Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#30451) cool13 válasza szazbolha (#30445) üzenetére


cool13
őstag

tubeamp93 Pedig esetében, még magad is elismerted hogy segített az elején. Aztán te kezdted ki őt is, mert rávilágított dolgokra. Sajnos nem bennük van a hiba. De ezt te soha nem fogod elismerni. Ez mint kívülálló, olvasó írom.

(#30452) szazbolha válasza cool13 (#30451) üzenetére


szazbolha
addikt

Lehet hogy igazad van,. De ha valamiért is "kikezdtem" volna korábban az az volt hogy konkrétumokat nem ír. Átolvastam a fórumot több évre visszamenőleg s ez kb. 2015 óta így megy,. Hozzászólásinak 90%-a negatív reakció arra amit mások írnak. Ehhez nem kellettem, itt sem voltam.

Egyébként addig segített amíg eljutottunk a hangszóró szett kiválasztásáig.
Ott megakadtunk. Az már konkrétum lett volna.
Az utána kezdődött vitának nem nevezhető akármi miatt döntöttem úgy, hogy kizárom a projektemből és nem veszem figyelembe a véleményeit.
Szerintem jó döntés volt.
A magam részéről vissza is térek a fórum témájához és próbálom ignorálni shalaffi nem műszaki tartalmú írásait.

(#30453) cool13 válasza shalafi66 (#30444) üzenetére


cool13
őstag

F F alap. :D

(#30454) cool13 válasza szazbolha (#30452) üzenetére


cool13
őstag

Nem shalafi66-ról beszéltem. Te itt ebben meg róla. Látod, csak a harag és az indulat. Nem is olvasod mit és kiről írok.

(#30455) szazbolha válasza cool13 (#30454) üzenetére


szazbolha
addikt

Boccs... nincs bennem sem harag sem indulat. Miért lenne?
Ha tubeamp93 -ról van szó, akkor viszont tévedésben vagy. Őt biztosan nem "kezdtem ki", vele nincs semmi problémám, de elfogadhatatlannak és kifogásolhatónak tartom, hogy olyan állításokat tegyen egy általa sosem látott/bemért mérő mikrofonról amiket tett - nem vall mérnöki szemléletre, vagy hogy az általam leírtakat lényegesen módosítva idézze vissza - ez meg nem vall jóindulatú fórumozóra.

Ezt el tudod fogadni?

[ Szerkesztve ]

(#30456) #71562240 válasza szazbolha (#30452) üzenetére


#71562240
törölt tag

Hazai beszerzésből a Jantzen tekercseknél, kondiknál, ellenállásoknál jobb ár-értékarányú, jobban pozicionált, okosabb választékú, kiszámíthatóbb karakterisztikájú márka általánosságban nincsen, eseti alkatrészek eseti példái persze megérhetik más márkától, de nem fontos, maradhatsz nyugodtan a Jantzennél, különösen, amikor a "végleges", minőségi alkatrészeket akarod beszerezni. Nyugodtan használd a Jantzeneket, bár puszta kísérletezésre nem biztos, hogy érdemes, mert puszta kísérletezéshez alkalmasint vannak olcsóbbak.
Adott értékű elektrolit kondi és minőségi fólia kondi között esetlegesen meglévő kisebb egyébparaméter-különbségeket be lehet kalkulálni vagy figyelmen kívül lehet hagyni, általában ezek nem akkora nagyságrendű paraméterváltozások, hogy a keresztváltóban különösebben figyelembe kellene őket venni, amikor azonos értékűt cserélsz azonos értékűre. A minőségváltozás az eredmény, nem az újratervezendőség.
Ha majd valamelyik konstrukciódban a keresztváltó igényes alkatrészekből lesz, jó eséllyel le fog lógni róluk azon hangszórók minősége, amelyekkel jellemzően dolgozol a nagy kísérletezésben - kivétel a kivétel -, tehát alkalmasint akkor majd hangszóró minőségi csere is szükségessé válik, és akkor ott fogsz tartani, mint a róka és a sajt meséje, no és akkor tényleg újratervezendővé válik minden, hiszen a hangszórók között persze nem nagyon vannak csak úgy "cserekompatibilisek".

Az ide-oda ugráló, öncélú, sokágú, lassan már fraktál jelleget öltő hobbizgatásoddal járó szirikedéshez-szarakodáshoz rendelhető megfogható segítségnyújtás egész embert kíván, feltehetőleg ezért nem szól hozzá más a passzionátus shalafin és fegyverhordozóján kívül. Én például olyanban tudnék esetlegesen segíteni, hogy adott, épelméjű minőségszintű hangszórókészlet kiválasztása, majd ebből minél jobb hangsugárzó építése. Egy hangsugárzó a minél jobb minőségéért az anyagi keretek között. Ha az amorf hobbizgatásból egyszer ebbe a rendszerezett, megfogható szakaszba jutsz, könnyebben kapsz megfogható segítséget - akkor persze már nem feltétlen lesz szükséged arra a segítségre, legfeljebb konziliumra. Az eddigi önmagáért való, vargabetű vargabetű hátán hobbizgatásod követése és lereagálása egész embert kíván olyasmihez, amihez keveseknek van affinitása.

[ Szerkesztve ]

(#30457) szazbolha válasza #71562240 (#30456) üzenetére


szazbolha
addikt

Köszi az infót. Megnyugtató, maradok a jentzennél, más beszerzési forrást amúgy sem ismerek Bp-n ahol ekkora készlet és választék lenne.

Jelenleg egyetlen házi hangfal építő projektem van az SBA-761 amit pont 1 hete febr. 04-én (kedden) kezdem el. #30236. A célt, egy létező modellt bemutattam és az alapokat shalaffi-val tisztáztam itt (#30369) , kérdéseire választ adtam és elfogadtam ajánlását, hogy zárt dobozt építsek, valamint leírtam, hogy a TG projektet miként módosítanám részben az itteni vélemények alapján..
-
Ezután az általam elképzelt hangszóró készletet listáztam (szombaton) , majd a fórumtársak véleményeit figyelembe véve választottam ki a végleges hangszórókat, amelyeket meg is rendeltem (hétfő reggel). A DX25-öt külföldről, a többit belföldi, "bolti" átvéttel magyar garival.
Én ebben semmiféle szir-szarakodást nem látok. Hol rontottam el szerinted?

Szerk: mielőtt ebbe az egészbe belevágtam volna építettem egy alfa verziót a már meglévő olcsó hangszóróimból egy 3 utas hangváltóval. Az eredmény kellemes hangzást adott, olyasmit mint amit elképzeltem. Ez alapján mertem egy 150K-s projekttel elindulni.

[ Szerkesztve ]

(#30458) Mikisys válasza szazbolha (#30457) üzenetére


Mikisys
őstag

Ezen a fórumon sok minden történt már, Én párszor hanyagoltam, de vissza-visszanéztem alkalmanként. Látom, hogy mi aggaszt, nem kaptál elég buzdítást, illetve negatívan viszonyultunk ehhez a projekthez néhányan. Én megírtam, hogy talán kétutas verzió jobb lenne, de lehet, hogy keverem mással. Már nem tudom követni itt, mi merre és meddig, mert kezd a parlamenti parttalan szócsatákba torkollni, ami itt megy napok óta.
Egy dolog biztos, ha nem azt veszed, amit ajánlanak, akkor ne számíts segítségre! - Ezt Én is megtanultam, bár "shalafi66" megint húzza a mézesmadzagot azzal az 569-es hangszóróval, de gyanítom, nincs hozzá ideje, hogy nekem megfelelőre "varázsolja".
Szóval hajrá, ne hagyd magad!
:)
Üdv!

(#30459) civicfan válasza shalafi66 (#30450) üzenetére


civicfan
tag

Sikerült nagyon olcsón egy ilyenhez hozzájutnom [link]
Ha jól látom ebben nincs kínai alkatrész

(#30460) tubeamp93 válasza szazbolha (#30455) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

:) Most nem azért, de pár napja amikor rávilágítottam a mikrofonod problémájára méréssel is igazolva, még te magad írtad utána elkeseredetten, hogy vehettél volna más mikrofont is akár így, hogy az UMM-6-hoz adott gyári cal fájlod semmit nem ér. Most meg sértődötten vagdalózol, hogy kifogásolom a mikrofonodat és a méréseid hitelességét.
Komolyan nem látod furának ezt az egész szituációt, kicsit sem? :)

Aztán még mindig ugyanazokon a szavakon lovagolsz megmosolyogtató módon, aminek nincs semmi jelentősége.
De akkor revideálom magam, és javítom:
"többet költöttél váltó alkatrészekre mostanság, mint hangszórókra..... :(

Kijavítva is változatlanul furcsának találom az egészet annak fényében, hogy az eredeti tervben szereplő hangszórókon akarsz spórolni az aktuális projektednél.

Egy jó tanács a későbbiekre: Nem ártana egy kis önreflexió időnként, mielőtt még másokat kezdenél támadni indokolatlanul. ;)

(#30461) szazbolha válasza Mikisys (#30458) üzenetére


szazbolha
addikt

Köszi a biztatást. Te voltál az egyik aki 2 utast javasolt a 3 utas helyett. Először nem hajlottam erre a megoldásra, de egy másik fórumtárs linkelte a Elsimore projektet és a hatásotokra úgy alakítottam a közép-mély kiválasztását, hogy az felhasználható legyen egy későbbi kétutashoz is.

Te javasoltad a B20PFC30-8 mélysugárzót, sokáig vaciláltam rajta, hogy szuperolcsó hangfalat épthessek, de miután a DX25 lett a befutó magasnak, a mélytartományba is egy kicsit drágább és minőségibb hsz-t válaszztottam,
Köszi a tippeket is.

(#30462) szazbolha válasza tubeamp93 (#30460) üzenetére


szazbolha
addikt

Nem vagyok sértődött, miért lennék?

" rávilágítottam a mikrofonod problémájára méréssel is igazolva"
Ez hamis állítás, mert te a saját mikrofonod problémájára világítottál rá a saját mikrofonod mérted/ellenőrizted, nem pedig az enyémet.
Az enyémet nem láttad, nem mérted, nem ellenőrizted, nem kalibráltad és nem ismered kalibrációs fájlját sem. Így inkább műszaki tartalom nélküli találgatásnak tűnik amit állítasz.

"De akkor revideálom magam, és javítom:"
"többet költöttél váltó alkatrészekre mostanság, mint hangszórókra..... :(

Köszönöm, így helyes az idézet.


"Kijavítva is változatlanul furcsának találom az egészet annak fényében, hogy az eredeti tervben szereplő hangszórókon akarsz spórolni az aktuális projektednél."

Én nem tartom furcsának, mivel levezettem, hogy az eredeti satori hangszórókkal több mint 400e lenne a költségvetése a SBA-760 projektnek, ezt én szeretném 150e-re leszorítani, ennek leghatékonyabb módja ha olcsóbb hangszórókat alkalmazok.
Ezeknek az összegeknek töredéke a váltó alkatrészek költsége.
Sőt a mérőmikrofon is nagyobb költéség volt, mint a váltó alkatrészek beszerzése.

Az önreflexióra reagálva: megint azon rugózol, hogy én miért költöm a saját pénzem erre vagy amarra. Szerintem ezt a témát is le kéne zárni, mert nincs köze a házi hangfal építéshez.

(#30463) perempe válasza szazbolha (#30462) üzenetére


perempe
addikt

akár az említett HA20-569 is jó lehet. persze, hogy nem éri meg beruházni 8 egyforma mélyközépre, ha ~15K egy hangszóró. (még régebben vettem S6N-t 3K-ért, azzal is meg lehetne építeni, csak nincs elég.) elvben bármi jó, ami viszonylag tiszta középtartományra. a magasat lehet cserélni pl. Seas DXT-re vagy akár sima dómra.

egy jó példa 2.5 utasra (egyszerű váltó)

* Brahms: 4. szimfónia *

(#30464) tubeamp93 válasza szazbolha (#30462) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

Ezek szerint pár napja is csak nézted a válaszom, de nem olvastad figyelmesen.
Akkor idézem önmagam:

"A gyári cal. fájl mindegyiknél csal a magas tartományban. Én is ilyet használok, de több ismerősöm is jelezte már a problémát, akiknek ilyen van."

Nem kell ismernem a tiédnek a cal fájlját, anélkül is tudom, hogy hülyeség, inkább csak egy vásárlásra ösztönző marketingfogás, hogy a vevője jól érezze magát tőle. Sajnos.
Belenézhetsz amúgy a saját TXT fájlodba, ha azt látod, hogy a magas tartománynál egyre nagyobb mértékben csökkenő dB értékek vannak írva, akkor kezdhetsz gyanakodni. :)
Egyébként más fórumokon is találni ezekről beszámolókat, panaszokat. A gyártó másik nagyon hasonló mikrofonjáról, a sima EMM-6-ról úgyszintén. Nyugodtan keress rá.

De nem akarlak meggyőzni téged erről, félre ne értsd. :) Nyugodtan lehet abban a hitben élni, hogy a tiédhez korrekt fájlt adtak, úgysem én fogok vele mérni. :)

"mert nincs köze a házi hangfal építéshez"

Valóban nincs köze ennek a cirkusznak a építéshez. Már egy jó ideje nyomasztod a fórum tagságát a viselkedéseddel, és ezt még még csak be sem látod. :(

[ Szerkesztve ]

(#30465) troll81


troll81
addikt

Sziasztok ebben valaki tud segíteni? [link] :R

(#30466) szazbolha válasza perempe (#30463) üzenetére


szazbolha
addikt

Ennél a projektnél is előjön a waveguid használata. Ezzelk kapcsolatban káét kérdésem van.
Érdemes ilysemit használni? "gyári" hangfalakban nem nahyon láttam ilyesmit.
Egyáltalán lehet kapni valahol?

(#30467) szazbolha válasza tubeamp93 (#30464) üzenetére


szazbolha
addikt

"Nyugodtan lehet abban a hitben élni, hogy a tiédhez korrekt fájlt adtak, "
-
Én nem élek ebben a hitben. Nem írtam hogy korrekt a cal fájlom sőt, semmit sem írtam róla, te viszont igen. Azt kifogásolom még mindig, hogy te bármilyen konkrét adat nélkül azt állítod az enyémről, hogy rossz.
A figyelmeztetést köszönöm, tisztázni fogom, hogy mi a helyzet ez ügyben.

"Valóban nincs köze ennek a cirkusznak a építéshez."
Egyetértek. Ezért is javasoltam, hogy zárjuk le.

(#30468) tubeamp93 válasza troll81 (#30465) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

Mire vagy kíváncsi ezekkel kapcsolatban?

Ezek közül sem találkoztam még egyikkel sem, csak annyit tudok megállapítani, hogy jó régi hifik és jól néznek ki. Szívesen elnézegetném bármelyiket egy ideig, de zenét már nem biztos, hogy szeretnék hallgatni rajtuk. :)

(#30469) troll81 válasza tubeamp93 (#30468) üzenetére


troll81
addikt

Szia az érdekel általában hogy régen ezek a dobozok hová tartoztak hová lehetett besorolni őket.nem made in China kategóriás dolgokat keresgetek.
Jelenleg is egy öreg hecot használok és köszöni jól van. És nem tervezem se cserélni se eladni. :R

(#30470) perempe válasza szazbolha (#30466) üzenetére


perempe
addikt

alkalmazzák különben pl. stúdiómonitoroknál. más görbét produkál egy Seas DXT, mint egy sima dóm. (van vele kétutas terv.) az érzékenységen és az iránykarakterisztikán javít. a Monacornak van (WG-300), de lehet, hogy távtartó kell hozzá, ha nem a saját magassal használod.

szerintem meg lehet csinálni sima dómmal is, nem az a lényeg.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#30471) szazbolha válasza perempe (#30470) üzenetére


szazbolha
addikt

Waveguide: Átnéztem ezzel foglalkozó jópár oldalt és megoldásokat (PCT-300, WG-300 + adapter, SEOS-8) és a felhasználók méréseit is elemezgettem. Szinte mindenki pozitíven nyilatkozik, azt írják nagyszerűek a görbék, 2 Khz környékén legalább 3 dB nyereség, az iránykarakterisztika javul, stb, stb.
Az nem jött le, hogy szubjektíven meghallgatva miben más, miben és mennyire jobb vagy szebb a hangzás mintha csak az előkap síkjában van a DX25.
Talán egy helyen írta egy német csóka, hogy természetesebb a hang, de ő meg rádiót hallgat... ehh.
Szóval nem tudom eldönteni, hogy érdemes beletenni pénzt és energiát a waveguid-be - ha lenne a közeli boltban egy azonnal beépíthető mintadarab kipróbálnám akár DT300-al is.

Pár éve még shalafi66 is ajánlotta ezt a megoldást: #24578

(#30472) shalafi66 válasza #71562240 (#30456) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Kifejezetten nem jó hangszórókat tudsz kiválasztani, szóval inkább ne. :)

És hosszú semmitmondó hozzászólásokban is egészen is jól állsz. :)

"Adott értékű elektrolit kondi és minőségi fólia kondi között esetlegesen meglévő kisebb egyébparaméter-különbségek"
:) Hát, pedig ezek a különbségek nem elhanyagolhatóak, és észrevehető hatásuk van.

Jantzen kondenzátor nem létezik. :) Ők nem gyártanak alkatrészeket, csak vásárolnak-eladnak, saját címkével, néha azzal sem.

(#30453) cool13
Hát persze. xD

(#30457) szazbolha
:) Csak az alapok nincsenek meg. Még a mélytartományt sem tisztáztuk pontosan.

(#30458) Mikisys
Hja, az 569 csak az SB Acoustics SB20PFC30-8-asa miatt jutott eszembe. :) Az alapverziót a HA20-569-ből lehet kapni, az is jobb, mint az SB, de hogy sajátot, meg gumiszélűt készítsek, az most sem megy. Majd ha megvagyok a félautomata gyártósorommal.

(#30463) perempe
Miért jó a HA20-569? És mire? Az S6N középtartománya nem szép. :) A SEAS magas meg drága. :))

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30473) shalafi66 válasza szazbolha (#30466) üzenetére


shalafi66
veterán

Érdemes használni, ha érted hogy működik, de amíg ilyen kérdéseket teszel fel, addig ez a feltétel nincs meg. :)

(#30471) szazbolha
A linkelt hozzászólásban én nem ajánlottam tölcsért a dómhoz. :) Félreérthettél valamit megint.

"szubjektíven meghallgatva miben más"
Ez csak az aktuális szellemi állapotodtól függ. :)
Egyébként világos, hogy miben más, ha ismered a hatásait. :) Nyilván a mérhető egzakt paramétereket hallod vissza, csak azzal mindig számolni kell, hogy a mikrofontól nem fér majd oda a füled. :D

(#30467) szazbolha
xD szerencsejáték. Avagy mekkora eséllyel jó vagy rossz szazbolha kalibrációs fájlja.. :DDD

(#30462) szazbolha
Nyilván a hangszóróválasztás teljesen kaotikus. :D És ötletszerű. :D De semmi baj, ha a lengőcséve nem szakadt, akkor szólni fognak a megrendelt hangszórók.

(#30461) szazbolha
Hát, folyamatosan mantrázzuk, hogy ha valaki kezdő és nem áll készen egy kétutasra sem, akkor ne háromutassal próbálkozzon. Néha sikerül átjuttatni az információkat. Néha nem. :) Az Elismore, egy értékelhetetlen, dokumentáció nélküli lázálom. Körülbelül. :) Nem két és félutas, hanem tévutas. :) Legalábbis műszaki szempontból. Amúgy biztos izgalmasan szól. De nem egy korrekt hangvisszaadás.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30474) shalafi66 válasza troll81 (#30448) üzenetére


shalafi66
veterán

Skyline XP 150
Nem jó, a mély- meg a középhangszóró sem. És ha jól látom, papíros magas van benne. Inkább ne.

XP 50
Itt legalább van egy normálisabb mélyhangszóró, de a közép nem jó, és a magas is kérdéses. A doboz eleve egy olcsósított, hátulról szerelhető verzió. Inkább nem választanám ki. Ha nagyon olcsó, és van/lehet későbbi terved vele, a 21-es SS mély miatt megérheti, egyébként nem.

(#30459) civicfan
Igen, ez még régi Vifa, német membránnal. :) Ismerem. Az adatlapja nem olyan szép, szerintem a valóságban ettől picit jobb szokott lenni, de a habszéleik elbomlottak már ennyi idő alatt. És ami nálad gond lehet, hogy a terhelhetősége nem túl nagy, illetve beépítéstől függően, 4-5ooHz fölött lehet jól használni.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30475) perempe válasza shalafi66 (#30472) üzenetére


perempe
addikt

a HA20-569 jó akár 2.5 utasra, akár az említett 4 mélyközepes tervre. nekem tetszik az S6N, pláne az SS6N mellett. egy gondolatnyival lehet jobb talán a ScanSpeak Discovery, de az kb. 10K-val drágább. a SS Classic mélyei se jobbak, csak mások, pl. kisebb érzékenységgel bírnak.

* Brahms: 4. szimfónia *

(#30476) troll81 válasza shalafi66 (#30474) üzenetére


troll81
addikt

Az xp 50 9900 ft az olcsó? Terv semmi csak régi ennyi kb :R

(#30477) shalafi66 válasza perempe (#30475) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Sz S6N és SS6N is nagyon gáz. Szerintem kb. egyformán, vagyis mindkettőnek ugyanaz a baja, a tervezetlen rezonáns rendszer. 1kHz körül szétesik, durván emelkedik a THD, és már 3-4kHz között berezonál. Egyébként az SS6N még talán jobban kezelhető, csak módosítani kellene a hangszórót. Meg ezeknek is habszéle van, kb. 10 év alatt elbomlanak. :)

A 18W8424 sokkal jobb, nem egy gondolatnyival. :) Annak tényleg viszonylag tiszta a középtartománya. A két HiVi nagyon gyenge ilyen szempontból. Nameg ugye a SS mélyközép gumiszélű legalább. :)

A HA20-569 szerintem inkább egyikre sem. :) Jó mélyei, csak speciális felhasználás mellett lehetnek, a közepe természetesen jobb, mint a kínai hangszórókak, de azért vannak benne hibák. :) És az átmérője is picit nagy, azzal is lennének bőven gondok. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30478) shalafi66 válasza troll81 (#30476) üzenetére


shalafi66
veterán

A ScanSpeak mélyközépért nem lenne sok párban a 9900,- HUF, ha később tudnál vele mit kezdeni, csak sajnos valószínűleg javítani kell a membránszélét. Egyébként nagyon jó zárt dobozos mélyhangszóró. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30479) troll81 válasza shalafi66 (#30478) üzenetére


troll81
addikt

Köszönöm akkor maradok a heco quadral grundig vonalon. Ha adja olcsóbban akkor elhozom :R

(#30480) szazbolha válasza shalafi66 (#30472) üzenetére


szazbolha
addikt

"Csak az alapok nincsenek meg. Még a mélytartományt sem tisztáztuk pontosan."
Én meg azt hittem igen. Addig megvolt, hogy zárt doboz 50Hz -el.
.
Mit kellet volna még tisztázni a hangszóró szett kiválasztása előtt?
Leírtam mi a cél, milyen dobozt szeretnék (álló 3 utas), mi a környezet, mekkora a költségvetés. Minden kérdésedre válaszoltam.

(#30481) troll81 válasza shalafi66 (#30478) üzenetére


troll81
addikt

Még egy mára [link] heco p5000 ez lenne még :R

(#30482) szazbolha válasza shalafi66 (#30473) üzenetére


szazbolha
addikt

"A linkelt hozzászólásban én nem ajánlottam tölcsért a dómhoz."
Ott van a képen amit ajánlottál elrendezést.

(#30483) szazbolha válasza shalafi66 (#30473) üzenetére


szazbolha
addikt

"Nyilván a hangszóróválasztás teljesen kaotikus. :D És ötletszerű."
.
Én nem tudom... de ha ez így van akkor erős önkritikának is felfogható részedről, hiszen a DX25-öt te is ajánlottad. A másik kettő típusát nem ismered, így az minősítéseid csak a saját ajánlásodra vonatkozhatnak.

"Az Elismore, egy értékelhetetlen, dokumentáció nélküli lázálom. Körülbelül. :) Nem két és félutas, hanem tévutas"
Ha így is van, nem olyan nagy probléma, mert jelenleg nem ezt építem, hanem az SBA-761-et, ami szerinted jobb mint a Elismore.

[ Szerkesztve ]

(#30484) Kbhont


Kbhont
senior tag

Sziasztok! Lehet hogy rossz topikba írok, ha igen, akkor igazítsatok útba...!
Ma vettem 2db 144 414 Magnat hangfalat! Örömöm addig tartott míg haza értem vele! Sajnos a dom egyikben sem szól! Gyorsan kiszedtem és szakadtak...(Visszavitelt kerülném, mert 200km)
MTABS 20GE 425N
Mivel tudnám ezt helyetesíteni?
Tudnátok ötletet adni?
Teljes átmérő 103mm
A dobozon a luk 51mm

(#30485) tubeamp93 válasza Kbhont (#30484) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

Nos javíttatni nem érdemes, az már biztos.
Ez egy filléres pár W-os magas, amitől már a kínaiak is mostanság jobbakat gyártanak.

Gyakorlatilag bármilyen olyan dóm megfelel a helyére, aminek jók a méretei. 103 mm átmérőjűből több lehetőség is van. Pl. egy ilyen is jó lehet ide 3 úthoz, [link] csak a hülye kínaiak nem mindig egyértelműek. A rajzon 104 mm-nek írják, a szövegben meg 103 mm-nek a teljes átmérőt. Mindegy, végül is le lehet leszedni belőle picit, ha nagy. Meg az kérdéses még, hogy mekkora hely van a dobozon kivágva, beférne-e egy ilyennek a mágnesköre. :)
De másfélét is lehet nézni, ettől olcsóbbakat is akár.

Viszont a hangváltót mindenképp hozzá kéne igazítani az új magashoz.

[ Szerkesztve ]

(#30486) tubeamp93 válasza tubeamp93 (#30485) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

Hopp, most látom, írtad a lyuk méretét is az előlapon. :) 51 mm kevés a linkelt hangszórónak. Akkor másfélét kell nézni. Esetleg ilyet: [link] Picit nagyobb az átmérő, meg kell nézni elfér-e még 115 mm. az előlapon
És fele annyiba kerül.

[ Szerkesztve ]

(#30487) Kbhont válasza tubeamp93 (#30485) üzenetére


Kbhont
senior tag

Köszönöm szépen a megerősítést! Én is kb ezen a vonalon indultam el...
Találtam most ideiglenesen egy [ilyent]!
Amin biztos, hogy módosítanom kell az a mágnes mérete miatti kicsi luk....Azt mondjuk kimarom egy piullanat alatt!

(#30488) tubeamp93 válasza Kbhont (#30487) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

MNC-t viszont inkább ne! Ez még a kínaiak közt is elég borzalmas.
A linkedben lévő típusról készítettem méréseket korábban. Azon kívül, hogy egyenletlen, magasabb frekvenciák felé hamar és meredeken eső az átvitel, még a szórás is elég nagy. Két egyformát, vagy akárcsak hasonlót sem találtam még ezekből eddig.
Az aliexpress-es és ebay-es dómok viszont nem szoktak annyira rosszak lenni. Bár a közölt adatok ott is nagyrészt kitalációk, de ennek ellenére sem olyan rosszak.

Ezeket a méréseket egy pár Aliról rendelt kb. 2500-3000ft/db-os 25mm-es dóm-ról készítettem. Pici eltérés itt is van, de nem olyan vészes, főleg ennyi pénzért. :)

[ Szerkesztve ]

(#30489) szazbolha válasza szazbolha (#30369) üzenetére


szazbolha
addikt

Folytatom az SBA-761 projektet, elvileg ma érkezik meg a DX25 magas hsz. Ezt külföldről rendeltem, minden mást belföldről. Az alapok és lehetőségek tisztázása után a mély hangszóró kiválasztása volt a következő lépés. A belföldi kínálat elég szűkös, a feltétel az volt, hogy olcsóbb legyen mint az eredeti projektben alkalmazott hsz, részben hasonló paraméterekkel rendelkezzen, és zárt dobozban jól viselkedjen. f3=50 Hz volt a kitűzött cél.
Kellemes, nem tolakodó, nem buffogó, nem morajló mélyek elérése a cél, de számomra továbbra is az 1-3 Khz közötti tartomány a fontosabb, elképzelésem szerint ezt a tartományt döntően a közép hsz vigye, de elég mélyről indulva, hogy a mély hsz elhelyezése ne okozzon gondot a térérzetben, vagyis minél pontszerűbb (vagy függőleges vonalszerűbb) legyen a hangforrásnak az a része amely a térérzetre hatással van. A hangváltó prekoncepciója: 3 utas, váltási frekvenciák: alul 300-500 Hz, felül 2-3 Khz.

Első körben 20.000 Ft/db szűkítést alkalmaztam, majd ezt emeltem 30.000 Ft/db-ra. (kb. 100.000 a teljes keret és ennek felét közép hsz-ra szántam)
A hangszóróknál nem csak az fs-t vizsgáltam, hanem próbáltam felhasználói véleményeket keresni és az EBP számot nézegetni. Az EBP a hangszóró rezonancia frekvenciájának és az elektromos jósági tényezőjének hányadosa,.
EBP = Fs/Qes , minél kisebb ez a mérőszám 90 alatt, annál ajánlottabb zárt dobozt építeni belőle.
Így esett a választás az SB23NBACS45 hangszóróra amelynek EBP száma 65 és zárt dobozban f3=49,2 Hz érhető el vele, felhasználói vélemények alapján építési minőség és hangzás terén ez áll a legközelebb a satori szériához, az ára kb. 35%-al kedvezőbb, mint az MW19P hangszórónak.

Kompromisszumok:
- drágább lett mint vártam, ezzel túllépem a tervezett költségvetés keretet
- amennyiben az ár korrelációban áll a minőséggel, akkor 10-30%-al más, gyengébb vagy kevésbé minőségi hangzást várok mint az eredetitől. De mivel zárt dobozba kerül nagyobb felülettel akár lehet pozitív hatása is bizonyos tekintetben.
- a befoglaló mérete jóval nagyobb mint az eredetié, így a doboz szélességét is jelentősen növelnem kell, amely esztétikai problémákat vet fel, illetve az oldalarányok meghatározása is problémás túl alacsony lesz a doboz a szimulációk alapján.
- az ideális zárt doboz térfogatának számított értéke kisebb mint az eredetié, miközben az előlapnak jóval nagyobbnak kell lennie. Az esztétikai és oldalarányok probléma köre tovább romlik.

Egy modellező algoritmus szerint 35 literes doboz esetén (+1/3 térfogat növelés) a Qtc 0,66-ra esik le az ideális 0.707-ről, amit még csökkenthet az akusztikai csillapító anyag, de más megépített példákat megnézve szinte biztos nem megy le a Qtc 0,6 alá. Az így elért mély tartomány kicsit gyengének tűnik, de valamennyit majd segít a hallgató szoba akusztikája kiemeléssel.

Paraméterek összehasonlítása

(#30490) Kbhont válasza tubeamp93 (#30488) üzenetére


Kbhont
senior tag

Értem!
Egyébként milyet válasszak szerinted? 4-vagy 8 ohmost? Az eredetiről semmi infót nem találtam! Most így, hogy nincs bent a dom, 4 ohmot mérek a bemeneten...Az a baj nem ismerem a hangváltó felépítését sem.
Nagyon köszönöm a segítséged! :R

(#30491) tubeamp93 válasza Kbhont (#30490) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

"Egyébként milyet válasszak szerinted? 4-vagy 8 ohmost?"

Kb. mindegy.

"Az a baj nem ismerem a hangváltó felépítését sem."

A váltót viszont elég fontos lenne ismerni, és az új magashoz mérten módosítani.
Ebben viszont látatlanban és mérések nélkül nem igazán tudok segíteni, csak találgatni max, ami nem a legjobb és legpontosabb.

(#30492) Kbhont válasza tubeamp93 (#30491) üzenetére


Kbhont
senior tag

Vettem a fáradságot és ovatossan kibontottam a tekercset a mágnestestel együtt a múanyag előlapból...
Esetleg nem lenne érdemes ehhez valami javító kittet keresni? Vagy ez nagyon barkács így...
(viszont így megmaradna a gyári kinézet)

(#30493) tubeamp93 válasza Kbhont (#30492) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

Szerintem ne akard barkácsolni. Ki tudja, hogy sikerülne összerakni utána.

Viszont kezdetnek megleltem a Magnatod hangváltójának a kapcsolását, így annak a visszarajzolásával már nem kell bajlódnod.

L1 0.6 Ohm/1.19mH
L2 0.8 Ohm/0.18mH
C1 100 mikroF (bipoláris)
C2 3.3 mikroF (bipoláris)
R1 3.3 Ohm/5Watt

Nem túl biztató, valszeg már az eredeti hangszórókészlethez sem igazán jó ez.

[ Szerkesztve ]

(#30494) Mikisys válasza szazbolha (#30489) üzenetére


Mikisys
őstag

Az 50Hz-es alsó frekvenciához kb. 50literes doboz kell. Én másképp számolok, az EBP nálam az Fs/Qts adatokra értendő, eddig bevált.
Ha reflex-doboz készül, akkor abba nem kell semmilyen tömés, mert nem liba az!
Erre tessék figyelemmel lenni, mert sokan megtömik a dobozt, aztán csodálkoznak, hogy semmi mélyhang, semmi szép hangzás nem jön ki belőle, csak buffog, meg zavaros az egész. Reflex-doboz esetén a reflex-csövet érdemesebb vékony 2mm-es filccel, ragasztva borítani belülről, ezáltal a légmozgás zaja nem hallatszik és ez is valamekkora csillapítás.

Üdv!

(#30495) Kbhont válasza tubeamp93 (#30493) üzenetére


Kbhont
senior tag

Köszönöm! :)
Valóban, már én is láttam ennél komolyabb váltót is...
Az SP3 a magas? Az SP4 a közép? Lehet azokat a kondikat is célszerű lenne cserélni nem?

(#30496) szazbolha válasza szazbolha (#30489) üzenetére


szazbolha
addikt

SBA-761 // Közép hangszóró választása.
Itt volt egy elég erős prekoncepcióm, mert ahogy előző postban leírtam az 1-3 khz tartományt szeretném leginkább igényeimnek megfelelően kicsiszolni, amit egy közép hsz-val fednék le.. Alapvetően 13cm-t kerestem, oéyat ami jobb az eddig használt "autós" macron mos.5 mélyközepektől. A mélytartomány nem volt lényeges, mert 300-500 Hz között vágva lesz.
Csak az volt feltétel hogy elég olcsó legyen, illetve az hogy 300-5000 Hz között egyenletes frekvencia menete és szép természetese hangzása legyen (zárt dobozba építve - nem is igazán értem az eredeti tervben miért bass-reflex a közép hsz doboza). Belföldi beszerzésből nem találtam ilyet. 13 cm elvetve.

Második körben 16-18cm mélyközepet kerestem a frekvencia felső határát lejjebb véve. Korábban nagyon szerettem volna egy SB17NAC35-öt kipróbálni az alu/kerámia membrán miatt, illetve csak jókat olvastam erről a hangszóróról.
De amióta van "üzemelő" hangfalam a macronokból, nagyon zavar az aluminium világos színe. Legyen inkább fekete -- ez egy indiferens igény, mégis befolyásolt.

A másik versenyző hsz. egy fórumtárs által gyártott, kedvező árú 17R634A amire szintén nagyon kíváncsi voltam, mert így jellemezték az forgalmazó oldalán:
"Kiemelkedően jó mélyátvitel és alsó határfrekvencia mellett, tiszta, jó dinamikus viselkedésű középtartomány, és felhasználási tartományban alacsony torzítás jellemzi." -- na ez pont nekem való lenne. (multi felhasználás más projektekbe is)
Ettől viszont elriasztott a raktárkészlet/gyártási kapacitás bizonytalansága a habszéllel kapcsolatban felvetett probléma és még pár dolog. Időközben árat is emeltek.

Osztottam szoroztam, felhasználói véleményeket olvastam + ELSINORE projekt.
Végül az SB17MFC35-8 közép hangszórót választottam.

Kompromiszumok:
- nem 13cm, hanem 17cm
- a felső határfrekvencia nem 5Khz csak 3. (de még 4-se mint a másik kettőnél)
- a frekvencia menet 4-5Khz-nél nem lecseng, hanem 6 dB-t emelkedik, ezzel a jelenséggel már megküzdöttem más hangszórónál.
- az eredeti projektben első rendű váltót kapott, lehet kénytelen leszek meredekebbet csinálni.
- a zárt doboz csak 14 liter (igaz a 17R634A-nál az ajánlás meg csak 4-8)
- széles előlap miatt elég furcsa lesz a 14 literes felső doboz.
- a qtc-t 0,707 fölé szeretném emelni, amihez még kisebb térfogat kell.

A doboz tervezésnél majd az MTM elrendezést is megvizsgálom, azaz 2db közepet használnék és akkor már 20 liter feletti lehet a doboz. De ez tovább növeli a költséget. Az eredeti tervben MW16P szerepelt amelynek az ára 40.280 Ft, így sikerült a közép hsz költségét 57%-al csökkenteni. A mély és közép hsz. költségcsökkentése együtt nem látványos (felére sem sikerült lefaragni) és középnél szinte biztos, hogy gyengébb megoldásom lesz mint az eredetiben.

Összehasonlítás:

[ Szerkesztve ]

(#30497) Mikisys


Mikisys
őstag

30496:

Jaj, ne!
Az MTM-elrendezés egy nagy baromság!
Zavaros az összképe, pocsék hangzású, meg egyébként is, aki kitalálta, az is zavart elméjű, aki megépíti az is. :K

Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#30498) #71562240 válasza szazbolha (#30489) üzenetére


#71562240
törölt tag

Most nincs előttem, hogy mi is a középsugárzó. Ezért feltételesen kérdezem, hogy elbírná-e, hogy a felső váltás 4-5kHz környékén legyen. Jót tenne a magassugárzónak, egyúttal a kiválasztott mély, legalábbis az adatai alapján elég jól bírhatja az 500Hz-nél való váltást, amivel a közép is jobban járna, mint a 300Hz-cel. Tehát, mivel nincs az agyamban a középsugárzó mivolta, egyelőre feltételesen mondom, hogy én 500Hz és 4-5kHz váltást javasolnék, aztán az egyéb tények alapján lehetne gondolkodni a váltás meredekségében, karakterisztikájában - összefüggésben a doboztest megvitatásával.

Tehát, hogy ne csak feltételesen szólogasson hozzá az ember, javaslom, hogy itt és most akkor szedd össze egybe, a hangszórókat is egyben belinkelve, hogy mi az ami megvan a hangdoboz egésze szempontjából, mi az, amit még meg kell csinálni vagy beszerezni, tehát gyűjtsd össze egy helyre a tárgyakat, hogy most mi a kiindulópont. Hogy legyen egyben egy kiindulópont, amihez képest gondolkodhat, aki gondolkodik, amihez vissza lehet térni a gondolkodási folyamatokban. És akkor innentől nem érdemes SBA-761-projektnek nevezni, mert nem sok köze van már hozzá a kiindulópontnak. Javaslom, azonosítsd most már valami más azonosítóval a projektet.

Én elvileg híve vagyok a zárt doboznak, és nem dolgoztam még ezzel a mélyhangszóróval, de az adataiból elöljáróban inkább azt gondolom, hogy a mélyhangszóró látványosabban kifutná magát valami reflex konstrukcióban, és még akkor is tudna közép és a magas zárt kamrában lenni. De persze zárt dobozhoz is jó a kiválasztott mélyhangszóró adatilag, és az persze segíti a középtartomány szépségét. Ennyit elöljáróban, amíg nem tiszta, hogy mi az origó.

Szerk.: Ja, éppen közben kitértél a középsugárzóra is, majd olvasom, de az rögtön látszik, hogy felfelé nagyon hamar ugrálóssá válik a frekvenciamenete, nemhogy 5kHz-ig sima lenne. Nem tudom, mennyire végleges a választásod, de eleve egy mérettel kisebbek közül választanék középsugárzót, és azt könnyebb lenne váltani is, és a pénz jobban a minőségbe tudna menni - hiszen a kisebbek azonos szérián belül olcsóbbak. Ha még nem vetted meg ezt, válassz másikat, javaslom.

[ Szerkesztve ]

(#30499) szazbolha válasza Mikisys (#30494) üzenetére


szazbolha
addikt

Köszi. Szerencsére a Qes és a Qts elég közeli mérőszámokkal rendelkeznek így a mély tekintetében nem lenne nagy eltérés EBP terén, mindkét esetben használható - ajánlható - zártba.
Mivel te közel dupla térfogatra számolta a zárt dobozt 50 Hz-re, lehet valahol elbénáztam. Újra modellezem és majd megírom mi jött ki.
Főbb paraméterek SB23NBACS45 esetén

Fs 32
Qms 5,4
Qes 0,35
Qts 0,33
Vas 95
Re 3,3
Le 0,27

(#30500) szazbolha válasza #71562240 (#30498) üzenetére


szazbolha
addikt

"Most nincs előttem, hogy mi is a középsugárzó. Ezért feltételesen kérdezem, hogy elbírná-e, hogy a felső váltás 4-5kHz környékén legyen"
.
Sajnos nem. Ebben a hsz-ben írtam le a közepet: #30496)

"én 500Hz és 4-5kHz váltást javasolnék"
Az 500 Hz lehet hogy még megfelel, én azért nyomnám lejjebb, hogy a mély ne szóljon bele a magas és közép által meghatározott írányítottságba, ne rontsa a "pontszerű" sugárzást. Erre vonatkozóan nincs szémításom, gyári hagfalakat tanulmányoztam. Pl. X8TF 400Hz,

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.