- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- votlage71: Kábel menedzsment
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Hirdetés
-
LOGOUT
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
draco31 #83847 üzenetére
Szerintem inkább viszünk mályvacukrot és elénekeljük a kumbaját...ja várj nem tábortüzet akarsz rakni?
Viccet félretéve én alapvetően inkább óvatos vagyok, nekem soknak hangzik az a 60 fok egy 23 fokos szobában, pláne hogy korlátozottan tudsz mérést végezni( nem tudod egyesével a teljes láncolatot)
Végül 230-as LED-et használtál igaz? És megtartottad a korábbi tápegység házikót a hátulján, ami jelenleg picit visszább fogja a természetes hűtést?
Mert én biztosra mennék és azon a házon keresztül valami kis ventit csak felcsattintanék ami légáramot ad a bordáknak, persze ahhoz már kelleni fog valami kis tápegység oda.De ez csak az én véleményem, mindjárt érkeznek a hardcore arcok.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83722 üzenetére
De ha valamit meg lehet oldani egyszerűen és biztonságosan, akkor menjünk neki a másik irányból ahogyan kedvenc óvodásaink nem?
[link] -
PROTRON
addikt
válasz
razorbenke92 #83569 üzenetére
Köszi a tippet, én szeretem ha van opcióként helyi kijelzés is, max nem nézek rá.
Meg inkább kariajándéknak szánom rokonoknak, náluk gyerekek miatt érdekes lehet.Na igen, amikor a nagy álmok találkoznak a sorozatgyártás nyalánkságaival, meg 1-2 helyi maffiozóval hamar kiderülnek a kitartásba vetett hittel kapcsolatos érzések.
-
PROTRON
addikt
Huhh ez de jó pofa, de 100 usd-ért már inkább legyártam magam, úgy mégszebb kariaji a családtagoknak.
[link]
Ki milyen trükköt alkalmazna?
Bár most hogy megnéztem pár bolti digitális változatot, már értem az árkategóriát. : O -
PROTRON
addikt
válasz
Gyula84 #83523 üzenetére
Ahogy a pjen kollega is írja, lehetőség van arra hogy nem egyenlően kéred a 3 fázis megszakítót.
Amúgy maga az EON javasolja hogy nagyobb, 2 szintes 200 nm2 családi házakhoz jól jön a 3x32A, addig még viszonylag egyszerűbb ügymenetet engednek. De nagyobbat is lehet kérni magánszemélyként is,pl 3x50, de ahogy írod ez Téged nem érint.
Ami téged érint hogyamihez kell a másik 2 fázis, annak nézd meg hogy milyen minimális megszakító kell, tehát hogy elég-e neki a 3x10A, vagy igényli a 3x16-ot. Pl sokan használnak hegesztő trafót, de belefutnak abba a hibába hogy az adott típus 3x10A-nél annyira gyenge hogy élvezhetetlen a munka, jobb ha 1x25-ös gépet járatnak.Továbbá ami még számít, hogy területenként eltérő, de minimum 1x32A össz érték felett, sokhelyen már "amperenként" 4000+áfa a hálózatbővítési díj, tehát ha 32+16+16 kellene, akkor +32+16+16= 64 - 32 = 32A x 4000= 128000+áfa.
Azért írom hogy sok területen, mert nálam a belvárosban(lekopogom), amikor előző augusztusban a meglévő 1x25 helyett 1x32+"H"tarifa 1x16-ot kértem, direkt másik fázisra írtam be az igénybejelentőt és így csak az egyszeri 13,5k hufos adminisztrációs díjat kérték el.
Sokan meg belefutottak abba hogy 1 fázisra írták a 32+H16-ot, úgy meg a fázisonkénti 32A felett is fizetni kell ám. -
PROTRON
addikt
Minden fentebbire ellenpéldaként említeném, bizonyításul hogy egyáltalán nem a lusta diákokkal van a baj, meg arra reflektálva hogy régebben minden jobb volt, még az érettségizett diákok átlag értelmi szintje is:
Ma már nyugdíjas Nagynéném, tehát a 70'-es években érettségizett, okl. egyetemet végzett építőmérnök, aki építőipari szakközép iskolában tanított statikát, amihez azért matematika is kell, nem jogászkodás.
Nem hogy az ELMŰ/főgáz számlát nem volt képes matematikailag értelmez (egyben lehülyézett ha arról beszéltem hogy középszintű érettségivel már mindenkinek tudnia kéne értelmezni),
de még annak a megértése is fejfájást okozott neki hogy anyagilag mennyivel jobban jár ha a nappaliban a halogén izzókat lecseréli a mostani olcsósított LED izzókra, még akkor is ha azt hallotta a szomszéd marinénitől hogy a LED izzókat mennyire gyakran (marinéni szerint 3 havonta) kell cserélni.
Nem, nem a szín visszaadás volt a problémája, egyszerűen nem értette meg a megtérülési matekot.
De mai napig bármikor fel tud készíteni egy magántanulót a statika vizsgára.Ügyvédnek tényleg nincs szüksége a trigonometriára, elvégre matekkal csak akkor találkozik ha a könyvelője meglopja.
-
PROTRON
addikt
válasz
Speeedfire #83453 üzenetére
Én kipróbáltam egy itthoni server gépet, ami gyakorlatilag irodai PC alkatrészekkel fut, tehát normál alaplap, i3-8100, iGP-vel+HDMI, 2x4gb ram, 2,5GB hálókártya, x4 gen 3-as SSD bővítés, meg háttértárak.
Nem volt még akkor fogyasztásmérési lehetőségem, így csak lakatfogóval tudtam méricskélni.Eredetileg egy sima 230-ról üzemelő FSP 450W 12 éves normál PC tápegységről futott, ami még a 80+ korszak előtti, így hivatalosan nincs hitelesítése.
Majd "spóroloni" akartam és vettem egy ACDC téglatápot rákötve PICO-PSU-t.A lakatfogó szerint ez utóbbi kombináció magasabb áram erősséget igényelt ugyanazon terhelések során mint amikor még a rendes PC tápról futott a teljes konfig.
Ez már nem neked szól, általánosságban írom:
Most hogy már van online kettős konverziós tiszta színuszos szünetmentesem, beépített mérőkkel, majd újra megvizsgálom amint átesett végre az aksi cseréken.
A munkaállomásomat teszteltem vele 1000W-os táp van benne, amikor még terheletlenül a PC csak a windows hátteret mutatta, rendesen kijelezte a szünetmentes a "hatásfok" helyzetet, 120 W kiírt teljesítmény terheléshez összesen 160 kVA-t jelzett, de amikor meghajtottam a GPU+CPU-t és felkúszott 450W-ra a teljesítmény, ott már 470kVA érték körül maradt a történet, igazolva a platina tápegység hatásfokát.
AZ a gond hogy a munkaidőm legjavában 200W alatt terhelődik az a gép, bár ez az én lustaságom hogy még mindig nem tértem át a kisebbik gépemre.A 106+6 -os kapcsolók közül rengeteg van, ahol egyáltalán nincs közösítve a betáplálás, tehát valóban, ha szerzel hozzá megfelelő fedő billentyűt, simán tudod egyszerre kapcsolni a két külön áramkört. Amúgy csak kapcsolni szeretnéd, vagy veszélyessé válhat ha egyszerre jár a két áramkör? Tehát szembe találkozhat fázis? Mert ha nem akkor tényleg ez a legolcsóbb módja.
Ha veszélyessé válhat, akkor nem javaslom, mert előfordulhat hogy az egyik elmenő vezeték még épp áram alatt van 1-2 pillanatig, mikor a másikra már megérkezett a fesz.
A másik opció a 2(vagy 3) pólusú 1-0-2 átkapcsolók tárháza, van abból is mindenféle, + kapni már falba süllyeszthető szerelvénydobozba szerelhető moduláris kialakításokat is, bár azok csillagokba kerülnek.
Szerintem az érdekelné hogy a fotók és a rajz alapján melyik vezetékre rakja. : O
Köszi a tapasztalatokat hogy nem muszáj századpontosság ilyen művelethet.
Azért a lidl-is lakatfogóm még nem elegendő, mert pl DC áramot nem tudok vele mérni...cserébe csak 5,5k huf volt, de AC áramban és feszben elég pontos, de DC feszben már nem vagyok biztos benne, szerintem ott van +/-2 tized is benne, ami már azért sok. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83436 üzenetére
De a "hobbi" célra kategóriába belefér az hogy ha valaki DIY szünetmentes tápegységet akar építeni, 19VDC tápegységről üzemeltetve lítium ion aksikkal ( 4 db sorba kötve)?
Na mert ugye itt azért bekéne lőni viszonylag pontosan a Step down konvertert, hogy ne legyen baja az egyes celláknak, meg hogy pontosan mekkora töltőáramot kapjanak, meg aztán hogy merítéskor mekkora maximális áramot engedjen ki magából a pakk, nehogy túlhevüljön. -
PROTRON
addikt
válasz
Teasüti #83412 üzenetére
Kiegészítve a kolléga írását:
Az óráig minden a szolgáltató szabályozása alá esik, de az a Te leágazásod ami az oszlopról a házadhoz megy, annak a fenntartási-fejlesztési költsége Téged terhel, mivel Te tudod mire akarod használni. A szolgáltató tulajdonjoga a közcélú hálózatig tart, magyarán az utcai villanypóznáig.
Nem fari ha a pár db nagy fogyasztó miatt mindenki egységesen fizessen a nagy keresztmetszetért. Az hogy megvan egy alap 16A-es bekötés, azzal már a minimálisat anno teljesítették az átkosban, ez se lett volna kötelező.
A villamosenergia szolgáltatáshoz való hozzáférés EU-s alapjog, de ettől még nem ingyenes, mivel eltérőek az igények, az egyenlő bánásmód miatt egységesen mindenki fizesse ki a saját igényeinek megfelelő leágazás kiépítését.
Ahogyan ha valahol a közcélú hálózat nem bírja el a 16A feletti igényt, ott bizony 1 ember miatt nem lehet mindenki máson behajtani az összeget. Majd ha elegendően akarják, megépítik.#83416 HEZ_
Köszi a dicséretet, de ez ennél bonyolultabb. -
PROTRON
addikt
válasz
Teasüti #83408 üzenetére
Az "utolsó" amire nem tudsz pontos választ adni, azt is megválaszoltad, tehát hogy 1 fázis és hogy utána van egy "kiselosztód" benne a 4 db megszakítóval, amiket ugyan lehet cserélni villanyszerelő által, de ahogy írod attól még a szűk keresztmetszet előtte van.
Azonban fentebb úgy írtad hogy:
"16A-es biztosítékokra cserélték az addigi 25A-eseket"
Ez a megfogalmazás a többes szám miatt azt feltételezte hogy az óráig több fázis érkezik be.
De ezekszerint az EON-osok a hatáskörüket túllépve a Te saját kismegszakítóidat is lecserélték 25-ről 16-osokra, hogy megvédjék az életedet?
No nem szép dolog tőlük, de sajna érthető.
Haveromnál is az előző villanyszerelők gyöngye 1 db 25A kismegszakítóba beledugott 4 db elmenő áramkört, mondván összességében kiadják a terhelést. Csak nem fogta fel agyilag, hogy attól még ha az egyik elmenő áramkör önmagában túlterhelődik, az az 1 db a 4 -ből simán leolvadhat, mivel hogy nem az adott vezeték terhelhetőségre méretezte a kismegszakítót.
Ja és nem csak 1 megszakítóról van szó, ahelyett hogy kicserélte volna a 8 modulos műanyag elosztót 24 modulosra és szétosztotta volna 10-16A-osok között, inkább 4 db 25-ösre rakott összesen 15 elmenő fázis vezetéket.Ezek szerint ott vidéken nálatok inkább megelőznék az EON alvállalkozók a családi ház tüzeket, mint hogy utólag kelljen oltani.
De a kis kitérő után:
Az EON adna Neked több energiát is, tehát nem az "odahaza mi megy már hogy piszlicsáré áramokat szolgáltatnak csak" dolog van, hanem az általad vázolt rendszer nem biztonságos.
Persze vannak olyan területek ahol tényleg el van maradva a közcélú távvezeték fejlesztés, de nem erről írsz, hanem hogy nem teljesülnek Nálad a feltételek az akár 3x32 vagy még több áramhoz.
Az 1x32A arra vonatkozik, hogy addig csak 13,5k kezelési költség, afelett amperenként 4k+áfa a bővítés költsége, mert valamiből ki kell fizetni a távvezeték hálózat fejlesztését, ha már a rohadt rezsidémon miatt nem tudják beleépíteni a napi fogyasztásba.Tehát a kérdésed arra vonatkozott, hogy kéne neked egy olyan inverter + akku kombó, ami el tud tárolni 1 napra elegendő villamos energiát, amit éjszaka amikor nem használod feltöltesz a normál hálózatról, míg napközben teljesítmény monitorozással figyeled a hálózatot, hogy mikor kell beavatkozni és átkapcsolni egyes nagyfogyasztókat az inverterre.
Remélem érezted a bekezdésemen hogy ez alsó hangon 200k-500k huf még bontott alkatrészekből is, cserébe az aksi cserék és az egyes speckó eszközök bonyolultsága miatti szakképzettségi igény szintén drágító tényezők hosszú távon.
Múltkor láttam boltban akciósan használt 5kVA-es beépített aksival rendelkező "szünetmentest", kb 15 perc áthidalást biztosít 3kW terhelés esetén, cserébe mivel szünetmentes nem köthetsz rá akármít, viszont legalább 275k nettóba kerül.
Amihez még hozzájön az átkapcsoló automatika, amit ha teljesítménymonitorozással akarsz az még valahol 150-200k.Persze én nem számolok azzal hogy legolcsóbb kínai cuccokkal magad forrasztod össze.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83405 üzenetére
Húúú te amikor vendégeskedtem nálatok miért nem mesélted el ezt a dolgot?
Amúgy minden villanyszerelő átveri az embert amikor azt mondja hogy "ingyenes 32A-re bővítés". Olyan hogy ingyenes nincs, ilyenkor is van egy egyszeri kezelési költség, de nem kötelező szerződést módosítani. Ez a kezelési költség jelenleg bruttó 13,5k huf körüli.
Tény hogy nem amperenként 4k+áfa, de azért nem ingyenes. Másfél évembe telt a cégnél lévő villanyszerelők fejébe verni hogy a 13,5k huf, az a laikus átlagembereknek nem egyenlő az ingyenes kifejezéssel, még akkor sem ha nem vetekszik egy szabványosítás 200-400k közötti összegével.Donki Hóte
Köszi hogy elkezdted firtatni a dolgokat, mert voltaképp csak a lényegről nem kaptunk információt. Egyszerűbb lenne ilyenkor levideózni a meglévő állapotot.
Egyébként sok helyen van 6-os alu betápláló vezeték, arra tették a 25A-es kismegszakítót ELMŰ-sök régebben.
Ahogy régebben az is előferdült, hogy a kisebb, 4-es vezetéket egy kis nokiás dobozért cserébe bekamuzta 6-osnak a szerelő hogy 25-öst rakhasson, "mert folyton leveri az a szart oldjuk már meg okosba"...
Aztán így 20 év elteltével szemet szúr és borul a bili. -
PROTRON
addikt
a laptoppal csínján, nem vagyok otthol aggregátorokban, de annyit biztosan tudok hogy olcsóbb példányok a leadott jelalak és egyéb paraméterek terén ki tudják nyírni laptopok, erősítők, led világítások tápját...
Persze ha hordozol magaddal egy rendes tisztán szinuszos invertert is, mondjuk még további 40-50k hufért akkor már biztonságban lehetsz. -
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83338 üzenetére
Nem az elvedet akarom kifigurázni, de nekem az elmúlt 4 évből az a tapasztalatom, hogy tényleg nem tudjuk hogy pontosan milyen állapotban vannak belül a vezetékek, pláne hogy a kollega mondja hogy más szakaszokon simán határon volt terhelve a rendszer.
Amikor ilyet szétbogozok 30 év távlatából, kivétel nélkül mindegyikben szenesedést találok az összetekert szakaszon, mert ugyan az elméleted szerint jól is meglehetett anno ezeket csinálni, de nem mindenhol sikerült. Ahol nem sikerült, ott meg sokszor akkor derül fény rá, amikor már késő.Nagynénémék építészmérnökök, megbízható haverjuk csinálta a villanyt a nyaralóba 40(!) éve. Annó nem volt tervben hogy az emeleten bojler és mobil klíma egyszerre járjon, nem úgy alakították ki.
Csak hogy amikor elkezdték ezeket a berendezéseket egyszerre használni kb 10 éve, senki nem nézett már utána a hálózatnak. Az hagyján hogy a bojlernek nem működött egy idő után a hőfok szabályzása és simán túlhevítette a vizet, de persze mivel a 40 fokos kánikulában a mobil klímát is ugyanarra a másfeles alura kötötték felfűzve, a bojler dugalja mögött teljesen el volt égve a vezeték pár év elteltével, a lépcsőháznál meg szenes és töredezett volt az ilyen általad nagyra tartott kialakításban a kötésen belül a vezetékek.
Amúgy csak azt vették észre hogy időnként levágja a 10A kismegszakítót, szal nem azért szóltak mert hogy "baj" észleltek volna, hanem mert nénémet aggasztotta hogy vizes helyiségben a dugalj nem volt megfelelő védettségű...aztán jött a fekete leves.A fentebb általam írt, panel házban szikrázós történethez (aminél a kötődobozok is szikráztak) hozzá tartozik hogy a 60 éve megszerelt folyosóra helyezett lakás elosztónál, az 3db olvadó betéteket letekerve, majd lebontva az elosztó fedelet, alatta teljesen elkozmált nulla sín volt, mivel a meglazult kötés szépen kikezdte ennyi idő alatt. Pedig semmi rezonanciát keltő elem nem volt az épület környékén, ami rásegített volna meglazulásra.
Értem én az elméletet, csak mondom és írom, inkább egy átlagosan rosszra készülök. Ez nem vészmadárkodás, arra ott van ilyenkor a feleség.
Amúgy a kollega írta is hogy folyamatban van, tehát nem toszigáltam hogy "feleslegesen" hívjon ki szagembört.De én tartom magam ahhoz, hogy inkább ma hívjon ki mindenki akinek van 60k hufja egy szagembört hogy legalább az elosztót minimálisan, meg az elágazó dobozokban kötéseket felfrissítsék, mint hogy azt amire úgy is tudja hogy költeni kell már csak akkor jusson eszébe hogy megcsináltassa, amikor már késő.
Elég az ha a 600 forintos LED izzókat a hálózati ingadozások miatt 3 havonta cserélni kell a tervezett 2 év helyett. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83332 üzenetére
Be is írtad a kulcs szót "rendesen". Ez az amit ilyenkor nagyon nem lehet garantálni, pláne távsegítségképp egy fotó alapján. Ezért én mindig egy átlagosan rossz szenárióra készülök.
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #83330 üzenetére
Szakmabeliként az ilyen "10 évig ment, ne piszkáld" dolgokat nagyon sürgősen el kéne felejteni.
Inkább ne legyen 1 napig áram, de legyen egy legalább minimálisan biztonságos rendszer mint hogy random pillanatban okoz zárlatot meg gyűjtsa be a port-->aztán a fa dobozt...
Havernál pl most karácsonykor adta meg magát a "30 évig ment, nem kell piszkálni"' rendszer, szerencsére a lámpa villódzások közepette még azelőtt lekapcsolta a mérőóránál lévő megszakítót hogy a nulla szakadgatás miatti zárlat elvitte volna a TV-t. -
PROTRON
addikt
válasz
Fecogame #83326 üzenetére
ohh Drága naivitás, fogd meg a söröm...
ha csak azokat a helyzeteket látnád amikről a poén kedvéért csináltunk fotókat, örülnél hogy csak ilyen szintű a problémád...és akkor hol vannak még azok a szituk amikről azért nem készítettünk fotót, mert ha kikerülnének simán feljelentések születnének állami dolgozókkal szemben is. -
PROTRON
addikt
Youtubeon rá tudsz keresni arra hogy "ups for router" és elég sok jó videó van, csak fen tartással kell kezelni őket.
Egyébként kapni átkapcsoló automatikát, ami elvileg tölteni is tudja a rákötött aksit, bangoodról 2-4k huf között: "YX850 Áramkimaradás Automatikus kapcsolás"De azért nézz utána hogy mi egyéb kell még hozzá, nehogy rosszul köss be valamit aztán elfüstöljenek a cuccok.
-
PROTRON
addikt
válasz
PROTRON #80743 üzenetére
Bocs a duplaposztért, én sem szeretem csak a saját hangomat hallgatni.
Nos, most jutottam el odáig hogy van időm szétszedni a RugGear RG740 mobilomat hogy rákössek másik aksit.
3 hónapja polcon áll.
Mondom még1x rémérek az aksira, a BMS a betáp piros, fekete és sárga vezetékek között végig 0-kat mutat.
Kihajtogatom hogy hozzáférjek a hozzá forrasztott aksi oldalához is, ott is 0-át mérek a két forrlemez között.
Ahogy visszahajtogatom na mondom adok neki még 1 esélyt, mi történik ha most ráadom a tápot a micro usb-n keresztül.
Rámérek a piros és fekete vezetékeknél és elkezd egyre feljebb mászni a fesz érték 3,1V-ról.
Most már 3,93-at mutat fél óra után.
Piros és sárga között 3,14-et.Szerintetek bemerjem kapcsolni?
Bár nem úgy tűnik mint ha melegedne az aksi.
Vagy megsüthetem az adattárolót? Mert igazából csak az adatokat szeretném lementeni...
Létezik hogy csak kontakthibás lett a forrlemez és emiatt nem működött?Téma 2.:
Van egy másik mobilom, ami kb 2 éve a polcon van, ott a forr lemezek között 2,5V-ot mérek és azon is vannak fotók még régről amiket szeretnék lementeni...itt viszont nem sikerül a BMS betáp duplázott piros és fekete vezetékei között megtalálni ugyanazt a 2,5V-ot.
Létezik olyan hogy egy ilyen mobilba szánt li-po aksihoz hozzárakott BMS megdögöljön?
Eredetileg ezt az aksit akartam átkötni. -
PROTRON
addikt
válasz
cinemazealot #83121 üzenetére
Na igen, pont az ilyenek miatt írtam ebbe a csoportba, hogy a darabját 5k-ért szerzett szünetmentesek esetén mire figyeljünk oda üzembe helyezés előtt.
Persze egyszerűbb rádugni egy olyan 40W próbaterhelést(monitor) amiért nem kár, aztán ha átkapcsol és stabilan műxik akkor örülünkVincent.Csak utána meg ha a 600W PC alatt meg káresemény történik akkor meg én voltam a hülye.
Az eredeti aksikat kiszerelve, azokon viszont 2014 szerepel, szal lehet van ám turpisság a háttérben.
A márkaszervíz ingyenes bevizsgálást csinál, de pusztán az hogy 2 évet ment irodában és 1 évet ált a fészerben arra azt mondja a szakijuk hogy nem valószínű hogy bármit is javítani kéne.
Ugyanakkor a gépenként 2db aksi cseréjét nettó 11,5kért vállalja, ami azért furcsa, mert a legolcsóbb hosszútávú minőségi aksi nettó 6.5k-nál kezdődik -
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #83119 üzenetére
Köszi a választ, csak megerősíteni tudom. De továbbra is felhasználó ellenesnek tartom, hisz bármikor meghibásodhat az akku amit követően jöhet egy áramszünet, aztán fuccs a munkamenetnek, hisz amíg nem szedsz szét valamit( nem kötöd le róla a PC-t vagy cserélsz aksit) addig nem tudsz dolgozni.
Azért vicces hogy a cég a honlapján azzal marketinggel hogy milyen fontos az 5 db 9-es, tehát hogy a szünetmentessel a cége 99.999%-os rendelkezésre állást érhet el, hisz nem kell tartani az áramszünetektől.Más:
Aksi csere metódusát ugye jól ismerem?
2 db aksi van, sorba kötve a 24VDC névleges eléréséhez, töltött állapotban ez 28,4VDC-t jelenít meg.
-külső negatív saru leszed;
-összekötő vezeték-negatív saru leszed, majd pozitív saru;
-bemeneti pozitív saru leszed;Ezt követően új aksi üzembe helyezés:
-először összekötő vezeték negatív oldala, majd pozitív oldala a másik aksira;
-pozitív külső saru;
-legvégül negatív külső saru;Az új aksik fullra töltve, igaz az egyik 9Ah másik 5Ah.
Előtte a szünetmentes aksik nélkül rá volt dugva hálózatra, de ugye aksi nélkül nem akart beszélgetni. De mint feszültség alá kerülő elektronikai berendezés, feltételezem feltöltődött benne ami fel akart.
Az új aksi bekötésénél szabad-e a legutolsó lépésnél szikráznia annyira hogy a saru kicsit
meg is ég?Vagy hülye vagyok ülj le fiam 1-es?
Le kéne kötnöm a tápvezetéket is a manőverhez?Működik most a UPS, 31W-os monitort meg is hajtottam aksis üzemben is, a fele más aksikról 10 percen át, ami idő alatt a kapacitás jelző 2%-ot esett.
Csak nem akarom hogy a 600W-os munkaállomás rákötése közben derüljön ki hogy megsütöttem valamit és nem bírja azt se amit kéne neki. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #83101 üzenetére
Köszi a tanácsot.
Eddig ott tartok hogy természetesen a döglött akkuról nem tudott semmit sem.Viszont ha aksi nélkül csak úgy bedugtam, majd a menüjében bekapcsoltam a bypass módot, azt feltételezve hogy mint áramkör átengedi az áramot, nem akar kiadni feszt. Az "inverter rész bekapcsolása" kézikönyve szerinti módszerre se reagál a kimeneti oldalon.
Kérdés tehát hogy találkoztatok olyan online szünetmentessel, ami ha tönkrement az aksi, akkor utána az első áramtalanítást követően aksi cseréig gyakorlatilag egy feszültség és frekvencia ellenőrző berendezésen kívül semmire sem jó papír nehezék?
Még most fogom belepórálni a fenti 2 db aksival, hogy jó-e a megérzésem. Csak az aksikat majd még riasztóban szeretném üzemeltetni utána, azért lettek eredetileg bevásárolva, csak időközben befutottak ezek is.
A kézikönyve időnként furcsa dolgokat ír, nem minden úgy van, ezzel kapcsolatban így fogalmaz:
"5. A bypass funkció bekapcsolása után, ha az UPS-t csatlakoztatjuk a hálózathoz a készülék
elindul és bypass ágra kapcsol. Ebben az üzemmódban nincs akkumulátoros védelem."Mondjuk a "7.2 Hibaelhárítás" részen is azt írja hogy:
"Az ups nem kapcsol be az ON billentyű megnyomásakor: Hiba oka: Nincs csatlakoztatott akkumulátor..."Csak azt nem értem hogy miért nem engedi át az áramot...
Ebből feltételezem hogy kínaiak lespórolták a fedélzeti gomb elemet, így döglött aksi esetén nincs ami rávegye a beállítás tárolására.
A pontos típus tehát:
SPS MID1000RTI 800w/1000va, 0.8Köszi.
-
PROTRON
addikt
Hali,
Szereztem 3 db SPS mid rti 1000VA, cosfi 0,8 online kettős konverziós szünetmentes tápegységet.Nem a legújabb, 2 generációval korábbi típus.
Elvileg 2 évet mentek egy irodában, ahol működőképes állapotban lettek kiselejtezve. Ezután kb 1 évet voltak egy fészerben, nem tudom milyen hőmérsékleten.Első indítás előtt gondoltam le ellenőrzöm, nehogy bedugáskor füstöljön.
Az odáig oké, hogy az aksikat lehúzva, majd egyesével rámérve a legerősebb tudott 2,6 V-ot, tehát mindegyik halott. Persze hogy tudtam csak nem sejtettem, reméltem hogy legalább az egyiket be lehet röffenteni 1 perces áthidalási idővel. Idehaza van 1 db 9Ah, meg 1db 5Ah aksim, de nem szeretném elcseszni őket azzal hogy a felemás kapacitással rákötöm.Ezen kívül szemrevételezéssel nem látok égésnyomot, sem púpos kondit.
Van valami javaslat hogy mint elektronika, mit ellenőrizzek első üzembe helyezés előtt?Köszi.
-
PROTRON
addikt
válasz
Babetta-X #81239 üzenetére
Jaja a kolléga által javasolt XBS ELO sorozatot könnyen igényeidre szabhatod (persze mint legolcsóbb termék, érződik az anyag minőségen) és ha Te szerelsz mindent akkor még tudsz rajta spórolni.
Annyi hogy olyan főkapcsolót válassz ami biztosan tud 3x16A-t tartósan, mert sok típusnál csak a hirtelen lökésszerű értéket adják meg, nem az állandó üzeműt.
-
PROTRON
addikt
Csak szörfözgettem aztán beleakadtam egy ilyenbe: [link]
Szerintetek mennyire lehúzós otthoni-hobbi felhasználásra? Feltételezve hogy szerzek hozzá külön forrásból 70V-os tápegységet.Tudom a legprofibbak 10-ed ennyiből is összerakják, de mint szerényen csak "kicsit kevésbé" profi, nekem valahol a kettő közötti összegbe kerülne, csak kérdés még a biztonság, tehát hogy mennyire megbízható a szerelés minősége, illetve a megjelenített értékeket vajon mennyire pontosan tartja a valóságban. : O
-
PROTRON
addikt
válasz
sanzi89 #80907 üzenetére
Én azért nem javaslom villamos szempontból a 0,75-ös keresztmetszet használatát, mert a megszakítód azon az áramkörön legalább 10 A-os (de ha újabb kialakítás az is lehet hogy 16A-os) és ahogy Te is írod, papíron ez a vezeték kisebb terhelhetőségű. Ez azért veszélyes, mert ha bármilyen okból elkezd túlterhelni a berendezés, pláne parketta mellett mire észreveszed már be is gyújthat valami szárazabb részt.
A helyhiány ellenére legalább 1.0-es, de én nem bíznám a véletlenre és csak beletuszkolnám az 1,5-ös keresztmetszetet...Az érintésvédelem egy sűrű erdő, rengeteg féle megoldás van a biztonságos használathoz, tehát éppenséggel nem feltétlenül gond hogy nincsen bekötve földelő vezető.
Gondolj bele a modern kézi fúrógépednél sincs földelő vezető a dugaljba, mert megoldották máshogy hogy ne kaphasson el az áram. -
PROTRON
addikt
Srácok akinek van IFIXIT készlete, mi azaz összeg amit megér? Látom hogy most a "tech sett" kb 22k-ért van, de általában ennyire szokták "leakciózni" elég gyakran és igazából sok fontos elem még hiányozhat belőle... Nem napi szinten használnám, most pont van 3-5 dolog amihez kéne, aztán csak nagyon ritkán venném elő...tudom van ezernyi más sett, de a neten sok rosszat találni velük kapcsolatban.
Hogy érdemes? Inkább vegyem meg a készletből azokat az elemeket amikből tényleg nagyon gagyi a konkurencia és a többi apró elemekből meg az occó kínait/parksideot?
-
PROTRON
addikt
Szerk: kollega beelőzött.
Köszönöm a tippeket mindkettőtöknek.
A telefon típusa Ruggear RG740, strapatelefon, caterpillár konkurenciának hiszik magukat, csak nagyon nem ügyesek ezek a németek. 2 változattal gyártották, hazánkba a hirdetésekkel ellentétben a gyengébb soc-al szerelt változat került 50 pénzért 2017-ben (2 gb ram, 16 gb rom), ami azért a kezdetek óta 1-2 dologban furán működött. Pl nem akarta alvó módba tenni a kijelzőt vagy épp a wifit, így merült az aksi, kamera app is folyamat szívta az aksit, csak a teljes lelövése segített, de akkor meg nem mindig csörgött ki a telefon.Jelenleg csak ilyen unboxing videókat találni róla neten, már a hivatalos honlapját se találom.
-
PROTRON
addikt
Nagy gondban lettem. Azt hittem be van állítva az okostelefonomon hogy minden névjegyet a gmail fiókra mentsen kérdés nélkül. Most hogy nem hajlandó bekapcsolni rá kellett eszméljek 3 év elteltével hogy valamiért nem így tett, pedig be volt kapcsolva a szinkronizálás is.
100%-on vettem le tegnap 11-kor a töltőről, du. 4-kor már nem kapcsolt be, töltést nem úgy tűnik mintha felvenne.
Amikor a korábbi telefonom ezt produkálta, ott a töltésvezérlőt mondta hibának egy szervizes, szerintem ennél is az lesz.
Még nem szedtem szét, mert rugged phoneként nincs olyan kis méretű csavarhúzóm, amikor előzőleg szétszedtem (nem az enyém volt a csavarhúzó) akkor azt láttam hogy a lipo aksi egyébként forrasztott vezetékkel csatlakozik.
Nagyon idegesítő hogy 1 héttel a tervezett csere előtt adja meg magát...Tud valaki segíteni ebben, tehát legalább a névjegyeket kinyerjem?
A fotókat sd kártyára mentettem, de a névjegyekről megvoltam győződve hogy felmenti a fiókba, tudom én saram hogy nem csináltam időszakos biztonsági mentéseket, de a franc se gondolta hogy van egy beállítás, de mindenféle egyéb kapcsolókat is át kellett volna állítgatni ahhoz hogy működjön, mert hibás az alap mediatek hardver (erre is csak most utána olvasva jöttem rá). :@ -
PROTRON
addikt
válasz
Speeedfire #80325 üzenetére
20e?
Mindig röhögök hogy az ilyeneket az emberek megveszik, aztán elkezdem összeszámolni hogy mennyi időbe is kerül egy DIY megoldás rájövök hogy mérnöki óradíjjal számolva tényleg kijön...csak hogy nem mérnökök forrasztgatják ezeket távol keleten.
Én meg azon aggódtam hogy ilyen 1-3k hufból akarsz olyat megoldani, amihez egyébként DIY kategóriában is legalább 7-9k kellene...én szoktam így viselkedni aztán végül feladom.Amit linkeltem csak kiinduló ötlet volt, hogy hasonló kategóriából lehet szerezni alkatrészeket a feladathoz...ugye a napelem tulajdonképpen alkonykapcsolóként funkcionál.
-
PROTRON
addikt
válasz
Speeedfire #80308 üzenetére
Az a gond hogy annyit írtál "minél olcsóbban" de hogy ténylegesen minél, azt nem tudjuk, csak mert sokféle lehetőség van hogy valami kész terméket átalakítva ne kelljen túl gondolni a dolgot és hamar meglegyen.
PL: [link]
De vannak más lehetőségek is, pl nekem a 12V ledszalagomhoz 2 éve 1500-ért vásárolt(jelenleg 2800 körül kapni) 12V mozgásérzékelőben is van beépített alkonykapcsoló, nem szabályozható. -
PROTRON
addikt
+1
árban sem durvább manapság mint a minőségi váltókapcsolós("keresztváltó") + extra vezetékezéssel.
Persze ha ingyen vannak a kapcsolók, a relé meg pénzé' az más tészta.
De sok helyen ahol nincs mód behúzni új vezetékeket a meglévő kiállásokhoz sokkal jobb az impulzusos megoldás. -
PROTRON
addikt
válasz
#90088192 #80022 üzenetére
Szakmabeliként azért kicsit pontosítanék a hazai viszonyokat illetően ha nem haragszol (gondolom az AU vagy Ausztriát illeti, vagy egyenesen Ausztráliát).
Az RCD (Fi relé vagy hiba-áramvédőkapcsoló rövidebben ÁVK, csak hogy a kolléga hazai boltban megtalálja) terén a 100mA hivatalosan csak betonkeverő és egyéb hasonlóan "problémás", mobil gépek esetén alkalmazandó idehaza vagy németorszában, főként építkezés idejére, ahova elvileg ugye nem megy be sem gyerek sem senki olyan aki nincs felkészülve az építési területen leselkedő veszélyekre.
Általánosan dugalj áramkörök esetében 30mA a legmagasabb ami lakásokba való, még igazából fix bekötésű bojlerhez is. Ha levágja, akkor inkább bojler csere.Ma már vidéken a családi házaknál elektromos szolgáltatói előírás, hogy a telek határra kerülő fogyasztásmérő szekrényben, a mérőórát megelőző tokozatban kell elvégezni a bejövő PEN vezető potenciálrögzítő földelést, majd a földelő vezető külön választását a közös sínről és külön vinni, megszakítás nélkül a mérőhelyen keresztül az ingatlanba.
Belvárosi, társasházi lakásoknál, ahol még nem újították fel a főelosztótól kezdődően a fővezeték hálózatot, ott valóban a lakás elosztóban csinálták meg anno a PEN szeparálását. Van is belőle bonyodalom bőven, pl amikor kezdő eNberkénk a bejövő PEN-t egyből beleköti egy ÁVK-ba, majd utána csinálja meg a szétválasztást...vagy nem is csinál egyáltalán, mert hát ott az ÁVK. Aztán meg a kollégája elfelejti dugalj szerelés előtt leellenőrizni a feszmentességet és két külön kézzel fogja meg a fázis-nullát hogy tutira belekerüljön az áramkörbe.Egyébként telephelyeken, erőgépek esetében van külön védő célú földelőszonda, de ott az külön van méretezve.
Mert pl egy családi háznál az agyagos talajba ha 1 méter mélyre leásol, majd lefúrsz 3m rúd földelőt, akkor sem fogsz olyan szintű földelést elérni, hogy ne kelljen ÁVK.
Ugye az általad írt "bizonyos távolságra vagy" esetében ott a földelés elvileg 2 ohm vagy alatta kéne hogy legyen, míg amit leütsz szerencsével "csak" jóval 10 ohm felett lesz, ami halottnak a csók 50 volt feletti feszültség tartományon.Míg ÁVK esetén, ahogy Te is pedzegetted, elegendő a fenti szonda, hogy el tudjon indulni a hiba-áram abba az irányba. Emiatt azaz áram hiányozni fog a nulla vezetőről.
Az ÁVK-n belül normál üzemállpotban az előre menő és visszafolyó áramok gerjesztése a tekercsre zérus, tehát egyensúlyi állapot lép fel.
Az ÁVK az egyensúlytól való eltérést figyeli, ahogy Te is írod, nem a hiba-áramra old le, hanem a hiányzó áram miatt kibillent egyensúly miatt. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79762 üzenetére
Köszönöm szépen a tippet, valszeg egyelőre a felső egyszerűbb megoldást fogjuk alkalmazni.
Viszont ha nem csak vezeték forrasztásra akarom használni, akkor fontos lenne a hőfok figyelés is idővel. Amúgy Ő rola van szó: [link]
Mindenképp küldök visszajelzést a parksidenak hogy a következő változatot a fentiek szerint fejlesszék.
Elhiszem hogy az eredeti amiről copyztak nem biztos hogy tartalmazta és biztosra akartak menni.
De ha a fenti 2-őt beleteszik, meg megoldják hogy övre lehessen akasztani úgy hogy nem égetem meg magam, akkor lehet végül kapnak egy fasza terméket, picivel drágábban amit vennének is a szakik helyszíni szerelésekhez.
Hisz egyébként van piaca az aksis forrasztóknak. -
PROTRON
addikt
Az alábbi problémával kapcsolatban írok.
Nem bírtam ellenállni és beszereztem a parkside aksira pattintható X20V team aksiról üzemelő forrasztó állomását.
Nem várok csodákat tőle 5500 hufért.
Viszont zavar hogy nem tudom hőfokszabályozni, a 420-fokos pákahegy felszíni hőfok nem mindig jó.Van tippetek hogy hogyan tudnám átalakítani hőfokszabályzósra?
-
PROTRON
addikt
válasz
#85619712 #79711 üzenetére
Nekem is ez volt az első reakcióm hogy a szagértő túltolja az aggódást amikor aksiról vagy generátorról üzemeltetve sima multiméterrel rámért, a dugalj feszültség alatti pólusai (fázis, nulla, ahogy Te is írod mind1) és föld között 110V-ot mért.
Igen, csillagpontú.
Szerk.:
időközben látom a hozott kapcsolási rajzot és a leírást, köszönöm szépen. -
PROTRON
addikt
Nem értetted félre.
Én is ebből indultam ki, csak van egy szagértő aki meg nem. Ahogy a kettős szigetelést sem akarja érteni.
Amúgy a víz vezet, tehát ha a 230-ról üzemelő berendezésed burkolatát a fém hajótesthre kötöd mert hogy földelni szeretnéd...A lustaság félegészség, minek használjon a mezei felhasználó értelmes megoldást, ha megszokta hogy a mecbookja adapterét beledugja a fali konnektorba. : O
Szal ezért van a 12/24V-on kívül is 230-as dugalj egy hajón...
-
PROTRON
addikt
Srácok valaki próbált már mondjuk egy vitorláson hajózás közben, szigetüzem során (tehát generátor, vagy épp akkumulátorról táplálva) föld-nulla vagy föld fázis között feszültséget ellenőrizni?
Tudom first world problem, de ott még nem tartok hogy engem érintsen, csak érdekel. -
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #79577 üzenetére
Egy apró felvetés: miért nem a téma szerinti, "Szünetmentes" topicban érdeklődsz a pontos paraméterezés kapcsán? [link]
Tudod másik, nem az adott téma topicjában simán kaphatsz akár még lehurrogást is...ohh sh.t.
Egyébként ott írják hogy kazán ellátáshoz tényleg jó a tiszta színuszos inverter + aksi kombó és ahogy Te is írod, a pénztárca szab határt az áthidalási időnek.
PL ilyen dolog, hogy az áthidalási időbe nem számít bele hogy hány VA-s az invertered, mert az csak a ráköthető teljesítményre ad adatot. Ha neked 200 W terhelés tartására van igényed, felesleges 800W-oshoz méretezett elektronikát megfizetni, igaz lehet kevésbé melegszik de akkor is zúgni fog.
Persze a PC-d kilengéseivel is számolni kell amikor a terhelést akarod meghatározni, mert ha csak 1 pillanatra átléped, akkor is leoldhat az inverter amikor épp hálózatról üzemel, mert meg akar védeni a túlterheléstől. Ilyen okból jó az 1000, csak általánosságban a 200-hoz felesleges túlméretezés és költség.A korábbi UPS-ekben történő aksi kapacitás növelés lutri, mert a legtöbb gyártó úgy állítja be az elektronikát, hogy hiába raksz bele nagyobb kapacitást, akkor is hasonló áthidalási időnél fog leoldani. Jól is néznének ki, elég lenne megvenni a 25k-s Eaton 850i-t, aztán utána kötsz egy utánfutónyi aksit.
1-2 percet lehet nyersz, de nem órákat mint reméled.
No meg az áthidalási időt UPS-eknél a konverziók miatt kicsit bonyolultabb kiszámolni. PL a fenti 850i a Te 200W-odat kb 20 percig tudja tartani, pedig 12Ah aksi van benne(már nem emlékszem pontosan).De tényleg jobb a fentebb linkelt totyik.
-
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #79529 üzenetére
"Akkor hogy linkeljek?"
Tényleg megárthatott a szélzaj...vagy a meleg.
Nem azt kérték hogy a magyaországit linkeld, hanem azt a forrást, ahol a világban bárhul másutt találkoztál ilyennel(hisz írod hogy létezik), mert szeretnének rendelni, csak úgy tudták nem létezik.
Kifejezetten a Te segítségedet kérték, mert elveszett báránykák és az erdőben nem találják.No de viccet félretéve.
Amúgy én is gondolkodom csillárventin, az a tervem hogy amíg kénytelen vagyok mobilklímázni, addig a venti talán segítene a hideg egyenletes szétterítésében.Najó megláttam az árakat...stornó.
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #79325 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy a vezető betáplálási végét átkötötték az eredeti fázisról egy másikra. Az érkező oldalon is, így tudták megoldani hogy ne essen le a fesz a saját szabályzatuk szerint megszabott %-on túlra.
Tehát a fizika szabályai szerint inkább a helyes megfogalmazás hogy a 3. fázist mind a két végén kikötötték és az így kapott üres vezetőt felhasználva duplázták a másik fázis vezetékekét, tehát keresztmetszetet növeltek, ahogy másik kolléga is írja. -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #79069 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a választ.
A pc 12-24V-ig akármilyen DC táppal használható, csak az egyszerűség kedvéért írtam fentebb 12V-ot, jelenleg 19V téglatáppal használom.Eredetileg ezt az átkapcsoló modult DIY mini ups videóban láttam 18650 cellákkal és megtetszett, persze a routerhez amihez használták nem annyira gond 1-2 pillanatos kimaradás.
Az általad sárgával jelzett "töltő" működésre felhívják a figyelmet, de nekem erre a funkcióra ezen projektnél nincs szükségem.
Alapvetően egy diódával gondoltam kiiktatni ezt a dolgot ami az akku irányából átenged.Tudom elvileg megspórolhatnám az átkapcsoló beépítését, de biztosra akarok menni.
Rajzoltam egy ábrát hogy mi a terv, kérhetnék egy megerősítést?
Tehát amikor van hálózat, akkor az akku kör teljesen ki legyen kerülve, az átkapcsoló irányából ne folyon visszafele áram, elvileg a BMS pedig szabályozza ha épp szükség van.
Ha meg elszáll a hálózat, akkor akku üzem, ugyanazon a 19V-on adja a tápot ahogy eredetileg is. A leválasztó kapcsolók főként karbantartási céllal kerültek fel.
Még annyi kérdéses hogy az átkapcsolási idő áthidalására mit tudnék egyszerűen hozzárakni az "egyenlethez"? -
PROTRON
addikt
Hátha valakinek volt már dolga ilyennel:
Ebben meglehet bízni? Szabad rákötni 12V-ról üzemelő PC-t?
[link] -
PROTRON
addikt
válasz
#90088192 #79007 üzenetére
Bocs, de itt most a kollégánál a pont, arra való egy szabvány hogy leírja a különböző eseteket, variációkat(persze értelmes mennyiségen belül, nem kell 10.000 esetet végig venni). Pl leírja 25 fokon, meg leírja 40 fokon, leírja az mm, meg a vakolat alatti csőben húzott esetet is...amúgy a fenti táblázat 3 oszlopa 3 elhelyezési esetet fed le (20 fokon, ahogy az adott magyarázóban írják is) ami pl épületvillamosságban legtöbbször (nem egyenlő mindig ) előferdül.
-
PROTRON
addikt
válasz
Blackmate #79000 üzenetére
Szerintem tudom hol találtad ezt a táblázatot és ott szerintem ki van írva hogy a kapott értékeket milyen tucatnyi szabványban foglalt egyenletek és módosító paraméterek alapján határozták meg.
Na most a szabvány gyártó cégek ezeknek a könyvecskéknek az értékesítéséből élnek anyagilag.Amúgy valahova csak mint hivatkozást kell "lábjegyzet" mellékelned, vagy konkrétan be kéne másolnod az adott oldalakat?
-
PROTRON
addikt
A kolléga javaslata azért is megfontolandó, mert az üveged megtöri a led kellemetlen erős fényét.
De ha nem férsz hozzá a rögzítéshez, lehet el kéne cserélni olyan változatra, ahol a napelem vezetékkel csatlakozik és 1-2 méterrel arrébb lehet rakni.Amúgy honnan mennyiért lett? Kíváncsiságból kérdem.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #78952 üzenetére
A fentit viccnek szántam.
Az a kérdés hogy a 190 hufos dologban milyen mértékű elektronika található...ha egyébként ugyanazt a funkciót jóval drágábban tudnád csak megvenni, lehet tényleg megéri szöszölni a javítgatással. -
PROTRON
addikt
válasz
baly81 #78948 üzenetére
Akkoriban még odafigyeltek a minőségre, nem spóroltak le minden költséget, ezért kellett azt a minőségi, 1500forintos gyártási árú darabot jó drágán 2100 forintért megvenned.
Azóta a Te érdekedben nem terhelnek Téged ilyen felesleges dolgokkal, így szintén csak és kizárólag a Te érdekedben már piszok olcsón tudják gyártani 1450 forintért, így neked itt a jó világ hogy horriblis mértékkel csökkentették az árat 2000 forintra.
Örülünk Vincent. -
PROTRON
addikt
válasz
#85619712 #78810 üzenetére
Igen, egy feladatra többféle megoldást is lehet adni.
Én mondjuk konyhabútor frontjára nem raknék ilyet pláne a tápegységgel együtt nehogy a vendégek meglássák...ellenben egy jedi kapcsoló érzékelőjét elegánsan el tudom rejteni és ebben az esetben a tápegység sem lesz szem előtt.
Konyhapult világítás kapcsoláshoz nagyszerű.Az előszoba/konyhai csillárt kiváltandó, a konyhabútor tetején végighúzott, födémről visszaverődő led világítást inkább 12V mozgásérzékelőről járatom.
-
PROTRON
addikt
válasz
#68216320 #78805 üzenetére
Oksa, ahogy az angol mondja your funeral.
Én nem említettem kapcsolót, hanem csatlakozót [link], hogy ne kelljen gondolkodni se a helyes poilaritás bekötésén a tápegység vezetékére, mert feltételezem most ehhez való csati van rajta.
Amúgy én raknék egy kapcsolót elérhető helyre, hogy ne kelljen mindig a tápegységet keresgélni.
Abból is kapni 12V DC fejekkel szereltet. -
PROTRON
addikt
válasz
#68216320 #78798 üzenetére
A fenti, méterenként 4,8W teljesítményű ledszalaghoz 2 méteren éppen hogy elegendő lehet elméletben az 1A-es tápegységed, de szerintem jobb lenne ha beszereznél egyel nagyobbat(vagy a kolléga által javasolt 3A-es), 1,5-2,5k huf, nem annyira nagy tétel, mert eleve 20%-al minimum túl kell méretezni ledeknél mindig.
Mivel a meglévő tápegységed tuti nem vattaúj, lehet már kezdenek elöregedni benne a dolgok, nehogy túlmelegedjen.Amit találtál szalagot, annak az ábra szerint nincs csatlakozó feje, erre akár csavaros kötésű DC csatlakozót is tehetsz, van ott ennél a boltnál is kínálatban, persze pont az ellendarabja kell belőle mint amilyen a tápegységeden van. Legegyszerűbb ha a szalag átvételekor beviszed a tápegységet is. (Lehetőleg a csere egységet, mint írtuk az áramerősséget)
Lehet amúgy kapni toltód is ezekhez, ha több darabot járatnál, azoknak az a nyűgje hogy nagyon könnyen elveszítik a kontaktot.
-
PROTRON
addikt
válasz
#90088192 #78566 üzenetére
Ott a pont, korábban nem nézegettem ezért nem feltételeztem hogy a főkapcsoló előtt is lehetnek alkatrészek.
Persze ha lenne rajz az egyszerűsítené a dolgot, mivel nem rég volt áram alá helyezve biztonsági okokból most nem fogom szétszedni és befotózni.
Amit bevilágítva látok hogy a csatlakozó és a kapcsoló között a vezetéken már vannak alkatrészek, pl egy sárga tégla kondenzátor, meg egy kis kék borsó(direkt így fogalmazok).Ezen kívül neten rákeresve a következő precedenst találtam még 2014-ből [link]
Röviden a lényeg:
Emberünk vett picivel drágább lakossági fogyimérőt ami kijelzi a terhelést is, 6W-os Led körténél 6W-ot mért vele.
Az enyémhez hasonló tesztet elvégezve: bedugott vezetékkel de kikapcsolt táp főkapcsolóval 13W-ot mért.
Ráírt a gyártóra válasz:
-a 13W nem lehet valós eredmény...általában 3,9W-ot kéne kapni, az a hivatalos.A 13W az adott fogyi mérő kialakításából eredően, az eltérő mérési módszer miatti érték.
Tehát a fentebbi eredményeimmel elvileg nem vagyok helikopter (másik kollégának: nem kellett újra lakatfogó gyorstalpaló, már az első írásból is látszik), csak számomra hihetetlenek voltak elsőre a kapott eredmények.
Lehet tényleg az a legbiztosabb ha 1 alkalomra kölcsön kérek egy ellenőrzött lakatfogót ennek a parkside ellenőrzéséhez.
-
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #78556 üzenetére
Ha már bele tudsz iktatni naptárat, ami az abban beállított ébresztés alapján(amit csak inhouse tudsz beállítani naponta fő a biztonság) jelet küld a roló motornak a nyitásra, illetve a riasztó csippenő hangját érzékelve a letekerésre, az már bőven eléri az "okosotthon" fogalmát.
Köszi a tanácsokat. A másik fő gépben EVGA platinum tápegység van és annál is mértem a főkapcsoló kikapcsolt állapotában.
Most megnéztem az általad javasoltat, tehát falból kihúz, lakatfogó rárak-rel gomb-yynem mozgat--> falba bedug és ugyanúgy ott van a fenti mért érték.
Vezeték veszteség? -
PROTRON
addikt
válasz
rednifegnar #78551 üzenetére
Mindenkinek szája íze szerint, a kérdés főként a lakatfogó pontosságára vonatkozott.
Egyébként azért érdekel a fogyasztás, mert azért 15 éves tápegység és amikor cserére kerül a sor, ha már úgy is befektet az eNber, akkor nem mind1 hogy elég egy használt 6k hufba kerülő TFX táp, vagy feltétlen kifejezetten alacsonyabb terhelésre méretezett megoldás kell 12k-ért. Már 1 év alatt is kijöhet a különbség, de ahhoz az alapértéket is tudni kell.
No meg hangerő, ennek a 400-asnak és hasonszőrű TFX-eknek is van venti hangja... -
PROTRON
addikt
Szakértőkhöz fordulnék
Létezik hogy a 5.5k hufért vásárolt parkside PZM 2 A2. lakatfogója ennyire pontos legyen?
Tecsőn van teszt videó, de azért az nem mindig mérvadó, nekem meg most nincs kalibrált eszközöm az összevetéshez. Nem kalibrált sincs.
Gondoltam játszom kicsit a készülő "homeserver"-el, hogy 24/7-es üzemben mekkora költség lehet az üzemeltetése (kamera rendszer miatt lesz 24 órás üzem, torrent nem érdekel).Mérési körülmények:
PC: ATX tápegyésg(15 éves FSP 400W, 80%<eff; aktív PFC) + alaplap + i3-8100 cpu (hivatalos csúcs hőleadás 65W, de tényleges terhelés nem ismert) + m.2 ssd. VGA nincs!
A tápegység betáp kábelének legkülső szigetelését óvatosan visszabontva 20 cm-en, alatta a 3 ér nem sérült. Persze ez csak ideiglenes betáp kábel, nem ezzel lesz folyamat használva de ugye lakatfogóhoz hozzá kell férni külön a fázisvezetőhöz.
A lakatfogó AC áramra bekapcsolva alapjáraton 0,010-0,013A értéket mutat, azonban a "rel" gombbal ez "kinullázható", tehát ezután elvileg a tényleges értékhez nagyon közelit kell mutatnia.Eredmények:
tápegység főkapcsolója kikapcsolva, betáp vezeték áram alatt: 0,018A-->4,14W
alaplap áram alatt, PC kikapcsolva: 0,030A-->6,9W
PC IDLE: 0,090A-->20,7w
PC böngésző: 0,140A-->32W.
PC CPU-z terhelés alatt (tehát nem fullon, de azért "100%"-on): 0,250A-->58W.Az a furcsa számomra, hogy úgy tudom a 400W-os ATX tápegységek ennyire alacsony terhelésnél "nagyon rossz" (mondjuk 60-70%) hatásfokkal kéne üzemeljenek, tehát a mérési eredményeimnek legalább a 1/3-al nagyobb kéne legyen. Valamit benéztem?
-
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #78327 üzenetére
Távolság és persze költség kérdése, van bolti "relé" amibe csak beleköti a tápfeszt, az elmenőre ráköti a csengőt, majd a nyomógombhoz tartozó 2 vezetéket is a megfelelő érintkezőkre és nem kell külön trafó bekötéssel foglalkozni mert a nyomógomb irányába nem 230 van a relé érintkezőin.
-
PROTRON
addikt
Konkrét típusok nélkül( ha volt régi csengő annak típusa, vagy kép, volt-e trafója vagy sem, új csengő típusa...) csak nulláról építkező megoldást lehet biztosan ajánlani, pl a kerti kiskapuhoz nehogy 230 menjen, mert valaki vicces kedvében rácsap a csengőre, aztán ha az eltört akkor már nem lesz annyira vicces.
De ahogy a kolléga is említi, ha ennyire könnyen elakadtál, akkor jobb lenne 1-2 pofa sörért meg ebédért valaki ismerős legalább félszakit áthívni aki járatosabb.
szerk.:
Látom közben státusz update érkezett. Nos valóban vannak olyan csengő típusok aminek van 2 érintkező (amelyeken nem 230-at küld ki), amik közé kell kötni a nyomógombot. De ezt le is tudod tesztelni a leírása alapján, bekötöd asztalon a betápot ahgoy írja (lehet kell neki trafó), vigyázva nehogy megrázzon, rákötsz 2 vezetéket a jelölt érintkezőkre, amiket aztán wago-val összekötsz. Ha szól akkor jó... -
PROTRON
addikt
válasz
Dr. Szilikát #78177 üzenetére
"18650 cellák helykihasználása jobb mindenesetre"
Ha kapacitásra vetíted akkor nem igazán.
-
PROTRON
addikt
válasz
DonThomasino #78161 üzenetére
A mérővezetékes mérések terén feszültséget párhuzamosan kötve, átfolyó áramot sorosan kötve szokunk mérni. Tehát a mérővezetékes árammérés esetén nagyon nem mind1 a belső alkatrészek paraméterezése amik a bekötés hatására "bekerülnek" az áramkörbe, továbbá épp az a lényegi oka a lakatfogó használatának hogy ne kelljen megbontani az áramkört. Ezekből kifolyólag én gyártóként, pláne olcsóbb készülék esetében biztos hogy nem foglalkoznék azzal hogy ennyire univerzális készüléket adjak (amit többféleképpen is be tud kötni), pláne ilyen kis befoglaló méretben.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #78133 üzenetére
Nono, a belső kiépítésnél te is tudod hogy a nyákokra forrasztott alkatrészek egyesével is eléggé nagy szórást tudnak mutatni. Hiába néz ki még a nyák is hasonlóan, az ördög azokon az összesen 1-5 dollárnyi alkatrész különbségeken múlik hogy a 10-20k-val többe kerülő műszer tényleg használható.
Én parksideos lakatfogót vettem 2 hete, 4.5k volt, megmaradt készletre bukkantam. Arra kell csak hogy az arányokat felmérhessem, tehát hogy 5 vagy 20 A-al kell számolni adott helyen. Alapjáraton az én példányom is 0,13 A-t mutat üresben.
Még nem "ellenőriztem" labortáppal...
Ha a tényleges adatok érdekelnek, mert valahol meg kell valamit indokolni, ahhoz elkérek egy komolyabbat. Hiába van ráírva hogy 0-600V DC voltage, nem ezzel fogok aksit méricskélni...pedig méretre ugyanakkora mint bármelyik másik.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #78130 üzenetére
Melyik részére írod hogy különleges? Mert a lakatfogó önmagában nem az, ellenben kinézetre bármit lehet hasonlóra építeni, a belső a lényeg.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #78120 üzenetére
A nulla és a föld esetében szerintem s jobb a kalapsínes változat. Oké hogy a wago olcsóbb, de elosztóban illik a rendes sínezéseket kialakítani ha van hely.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #78088 üzenetére
Ez nem a gányolós topic, inkább ne farigcsáld. Nem azon a kis összegen műlik egy ilyen project és máshova majd jó lesz az a villás sín, eladod valaki ismerősnek.
-
PROTRON
addikt
válasz
Donki Hóte #78000 üzenetére
Ha nem benézés, akkor elterjedt még a kismegszakítóval egybeépített ÁVK, azon szerepelhet önmagában a "C" jelölés is ami a megszakító részre utal, persze mellette az ÁVK típusát is írja. Ahogy más is írta fentebb.
Az egyik lehetőség hogy maga az ÁVK mechanizmus old le a hegesztő természetes működésére, mert mondjuk 30mA nem megfelelő ebbe a környezetbe.
Próbaképp én azért csak megnézném hogy 1-2 teszt kör erejéig kicserélni 25 C vagy 32-es B típusú megszakítóra. Aztán lehet tovább agyalni a teljes hálózattal kapcsolatban. -
PROTRON
addikt
válasz
troll81 #77921 üzenetére
Pont hegeszteni szokták őket. [link]
Szerintem jobb lenne ha találnál legalább 15A-es cellákat, akár másik hasonló bolt kínálatába.
Hasonló felújító videókon látni, hogy induláskor érezhető a 10-15A közötti áramfelvétel, tehát nem csak 1-2 ms-ig van jelen, hanem a műszer rendesen kijelzi.
Na most csavarozáskor gyakran előfordul hogy bele lendül a szakembör, aztán csak szórja fel a csavarokat és másodpercenként ki-be kapcsolgatja. Tehát azért kéne a legalább 15A-es cella, nehogy túlmelegedjen.Szerk..
Látom közben találtál 20a-es cellát, maga a paraméterek alapján szerintem megéri a felárat, a márkák közti különbséget nem ismerem. -
PROTRON
addikt
válasz
CPT.Pirk #77874 üzenetére
Nem írtad hogy milyen a "megszokott" hangkártyád, tehát hogy milyen csatlakozója van.
Nem lehet hozzá akár pcie adaptert venni? Hátha olcsóbb minőségromlás nélkül...én most vettem pcie x4-->x16-ra "riser" adaptert, potom 19 usd volt szállítással együtt eboyról, pedig alapvetően nem lehet kapni, mert x1 meg x16-os input oldaliakkal vannak tele a boltok. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #77792 üzenetére
Köszi a választ, az elsőben nem voltam biztos, ezért kérdeztem inkább a tapasztalatokat.
Az ajánlást is köszi, egyelőre szeretném a fenti paraméterek mentén kivitelezni, aztán ha úgy látom hogy hamar elhasalnak az aksik, akkor majd átépítem, persze akkor elveszítek 8 db jó aksit, de ha meg mégis működik akkor a kényelem miatt sokat nyerek.
Meg igazából az aksi csere miatt amúgy is jó ha van benne leválasztó kapcsoló hozzájuk, tehát ha összerakom a fenti összeállítást leválasztó kapcsolóval, még mindig meg tudom tenni hogy offline-ként használom, az aksikat pedig az élettartamuk szerinti optimális szinten "tárolom" a gépben.
-
PROTRON
addikt
Nos ezúttal némi tanácsért jöttem, eléggé sok hsz van visszakeresve a témában, Szabó Ervin könyvtár elbújhat…
A mobil munkaállomás projektemmel kapcsolatban most jutottam el oda, hogy összelapátolnám az akkupakk és állandó tápellátó egységet.Az alaplap olyan típus hogy AC/DC téglatápról üzemel (nem normál PC tápról, sem PICO) az alalplapi DC aljzaton keresztül. Ez a táp 19 V 6,32 A, tehát 120W leadására képes, amivel üzembiztosan működik a gép, így arra méretezném a tápellátó kört, hogy ha épp valami okból megugrik a gép igénye, akkor ennyit biztosan át tudjon vezetni az alaplapra.
Maga a konfig elvileg 35W cpu, 45W d-vga és egy 13,3” FHD érintőkijelzőből áll, ami kb 8-20W között terhelhet, tehát összesen max 100W kialakulhat 1-1 pillanatra, de alapvetően nem így lesz használva 24/7-ben. Csak kb 20-60W között, időnként 80.
---Így az akkupakk terén arra jutottam, hogy 6Ah kapacitást tervezek elérni párhuzamosan kötött 2 db 18650-essel, amikből 4-et sorosan kötök, így érem el a 12-16,8V közötti akkupakkot. Terhelhetőségben minimum 15A-es cellákat nézek(ajánlott inkább a 20A-es?)....Első kérdés, ha az alaplap specifikációjában nem úgy szerepel hogy 12-24V hanem úgy, hogy 12/19/24 V, akkor jól gondolom, hogy csak a fix betáp feszültség értéken történő üzemelést garantálják, ha pedig mondjuk egy 12-16,8 V közötti akkupakkot kötök rá, akkor ott rendellenesen működhet? Tehát elvileg fixen kéne beállítanom a megfelelő elektronikával a 12, vagy 19V-ot?
...Másik maga a teljes tápellátó egység téma. A cél a notebookokhoz hasonló működés, tehát hogy amíg van AC 230, addig arról menjen és ha kell töltse az akkut, de ha menet közben megszűnik akkor automatikusan váltson az akkupakkra. Látom hogy sokan építenek diy UPS-t pl routerekhez.
---Tudtok olyan megbízható egybe szerelt egységet amire csak fel kell applikálni a megfelelő be- kimeneti csatikat, meg az akkupakkhoz tartozó bekötési pontokat? Tehát mindent is le tud kezelni, a bemeneti fesz, töltésvezérlés-védelem, kimeneti fesz-áram tartomány beállítását, és automata átkapcsolásig bezárólag?
---Vagy jobb megoldás ha külön cél elektronikákból „legózom” össze? Tehát nagyjából ahogy az alábbi linken [DIY ups] látható, csak az egységeket kicserélve/aktuálizálva a teljes kört, a nekem szükségesekre(értelemszerűen a bekötést 10X leellenőrizve, nehogy valami elírás miatt baj legyen)? Ebben az esetben is kérnék némi tanácsot biztonságos egységekre és beszerezésre kifejezetten itthoni boltból, nem baj ha kicsit drágább, csak azt kapjam a pénzemért amit kérek, nehogy lukra fussak. Meg persze azért 15-20A ki kell hogy bírjanak az egységek biztonsági alapon....Harmadik kérdés hogy akkupakk terén a tapasztaltak szerint mi a biztosabb megoldás a 3 közül? Az egység hordozva lesz.
---Tehát hogy rugós elemtartó, cellákra forrasztott közvetlen vezetékezés, vagy pedig forrfüles megoldások közül melyiket célszerű használni? Én a forrfüles felé hajlok, amihez alakkal záródó kötéssel rögzítem a vezetékezést.Előre is köszi ha valakinek van ideje foglalkozni a szösszenetemmel.
-
PROTRON
addikt
válasz
#90088192 #77687 üzenetére
Nono, de hogyan köti be a úgy upseket hogy csak a garanciális gépegységen belül rendesen bekötött ventiket lássa el és a fűtőelemeket ne?(Nem néztem hogy a ventik amúgy 1F vagy 3F-ek)
De maga az ötleted egyébként nekem máshova jó tipp, köszi.
Szerintem a megfelelően pozícionált külső sima szoba ventilátor jó ötlet, ahhoz nem fog kelleni komolyabb új ups elég egy olcsóbb de biztosan működő használt is.
Lehet még cifrázni hogy a 3F-re fázisfigylést építeni, ami kapcsolja magát a ventit, de ha állandóan jár szerintem az se ördögtől való, hisz eleve rásegít a fűtőegység általi szoba felfűtésre/ meleg levegő eloszlatás/ keringetésre.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77668 üzenetére
Nem szabályos, de a fizika törvényei szerint működni fog, csak nagyon kell figyelni a bekötéskor és könnyen lehet hogy felülvizsgálat során nem fog tetszeni a szagértőnek.
Továbbá a betápláló 3 fázis a fentiekben tárgyalt, tényleg 3 eltérő fázist takar igaz?A kezelése meg jó kérdés hogyan tudod biztosítani hogy ha más valaki mondjuk egy laikus odalép, nem fogja a hősugárzó visszahűlése előtt elvenni a tápot annak ventijeitől.
Helyes hogy B-s 16-ost terveztek elé.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77544 üzenetére
A x1,5-ös vezeték elé nem szabad 25A-s megszakítót kötni, függetlenül attól hogy az adott kötési ponttól hány vezeték megy tovább. Vagy nagyobb keresztmetszet kell, vagy kisebb megszakító. Nem tudtok a 25-ös mögé még egy megszakítót beépíteni ehhez a kábelhez?
Szerintem a gép bekötési pontján jelölve vannak a fázisok, azt kövesd és nem lesz gond, csak a dugvilla és konnektornál figyelj hogy folytatódjon és ne cseréld fel. Az a gond az elméletekkel, hogy néha eltérnek a gyakorlattól....A vezeték "elhasználódása" ezen a terhelésen nem téma, a kötési pontok azok amiket rendszeresen ellenőrizni, karbantartani, utóhúzni kell.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77430 üzenetére
Nem biztos hogy érint, csak meg akarlak erősíteni abban hogy mind a két végén azonos elrendezés kell.
Pl.: a cpu jelzésű tápkábelt nem használhatod vga-hoz egyik végén sem, mert az egyikben 1-el több amper vezeték van gnd helyett továbbá fizikailag más pineken küldi a táp a delejt és baj lehet belőle.
Meg pl van olyan 6+2 pin vga tápkábel, ahol csak a vga felőli végen van egy átkötés hogy fizikailag meglegyen az érintkező szám, de az nem közvetlenül a tápegységből jön.
lásd: [link] -
PROTRON
addikt
válasz
darvinya #77368 üzenetére
Haveromnál is hasonlóképp oldották meg annak idején a 20. század elején épült 6 emeletes társasházban...mármint az óra mögötti elágazás 2 lakást látott el és persze hogy a másik lakáshoz tartozó kapocs volt az amelyik szikrázott, csak a bérlők hiába szóltak a tulajnak a villódzó lámpák miatt.
Az elműs "szagember" elvágta a szétégett vezetéket, majd közölte hogy hiába nincs gond a haver lakásához tartozó vezetékkel, a teljes javításáig( vagyis szabványosításig, amihez véletlenül a környéken dolgoznak a haverjai) mind a két lakást kiköti és semmit sem tehetett a haver...jó is az amikor a cirkós rendszer szivattyúi is árammal mennének. -
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77349 üzenetére
A kalkulátor jól számolja ki a 3 eshetőséget.
Könnyedén átlátható a feszültségesés számítási képlet, 10 sec értelmezni, ide beírni nehezebb mint rákeresned guglin.
Annyi hogy 3 eshetőség van, mivel nem csak annyi a lényeg hogy 1 fázis vagy 3 fázis. 1 fázis esetén mindenképp számolni kell azzal hogy a nulla vezetőn folyik áram, ami melegedést okoz a vele "kötegelt" vezetőre vonatkozóan és a képlet a legrosszabb eshetőséggel számol.
3 fázis esetén nem mind1 hogy szimmetrikus, vagy asszimetrikus típusú a terhelés, mert a szimmetrikus esetén mint pl 3 fázisú tökéletesen szimmetrikus üzemű motornál az elméleti tudomány szerint a nulla vezetőn nem fog folyni áram, ezért van az hogy régi műhelyeknél anno nem is húztak be nulla vezetőt az ilyen gépekhez, mert minek, csak földelték a fém részeit.
Asszimetrikusnál kell a nullával is számolni.Jó ötlet a 3 fázisú dugalj kiépítés lehetősége. Persze megfelelően kell hozzáépíteni az 1F dugaljt.
-
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77312 üzenetére
Alapvetően a 215 V sem akkora gáz, mert a nem világítási fogyasztók ennél valamivel alacsonyabb feszültségen is hajlandóak egészségesen elműködni. Csak akkor már nincs tartalék a rendszerben.
A vezeték sérülés nem a telepítés idején múlik. Múlik a gyártáson, meg a szaki ügyességén. Nem minden sérülés észrevehető és csak az nem hibázik aki nem dolgozik.#77319darvinya
Kevered a dolgokat. Nincs korlátozás, szabvány van. A szabvány szerinti kiépítésnél megvan határozva hogy milyen mértékű bővítéshez milyen keresztmetszeteket és berendezéseket kell használni, továbbá hogy mekkora az amperenkénti hálózatfejlesztési díj, amiből majd a közterületi hálózatot fejlesztik amikor azt a belső számítások igénylik. Ennyi. Ha valamelyik kis faluban nem gyűlt össze a pénz a hálózat fejlesztésre, akkor ott tessék kopogtatni, de ez nem általános.
Lakásoknál általános esetben nem tudom honnan jött neked ez a 25-ös, szám de már a 2009-es szabvány is egyfázisú ingatlan esetén legalább 32A-el, a 3 fázisúakkal kapcsolatban meg még tovább szigorodott mostanra a követelmény, 3x20A, azaz összesen 60A.
Persze alapvető gyakorlat hogy SENKI sem terheli egyfolytában ekkora mértékben a hálózatot így társasházaknál egyidejűségi szorzó van aminek a mértéke mérőhely mennyiségenként eltérő.Továbbá a legfontosabb: a világítási/biztonsági körökhöz nem kötelező a 2,5 vezeték, de a dugaszos és fogyasztós helyekre azért kötelező mert EGYESÉVEL kell vizsgálni az áramköröket.
Teljesen mind1 hogy aktuálisan össz igényként nem léped túl a 32A, attól még az áramköröknek egyesével el kell látniuk a rájuk kapcsolt berendezéseket biztonsággal. A fenti kolléga is 14A-es fűtőberendezést használ dugaljról. -
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77310 üzenetére
A feszültség esés szempontjából mérnöki gyakorlat hogy ingatlanon belül maximum 3% feszültség eséssel számolják a vezeték hosszakat, ez arra vonatkozik hogy adott pl. 14A terheléssel, 2,5-ös vezeték hossza maximálisan mekkora lehet az elosztótól.
De ezen kívül maguk a berendezések ennél magasabb feszültség esést is elviselnek, de a mérnököknek ezért van ez a határ, hogy ha egyéb okokból leesik a fesz, akkor se a vezeték hosszon múljon.Azért szokták a világítást külön bejövő fázisra rakni, mert ha a fűtőtested valami ingadozás vagy zárlat miatt levágja a mérőnél az adott fázis első megszakítóját, akkor ne kelljen már sötétben kaparászni.
Persze ha van költségvetés, akkor ennek a kivédésére más hálózati felépítés is megoldható.Jól gondolod hogy ahol nem vakolat alatti védőcsőben lett húzva a vezeték ott az "B" kategória, de ehhez igazából az is kell hogy ne köpenyes kábel legyen, hanem a 3 "szín" külön MCU vezeték legyen.
De azért az elosztókba elhelyezendő túláramvédelmeket a legrosszabb esetre kell méretezni.
A hőmozgás tudománya nem ennyire lineáris. Te is ráakadtál arra a cikkre ami azt részletezi hogy néha probléma van a gyártási vastagsággal, ezért ajánlják a 2.5-ös vezetéket, mert ott már a vezeték teljes hosszában elvárható hogy mindenütt teljesüljön a kellő vastagság. A 1,5-ösnél lehet olyan pont ahol nem tudsz róla de túlmelegszik, akár csak kicsi sérülés miatt, aztán idő után zárlat. -
PROTRON
addikt
válasz
SchumiBácsi #77259 üzenetére
Belevau.
A 2,5-ös keresztmetszet ennél az 5 méteres távolságnál a jó ötlet, mivel ahogy nézem 14,5 A-es csúcs áramigénye van. Sokan persze bevállalják az 1,5-öst, de ha tényleg azon a 600 ft különbségen múlik akkor irgum burgom.
Mondjuk lehet jobb lenne 16A-es "B" típusú megszakítóra kötni a biztonsági szint növelése érdekében.Az első idézeteddel be akarják védeni magukat, ahogy Te is írod, nem akarják hogy mindenféle vacak kínai 1-es vezetékkel szerelt elosztóba dugást követően őket vegye elő a kigyulladt ingatlan miatt a hatóság. Továbbá azért szeretik jobban ha ezeket közvetlenül a fali konnektorba dugják, mert akkor kisebb az esélye annak hogy valaki mászkálás közben kirántja a hosszabbítóból.
A másik idézeted arra vonatkozik hogy ha a csatlakozó kábelét cserélitek a terveidnek megfelelően hosszabbra, akkor azt szakember végezze ne szomszéd pistike egy ezer éve elkopott csavarhúzóval és hogy az új kábel paraméterei olyanok legyenek hogy elbírja a terhelést és a környezeti viszonyokat, hajlítgatást...stb.
Megint csak be akarják védeni magukat, de legalább nem kérnek jegyzőkönyvet. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #77217 üzenetére
próbáltátok hogy pár havonta refreshelni az aksit,
-
PROTRON
addikt
válasz
#52221184 #76693 üzenetére
Igen, a te szempontodból nem feltétlen a legolcsóbb, de mindenképp egyszerű lépés hogy "tisztán színusz" kimenetes invertert veszel, hangsúlyozva hogy hang cuccokhoz lesz és megadod az összes rákötött egység teljes maximális terhelési értékét, tehát a legszélsőségesebb esetet.
Valszeg akumulátor nélküli is elég lesz neked, de ha belefér miért ne. -
PROTRON
addikt
válasz
#52221184 #76685 üzenetére
Tehát igazából a kolléga valódi problémája hogy audió cuccokhoz keres olyan 230-as táplálási megoldást hogy tökéletesen élvezhesse a zenét, mivel a normál hálózata, a normál működési keretek között belezavar.
Lehet keverem a dolgokat, de nem lenne megoldás egy un. tisztán színuszos inverter/szünetmentes tápegységgel egybeépített inverter?
A szünetmentes topicban biztosan tudnak segíteni megbízható típusok / árazás kérdésében, ebben a topicban inkább az összeszerelése a kérdés, amihez mindenképp szaktudás kell. -
PROTRON
addikt
válasz
#90088192 #76126 üzenetére
Ó az ilyen drágaszágoknak nagyon jó túlélő érzékük van hogy hol is köszönne be a kaszás.
Régi kollégám nyulakat tart otthon és hát volt amikor a sötétben mozizás közben egyszer csak villant egyet a TV majd beálló sötétségben még épp látták a szekrény mögül kimenekülni a nyuszikát. -
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #75932 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
-
PROTRON
addikt
válasz
tordaitibi #75928 üzenetére
Köszi a kimerítő választ.
Az adapter az Acer aspire 5755g notebook 2011-es, a gyártó által mellékelt Chicony A10-090P3A, 19V, 4,74A, 5,5x1,7mm.
Igen, azért gondoltam nem rentábilisnak a noti javítását, mert feltételezem hogy a látványosan megégett mosfeteken (a felettük lévő szalagkábel is megpörkölődött, pedig előtte volt takarítva a gép és akkor még nem volt megégve)kívül egyéb egységek is elszálltak(maga a gpu pl), úgy meg már a javítás kb annyiba kerül mint újrarendelni az alaplapot.
A notiról még annyit, hogy a bekapcs gombra egyáltalán nem reagál, tehát nem pörög fel semmi, ezért sem tudtam tesztelni hogy legalább az adapter lead-e bármit.
Szóval ezért érdekelt hogy egy ellenőrzés erejéig tud-e valaki segíteni. -
PROTRON
addikt
Üdv,
Tud segíteni valaki abban hogy kiderítsem a notebook adapteremről hogy megbízhatóan működik-e?
A gond hogy a 9 éves notebook ami rá volt dugva extrém terheléses (FURMARK FULL BURN) tesztelés alatt megpurcant, elszállt a VGA tápellátó köréből legalább 2 tápmosfet, mivel 9 éves készülék így nem rentábilis a javítása.
Viszont nem tudom hogy a gyártótól kapott töltője megbízható-e, vagy épp azért szállt el a noti mert a táp is már elöregedett mostanra.
Tud valaki Bp-n segíteni ennek a kiderítésében?
Nincs műszerem, se másik gép (nem hogy olyan amit nem sajnálnék rádugni).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sorozatok
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- iPhone topik
- Hardcore pizza és kenyér topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- A SAMA jóvoltából konkurenciája jött a Thermalright léghűtéseinek?
- További aktív témák...
- Lenovo T480 i7- 8650u / HU bill! / 8Gb DDR4 / 256Gb Nvme SSD / IPS full HD/ újszerű állapot / Win11
- Dell Latitude 5590 / i5 8350u / IPS FHD 15,6" / 8GB DDR4 / 256Gb SSD / Win11
- Micron 1100 256GB 2,5" SSD-k
- DJI Avata 2 Fly More Combo (szinte új, 3 év garival)
- Új,bontatlan,dobozos, számlás,garanciás 7800X3D CPu.
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3139, 95% Akkumulátor
- Eladó Apple iPhone Xs Max 256GB / 12 hó jótállással
- Apple iPhone Xs Max 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- MacBook Pro 16 i7-9750H 16GB RAM 512GB SSD RX 5300M 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest