- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tomasz72: Ventilátor upgrade
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Mr. Y: Motoros sztorik #06
Új hozzászólás Aktív témák
-
Maotun
őstag
Üdv!
? LGA 2011-3 gondolom cpu cooler felfogatás szempontjából (alaplapi furatok) megegyezik a sima 2011-el???
jó kis léghűtőm nem akarom cserélni..... -
snecy20
nagyúr
Eddig úgy néz ki hogy a négyféle kipróbált BIOS-ból az egyikkel pöccre indul minden. (F7 verzió, 2014.08.26)
A két legújabb, idei BIOS esetében vaksetétség, ezekről kellett vissza downgrade-elnem a tavalyira....a fene se érti ezt.
-
k a l o s
csendes tag
Hali.
Nekem is ilyen rendszerem van Crucial DDR4+Gigabyte GA-X99-UD4+5820k és hasonló dolgokat csinál.
Van hogy a bios elött megáll,van hogy az oprendszer betöltésekor.Néha napokig elsőre indul máskor pedig 10 perc mire elindul.Próbáltam már az összes biost de sok változás nem történt,de talán a f12-es bios eddig a legjobb. -
snecy20
nagyúr
Jövő héten kiderül mindenképp hogy mi a gebasz. Elvileg valóban nem kéne hogy gond legyen együtt a komponensekkel, viszont másodjára megpróbáltam egy olyan lap+memória párost kiválasztani, ami elég gyakorinak mondható, külföldön bundle-ként is árusítják, meg elég sok neten fellelhető review-ban is egy viszonylag gyakran előforduló tesztkörnyezet.
-
Maotun
őstag
Üdvözlet!
Véleményetek szerint játékra érdemes 5820k-t venni csak 10k val több mint a 4790K..
egy 290x vga.-t hajtanék vele és 1440p felbontás mellett menne a játék.
A "másik oldalról" váltanék és a jövő állóság lenne a szempont.
alaplap MSI x99S Mpower lenne, Ram: HyperX 2666 MhzCl 15 ez így rendben van?
Köszönöm a választ előre is! -
snecy20
nagyúr
A 4 modullal el sem indult a gép másképp csak úgy, ha a quad-channelnek megfelelő slotokba raktam. 2 és 1 modul esetén szintén minden bekapcsoláskor két sípolással indul a gép, ami után alaphelyzetbe akarta rakni a bios a beállításokat. Utána ha indult is, kaptam memóriára címzett kékhalálokat Win7 64 bit és Win8.1 64 bit alatt is. Most meg ugye ott tartok hogy Gigabyte üdvözlőképernyő után se Biosba lépés, se bootolás., csak képernyőelsötétülés.
Sajna nincs nagy hangulatom, illetve időm se jelen pillanatban a nagy kísérletezgetésekhez pedig arra lenne szükség, minimális ráfizetéssel cserélni fogják majd az említett alaplapra és ramra a jelenlegieket. Az Aqua részéről azért a gyors hajlandóság a cserére, mert amikor a félgépet összeállították egy gyors tesztelésre, már őnáluk is furcsa volt egy-két dolog. Ami még érdekes, hogy a bootmeghajtó kiválasztásáig szintén elenged, de a részletes BIOS beállításokhoz való továbbmenetel után jön az elsötétülés. Táp eközben megy, gép sem kapcsolódik ki.
-
04ahgy
nagyúr
Tehát van kép valamikor, csak elmegy. Ez nem alaplap hibára vall, és főleg nem a Crucial DDR4-gyel való inkompatibilitásra.
A GIGABYTE lapok BIOS-a (illetve UEFI-je), a BIOS struktúráját és felépítését tekintve családonként jó ideje egy közös alapra épül tapasztalataim alapján. Ebből és abból, hogy nekem GIGABYTE GA-X99-SOC Force valamint GIGABYTE GA-X99-Gaming 5P lapokkal, i7-5960X, i7-5820K, i7-5930K CPU-val is hibamentes volt mindkét lap a legfrissebb BIOS-szal Crucial RAM-okkal, arra következtetek, hogy valami nálad, egyénileg nem OK, semmint a lap és a kompatibilitása a gond.
A SOC Force-szal tapasztaltam olyat, hogy a nem legfrissebb BIOS-szal sok modult nem kezelt, csak egyet. Frissítés után OK lett.
Te melyik slotba tettél milyen RAM-ot, és hány modult? Egy modullal próbáltad-e?
HGyu
-
snecy20
nagyúr
Ez meglesz oldva mindenképp, jó hogy szólsz.
Amúgy Crucial DDR4 + Gigabyte GA-X99-UD4 = Totális inkompatibilitás, többféle oprendszer alatt is. Alaplap sem oké, még a BIOS-t sem hozza be CMOS reset után sem, oprendszer boot előtt elsetétül a kép. Úgyhogy most a jövő héten váltás lesz valamelyik MSI lapra, meg Corsair Vengeance memóriára. Régebben már szoptam eleget Gigabyte lapokkal, többet már nem szeretnék.
-
snecy20
nagyúr
Meglepően jól dolgozik a Thermalright Macho revB, még most a hétvégén, amikor iszonyat hőfokok voltak itthon a panelban (~30C), sem ment az 5820K legmelegebb magjának hőmérséklete 52C fölé játékok alatt.
Igaz, NZXT Phantom 410 gépházban ment mind a négy venti, max. fordulaton. -
MPowerPH
félisten
Az uncore a QPI, L3, MC, SA -val van osszefuggesben. Te ebbol a memoria sebessegben fogsz eszrevenni valtozast, es olyan helyen, ahol szamit az L3. Rettentoen visszafogja a ddr4-et mar 2666-on is, alapon. OC socket nelkul olyan 3.4-3.6GHz lehet a max, ami edes keves. Minimum 4GHz lenne az idealis, vagy 4.5.
-
snecy20
nagyúr
Az Uncore szerepe mi is pontosan? Illetve hova érdemes azt állítani 4.1Ghz-re lőtt 5820k esetén?
-
snecy20
nagyúr
A mai nappal beléptem az 5820K tulajok táborába! Tuningjellegű próbálgatások majd csak egy pár hét múlva, ha nem lesz ilyen meleg a lakásban. Egyelőre 4x4GB Crucial 2133Mhz társaságában van, de ezen a fronton lehetnek majd változások. A lap Gigabyte GA-X99-UD4.
-
Gülredy
tag
Sziasztok!
Munkahelyemen, Intel core i5 4570 -es processzorok vannak a gépekben amikkel dolgozunk, és felmerült mostanában egy olyan probléma, hogy klimatizált szobahőmérsékleten túlmelegednek (107 fokosra is) és újraindulnak.
A túlmelegedés oka valószínűleg az egy magon végrehajtott folyamatos több percen át tartó 100%-os terhelés.Gyári órajelen futnak és gyári hűtő van mindegyik processzoron, ezeknek nem bírnia kellene?
A terhelés direkt van indítva rajta, de nem egy PRIME 95 szintű dolog. -
snecy20
nagyúr
Okés.
Mivel még nehezen igazodom ki ennek a platformnak a jellegzetességeiben, megkérdezném, hogy 2133Mhz-es RAM-okkal is működőképes a CPU-tuning, vagy ez nem annyira lényeges? Ha emelem a szorzóját a CPU-nak, akkor visszaább kell lépkednem a RAM-mal 1600-ra hogy bírja, avagy itt ennél a platformnál nem szükséges?
-
snecy20
nagyúr
Egy Thermalright Macho revB elbír majd az 5820k-val? Ez a hűtés már adott, hisz eredetileg a 4790k-hoz vettem, aztán ugye változott a terv időközben.
-
snecy20
nagyúr
válasz
MPowerPH #563 üzenetére
Értem. A másik amit még olvastam, hogy húzva azért fogyaszt a cucc rendesen. Egy minőségi XFX TS 650W elbírna vele, egy HD7950 társaságában, főleg ha ilyen 4.2 körül menne magasabb feszültségen? Még pont tápegység vásárlás előtt vagyok, szóval kiváncsi vagyok hogy itt a topiklakóknak mekkora tápegység elegendő ehhez a platformhoz.
SLI/Crossfire, féltucat HDD sem most, sem a jövőben nem játszik részemről, szóval a tápra a szokásos dolgok lennének csatlakoztatva, szokásos mennyiségben.
-
snecy20
nagyúr
Üdv srácok!
Esélyes hogy a napokban beújításra kerül egy 5820K.
Ha egy kevésbé tuningbajnok példánnyal lenne dolgom véletlen, akkoris kihozható belőle a 3.8Ghz? -
westlake
félisten
-
MPowerPH
félisten
Ahogy nezem, ez is orokolte a Haswell betegseget az orajellel kapcsoltban. Hiaba tudja alacsony feszen a 4.5GHz-t, feljebb mar nem nagyon van elet. 4.7GHz@1.325v-on felejtos. Igaz, a fogyasztas ott mar a duplaja lenne, nem is jaratnam annyin.
-
MPowerPH
félisten
válasz
subaruwrc #550 üzenetére
Senki nem tudja pontosan....
Pont irtam neki. Az leegyszerusitene a dolgot, mar ha ez igy van. Mind1, holnap irok a boltnak, hogy visszavinnem a lapot, es cserebe kernek egy masikat. Azert igy probalgatva pont az alacsony uncore az, ami visszafogja a ddr4-et. Szvsz mikor a 3.4 helyett raprobaltam 3.7-en, nem kicsit meglodultak az ertekek.
-
MPowerPH
félisten
válasz
subaruwrc #542 üzenetére
Tudom, M/XPower. A vege ugyan az lenne, 3m uj cso, meg 3 littyo hutofolyadek, es 1 nap szerelgetes.
OC socket egyebkent is az Uncore-ban segit, es nem tudom mivel lenne jobb 3500 helyett 4200-on jaratni azt a reszt. Persze, benchekben hozza a score-t, de egyebkent szerintem eszrevehetetlen.
Ez a cikk nem rossz, bar ellentmondast is talalni boven a feszekkel kapcsolatban.
-
MPowerPH
félisten
System agent voltage -el meddig mehetek el? Mert ahanyfele oldal, annyi infot olvasok. MSI 1.2v -nel mar pirosit, es sir, hogy sok. Megjegyzem, a Vring-nel is 1.2v-nel csinalja, mikor az tudtommal max. 1.3v. Vsa-ra mindenhol +0.3-0.4v-t olvasok. Csak maga a default ertekre, ami pl. Asus-nal 1v, nalam meg 0.9v. Akkor az is olyan 1.3 koruli maxot jelent? Pl. az XMP nalam egybol feltolna 1.35v-ra.
Memoria feszre mennyire kell figyelni? Bar jol mennek 1.35v-n, de lehet kis plusz feszre tudnek szukiteni az idoziteseken. Ugy olvastam 1.5v -ig el lehet menni, de ez igazabol maga ramfuggo, nem az IMC hatarolja be.Sok a kerdesem, de nagyon uj meg ez a platform, alig talalok infokat a neten, es ami van, az is mind ellentmond egymasnak.
Lehet majd kesobb atragom a lapcseret, attol fuggoen hogy alakul ezzel a dolog. Lehet ha nyaron hazanezek, akkor megnezetnem Subaruval, mit megy a memoria/cpu kombo abban a Giga lapban.
Egyenlore azon kivul, hogy az uncore korlatos, elegedett vagyok.
-
westlake
félisten
-
westlake
félisten
válasz
MPowerPH #536 üzenetére
Miért lenne attól a legjobb egy alaplap, mert sok ember szerint azzal lehet a legjobban tuningolni? Van jónéhány sokkal jobban felszerelt alaplap is.
Nem használom a gépet, így nyilatkozni sem tudok arról, hogy mindennapi használat mellett milyen. Az tény, hogy van egy 5930K-m, ami 1400mV-tal csak 4000MHz-en stabil.
-
MPowerPH
félisten
Igen, tudom, hogy az most a legjobb valaszthato lap, es meg olcso is. Nalam a narancssarga nem ment volna az osszkepbe.
(csoveket/folyadekot lecserelni) Az egy verbeli extrem tuningra tervezett lap. Es a valasztasom masik oka a streaming engine volt, meg a Killer LAN+WIFI kombo. Eleg turheto lett a pingem azota az otthoni szerokon is.
akoska07: Westlake hasznal olyan lapot. Majd o nyilatkozik. Azt hiszem most akar MSI-re valtani, mert megrekedt 4GHz-nel. Persze nem biztos, hogy a lap hibaja, majd kiderul.
westlake: Oda is irtam, hogy extrem OC-ra, csak 1 mondattal utana.
-
MPowerPH
félisten
válasz
akoska07 #530 üzenetére
Persze hogy az X99 idotallobb. Ez nem is kerdes. OC kell, mert a base clock(enhanced turboval) 800MHz-el alacsonyabb, mint a 4790K eseteben, ami jelentos. Annyi, hogy az X99 sokkal osszetettebb, sokan szivnak az OC-val, nagy reszben az alaplapok miatt. RVE -vel(es mas Asus lapokkal) folyamat olvasom, hogy nehezsegei vannak a usereknek pl, e miatt vetettem el.
mod: Abbol biztosan nem, mar a tri ch-bol sem profitaltak.
A savszel az a game-eknek boven sok.
-
válasz
MPowerPH #529 üzenetére
Köszi,majd utána nézek.
Egy ilyet találtam:
" I upgraded from 4790k to 5820k, 5820k need to oc'd to keep up with 4790k on games, mines at 4.0. The extra cache in 5820k really helps some games. DX12 should make use of the extra core when Win 10 is out then you won't need to OC anymore. 2011 platforms have a much longer lifecycle. That why I did it anyways "
Van benne vmi...Amúgy sztem a Z97 cuccokat még most kellene eladni.
-
MPowerPH
félisten
válasz
akoska07 #528 üzenetére
Nem tudom az FPO sokat szamit e. J510B027
Oszinten mondom, nem tudom, hol is all egy azonos orajelen futtatott 4790-hez kepest. Semmi valtozast nem vettem eszre, szerintem ugyan ott van. Nekem a 4790-el sem volt gondom, szepen vitt mindent, a hasznalt 4.8GHz boven sok volt. Begurultam a garibol visszajott peldany miatt, azert csereltem. C to C jo lenne tudni, hogy mennek egymashoz, de nem lehet nagy kulonbseg.
-
MPowerPH
félisten
válasz
akoska07 #526 üzenetére
Azt nem tudom. Ellenben most mar biztos, hogy a 4500MHz@1.225v IBT stabil, tehat ebbe meg benne kellene lennie a 4600-nak is lazan emberi feszultseggel. Eddig en is ketelkedtem, de mint kiderult, mindig a memok miatt dobalt ki. Majd megnezem meg alacsonyabb fesszel is.
Ahogy latom, inkabb a hutessel akadhatnak problemak. Nekem mondjuk ezen az erteken eleg jo, a legmelegebb mag 64 fokos IBT alatt, 500RPM-es ventivel a cpu radian.(vga radi passziv). Aida teszten meg a 60 fokot sem eri el, az messze nem terhel ugy.(na meg a memoria instabilitast az IBT kihozta 5 perc alatt, ket kor utan, addig az Aidanak 20 perc kellett hozza)
-
Mennyire jellemző az 5820K procikra a 4.5-4.6GHz tuningolhatóság ?
Emberi fesszel természetesen.Lehet kipróbálnám a cuccot a 4790K után.
-
MPowerPH
félisten
válasz
MPowerPH #520 üzenetére
Nagyon ugy fest, hogy valami BIOS bug lesz, legalabbis Toyone szerint. Viszont ez esetben nem ertem a dolgot. Elvileg meg sem szabadott volna mukkannia 125-os BCLK-val a cuccnak. Es ahogy visszagondolok, ketszer elment az egerem is, ami abszolut arra utal, hogy tenyleg csak a BCLK-t emeli. En naiv voltam, ugy gondoltam/azt hittem, hogy az MSI hulye megoldasa ez, hogy nincs kulon Strap, hanem a 3 adott BCLK erteken nem a BCLK-t noveli. Programszinten kivitelezheto lenne, egy sima if ciklussal.
A mazlim, hogy ugy nez ki, mennek a ramok 3200-on CL16-ban. Azt nem tudom, stabilak e majd ezt is kitesztelem. Jo lenne tudni, hogy a Corsair milyen chippeket hasznalt ezeknel.
-
MPowerPH
félisten
válasz
subaruwrc #510 üzenetére
A problema abbol adodik, hogy nem talalok olyan menut, hogy Strap, igy kezzel toltam fel a BCLK-t 125-re.(szamomra is erdekes, Z-s lapokban szerettem hasznalni, mert neha stabilabb volt 125-on) A legujabb BIOS van fent egyebket, ez sokat javitott a dolgon minden tekintetben, a teljesitmenyt is beleertve. A PCH-t meg megnezem, mi van ha leviszem alapra. Vsa-t probaltam, de 1.1v-on el sem indult a rendszer, boot elott leallt, peidg elvileg ez az ertek felel meg a +0.2-nek. Nalam kell a +0.3. VCIO-t csak azert bantottam, mert erezhetoen segitett stabiizalni. Ring-nek adok akkor kis pluszt, meglatom ugy hogy viselkedik.
Ezt a Strap -os dolgot nem ertem csak, meg az alaplap infoinal is bennevan ez a lehetoseg, de a BIOS-ban nem talalom.
-
-
subaruwrc
félisten
válasz
MPowerPH #509 üzenetére
érdekes hogyha az a lap így megküzd a 125 strappal. szerintem inkább újabb bios után kéne keresgélned ha még nem a latest van rajta.
alapvetően a 125mhz bclk az egy strap,nem egyenlő azzal mintha 100-as strappal eltolod 125 bclk-ig. nem kellene hozzá bántani a pch feszültséget,főleg nem ennyire,ezért gondolom h inkább a bioson múlik a dolog és nem hardveres a korlátod.16g ramhoz inkább a ringet járasd magasabb feszen ( magok közötti kommunikációért is az felel ) 1.2- 1.25v környékén, a vsa pedig a memória vezérlő fesze és egy jó cpunak a 3ghz memória órajel alá is elég +0.15 -0.2v környéke.
vcio-t, pcht én békén hagynám léggel. -
MPowerPH
félisten
OC socket elvileg csak az uncore orajelre van hatassal. En 3500-nal nem tudok feljebb lepni ott, Te valszeg siman bemesz 4000 fole. Semmi extrat nem allitottam, mert nincs is olyan sok lehetoseg.
VCCIN 2v, VCCIO 1.15v, Vring 1.17v, PCH 1.05v -ot pedig feltoltam 1.25v-ra(elvileg a BCLK-ban segithet), Vsa -t pedig 1.2-re raktam mind a memoria, mind a BCLK miatt.Valaki mar moddolta a cpu-jat? Ha tudnek szerezni hoallo szalagot, akkor lehet megcsinalnam.
Egyebkent aki tudja, leirhatna, hogy ez igy jo e, vagy nem. Na meg azt, hogy mik a hatarok ezeknel a feszultsegeknel. Mert pl. az alaplapom mar piros az 1.2v ring es SA voltage-nal, kozben meg csomo helyen olvasom, hogy ringnek adnak 1.3v-t, SA -nak meg 1.3v+ is akar. Es akkor itt van ez a leiras, ami sokkal visszafogottabb.
-
MPowerPH
félisten
Na, most ugy nez ki stabil lett. 4.5GHz@1.225v, es melle 3000 CL15.
-
Marcikapap
tag
válasz
westlake #502 üzenetére
Szia
Igazad van a táp nem az igazi , örököltem a tesómtó a házzal együtt.
A szobájában őrizgette úgy 3 évig, mire most megkaptam tőle az új gépnek.Működik rendesen a táp és nem fagy a rendszer alap húzáson.
Rendelés alatt van az új táp szerdán jón ha minden igaz.Alaplapi OC a fesz beálítás.
-
westlake
félisten
válasz
Marcikapap #500 üzenetére
Nem mondom, hogy a Chieftec rossz tápokat gyártana, de az a 11669mV (+12V) elég érdekes. 4600MHz-nél 1360mv-ot kap a CPU. Jónak tűnik az a hűtő.
#501: Nem lehet idle állapotban 79°C-os egy mag. Mármint lehet, de érted...
-
MPowerPH
félisten
válasz
Marcikapap #500 üzenetére
Itt most megy valami stabilitas teszt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik
- E-roller topik
- One mobilszolgáltatások
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Béta iOS-t használók topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Mobilhasználat külföldön
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Iqos cigaretta
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Ryzen 5 9600X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Ryzen 9 7900X /// Bontatlan // Üzletből, számlával és Garanciával!
- Olcsó Laptop! Dell Latitude 7280. I5 7300U / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad L14 Gen 4 -14"FHD IPS - i5-1335U - 8GB - 256GB - Win11 - 2 év garancia - MAGYAR
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged