Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik

Hozzászólások

(#13551) BaKeSZ87 válasza BÁ Nutrition (#13547) üzenetére


BaKeSZ87
senior tag

Audi beszállítónál operátori munkakörbe minimum br. 352.000-ért keresnek embert ( + cafeteria, + műszakpótlék 3 műszakba). Gondolkozni nem kell, nem szakmunka, egy átlagos hónapban megkeres annyit mint én 8.5 év tapasztalattal CNC esztergálással úgy hogy magamnak írom a programokat az esetek 99%-ában. Annyi előnyöm van, hogy én egy műszakban dolgozom.
Folyamatosan keresnek operátorokat mindenhova ilyen kezdő fizetésekért, és az emberek egy hét után lelépnek olyan szöveggel, hogy kevés a pénz, vagy hogy ők nem gondolták hogy itt ennyire dolgozni kell. Olyan súlyos a helyzet, hogy olyan emberek jelentkeznek, akik operátornak sem jók. Szerintem azért a fiatalokkal is van kis baj a fejben, én annó ilyen kezdő fizetést kaptam volna, a seggem a földhöz verem. Tojáshéjjal a seggén tudna annyit keresni mint egy nála tizen évvel idősebb tapasztaltnak mondható szakember és azt mondja kevés. Inkább nem csinál semmit, de ennyiért nem dolgozik. Pedig még otthon lakik, ha nem inná drogozná el, max fél év alatt lenne egy millája. Persze sarkítás, biztos nem mind ilyen.
Szerintem találnál itt Győrben olyan helyet ahol megadnák a nettó 350.000-et, akár mint technológus vagy műszakvezető.

(#13552) Sanyaaa26 válasza BaKeSZ87 (#13551) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Tőlem kicsit odébb Székesfehérváron is lehet 300 felett keresni egyediben, ismerős nem is rég ment nettó 320+ bejárás térítés.

(#13553) fecaga21 válasza BaKeSZ87 (#13551) üzenetére


fecaga21
aktív tag

Azért Győrhöz kicsit többet gondoltam mint bruttó 350. Itt Nyíregyházán is ismerek egy-két helyet ahol operátori melóval 3 műszakban ennyire jön ki a fizetés, az kb olyan 230.000 ami itt a keleti régióban nem mondható olyan rossz fizunak, de ha belegondolsz, hogy 3 műszakozol érte, délutánozol, éjszakázol, úgy már nem egy extra fizu, több helyen is megkeresel már ennyit. Mindenki csak annyit lát, hogy bruttó 3... csak azt felejtik el, hogy abból adóba még lejön vagy 130.000 meg éjjel nappal bent vagy.

(#13554) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13553) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Netto 350 se a vilag kozepe, rossz szakmat valasztottam. Igaz nem az volt a cel h otthon dolgozzak mikor belevagtam. Kerdes h vmi technikus jellegu melonal mi a helyzet, fosulara mar nem mennek vissza, akkor inkabb vallalkoznek vagy tanulnak it keretein belul legroszabb esetben

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13555) fecaga21 válasza BÁ Nutrition (#13554) üzenetére


fecaga21
aktív tag

IT??de amúgy hogy érted, hogy rossz szakmát választottál?Mit lett volna jobb szerinted?

(#13556) TGWH válasza fecaga21 (#13555) üzenetére


TGWH
őstag

Ügyvéd, politikus, mészárosstróman.
Nekem csak az a bajom, hogy nem igen akarják megfizetni amit megrendelnek, mindig túl drága. Egy kőműves vesz egy serpenyőt, más kiadása alig van, aztán eldolgozik ugyan annyi órabérért.
Másik dolog, a miért nincs még kész kérdéskör. Honnan veszi bárki is, hogy pl. két óra alatt kész kéne lenned?

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#13557) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13555) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ugy ertem h itt egy jo melohelyem van de otthon csak olyannal talalkoztam ahol igazi ordas paraszt tulajok voltak aki az utolso csepp vert is folyamatosan ki akartak facsarni belolunk. ez aztan eleg stresszes munkahelyi legkort okozott amit a hatam kozepere se kivanok. meg olyanok is elofordultak h azt kezdek el magyarazni h milyen rohadt dragak a keztorlo rongyok, jobban vigyazzunk ra stb. szerszamozasi problemakrol nem is beszelek, minden ilyen meg olyan draga, ertem en h az, de azert ez napi szinten ne ram tartozzon mar h o mennyire sikertelen az uzleti eletben miert csak xar szerzodest tud hozni, vagy ha jot akkor azt nyilvan titokban tartja(nem tartozik ram, ahogy a xar szerzodes se)
egyszoval kulon figyelve volt ra h nem eleg h gyer a felszereles, ugy kell kikinlodni valamit akkor meg megprobalnak felulrol financialis jellegu problemakat raktolni. hatafax*m. nyilvan nem is lennek alkalmas mar ilyen munkahelyen valo letre mert szimplan nem vagyok olyan helyzetben h ezt elviseljem.
masik meg h en arra vagyok raallva(mindig is igy volt) h top nambervan minoseget hozzak ossze, ez a fajta szemleletmod meg szerintem nem nagyon letezik szinte sehol sem otthon, az viszont annal inkabb h bejelent minimalberre vagy esetleg annak az adoit is elfelejti befizetni(ami ugye nem derul ki olyan hamar)
nem nyavalygaskent irom csak hozzaszolasnak szanom. ilyen szempontbol zsakutcanak erzem ezt a szakmat. oke h nambervan helyen ahol vagyok ezek nem jatszanak es stressz nelkul lehet vilagszinvonalon gyartani -> nem varhatok el hasonlot sem otthon. ezert aztan rohadt nehez ugy h mikor felvetodik akkor se lenne hova hazamenni meg elmeletben sem :) ami valahol szomoru
az ITben se feltetelezem alapbol h sokkal jobb a helyzet csak mivel az a leggyorsabban fejlodo terulet ezert valoszinunek tartom h a vezetok es a kollegak szintjere is hatvanyozottan gyorsabban beszurodik nyugati gondolkodasbol egyre tobb minden. itt foleg a hangszinrol a kollegakkal valo banasmodrol(nem bantasmodrol) strategiarol, hatekonysag novelesenek modjarol beszelek, egy elheto muhelyben sokkal magasabb szinten tudsz hosszu tavon maradni, nem kell ugralni egyik helyrol a masikra h na ez is kocsog :D
masik a fizetes szintje h az is eleg siralmas. szerintem aki komoly tudast ebbe belevisz annak siman(nem qrva sok tuloraval) kellene keresni legalabb 500k nettot. oke h ezt nagyon sok minden befolyasolja, nem is csak az aktualis termelekenyseg hanem az orszag helyzetebol fakadoan kvazi beszallitok vagyunk, de mar hosszu lesz szal inkabb arra terek ki h szar fizetesbol az onkepzes is sokszor sokkal nehezkesebben megy dolgozoi szinten is. pl akarok csinalni egy siemens nx cam tanfolyamot es mondjuk 2000 font akkor azt gazdalkodd ki otthon xar fizubol. ha meg is van es mondjuk 6-8 honap alatt megvan akkor nem erre fogod elkolteni igy(csalad, haz, javitasok mittomen) es igy lemaradsz(legalabbis nehezkes) ugyanez sujtja a cegeket is.
tovabba ebben a szakmaban nehezebb maszekolni is mert itt nem egy vodor festek meg egy ecset ha akarsz mellekest magadnak(nyilvan festonek is tobb de brutal kulonbseg van rank nezve) ill ha mondjuk programozo vagy akkor azt a laptopon vagy otthoni gepen megoldod magadnak/nem tudom mondjuk szoftver koltsegek mennyire jatszanak be, utana most nem neznek.
nagyjabol ennyi. azert javareszt a szakmarol szol az iras ill a korulmenyeirol, de berakom offba nyilvan.
aki vegigolvasta nem panaszkodjon a hosszara :D

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13558) BÁ Nutrition válasza TGWH (#13556) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

te megoldottad rovidebben ;]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13559) soldi3r válasza BÁ Nutrition (#13557) üzenetére


soldi3r
veterán

A facebookos csoportot olvasgatva ott van pl a Borsodi muhely, amire eddig senkitol sem olvastam hasonlo panaszokat. Azert rajtuk kivul is van meg 1-2 hasonlo.

E30 (oo=[][]=oo)

(#13560) Sanyaaa26 válasza BÁ Nutrition (#13558) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Teljesen egyetértek veled, az a baj sok munkáltatónak csak az a munka ha vért izzadsz, szenet lapátolsz. Ő csak az látja hogy pötyögsz, azt hiszik sokan egy mennyire könnyű, aztán jönnek hogy át kellene menni a másik gépre közben. Mert csak programokat kellene indítani, mert milyen jó nem ha az összes gép megy? Hát persze, neked jó, nem számít hogy előtte vért izzadtál a programért, vagy figyelni kellene mert fúrsz, vagy nagyolsz kipattan a lapka nem vagy ott időben akkor lezúzod az ütőfejet...
Vadkeleten vagyunk, ennyi...

(#13561) TGWH válasza Sanyaaa26 (#13560) üzenetére


TGWH
őstag

Hát ha kiszedi a darabot mert másik gépen vagyok, akkor így jártak...

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#13562) BÁ Nutrition válasza soldi3r (#13559) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

ja ot ismerem, de egy ceg nem csinal nyarat. pozicio is ritkan van ott. a felszereltseguk nem tudom mennyire franko szerszamok szintjen(ahhoz kepest amit megszoktam) de a vezetoseg fejeben biztosan rend van

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13563) fecaga21


fecaga21
aktív tag

Na ez hogy van ? :( Nem a legegészségesebb szakma ez sajnos úgy tűnik. :(

[ Szerkesztve ]

(#13564) Sanyaaa26 válasza fecaga21 (#13563) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Főleg itthon...

(#13565) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13563) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Nalunk ilyen klimarendszer van. En nem igazan erzem a feldeciket :)
[kép]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13566) fecaga21 válasza BÁ Nutrition (#13565) üzenetére


fecaga21
aktív tag

Ez elég igényes hely. Inkább dolgoznék ilyen igényes, normális környezetben még kicsit kevesebb pénzért, de azért nem mindegy, hogy egy ember heti 5-6napot egy omladozó, rozsdás, olajpárás koszfészekben tölti el, vagy egy ilyen kulturált környezetben.

(#13567) Sanyaaa26 válasza fecaga21 (#13566) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Az olajgőz mellet még a posztkommunista műhelyek jók, a padlón ott van 50 év történelme, minden olyan fekete mint egy szénbányában, a gépekről ne is beszéljünk meg a reggel felessel indító marós kollégákról.
A műszakvezetőnek mikor finoman pedzegettem hogy nem teljesen van helyén hogy egy marós, vagy egy programozó felessel indít, azt kezdte ecsetelni hogy vannak helyzetek mikor az ember nyugodtabban tud úgy gondolkodni.... :DD Kicsit elkanyarodtam, de vannak nem semmi helyek

(#13568) fecaga21


fecaga21
aktív tag

Vecsést ismeritek?Mennyibe lehetne ott egy albérlet?Van ez a Kvantex Kft napi 10 óra meló állítólag, és egyedi.

(#13569) fecaga21


fecaga21
aktív tag

Bruttó 1800-as 2000-es órabérrel mennyit lehet keresni hétfőtől péntekig egy hét délelőtt, másik héten 8-tól reggel 6-ig beosztással túlóra nélkül?

(#13570) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13569) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Szamologep elo, aztan berkalkulator a gugliba

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13571) aneda válasza fecaga21 (#13569) üzenetére


aneda
aktív tag

Mint kőműves culáger?

Az oroszok már a spájzban vannak!

(#13572) kpityu2 válasza fecaga21 (#13568) üzenetére


kpityu2
őstag

Már ne is keress albérletet. Mentem és bejelentkeztem az állásra. :P

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#13573) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13566) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

[link]
Ez minimum 3 eves videjo. Azota kb 2,5x akkora a ceg, megcsomo minden hianyzott belole igy is, pl semmi eszterganyolas(van 7 tengelyes millturn is) huzal, tombos resz, 3d nyomtato csarnokbol is egesz komolyat fabrikaltak. Ja meg a videon 1 epulet van rajta, most keszul a 4ik.
Szal a legjobb ha jo a kornyezet meg a fizu is :)

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13574) Sanyaaa26 válasza BÁ Nutrition (#13573) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Ez igen, nem mondom hogy nem irigyellek... :K

(#13575) fecaga21 válasza BÁ Nutrition (#13573) üzenetére


fecaga21
aktív tag

Akkor nem egy sufni maszek műhely a rozsdás ezer éves fém kalitkában ahol nyáron megsülsz a benti 40-45 fokban :DD

(#13576) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13575) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Amugy vannak ennel igenyesebb helyek is, lattam mar par olyat h baszki mi a fax :) kb mint Tony Stark muhelye

Alapvetoen a sufnimuhelyekkel sincs tul sok bajom amig egyreszt nem eletveszelyesek az allapotok, masreszt olyan a hangnem ami nekem is tetszik, harmadreszt nem banjak ha ramegyek a minosegre

[ Szerkesztve ]

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13577) fecaga21 válasza BÁ Nutrition (#13576) üzenetére


fecaga21
aktív tag

Engem most sok helyre hívtak ahol Siemens vezérlésű maró van, sinumerik. Nem tudom mennyire kifizetődő abban elhelyezkedni.....

(#13578) BÁ Nutrition válasza fecaga21 (#13577) üzenetére


BÁ Nutrition
addikt

Ha a penz szamit akkor az nem a vezerlestol fugg elsosorban

youtu.be/KKSQtQqLVdU ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#13579) TGWH válasza fecaga21 (#13577) üzenetére


TGWH
őstag

Nem is értem mit akarsz. Amennyit adnak. Ha valaki 20%-al többet ad, akkor 20%-kal kifizetődőbb a sinumerik.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#13580) Sanyaaa26


Sanyaaa26
senior tag

Én nem is rég voltam egy helyen, retro csarnok, 40 fok. Van két hurco, hagyományos eszterga, sík és palást köszörű. Hosszas beszelgetés után az ürge kinyögi, hogy nem jelent be csak szakmunkás minimálra, 250 nettót akartam. Arra is azt mondta 230 az elso 3 hónapra, de kellene mindenhez is érteni.

(#13581) TGWH válasza Sanyaaa26 (#13580) üzenetére


TGWH
őstag

És a röhej, hogy ilyen cégek meg vannak... a többi, tisztességes vállalkozó meg egyszerűen nem érti, hogy lehet, hogy elbukta a megrendelést, mert túl drága volt, holott be sem jelent teljesen, meg még a szerszámot is más cégeknél dolgozóktól veszi...

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#13582) Sanyaaa26 válasza TGWH (#13581) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Pontosan, be nem jelent, 250 sok neki, de azért marjál, esztergálj köszörülj, ja és még van egy vízsugaras vágó is, előadta neki az a célja mindenki értsen mindenhez....

(#13583) zolikaDB válasza Sanyaaa26 (#13582) üzenetére


zolikaDB
veterán

Anyukajaval valo kozosulest meg eleg csak a fonoknek megtanulni... :U

(#13584) Sanyaaa26 válasza zolikaDB (#13583) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

:C

(#13585) TGWH válasza Sanyaaa26 (#13582) üzenetére


TGWH
őstag

Semmi gond. Akkor majd ő is betanul mindenre is.
Másik gond, amikor a brigád vezető nem ért hozzá, mert pl. ő alapból inkább csak esztergályos, vagy hagyományos marós. A technológián múlik minden.

Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe

(#13586) Sanyaaa26 válasza TGWH (#13585) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Nem vállaltam, nem akarok mindenes is lenni, minimálbérre bejelentve, egyszer legyen az ember beteg, vagy munkanélküli utána.... Mondom nem beszélve a putri helyről, egy pékségben jobb idő lenne

(#13587) fecaga21 válasza Sanyaaa26 (#13586) üzenetére


fecaga21
aktív tag

Melyik településen vannak ilyen álomhelyek?

(#13588) kpityu2 válasza Sanyaaa26 (#13586) üzenetére


kpityu2
őstag

Ezek szokták telesírni a világot, hogy az emberek nem akarnak dolgozni. :D

Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....

(#13589) Sanyaaa26 válasza kpityu2 (#13588) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Igen, sokan nem értik hogy a forgácsoló több szakma, jobb helyeken van esztergályos, marós, köszörűs. Lehet mindenhez is érteni na de azért az eszem megáll a fizetéseken. Meg ennél kissé többet lehet keresni normálisan bejelentve, aztán nincs más dolgod csak marsz.

(#13590) Sanyaaa26 válasza kpityu2 (#13588) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Amúgy még annyi lemaradt, eskü nem én találom ki :) Még azt szerették volna hogy ezen felül, csak aug1-től dolgoznék ott hivatalosan, mert valami lesz hogy ha munkanélküliről vesznek fel embert elseje után valami extra támogatást kapnának, addig meg munkanélküli mellett kellett volna nyomnom ott.

(#13591) KisApám


KisApám
addikt

Sziasztok!
Ilyesmivel valaki dolgozott, milyen (otthoni hobby)?

3018 3 Axis Mini DIY CNC Router

[ Szerkesztve ]

̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori

(#13592) csiben1 válasza Sanyaaa26 (#13590) üzenetére


csiben1
tag

Azért lehet vissza kellett volna kérdezned, hogy ebből az "extra támogatásból" mennyi lesz a te részed... Lehet nézett volna az interjúztató nagyokat :W

[ Szerkesztve ]

You can walk straight through hell with a smile

(#13593) fecaga21


fecaga21
aktív tag

Tudna valaki segíteni "bérszámfejtésben" Kaptam egy állásajánlatot helyileg Debrecenbe. Hétfőn megyek szerződést aláírni, mert elég jó pénzt ígértek, legalábbis Debrecenhez képest. Bruttó 2800 forintos órabért ígértek tömb szikrára, meg huzalra. Kérdés, hogy ez délutános műszakban mennyire jön ki kb, mivel 2 műszakban kell dolgoznom egy darabig, utána esélyes, hogy 1 műszak.

(#13594) Sanyaaa26 válasza fecaga21 (#13593) üzenetére


Sanyaaa26
senior tag

Kérdés hogy hány százalék a délutános pótlék.

(#13595) soldi3r válasza fecaga21 (#13593) üzenetére


soldi3r
veterán

Elvileg 6:00 elott es 18:00 utan +30%.

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#13596) zolikaDB válasza fecaga21 (#13593) üzenetére


zolikaDB
veterán

14:00-22:00-ig óránként 15%.
Mennyi a betanulási idő és hány szikrát kell vinni?

(#13597) Phülöp válasza soldi3r (#13595) üzenetére


Phülöp
addikt

Ilyenről még nem hallottam, igaz, már jó néhány éve nem dolgozom Magyarországon.
Amerre jártam, a délutános pótlék 15, az éjszakás meg 30% volt.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#13598) soldi3r válasza Phülöp (#13597) üzenetére


soldi3r
veterán

En is csam most olvastam.

E30 (oo=[][]=oo)

(#13599) Phülöp válasza soldi3r (#13598) üzenetére


Phülöp
addikt

Köszönöm, megint tanultam valamit.

A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem

(#13600) tibi970307


tibi970307
tag

Sziasztok!

Szeretnék tőletek tanácsot kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy egyedi gyártásban egy CAM programozónak mennyi a reális bér. Lentebb kifejtem bővebben, hogy pontosabban meg lehessen tippelni egy intervallumot.

A keleti régióban (Hajdú-Bihar megye) foglalkozunk egyedi alkatrészgyártással. 8 db CNC marógépünk van és 3 esztergánk. Van huzalszikra is, de az engem nem érint, csak kontúrt szoktam DWG-ben exportálni, amit fel tud használni a szikrás.

A 8 db marógépre vagyunk CAM programozók ketten. A kollégám szakmailag elismert, sok éve a szakmában dolgozik, kiváló szakember és nagyon sokat tanultam tőle, mint ahogy a gépkezelő kollégáimtól is. Én jelenleg nappali egyetemi hallgató vagyok (mechatronikai mérnök) és gépgyártástechnológus szakmám van. Szerencsére az órarendem elég jó, így az elmúlt fél évben teljes munkaidőben tudtam dolgozni az egyetem mellett, előtte pedig 1 évig körülbelül havi 80-120 órát dolgoztam. Az utóbbi fél évben nyílt lehetőségem CAM-es irányba elmenni, előtte gépkezelő voltam (programot is írni kellett, szép munkák voltak, amivel lehetett fejlődni). Én úgy érzem, hogy elég jól megy a szakma, és ráadásul imádom is csinálni, örömmel megyek be minden egyes nap a munkahelyemre. Most kezdünk bele az 5 tengelyes programozásba és még érkezni fog 2 gép (egy nagy, 5 tengelyes, 4 méteres portál és egy horizont). Jelenleg 510-1200-as X tartományú gépeken dolgozunk.

Siemens NX-et használunk CAM programozásra és PTC Creot CAD célokra. Szerencsére már egészen fiatalon elkezdtem saját szorgalomból tanulni a CAD szoftvereket, így már tudtam elég magas szinten használni az Inventort, SolidEdge-et, tehát nem volt nehéz átszokni a két előbb említett szoftverre.

Természetesen kollégáktól kértem őszinte visszajelzést, és szerintük nagyon nagy előnye van annak, hogy most már ketten programozunk, sokkal több a CAM-es program, így jobban is tudnak haladni, ráadásul az 5 tengelyes megmunkálás tesztelésére is jóval több idő marad két programozónak. Szerintük a programok jók szoktak lenni, és nagyon hamar megtanultam. A programozó kollégám azt mondta, hogy valóban szépen megy, egy kicsi hiányt ott lát, hogy nem voltam még nagyon sokat gép mellett, így a technológiák néhány extrém esetben nem mindig tökéletesek (pl extrém hosszú szerszám kinyúlás, kedvezőtlen megfogási körülmény), de ebben is folyamatosan fejlődök. Egyébként ezt én is érzem, nehéz megtippelni, hogy milyen lesz pl egy 45mm-es kilógással egy 4-es ujjmaró, gép mellett a hangja alapján sokkal jobban be lehet állítani a megfelelő technológiai paramétereket. Ezen kívül naponta elég sok alkatrészre csinálok programot (volt, hogy napi 15-20 is megvolt). Ha pedig szabadságon van a kollégám, akkor addig tudom helyettesíteni, míg eddig ez nem volt meg.

Végül pedig a fizetés. Jelenleg 1800 Ft bruttót kapok, amit korábban el sem tudtam képzelni, hogy ennyit fogok keresni egyetem alatt. Viszont azt sem, hogy egy 700-800 milliós nettó árbevételű cégnél leszek CAM programozó. Gépkezelő kollégák körülbelül 1500-2700 Ft bruttó között keresnek. Természetesen nem várok el akkora fizetést, mint aki már 6-7 éve a szakmában van, de kicsit keveslem a fizetésem ahhoz képest, ami értéket adok a cégnek. Szerintetek a fent leírtak szerint mennyi lenne a reális bér, amit kérhetnék? Tudom, időben kevésnek tűnik a 1,5 év tapasztalat, de egyszerre 3 gépen dolgoztam szinte folyamatosan, ezen kívül a szabadidőmben is nagyon sokat foglalkoztam vele, tehát elég sok energia van abban, hogy eddig eljutottam.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  CNC topik
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.