Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#12946) kpityu2 válasza norbert1998 (#12937) üzenetére


kpityu2
őstag

Van G4, de amit írtam a G41/G42 akart lenni, csak kipontoztam a változó részt. Hogy le lehet-e írni a szakaszokat szebben, az vezérlő kérdése, amin a jómunkásember dolgozik. Általában le lehet, de nem mindig. Erre vannak kitalálva túlhatározott gépi utasítások, amikor a vezérlő kalkulálja ki a metszéspontokat.

Pl. csak megadod, hogy az R rádiusz milyen irányú egyenesben folytatódik, amíg elér egy X vagy Y értéket és a rádiusz/egyenes metszéspontot a gép kiszámolja. Ebben az esetben hallgatólagosan beleérted, hogy a körív és az egyenes érintőlegesen találkozik. Ez a beleértett adat teszi lehetővé ezt a programozási módot. Ha nem így van akkor a találkozási pontot méretezni kell.

Amúgy nem árt tudni, hogy a rajzot a gyártásnak készíted, vagy az archívumnak. Utóbbi esetben lehet adni a szépségnek és a szabványkövetésnek is, úgyse nézi meg senki többet. :D

Ha ismered a gépet amin gyártják majd, és úgy méretezel hogy szép sorban be tudja adni a kontúrt a gépnek, áldani fogják a nevedet. Persze ez sose lehet tökéletes, mert a jómunkásember nem biztos, hogy oda teszi az indulási pontot mint te, de némi gyakorlattal rá lehet érezni, hogy mely adatokra lesz szükség a kontúrleíráshoz. Ha úgy érzed szükséges lehet, bátran pakolj fel zárójelezve kiadódó méreteket is.

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.