diák jogok, kötelességek vagy törvényileg határozottak, vagy a házirendben az említett oldal őpedig választ adhat pár kérdésreoldy
-
sasa311
veterán
Topicnyitónak:
A tanár teljesen jogosan járt el. Akinek nincs igazolása, annak joga van igazolatlant (sőt kötelessége) adni, és szaktanári figyelmeztetőt is adhat, ha úgy ítéli meg. Nem hinném, hogy az ''igazatokat'' nagyon erőltetni kéne, mert úgysem nyerhettek....
Amúgy DÖK-os vagyok 4 éve egy gimibe, naponta ilyenekkel jön a nép, általában tök mind1, hogy milyen jogog vagy kötelességek vannak, a tanárnak ill. igazgatóságnak van igazaNagyon ritka az, mikor ki tudunk harcolni bármit is...
# 50
szaktanárikibocsátó jog - Érdekes megfogalmazás. De ebből a szempontból, hogy leadta-e az anyagot vagy nem tök mind1. Ha azt mondta volna, hogy TK 5-90. oldalig fel van adva holnapra, akkor is ''le van adva'' az anyag. Szaktanárit meg olyan tanár is adhatna, aki nem is tanít.[Szerkesztve]
-
finest
addikt
Szerintem helytelenül járt el. Ha nem tartotta meg az órát, nincs számonkérés. Kollektív lógásért a szaktanári elfogadható büntetés. Én beírtam volna a hiányzókat, akár az egész csoportot, aztán igazolják, ha tudják. - Nálam is megcsinálták a gyerekek már ezt. - És (sajnos) bepótoltattam volna egy másik időpontban az elmaradt tanórát (ez is kötelessége, mert órát nem hagyhat el) - Sajnos, mert neki akkor is ott kellett lennie, amikor Ti nem mentetek, meg ki kell jelölnie egy pótórát, ami gondolom nem jön neki jól és megint elcseszitek az idejét. fogadok, erre nem gondoltatok, de azért az óráért, amit nem tud megtartani, nem jár neki fizetés, viszont várnia kellett rátok akkor is, végül megint ott kell lennie egy újabb időpontban, amikor órarenden kívül pótol... ennyiből szemét hozzáállásnak tartom a viselkedéseteket.
A szaktanári az iskolai büntetések között a legalacsonyabb, örüljetek, h ennél maradt!
Én bepótoltatnám és igazolatlant adnék azoknak, akik engedély, kikérő, nélkül lógtak az eredeti óráról. A pótórán is olvasnék névsort és onnan is csak igazolással lehetne hiányozni, talán megértenétek ebből, h nem lehet elkummantani kollektíve az órát. (Vagy tennék az egészre, úgyis csak magamnak csinálnám a gondot és jól beveretnék mindenkit az előző, leadott anyagból. LOL!)
Középsulis jogokról és kötelességekről szívesen adok infót, éppen ma tettem ki valakit fegyelmivel az osztályomból, szal ez nálunk napirendi téma.[Szerkesztve]
-
MyKonzerv
senior tag
na ne komolytalankodj... egy egész osztály nem marad otthon nyelvet tanulni
tanulni meg hétvégén is lehet, ill. délutánonként
én is szartam mindenre középsuliban, buliztam meg minden, de órákra, dolgozatokra azé bejártam...kötelesség a tanulói jogviszony miatt..
otthon úgyis csak basztam volna a rezet, hát nem jobb akkor a többiekkel b@szni a rezet?
8-tól 2-ig meg ki lehet bírni odabent... -
MyKonzerv
senior tag
ez az egyetemen rendszeres lesz, hogy nem adja le a teljes anyagot kül. okokból...
középsuliban nem tudom, hogy hogyan van ez, de vettetek tanköyvet...
és ha van tankönyv, akkor abból készülhettek
a kötelező olvasmányokat sem fogja az irodalomtanár felolvasni/részletesen elmesélni nektek...
kár a gőzért...máskor inkább készüljetek vagy a kollektív lógás előtt forduljatok pl. az igazgatóhoz...de túl sok esélyt nem látok arra, hogy igazatok legyen..
sry -
Hequila
őstag
Bocsi, ha rosszul emlékszem, de mintha úgy rémlene, hogy Te tanár vagy (mintha a többi topicból rémlene ez). Erőssíts vagy cáfolj meg légyszives.
A kérdéseimbe, a válaszaimbe direkt nem vittem érzelmet, mert objektív válaszokat szerettem volna kapni. Ez most sem lesz másképp.
Egy kérdésem lenne hozzád:
Ha a tanár nem adta le az anyagot (és ezzel, mint előttem írták kötelességét mulasztott el) van-e joga, hogy éljen a szaktanárikibocsátó jogával? (ez magyaros lett).
És légyszi ne kezdjétek, hogy menjünk az igazgatóhoz, hogy panaszoljuk be a tanárt... Nem megyünk, mert nem akarunk neki rosszat (idén szeptemberben jött az iskolába). Nem utáljuk ezt a tanárt, semmi bajunk vele. Csak mivel mi eddig is ''lazán'' viselkedtünk vele szembe, váratlanul ért minket a lépése. -
Hequila
őstag
Akkor egy kis pontosítás:
Nem vagyok felháborodva, hogy szaktanárit akar adni, pusztán kíváncsi voltam, hogy van-e joga, nem az erkölcsi részére.
Leginkább azért nem mentünk be, mert nem adta le az anyagot (és itt egy kötelességét elfelejtette, a jogával (szaktanári adásával) mégis élni kíván, (olyan, mint mi felnőttnek látszó tárgyak)).
A dolgozatot megírtuk azóta. Az eredménye még nincs meg.
Nem azért nem mentünk be, mert sok volt a dolgom, vagy tanulni kellett másra.
Köszönöm, hogy végül Old Death megadta a választ a kérdésemre.[Szerkesztve]
-
Kephamos
addikt
Szerintem ez tipikus ha akarom vemhes, ha meg nem, akkor nem...
Kérdés, hogy a tanár azért adta-e mert mert szervezkedtete, vagy azért, mert nem voltatok bent dogozatíráson.
Ha az első est miatt adta, akkor teljesen jogos, ha második eset miatt akkor meg jogtalan, ugyanis nem votatok bent, és aki nincs jelen az nem is rovható meg.
Nállunk az a gyakorlat, hogy igazolatlan és a következő alkalommal +2,3 feadat, ha akkor is lelép a társaság nagy része, akkor a lógósoknak +4,5 feladat (ha nem is a feladatok mennyiségévell mahinálnak, akkor a nehézségével) és azt már úgyse tudják megírni legfeljebb hármasra. -
Fantasy
tag
Már rettegek a matekóráról ugyan is 1.6-ra állok ( nagyon jó tanuló vagyok amúgy) erre nem tudtam egy írásbeli feleletet 1-es. Mondom jóvan ekéri az ellenőrzőmet h figyelmezteti a szülőket h a lánya nem áll jól matekból. Visszakapom óra végén az ellenőrzőmet, látom tanár beírt még egy 1-est. CSak úgy. Nov. (cím nincs) EGYES! Most van joga ehhez?
-
TudorVigyor
aktív tag
válasz
Old Death #34 üzenetére
Egyetértünk + vegyük azt is számításba hogy a dolgozatbojkott nem egyszerűen magaviseleti probléma, mert ha újra kell íratni a dolgozatot, akkor borul miatta a tanmenet is. Tudniillik a tanárnak tényleg le kell adni azt az anyagot, amit a tanmenet előír, bojkott ide vagy oda. Ergo talán még az is védhető lenne ha egyest kapna mindenki, aki igazolatlanul volt távol.
[Szerkesztve]
-
tildy
nagyúr
Én kicsit mást vettem kia azsavakból. Például azt, hogy ha valaki tényleg beteg, és tényleg emiatt nem megy be (leellenőrizhető!) , akkor az is megkapja ugyanúgy a figyelmeztetést?
Tudom tudom , nem erről volt szó , csak rögtön ez jutott eszembe. -
Dilikutya
félisten
válasz
katavagyok #37 üzenetére
Én Sipinél enyhe iróniát véltem fölfedezni, de lehet tévedek
.
-
luciferc
őstag
ne legyél már ennyire naív. 1-2 embernek esetleg lehet valamiféle (persze igazából el nem fogadható) indoka erre, de egy egész osztálynak... Na ne röhögtess. persze, senkinek nincs ideje délután tanulni, mert mindenki szórakozik. Ki nem szarja le? azért jár suliba, hogy tanuljon. mégpedig azt, amit ott tanítanak. örüljön, hogy lyuk van a seggén! Ha olyan suliba járt volna, ahol nincs 5. év, akkor mehetne szépen dolgozni. Csak erre nem is gondol, ellenben fel van háborodva egy teljesen jogos és még ráadául túl enyhe büntetésen, ami igazából nem is számít neki. Na ebből látszik, hogy a topiknyitóbnak túl sok ideje van. Lehet, hogyha tanulna, akkor több esélye lenne a továbbtanulásra.
Ja, és ne mondjon meg a tanárnak semmit. A tanárt nem kell és nem is szabad érdekelje, hogy máshova akar menni, ugyanis ez egy szakiskola. akkor ne járjon 5. évre. Komolyan nem értem ezt a hozzáállást. Nem kell dolgoznia, minimálisat kellene tanulnia, erre hisztizik, nem megy be órára, aztán még fel van háborodva. Ha igazgatóit kaptak volna kapásból, az is teljesen jogszerű lenne, ez bizony egy olyan súlyú fegyelemsértés volt!
Szerk: ez meg...
Ha pedig gyűlöli valamelyik tárgyat,és amúgy is mással akar foglalkozni élete további részében,miért járjon be ?
Én is mondtam annó a magyartanárnak, hogy csókolom, engem nem érdekel Arany mikor fingott, mégis meg kellett tanulni. és az nem is szakiskola volt. Majd egyetemen is közli az oktatóval, hogy én ezt úgysem fogom használni, hagyjon engem békén???[Szerkesztve]
-
Troy.
addikt
ezt privátban akartam.
[Szerkesztve]
-
katavagyok
tag
Szerintem Hequila nem azt kérdezte, kinek mi a saját, egyéni véleménye az üggyel kapcsolatban, hanem azt, hogy törvényileg jogos-e a tanár cselekedete. Az, hogy ismerni szeretné a jogait, egyáltalán nem bűn. Persze mindenkinek lehet véleménye a dolgoról, csak kédés, hogy ki kíváncsi rá...
Mellesleg Sipi, teljesen egyetértek.[Szerkesztve]
-
nem fura 5.éves-nek lenni gimiben?
úgyértem elballagtál meg minden, aztán szept 1-től jársz ugyanoda... -
Fred23
nagyúr
Nem ismerem a srác összes körülményét,ezért inkább nem ítélném el.Bármi oka lehet rá,hogy így viselkedik.Talán nem szabad egész délután.Ha pedig gyűlöli valamelyik tárgyat,és amúgy is mással akar foglalkozni élete további részében,miért járjon be ? Mondja meg a tanárnak,hogy jövőre máshová akar menni,ezért engedje inkább tanulni órán,ha pedig akarja,írja be neki simán az egyest,hisz mindegy neki.A tanár is látná legalább,hogy nem őt akarja felhúzni direkt.Én csak abban látok problémát,hogy fel van háborodva a tanár viselkedésén,a figyelmeztetésen,mikor annak számára tökre mindegynek kéne lennie.
-
Old Death
senior tag
A tanárnak jogában áll tanítani, ugyanúgy mint a diáknak tanulni és bejárni órákra.
A tanárnak kötelessége leadni az órai anyagot, majd számonkérni, a dáknak kötelessége felkészülni a számonkérésre és látogatni az órákat.
A tanár nem adhat egyest rossz magaviseletért és nem büntetheti a diákot a tanulmányi jegye rovására, erre van a figyelmeztető, intő... (egyébklént ezek, csak a magatartás jegybe számítanak bele, úgyhogy nem értem mi a para!?)
a topicnyitó esetében teljesen jogszerűen járt el:
- a diák munkája értékelhetetlen egyes (később esetleg javíthat)
- a diák (jelen esetben több egyszerre) bojkottálta az órát, ezzel rendet zavart a szaktanári is jogszerűoldy
-
luciferc
őstag
aha, mert olyan iszonyatosan leterhelik az ő kis felnőtt agyukat, hogy délután már nem fog és nem tud nyelvet tanulni. hát persze. ahogy azt móricka elképzeli. ha tanulni szeretne, akkor fogná magát, megtanulná kettesre az anyagot, aztán meg amikor tud (felőlem akár órán is, ha a tanár olyan amatőr, hogy nem veszi észre) tanuljon nyelvet, vagy felvételire. de ne játsszon olyat, hogy nem megy be órára. mint már mondtam, el lehet menni dolgozni. akkor majd megtudja mi az, hogy nincs ideje tanulni.
szóval egy ilyen manőver (nem megyünk be dolgozatra) után igen nehéz bárkiről is jót feltételezni. szvsz -
Sipi
addikt
válasz
Dilikutya #28 üzenetére
Ugyan már, láthattad, hiszen írta: komoly, felnőtt emberek, hiszen elmúltak 18 évesek. Onnantól fogva minden ember éretten gondolkodó, felelős állampolgárrá válik, és jogai lesznek.
Szerencsére ugyanettől fogva a kötelességei elmúlnak, hiszen már tudja, mi neki a jó, így el tudja dönteni, adott helyzetben van-e kedve valamihez vagy sem.
Sipi -
-
TudorVigyor
aktív tag
''Csapat kiskorú = csapat felnőtt (5. évről lévén szó)''
Aham. Nyilván egy 19 éves általában közelebb áll a ''felnőtt'' prototípusához mint egy 16 éves, ezt elismerem. Akkor nem kiskorú, hanem kiskorúként viselkedő nagykorú. A felnőttezést hagyjuk szvsz. A többit tartom, luciferc pedig hozzátette amit kell.[Szerkesztve]
-
Fred23
nagyúr
Szerintem ha csak pihenni jár be,és máshol akar jövőre tanulni,akkor csináljon amit akar,az ő dolga,ha a tanárokkal szemben ez nem is valami tisztességes.De elmondhatná nekik a helyzetet,és utána legalább nem azt éreznék belőle a tancsik,hogy direkt őket akarja csak kihozni a sodrukból,és nem ellenük irányul az egész dolog.Én csak azt nem értem,hogy miért érdekli a topiknyitót ebben a sajátos esetben intő,figyelmeztetés,vagy bármi ?! Nem mindegy neki ? Vagy tényleg bosszantani is akar ? Miért ?
lenox megmondta közben,amit én is gondolok[Szerkesztve]
-
lenox
veterán
Amugy en azt nem ertem, hogy ki nem szarja le azt a szaktanarit? Ha mesz tovabbtanulni, ott ugyis mindenki le fogja szarni, ha volt barmilyen beirasod, ha meg nem, akkor ha dolgozni mesz, ugyanez. Szal mindenkepp tiszta lappal indulsz. Akkor meg nem mind1? Levelezgessenek a tanarok egy darab papiron, ha ez tetszik nekik.
-
luciferc
őstag
Egyébként 5. évflyamról van szó, azért vagyok ott, hogy valahol legyek (nem sikerült a pályaválasztásom, majd jövőre talán...), nem érdekel, amit tanítani próbálnak (mezőgazdaság).
Már bocs, de senkit nem érdekel, hogy téged érdekel-e, amit tanítanak. te maradtál ott, saját dontésed, már nem vagy tanköteles. ha nem tetszik el lehet menni dolgozni. ja, hogy amellett nehezebb felkészülni a felvételire? akkor szvsz húzzátok meg magatokat és egy gyengécske kettessel éljétek túl az évet, de ne lázadozzatok. Így, hogy írod ezt az 5. évfolyamot még inkább úgy gondolom, hogy simán mehetett volna az osztályfőnöki.
Ja, és igen, ténylegesen joga van hozzá. a két szankciónak semmi köze egymáshoz. az egyiket azért kaptátok, mert lógtatok, a másikat meg azért, mert dolgozatról tettétek ezt.
Jégkokó: szvsz az a pedagógus, aki azt csinálta amit leírtál, az nem tanár, hanem egy sarlatán. ha iskolába jársz (és élvezed ennek előnyeit), akkor tessék betartani a szabályokat legalább a minimális mértékben.[Szerkesztve]
-
Jégkokó
veterán
Kicsit vicces, hogy még 13. osztályban is álltalános iskolás módszereket alkalmaznak.Nálunk tavaly és idén is nem nagyon érdekelte a tanárokat hogy ki van benn és ki nincs, mindig meg volt tartva az óra.A dolgoztatot is meg lehetett egy héttel később irni.És még igazolt vagy igazolatlan hiányzásokkal se foglalkozott senki se, nekem volt olyan, hogy egy hétig nem voltam suliba, amig nem voltak itthon anyámék
-
aXXon
őstag
-
Hequila
őstag
válasz
TudorVigyor #16 üzenetére
Csapat kiskorú = csapat felnőtt (5. évről lévén szó).
Az a gond, hogy dedósként kezelnek mindet (még mindig). Pl. ellenőrző könyv vezetésének ellenőrzése, hasonlók. -
luciferc
őstag
ugye ezt te sem gondolod komolyan? de ok, tegyük fel, hogy a tanár nagyon nagyon szarul adta le az anyagot. ekkor értelmes (értsd: kisegítő iskolánál magasabb szintű) kölykök azt csinálják, hogy bemennek, de testületileg egy üres papírt adnak be. erre max 1 db egyest kaphatnak, és valószínűleg az ofő megkérdezni, hogy mi is volt ez a dolog. és ez máris egy alkalom elmondani, hogy szar a tanár (amellett persze, hogy megvolt a ''csakazért sem írunk dogát'' fíling)
-
Hequila
őstag
Látom, kezd kialakulne egy eszmecserenem csak az általam felvetett kérdésben, aminek örülök.
Nem az érdekel engem, hogy igazságos-e, hanem hogy ténylegesen van-e hozzá joga. Egyébként 5. évflyamról van szó, azért vagyok ott, hogy valahol legyek (nem sikerült a pályaválasztásom, majd jövőre talán...), nem érdekel, amit tanítani próbálnak (mezőgazdaság).
Kalandor:
A topicot összefoglaló topicnak szántam, nem kizáárólag saját problémám orvoslására. Olyan, mint pl. nagy ramos topic, hasonlók.
Tehát a konkrét jogállás érdekelne engem a történtekkel kapcsolatban. -
TudorVigyor
aktív tag
Valami sulinetes fórumon legalább flémelni ''jó'' lett volna ez a topic.
A topicnyitónak: még jó hogy kaptatok figyelmeztetést. Ilyen esetben szerintem bármilyen írásbeli figyelmeztetés/megrovás helyénvaló, nyilván a házirend szerint. Jó hogy nem választásokat akartok kiírni a tanárokra, osztfőre és igazgatókra. Nyilván egy csapat kiskorúnak kell eldöntenie, hogy a saját hülyeségüket mivel lehet honorálni és mivel nem. Lepődni fogtok az egyetemen, már aki eljut odáig: egy-két ilyen trükk és esetleg jogodban áll jegyet sem kapni a kötelező tárgyra, lehet évet ismételni... És a ''szerzett'' igazolást lehet a hajra kenni, ha teszemazt rá sem néznek. Örülni kellene, hogy jogod van a tanuláshoz. -
maniac
senior tag
Ha a tanár nem tud tanítani, tény a diákok sínylik meg a dolgot, de akkor ezesetben ott a tankönyv. Lehet szólni az igazgatónak, ofőnek is. Másik kérdés: Mi miatt nem tudja a tanár leadni az anyagot? Ha nem tud tanítani -> szólni vkinek aki tud tenni vmit az ügyben (s nem hátrány, ha az iskolában feljebb helyezkedik el, mint a szaktanár, ill. a diákok jóban vannak vele). Ha meg az a gond, hogy a diákok nem viselkednek, akkor beszéljék meg egymás közt, hogy ne rendetlenkedjenek annyit, vagy szívjanak továbbra is...
-
Daneeka
senior tag
Egyszer egy osztálytársam 3/4 et kapott a dogájára. Tanár kihívta, elővett egy pénzérmét, megkérdezte: Fej vagy Írás? Ha nyersz 4est, ha vesztessz 3ast kapsz.
Gyerek mondja: Fej.
Tanár dob: Írás.
Előveszi a naplót beírja a hármast.
Tehet ilyet mert mi felháborodtunk, bár nem hoztuk a tudtára? -
<MZ/X>
őstag
SZVSZ ide is elfért volna: [link]
(ezt csak azért írtam hogy fefrissüljön a topik. -
luciferc
őstag
a két dolognak semmi köze egymáshoz. Az igazolatlan óra adása kvázi kötelessége a tanárnak azért, mert a gyerek igazolatlanul nem ment be. A szaktanári pedig a pedagógus egyéni mérlegelése. Szvsz egyébként nem szaktanári, hanem osztályfőnöki kellett volna az egész osztálynak. A következő manővernél pedig már mehetne is az igazgatói.
-
regent
aktív tag
Jogot akarsz a kérdéseddel, vagy igazságot?
Amúgy a szaktanári figyelmeztetés pontosan az aminek a neve mutatja. A szaktanár felhívja a figyelmet vele írásban valamire. Jelen esetben gondolom a tisztelt szülöö figyelmét hívta fel arra, hogy a fia/lánya kollektíve nem vett részt egy órán, és véletlenül pont azon, ahol dolgozatot írtak volna. Az hogy volt, vagy nem volt igazolása részletkérdés.
Akinek volt igazolása, az majd otthon elszámolhat azzal, hogy egyáltalán hogyan szerezte.
A kérdésedbööl úgy vettem ki, hogy akinek volt igazolása, az nem kapott igazolatlan órát, csak szaktanárit, vagy tévedek?
Amúgy miért ne lenne joga? Akár minden nap adhat egyet. Az más kérdés, hogy hogyan számol el velük az igazgatóság elöött. -
tray
aktív tag
Valószínűleg van.
A fegyelmező intézkedések kiosztásáról az iskola házirendjében olvashatsz. Inkább csak az alkalmazás elveit szokták felsorolni, de valószínűleg szerepel ott egy olyan, hogy ''Az a tanuló, aki a tanulói jogviszonnyal kapcsolatos kötelességeit szándékosan vagy gondatlanul megszegi''...
Ha van a diáknak igazolása, akkor viszont nem adható szaktanári az adott esetben. -
-
Hequila
őstag
Nem találtam ilyen jellegű témát (vagy csak nem kerestem elég jól?), ezért nyitottam egyet.
Itt lehetne feltenni azokat a jog- és kötelességbeli kérdéseket, amikre nem tér ki az iskolai házirend egyik pontja sem.
Kezdeném is a sort egy kérdéssel:
Adott egy osztály (középiskola), és ez az osztály közösen megbeszéli, hogy nem megy be a következő órára, ahol történetesen dolgozatírás lenne. Így is történik. A meghiusult órát tartó tanár pedig az igazolatlan órán felül mindenkit egy-egy szaktanárival jutalmaz (szokat is, akik szereztek igazolást).
A kérdés:
Van-e joga a tanárnak az igazolatlan órán felül szaktanári figyelmeztetéssel jutalmazni mindenkit?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Projektor topic
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Eredeti játékok OFF topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- World of Tanks - MMO
- FErgeteges frissítés: két rajongói mobil kapott One UI 7-et
- Autós topik
- További aktív témák...
- Acer nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Eladó Google pixel 7pro 8/128
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Samsung Galaxy Tab S9 12/256GB 5G ÚJ 3 év gyártói jótállás
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10750H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450 - i5-5GEN I 8GB I 500GB I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Fedezd fel az erőt: GIGABYTE B450 AORUS ELITE v2! Kèszletről azonnal vihető!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest