Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Pár mondatban a Lenovo ThinkPad sorozatú laptopjainak a jótállásáról:
Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
válasz
Intelligencs
üzenetére
be van kapcsolva a fizikai kapcsoló?
-
lapa
veterán
mindemellett az alulfeszelés idlében szintén semmit sem számít. ezt persze nem neked, csak kiegészítettem a válaszod, mielőtt a kolléga nekifut.
@szacsee: jó úton jársz a notis tejjel-mézzel htpc kánaán felé. 12w-ot egyik (asztali-itx-bigyó) brazos sem csinál, amiket én láttam minimum 16-17w-ot ettek. és nem mellékesen neked +3-4w-ból van egy monitorod is, esetleg wifi router, akármi.
írd majd meg mire jutsz, csinálunk klubot meg minden.
@audi100td: egyébként ez a 12w mennyire biztos? gondolom win, de biztos annyi az? most csak a t61 alapján nekem (kicsit) kevéskének tűnik. min fényerő vagy panel nélkül?
-
lapa
veterán
válasz
sghc_toma
üzenetére
persze jogos, pontatlanul fogalmaztam meg a dolgot, a közösségi hekkelést általánosságban értettem, nem spec az intel cumóra.
mondjuk már pár hónapja a piacon van a g45, szóval inkább nem esek hasra attól, hogy végre sikerült összefarigcsálni.
nekem az is gyanús, hogy a csomagok listája a 3.0-s kernellel kezdődik, szóval lehet hogy ez részemről bukó, mert én hozzá nem nyúlok egy darabig a 2.6.32-höz. majd ha sikerül megint értékelhető fogyasztást produkálni, akkor esetleg nekifekszem és harcolok vele. addig marad ez.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
na még a végén kiderül én vagyok a béna, hogy nem írtam az intel szutyok cuccához drivert magamnak. mégis kinek kéne drivert írnia, ha nem a gyártónak? ne viccelj már. az, hogy egyesek hobbiból kénytelenek reverse engineeringelni a szutyok gyártó szutyok hardverét, az nem azt jelenti hogy ez akármennyire is rendben van. de ahogy írod is az utolsó mondatban, valszeg nem az intel, hanem a támogatottság a hibás.
érted, egy szavam nem lenne, ha az összes chipnél ott lenne a windows-only. de akkora az arcuk, hogy hű meg ha. hogy ők aztán mennyire nyomják az open közösséget, csak közben azért nem annyira, na.
más: megcsináltam a bios update-et az x200-on, most már eredeti zender-fender-bender kód dohog a kazánban. röviden, hátha segít valakinek:
1. nem kell usb, elég a grub.
2. innen a leírás, de itt-ott pontosítanom kellett. tehát ubuntu 10.04-en:
3. linkről geteltorito letölt.
4. fenderbender letölt. ez a leírás csak iso fáljos bioshoz jó.
5. iso kicsomagol a zipből /home/júzer alá.
6. sudo -i
7. cd /home/júzer
8. chmod +X geteltorito
9. ./geteltorito -o bios.img 6duj42uc.iso
10. mv bios.img /boot
11. apt-get install syslinux
12. cp /usr/lib/syslinux/memdisk /boot/
13. nekem nem jött össze a grub rendesen történő frissítése, ezért (mivel egyszeri alkalomról van szó) kézzel moddoltam a grub menüt azaz:nano /boot/grub/grub.cfg
nyilván nem ajánlott, de műx. az alábbi sorokat a ### END /etc/grub.d/10_linux ### sor elé szúrtam be:
menuentry 'BIOS Update' {
insmod part_msdos
insmod ext2
set root='(hd0,msdos1)'
search --no-floppy --fs-uuid --set 523ace05-8d39-4d18-b557-481b00a27473
linux16 /memdisk
initrd16 /bios.img
}14. restartkor a caps + num lock felvillanásakor bal shift gombra rátehénked, míg a menü megjelenik.
15. menüben "BIOS update" kiválaszt
16. prompt megjelenik, command beír.
17. innen szokásos, sípolással meg mindenféle security errorral fűszerezett normál bios update van.
18. sikeres update után a grub menüből ki lehet venni a berakott sorokat, de ha jól sejtem egy update-grub kitörli, -
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
linuxon nem tudja, mert nem sikerült még drivert írni hozzá az intel marketingosztályának.
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
ja, bucimaci os-sel tud.
-
lapa
veterán
na csak az izgalom kedvéért: találtam leírást x200 bios update-re usb-ről (thinkwiki), és nevetségesen olcsón (10$ shippinggel) atheros ar9285 feles wifi kártyát.
szóval maholnap rávuduzok egy zender biost usb-re, aztán amint megjön a wifi lebontom a gépet és megnézem mit szól az 1: ssd, 2: wwan, 3: wlan slot-kiosztáshoz.
ha működik, akkor az elég jópofa. egyrészt 300mbit elvi sebességű wifi (ha nagyon kell valami nagyon nagyot másolni tán gyorsabb lehet a 100/100 ethernetnél), másrészt ennek a driverében van ap mód, szóval a szerver akár ki is válthatja a routert-modemet-switchet.
persze ez utóbbi puszta fikció a nagyon korlátos mobilnet világában, de utazáskor jól jöhet ha a gépek tudnak egymással beszélni ésvagy olcsó prepaid simet használni-megosztani.
ha jól értem, hogy harmadik slot csak az x200-ban van, akkor ezzel a fenti manőverrel végső csapást lehet mérni mind a 201-re, mind a 220-ra a világlegjobbgépe-versenyben. oké, még a hd gyorsításra kell várni egy fél évet.
-
lapa
veterán
válasz
cadeyrn
üzenetére
nálam az x200s-nél a panel szalagkábelen eleve ott volt az usb a kamhoz, de ha a pár csavarral lepattintod a bezelt látnod kéne megy-e arra szalagkábel. a kis műanyag fedőkre figyelj, mert nagyon odaragadnak akármihez és az életben nem találod meg ha elveszik.
érdekes lehet még, hogy az antennák hogy vannak elhelyezve, nekem a (szerintem 2x2-es) antennák egyike pont belelógott, át kellett szerelnem máshová. itt látható mi lett, a jobb oldalon látható antenna (fémkütyü és fémfólia) eredetileg félig belelógott az optikába.
nyilván a nagyobb panel fölött egész más elrendezés is lehet...
-
lapa
veterán
próbált valaki már olyat, hogy Atheros Dual-Band AR9280 AGN 300Mbp 4 DELL E6400 Half-S wlan x200-ban?
úgyértem modbiossal megy rendesen?
esetleg harmadik, feles minipci foglalatban? értem, hogy irritáló ikonvillogás (világítás) meg rfkill kapcsoló akkor nem műxenek.
fordítva is érdekelne, azaz hogy az elsőben elindul-e wlanon kívül bármilyen más kártya?
más típusok tapasztalatai is érdekelnek.
kicsit lelankadtam, hogy nem tud az intel ap-módot, azt hittem kisujjból megy.
-
lapa
veterán
válasz
Dr. Oid
üzenetére
szerintem mi kérünk elnézést, hogy először a rendszerchip hibánál pár nagyságrenddel gyakoribb okokat próbáljuk kiszűrni.
pláne bocs, hogy nem járunk utána alaposan a géped történetének, csupán azokra hagyatkozunk, amiket megosztasz. micsoda őrült világ.
ja, reméljük nem sértődsz meg.
-
lapa
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
nem rád gondoltam, nálam is level 1-en megy idle pedig azért dolgozgat usbvel meg ilyenek. én a level 0-ra gondoltam.
az, hogy főzted a gépet és még megy statisztikailag és főleg más modellek kapcsán nyilván értelmezhetetlen. ha jól működne úgy, akkor az lenne a default. persze nem fog felrobbanni egy kis melegtől, de nem üzemi körülmény.
-
lapa
veterán
válasz
Dr. Oid
üzenetére
nem nagyon értem mit írsz.
a bios alatt hallgattad a ventit? hogy jön ide a bios? a biosban sose lesz halk, mert a bios hajtja a gépet eléggé.
egyébként szerintem is elhajtanak; a legvalószínűbb, hogy valami program / process kóstolgatja a cpu-t állandóan. érdemes lenne egy process explorerrel ránézni mi mennyi cpu-t eszik.
nem vagyok róla meggyőződve, hogy annyira egészséges a tpfancontrol, pláne 0 rpm-mel.
gondoljatok bele, nem ugyanaz a terhelve 60 fokos cpu melletti x alkatrész hőmérséklete (mert aktív hűtést kap), mint a 0 rpm miatt 60 fokos cpu mellett ugyanaz az x nem hűtött alkatrész. a fancontrol nem üzemszerű állapot, még akkor se ha a gépek / alkatrészek tűrése jó.
az x200/s-re fancontrolt rakni meg eleve szimpla istenkáromlás. nem kell telhetetlennek lenni. undervolt és hagyni kell dolgozni.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
ja, ezt én is elsütöttem #22882-ben, elég komolyan karcolhat a gép sata3-on egy ilyennel. biztos nem lenne panaszod a bootidőre. mondjuk nem olcsó, meg átlagos használatnál az életben nem térül meg hacsak nem valami 1000 eur órabérért nyomul az ember. persze ettől függetlenül fincsi.
intel x25-m asszem pont 7 magas, legalábbis ez rémlik abból az időből, mikor még x300-zal kacérkodtam és mindenképp hdd-t akartam az ub-be. ja, most megnéztem, annyi.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
ja hát ha az alaplap úgyis cserés, a lenovo fórumon szép számmal jelentettek sikeres sütőben-reanimálást. ha kíméled kihúzhatja még pár hónapig, míg a csere megjön.
egy rendes flexnek ezek a nem-olyan-pontosan-ugyanakkora alkatrészek nem kihívások. a jó öreg makitával még egy w-s lap is belemegy az x házába. még az usb-ket is tetszőlegesen lehet dönteni.
-
lapa
veterán
na készen van a vadonatúj x szerver. minden usb meg expresscard kütyüvel együtt, spindownolt hdd-vel minimál fényerőn 11,3w, ami azt jelenti megvan a 10w szerver éjszaka (kikapcsolt panellel). a fícsörökhöz képest nagy eredmény, mert megy rajta apache, postfix-dovecot, 10mp-nként hőmérséklet-loggolás, dhcp, nxserver, ntp, fail2ban meg egy desktop környezet is.
ebben a 10w-ban így nincs benne a tévészerver meg a nas (az 1000+32 (azaz 25) giga), de ezek 1-2w overheadet jelentenek működéskor. az ssd általában elég az aktuális letöltések cache-ének is, szóval nem kell menjen éjjel a hdd.
még meg kell faragnom a phc kernelt, meg a sziszitévé driverét, mert az szokás szerint nem akar reáfordulni a kernelre. mindenesetre az egész installáció elég komolyan össze van rakva (és dokumentálva) mostanra, már csak némi smart kardozás van hátra a titkolós lemezekhez.
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
annyira rosszul nem értette. 2 helyre mehet bele tároló:
1. 7mm 2,5" sata3 hely (lásd samsung most tesztelt ssd 500+ mb / s).
2. msata / teljes minipci foglalat. ebbe vagy a wwan megy, vagy ("a kicsi spéci") msata ssd. ez esetben nincs mobilnet lehetőség.
de ezeket csak az eddig olvasottak alapján írom, nem sok infó van pl az msata cuccról, pont pár napja néztem és konfigolni se lehetett olyat a shop.lenovo.com-on. persze gondolom a wwan nagyobb hype, mint az msata.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
értem én mire gondolsz, csak nem tudom mi volt az elvárásod. korábban linkeltem, hogy 170mb, ennél még az x25-v is többet csinál, az x25-m meg porig alázza a maga 270mb/s olvasásával. szóval nem ettől lesz 2mp a boot, ez eddig is borítékolható volt.
na most beleerőszakoltam a terás hdd-t, egyébként a körülményekhez képest teljesen normálisan bemegy. egy kis fémlemezt meg kellett ugyan kurtítani, de ennyi. nem nyomja fel a billt, nem nyomja le (sérülésveszélyesen) a csatit.
ezzel centire ugyanannyi a 10.04 boot, szóval:
8 mp bios post
1 mp ssd fw
24 mp bootde most megnéztem, anno a t61 az x25-m-mel is 20 mp körül bootolt. de az asszem maverick volt, viszont lassú, 1,2 ghz-s cpu.
és továbbra sem hiszem, hogy ugyanezeket az időket megcsinálja egy merevlemez ugyanígy 10.04-nél. a dellben 7200-es hdd van és látványosan lassabb volt a boot vele. már nem tudom megmérni.
ettől függetlenül ennek tényleg nem a sebesség a lényege, hanem a kis energia- és helyigényű tárolás. meg persze az hogy x-ben is kombinálható a tárhely és programindítási sebesség.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
csak azért raktam be, hogy lehessen látni hány mp a boot. részemről a boot érdektelen, hiszen párhetente van restart.
nem kívánok meggyőzni senkit, nyilván egy 170mb/s olvasásos ssd kábé ugyanolyan gyors, ugyanannyit eszik és ugyanannyi helyet foglal mint a notivinyó.
egyébként nem vagyok biztos benne, hogy "ezt a vinyóm is tudja", mert logikusan nemigen tudhat 170-et olvasni. a különbség a jelenlegi usb-s bootból, vagy a rendszer másságából adódhat inkább. ne felejtsétek el, ez nem maverick / natty, ott gyorsabb már a boot.
hogy értsétek miért gondolom ezt: összesen (max) 18,4 mb az az adatmennyiség, ami a lemezről jön / jöhet. ezt az usb is kiköpi 1-2 mp alatt. dolgoztam eddig, de úgyis azt terveztem hogy becsavarozom a lemezt és akkor mérek egy időt, hogy ez inkább rendszer vagy usb miatt ennyi.
-
lapa
veterán
válasz
cadeyrn
üzenetére
én mindent elfogadok, de ahogy írod:
"Persze ennek az egésznek akkor van értelme, ha nincs elég RAM".
ilyen szempontból simán örülnék is neki, ha minden "esetleg mindjárt erre kattint" dolgot előtöltene, ahogy viszta / w7 teszi.
nálam épp "717,5 MB (9,1%) of 7,7 GB". és ebben már benne a webszerver, mélszerver, tévészerver, desktop cuccok.
no nem mintha nagyon akadna a rencer akármikor is, szóval nem hat meg, hogy most nem tölt elő.
valahol ezért is nem értékelem a core i meg egyéb világrengető újdonságokat.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
akkor ez akárhogy is nézem implementációs hiba ha ez tényleg kell. nyilván semmi értelme swapot fakelni pusztán logikai szempontból. nem azt vitatom, hogy így működik, csak azt mondom béna ha igen.
itt végülis számomra az egyetlen kérdés, hogy swappiness = 0-nál bent tart-e mindent, vagy eldobálja. remélném, hogy 0-nál mindent bent tart; ez azt jelentené hogy ennél felesleges a swap ramdisk.
eddig csak felületesen néztem utána, de nem találtam se pro, se kontra érvelést.
-
lapa
veterán
na hát nem egy hűdeeszméletlen sebesség, de nem rossz (lassú 13mb mpg).
ez corestore mc mlc, a boot meg az usb-s vinyóról megy. de onnan csak az initrd-t töjti bé (remélem). majd még nézegetem biztos nem tölt-e duplán, de elsőre nem rossz.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
ennek a felállásnak mi értelme van? amíg van fizikai memória miért használna swapot?
én asszem win2000 óta kinyomtam a swapot ha a ram engedte. ez egyetlen kérdés, hogy valameilyik hülye app felzabája-e a fizikait. de ahogy tudom vista meg win7 már előtöltöget mindenfélét, szóval a "teli" ram nem feltétlen baj.
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
a wwan tematikában csak annyi megjegyzés, hogy igazából addig lényeges szempont amíg nincs egy okostelója az embernek. azon úgyis van netes előfizu, mind kábel, mind wlan, mind bluetooth kapcsolattal működni fog modemként. szempont lehet, hogy a telót kirakhatod a közeli ablakba, ahol jobbabban jön a mobilnet.
ezt csak azért, mert ez eddig nekem se nagyon esett le. esetleg roamingnál egyszerűbb lehet valami pár fityinges helyi prepaid simet venni, de ennek is csak akkor van jelentősége ha közben kell a belföldi szám a telefonon.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
vagy nem, mert valami kernelféle is kéne jöjjön valahonnan. gondolom a boot sector nem ért olyan jól a corestore implementációhoz.
-
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
az általad írt kombó az x200-on sem opció, mert a wwan nem indul el az egyes slotban. legalábbis gyári biossal nem, más biost meg egyelőre nem tudtam rárakni. nem is téma nálam most, persze ha idpm engedi felnyomok egy modbiost és átcsavarozom, hátha.
az x220-ról annyit, hogy datasheet (apróbetűs) szerint:
"5.) 80GB mSATA SSD fits in the WWAN slot. As a result, it is not available with WWAN"
szóval ott ugyanaz a szívás van + 7mm hdd.
plusz ha jól értem a második slot msata + usb, azaz nem mén beléje rendes pci-e cucc. de lehet, hogy tévedek.
más: az APS szoftver nekem is parkol, akkor is mikor ssd van benne. szóval a hang a mérvadó, nem az amit a szutyi app kiír.
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
amennyire én értem (pont a múltkor csodálkoztam én is rá) nincs harmadik, feles minipci-e slot. az egy dolog, hogy mostanság nemigen lehet épeszű dolgot belerakni, de remélném hogy pár gyártó felismeri a robson-aftermarket piacot.
hoppá, most nézem például akkor egy hd-s kártya (ami core i-hez már annyira pont nem kell mondjuk) például mehet egy ilyen feles slotba.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
"használtat nem szeretne" - vannak ott használtak is lenovo garral, kiterjeszthetővel is.
mondjuk ha egy gépet gariztatni kell már régen rossz. még mindig ott tartok, hogy inkább bekockáztatom a 200 eur-t a legdrágább részegységre (alaplap). x200s + 200 eur-nál drágább az x201, az s főleg.
persze én személy szerint azt mondtam, hogy két ugyanolyan gép lesz a családban, és akkor nincs azzal para, hogy nem tudjuk használni ha összeomlana bármelyik. más kérdés, hogy csak ez a két gép van, ez a desktop is meg a tablet is.
ahogy így olvasgatom az ebay meg az előmelegített csavarhúzom gyorsabb is, mint a gariztatós vidámság, mindenki kiszámolhatja mennyi idő / pénz ment el egy ilyen "ingyen kicserélésre". lásd 4 ezer forint a webcam free shippinggel + 5 perc csavarhúzás.
más: még mindig nem vágom pontosan, de ahogy Gondwana-t értettem végülis az x201-be is belemegy az affs, legfeljebb + inverter kell. ezt az x201s vs. karbontető vs. magnéziumtető vs. affs (vs. webkam) dolgot nem vágom, lehet hogy ott nem pálya. dehát ott is kevés a minipci.
az x220 meg ezzel a webkam vs. 3g + laposhdd + mittomén mi még nem fér össze mi mással elég vicces a 768-on felül is. elkezdtem már párszor összeklikkolni, hogy következő melós gép, de mindig elborult az agyam félúton valami agyatlan összeférhetetlenség miatt.
@azbest: a feles slotban nem fér el?
bárcsak lenne feles wwan modul, akkor lenne igazán királyság a gép.
-
lapa
veterán
ha a cégnek van EU-adószáma, akkor a bót eleve nettó szlát állít ki (N.o.-ban ez -19%).
én nem általában x-re gondolok, hanem az x200s típusra. arra is úgy, hogy kicseréli az ember a panelt (inkább fényes, de akár matt) affs-re. a gyári kijelzők fejre is állhatnak mellette, közelébe sem érnek.
én ebay.de-n szoktam nézelődni, de audi100td is árul ilyet innen a ph-ról, még tán kijelzőt sem kell benne cserélni, de legalábbis tud mellé adni egyet. ...ha még megvan neki.
az x200s-t képzeld el úgy mint a lexust vagy a g-mercit: akik beleültek nemigen váltanak már másra.
de kb. ugyanez az x201 is bikább cpu-val, kevesebb bővíthetőséggel. meg ott esetleg macerás a kijelzőcsere.
ja, ebayen ne azt az egymagos jószágot nézd 559 eur-ért, az nem az igazi. bár pont tegnap olvastam, hogy ezek a cpu-k is elviszik a 720p-t, csak nem biztos.
-
lapa
veterán
ha eddig x40 volt, akkor miért nem x200s? még panelcserével is bőven 200 alatt vagy, és megvan életed gépe. én még mindig azt mondom, hogy nem szabadna senkinek t-t venni, csak ha már használt x20x-et.
ráadásul pont t400s, ami tényleg nem sokat dobna rajta...
ha minden másból is visszaigényelheted, akkor oly mindegy. sőt, németben eleve nettós szlát kérhetsz, ugye.
-
lapa
veterán
válasz
cassius.clay
üzenetére
biosban van olyan, hogy "security" vagy mi. ott le lehet tiltani mindenfélét, nézd meg, hogy a bluetooth nincs-e letiltva.
ha bizonytalan vagy vagy nem találod akkor dobj rá egy "load default bios"-t. azzal biztosan visszakapcsolja. ha fizikailag van benne persze.
-
lapa
veterán
válasz
martensdr2
üzenetére
sata2 is mehet bele, de akár sata3 is. visszafelé kompatibilisek. magasságban viszont a vastag 1-2 terásak nem fognak belemenni. van egyátalán 2 terás notivinyó már?
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
ennek kapcsán meg pláne nem izgulok az nv hiba miatt. ha el is olvad, még mindig berakható átmenetileg a sütőbe, 25 pénzért meg lehet bele venni inteles lapot. nem azt mondom, hogy az év biznisze, de a 25 pénz jobb, mint bebukni egy ilyen szép nagy kupac magnézeumot 1:1-ben.
-
lapa
veterán
válasz
return.value
üzenetére
tekintve, hogy a virtuálgép folyton kóstolgatni fogja, az gyakorlatilag folyamatosan menni fog. mindenképpen jelentősen melegedni fog a bill fölötte, szermélyes preferencia kérdése, hogy a melegedés zavaró-e.
-
lapa
veterán
szerintem szimplán félreértetted a mondandót. a dolog típushiba jellegét tagadta, nem azt, hogy minden más alkatrészhez hasonlóan a vga is elhullhat akármi miatt is.
persze a megfogalmazás nem volt félreérthetetlen, de elég egyértelmű.
remélem ez elég ahhoz, hogy kicsit megnyugodjon mindenki. ha nem, akkor harcoljátok le privátban lécci.
-
lapa
veterán
a neten talált infók alapján annyira nem gyakori az nv hiba. de mivel a lenovo nem kapott spéci chipeket ezért nyilván ezeket is érinti.
az érintettségről annyit, hogy sem az átlagosan keveset játszó thinkpad júzer, sem a thinkpad konzervatív hűtése nem tesz jót a probléma kialakulásának.
nem parázom magam túl a dolgon, mert ha csak minden 100-adik júzer használta rendszeresen játékra az elmúlt 3 évben, akkor ezeknél a júzereknél elő kellett volna jöjjön.
mivel ez konyhanyelven "kopás" jellegű probléma, a 3d mark meg ilyenek erőltetése nyilván növeli a meghibásodás lehetőségét. de normál használatnál és az órajeleket idlében visszavéve szerintem nem téma.
-
lapa
veterán
el is felejtettem: van valakinek tutira működő leírása zender bios usb-ről frissítéshez? lehet egyátalán pendriveról updatelni, vagy kéne ub hozzá? wint nem telepítenék csak ezért.
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
annyival egészíteném ki, hogy még nem bizonyított, hogy a corestore nem megy az x200 első slotban (mondjuk modbiossal). ez esetben elképzelhető lenne egy 1: corestore, 2: wwan, 3: rövid wlan.
mindenesetre a 2. slotban garantáltan megy, csak linux alatt elég sokat fogyaszt még a driver használaton kívül is. meg a bootolást még én se csináltam meg, de technikailag megoldható a winhez hasonló módszerrel. de majd erőt veszek magamon, csak le kéne bombáznom hozzá az 1 terás vinyót...
más: valakinek van ötlete hogyan tudok biost resetelni bioson kívülről a t43p-n?
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
félreérted: eddig működött rendesen. nem arról van szó, hogy beleraktam és nem működik vele.
mindamellett én még mindig fordítva élem meg a minőség változását, esetleg a t21 az üdítő kivétel.
@Gondwana: erre gondoltam, csak a megvalósításra nincs ötletem, lévén a biosban semmit sem tudok csinálni. elem lehúz + fél órát vár, vagy mi ilyenkor a protokoll?
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
ha jól tudom a release date 2005 volt, szóval ha ez az első darab is csak 6 éves. de a t21 műx és nem recseg. tény, hogy a billzete annak már annyira nem jó, de a t43p-n új bill van. nem mintha bármit mondana ez statisztikailag.
nem tudom megnézni mit csinál, mert egy negyed órát töltöttem a géppel, elég messze van.
-
lapa
veterán
azt mondja nekem ma a t43p, hogy egyrészt marha lassan posztol (illegál ssd van benne, de szerintem régen nem várt fél percet, csak 7-10 mp-t).
még ennél is rosszabb, hogy a biosba belépve vége a dalnak, semmire nem reagál többet.
az a marha mákja van hogy elindul és elvileg működik, egyébként már ágyelőt csináltam volna belőle.
van valakinek ötlete mi ez? merjem tetézni a dolgot egy moddolt biossal? azért ez eléggé nem normális. vagy csak várni kell a bios főképernyőnél is még egyszer ugyanannyit a whitelist miatt? bevallom percekre nem hagytam ott.
ez most tán fájni fog egyeseknek, de meggyőződésem hogy ez a gép még a t61 szériához képest is hulladék. a palmrest mozog és recseg minden kézrárakás-levételkor, a billzet sokkal nyilvánvalóbban flexizik, mint a többi általam ismerten, zúg mint állat (ebbe még tán belemagyarázom a linux drivert), elhullott már a kijelzőn is pár sor pixel... értem, hogy nem mai gép, de ilyeneket azért nem kéne.
-
lapa
veterán
válasz
mitulabattyi
üzenetére
devcon.exe?
-
lapa
veterán
szerintem a ciripelés nem cpu. hanem fogyasztás (pwm) függő, de lehet, hogy tévedek. bizonyos állapotokban az x-ek is fütyülnek / ciripelnek. szerencsére nem vészes.
más: a thinkwiki az x201s-re csak 1 mini-pcie slotot ír, a simára kettőt. lehetséges?
-
lapa
veterán
válasz
azbest
üzenetére
a redundancia igen megnyugtató tud lenni, ja.
mivel ezeknek az egyik alapállapota az egész nap dokkban menés, semmi baja nem lesz a lecsukott fedéltől.
hozzáteszem én az x-en úgy másfél centire nyitva szoktam inkább hagyni éjszakára vagy ha elmegyek. kellemesebb utána a palmrest hőmérséklete.
régen fedél csukogatás helyett a thinkpadbutton nevű appal kapcsoltam ki a panelt (ez volt a célja a csukogatásnak is), csak mint kiderült az kóstolgatja a cpu-t.
azóta kiderült, hogy a gnome-ban van beépített billkombóhoz parancs rendelés, de csak tegnap jöttem rá, hogy az pont jó lenne.
és hamár, akkor "xset dpms force off" a parancs. több monitornál meg lehet a képernyőt is adni, de az nekem nem mindig működött rendesen (bár valszeg nv driver miatt).
-
lapa
veterán
válasz
kraftxld
üzenetére
infarktust nem kapok, legfeljebb a sajáttól (mert a corestore ssd drivere még kicsit khm kiforratlan és benyal vagy 2w-ot a maga szolíd 800 wakeup / mp-ével).
az nvidia driver adaptívon van? collbits engedélyezve? szerintem lemenne ez 14-15w-ig még az usb3-as kütyüvel is.
persze 800 mhz-n nézd a cpu-t, nemtom win már megcsinálja-e magától.
-
lapa
veterán
egyébként azt érti valaki, hogy az intel weboldalán mi alapján álmodták meg az adatokat? most csak kíváncsiságból ránéztem a t2400-ra, és "VID voltage range"-re 1.1625V - 1.30V-ot ír, aminek ha jól értem köze sincs a minimum vid-hez.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
egyébként ha ez így van, akkor nem értem miért. nem csak akkor, ha tölti az akksit mellette?
a 90w-os táp leadja a 120w-ot, akár napokon keresztül is. gondolom a 65w is megcsinálja a 80-at, az meg még full terhelésre + akksi töltésre is elég kéne legyen.
nem az volt, hogy a sebesség helyett az akksi töltését veszi visszább?
-
lapa
veterán
én nem lepődök meg ezen a szervizes dolgon. mindenhol ez megy, más országokban más, még prémiumabb cuccokkal (pl. autó) is.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
közel tonnányi tesztfotót csináltam pont ezért, mert én se hittem el. akkor még nem volt üveges telóm, talán azt mellérakva nyilvánvalóbb lett volna a helyzet.
de készülj, hogy a brando fóliától sírni fogsz. nemtom nézted-e a képeket, de tn körülire vagy alá degradálja. (a /v7/ helyett /v7/broadband/ elérési úttal ugyanez eredeti méretben is látható)
6,4w király.
ez azt jelenti, hogy 201s-be (1440 led) is belemegy az affs?
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
szerintem nem fogják, de érdemes lehet verni az asztalt hátha mégis.
gondolom ez nem a hexában-átírok-két-számot kategória, szóval szerintem modbios erre nem csinálható. de nem ismerem a részleteket.
nem pontosan értem miért kéne pontosabb mérés. pláne hogy szerintem atto nincs ubuntura.
más kérdés, hogy mikor én párszor próbáltam régen win alatt olyan bénázásokat csinált hogy öröm volt uninstallálni.
asszem winen régen a boot.ini-ben megadhattad melyik lemez melyik partíciójáról induljon. hogy a drivert hogy töltöd be az jó kérdés. google, én is ott fogom kezdeni.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
spec a hármas alatt nem épül, se 2.6.37 alatt. a lucid normál kernelével (2.6.32-33) viszont igen.
vagy ha az volt a kérdés, akkor szerintem a 3.0.0-8.10-ben nincs driver. de lehet, hogy csak nagyon benéztem, mindjárt nekiszaladok megint.
addigis beírtam nekik a fórumra, hogy oldják meg a 3.0-n driver építést de marha gyorsan, mert megdobálom őket intel turbo memoryval.
nem bootolható, de linux alatt annyira nem gáz. de ha emlékeim nem csalnak win alá is ugyanúgy lehetne egy barkácsot, hogy a hdd-n csinál az ember egy mittomén 100mb-s boot partíciót, onnan meg azt indít amit akar. legalábbis talán, vagy nemtom. ennyire előre nem szoktam gondolkodni.
-
lapa
veterán
örömbódottá van: megy a corestore mv az x200s-ben. de még hogy megy.
gondolom az slc hozná a 170/170-et, mert nem diszk limites az olvasás se.
nemsoká beugrik a szerverbe, aztán végre vége lesz ennek az usb-n lemez lógatásnak. 32gb ssd rendszer + 1 tb belső hdd azért nem rossz egy szubnotiba.
mostmár csak szeretettel várjuk a feles wwan vagy a feles corestore megjelenését, addig az egyikről le kell mondani sajna. nálam pont nem lesz gond.
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
én sem vagyok meggyőzve, hogy ez hw expansion probléma. akkor a képernyő közepén kisebbnek kéne látszania. ez meg baloldalt van.
btw: megjött ma a corestore. jófej postás beletuszkolta a postaládába. épphogy nem esett ki, gyakorlatilag a véletlennek köszönhető, hogy nem az utcán éjszakázott. ma már nem szerelem be.
-
lapa
veterán
-
lapa
veterán
ubuntu 10.04 alatt a legutóbbi phc kernel megint tönkrevágta a fogyasztást, konkrétan a már-már szokásosnak mondható load balancing tick teszi ki a wakeupok legnagyobb részét. bepöccentem, mert ez legutóbb már (még) nem volt.
feltoltam a 3.0 kernelt, amivel egyrészt minimum fényerőn hálózat és expresscard nélkül új személyes 5.9w-or rekord született. ez azért bekapcsolt panellel annyira nem gyenge. itt 76% akksinál még 10,5 órát írt a pm, ami 13,8 óra teljes (elvi) üzemidőt jelentene.
gondoltam akkor csinálok egy screent kikapcsolt panellel is, hátha sikerülne valahogy az 5w-ot elérni. a képernyő lecsukása viszont töménytelen wakeupot kezdtett produkálni, 6.5w-ra tornászva fel az 5w körülire várt fogyasztást.
otthon megnézem majd mi a helyzet a másik géppel (is), meg beírom melyik (phc) kernellel mén el a load balancing tick. az is lehet, hogy maradok ennél a mainline kernelnél, a phc nem éri meg a szenvedést ha közben ébresztgeti a tick a procit. az idő 90+ százalékában úgyis min frekin megy a cucc, ahol a phc nem játszik.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
kingspec. fentebb linkeltem a méréseket, abban ott a konkrét típus is.
a swapot másodiknak szoktam, / meg /home között. de szerintem semmi jelentősége, pláne ssd-nél.
10.04-et használok mindenhol, szerintem ez a legjobb eddig. a unitys cuccokat még nem néztem de nem öl meg a kíváncsiság. ez tuti műx.
-
lapa
veterán
válasz
Gondwana
üzenetére
azt nézted, hogy nincs-e benne feszültség (úgyértem a csavarozás miatt pl)? nem amiatt ilyen heterogén?
én nem értek ehhez a fájlrendszer témához, ha jól dekódolom akkor a naplózás miatt nem vacakol. ezért akartam kicsit utánanézni, mert azt írják akksis és nem szénné tuningolt (vagy undervoltolt khm) nem-adatbázis-szerveren annyira nem pánik.
@buca84: kösz ezekkel nagyjából megvagyok, most már azok a modok jönnek amivel fabatkává tudom változtatni az adatokat a lemezen egy fagyás esetén.
-
lapa
veterán
válasz
audi100td
üzenetére
ez önmagában nem rakja át ext2-re, csak az egyik fícsört kapcsolja ki.
találtam leírást hogyan lehet átvarázsolni ext4-et ext2-re, de még nem vagyok meggyőződve hogy az a jó megoldás. kiokosodok a témában és megírom.
azt írják, hogy az ext4 a naplózást kikapcsolva jelentősen gyorsabb, mint az ext2, szóval mindenképp érdeklődésre tart számot a téma.
-
lapa
veterán
válasz
azbest
üzenetére
a második linket én is néztem, a lekopott sarkokon a matt szürke nem pont a titán selyemfénye, inkább a szokásos matt magnéziumnak tűnik.
megnéztem a magnéziumötvözetek listáját, de még a legexotikusabbakban sincs titán. szóval innen biztos nem jön.
továbbra is azt mondom, hogy egy ilyen gépet (gyak a világ legjobb-legstrapabíróbb hordozhatóját) a marketing teli szájjal hirdetne. de se egy kép, se egy utalás ami hiteles forrásból a létezésére utal.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
legalább rakd offba, Jupiter.
ugorjunk kicsit inkább az időben.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
hát ja mondjuk egyikőtöket se venném feleségül a stílus alapján.
még egyszer kérem hagyja mindenki abba ezt a személyeskedős vonalat, csak húzzátok egymás idegeit feleslegesen.
más: az x61s reserve editiont már linkeltem (de itt van újra), szerintem továbbra is arról van szó (merthogy azt gyártották a 15. évfordulóra). ez nagyjából megfelel annak amit írtál, kivéve a szürke fedelet. a legjobb tippem továbbra is az, hogy ugyanarról van szó, csak akármilyen okból lerántották róla a barna yetibőrt. a festetlen magnézium is szürke, és ugyanúgy fel is polírozható-lakkozható.
b tervként linkelj bármilyen hiteles forrást, ami legalábbis említést tesz titán fedlapos x61-ről.
egyébként annyira kár az az 1024, én eléggé bele vagyok zúgva a teveszőrös gépbe. mondjuk 1000 eurt nem tudnék adni érte.
megint más: szerintem a régebbi gépek 14" vagy 15" kérdés úgy dönthető el egyszerűen, ha az ember megnéz(et)i a káva szélességét. ez most csak ötlet, de aki benne van a t4x vonalban megerősíthetné / cáfolhatná / pontosíthatná.
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
csak a rend kedvéért: Gondwana volt az. ettől függetlenül jogos.
-
lapa
veterán
válasz
Magnat
üzenetére
óvatosan. ezek a vga-scart kábelek nem mennek régebbi intel igp-vel, mert abból nem tudod kicsikarni a 25 hz interlacét.
egyébként a vga-scart barkács elég állat minőséget csinál s-videohoz, pláne kompozithoz képest. ennek a topikjába toltam anno képet is.
aktív kábelek vannak viszont, nem is drágák. arra nem tudok válaszolni, hogy a kimeneti jelük rgb lesz-e, de asszem nem (azaz a kimenő d-sub a bemenőre van huzalozva gondolom).
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
humorosnak szántam, amolyan "kis színesnek".
soldi3r: hadd tippeljek: ez a 20 giga windows? költői kérdés volt, ezt is csak a humor kedvéért. sziporkázok ma.
-
lapa
veterán
válasz
soldi3r
üzenetére
ebben pont az a király, hogy elfér mellette a tera hdd, elég annyi hogy az os fusson. a 32 gb 107 eur, csak szokás szerint elvertem már a paypalos pénzt kannásborra. most malmozok mire átmegy az utalás.
meg figyelj arra, hogy 2 féle van. nekem jó lesz az mlc is (80mb írás), de van slc is (220mb írás).
-
lapa
veterán
válasz
buvartacsko
üzenetére
nemtom volt-e már, itt vannak specek.
-
lapa
veterán
nem teljesen értem. az a kérdés, hogy tudsz-e krixkraxnyelves preinstalled xp-re magyar fotosoppot rakni?
más: mondjuk wikiről annyit, hogy néha erős késztetést érzek, hogy felnyomjak minden típusú gépemről egy 100x100-nál nagyobb fotót minden oldalról. elég izé, hogy ilyen alap dolog hiányzik, mindig valami review-t kell keresnem hogy megalapozottan tudjam fikázni a csati kiosztást.
-
lapa
veterán
válasz
yodamastah
üzenetére
jó-jó, de legyünk már kicsit populistábbak. mi majd a hátuk mögött összesúgunk-kacsintunk.
...bocs franc0.
-
lapa
veterán
ennyit nem ér az egész, szerintem relax.
-
lapa
veterán
kis update corestore mv ügyben:
x201s-ben a cucc műx, win alatt és persze nem bootolható. ez szerintem jó hír, mert a normál hdd helyre vagy usb-re pakolt bootloader varázslattal be lehetne röffenteni az ezen lévő rendszert.
a nagyobb baj az, hogy a linuxos drivert nem sikerült bebikáznia sehogyse, pedig nyilván van némi fogalma róla. szóval ez egyenlőre felejtős linuxra, a winesek meg örülhetnek mint majom a farkának.
ez ugye 128gb brutál ssd + 1tb 2,5" hdd kombót jelent az x20x-ben, de legalábbis a 201-ben.
azért mindjárt nekifutok vér noob-ként ubuntun, hátha találok egy vaktyúkot. marhára idegesít, hogy az usb-s vinyó dugaszt elfoglal, meg hogy nem spindownol akárhogy is kérem.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
a titán az acél fajsúlyának kábé fele, rohadt kemény de nagyon (túl) rugalmas.
a magnézium fajsúlya tán az acél harmadánál is kisebb, de messze nem olyan erős.
persze mindkettőt (ahogy az alut is) piszkolják, hogy jobbak legyenek a tulajdonságai. a titánban lehet mg, az mg-ben is ti, pár százalékban.
szerintem a titán fedlapnak a rugalmassága miatt annyira nem jó (az anyagvastagság annyira nem téma), testnek meg irtó drága lenne. szerintem nem tudnának egyből olyan részleteset önteni, mint mondjuk az x200 teste, utána cnc-zni meg zillió pénz, mert spéci szerszámok kellenek hozzá.
nem lehet, hogy az x61s reserve editionre gondolsz?
múltkor volt 1000 eur körül ebayen egy, de az 1024 miatt eleve nem jött szóba.
-
lapa
veterán
válasz
[O]-[C]-[B]
üzenetére
erről valami linked van? a z-ből volt titán (fedlapos), de titán x61-ről nem hallottam.
nem lehet, hogy valamit a magnéziumötvözetről néztél be? mert abban van titán.
-
lapa
veterán
válasz
Chaser
üzenetére
tényleg nem bonyolult. a t kezdetűek a normálok, az x kezdetűek a kicsik, a w kezdetűek a legnagyobbak.
kétszámjegyeseknél a nagyobb szám újabb gépet jelent az adott kezdőbetűn belül.
kis csavarként a 3 számjegyeseknél az első szám már a kijelzőre utal (tizen x coll - imáid meghallgatásra találtak). azaz a három számjegyeseknél már csak az utolsó két számjegy nő és jelent újabbat.
pl x széria: x30, x31, x32, x41, x60, x61, x200 / x300, x201 / x301, x220 / (x1 kakukktoji)
t széria: t20, t21......, t40, t41, t42, t43, t60, t61, t400 / t500, t410 t510, t420 / t520
a végén a betű:
p = teljesítményes modell
s = hűvösebb, könnyebb, jobbabb modell
i = jóárasított (vagy mi a rák)
t = tabletde szerintem nem kéne fárasztanod magad ezzel a sok matekkal. annyit írj fel, hogy x200s, és kezdd el visszahordani az üres üvegeket. ha több teherautónyi üveged van, akkor x201-et vagy x201s-t írj fel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 1 Tervező Vágó Laptop -50% 15,6" i7-10750H 16/512 QUADRO T1000 4GB
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% Üzleti Profi Fémházas Ultrabook Laptop 14" i7-1365U 16/512 FHD IRIS Xe
- 184 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- 183 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5090
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3453, 100% Akkumulátor
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios Neo 18 Ai - Ultra 9 275HX 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070Ti 12GB W11
- Eladó 2db Nokia steel hr hibrid okos óra dobozával
- AKCIÓ! LG UltraGear 27GR93U-B 27 4K 144Hz IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi