Hirdetés
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Ingyen kellene, de tegnapra
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Asszociációs játék. :)
- DVB-T/T2/C+FM+DAB USB tuner stick
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Építkezünk 6. rész (2024)
- Szárítógép szösszenet (hogy Te ne járj pórul)
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Halee!
Kérdésem lenne, történt velem, h kölcsön adtam egy 250-es samsung pata hdd-t, mobil rackben. Az illető előtte vette a mobil racket, (én javasoltam neki, mert így tudok adni neki midnenféle cuccot hdd-n).
Na és a lelkem fordítva dugta rá a mobil rackre a tápot.
Ne kérdezzétek hogy csinálta, sikerült neki.
Viszont ez csak az után derült ki, miután felhívott, h nem ismeri fel a hdd-t, hiába rakja a jumpert bárhová is, gondoltam átmegyek megnézni, lekaptam a gép oldalát, leelenőrizni a kábeleket, és nagyon szorult a tápcsati, és hát kiderült, h azért szorul, mert fordítva van beledugva. Megfordítottam.....
Viszont utána nem indult a mobil rackben levő hdd. De ot felejettem nála, és csak hétvégén tudom visszahozni, szóval most idegesít, h vége, vagy csak valami másért nem működött továbbra sem?Vége ugye?
Ilyenkor van az, h itt a prohardveren sok olyan hirdetést olvasni, h elektronikát keresnek ilyen és iylen hdd-hez; szóval nekem is kell keresnem egy másik elektronikát?
Vagy kuka az egész?
Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz kovaripeti #5051 üzenetére
Rá van írva általában az alaplapra a csatlakozó(k) mellett;
...van, h nagyon picurka betűkkel:
Primary IDE
Secondary IDEPrimary: elsődleges IDE port,
Secondary: másodlagos IDE port.Aztán a kábel egyik vége megy az alaplapra, a másik végére megy a MASTER egység, kicsit visszább pedig a SLAVE egység.
És amit Imco is írt, h ha nincs SATA port, akkor:
a PRIMARY portba kell a rendszer hdd-t kötni a kábel végére MASTERként,
kicsivel visszább SLAVEként lehet egy másodlagos hdd-t kötni aztán, (vagy ide mehet a DVD író is akár).A SECONDARY portba pedig lehet kábel végén MASTER, kicsivel visszább SLAVE üzemmódban kötni még két másik egységet. Ezek lehetnek akár két DVD is, vagy két HDD is, vagy koedukáltan, vagy MOBIL RACKet, kinek mi tetszik.
A DVD-ROM pedig egy olyan DVD író, ami nem tud írni, csak olvasni. Tudod, régen amikor még új volt a DVD, akkor még nem volt amivel írni lehetett volna, csak sima olvasó egység. Olyan mint a CD-ROM. Azzal se lehet írni, csak olvasni. Vagy mint most például a BLUE RAY, abból is egyelőre inkább csak olvasót lehet kapni..
És azért jó a két DVD egység, mert gyorsabban lehet másolni (egyikről a másikra - olvasóról az íróra), de van egy hátránya is, h gyorsabban lehet vele lemezt elrontani (ha nem sikerül az olvasás, akkor ugyebár az írás is félbemarad, de folytatni már nem lehet..)Nekem pl. sata rendszer hdd-m van, master ágakon van két dvd íróm (egyformák), slave ágakon pedig két mobil rack. Azért két dvd, mert régen még nagyüzemben írtam, de ma már nem használom igazából..
-
veterán
Halee!
Adott egy 80GB-os sata hdd, amin van egy 20-as rendszerpartíció, és egy 60-as másodlagos. (Meg még másik hdd is van, de az most asszem nem lényeg).
Nemrég procicsere volt az alaplapban, és utána az Istennek se akarta látni a 80-as hdd-t, aztán némi kábelhuzigálás után megjött, be is bootolt, simán működött a rendszer.
Aztán ki-be tologatva a gépet hol érintkezett a hdd, hol nem, legalábbis hol betöltődött az XP, hol nem, hol meg csak félig, gondolom onnéttól kezdve nem érzékelte a hdd-t, és tovább nem tudott töltődni.
Na és a mai napon ismét előjött a hiba, szokásos huzigálás, a vége kábelcsereberélés lett, valószínűleg fel is lettek cserélve a sata kábelek.
Na és Total Commander meg a következőt jelezte ki:
C 20gigás -ez rendben van
D 250gigás -ez hogy lett D?
E 60gigás -nem ennek kellene a D-nek lennie?
(mert a 20 és a 60gigás rész ugyebár az egy 80as hdd-n van, ilyenkor ezeknem nem egymás mellett kellene lenniük?)
Na és nem is ez a baj, hanem a 250-esről eltűnt némi adat.
Torrentek. Félig lejött cuccok. Üres lett a Bitcomet mappája.Hogy lehet ez?
És honnét tudnám megállapítani, h melyik vezeték (sata vagy tápkábelek), esetleg alaplapi csatlakozó, vagy hdd csatlakozó rossz?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Nem biztos, h jó helyen teszem fel a kérdést, de asszem ez a megfelelő topic.
HD Tune
Első kép, és itt egy második kép ugyanarról a HDD-ről.
Mik ezek a változások a görbékben?
Kerestem leírást a HD Tuneról, de nem nagyon találtam.A másik kérdésem, alul valami féle processzorterhelést mutat az éppen aktuális vizsgált HDD-n. Ez pontosan mi?
7.4 volt akkor, mikor HD Tune teszt futtatása közben másra is használtam a gépet, neteztem közben, sorra nyitogattam meg, ill. csuktam be az ablakokat.
50.9 volt, mikor hozzá se nyúltam a géphez, csak a teszt futott.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz Sk8erPeter #9784 üzenetére
Ahha, akkor jól gondoltam.
És még egy kérdésem lenne. Tud ez a HD Tune keresni merevlemez hibát is, de mi értelme? Akár HD Sentinel, vagy más program is kiírja (még rövidebb idő alatt is akár), h van-e, és ha van, akkor hány szektorhiba van a HDD-n.
De attól, h kiírja, még nem lehet lezárni őket.Vagy a HD Tune PRO verziója ezt is meg tudja tenni, akármilyen winchester típuson?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Sk8erPeter #9788 üzenetére
Köszi a linkeket, bár sok új információt nem tudtam meg, eddig is tisztában voltam a tartalék területtel, meg a hibás szektorokkal, meg stb. Azt is tudom, h miért felesleges elektronikát cserélni HDD-ken, még ha ugyanolyan winchesterről is származna a csere-elektronika.
Épp ezért kérdeztem, h mi érteleme van a HD Tune, vagy a Windows merevlemez szektorhiba tesztjének, ha a hibás szektorokkal úgy sem lehet semmit csinálni.
Egyébként ez az egész úgy jutott eszembe, h van egy HDD-m, amin 1600-nál is több szektorhiba van. És nem tudom, mindet át tudja/tudta-e helyezni a tartalék területre. (Nem hiszem.) Ez egy 160GB-os HDD, IDE, és jó lenne pl. filmeket mobilrackben kölcsönadogatni rajt, de nem tudok nagyon rávenni semmit, mert egy darabig másolom rá az adatokat, aztán megáll, kattog picit, és lefagy a rendszerem, legalábbis egér nem reagál semmire, kénytelen vagyok újraindítani.
Pedig ha ki lehetne zárni a hibás részeket a HDD-ről, akkor lehetne használni még.Lehet, h így elsőre butaság amit írtam, de jártam már hasonlóan:
Egy anyagilag nem túl eleresztett ismim vett pár ezerért egy használt 40GB-os HDD-t, h arra tenne fel rendszert, de a Windows településkor végigformázza ugyebár a lemezt, ami valahol a háromnegyed-részig tartó formázás után megállt, és emiatt nem is tudott telpíteni sem. Elhozta, csináltam rá először egy 25GB-os partíciót, az sikerült.
Továbbmentünk, 30GB-ost nem engedett.
Így megpróbáltunk még egy 28GB-ost, azt engedte.
Tehát logiukus, h a hibás rész(ek) 28GB után voltak, de mindenesetre erre már fel tudta tenni a rendszert.
Ezzel párhuzamosan elkezdtem fórumozni, ill. keresni a merevlemez gyártójának oldalán olyan programot, ami kiiktatná a hibás részeket. Asszem Maxtor HDD volt, találtunk is hozzá programot, legalábbis a leírásból úgy tűnt, valami hasonló, csak kellett volna hozzá Floppy meghajtó, nekem meg van ugyan, de nincs bekötve, meg asszem már nem is működik; így abbahagytam az egészet.Mert ha lenne egy alkalmazás, amit lefuttatva összesítené a hibás részeket egy adott merevlemezen, és elmentené a HDD elektronikájára, h ezek és ezek a szektorok nem hazsnálhatók, akkor még ha csökkenne is a kapacitása a winchesternek, de használható maradna addig, amíg pl. a tányér-forgatómotor meg nem adja magát.
Na ilyen programot keresnék, mert nem csak az az egy 160-as régi IDE HDD-m van, hanem még mellette egy 120-as, és egy másik 160-as is, bár azokon ennyi hibás szektor nincs, de szintén hasonló tünetek jelentkeznek, ha használni akarnám őket. Megakadnak, rosszabb esetben teljesen lefagyasztják a gépem.
Így hiába van/lenne mobil rackekben kábé 400GB-om pluszban, ha nem tudom semmire használni őket.
Pofátlan meg nem akarok lenni, h leformázom, eladom, aztán azt mondom, h sajnálom, nálam még működött..ps:
én is szoktam visszaállítgatni fileokat (egyik linkedben volt), nálam ez egy t×k általános művelet, én Active File Recoveryt használok. Legújabb poénkodásom, h fényképezőgépeket ha adnak lementeni a képeket róla, arról szoktam visszanézni a kinyerhető képeket.. ehhehhh.. (Persze csak titokban.)Mindenesetre köszi a linkeket.
-
veterán
Köszönöm az infokat.
Valóban a SeaTools volt az.
A Maxtor HDD-khez meg a PowerMax-al próbálkoztam.
Anno nem is godnoltam arra, h CD-re írjam, köszi a tippet.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Ez egy egyszerű művelet, gondolom ingyenes program kell hozzá.
Próbáld meg ezt: [link]
Régen mindig ezt használtam, ez volt a leghíresebb, lehet azóta is az: [link]Én Norton PM-et használok, de az nem ingyenes, ránézésre ugyanaz mindkettő.
Gondolom rájössz a használatára. Fontosd, h dolgozni fog a program, ugynais ami 50GB-ot külön akarsz particionálni, nos ami annak a particiónak a helyén van esetlegesen adat, azt át kell helyeznie, h felszabaduljon 50GB-nyi üres hely.
Ez eltart egy ideig, közben a gép dolgozni fog, nehogy kikapcsold megunva, esetleg arra gondolván, h úgysem csinál semmit, biztos lefagyott.
(Ismerek olyat esetet mikor megunván a sötét képernyőt, lekapcsolták a gépet, aztán az egész HDD elúszott. Mehettem file recoveryvel menteni amit lehetett..)[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz DEJVID #12974 üzenetére
Kontakthibás a HDD táp/adatkábele?
Legalábbis nekem volt ilyen gondom, addig mozgattam a vezetékeket, amíg megjavult.
Mondanám, h kábelhiba, de a tápod egy elég komoly típus, azoknak nem szokott kontakthibás csatlakozójuk lenni.Bár nekem is pont egy Chieftec volt az, aminél ez a hibajelenség előfordult.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
válasz Randall1017 #12983 üzenetére
Mivel formáznád?
Valamilyen partíciókezelővel?Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz Benyaking #12985 üzenetére
HS Sentinel mit ír ki rá?
Hány fokos a merevlemez?Ha HD Sentinelt nem ismered, ezt töltsd le, (ott van bal oldalon a letöltés menüpont), hány százalékosnak írja? Nincs rajt szektorhiba?
Nekem is gondjaim voltak a letöltésekkel, gyakori crc-hibát jelzett a WinRAR, aztán mikor vettem ventilátorokat a HDD-kre, megszűntek a hibák.
De ez egyedi eset, hiába kérdeztem rá fórumokban, mások ezt nem nagyon tapasztalták. 25 és 35 közt legyen a HDD hőmérséklete, az az ideális.
Nekem mikor hibázott, 43-45 körül járt.Milyen kicsomagoló programot használsz?
Nekem Total Commander pl. a mai napig folyton bejelez olyan hibákat, amiket WinRAR simán kicsomagol.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
-
veterán
Amit kbalazsa idézett, az úgy van.
Vannak olyan alaplapok, amikre nem lehet kötni nagyméretű külső HDD-t, mert egyszerűen nem stabil az USB-n keresztül kijövő áram.
Nekem is van külső USB-s 80GB-os HDD-m, amit minden géphez tudok csatlakoztatni, kivéve egyik unokatestvérem gépéhez, ill. egy másik munkatársam szintén régebbi gépéhez.Az 500GB-os HDD amúgy is elég nagy fogyasztású egy kisebb, 100GB körüli winchesterhez képest.
Már olvastam a kérdésed tegnap is, csak gondoltam külső táp is van hozzá, ha már ekkora kapacitású. Ezen most meglepődtem, azt hittem ez egy WD MyBook.
Vagy csak simán vettél egy 2.5"-os 500GB-os HDD-t, és beletetted egy külső keretbe? Nem volt a kerethez egy plusz USB csatlakozó, h a HDD akár kettő USB-ből is tudjon áramot felvenni?
Ha nem akkor bizony az lesz a megoldás, h kell venned hozzá egy Y elosztós USB-t.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Ezt olvasd el, különösen a hsz-okat, pont ezekről a külső egységekről szól:
prohardver.hu/teszt/formas_wd_merevlemezek/my_passport_elite.htmlAz a vicces, h pont liksoft kollegára akartam felhívni a figyelmed, amit Ő írogatott az USB-csatikkal kapcsolatban, az úgy is van.
Erre Ő is idetalált, és személyesen írt Neked.Azért egy Y kábellel próbáld még működésre bírni.
Vidd el a gépet egy boltba, kérd meg az eladót, h próbálhasd ki az Y USB kábelt, ha működik, probléma megoldva, megveszed. Ha nem, akkor meg abban a laptopban valószínűleg nem fogod tudni használni.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Fecogame #13025 üzenetére
Inkább máshol kérdezd meg, ez inkább SATA csatlakozós alaplai hibának tűnik, mint HDD-nek, főleg, ha másik gépben ment a HDD.
itcafe.hu/tema/azonnali_alaplapos_kerdesek_oraja/friss.html
Tápkábel, SATA vezetékek biztos nem kontakthibásak?Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz bosston #13037 üzenetére
Mesélj, milyen alaplap, HDD, csatalkozók.. stb. (SATA vagy PATA winchester egyáltalán)? Esetleg töltsd ki az adatlapod, akkor ezeket nem kell megkérdezni.
Linuxhoz nem értek, de Win alatt azért lát csak 32Gb-ot, mert rajt van egy jumper. Ezt le kell szedni. Kis segítség:
Még képecskék, h eligazodj:
Ha leszedted a jumpert, nézd meg, h látja e az adatokat a gép.
Ha továbbra sem, akkor Linkux alól kéne lementeni az adatokat.Nem vagyok benne biztos, de valami olyasmira emlékszem, h Linux alatt más a fájlrendszer típusa, nem?
IDE szalagkábeles eszközöknél (PATA) a kábel úgy van elkészítve, h az egyik vége az alaplapra megy, a másik vége a MASTER eszközre, és a master HDD-hez közelebbi leágazásra kell tenni a SLAVE eszközt.
Azt, h melyik eszköz lesz a MASTER és melyik a SLAVE, jumperrel kell kiválasztani. Az eszközökön levő eligazító feliratok alapján.
"Eszköz" lehet HDD, vagy akár DVD-író is.SATA eszközöknél nem kell jumpereket alkalmazni, mert minden egyes eszközhöz egy darab vezeték megy.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz pengegyerek #13047 üzenetére
Hát, a "spin retry count" magyarul: "felpörgési újrapróbálkozások száma"
Motor, csapágy vagy tápegység problémára utalhat.Többet nem tudok hozzászólni.
Hogy vetted észre?
Valami baja van a HDD-nek, h elkezdted a SMART-ot olvasgatni?Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz pengegyerek #13050 üzenetére
Hát szerintem baja lesz.
Milyen HDD? Mikori? Garanica?Hány %-osnak írja HDSentinel a kondícióját?
Szektorhibák vannak? Nem nő a számuk napról napra?[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
veterán
-
veterán
válasz sambala #13054 üzenetére
Ráforrasztani nem tudod a vezetékeket?
Elvágsz egy molex csatit, és rátoldozod.. legalább az adatmentés idejére.Az aprók közt meg vannak akik foglalkoznak direkt HDD adatmentéssel:
Hóember. Ő egy nagyágyú.Ez is az Ő hirdetése:
hardverapro.hu/apro/adatmentes_adatmentest_vallalok_formazott_letorolt/friss.htmlEsetleg még ezeket nézd meg:
hardverapro.hu/apro/hibas_vinyok_elektronikanak_adatmentehez/friss.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
-
veterán
válasz pengegyerek #13069 üzenetére
Milyen kábellel van összekötve?
Azt látom, h IDE szalagkábel, nekem akkor írt ki ilyet, mikor majdnem 1méteres vezetéket használtam, ráadásul a régi, 40erest. (Toronyházban csak az ért fel a ház tetején levő mobilrackekhez).Próbáld meg a kábelcserét, lehet, h kontakthibás/szakadt.
Van még valami azon a kábelen?
Jumper jól van feltéve?Illetve még víruskeresést is kellene futtatni az adott HDD-n, az is megállíthatja a gépet. És a tápkábelt is ellenőrizd le.
De most néztem, h ez volt az eredeti kérdésed:
itcafe.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_13047-13047.htmlHát ha a feneti kábelcserék, ellenőrzések, vírusirtás nem vezet eredményre akkor valószínűleg az a baja a HDD-nek, amit ezen a képen mutattál.
Több ötletem nincs.Vannak itt HDD guruk, nem tudom, nekik mi a véleményük.
-
veterán
HD Sentinel mit ír ki a HDD-re?
-
veterán
Ohh... hát én nem vagyok ám ilyen HDD guru, csak abból amit leírtál, logikusnak tűnt, h a merevlemezed hibás.
Pláne ha kipróbáltad egy másikkal, amivel meg tökéletesen működött a noti.
Mennyi ideig használtad a kölcsön-winchesterrel?
Ha elég sokáig, és úgy gondolod kizárhatsz más hibát, akkor szerezz be egy másik merevlemezt.8-10ezerért már sokkal nagyobb kapacitásúakat kínálnak.
Esetleg itt az apróban is kereshetsz, itt is van sok:
hardverapro.hu/aprok/hardver/merevlemezek/notebook_hdd_2_5/listaz.phpA merevlemez bármikor meghalhat, hiába csak 2 éves.
Amiket bemásoltál, azok nem a hibákat mutatják, csupán az adatait a lemeznek, a "S.M.A.R.T." fület nyisd meg, és itt nézd meg van-e hiba valahol:
SMART fül
Esetleg még a "Napló" is tartalmazhat információkat.A kondíció már nem 100%-os, ez épp elég ok arra, h elgondolkodjon az ember, érdemes-e kockáztatnia az adatait.
Lecseréled, aztán ennek a félig meddig hibásnak meg veszel egy USB-s külső HDD-keretet, és használhatod mobil-rackként pendrive helyett.Nem hiszem, h más okozta volna a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Thunderzolee #13075 üzenetére
Próbáld még ki a "rövid önteszt" funkciót, fent van a menüsorban a "Fájl" pontban.
-
veterán
Üdv!
Ez mitől lehet?
Ma vettem észre.
Itt viszont nem mutat semmit:Hőmérséklet teljes élettartam alatt 48°C volt max, meg amúgy hűtve van, csak asszem valamikor volt, h kiszedtem a gépből, talán egy napot ment hűtés nélkül, akkor melegedhetett fel ennyire, szóval nem 48 fokon járatom, most is csak 26 fokos.
Újratesztelés után, újraindítás után se változik.
Hiba nincs vele, csak így elsőre asszem megállt a szívem pár másodpercre. Nem vagyok hozzászokva ahhoz, h meghaljanak a merevlemezeim.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Glaz-dozfhut #38853 üzenetére
Ja, a fele ezen van.
-
veterán
válasz Glaz-dozfhut #38856 üzenetére
Tessék, itt vannak a decimális értékek:
Utorrentet használok.
A 2ezer+ torrent fájl az nem azt jelenti, h 24/7-ben töltök is felfelé; inkább az a meglepő, h hiába van ennyi torrentem seedben tartva, alig-alig megy felfelé cucc, szóval nem mondanám, h ezerrel töltök fel. Nem seed szervert üzemeltetek, csak gondoltam, ha már ennyi mindenem le van töltve, akkor ha seedben is tartom őket, akkor legalább töltődik fel valami, és gyűlik némi pont is érte.
Szóval az elmélet az lenne, h rengeteget töltök fel, de sajnos a gyakorlat azt mutatja, h alig megy felfelé valamim. Még szerencse, h nincs már arány, csak 48 órás szabály.Abban a torrentes gépben csak 4 giga ram van, de ennyire nem ismerem a torrent klienseket, nem tudtam, h bele kellene piszkálni ezekbe a beállításokba. Amint nézem, nekem más verziójú a kliensem, legalábbis mást (is) lehet ott beállítani:
-
veterán
válasz liksoft #38865 üzenetére
Szevasz liksoft!
Te hozzá tudsz ehhez szólni?
http://prohardver.hu/tema/hdd_problema_segitsetek/hsz_38852-38852.htmlJavíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
Üdv!
Win7-es gépet használok médialejátszónak; (a TV alá van betéve).
6TB-os HDD is van a gépben, meg pár 3-4 terás.
Most vettem egy 8TB-os merevlemezt (WD80EMAZ), de nem látja, még a post képernyőn se adja be a listába, és hát így a BIOS-ban sem látszik.
Másik gépben leformáztam, szóval a diszk rendben van. GPT-s ugyan, de a 6terás is GPT-s, azt mégis látja, ezt meg nem. Nem a csatikkal, és nem is a tápcsatival van a baj, össze-vissza cserélgetem a lemezeket, mindegyiket látja mindegyik SATA aljzatban, csak ezt nem.
Oprendszert nem akarok tenni rá, de nem értem, van valami korlátja a Win7-nek, h 6 terás merevlemezt még lát, de 8 terást már nem lehet Win7 alá tenni? MBR módban csak 2terát enged formázni, de úgy se látja, ha MBR-ként használnám.
Gigabyte P43 DS3L a lap típusa.Van még valami amit állítani kéne a merevlemzen a lemezkezelőben?
-
veterán
válasz King Unique #54337 üzenetére
Köszönöm a választ, ez volt a probléma oka.
Én is kerestem Googlen, de én "csak" Windows 7 + 8TB HDD-re, annyi eszem nem volt, h WD80EMAZ-ra is keressek, így nem találtam meg ezeket a leírásokat.
Most mondhatnám, h már megint az járt volna jól, akinek olcsóbb, vagy régebbi, esetleg noname tápja van, amin a molex csatikból alakítja át a tápot a merevlemezekhez, annál ez a hiba nem jelentkezett volna alapból. :/
Valóban, ezt egy USB 3-as külső házzal együtt kaptam, csak kivettem belőle. 40ezer volt a 8terás HDD a külső tokkal együtt, ezért is vettem meg, igaz az üzemideje 800 napnál jár, de úgyis csak filmek lesznek rajta tárolva, szóval nekem egy darabig jó lesz sztem. Nem torrentre lesz használva, csak adattárolásra.
Valóban úgy tűnt egyébként, mintha fel sem pörögne, valahányszor bekapcsoltam. Hát most egy Molex --> Sata tápcsatival bekötve már "problem solved".
Ami a GPT-t illeti, valóban alapnak kellene lennie, nagyjából "meg is volt", de kb akkor olvastam róla utoljára, amikor bevezették a GPT-t, és ott is egy dolog volt számomra fontos információ, nevezetesen, h engem kb sose fog érdemben érinteni ez a probléma, mivel valószínűleg sohasem akarok majd telepíteni Win 7-es oprendszert ekkora merevlemezre, mármint nemhogy 2terásnál nagyobbra, de még 2 terásra se nagyon, mivel azokon a gépeimen, amiken Win7 van még, a rendszer általában egy kisebb SSD-n van, és csak adattárolásra használom a többterás HDD-ket.
Bár aztán azóta az SSD árak leszállásának köszönhetően a "gamer" gépembe pont egy 2 terás SSD került, de az meg már Win10-es, nem Win7-es, így megintcsak kívül esik az MBR vs GPT problémakörén.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz ricsip #54339 üzenetére
Hardveraprón.
https://hardverapro.hu/apro/western_digital_red_3_5_8tb_wd80emaz_kulso_usb_haz_2/friss.htmlHDSentinel adatlapot szoktam megkeresni mikor HDD-t nézek, de ennek nem volt, gondoltam, h még elég új lemez lehet, ezért nem készült még el.
Leginkább az szokott érdekelni, hány tányérból van összerakva a kapacitás, már amelyik diszknél megnézhető.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz King Unique #54337 üzenetére
Ezt a driveres 6terás HDD problémát ezt pont néztem is, mikor visszagörgettem.
Még örültem is neki magamban, h nálam nem ez lesz a gond, mert nekem egyáltalán nem látja még csak a BIOS sem a merevlemezt.
Kicsit el is voltam keseredve, h tuti új alaplap kell majd, mert a régi már nem kezel ekkora merevlemezt.Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)
-
veterán
válasz King Unique #54343 üzenetére
Easeus partícionálót szoktam használni, és az automatikusan átállítja GPT-re, ha MBR-es is volt a lemez, amikor 2TB-nál nagyobb részt akarnék formázni.
A Win lemezkezelője nem akarta megcsinálni, ugye ott GPT-re kellett volna állítani. Na nem mintha nagy cucc lenne kijelölni GPT-re.Sajna aki csak évente egyszer kerül össze ezzel, az elfelejti mi is ez, valami dereng, de mivel automatikusan "megcsinálódik", még jobban elfelejti az ember, h mi is a lényeg.
Nem tudom melyik a jobb, de régen jobb volt, mikor még mindenre rá kellett jönni, utánaolvasni, most meg már ezek szerint oda se kell figyelni, mert automatikusan létrejön a GPT-s diszk.
Én is csak most vettem észre, h az Easus megcsinálta.A parancssorban a diskparttal szoktam ellenőrizni, h GPT-s egy lemez, szóval ez a része nem ismeretlen.
Időnként telepítek Windowst másoknak, és rendszeresen futottam már bele, h régebbi gépekre ugye nem akart felmenni a GPT-s lemezre a Win7 hagyományos BIOS-os gépen, aztán szóltak, h nem látja a merevlemezt a telepítő, de hát miért nem, másik, asztali gépen jól működött. Na ilyenkor már sejtem, h GPT vs. MBR lesz a probléma.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest