Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• mrszitya

senior tag

válasz Ijk #5102 üzenetére

Én vagy nyolc-tíz éve használok GCam-et különféle telókon. Az anno újan kb. 40.000 Ft-os belépő Xiaomi, amire alapértelmezés szerint be lett állítva fényképezőnek a szülői telefonon, ma is meglepne - ha nem lett volna pár hónapja nyugdíjazva - minőség terén. Ott fel se tűnt senkinek, hogy egyébiránt nem az a stock kamera app.

A már félmilliós nyitóáron piacra kerülő S21 Ultrám gyenge fények között és például dokumentum "szkennelésnél" a gyári appal a 108 MP-es fő szenzorral tízből kilenc és félszer moslékot gyártott. Azt hittem rossz a lencse, amikor hozzám került, és még sokan mások is... Szervizben ezért kameramodult cseréltek volna. A GCam révén viszont kiderült, a Samsung nem volt képes megfelelő algoritmust írni rá. Végül annál a Samu saját Expert Raw appjával lehetett belőle igazán jó képeket kihozni utófeldolgozással, amik simán közelítették a MILC-em átlag képminőségét. (Videónál meg egy másik app kellett, amivel bitrátát lehetett emelni, és voilà, ott is drámai volt a változás.)

De kevés fotóst ismerek amúgy, aki a DSLR-t, MILC-et nem RAW-ban használja. Azoknál a gépeknél is sokat jelenthet minőségben. Az ég JPG-ben kiég ott is adott esetben, a nyersfájlnál ezt könnyebb kompenzálni, de nyilván a jól sikerült fotóból is többet lehet kihozni. Én is nagyrészt utófeldolgozok, ha fotókat kell publikálnom.

Na de a lényeg, ha szerencséje van az embernek, és akad egy pár jó külső fejlesztő GCam-re, akkor akár szinte teljesen nélkülözhető a gyári kamera app, vagy az utófeldolgozás. Néha sikerül megoldani nekik például a bitráta emelést is berakni adott készüléknél, de fotónál főleg kiiktatni a ma oly divatos, sztenderdé vált erős túlélesítést, és optimálisabbra tenni a zajtalanítást. A Pixel 9 széria is hihetetlenül pocsék adott esetben az én elvárásaimnak, ha őszinte akarok lenni gyári kamerával (JPEG-ben). Sajnos felültek a divatnak a szoftvernél Gugliék. Az elődeire már akad igazán jó külső GCam, erre még nem. A szoftveren, algoritmuson múlik. Hardveresen ezekben a modulokban, hiába picik, ott a potenciál, de nem akarnak, szakadnak meg kihozni belőlük mindent. Avagy mint a Gugli is mostanság, inkább mennek birka módjára a többiekkel, mondván ha túlélesítés kell a népnek, megkapják.

Új hozzászólás Aktív témák