Új hozzászólás Aktív témák
-
nagypenge
csendes tag
Igen nekem is van egy ilyen megérzésem és sajna sok tényleg kamu suli van.
Egyik osztálytársam is CNC-t akar tanulni de ő mindenféle képpen Nyíregyen az NTC Akadémia nekem jónak tűnik de ha van valami jobb akkor ne tartsátok magatokban ugyanis nekem ettől a jövőm függ nektek pedig max. 1-2 hsz -
gyoris
csendes tag
válasz nagypenge #3490 üzenetére
A nyiregyházi cnc tanfolyamos tanároktól jó esetben olyan 20% tanulsz. Ők csak a pénzt nézik nem a szakoktatást.Nálunk 1-ember dolgozik a18-ból akik levizsgáztak.Az is azért maradt meg CNC gépen mert mi a munkások megtanitottuk.Ha elmész egy ilyen tanfolyamra és levizsgázol és aCÉG ahol tanultál az szerződést kötött az Állammal akkor 1 ÉVIG min. alkalmaznia kell.Ha már benmaradtál és érdekel akkor sokat tanulhatol még utánna.Nem biztos hogy a tanfolyamon kapol CAD-CAM oktatást.Ha már valaki elkezd járni egy ilyen iskolába akkor ne 8.30-tól_11.00-ig tarcson az a tanfolyam mert azt nem jó szemmel nézi senki.
Én már két tanfolyamot oktattam, mint munkás!
-
nagypenge
csendes tag
válasz kpityu2 #3493 üzenetére
Minden bizonnyal ez így van, ahogy elmondtad.
Én mindössze csak egy falatot kérek a cnc-ből és ha úgy érzem, hogy tetszik és megy is akkor nem csak azt a kevéske tananyagot nyalom majd be ami szükséges a modulzáró sikeres 5-ösömhöz.
Ha az ember tanulni akar, akkor tanulni is fog és hála az égnek, nekem még van rá időm is.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
válasz nagypenge #3491 üzenetére
Csak úgy általában. A gépiparban, szerszámiparban kis kft.-k is szoktak bedolgozni: a jól menő fröccsös pincevállalkozás kinövi magát, lízingelnek pár gépet, és bedolgoznak.
A munkakörülmények és lehetőségek természetesen magyarisztánnak megfelelőek. De ha nincs más, tapasztalatszerzésnek megteszi, csak nem szabad ott ragadni.
Tudok volt zöldségesről, aki Magyarország három legjobb CNC-s cége közé pozicionálja magát.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-igu-
addikt
válasz nagypenge #3490 üzenetére
Nagy cégek szeretik a friss húst. Knorr Bremse, Festo, etc... első körben géprakónak persze. Aztán rajtad (is) múlik, hogy mi lesz a folytatás.
Kis cégek jobban szeretik a multifunkciós szakikat (itt van pl. nchelp kolléga, erről ő tud talán a legtöbbet), meg náluk idő se nagyon van fogni az új kolléga kezét.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
kpityu2
őstag
válasz nagypenge #3482 üzenetére
Mivel fiatal vagy, még van az a lehetőség is, hogy elmész egy CNC-s gyárba forgácskihordónak és közben továbbképzed magad. Persze, hogy erre mennyire van lehetőség, az helye válogatja. Két fős kft.-ben nem annyira.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-igu-
addikt
válasz nagypenge #3484 üzenetére
'vesen.
Amúgy kpityu2 -nek igaza van a főiskolát illetően.
Viszont ha mindenképpen OKJ irányba akarsz mozdulni, akkor szerintem is előbb a cnc forgácsoló tanfolyamot végezd el, és mellette/utána próbálj mihamarabb elhelyezkedni a szakmában. Aztán, ha a műhelyszag már beleette magát a bőrödbe, ess neki a technológusinak is, akkor már jó alapokkal.
Olyat láttam már, hogy jó forgácsolóból jó CAM-es programozó lett, nem ritka az ilyesmi.
Olyat is láttam viszont, hogy forgácsolási alapok nélkül lett valaki jó programozó. Egyet, a 20 év alatt.[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
kpityu2
őstag
Láttad az American Hot Rod-ban a Boyd Coddingtont? Szegény nem értette amíg élt, hogy miért húznak el a legjobb emberei egy idő után... van erre egy rendes szakkifejezés: mikromenedzser.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
SirTom
tag
válasz kpityu2 #3476 üzenetére
az lenne az utolsó napom mikor ingyen várják a túlórát, bármelyik országban is legyen a cég, egyébként ilyen fasz szokásokat még más országban nem hallottam mint ez is.. Szerintem az ilyen cégeknek híre van,és nekem lenne kellemetlen az ilyen cég az önéletrajzomon.
Nincs más hátra mint előre
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3479 üzenetére
Nincs túlóra. Úgy értem, mivel nem fizet, ezért mindenki szépen hazahúz percre pontosan. Persze ennek vannak következményei: lelkizés a hozzáállásról, meg a lojalitásról. Nemrég pl. arról sírt egy partner cég főnökének, aki másnapra akarta a kész darabot, hogy "Nem tudom túlórára kényszeríteni az embereimet."
Igazából csak elvi félreértés az egész: Mi nem hiszünk a büntetés hatásosságában, ő pedig nem hisz a jutalmazásban.nagypenge: Értem ez esetben marad a tanfolyam, de készülj fel rá, hogy gyakorlat nélkül nem lesz könnyű gépre kerülnöd.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz zolikaDB #3464 üzenetére
Zoli, azt hiszem, kicsit elkapott a hév... nem fényezte magát a srác, szerintem csak örül, hogy végre lát valami kis fényt az alagút végén. Meg tudom érteni...
Ettől függetlenül igazad van a kirohanásod okán - csak a leendő kolléga rossz címzett perpillanat.
Szerintem.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
-igu-
addikt
válasz nagypenge #3477 üzenetére
Jó lesz az NCT Akadémia.
Tudom, mi "öregek" állandóan fikázzuk azt, amit ma szakképzés címszó alatt művelnek Magyarországon, mert mi még egészen más rendszerben tanultunk. Minden okunk megvan rá.
Az a képzés, amit adnak (főleg a gyakorlati rész), messze van attól, amit anno egy szakmunkásképző adott 1 év műhelygyakorlattal.
Sok a lehúzásból élő cég, ők nem azok.
Van baj velük is azért: NCT van NCT-vel. Nem mondom, itthonra elég az NCT. Alapnak meg főleg jó, mert amit NCT-n meg tudsz csinálni, azt más (Sinumerik, Fanuc, Heidenhain) vezérlőn is meg tudod majd csinálni átszokás után.
Az oktatókkal semmi gond nincs sem felkészültségben, sem emberileg.
Dr. Sipos Jenő különösen jó pedagógus. A szó minden értelmében.A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
zolikaDB
veterán
Olvass vissza. Nyíregyen jó forgácsolói állások vannak, jó fizetéssel. Pl Lego, Michelin, Jász-Plasztik.
kpityu: mivel nem fizet érte, ezért meg lehet lobogtatni a munka törvénykönyvét, rá lehet kérdezni, h munkaügyis mikor járt legutóbb a cégnél és egyéb nyalánkságok. Amennyiben fenyegetőzik, lépni kell. És keresni más állást. Álljon ő a gépekhez és csinálja.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Tanfolyamnak jó, gépek is vannak, de a forgácsolást önmagában nem fogod ott megtanulni. Inkább továbbképzésre jó forgácsolóknak, bár van gépkezelő oktatás is gyakorlattal.
Mivel ifjonc vagy, ha van ambíciód, akkor inkább azt javaslom gépészmérnöknek menj. Van CNC szakirány is.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
nagypenge
csendes tag
Sziasztok!
Nyíregyházán lakom, közvetlen érettségi előtt állok ami májusban kezdődik majd.
Itt egy gimibe járok informatika szakra programozni, eddig csak pascalban programoztunk de azt is szerettem gondolom egész más a CNC de szeretném megtanulni.Tulajdonképpen semmi tapasztalatom sincs a CNC -vel, és az anyagokkal kapcsolatban de nagyon érdekel a szakma.
Konkrétan CAD/CAM, CNC programozó technológusnak szeretnék tanulni.
De a forgácsolás művészetét is szeretném elsajátítani.Mivel maga a hely, hogy Nyíregyháza számomra már rosszul hangzik és lassan hányingert kapok tőle nem vagyok merész ha azt mondom, hogy itt biztosan nem olyan szintű oktatás zajlik mint mondjuk Pesten. Ugyanis ott néztem ki magamnak egy sulit konkrétan az NCT Akadémiát.
Valaki esetleg tanult ott vagy tudna mondani róla valamit?
Vagy egy másik sulit ahol nem csak hülyítik az embert?Fontos lenne!
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3471 üzenetére
Az én főnököm pl. sohasem rendel el túlórát. Csak délután bejelenti, hogy ez és ez legyen kész holnapra. Mivel nem rendelt el túlórát, ezért természetesen nem is fizet érte...
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz zolikaDB #3474 üzenetére
nem mondtam hogy hazudsz bármiben, ne értsd félre.
de ha épp rátalál egy kezdő a topicra akkor nem feltétlen kell egyből leoltani. nem azt írta hogy ő x*rta a spanyol viaszt. szerintem a lelkesedés szólalt meg belőle.
de lehet én látom rosszulyoutu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #3472 üzenetére
Hazudok? Valahol olyan dologról szólok, aminek nincs valóságalapja? Kitaláltam volna a történeteket a (már) ex-
kollegákról? Annyi munkaügyis, finanszírozott, OKJ-s meg a jó ég tudja milyen suli van, ahol a tanulók a termelésben vannak heti 4 napot/ két hetente 5 napot, illetve az iskolában HDH 426-nál, 5-6-7 évésnél nem öregebb Fanucon, Siemensen, Mazakon, Hurcon tanulnak???
Anno eleve fémipari alap nélkül nem mehettél forgácsoló iskolába. Ma már csak fizessen valaki.
Nekem mindegy, ki mit hisz. Nincs félnivalóm a tanfolyamos szájhős billentyűhuszároktól. Ilyenkor csupán az igazságérzetem szólal meg; nem bírom a folyamatos sületlenséget vki tollából. -
zolikaDB
veterán
válasz overseer #3467 üzenetére
Onnan veszem barátom, hogy:
1, rajtad kivül sokan elmesélték, h hazánk egy-egy helyén milyen az oktatás
2, megfordultam pár helyen -> azt hiszem becsülettel megszolgáltam, megtettem, ami tőlem, a géptől, rajztól, szerszámtól telt, és adtam, nem pedig elvettem
3, ismerem az országot, és kva kevés helyen oktatnak normális vezérlőn, normális emberek normális szinvonalon - mint tudjuk, itt a lehúzás megy -> abban az országban, ahol 12 mrd forintot remélnek a rendszámtábla cseréből, nem hinném, h a koponyánként ellopott 1m ft-os képzési költséggel majd a te érdekedet nézik napi 6 órában
4, igen, én vagyok valaki, engedd meg, h kitüntessem magam ezzel a "cimmel" - onnantól kezdve, h 0 tudású nagy önbizalmú emberek a FIZUT szem előtt tartva az egész napos sétafikálást a műhelyben CNC MARÓS foglalkozásként aposztofálták. Az irásodból is ez jön le = pénz. Ami szép és jó, de amikor ütközöl, majd rájössz, h alázat/tudás nélkül könnyen árufeltöltőként végzed. Onnantól kezdve, h itt mindenkinek kva jól megy a szakma, mindenki profin tudja, h odakint MILLIJOMOS lesz, csak hirtelen eltűnnek a porondról, ha odakell állni, és önállóan, bénázás nélkül kell vmit megtenni.
Tedd le az asztalra a fényes szart tűrésen belül, majd újra gyere fel a fórumra, h ez is megvan, és nem fogták a kezem... Onnantól kezdve van alapod kérdezni, de mig azt sem tudod, hogy =>
5, "inkább a maró érdekel, az jobban mozgat, de sajnos mi forgácsolással foglalkozunk többet" => miről beszélsz, inkább húzódj meg csendben
6, és ne reklámozd a butaságod olyanoknak, akik MÁR nem reszketnek attól, h hát baszdki, ez itt CP4, 1.5m ft, mard meg. Mert reszkettünk jó esetben, féltünk, felelősségtudatunk volt, van és lesz.Sokszor elhangzott itt: senki nem tökéletes, nem tudhatunk/ismerhetünk mindent, hibázunk, törünk szerszámot, nem ismerünk minden gépet, minden vezérlőt. DE TÖREKSZÜNK.
Pl egyszer sem fikázta Szabit, Tomit, iguanát (vagy más szakikat) senki azért, mert azt mondta, h tud fúrót köszörülni, és nagy a pofája. Nem. Ők sem gondolják, h ISTENEK.
De amikor a kollega x év Mazak után egy rövid időt Hurcon melózott és kérdeztem, felnéztem rá, mert segitett és figyelmeztetett a hátulütőkre. És nem pofáztam, h jóvanmár, mer én ha aszondom, akkor megmondom! Mert nem égetem a pofám olyanok előtt, akik jártasak valamiben.
Tele van már külföld töke is a selejtgyáros bohócokkal, akiknek csak a mellénye nagy, és a szarba tiporják a magyar MELÓSOK hirét.Nem kell messzire mennem: kellett 60db alu alkatrész délután 6-ra, mire 40 körül benyögte a tanuló, h ő már megy haza, nem tud maradni... És hétfőn csodálkozott, h a főnököm kirúgta. Ő arra számitott, h fizetést emelnek és véglegesitik.
(bocs, angol a billenytűm és nincs/nem találom a hosszú i-m)
-
gyoris
csendes tag
válasz overseer #3467 üzenetére
Ha már itt a lelkedre veszed a kritikákát akkor a termelésben köss fel a gatyeszt mert ott nem lesznek ilyen lightos beszólások.
Milyen vezérlőn tanultok???
Függ az oktatótól...és a mesteredtől.... mire fogod vinni.... na meg a hozzáálásodtól!!!!
Mindegy hová fogsz menni dolgozni ha le vizsgázol,mindenhol segitségre fogsz szorulni mig bele nem rázódol a környezetbe!!!!!
-
BÁ Nutrition
addikt
válasz overseer #3466 üzenetére
mondjuk abban biztos lehetsz hogy azzal hogy elvégzel egy képzést még nem tettél le semmit az asztalra...
rohadtul kell a gyakorlat ebben a szakmában, de nincs lehetetlen csak akarni kell. ill türelmesnek lennilegalábbis remélem
[ Szerkesztve ]
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
overseer
csendes tag
válasz zolikaDB #3464 üzenetére
Mi van veled cimbora? egy mondatot írtam külföldről,vágyaim meg csak lehetnek?! azért írtam hátha tudok egy minimális segítséget adni olyanoknak, akik talán szeretnének papírt szerezni erről a szakmáról! de ha te vagy itt a cnc Istenség és rajtad kívűl senki nem tud a gépekkel bánni, én kérek elnézést honna tudod TE, hogy milyen szintű itt a képzés, miket tanulunk, milyen modulok vannak? ki vagy te hogy ismeretlenül ítélkezz fölöttem?senki . ezzel ezt a beszélgetést lezártam.
Overseer
-
SirTom
tag
válasz overseer #3456 üzenetére
Jól teszed, go west, és válasz egy strapabíró bőröndöt, hamar eljön ez a lehetőség is, de nézd meg jól mit választasz, ebben az esetben nagyon igaz, ne mindenáron menj ki! Otthon is vannak elég jó fizetések,csak azt nem veri nagydobra senki. Mi érdekel majd, maró, vagy eszterga?
Kpityu, azért egy légi forgalom irányító sem megy a szomszédba cukorért
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz overseer #3458 üzenetére
"Szóval én azt csináltam hogy ott hagytam a szar melóm ami 60.000 fizetett és el mentem egy suliba, ami nemsokkal fizet kevesebbet és hát a top 5 szakma egyikét adja INGYEN! ha elvégzem 1-2 max 3 év gyakorlat itthon, aztán go külföld"
Igen, nálunk is jártak top marósok, sok milliós kárral a hátuk mögött ki lettek baszva, állitásuk szerint még egy kis gyakorlat és go külföld. Ott aztán tárt karok, és 3000€ fölötti fizu vár mindenkit, jó angol/német nem feltétel, és nem is előny jeligével. Tőlük hallottam először olyat, h akkora terhelést vett fel egy 2000x2000-es TOS horizontál (made in 1975) a 19-es keményfém fúróval való megmunkálás alatt, h "szinte megkönnyebbült", amikor a szerszám elhagyta az anyagot.
Na, nekik 5 év gyakorlat is kevés ahhoz, h mondjuk műhelyvezetőként a söprögetést rájukbizzam. (más dolog, h nem vagyok ilyen státuszban szerencsére)
Profi szakiktól tanultam én is, ma már leköpném mindet, és amikor benyögtem egy találkozó alkalmával, h mennyit keresek, a "tanár úr" vörösödött, és mondta, h siet, mert dolga van (mindezt premier plánban a felesége végighallgatta). Nekem olyan ember arcoskodott 2 évig és hülyézett le, aki nem tudta, mi az RL gomb a vezérlőn.
EMBER. Egy olyan fórumon, ahol sok ember sok éve van a szakmában és/vagy külföldön, ott ne dobálózz olyan szavakkal, tézisekkel, amiről fingod nincs. Mert látjuk, h nincs, csak rosszul esik, h hinted az észt. Pl, gondolom Szabi nem birta végigszivni a cigijét, mig elolvasta a posztodat - a röhögéstől.
Verstehst du? -
szonni
csendes tag
"kúpot menetet csináltunk" szaga van
-nefeletkezetek meg a katasztrófa manegger státuszról se
-
nchelp
tag
válasz kpityu2 #3460 üzenetére
Ne feledjük természetesen az Input/Output managert (az átkosban portásnak hívták), és ahogy Norbi álláshirdetésében láttuk, ide tartozik még a Senior Winter Logistic Manager, azaz első hólapátos is.
Tény és való, jó néhány munkakör kitalálásáért nem fizetés, hanem kötél járna.
nchelp
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3457 üzenetére
A top 5 szakma szerintem:
1. nyomtató-állapotfelmérő
2. médiamenedzser
3. pénzügyi konzultáns
4. életviteltechnikai tanácsadó
5. stopperórakezelő-asszisztensMeggyőződésem, hogy ezen szakmák képviselői állítják elő a költségvetési bevételek 99 százalékát.
-
overseer
csendes tag
Sziasztok, látom sokan keresnek sulit, had agyjak egy tippet, én hazaköltöztem nemrég BAZ megyébe, le jelentkeztem munkanélkülire és indultak felnőttképzések.és TÁDÁÁÁÁ legnagyobb örömömre volt CNC forgácsoló is.Jelentkeztem gyorsan, be is kerültem. Profi szakemberektől tanulunk hétfőtől péntekig napi 6 órát, a tanműhelyekben megtanultunk hagyományos esztergával dolgozni, olyan szinten, hogy a munkadarbon +- 0,02 tűréssel dolgoztunk (ami valjuk be egy olyan embertől aki életében csak fényképről látott esztergát nem rossz), kúpoltunk,menetet csináltunk géppel.Most tanuljuk a G programokat és 5 viszonylag elég jó CNC gép áll rendelkezésünkre, és a cég aki vállalt minket 2 hónap külső gyakorlatot is biztosít, és mindezért még 42.000 ft-ot is kapunk havonta (a tankönyveken munkaruhán felül) DE!!! aki megbukik a vizsgákon annak vissza kell fizetni a tanfolyam árát, ami fejenként több min 1 milla (ebben benne van a havi 42.000 is) mondhatni nagyon szerencsés vagyok, hogy bekerültem egy ilyen suliba.Szóval én azt csináltam hogy ott hagytam a szar melóm ami 60.000 fizetett és el mentem egy suliba, ami nemsokkal fizet kevesebbet és hát a top 5 szakma egyikét adja INGYEN! ha elvégzem 1-2 max 3 év gyakorlat itthon, aztán go külföld
Overseer
-
szonni
csendes tag
Igaz Szabi Felületes voltam
A szakkönyv szerint 8-as átmérőtől elő kell fúrni,ha nem történik meg szo" nos akkor már telibe fúrás .
Én cirka 15-től felfelé monnyuk 40 -ig,betétlapkás v cserefejes cuccokra gondoltam
Ezek szinte csak egész számozásúak,kiv ha colos méretűek.A quatron gyártó szerint akár +0.3 is lehet pl:20.3.A trigon hogy miért vagy sem,már csak+ 0.15 környékére hoza
Vannak [bár ezt ti pontosan meg jobban tudjátok] excenteres alaptartók,meg betétek,amivel asszem +0.4 ig kitolható ,vagyis már fúrhatok 20.25 v 20.28 at majnem megbízhatóan.Maxim igazad van tömör kf.10.2 az 10.2,én csak 0.01 os pontossággal mérek,ezekben lehet bízni.Én fúrtam 10.2 Walter 12xD bh 4 élszalagos fúróval 100 vastag anyagot,valami kovácsolt pogácsa volt,víz legalább 40-50 bár,a be és a kilépő méret szinte századra azonos volt -természetesen előközpontozva,és ilyenkor már figyelek arra is ,hogy 140fokos lagyen a központ ,mint ahogy a fúró is az.
Ezek saját tapasztalatok.De hurrrá péntek!
Úgy két hónapja nagyon hosszúak a hetek.Bevállaltam másodállást,esztergák vannak japó Star Sr meg Sj FMB -vel.nem az én asztalom,de nincs erre felé zseton,rohadt kapitalista világ van!Igyatok valamit,én is azt teszem .Hali.
[ Szerkesztve ]
-
gyoris
csendes tag
Nem biztos hogy tudod manipulálni a telibefurót az S F beállitássokkal ha kopott vagy kapott ütést és a lapkafészek megrogyott.Esetleg ha rakol egy kis papirt a lapka és a fészek közzé és igy szoritod meg a lapkát.Nekünk van már olyan ami -0.04 et is csinál.
-
nchelp
tag
-
szonizoli
csendes tag
Ha a vizet feltudjátok tolni ,az is csak arra jó,h talán nem ragad be a sitt.Soha nem fogja tudni a tűrést.Ha a díler gazember [már pedig az] nem mondja meg ,hogy se a négyszög se a háromszög lapkás jócskán +os[netán ha némi instabilitással társul].Kész termék gyártására alkalmatlanok.A cserélhető fejes[ koronás] fúrók is csak előkészítenek.
Hogy megfeleltesd a tűrésnek,mint átmérő,érdesség,még bele kell mászni a furatba valamivel.[ Szerkesztve ]
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #3437 üzenetére
Zoli, Mostanság megint ócska gépeken vagyok,ott meg nem jellemző a 3D. Nem tűr nyomdafestéket, amit gondolok erről... Viszont egyik kolega már telefonálgat másik állás ügyben, ő a nappali váltóm, max annyit nyerek, hogy mehetek nappalra ismét..
Nem vagy egyedül Iguana, be vittek a málnásba, nullapont, lefogatás kész,Lecsekkolom első két darabot, pöpec, és most várom a holnapi döntés, hogy amit elcsesztem, az jó lesz-e még, vagy újat kell csinálni, ugyanis pár darabnál a leszorító nem volt olyan erős, hogy a darabot leszorítsa a készülékre, és így néhány fejsülyesztés csavarnak a kelleténél mélyebbre sikerült. Talán jó lesz így is..
[ Szerkesztve ]
-
Danivagyok
csendes tag
válasz kpityu2 #3444 üzenetére
Mi is minden szart már lassan lézerhegesztetünk. Nemrégiben még egy repedt cintányért is vittem. A mester kicsit röhögött rajta, hogy ö meghegeszti, csak vigyek hozaganyagot. Na mondom, azon ne múljék, vittem egy kis maradék 0,25-ös szikrahuzalt. Igen fasza lett.
Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3441 üzenetére
Tanúsíthatom. Épp a minap sikerült kissé belenyalni egy edzett öntőformába, elvittük a hegesztőhöz, pikk-pakk felrakta az anyagot. Egy kis csiszolgatás, és nem is látszik, hogy bibi volt vele. Láttam kicsorbult miniatűr fogaslécet lézerrel úgy felrakva, hogy hozzá sem kellett nyúlni. Nem tudom hogy csinálta a lézeres, de nagy májer volt az biztos.
-
zolikaDB
veterán
A walteros ebből él. Más kérdés, h síkhülye. Bár, alut nagy átmérőben inkább marjuk, igaz a 120-130 az már mély, kell hozzá szerszám, mondjuk finomkiesztergáló.
És igen, lézerhegesztőt eddig én is 2 helyen láttam, az egyik egy szerszámkészítő cég, a másik meg egy fröccsüzem szerszámosműhelye. Kizárólag javításra használják.
Egyrészt ugye nem kell pirosra megmelegíteni x mázsa vasat ahhoz, h beégjen, másrészt ezzel nem raksz az anyagra ököl nagyságú salakos csimbókot. -
gyoris
csendes tag
válasz zolikaDB #3437 üzenetére
Jól mondtátok a multkor a telibefurónak a hütést.Akár hogy kisérleteztem nem akarta H8-at csinálni. Mindegy milyen fordulatot és tolást adtam neki +0.12 +.021 csinált.
Beragadt az aluminium 120mm-130mm mélységnél mert kevés volt a viznyomás.
Pedig azt mondta a Walter szerszámos elég neki 6BAR.Ezek szerint 10-12BAR-nak kell lennie.Elment vele vagy 3óra meg vagy 3selejt. -
-
-igu-
addikt
Úgy gondolom, hogy a lézerkardos idézet furcsán venné ki magát az én számból.
Nem szoktam ennyit finomkodni.
Kedvenc tervezőmnek az első találkozásunkkor azt tanácsoltam, hogy rajzoljon inkább napocskát meg házikót, de ilyen rajzot többet ne küldjön le.Ma ügyes voltam: 12 órányi ájulásos migrén elleni kataflam hatása: 19.5/2=9
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
SirTom
tag
válasz Danivagyok #3425 üzenetére
Erre csak egy válasz lehet: felszámoltad, de mivel nem kérte, levonod az árból!
Így 600Ft visszajár, ami 6 percnyi munka ára.Iguana Ha elég bátor vagy, kirakhatod a gépre a lézerkardos megállapítást, de akkor kérünk video linket is a főnők ábrázatáról, mikor olvassa
Egyszer kérdezte a főnök kollegám, hogy : miért tart annyi ideig a darab elkészítése? Erre ő: mert nem fából van! Nem volt több kérdése, és harag sem lett, csak úgy kell mondani, hogy ne legyen bántó, és mindenki nyer.Gyoris, részvétem! Egyszer le lettem mérve, hogy hány perc alatt írok meg ilyen 50+furatra programot,de sajnos a projekt bebukott, mert a rajz nem ütötte meg a szintet, olvashatatlan volt sok helyen.
Végezetül egy kamu hírdetés:
Stopperes embert stopperoló állásra keresünk munkaerőt! Olyan pincemélységben qvalifikált munkaerőre lenne szükség, aki
-Grafikusan ki elemezni a stopperes ember hatékonyságát!
-Javaslatokat terjeszt elő a mintavételek közötti holt idő nullára való redukálása érdekében. (ez olyan mint a nulla selejt mítosza)
-Statisztikai oldalról is meg tudja közelíteni a kérdést, és nem hiszi, minden egyes beállás az 14 perc(hiszen egyszer már látott egy ilyet - bár az lehet az a sorjázás volt, és csak összekeverte a két munkafolyamatot).[ Szerkesztve ]
-
veterán
Ma a Caterpillarnak csináltam szerszámot kis egyszerű szerkezet lesz amivel a nagy hűtőjének a végét nyitják szét egyformára
2-3 százados tűrések. szóval nem egy nagy etwasॐ "Goa is not a place, its a state of mind." - Goa Gil ॐ ° Honda - The Power of Dreams ° Eat, Sleep, JDM °
-
gyoris
csendes tag
BÁ NUTRION,,,,,,,, Szabolcs megyében!!!!!!
Amugy meg én ugy tudom ninden CNC gépnek van saját mérője.vagyis az nct van.
üzem órát mér
darabszámot
egy munkamenet idejét
meg Stb.
Csak ehez még a 2DIPLOMA mellé kéne nekik még +3DIPLOMA .
Mi meg minek szóljunk. Nem mi találtuk ki a normaidőt.[ Szerkesztve ]
-
Danivagyok
csendes tag
El tudok képzelni olyan esetet is, amikor nem a basztatás a stopperelés célja. Egy saját gyártású lyukasztó célgépnél én is stoppereltem az anyagáramlást, mert nagy mennyiségnél baromira nem mindegy az idő.
Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
zolikaDB
veterán
válasz BÁ Nutrition #3429 üzenetére
Szerinted? Van rá pár kemény ezresem, h magyarisztán...
-
-
gyoris
csendes tag
Ma lemértek stopperrel egy beállást és műveleti sort.Kicsit meglepődött egy pár ember amikor a papiron 14pecet adtak A STOPPERREL 68percet mértek .Ők azt hitték hogy belököm a gépbe az anyagot és semmi más dolgom nincs.
-
Danivagyok
csendes tag
válasz kpityu2 #3424 üzenetére
Már nem emlékszem a névre, de kb tavaly ilyenkor hozott valaki hozzám egy nyers, fűrészelt szerszámlapot marni + tömbözni. Én kérdés nélkül raktam az oldalára körbe bázisfelületet. Az ipse meg mondja, mikor kész volt, hogy azt is felszámoltam-e, mert azt nem kérte, és ők is meg tudják csinálni....
Azóta nem jött többet. Lehet nem voltam elég barátságos vele.Mindenki végezzen adatmentést MOST!
-
kpityu2
őstag
válasz zolikaDB #3421 üzenetére
Részmegmunkálást csinálunk. Jön a nyers fűrészelt darab, beletesszük a mi részünket (nem oszlop vagy ilyesmi, hanem alakos fazon), majd elviszik további megmunkálásra. Na, akkor kerül rá a "bázis", mert összefúrják a többi lappal. A "bázis nem is jó szó, mert nem pozicionál semmit, csak felfényesíti az oldalát, hogy jól nézzen ki. Nem is okoz problémát, amíg újra vissza nem hozzák. Ami meg szokott történni.
Amúgy vezetőoszlop mellett is jó ha van bázisoldal, mert sokkal gyorsabb kiindikálni mint a furatokat. Nem csak marunk, hanem huzalozunk és tömbözünk is, és amikor egyik gépről pakoljuk a cuccot a másikra, nem mindegy, hogy mennyit baszakszunk a beállással.Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
SirTom
tag
Wizzard, máskor is
Iguana, azt hiszik, hogy csak megnyomod a gombot, és lejön a gépről bármi Nincsennek a gépben jedi lézerkardok, hogy csak úgy eltünjön az anyag
Egyszer fekete gumit kellett esztergálnom tizedre....
Ma takarítás volt, holnap jön az új pilóta (Vernier - francia) terepszemlét tartani, az egyik marógépet meg már dedikálta a másik(Richardo - ausztrál), ránk lett szólva, nehogy lemossuk, mert szegénynek újra kell akkor dedikálni. Tiszta stressz itt az élet.....[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
Nekik halvány lila fingjuk nincs sokszor.
Volt olyan, h dübörgött valami nagy vas a Hurcon, és hoztak egy olyan 2m hosszú cirka 1mm vastag lemezt, egyik élére ráöntve a gumi, h azt marjam le... És vegyem le a vasat... Anyád. Lekapartam tapétavágóval és kva jó lett, hálálkodás a négyzeten.kpityu2: ezt nem értem... Ha van bázis, akkor miért nem tudsz ráállni? Ill legtöbbször van vezetőoszlop, az tájol, arra lehet indikálni, oda minek bázis?
De tényleg nem értelek. Én pár napja csinálok egy letolólapszerűséget, vagy mit, totál amorf, stb. Megmartam egy oldalról, rá a nyers oldalfelületre egy bázist, megfordítottam ,erre kiállítottam, nullát vettem fel, és most dolgozok tovább.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Ugyan. Én évek óta küzdök két szerszámos céggel, akiknek az a mániájuk, hogy a "bázist" a megmunkálások UTÁN teszik rá a szerszámlapokra. Persze fél év múlva jönnek vissza, hogy a fazonból még faragjunk egy kicsit mert nem az igazi... álljunk rá valahogy, biztosss meg tudjuk csinálni, ojjjan ügyesek vagyunk...
-
-igu-
addikt
válasz zolikaDB #3418 üzenetére
egy hosszú horony helyett lett két rövid, köztük 20mm hús maradt
és ezt nyolcszor
oldalirányban kb. 3mm maradt a hornyok közt (és még mindig 2mm-es a falvastagság), szóval a merevség az nem volt erőssége a cuccnak.Ez az a tipikus eset, amikor a kész darab után készül a rajz.
Nem tudom beleverni a fejükbe a mérnökembereknek (pedig nem szoktam virágnyelven beszélni), hogy a munkadarab - azon túl, hogy maradéktalanul betölti a funkcióját - gyártható legyen. Ráadásul gazdaságosan... ezt már nem is merem említeni. Elvileg nekik tudniuk kellene, hisz ők is tanultak gyártástechnológiát, nem csak a melósok.
[ Szerkesztve ]
-
BÁ Nutrition
addikt
multitask gépen dolgozik valaki?
youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""
-
-igu-
addikt
Belenyúltam ma a lecsóba tisztességgel.
Kb. 250 mm hosszú 2-es falú cső (kívül 29.5, belül 25.5), ennek a palástjába kértek (45 fokonként) 8db 8-as hornyot 218 hosszan.
Elkészült, de a nevemet nem adom hozzá.Jah, elfelejtettem a lényeget: műanyagból volt (PEEK)...
[ Szerkesztve ]
-
WiZARD
addikt
egy kis segítség kellene.
M6-M8 adapterre lenne szükségem (hangfaltüskéhez), a hangfalban M6 menet van, a tüske M8-as.Budapesten ki/hol tud ilyet csinálni nekem?
(nem feltétlen szeretném a tüskét átalakítani, egyszerűbbnek gondoltam egy ilyen átalakítót, és későbbi kompatibilitás miatt is jobb talán)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
szonizoli
csendes tag
.
[ Szerkesztve ]
-
SirTom
tag
válasz zolikaDB #3398 üzenetére
mi már megjártuk az üveghegyen túli területet,másképp látjuk a dolgokat.
Mikor 7 éve visszamentem a régi magyar céghez, ahol előtte 3 évet dolgoztam mint valami sztahanovista. Német után felvettem a német munkatempót,(na annak az überelése az angol munkatempó, akik meg pofázással töltik az időt, hogy mit hogy kell megcsinálni, aztán ha kész, egyik a másikat ellenörzi le, hogy jó-e, aztán ismét megy a traccsparty, kommunikatívak na!) az új munkatempó meg már nem tetszett a főnöknek,nekem meg az, hogy két bőrt akart lehúzni rólam, így meg is köszönte a közreműködést két hét után(pénteki napon),aztán átmentem konkurenciához, és hétfőn kezdtem. Ott meg épp lelécelt vki, sürgősen kellett a melós. Mondom nekem péntek déltől hétfő reggelig kell a hétvége, ennyi csak a feltételem. Nagy kerek szemek, csend....Aztán kérdik, hogy miért jó ez nekik, mondom azért mert kétnap múlva hétfőn megy a gép, és termel, és nem kell a kezemet fogni mint egy kisiskolásnak. két óra múlva hívtak, hogy akkor jó lesz nekik így is. Hozzáteszem, annak a cégnek az volt a "szokása", hogy nem fizették ki a túlórát, elvárták, az extra órákat, mert kész kell lenni, és ennek, és annak a hibája, hogy nem lesz kész határidőre, szal amiatt, meg emiatt kell bennmaradni, szal mindig ment a szarkeverés, akik meg ott dolgoztak már x éve, azok nem kaptak túlóra pénz, mert nincs rá keret. Nekem egy Ft-al nem maradtak sosem adósak, valószínű érezték, hogy nálam ezt csak egyszer csinálnák meg, hát kell legyen az embernek büszkesége, hát nem szabad kínai bérért dolgozni! Értem azt is, hogy sokan kiszolgáltatottak, de nem lenne szabad így lennie, jó én könnyen is beszélek, se család,se kutya..Nincs más hátra mint előre
Új hozzászólás Aktív témák
● nem beszélgetős OFF topic!
- Új digitális forrólevegős műanyag hegesztő hőlégfúvó forrasztóállomás BGA
- Új forrasztópáka automata hőfokszabályzós forrasztóállomás
- (Új) 300Nm Parkside Performance 12 V Akkus ütvecsavarozó PPDSSA 12 A1
- Hom'in SAROKGARNITÚRA textil szürke színben + 2,5 év garancia
- EINHELL TH-CD 12-2 Li akkus fúró-csavarozógép 12V + Akku (2Ah) + töltő
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest