- Gurulunk, WAZE?!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: MárkaLánc
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
adabra
senior tag
válasz
chaser83 #2366 üzenetére
Are dividends paid by PMI to non-U.S. shareholders subject to U.S. withholding tax?
Yes. Except in certain instances, dividends paid by a U.S. corporation to a non-U.S. shareholder ordinarily are subject to U.S. withholding tax at a rate of 30%. However, in the case of dividends paid by an 80/20 company to a non-U.S. shareholder, a certain part of the dividend payment is exempt from U.S. withholding tax.
What is an “80/20 company”? Is PMI one?
An “80/20 company” is a U.S. company 80% of whose gross income for a specified period is generated from active businesses outside the United States. PMI has determined that it qualifies as an “80/20 company” for U.S. tax purposes because more than 80% of its total gross income is from active foreign businesses.
forrás -
-
ZolAK
csendes tag
-
xy2003
tag
válasz
chaser83 #2263 üzenetére
Megnéztem sehol nem szerepel és így szochot sem szerepeltet a tervezetben.
Volt magyar részvény után osztalék az szerepel a 167.sorban és a 67. ben is a levont forrásadó.
A kifizető számít az 5ös lapnál?nem az,hogy hol van bejegyezve a részvény ami után kaptam az osztalékot?
-
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2246 üzenetére
*ha az IBCE VUSA szja szerepel valahol a 65-69. sorban az eSZJA tervezetben, akkor azt töröld természetesen onnan és akkor a 191-eshez vezeted fel mint bevallott jövedelmet és kifizetett adót. Szerintem csak így érvényesítheted, hogy 15% adót fizess ugyanazért a jövedelemért végül is (VUSA). Persze csak ha akarod. Hagyhatod az eSZJA szerinti 65-69-es kifizetést és 28% levonást, de akkor az IBIE VUSA utáni "kamat"-ért is ki kell csengetned a 15% adót a 183. sorban.
Az IBKR osztalék meg természetesen 182;190. sor - osztalékjövedelem, de most már azt nem kérdezted, akkor az tiszta...
-
choozee
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
Először is nagyon köszi ezt a részletes segítséget! Nem is tudom, hogy tudom ezt neked meghálálni.
Azt is köszi, hogy leírtad hogy lehet az IBCE tax statementet megtalálni.
Az egyetlen amiben még mindig nem vagyok teljesen biztos a következő:
A VUSA elméletben egy UCITS (ír tehát EGT) distributing ETF tehát az ebből származó jövedelem osztalék, kellene hogy legyen. Nem? (Tudom, hülyeség európaiként nem acc ETF-et venni, idén már nem követtem el ezt)Viszont a konyhakontrolling.hu-n ezt találtam:
A NAV állásfoglalása szerint az ETF-ek „kollektív befektetési értékpapírnak” minősülnek, ezért minden kifizetésük a kamatadó hatálya alá tartozik, azaz kamatadót (és ezzel együtt szochot) kell fizetni.Oké, fogadjuk el ezt helyesnek az IBKR is így tünteti fel:
A két statementen az látható, hogy IBIE elvileg semmit nem vont le, az IBCE viszont 28%-ot magyar forrásadóként.
IBIEIBCE
Tehát akkor a 183. sorba ennek a kettőnek az összegét (plusz az SYEP-et (110 Ft és 523 Ft) írom ami 73,385 Ft viszont az adóhoz ennek az összegnek a 15%-át 11,008 Ft
Ezután a 191-be a 15% SZJA-t írom be amit az IBCE már levont? Tehát ugyanúgy jövedelem 73,385 Ft de az Adó csak a 35,149-nek (plusz 110 Ft SYEP (ez után is levonták a 16 Ft adót)) a 15%-a 5,305 Ft?
287-288, itt a 73,385 Ft még kiegészül IBKR részvény utáni osztalékkal így lesz 74,762 Ft és ennek a 13%-a SZOCHO.
NAGY KÉRDÉS: A SZOCHO-nál 289-es sorba beírhatom-e az IBCE által már levont 35,149 Ft 13%-át: 4569 Ft-ot ? Vagy ezt hol kell feltüntetni?
Nagyon köszi még egyszer már az eddigi segítséget is!
Oriási vagy! -
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
A konyhakontrolling is csinált egy táblázatot (szerintem nem lenne rossz, csak kicsit áttekinthetetlen, de lényegében használható), berakom, hogy meglegyen itt is. Hátha ezek alapján valaki csinál egy modernebb több dimenziós, de áttekinthető táblázatot. Lényegében megegyezik az én szamárvezetőmmel, enyém szájbarágósabb és ugye nem-TBSZ-es jövedelmekre vonatkozik. Elolvastam az ottani hozzászólásokat és az IBKR ajánlói -egyéb- program keretében kapott bónuszrészvények esetén a NAV-os hölgy ott is azt mondta, hogy eladáskor ETÜ.
2024-es táblázat (TBSZ-feltöréshez nem értek, hogy aktuális-e):
IBKR bónuszrészvény:
-
chaser83
csendes tag
válasz
chaser83 #2227 üzenetére
kis megjegyzés a SYEP SZOCH-hoz: mivel én is messze voltam a SZOCHO plafontól nekem is irreleváns volt hogy a felsőplafonos 287-288-hez vagy a plafonnélküli 293-hoz írom-e. Nekem az IBIE ömlesztve szummázta a CYEP+SYEP-et, szóval kamatjövedelemhez írtam és a plafonnélküli szocho-hoz. De írható a SYEP szerintem a 287-288-os felső plafonos szocho-hoz is. A szamárvezetőben is így írtam.
-
choozee
csendes tag
válasz
chaser83 #2224 üzenetére
Nagyon köszi, ez így már sokkal világosabb.
A 3-as kérdés arra vonatkozott hogy az IBKR által kimutatott VUSA és CNDX ETF-eken elért Total nyereség kerül-e a 181-es sorba. (Illetve egy rész meg Lightyear-en van úgyhogy azzal összeadva)
És felette a két választható opció közül, A kedvezményezett részesedéscsere útján megszerzett értékpapírból származó jövedelem kérdésnél az 1-es opciót azaz árfolyamnyereségből származó jövedelemet kell jelölni.
meg persze ezután megy a 13% SZOCHO is 287-288-as sorba.Illetve az ami még nagy talány, hogy az adóbevallásba bekerült valami random összeg amit az IBCE küldött a NAVnak. Ez mi lehet? Ez be is került a bevallásba illetve feltűnik a szochonál is.
Nagy kérdés hogy 289-be mit kell ilyenkor írni? Egyelőre két 0-át írtam de nem tiszta, hogy mik ezek.
Munkavállalói jogviszonyom nem volt 2024-ben úgyhogy a szocho-t ez legalább nem bonyolítja. -
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
chaser83 #2210 üzenetére
Én nem küldtem ilyen illetőség igazolsát, ez micsoda ez? Én eleve IBIE-nél nyitottam a fiókot, nem volt IBCE-hoz közöm.
Kell ezzel foglalkoznom, vagy ha nem izgat ez a 20%-os Ír adó ezekre a fillérekre, akkor maradhat így, és akkor 0-ázom az SZJA részt, mint a Wise számlakamat után? Csak mert az alapján igazából kitöltöttem az adóbevallásomat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen házat vegyek?
- PlayStation 5
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- World of Tanks - MMO
- Vicces képek
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Gurulunk, WAZE?!
- További aktív témák...
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest