Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Gumi és felni topic
Ha kérdezel, akkor kérdezz úgy, hogy segíthessünk: írd le a gyártót, típust, évjáratot és motort/teljesítményt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
üzenetére
Az új Quatrac biztos jobb (bár tapasztalat hiányában azért lutri és csak a tesztekre hivatkozni botorság, lásd pl Bridgestone-ok, amik hamar öregednek), de szerintem csak 205/55 R16-os méretben van, ami váltóméret a tiédhez képest. 225/45 R17-ben nincs. De bárki megcáfolhat egy egyértelmű linkkel...

-
MC Pite
veterán
válasz
üzenetére
Nem konkrétan neked/ellened szólt, csak elég sokan itt is, élőben is elég...furák. Én meg nem vagyok olyan ügyes mint pl tboy93 hogy sokadjára is szmájlival írjam ugyanazt; bár igazad van, a kelleténél nyersebb voltam, megint - attól függetlenül, hogy pl számunkra kevésbé érdekes, hogy milyen korú autóra rakják.
Bocs.Rengetegen megkérdezik mit vegyenek. Autó/használat/méret alapján mondunk valamit, majd jön az, főleg négyévszakosnál, hogy de az annyiért sok, a kétharmadáért feléért mit vegyenk. Kollégák is sűrűn jönnek ilyenekkel, meg még ilyenebbekkel ('120-150ért milyen autót vegyen, amire nem kell költeni'
).Az átlag makacsabb/kevésbé belátó, ő akkor is x forintvól akarja megoldani, nem azt nézik meg, hogy mennyitől lenne az amit érdemes választani. Így van teli a környék Taurus, Linglong, Lauffen és egy csomó vacakkal, akár külön téli és nyári, akár csak téli egész évre. (Egy szett értelmes gumi helyett két sz.r, vagy egy mégsz.rabb.)
Mindig a keverék ami a drága a gumiban (és az a fontosabb, ami inkább meghatározza a gumi milyenségét), és ezen spórolnak az olcsóbb típusoknál.
A baj az, hogy innentől a gyakorlatban nem lesz igazi négyévszakos se, plusz gyenge kezdés után erős visszaesés jön, 2-3 év után pedig csereérettek, mert 10-el kanyarodva jó aszfalton is csikorognak (nyilván fékezés vagy csúszós kanyar esetén ez már balesetesélyes kategóriába esik). Így egyszerre pénzpazarlás és veszélyes is.
Hogy tenyleg vállalható legyen egész évben, sajna egy bizonyos szint alá nem lehet/kéne menni (pl Nexen még ok).nandow: Azonos méret a téli meg a nyári? Amúgy a PC6 nem túl halk illetve nem túl kényelmes (bár összességében ezekben sem rossz, de pl Dunlop után picit jobbat vártam).
Azt lenne jó valahol megnézni, hogy a mainstream nyárik három kategóriája egymshoz képest milyen... EC6/PC6/SP6, vagy ESaver+/Premacy4/PS4, K Eco/Ventus Prime/S1 Evo, stb, stb. Ilyen tesztet sose láttam, egyszer volt 4-5 eco vs közepes összehasonlító, és ennyi (ott az jött ki az ecok vizesen gyengébbek, kb a BSResponse volt az egyetlen tűrhető, pl komfortot nem néztek meg zajt). -
-
MC Pite
veterán
válasz
üzenetére
Azzal mit kezdjünk mennyit ér az autód? Akkor miért 17es gumit raksz rá?
Veetsz rá bármilyen olcsó vackot, akkor meg minek kérdezel?
Ajánlottak olyat ami nem drágán egész jó.A nexen jó az olcsók között, de ekkora méretben messze nem annyira jó mint a Quatrac.
A 15k-s linglong azaz átbaszás kategória, az nem való autóra. Újonnan is nyikorog sok helyen, és ebből a teljesítményből rohamosan veszít az évek múlásával.Bl@tty: Bridgestone LM005?
Más:
Megvolt a 4S2 újabb tesztje a múlt hétvégi tréning után is.
Tegnap jöövk hazafelé melóból a kisoroszlánnal, Tata utáni felüljárón jövök lefelé 75-80-al, kvázi motorfékkel, pianoban. Jobbra a lekanyaradósávban mellettem két autó, és a kereszteződésben is kettő várja, hogy kikanyarodjon. Már itt járok (lejtőn ez a sebesség fékútban kb sík 95km/h-nak felel meg, élőben meredekebb mint ahogy streetviewon látszik) amikor egy fehér G Astra kicsorog elém, kb 2 másodpercnyire!
Pedálokra rárúgok, számolgatok hogy saccperkábé még 40el fogok kb a hátsó kerék magasságában becsapódni (közbe amennyire lehet jobbra kormányoztam), egy hónapja sincs nálunk az autó, és volt már balesetem, de úgy néz ki most megtudom milyen mikor a pofámba robban a légzsák. ABS/ESP ellenére azért akadt csikorgás, meg szerencsére az Astrás is felébredt, és tőle is hallatszott (padlógáz).
Hát srácok, a kezem nem tettem volna a két autó közé, még legalább 30km/h volt amivel elmentem mögötte. Évente pár necces szituval szoktam találkozni (nagy számok törvénye alapján is), de ez idáig dobogós volt.
Marhán remélem amikor azt nézik hogy szárazon az a plusz 2,5-3 méter még belefér, mert lassan (ez itt lassú) megy valaki és mert csak X forintot szán gumira (nem az érdekli mennyiért van normális) az nem fog ilyen helyzetbe kerülni - vagy ilyenkor nem mögöttem jön. -
-
MPowerPH
félisten
válasz
üzenetére
Pedig az a Falken egy eleg jo gumma. Ismeros most olyat vett a 335D -re, ami 400 lo folott van. Nagyon elegedett vele. Elotte SC6 volt neki, csak megelegelte, hogy 7k merfold alatt 2mm -re kopott hatul. Azt mondja, hogy nedves uton neki jobban mozog az auto, mint az SC6 -al. Aquaplaning teren is jobb. Negativot annyit irt, hogy kicsit puha az oldalfala, szarazon bizonytalanabb vele az auto, a kormanyzas sem olyan direkt. De ugye nem az a sportgumi, tehat ez megbocsathato neki.
Ha megnezed a teszteket, akkor azert eleg jol szerepel, es a felso kategoriaban merik, pedig joval olcsobb.
-
Kornel
veterán
-
athomi
veterán
válasz
üzenetére
Öregszik az álltában is, csak nem olyan mértékben. Ellenkező esetben a 10 éves, jól tárolt, használatlan gumi is vadi újnak számítana.
Az a gond, hogy nem lehetsz biztos benne a tárolást illetően. Láttam már gumisnál napon tárolva, szabad ég alatt is átmenetileg tárolva gumit helyhiány miatt (bár ez valószínűleg szélsőséges eset), de olyat nem ritkán, hogy fektetve tárolták a gumikat egymáson, akár 1-2 évig is.
-
Kornel
veterán
válasz
üzenetére
Kizárt, hogy 10 év legyen bármilyen gumi élettartama.
Akárhány 5 éves vagy idősebb gumival volt dolgom (használtan, akár 70-80%-osan is), mind csere érett volt.
Nyilván egy új 5 éves gumi még nem cserés, de akár 2-3 éven belül az lehet, ha akkora öregszik el. Lehet kibír 4 évet is, lehet nem, fogalmad sincs hogy tárolták, maximum következtetni lehet, de nem 100%-osan.Inkább egy jó Sava, mint egy túltárolt prémium. Szerintem.
Mondj méretet, és árat, úgy könnyebb a döntés.Emellett: 4 évesen egy 12.000 km-t futott, de 3 évig egy helyben állt gumit kellett kidobnom egyezer, párszor leírtam már itt. Szárazon még tapadt, amint víz volt, vége volt, mintha jégen mentem volna, sikerült is az egyik felnit lenullázni, megérte.
-
raziel01
veterán
válasz
üzenetére
6 éves gumit én már tuti nem vennék. Azért kár megvenni hogy max 1 szezont használja az ember. Drága a felszerelés is. Akárhogy tárolták. Én vezettem 75 lóerős kocsit 8 éves gumival, mert haver megkért. Indulásnál normál indulásnál elkapart ami azért durva.
Szal tapadás nagyon rossz öreg gumival. Tudom sokan sajnálják a pénzt új gumira de tényleg az a legtisztább, hogy vesz az ember új gumit aztán használattól függően 4-5 évig elhasználja. -
Richard!
addikt
válasz
üzenetére
Szia!
Nekem 235/45 R17-es méretben van PremiumContact 6. Egy szezont már lehúztam vele. Összességében bátran merem ajánlani. A zaj az első pár 100 km-en lehet zavaró, de szépen lassan elhalkul. Tapadni tapad, mint a kurvaélet és vízen sem okozott csalódást. Illetve szép a mintája is, ha ez számít

-
k5.20
senior tag
válasz
üzenetére
A mai autók jó része olyan jó zajszigeteléssel rendelkezik, hogy szerintem a gumizaj nem befolyásolja a komfortérzetet.
De nyilván az sem mindegy, hogy milyen frekvencián és milyen sebességnél "sugároz" az adott gumi, és ez a tesztekből egyáltalán nem derül ki.
Csak annyit akartam ezzel mondani, hogy a tesztekben megjelenő zajszint értékelés szerintem nem tükröz sokat abból, amit te majd egy másik autóban, más körülmények között valójában érzékelni fogsz. -
válasz
üzenetére
A Continental saját grafikonja alapján aquaplaningban gyengébb (95%), minden másban azonos vagy jobb. (lásd a képen / linken).
@TheProb: a csavarokat és a tehermentesítőt külön kínálnám. Mennyit érhet így a felni a kopottabb gumival? Próbáld 60-ért első körben. Márciustól lesz jelentősebb kereslet, én akkor hirdetem meg a felesleges nyári gumikat.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
üzenetére
Ennél a guminál feljebb szerintem csak a Michelin Sport Pilot és az ADVAN gumik vannak.
Nekem is ez a méret van, de én nagyon óvatosba nyomom, ezért sem cserélem le a szinte teljesen új Matador Hectorra 3 gumikat. Egyelőre elégedettek vagyok velük, ahogyan Saint_ is az volt.
De ha cserélnék a két Conti közül választánék
-
válasz
üzenetére
Egyik teszten egész jól szerepelt a Sava UHP, de akkor inkább már Hankook S1 Evo2 20 500 Ft-ért.
A 10 éves gumi igencsak öreg, ezért hangos és csúszós.
Az EU-s besorolásnak főleg egy márkán belül szabad hinni.
Szerk: 21 ezerért van C / A-s Hankook is. [link] Nekem szimpatikusabb a fent linkelt gumi mintája, de ez tényleg szubjektív.
-
rbalint88
veterán
válasz
üzenetére
Direkt volt eros a megfogalmazas. Laufenn, Nexen, Apollo alatti szint az kidobott penz. Volt autom, amit kinai gumival vettem, sikerult is majdnem osszetorni vele az elso heten parszor, aztan kidobtam a francba, viragagyas lett belole, pedig ujszeru volt. Sajat autoinkon a 6 garnitura gumibol 3 hankook, de meg egy az lesz valoszinuleg a telen, mert kozel top kategorias teljesitmenyt nyujtanak kozepes aron. (Es kis szerencsevel itthon is gyartottak, ez se utolso szempont). Ami van belole: 165/70r14 teli, w452, 205/55r16 nyari, vp3, 215/50r17 nyari, v12evo2 es valoszinuleg ebbol a meretbol a teli is hankook lesz (w320).
Szoval a lenyeg az, hogy kinai gumit NE!!! -
rbalint88
veterán
válasz
üzenetére
ha nincs pénz gumizni, el kéne adni a 3,14csába az egész 17"-os kramancot és járni 15" vasfelnin...
ha meg mutatjuk a fukkot, akkor legyen rajta rendes gumi.
http://www.autoalkatresz.hu/gumi-felni oldalon biztos találsz fiatal, nem lerúgott és jó árú gumit. -
g4bb3r
tag
válasz
üzenetére
Ugyanebben a méretben vettem Nokian WR D4-et tegnap rakta fel a gumis. Webshopban 15,5eFT körül van gumisnál 16.5 volt - de engedett a szerelési díjból mikor mondtam neki a webes árat

Tesztekben nagyon dícsérik, főleg nedves úton. Nekem még sok tapasztalat nincs vele csak az a 20km amit hazajöttem vele a gumistól de igy 0km-esen is jól fogott esőben tegnap. Átvágtam a délutáni csúcson Csepel-7.ker kellett nyomni pár satu féket nem csúszott, semmi. Hétvégén megyek vele hosszabbat .
Tudok egy jó gumist Csepelen ha kell valakinek, haver oda jár ő ajánlotta - jó arcok és gyorsan szépen dolgoznak. Tele is vannak melóval mondjuk , volt pörgés.
-
Qru
MODERÁTOR
-
deicide
veterán
válasz
üzenetére
Ez a gumikopás biztos használatfüggő is gondolom, az F astramon most cseréltettem le a 2006-ban vásárolt bridgestone téli gumit, de csak mert már öreg volt, a profilmélysége szinte még a gyári volt, úgy, hogy 2011 óta, azaz közel 3 éve nem volt levéve a felniről, télen-nyáron azzal mentem, a 40 fokban is (szumma kb 80k km-t). Persze a legtöbbet autópályán és főúton, városban igen keveset és szinte sosem fékeztem hirtelen. Szóval nagypapis óvatossággal több szezont is túlélhet egy minőségi gumi. Persze ehhez olyan vezetési stílus is kell, pl sokszor jöttem haza úgy estefelé Budaörsről Sukoróra, hogy a fékre szinte nem is léptem, csak motorfék.

-
válasz
üzenetére
a kopottság miatti csere az más tészta, mivel ha időben cserélgetik, akkor közel egyenlően kopnak, így tovább használhatóak
a kerék blokkolásának megakadályozása az ABS a felelős
az autó megpördüléséért az ESP a felelős, amit például hátra rakott sokkal rosszabb gumi okozESP nélküli autóba továbbra sem raknék hátra sokkal rosszabb gumit
ESP test video, először ESP nélkül láthatod, majd bekapcsolva
ABS végig működik -
válasz
üzenetére
előre rakva kisebb lenne a fékút, első kerék meghajtásnál könnyebben állna ki a havas parkolóból stb stb.
De nedves fékezéskor egyszerűen keresztbe állna az autóde egy jó ESP-vel és ABS-szel felszerelt autónál ezek a hátrányok el is tűnnének, csak a vezető ne rángassa a kormányt fékezés közben, ilyen esetben talán saját felelősségre mehet
-
válasz
üzenetére
itt vannak magánvélemények
a kingstar-ral nem találkoztam olyan olcsón, mint ahogy írtad, én nem sokat gondolkodnék, hogy 9700Ft kingstar vagy Barum 11200 Ft
7k-ért nem tudom honnan szereztetek kingstart, de annyit bőven megér, az árához képest nagyon jó.Az is igaz, hogy amikor én tanultam vezetni, akkor még nem volt téligumi, mégis eljártunk egész télen.
Azokhoz a gumikhoz képest egy KingStar maga a mennyország. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Futás, futópályák
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Motoros topic
- E-book olvasók
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arc Raiders
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Doxa férfi óra - 166.90.101.20 - D-Sport férfi karóra
- Samsung Galaxy S24 Ultra 120 Hz Dynamic AMOLED 2X, beépített S Pen, Galaxy AI 12/256 GB
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- MacBook Air M1 13" 16GB RAM 256GB SSD 27% áfás számla, (0228)
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

).

Pedálokra rárúgok, számolgatok hogy saccperkábé még 40el fogok kb a hátsó kerék magasságában becsapódni (közbe amennyire lehet jobbra kormányoztam), egy hónapja sincs nálunk az autó, és volt már balesetem, de úgy néz ki most megtudom milyen mikor a pofámba robban a légzsák. ABS/ESP ellenére azért akadt csikorgás, meg szerencsére az Astrás is felébredt, és tőle is hallatszott (padlógáz).