Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- weiss: Autó költségek
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Personal notes '12
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 12 – Ecetek és zsiradékok
- ldave: New Game Blitz - 2026
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Na ez nagyon gáz, de legalább az eBay refund policy kezeli az esetet. Szerencsére sosem kellett élni vele, de hallottam, hogy fél millió is olyan apró összeg nekik, amit kérdés nélkül visszaadnak. Volt egy close call, amikor a postás betette a vízórámba a lencsét, és ott telelt egy hétig, itt majdnem kértem, mert telt az időszak. Egyszer csak felhívott miatta, amikor megtudta, hogy aznap engem egy félelmetes (tényleg mozibűnözőnek illő) hangú nyomozó fog keresni, hogy akkor jönnének ezt a feljelentést írásba venni.

-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Azért, mert ismeretlen erederű vas volt benne? Nekem minden "bezúzhatjuk a cuccot?" kérdés telefonon jött, és ilyen problémák miatt szokták eljátszani, hogy nem az volt a contents mezőben, ami a dobozban volt. Ilyenkor elküldöm nekik a számlát, és elengedik.
De oda teszem a pénzemet, ahol a pofám van: ha kapok linket 225 alatti AVR390-ről, ami nem licit, behozom, és felteszem apróra, csak hogy megmutassam, nincs ezzel semmi baj.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
A hanggal azért nem értek egyet, mert eleve a legdurvább tömörítéssel jelennek meg. Atmost nem tudsz az alá bevinni, amivel a streamingek adják. És a kompresszió mértéke nem függ a bitrátától, semmibe nem kerül nekik nem elrontani. Itt tényleg annyi van, hogy a mobil hangszórója a prioritás, és hogy jelenjen meg rajta az Atmos logó, mert az kell a usernek, függetlenül attól, hogy sztereó hangszóró van a telefonján, vagy még az se.
A Netflix például nem akar moziba terelni, mert azt mondják, hogy ki akarják hagyni a mozit és mindent megjeleníteni azonnal a saját platformukon. A Netflix filmek hangja is jelentősen jobb lemezen, bőven durvábban, mint a cikkemben elemzett John Wick esetében.
-
Quetz
őstag
válasz
makkmarce
üzenetére
Szerintem meg a hangfal az hangfal. Nincs olyan hogy polc sugárzó meg polcabb sugárzó. A kérdés csak az miért akarsz pénzt kiadni, szép legyen, vagy jó minőségü. De ha hagyományosabb polc sugárzót szeretnél, akkor tessék:
Arendal 1723 Monitor:

Nincs benne elektronika, így csak 27kg
-
rAY.BAN
tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Ez valami LG OLED C2 sajátosság lesz, mert minden más körülmények között kiváló a kép és hangminőség mindenhol.
Egyébként Arcam-on és most az RZ70-en is koppra ugyan azt csinálta, ugyan az az árnyalatú lila is.
De nem izgat már hogy tudom, hogy nem az AVR hibás, és hogy egyszerű és gyors a fix. -
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
A torzításnak se szenteltek oszlopot, mert arra is alig van adat az interneten. Sokan csak mérnek egy spektrumot és kész.
krx21: Második mondattal együtt olvasd: minden hirdetés fizetett, de ha van mérés, akkor nincs mit csalni, onnantól hiteles. A szubjektív hülyeséget AH-n se olvasom el, csak az ábrákat nézem, ez alapján lett ajánlott a PB-1000 Pro, de ha megnézed, az SB-1000 Pro a THD alapján már nem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Igen. A 4090 játékra van, és hiába van ott a lehetőség, nincs értelme áramot égetnem arra, hogy egy szőrszál szélén az aliasing kicsit más legyen. Ajánlani, telepíteni 2400G kalibert szoktam, néha kevesebbet. Nem fogok 300k+ gépeket ajánlgatni, amikor semmi szükség rá.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Ha pixel peeping közben is számít a legjobb upscale algoritmus, akkor persze, az kell. Egy mezei 1.5 méteres tv-t 3 méterről nézve viszont az életben nem fog feltűnni, oda jó a 2400G. Nekem ez annyira nem számít, hogy a 4090-es gépemen is MPC VR + SVP van, utóbbi dolgozik a HDR-en, minden más default setup.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Hol egy milla egy PC? Apámnak most vettem 34k-ért egy irodából kivágott OptiPlex 5055-öt (Ryzen Pro 2400G), gond nélkül megy rajta a tone mappelt 4K. Windows-zal érkezik, ráraksz egy Kodit, ha a mad túl sok kapcsoló, még az is jobb, mint bármilyen asztali media player, és kész is.
Persze igaza van lenoxnak, hogy általában a user nekiáll hülyeségeket nyomkodni, mert nem bír a seggén ülni, ezért sokáig gondolkodtam azon, hogy lehetne egy olyan installert csinálni, ami kiheréli teljesen az OS-t, és csak lejátszáshoz kellő cuccok lennének rajta (mert hát elég nagy piaci rés), de azzal csak a népbutulást támogatnám.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Ez az XTZ 12.17 Edge. Erős középkategória, de nem tud mellbe vágni. Sajnos kicsi, és ez látszik azon, hogy 30 Hz az alja, 20-at érdemben nem ad ki. Ez önmagában nem lenne gond, például a Corvin mozinak 40 az alja, mégis van chest slam, mert annyira jó a lecsengése. Valamennyit egy full manuális ablakozott dekonvolúcióval tudsz javítani, de azt elérni, amit a JBL, nem igazán.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Nem kell neki nagyobb hangerő, rendes mozihangerőn adja át a tényleges LFE hatást, mivel ugyanazt rövidebb idő alatt hallod. Nagyon egyszerű oka van, hogy nem veszik otthonra, ugyanis nagy. Nagyon nagy. De ha tényleg az igazi mozit akarod, nincs más mód, valahol el kell férnie.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Biztos feleslegesen erős, ha pusztán az érdemi hangnyomást 20 Hz-en nagyjából semmi házimozis nem tudja, másodmagával sem, nyolcszoros áron sem? Az autóversenyek sem végsebességen dőlnek el, hanem hogy mennyit tartasz meg belőle egy kanyarban. És hát sokat nem tartanak meg az igazán mélyekből a kommerszek.
És ez csak egy metrika volt. Az impulzus az igazán lényeg, ezért nem is szoktuk low extensionre kalibrálni ezeket, csak ha tényleg igazán van szufla mögötte. Soha semmitől nem éreztem akkora mellbevágást, mint az RCF S-8028-tól, és tettem már 30 m^2-es szobába. Az a grafikonon is egy konkrét tüske. Teljesen normális hangerőn, referencia alatt, csak mivel időben olyan gyors, ezért érződik úgy, mintha hangja valójában nem is lenne, de üt, mert a baroreceptoraid tisztán amplitúdó alapján működnek. Ég és föld ezek mindegyikéhez képest, kérdés nélkül egyenesen eltapossa ezeket a setupokat: 2x Paradigm Sub 25, vagy 2x SVS PB-16 Ultra, vagy 4x SVS PB-4000, vagy akár 4x Krix Megaphonix In-wall.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
34 Hz 123 dB-n (a rosszabb, F10-es mérést feltételezve F3 helyett), azaz 17 Hz 111 dB-n. És a pro-ban tényleg valóságot szokás írni, házimoziban meg mindenféle szépítgetések vannak, pl 80 dB-n (itt konkrétan hallásküszöb alatt van az alja) mért spektrum DSP-vel lapítva (lásd SVS), amiből mozihangerőre lesz 40, vagy jobb esetben 30 Hz. Pro-ban annyira nem divat cicomázni, hogy a batár nagy, dupla 18"-as, világ alá hangolt, 6 kW-os dögökre simán ráírják, hogy az is 34 Hz. Mert DSP nélkül tényleg az, csak 130-140 dB körül.
Mindez impulzusként. Igazi impulzusként. Passzív, nem lehet trükk. Mondj egy házimozis példányt, ami ezt tudja. És mondj egy házimozis példányt, ami ilyen olcsó. Lassan azzal a kritériummal se lehet ilyet mondani, hogy "hangot ad ki".
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Hát ha az a 2x1 kW 12" vagy zárt, akkor az se, akinek van subja. Az, hogy valamit subnak nevezünk, innen indul.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
+lezso6: ez a dolog akkor romlik el, amikor a forgalmazó becsomagolja AC3-ba, és nem kapcsolja ki a kompresszort és egyéb baromságokat (default on mind). Viszont van, amikor a magyar kapcsolja ki, és az eredeti nem, pl. Firestarter, ekkor bitang dinamikus és minőségi a magyar. A DCP-k mindig nagyon jól szólnak, később indul a probléma.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
CinemaNext árulja, van magyar leánycégük is. Nagyon kicsik, konkrétan standard álló hangszóró méret (az sincs mind), és annyira közeltéri a minimum hallgatói pozíciójuk, hogy monitornak is jók. Az meg semmit nem jelent, hogy 1000 wattig terhelhető, a 8340A-im is, mégis tökéletesek házimozihoz, kis hangerőn is.
-
Zsmester89
őstag
-
Ger_man
senior tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Hát nem sokat fog neked segíteni, de én egy SA-SW5-ös vezetéknélküli SUB-ot használok ezen erősítő mellett, még sose volt ilyen gondom, mindig standby-ból feléleszti a mélyládát. Általában AFD-n vagy AFD Movie módban van maga az erősítő.
Neked mi a mélyládád? Nem annak az auto-on funkciójával van a gond? Ha lehet állandó ON-ra kapcsolni, akkor is jelentkezik ez a probléma?
-
I'am Dony
őstag
válasz
makkmarce
üzenetére
Ezt nem a szub "csinálja", hanem a szoba. A legtöbb szubnak nevezhető doboz 40 Hz felett gyakorlatilag közel egyenes, szabadtéren mérve. Zárt helyen, annak méreteitől függően, a különböző pozíciókban eltérően, de már szép hegyek-völgyek láthatóak és ebbe az Audyssey-nek igen gyakran beletörik a bicskája.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Volt egyébként konkrétan ilyen, amikor megtaláltuk vaktesztek nyomán, hogy a tulajnak a zaj tetszik. Csak nem tudta megfogalmazni előtte.
Dinamikát felnyomni nem lehet, mert veszteséges a kompresszió. Tudtommal a kísérleti és még ki nem adott Cavern XD-n kívül senki nem tud rá érdemi megoldást.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Volt már ilyen teszt, például amikor valamelyik AudioQuest demón CD volt a forrás, és a fancy kábelnél a track 7 szólt, a szarnál a track 1, "hupszi". Sajnos a túlnyomó többség tényleg hallucináció, 4:4:4-et hasonlítanak 4:4:4-hez (mármint dekódolt 4:2:0-ból nyilván, de nincs 3 oda-vissza transzformáció), és csak simán elhiszik, hogy más. Ennek az az oka, hogy ilyen részletes képeket az ember nem jegyez meg pontosan, hangot sem. Próbáld ki, hogy kétszer meghallgatod koppra ugyanazt a zenét. Másra fogsz figyelni, másodikra máshogy fogod hallani.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Igen, optikai kábeleknek nyilván van iránya, mert csak az egyik oldalon van LED, és csak a másikon van fototranzisztor, de most mezei passzív elemekről beszélünk. Elektronok járják be pontosan ugyanazt az utat, csak a másik irányba, nyilván ugyanaz történik velük. Ami ilyenkor szintén nem jut eszébe a kábelhívőknek, hogy az AC úgy működik, hogy az áram oda-vissza megy, és a mozgás átlaga mindig 0. Egyetlen hetedik osztályos fizikavideót kellene hozzá megnézni, de ha idáig nem jutunk el, akkor hogyan tudunk konstruktívan beszélni a valós hatásokról? Megint bejelzett a korrelációdetektor.
-
Zsötie
tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Ezek vannak: Klipsch RP-8000F II; RP-500C II; RP-600M II
Az szerintem a szoba miatt lehet, sok mérésnél, főleg a mélynyomók esetén van ott egy nagy szakadás. De nem minden pozícióban. Amúgy nem tudom........
Emelek rajta akkor, most mindegyik 80Hz. Este meghallgatom majd így is.
Köszi!
-
Rp526
aktív tag
válasz
makkmarce
üzenetére
Ez így igaz, csak 100 HZ alatt már nagyon nehéz a dolog, mert olyan mélységű elnyelők kellenének, amik egyszerűen nem férnek bele a szoba méreteibe, mert nem praktikusak. Természetesen vannak trükkök pl. dobogó/pódium a hátsó sor emelésére és ebben járatok kialakítása stb.. Illetve a váltakozó légrések és anyagvariációk.
@Vhiktor
"nalam moderált hangeron is zeng az utca, és 3-4 házzal arrébb is hallják zavaróan a mély hangokat."
Te milyen helyiségben mozizol? Milyen rétegrend? Nálam tetőtéri mozi lesz és én is félek ettől. Ha "könnyűre" építem a szerkezetet nem kell szenvednem a SUB frekikkel annyit, ha bezárom ahogy bírom pedig jahm..
Volt szerencsém hallani egy tetőtéri mozit, ahol a mozi falai és a tető széle közti háromszöget kitömték teljesen gyapottal (nem kis mennyiséggel). Ott az sokat segített a szomszédokon. -
-
Mauzes
addikt
válasz
makkmarce
üzenetére
Ez annyiban tényleg jó tanács, hogy érdemes lehet az erősítővel kezdeni, és megnézni, hogy eleget segített-e. De ha a hangfal is gyenge, akkor lehet bármilyen jó az erősítőd. Egy hangfalban szerintem még több tartalék van (még nagyobbak az eltérések és még nagyobb javulást lehet elérni), mint az erősítőben - ha ez erősítő legalább közepes.
1M-s célösszeget írt a kolléga, abból már egy korrekt rendszert lehet összerakni, különösen ha a használt termékek is szóba jönnek. 4-5 kiló az erősítőre és a másik rész egy hangsugárzó párra.
-
Joshi
titán
válasz
makkmarce
üzenetére
Mondj egy olyan erősítőt ami tudja a HDR10-et és a HDR10+ szabványt átküldeni, de a DV-t nem. Nincs ilyen, mert az erősítőknek nem kell DV licensz, hiszen azzal nem csinál semmit csak továbbküldi. Nyilván létezhetnek ilyen erősítők a HDR megjelenésekor, de ma már a HDMI szabvány verziója a lényeg. Márpedig HDMI 2.0b-től van HDR is. Az Onkyo 636-os erősítőm még csak HDMI 2.0a volt, de az semmilyen HDR-t se engedett át, még a sima HDR10-et sem.
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Köszönöm, javítottam. Írtam is hozzá egy nagyon hosszú technikai magyarázatot, ami minden kérdésedre választ ad a működésével kapcsolatban.
A filmrészleteket köszi #85361 b. és #85368 Quetz, meg fogom nézni őket. Dűne 2-t már moziban láttam, azt nem nézném újra, hány perctől hány percig tart olyan jelenet, amit érdemes kivágni demónak?
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
Tökéletesen megismételted azokat a hiányosságokat, amiket leírtam én is. Attól eltekintve, hogy "2D" (3 amúgy) EQ okkal nincs, mert a linearitást veheted tökéletesnek (nyugodtan mérd vissza), max a kompresszor szól bele nagyon nagy hangerőn (okok, amik miatt az SVS-t lenézem). Arra kíváncsi vagyok, hogy melyik 5000 forintnál drágább hangszórónak van problémás felső vágása...
-
VoidXs
Topikgazda
válasz
makkmarce
üzenetére
A Cavern 512 ponton EQ-zik, és a mélyek sebességét leszámítva az a tapasztalat, hogy minden Cavern-el mért rendszer nagyjából ugyanúgy szól, legyen az 1 millió vagy 100. Szóval ja, a tapasztalat ugyanaz, amit a THX már 30 éve leírt, az EQ az uniformitáson kívül nagyjából mindenre megoldás.
-
mexel
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Azért nem minden az atmos valóban. A 130 ezres 4k-s atmosos denonok fasorban sincsenek pl egy nem teljesen 4K-s 860-as sonyval ami nem atmos-os. Ha valakinek nem kell atmos, sőt ha 4k sem feltétel akkor lehet 100 alatt is nagyon jó hangot találni. ( sőt jobbat talán mint sok újabban, amik csak azért drágábbak merthúdenégyká és hú atmos) Persze hallgatják 5.1-en, fhd-s sorozatokat nézve...
Szóval igazat adok, hogy egy régi erősítős isszólhat irtó jól ha nem kell a legújabb feature. Ez csak azon múlik mire akarjuk használni.
Én is most erősen vacillálok hogy nem a 1080-as sonyt hanem a 860-ast tartom meg, mert a régebbinek nekem jobban bejön a hangja. Atmos nem kell, 4-kt meg tudom oldani egy splitterrel - ha kellene -
Joshi
titán
válasz
makkmarce
üzenetére
"Persze értem, hogy te még nem csináltál ilyet, de egy szakmai fórumban ne legyen már alap, hogy senki se ért hozzá."
Mert ez egy műszerész fórum? Szerintem ti fordítva ültök a lovon. Vagy én?
Itt a forrasztás és egyéb dolog nem volt releváns téma soha, szerintem ez a fórum nem is erről szól. Na inkább lépek mielőtt csúnyákat mondanék.
-
mexel
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Nekifutok mégegyszer, a másik hszt ébredéskor írtam telefonon félszemmel. Szóval ezek a funkciók megvannak, de hiába állítom be kb olyan mintha be sem kapcsolnám. Az Auto Advanced Volume az a 1080-ból már ki is maradt, feltételezem azért mert az olyan brutálisan csökkentgette-növelte a hangerőt hogy használhatatlan volt. Mondat közben elhalkult stb, azt nem lehetett használni.
A Sound Optimizer bárhová állítva ugyanolyan, tesztelgetem egy ideje mindkettő erősítőn.Igazából a Dynamic Range Compressor lenne ami erre való, de ott sem az auto sem az on állás nem teszi ezt meg igazán. Van erősítő ahol ennek a beállítása már közepesen is jó, itt csak auto, on és off van.
DE: "Ez a funkció csak Dolby Digital és Dolby TrueHD források esetén működik." és sajnos nagy része annak amit nézek nem ilyen
Arra gondoltam van valami elbújtatott menü valahol ami jó erre
-
mexel
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Köszönöm, ahogy írtam ez a jettő, az első és utolsó linken kévő nem jól teszi a dolgát hiába kapcsolom ve. A második csak a 860 ban van az meg használhatatlan, a 1080 ban nincs is. Az olyan hirtelen és indokolatlan teljes hangerő csökkentéseket és emeléseket végez még zenénél is hogy élvezhetetlen minden. Más erősitőn a dynamic range vekapcsolása jó szokott lenni, itt nem sok hatása van, a soind optimizer pedig egy kb fix hangeerőemelést végez. Lehet ez miatt megy az erősítő a háztól pedig a hangminősége kiemelkedő
-
makkmarce
őstag
-
lenox
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
#84840 -ban irtad.
Amugy azt se bizonyitja, pont azt irjak, a leggagyib kabellel se veszel eszre semmit 16 meteren, de:
Szerencsére a mai modern berendezések jóval alacsonyabb kimeneti ellenállással rendelkeznek (100 - 200 Ohm)
Normal kabelre ok 150 pF/m-t irnak (amugy atlagos arnyekolt RCA-ra en 100 alattit olvasok), de akkor a cikk szerinti mezei scenario (200 Ohm, 150 pF) az 94+ m-nel sem okoz hallhato kulonbseget. En tovabbra is az arnyekolason aggodnek leginkabb. -
lenox
veterán
válasz
makkmarce
üzenetére
Ahhoz, hogy 15 m-em 0.1 dB-nel tobb veszteseg legyen 0.001 mm2-nel kisebb keresztmetszetu kabel kellene, azt gondolom kizarhatjuk. Mediamarkt-ban mar en is vettem gagyi RCA kabelt, es nem volt rajta arnyekolas. Aztan vettem olyat, amin volt, es hopp, megszuntek a zajok. Olyat lattam mar amugy, hogy masik konnektorba (masik fazisra) volt dugva az erosito es a hangszoro, es ennek volt hangja, ez mondjuk ha 15 meterre van, akkor elofordulhat. Nyilvan ezt xlr kabel se oldja meg.
-
proci985
MODERÁTOR
Új hozzászólás Aktív témák
- A topik kompakt "házimozi" szettekkel igen, de hangprojektorokkal (soundbar) tapasztalatok híján nem foglalkozik.
- hozzászólás előtt olvasd el az összefoglalót!
- HÁZIMOZI, HIFI, TV beárazás topic
- Házimozi haladó szinten topic
- Hi-Fi topic
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Launch trailert kapott a Honkai: Star Rail
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen egeret válasszak?
- Szerinted mennyi az ára...? (Közösségi beárazás)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Tutira jó a sub kábeled?
Itt a forrasztás és egyéb dolog nem volt releváns téma soha, szerintem ez a fórum nem is erről szól. Na inkább lépek mielőtt csúnyákat mondanék.

VoidXs