Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
SirTom
tag
mai céges ebédem olaszoknál:
1. fogás - kemencés Pizza
2. fogás - husos, sajtos tészta+ravioli
3. fogás - sült húsok marhából körítésnek fenyő leveles sült burgolya/paradicsom ilyesmi
4. fogás - Deszertnek egy kávéscsészényi citromos sorbet, majd a legerősebb eszpresszó amit ittam. Közben kancsós bor, ahogy jól esik(én 3 pohár)
Aztán még egy good bye drink választható likörből.Mindez 1.5 óra alatt.Aztán opcionálisan eltévedés a visszavezető úton(nem csak én, más is)
Aztán délután egy kis hagyományos eszterga nylon darabok nagyoló fúrása + vicces feliratok ragasztgatása mit sem sejtő kollegánk hátára
-
zolikaDB
veterán
Én egy 205x105x42-es fészekt bontottam ki egy 30-as HSS nagyolóval a fenti anyagból, garantos katalógus szerint S250/F80 paraméterekkel, és nem volt hangja sem. Csak lassú, meg a végére elkopik, viszont egy ilyen jóval olcsób, mint a lapka. Plusz, síkamrás: kiveszem a lapkás dobozt a raktárból, nagy felirat rajta: INOX. Oké, be a gépbe, paraméterek kiszámít, hadd szóljon. Olyan 1.5-2 mm-t bírt, utána lepattantak a sarkok. A vízből meg ugye ki sem látszott a maró... Annyit tudok mondani, hogy ahol HSS-el bontottam, az nagyon sokáig bírta, simítani meg bevonat nélküli VHM, jó éles, és nincs gond.
Bajor kolbász = nagyon finom kolbász!!! Még-még! Igaz, h édes bajor mustárt és perecet ajánlanak hozzá, de nekem, magyar parasztnak krokettel is ízlett!
A zselés talpbetétet majd meglátom, első körben elmegyünk bakancsot nézni, van itt Crailsheimben egy jó munkaruházati, aztán 60€-ért kínálgatják ezeket. -
nchelp
tag
Uraim, ezek itt mindennaposak... Nagyon szépen lehet bennük repeszteni. A 4301-ben is. Csak vizet neki bő nyállal. Már akkor vagyok meglőve, ha sima St-37 megy
De az is igaz, hogy egy akármilyen Atorn lapka ezerszer többet tud savállóban, mint a Fraisa. Sőt, még mindig azt mondom, Iscar IC 328, bőven vizezve. Csodát tesz.
A 42Cro-Mo egy kellemesen marható anyag. Sandvik 4040-es SEKN lapkával éppen azt marok síkba most pár napig, egy 200X120-as felületről darabonként 16-18 millát kell lerobbantanom, mert fax módon lett levágva... A fej 63-as, 5 lapka, fordulat 1100 (kb 220 m/min), tolás 1100, fogás 2 milla, 45 szélességben. A kis Kondia mindössze 60%-os orsóterhelést mutat.
-
válasz
zolikaDB #2470 üzenetére
múlt héten megint szoptam ezzel az 1.4301-el
de úútálom
első felfogás még jó volt, majd visszamarás már bajosabb volt, 5 mm-t kellett még visszamarni kb 60*130as felületen.
betettem fraisa síkmaró fejet SX-es lapkával (ezt ajánlja az inoxhoz) 1.4301-hez paraméterek 955/385 1.5mm fogás hűtés nélkül.
2 db után lapka csere. na ez így nem valami gazdaságos, plusz még fel is melegedett mint a szemét és a simítás mikor ment rá már simán eldobta 0.04-nyit.
aztán eldurrant az agyam betettem egy 20-as hss bontót 600/150 egy fogással. vitte mint a vajat. kicsit brummogott nekem szóval én nem csak a víz sistergést hallottam, de simán gond nélkül megcsinálta végig és tudtam tartani a méretet.
szóltam a szerszámkereskedős arcnak, és mondta hogy fura, elvitte lapkákat megnézi majd, meg hoz zsír új fejet + lapkát és megnézzük hogy nem a fejünk szar-e, de nem hiszem hogy fogom erőltetni, ezzel a hss egy fogásos bontással kb fél perccel gyorsabb is lett a ciklusom, és nem szoptam a melegedés miatt. -
nchelp
tag
válasz
Danivagyok #2474 üzenetére
A hulladékvas kilója itt német földön is kb 28-30 cent körül van. Szóval nem vettek nagyon kopaszra.
-
zolikaDB
veterán
Ááá, nem is, 1.4301-et!!! Kibontottunk a 300x200x75-ös testből vagy 3-4 kiló anyagot, mindenütt ráhagyás, úgyis vetemedik. Erre látom, hogy még "meleg", de a Meister már pakolja a köszörűre... Németek...
Van itt, aki a fehér bajor kolbászt szereti?Mert holnapra az lesz a kajám, és ne tegyek-e mellé valamit, mert ilyet még sose ettem és biztos, ami biztos!
-
zolikaDB
veterán
válasz
Danivagyok #2466 üzenetére
Nocsak! Mit kerestetek munkaidőben a méhtelepen? Sok kincs van ott, ez pl kilóra lehet vagy 4-5 ezer ft!!!
Kva bakancsban tele van a talpam gyufafejnyi vízhólyagokkal .( -
SirTom
tag
válasz
Danivagyok #2466 üzenetére
Jó, hogy odaírtad mi ez, én első generációs szünetmentes tápegységnek néztem volna
NChelp: Elnézegetném ezt a robotot, nincs ez távol tőlünk;csak a robotok elsősorban nem erre vannak beüzemelve
-
Danivagyok
csendes tag
Egy kis érdekesség: eszterga GE vezérlő 82-ből.
-
SirTom
tag
válasz
zolikaDB #2457 üzenetére
nem hagynak ásitozoni az látszik, legalább gyorsan telik a napod!
Holnap furkálnom kell vmi biszbasz végdugót, 2 különböző lyukkör H7-es furatok hagyományos gépen. Ma voltam az összeszerelőknél, láttam az összeserelt félytengely kihajtását a kocsinak, valami gyönyörüen néz ki, csak néhány kiló a kerékaggyal együtt.
NChelp: a robotokon is jó fizetések vannak, engem bármi érdekelni tud, ha jól megfizetik,
Egész nap csak takarítottam tegnap egy hete bekrepált a gépem, már kezd elvonási tüneteim lenni.. -
nchelp
tag
válasz
zolikaDB #2457 üzenetére
A hagyományos gépeket lerúgtam magamról, a főnökömre
Úgy dolgozik a horizonton (Baujahr:1954), hoy öröm nézni. A marógépet még valamikor február végén beállította, azóta is ott áll... És ez nem vicc...
Van 3 központom, nyertünk a Siemenstől egy zsíros melót. Most repül mind a három, füstöl a kémény frankón. Mindegyiken van 1-1.5 óra futásidő. Szóval ma hatig voltam, holnap 7-ig vagyok, és várhatóan holnapután is. De hol fizetnek máshol a béreden felül + 150 euro kp-t is, 8-9 plusz órára ?
-
zolikaDB
veterán
Elindítottam egy ilyen 25 kilós dücskő rozsdamentest, 1.4301, (kontúr, fészekmarás stb gyorsacél nagyolóval, D30), másik gépen rozsdamentes gyűrűk furkálása, 1.4313, ahhoz elszaladtam a hagyományos gépre (lévén az szabad volt) Vorrichtungot fabrikálni a tokmányhoz, majd vissza.
Szép napom volt. -
SirTom
tag
válasz
zolikaDB #2454 üzenetére
Nya, itt a Stinger is úgy öttengelyes, hogy van a körasztal+ a fej is forog. Legközelebb üres gyomorral nézegesd a könyvét
Ma délután kifurtam 2db 14mm-es furatot aluba kb fél óra volt, alig van melóm manapság, nyár van, nagy a pangás
Dolgozott valaki roboton ABB v KUKA? -
Rahi
újonc
válasz
zolikaDB #2454 üzenetére
Budapesten keresek egy olyan CNC forgácsoló tanfolyamot, ahol saját tapasztalatotok szerint nagyon jól megtanítják a szakmát és a géppark is jó. Sok tanfolyamot hirdetnek a neten, nagyon hasonló mindegyik időtartamban és árban, de nyilván különbség van köztük a tanítás minőségében és a gépekben. Előre is kösz a segítséget!
-
zolikaDB
veterán
Itt van egy Sinumerik System 3. Még nem találtak rá embert, aki kezelni tudná... De gondolom eladni meg pont ezért nem lehet. Ráadásul körasztalos, és azt hiszem a feje is beáll szög alá... Nézegettem a könyvét, majdnem kijött belőlem a reggeli.
Kérdem én? Népszerű, és ha igen, miért a Siemens Németországban? Csak mert német? Vagy olcsó? Állítólag (!) a 840D maróra már elég frankón össze van rakva, de semmi konkrétat nem tudok róla. -
-igu-
veterán
Ér amatőrnek lenni?
Sinumerik 840D, tükrözés. Ez a b.sz a kiesztergáló ciklus végén megadott főorsó-pozícionálást is megfordítja.
Szerencsére csak 0.2mm elállást írtam be, csak a lapka bánta. -
zolikaDB
veterán
Hű, én mást tudtam
SORALUCE gépeken (pl ez), ahol a fej forog, ezt a kódot beütve nem kell nullponteltolás, se semmiféle bohóckodás, tudja a gép, hogy hol van. Értem ezalatt, ha a tetejét kifúrkálod, majd beforgatod, és az oldalait marod, akkor marad az eredeti koordiántarendszerUgye az említett gép nem szimultán.
-
nchelp
tag
Kondián HH-nal: asztalrögzítés. Befékezi a tengelyeket, telibefúrásnál lehet hasznos. MAHO-n Philipssel: körasztal rögzítése. A Robodrillen majd holnap megnézem.
-
zolikaDB
veterán
Na, mi újság a nagyvilágban? Ki, mit, hol?
Plusz, eheti SMS-kérdés: ki ismeri az M10 funkciót? -
zolikaDB
veterán
nchelp: hol van a veröffentlichkeit menü? Vagy csak Bewerbungnál működik ez?
És, íme egy 24 éves marógép állapota: Deckel -
zolikaDB
veterán
Jipí, megjött a PIN-em a JOBBÖRSE-hez
Veröffentlich leszek!
-
SirTom
tag
Ezt nem említi senki sem, pedig a darab évben is ugyanolyan adóelőleget fizetnek a munkavállalók előre, mintha egész évben Németországban dolgoztál volna. Akinek elég jó volt a németje, elment az első német könyvelőhöz, és elintézte kinnt. Nekem nem volt annyira jó,meg én utólag tudtam meg, szal én otthonról intéztem.
Példa:
otthoni alkalmazásból eredő fizetés után havi adóelőleget fizettél, feltételezve, hogy az éves jövedelmed PL 160,000x12, azaz 1,920,000Ft.
Juniusban dobbantottál nyugatra.
Az ottani fizetésedből után is havi adót fizetsz, az első fizetés után is azt feltételezve, mintha már addig is hasonló jövedelmed lett volna, mielőtt oda mentél, így jóval nagyobb az adólevonás mértéke, hisz így azt feltételezik, hogy az éves jövedelmed PL: 1,600Eurox12, azaz 19,200euro.
Mi történik végülis????
Otthon
lusz adót kell fizetni, hisz az éves jövedelem az sokkal több lett mint amennyi a feltételezhető lett volna
Kinnt: Adó túlfizetés történik, amit illendően vissza kell kérni.
Tudni kell, hogy Németeknél az első 8000Euro az adómentes jövedelem(egy háztartásban élő pár esetén 16.000Euro) Továbbá ha van egy otthon élő eltartott Pl szülő, aki segítségre szorul, annak utalt összegek is csökkentik az adóalapot. Ehhez kell egy önkormányzati igazolás is, hogy pl minmálbér alatt van az egy főre jutó jövedelem. Továbbá munkábajárás költsége is csökentette mi esetünkben,de mi nem állandók voltunk, csak Vízumosak. De feltételezem mikor Te kezdted, Te sem állandó voltál. 5 évig nem évül el, ha jól tudom.
Persze lehet változtattak már dolgokon, kb ilyen volt 10 éve.
-
nchelp
tag
válasz
zolikaDB #2420 üzenetére
B500 és B1050...
"Húzós", azaz húzza magát kifelé a kúpból. Ezt még jó gépeken is megfigyelheted, ha van egy mágnesasztalod, ami már kapott az élettől, de még elég erős (azért egy újat mégse barmoljunk össze). Fogsz egy 10-es laposvasat, ami kapaszkodik az erővonalakba két kézzel. Ezek után egy teljesen korrekt 10-es keményfémmel felveszed a nullát 2-3 századdal a mágnesasztal fölé. Nos, ekkor ezen a Z0 magasságon próbálsz kivágni valami profilt az anyagból, monnyuk 2500/300-as technológiával, vagy csak felhúzni a szélén, 3 milla oldalfogással. Akár több tized mélyen is behúzza magát a szerszám a mágnesbe...
Hogy mennyire húz, az függ a technológiádtól, az él emelkedésétől, szerszámtípustól, stb.
-
nchelp
tag
válasz
zolikaDB #2415 üzenetére
Az alapján, amit elmondasz, arra tippelek, hogy kezd lassan merülni az akku, és mintha kezdene elszállni a konstansmemória.
Vagy elkoszolódott simán egy baluf, ez okozta az első problémád, aztán amikor a szerviz hozzányúlt, elbarmolhattak valamit. Ez alapján ilyesmikre saccolok, mint nem mechanikai hiba.
A szerszámbehúzó tulajdonképpen egy osztott "patronbefogó", ami a kúp végén a gombába kapaszkodik. Ha ki van oldva, az lehet akár laza is, ebből kifolyólag zöröghet. Ha behúz, az osztott körmök szintén egy kúpba fekszenek bele, így zárnak rá a gombára, az "anzugsbolzen"-re. Így jobban belegondolva, azok a szerszámok nem tartják a méretet, amik jobban "húznak". Lehet, a tányérrugók vannak már a halálukon? Vagy berágott a a behúzórendszer.
-
SirTom
tag
-
zolikaDB
veterán
nchelp: help!
Kondia B640: szerdán éppen csináltam a kis 33db-os szériát, sima bilivas, második felfogás. Lement a kb 10 perces progi, a 23. darab, szerszámot eltette, kijön az asztal, váltaná be a következőt, ami az első a progiban, erre hallom, h egy csattanás, és kiesik a szerszám, bele a teknőbe. Ugye 23 db már kész volt, gond nélkül.
Annyi, hogy a behúzó "elvileg" (ezt mondta a srác, akivel szétszedették) megragadt, nem tudta bevenni, ezért esett ki, amit meg próbaképp beváltottam, azt meg nem tudta felvenni a tárból, csak "kipiszkálta", az meg azért esett ki. A gombot hiába nyomtam, nem vette fel a szerszámot.
Szerelés, felveszi a szerszámot, OK minden. Váltanám be, 43-as hiba. Jó, főnök teker valami csavaron, mert ne mvolt elég a Luft.
Reggel rakom össze, próba szerszám nélkül, h a mozgások egyáltalán rendben vannak-e: tár kijön, orsó ráereszkedik a "szerszámra", feljön, áll, áll, majd csattanás, és hátrazúg fénysebességgel a tár.
Telefonálgatás, stb, orsó nincs pozícióban. PLC-ben a srác bepozícionálja, azt mondja, a vezérlő elfelejtette...
Megy minden szépen, a 24. darab, amit beteszek (nullát leellenőriztem, szerszhosszokat is!!!) elsőként, selejt. A simító maró egy csapot mart, 2 tizeddel kisebbre, lejjebb is ment 3 tizeddel, a T-horonymaró is, de a többi OK. WTF??? Megyek a mérőgéphez, újra ellenőrzök mindent, semmi változás. A darabon minden pozícióban van, csak a méret szar. Jó, nullát leellenőriztem, minden OK, a köv 9 jó lett...
Vágatok 1 plusz darabot, első felfogásnak nekilátok, középre veszem a nullát, alátétre Z-77.3. Nagyolás után berakom a tasztert, természetesen X és Y minusz irányban olyan 3 tizedes eltérés, alátéten Z-77-et mér az óra. De a darabon minden pozícióban van, csak egy saroktörés lett 0.2x45 helyett olyan 0.6x45. Hívom a főnököt, berak egy befogót, nézi, rángatja, h kottyan-e, semmi. Beteszem a tasztert, h bizonyítsam az igazam, erre a rothadék a helyes értékeket mutatja.
És le is ellenőriztem ma, nem üt, és pontos.
Lekalapáltam a darabot, alátét nem mozgott ,satu meg volt húzva, szóval elmozdulás kizárva (és a párhuzamosság is megvolt, szóval tényleg.)
Plusz, ha kinyitom az orsót, és benyúlok, akkor a megfogónak mozognia kell? Mintha több darabból állna, és ha piszkálom, csörög is. Ez normális???
Mi a franc van ezzel a géppel??? -
-igu-
veterán
Tegnap Szombathelyen bóklásztunk, és az egyik szakközép tablóján kellemes háttér: egy Hurco...
-
SirTom
tag
Nekem az a kék monstrum szúrt szemet, mi az? az egy CNC gép, vagy egy rajzfilmfigura? Most jól látok, hogy az egy szalagfűrészgép?? Ezek után mit vártok?
Aki beiratkozik az kb ezt is fogja kapni, lehet képes lesz egy cnc szalagfűrészt kezelni a Knorr Bremse-nél
Mi baj van veletek? Nincs itt becsapás, CNC gép és forgácsol, az is egy fontos munka!!
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest