Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#30701) Mikisys válasza AMDFan (#30700) üzenetére


Mikisys
őstag

Kicsit jobb minőségű és átvitelű mérőmikrofonjaim vannak. Úgy látom nem jók ilyen mérőcucchoz, meg a kalibrálás, meg a pontosság, a relatív és abszolút pontosság sem OK.
Maradok a sok-műszeres mérésnél, azt tudom, hogy mikor és mennyi. (Pedig szerettem volna egyszerűsíteni, de az igen sokba kerül, és az nem megy.)

Üdv!

(#30702) Dißnäëß válasza AMDFan (#30625) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ez a hsz. arany. Köszi h megosztottad velünk. Szuper, csinos, nagyon kreatív, ötletes, ahhhh. Fenébe. Mindjárt éjfél és én még nem vágtam bele :D

Köszönjük :R
INSPIRÁLÓ :K

[ Szerkesztve ]

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30703) shalafi66 válasza civicfan (#30684) üzenetére


shalafi66
veterán

Volt ilyenem, de ezek nem jó hangszórók, szét is bontottam. A Ciare utoljára 20-25 évvel ezelőtt gyártott olyan hangszórókat, amik jól szóltak. :)

(#30702) Dißnäëß
Azért ennyire nem kell örülni. :) Szép szép, de a váltás (még) nem stimmel, a mélyközép középtartományban nem szép, mechanikailag kicsit gyöszös (1,45 jóság), és lehet, hogy egy másik magashangszóró sem ártana. :) Bár ezekkel együtt lehet élni. :) De el tudnék képzelni szebb megoldást erre a témára.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30704) shalafi66 válasza #71562240 (#30677) üzenetére


shalafi66
veterán

" az elsőrendű szűrés híve vagyok"
:) Értelmetlen, ezt a hangszórók szabják meg, nem te. Ahogy ezt is:
"inkább Csebisov karakterisztikával tenném"

"Állóhullámcsökkentő belső merevítés"
Ez két, ilyen módon nem összetartozó dolog. Kevered.

" a magashoz Jantzen Superior Z-szintű"
Pontos szűrők nélkül semmit nem ér egy jó kondenzátor.

(#30685) kammerer
Továbbra sincs összefüggés a Vas és a hangszóró dobozának térfogata között. :) Ez tévedés. Ahogy a paraméterekből kitalált vélemény is.
"és elvileg egy oktávval mélyebbre menne"
Sajnos ezek nem valós következtetések. :)

"a pontszerű hangforráshoz"
Semmi köze nincs a pontszerű hangforráshoz, akárhová teszed a magashangszórót. :)

"vízszintesen is kiegyenlítettebb az iránykarakterisztikája a D'Appolito-nak - ha jól van csinálva"
Ez megint összekevert fikció. A horizontális iránykaraktert nem befolyásolja ilyen szempontból a függőleges MTM elrendezés. :)

(#30688) kammerer
:) A képzelőerő fontos dolog, :) de a hangsugárzóknál nem működik. Teljesen rossz irány, az egész.

(#30689) kammerer
A feszültségosztó, ebben az esetben, nem egyenget semmit. Ez tévedés. És az ellenállásoknak, ebben a pozícióban nincs szűrő szerepe.

A testesség, itt nem létező fogalom. :) A tekercsek huzalvastagságának teljesen más funkciója és hatása van. Egy vékonyabb huzallal előbb lesz hangsúlyosabb a mélytartomány, de annak ára van. Itt mondjuk éppen lehetne is értelme.

És a hangváltóról, ezen a szinten, amikor eleve hibákat okozó megoldást választasz, nem a hallgatási élmény dönt. Műszaki szempontból nyilvánvalóan rossz, akkor is, ha neked tetszik.

A párszáz Hz-es tartományt jósolgatni fölösleges és meggondolatlan is. :) Itt már bőven a helyiség-elhelyezés hatásain múlik az egyensúly, nem a képzeletbeli domborzaton. Ez az egész valamennyire sarlatánság így.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30705) shalafi66 válasza szazbolha (#30680) üzenetére


shalafi66
veterán

Egyelőre önmagadtól jobb dobozt hoztál össze, mint amit a (légből)kapott ajánlások sugallnak, ne térj le erről az útról. :)

(#30681) perempe
Nem nehéz, csak nagy méretű hangszóróknál és nagy távolságoknál lehetetlen. :)

(#30683) szazbolha
Felülettől függetlenül lehet jót és rosszat is csinálni, ez nem meghatározó. Csak egy változó, amit nem helyesen kezeltél, ezért vontál le hibás következtetéseket belőle.

"akkor is kell valamit kezdeni a közép hangszóró SB17MFC35 4-5Khz feletti részével. Kivéve ha nem hallom ki."
Az első megállapítás a helyes. :) Hallod, mert hibákat okoz. :) Többfélét is, pozíciófüggően is. Ami nagyobb baj, hogy a hangszóró középtartománya 1kHz környékén sem tiszta, de azzal például kívülről nem tudsz mit kezdeni.
A szűrők hatásai viszont remekül modellezhetők, meg tudod nézni, hogyan működnek a különböző variációk.

(#30686) szazbolha
Kezdjük ott, hogy az állóhullámcsökkentő belső merevítés, olyan, mint a világbéke, nem létezik. :) Nincs is rá szükség. A lerajzolt merevítő lapok sem azok. :) A két jelenséget/megoldást külön lehet értelmezni/kezelni.
A megoldás egyszerű, az amit mindig írok, a nagy felületű, egymással szemben lévő lapokat kell összekötni, keresztmerevítéssel. Ennek egy formája ez a polcszerű variáció. És ennyi.

(#30687) szazbolha
Dehogy nehéz. A mélytartomány, a megadott körülmények között pontosan olyan, amilyennek a modellezés mutatja, ha jók a bemenőadatok. A T-S modell nem próbálgatással és találgatással, beválik/nem válik be alapon működik.

A hangszórók és a doboz magasságait, elsősorban hallgatási pozíció alapján választjuk.

(#30692) szazbolha
:) A mélyremenős, szakmai körökben, egész pontosan, semmit nem jelent. :) Ami jelent valamit, az az alsó határ, modellezett körülmények között, és a környezet hatásaival együtt.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30706) shalafi66 válasza Mikisys (#30679) üzenetére


shalafi66
veterán

Nem. :) A jó, hangszóróknak megfelelő szűrők elektromosan nem illeszkednek egyik nevesített szűrőkarakterhez sem.
Szinte csak jó programok vannak ma már. A jó az, ahol a megmért adatokkal tudsz modellezni. 98%-ban pontosak, már vagy 10 éve kipróbáltuk.

(#30699) Mikisys
SB16PFCR25-8
Olyasmi, mint egy műanyagkosaras Videoton. :)
Korábban nem szerettél volna 170mm-es hangszórót, inkább 200-asban gondolkodtál.

(#30700) AMDFan
Egyetértek.

(#30693) topaz45
Kétutas állványos, vagy polcdoboz, nagyon sokmindenből lehet. :) Van vagy pár ezer variáció. :)

A szeletelt SS-től olcsóbban, SEAS U18, 18W8424. Magasnak DX25TG vagy 810921.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30707) Dißnäëß válasza shalafi66 (#30703) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Ööö.. én AMDFan-nek írtam. Vagy az a két elkészült kis hangfal most Nálad van ? Vagy ismered ? (Csak azt akarom eldönteni, jó hsz-re írtál-e, vagy én nézek ve vmit) :D ;)

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30708) #71562240 válasza Dißnäëß (#30707) üzenetére


#71562240
törölt tag

Nem kell nála lennie, mert shalafi számára nincs olyan, hogy hang. Számára hangminőség csak hifis képzelgés. Csak műszaki paraméterek vannak - nagyobb baj, hogy azok is aszerint színe vagy fonákja, hogy éppen kinek a mijére reagál.

(#30709) Dißnäëß válasza #71562240 (#30708) üzenetére


Dißnäëß
veterán

"Ismerem" ôt és a szent küldetést, aminek jegyében megnyilvánul (semmi negatív ebben!), csak hirtelen nem tudtam mire vélni, hogy most a "gerincbeteget" távdiagnosztizálta [link] vagy nála vannak AMDFan dobozai, vagy én értek félre vmit. :D

Tetszett az a kendôzetlen ôszinteség, öröm, kis rajongás is, amivel AMDFan leírta, mit alkotott és a puszta tény is, hogy kiállt a világ elé, hogy "na ez az én munkám" és a DIY-nak ez nagyon fontos eleme szerintem, mert - ez már kicsit pszichológia- sokszor ha az ember a tökéletességet célozza meg és végül nem éri el (nem is lehet) :) , kudarcélménye lesz úgy, hogy amúgy egy viszonylag hosszú utat bejárt odáig, hogy összerakott egy ízléses és neki még funkcionalitásában is tetszô dolgot saját kezével. Teremtett, épített. És ahogy buddha mondja, de már lehet, minden keleti bölcs mondja :D , boldogságot a célban nem talál az ember, mert eléri és utána azonnal körbenéz, na most merre. Hanem tudni kell élvezni az utat is közben, akár rögös, akár nem, ami oda vezet.. és az maga a boldogság.

Ha jól számolok, ~25 éve építettem két hasonlót, csak feketében, persze REW, DSP, sehol semmi, nyugati hangszórók "mainstream"-ben még nem nagyon, szóval volt kihívás. Másodfokú, Rádiótechnika évkönyve szerinti Butterworth, zéró egyéb korrekció, a magas kicsit érzéketlenebb is lehetett selyem dóm létére a fürge mélyközéphez, kívánt volna még a fülem puszta SPL-bôl többet oda az egyensúlyért.. de szólt, mûködött, rengeteg örömet okozva :) Ja és reflex volt, budipapír elfogyásából mentett papír hengerrel próbáltam fülre belôni a beletekert reflexcsô hosszát, majd ahol a legkevésbé búgott be a mély, ott nyissz a mûanyag végsô csôre és ollé. :D Nem szofisztikáltam agyon... :D

De az élmény akkoris... Haverok jöttek fülelni, nekik tetszett, egyikük évekkel késôbb meg is vette a PC-hez, vmi jobbféle hangkarihoz.

És amikor ilyen posztokat látok, hogy mdf lapok, ragasztók, merevítôk, ceruza és körzô rajzok az mdf-en, mindig elérzékenyülök, hogy istenem, de szép dolog is építeni, nem ? :) + Ha elégedett az ember a végén, vagy egybôl, vagy némi finomhangolás után, az pláne büszkeséggel tölti el.

Meg hát a hangzás a végén annyi mindentôl függ, tudjuk... Jó dolog az, ha a gazdinak a végén tetszik saját munkája. Nagyon jó. :K

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30710) #71562240 válasza Dißnäëß (#30709) üzenetére


#71562240
törölt tag

Igen, az út. Meg hogy a két kezünk (és az eszünk) munkája. Meg a műhelyszag...

Hangdobozok esetében sajnos ehhez az is hozzájárul, hogy a gyári termékek döntő többsége se tekinthető többnek, mint egy alapkitnek, aminek a belsejét en bloc ki kell cserélni, alkalmasint a doboztesteken is van bőven javítanivaló, és hát néha a hangszórókészlet egy-egy elemén is változtatni kell. Ritka a gyári, amely úgy jó, ahogy van.

(#30711) AMDFan válasza Dißnäëß (#30709) üzenetére


AMDFan
addikt

Köszi, örülök hogy tetszett a leírás :)
Távdiagnózisról van most szó, nálam vannak a hangfalak, nem ismerjük egymás shalafival személyesen.
Azóta kicsit alakítottam keresztezési tartományon, BW szűrőket alkalmazva egy barátom tanácsára, így mérve szebb görbéket kaptam.

Érdekes dolog a hangfal építés, persze ha az ember nem asztalos, akkor a dobozokkal egy eléggé behatárolt mozgástere van a kinézetet illetően. Én ezt az egész projektet egy technikai demónak szántam, bizonyítva a létjogosultságát annak, hogy gyakorlatilag a végfokok kivételével minden mást digitálisan oldjunk meg a láncban. Magát a hangfalat a gyári hangfalam mögé másodlagosnak szántam vidéki házba, alkalmankénti zenehallgatásra, ehhez képest egyértelműen elsőszámúvá lépett elő, és a gyárinak kell mennie.

És igen, az egy nagy pluszpont, hogy jólesik ránézni, hallgatni, örömet okoz hogy elkészítettem :K

"(#30710) kammerer: Ritka a gyári, amely úgy jó, ahogy van."

A ritkasága talán kevésbé probléma a mai világban, nekem az a problémám, hogy általában aránytalanul drágák az igazán jó gyári hangfalak. Sokszor ráadásul ugyanazon hangszórógyártók termékeit használják átcimkézve/más kialakítással mint amit meg is vásárolhatunk, csak ha ők építik össze, akkor komoly felára van.

[ Szerkesztve ]

(#30712) Dißnäëß válasza #71562240 (#30710) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Egyetértek.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30713) topaz45 válasza shalafi66 (#30706) üzenetére


topaz45
tag

Köszi

Üdv. topaz45

(#30714) #71562240 válasza AMDFan (#30711) üzenetére


#71562240
törölt tag

A hangdobozok felárából ne feledjük az asztalosmunka hatalmas felárait. Nem jó a fólia, hanem furnér kell? Hopp, másfélszer annyiba kerül a hangdoboz. Exkluzívabb furnér? Hopp, megint másfélszer annyiba kerül a hangdoboz. Zongoralakk? Hopp, megint másfélszer annyi. És ugye ezek kevéssé hangminőségi paraméterek.
Az árarányokkal persze kicsit sarkítottam, de a szép doboznak ugye iszonyú ára van, és az igazán jó hangdobozokat sajnos nem készítik egyszerű festett MDF-re, hanem...

(#30715) Dißnäëß válasza AMDFan (#30711) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Nálam is a doboz a nyűg mindig, el is döntöttem ,hogy a "nagy" szett építése előtt én is csinálok egy kicsi kétutas sztereót, aminek a dobozával kísérletezek egy nagyot. (Esztrich betonból öntök ki kettőt és meglátjuk).

Fun :)

Én azt látom, hogy a gyárik gyakran vegyesek, az árcédulának sokszor köze sincs a minőséghez (mindkét irányban érvényes megállapítás, olcsóbb gyári között is akad 1-2 egész jó, nem csak félmilkósak között hulladékok).. amik viszont jól sikerültek, többnyire ott is az van ,hogy a prototípus hozza az elvárásokat (bármi legyen is az, marketing irányít ugye, milyen árcédula mellé mit kap az ügyfél), aztán jön a sorozatgyártás, ahol már szórhatnak a dolgok kicsit erre-arra-amarra. De szerintem (!!) a szórás kisebb, mint maga a tény, hogy belövik az árat az akusztikai minőséghez (bármi alapján is), létrehozzák a kategóriákat, megnézik, adott árban a szomszéd mit ad, próbálnak arra rálőni, stb stb. szóval ez komplex, elég beteg (undorító) dolog szerintem, de hát ilyen világban élünk.

DIY-nál ez a faktor full kiesik, ott a maximálisan elérhető legjobb tudása szerint épít az ember és ez gyakran hiába van egy gyártói mérnökcsapat tudása alatt (nagyonritkán meg nem is), sokszor bőven elég ahhoz, hogy a végső produktum ,amit otthon farag össze magának az ember, klasszisokkal jobb legyen, mint egy drága gyári, aminek a lóvéját ellőhetem Balira is, vagy motorgenerálra az autóba, ilyesmi... :U

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30716) shalafi66 válasza Dißnäëß (#30707) üzenetére


shalafi66
veterán

Csak annyit írtam, amennyi biztos. :) Szubjektív dolgokról egy szót sem. :) De mások rögtön tudják, hogy mire (nem) gondolok. xD Egyébként csak két zenekarban énekelek, asszem, én, tudom mi az a hang, dehát érvek sehol, megint a személyeskedés. :) Ugye (#30708) kammerer. :DDD

(#30711) AMDFan
Szerencsére az elmélet a Föld nevű bolygón bármilyen távolságban érvényes. Jó, a Holdon is az, csak ott légkör és közeg nélkül nem szólalna meg. :) Nem lenne bonyolult, korrekt váltással összehoznod a közepét, és a felső oktáv arányát helyrebillenteni. Olyan eszközök vannak a kezedben, amiről mások álmodni sem mernek. :)
Ha ez kész, utána lehetne esetleg faragni a többi hibából. De egy részük, hangszórómódosítás nélkül, biztosan megmarad.

(#30715) Dißnäëß
Ilyen ádáz dolog a versenypiac. :) Egyik gyártó sem érdekelt abban, hogy jó hangsugárzókat állítson elő, mert biztosan nem attól fogja eladni.
DiY-ban az időd van benne. :) Ami végül jóval drágább lesz, de te választottad, mire fordítod.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30717) AMDFan válasza shalafi66 (#30716) üzenetére


AMDFan
addikt

"Nem lenne bonyolult, korrekt váltással összehoznod a közepét, és a felső oktáv arányát helyrebillenteni."

Elfogadok tippeket :)

(#30718) Dißnäëß válasza shalafi66 (#30716) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Érteni értem és elismerem, ha Te tudod, mi az a hang, csak ezt szerintem vállalhatod szerényebben is, mert sosem tudhatod, kinek írsz és ki ül Veled szemben ebben a virtuális térben. Vagy mondhatnám úgy is: nem vagy egyedül :N ;) Lehet tényleg csak hobbi zenehallgató és "közüknincshozzá" botfülűek vesznek körül, erre is lehetne egy gauss eloszlási görbét rakni tuti, de lehet, pont belefutsz valakibe, aki nem szeret hencegni azzal, amije van, nagyon helyesen.. de hozzászól, beszélget róla, véleményt alkot (és formál). Szóval neeeeeeeeeem tudjuk, ki ül a túloldalt a gép előtt, arcnak nincs helye, ezeket a maszkokat le kéne tenni és csupasz emberi lényként kéne beszélgetni tudni egymással, akkor nem lenne se bántás, se bántódás.

DIY-tól az időt nem sajnálom. Kikapcsol. Jobb, mint a pornó - szerintem.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30719) shalafi66 válasza Dißnäëß (#30718) üzenetére


shalafi66
veterán

:) ez most nem érvényes. Személyes dolgokról sosem beszélgetek itt. A kinek mije van meg nem számít.

(#30717) AMDFan
Ha látnám azt, amit te. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30720) Dißnäëß válasza shalafi66 (#30719) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Na és akkor most mi legyen hugom HS280-as párjával ? Dobja ki, vagy ne ? :) Maku, egy kis japan muremek hajtja, egy Nikko TRM-500. Szereti a ladakat... van ertelme a gyari valtot megujitani, esetleg kesz recept (kapcsrajz) ? Lehet meglepnem. Mindene eredeti meg (kekmembranos kozepek).

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30721) shalafi66 válasza Dißnäëß (#30720) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Amíg működik, miért dobná ki. Annyira nagyok a gyártási eltérések a hangszórók egyes darabjai között, hogy nagy lehetőségek, méregetés és egyedi hangváltó nélkül nincsenek benne.
Egy pár éve ezt csináltam egy 282-höz:
[link]
Ez minden azonos hangszórókészlethez jó kb. Mert nem pontos.

Esetleg a 280-nál, mérés nélkül, azt szoktam még csinálni, hogy felezem a soros kondenzátorok értékét, és úgy azért jobb is lesz, egyenletesebb is, meg kevésbé megy tönkre.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30722) Dißnäëß válasza shalafi66 (#30721) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Erdekes. Koszi. Megnezem. :R

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30723) szazbolha válasza shalafi66 (#30721) üzenetére


szazbolha
addikt

Kérdés: Az LB 1031 előtt miért nincs tekercs? Így nem kerül átfedésbe az MD40 közép hangszóróval? [link]

(#30724) shalafi66 válasza szazbolha (#30723) üzenetére


shalafi66
veterán

Dehogy is nem. :D Viszont az induktivitás pénzbe kerül, és nincs benne a hangdobozban (eredetileg sem). Ez meg olyan módosítás volt, amihez nem kell semmi, mégis javít rajta. Ennyire átgondolt volt az eredeti.

(#30722) Dißnäëß
Az érdekes nem ez, hanem az, hogy lehet ilyet is csinálni a HS280-ból, csak sok szenvedés.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30725) tubeamp93 válasza szazbolha (#30723) üzenetére


tubeamp93
csendes tag

LB1031-esekből mértem egy párat korábban, egyik sem volt egyforma, viszont a középtartomány annyira nem gáz ezeknél. Szólhat nyugodtan, ameddig tud szólni. :) Meg legalább így az érzékenységéből sem veszít sokat.

(#30726) shalafi66 válasza tubeamp93 (#30725) üzenetére


shalafi66
veterán

Azért nem egy szép megoldás. :D De az tény, hogy nem is zavaró.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30727) Mikisys válasza shalafi66 (#30706) üzenetére


Mikisys
őstag

Hmm.
Korábban is szerettem volna 20cm-es hangszóróval építkezni, de a nagy dobozokat nem tudom hova elhelyezni. Most nem találtam elég jó 20cm-es mély-közép hangszórót, ami árban is megfelelő lenne. Volt régen HA17-634-es próbálkozásom, nem vált be, aztán a HA18-620 sem igazán nyert meg.
Amire használnám, ahhoz elég lenne a 16-18cm-es méret, viszonylag olcsó és hallgatható legyen, ez a fontos és kisméretű dobozba lehessen megépíteni.

Üdv!

(#30728) shalafi66 válasza Mikisys (#30727) üzenetére


shalafi66
veterán

Pedig ezekből a régi hangszórókból (HA17-634, HA18-620) is nagyon jó hangsugárzókat tudtak csinálni mások. :) De egy Videoton szintű mélyközépért, műanyag kosárban, én nem adnék 8-9000,-magyar Forintot, az biztos. Akkor inkább vennék egy hangsugárzót használtan, Vifa hangszórókkal, és megépíteném abból.

Itt van egy példa a régi 634-re, szép egyenletes a középtartomány:
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30729) topaz45


topaz45
tag

Sziasztok!

Az alábbi megoldásról,szeretném a véleményeteket.

köszi

Üdv. topaz45

(#30730) shalafi66 válasza topaz45 (#30729) üzenetére


shalafi66
veterán

Nem szép. :)

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30731) robi-k válasza topaz45 (#30729) üzenetére


robi-k
őstag

A neten sok hangváltó tervező program is fellelhető ;)

(#30732) topaz45 válasza shalafi66 (#30730) üzenetére


topaz45
tag

Köszi

Üdv. topaz45

(#30733) shalafi66 válasza robi-k (#30731) üzenetére


shalafi66
veterán

De azokhoz is először meg kell mérni legalább a hangnyomás-fr. választ. A három adatból kiszámolósokkal meg semmire nem megy.

(#30732) topaz45
Pontosabb segítséghez, pontos típus, dobozméretek, helyiség-elhelyezésről kellenek infók.

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30734) topaz45 válasza robi-k (#30731) üzenetére


topaz45
tag

köszi

Üdv. topaz45

(#30735) troll81


troll81
addikt

Sziasztok nekem is van siker élmény. Ez is hangfal :) [kép]

(#30736) Dißnäëß válasza topaz45 (#30729) üzenetére


Dißnäëß
veterán

A teljesseg igenye nelkul gyorsban annyit, hogy ha magas csillapitas kell, akkor L-Pad, hangszorohoz kozel, es ez ele tenni a tenyleges valtoszuro aramkort, de rengeteg egyeb parameter menten lehet tobb verzio is vegso setup-ra, akar tobb jo is, melyik mire sulyoz (mindenre jo nincs, vagy ha igen, akkor mindent tud, de csak 80%-osan teljesulnek a feltetelek, mig ami ennel is jobb, az mar valamire jobban ki van hegyezve, legyen az akar csoportfutas, akar fazismenet, akar lecsengesi idok, akar frekimenet, akar vertikalis szoras, akar teljesitmeny, stb).

Fogsz kapni "ez a legjobb" javaslatot.

Ne hidd majd el es ne nyugodj meg azzal, hanem probalj ki mast is. Mindent, 100%-ra tudo nincs.

Ha most epited, biamping kepesseget adnek neki, egyreszt aktiv szurozhetsz kesobb, masreszt passziv szuro dobozt is tehetsz ele, mig probalgatsz tobbfele megoldast is fulre, mind rovid tavon, mind tobb orara beulve elejuk.

Maganvelemeny.

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30737) shalafi66 válasza Dißnäëß (#30736) üzenetére


shalafi66
veterán

:) Nyilván van, minden szempontból jó megoldás. Ha körültekintő a tervezés.

"ha igen, akkor mindent tud, de csak 80%-osan teljesulnek a feltetelek"
:) ez nem így működik, az egyik paraméter javítása nem rontja el a másikat, csak akkor, ha nem figyelsz. :)

:D Általában kifér a reflexcsövön két pár kábel a váltókészítés idejére...

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30738) civicfan válasza shalafi66 (#30703) üzenetére


civicfan
tag

Értem, köszi! A Vifa m17wg hangszórók milyenek, többféle számozással vannak eladóak?

(#30739) topaz45 válasza shalafi66 (#30733) üzenetére


topaz45
tag

sonus faber cremona auditor m clone
3-3,5 literes lehet a doboz
37,5x37x24cm
SB15NBAC30-4 ohm 5" mély-közép sugárzó, 30mm VC Al cone
Magas az SBA26ADC
köszi

Üdv. topaz45

(#30740) szazbolha válasza topaz45 (#30739) üzenetére


szazbolha
addikt

A doboz űrtartalmával nem vagyok kibékülve. Ez egy íves doboz, hátrafelé szűkül.
Legrosszabb esetben is háromszögnek lehet modellezni, hátul , ekkor a külső befoglaló méretek 18x37x24. Ha a falvastagság átlagosan 3(!!) cm akkor is 12x31x18 a belméret, ami 6,6L. De inkább több,mert lazán íves. 8-9 literre saccolnám.
SB15NBAC30-4 (vas=21 l; fs= 33 Hz; Qts=0.29) ehhez modellezett reflex doboz "ideális" mérete 7 liter. F3= 53 Hz.
3,5 literrel szerintem nem lesz jó , 9 literrel elérhető f3=48 Hz.
6,6 literrel f3=55 Hz
Remélhetőleg a doboz valós térfogata 6-10 liter között van. Ha nagyobb akkor azt lehet csökkenteni.

(#30741) Dißnäëß válasza shalafi66 (#30737) üzenetére


Dißnäëß
veterán

Sajnos nincs minden szempontból jó megoldás, ezzel nem értek egyet. :N
Valahol mindig kompromisszumot kell kötni.

Mondjuk az első és egyben legnagyobb az, ha passzív váltózunk - helyből ..

Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

(#30742) szazbolha válasza troll81 (#30735) üzenetére


szazbolha
addikt

Grat! Volt időd a régi hangfalak mellett ládát építeni?
Lakásban nem próbáltad ki?

(#30743) troll81 válasza szazbolha (#30742) üzenetére


troll81
addikt

Szia a regieket csak meg vettem... Lakasban nem. 144.6 db zenei átlag de nincs még kész. Alakitom mérem. Ahogy időm engedi. 50 52 db a cel :)

(#30744) troll81


troll81
addikt

Vásárolnom kellene 2-4 db mély sugárzót erről van e valami véleményetek? [link]

(#30745) Mikisys válasza shalafi66 (#30728) üzenetére


Mikisys
őstag

Másoknak lehet, hogy sikerült, nekem nem. Egy "jobb" VT mélyközép sem olcsóbb, mint az az SB16-os és ennek az átvitele is egész egyenletes.
5-darab "egyforma" hangsugárzóra lenne szükségem, még a hó végéig keresgélek, aztán lesz, ami lesz, meglátjuk, vagy semmi nem lesz. :F

Üdv!

(#30746) topaz45 válasza Dißnäëß (#30736) üzenetére


topaz45
tag

Köszönöm a válaszod.

Üdv. topaz45

(#30747) Mikisys válasza troll81 (#30744) üzenetére


Mikisys
őstag

Rusnya állat és drága.
Autót bontani biztos, hogy jó, de zenehallgatásra nem kellene.
;)
Üdv!

(#30748) shalafi66 válasza civicfan (#30738) üzenetére


shalafi66
veterán

Alapesetben jók. :)

(#30745) Mikisys
:) Ez így nem igaz.
Egy eredeti VT mélyközép 1-2000,- Ft, a most gyártott H2000 példányok 4500,-Ft-ok, vastag, 1,0-ás lemezből húzott, stabil acél kosárral.
Ez az SB16 egyébként minden csak nem egyenletes. A VT és a H2000 is egyenletesebb, és a THD is kevesebb középtartományban. A gyenge Tesla-TVM-ek voltak hasonlóan berezgősek 4-5kHz körül.

[ Szerkesztve ]

12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

(#30749) troll81 válasza Mikisys (#30747) üzenetére


troll81
addikt

Az köszönöm. Bár azért esett erre a választás mert nemi teljesítményt el kellene viselnie 5kw per hangszóró. Ez lenne a terv

(#30750) topaz45 válasza szazbolha (#30740) üzenetére


topaz45
tag

Köszi a válaszod!
Mekkora reflexcső kéne bele?
köszi

Üdv. topaz45

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.