Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• Candy

tag

válasz Menthirist #26 üzenetére

Mondjuk ez egy más szint, bár ha nem fogom vissza magam, akkor valszeg énis itt tartanék. Az N100-as cuccokkal szemeztem énis, meg gondolkoztam a hálózat (és a Home Assistant) leválasztásán is, viszont mindez általában pluszköltségeket, illetve pluszfogyasztást eredményezne, viszont cserébe a HA különköltöztetése legalább a szervermókolások idején történő leállást kiküszöbölné.

Nálam egyébként egy Brigde módban lévő szolgáltatói router van, ami bemegy a szerverbe, amin Proxmox és VM-ek, onnan pedig elmegy egy Cudy WR3000 AX-es routerbe, amin Openwrt fut. Régen volt külön guest/IoT router, csak az idők során áramvonalasítva lett, meg ha végtelen mennyiségű időm lenne, akkor tudnám szépen szeparálni a guest/IoT range-et szoftveresen.

Hardverileg egyébként egy i3-12300/64g ram/1T M.2/10T WD SATA boxról beszélünk, a világ legnagyobb házába beépítve, de legalább van benne hely vagy öt másik winyónak. Alapvetően valami apró mATX építést terveztem, csak aztán szembejött velem egy letépett pcie x16-os slottal rendelkező Z690 chipes lap egy rakat m.2 slottal, úgyhogy úgy gondoltam, hogy inkább ez a megoldás, mint egy hulladék h610 mATX cucc.

• Candy

tag

válasz icemad #17 üzenetére

Elméletileg támogat rtsp/onvifet, úgyhogy például AgenDVR-ral, vagy Shinobival össze lehet hozni.

https://www.tp-link.com/no/support/faq/2680/

• Candy

tag

válasz PistiSan #12 üzenetére

Igen, nem feltétlenül érzem én sem késznek ezt a poszt, de valahol abba kellett hagyni. Én X86-64 párti vagyok, ARM annyira nem áll közel a szívemhez, illetve rendes hypervisort használok, ugyanakkor mivel ITSec-kel foglalkozom, ezért néha teljes környezeteket kell virtualizálnom, úgyhogy kell a hardver, ha véletlen valaki kitalálja, hogy építsek AD-t mondjuk. Pluszegyként meg egyébként az sem feltétlen rossz, ha van az embernek az olyan VM-e, amit bármikor elér a céges gépéről is, ha mondjuk OSINT-ra van szüksége, vagy éppen tesztelni szeretne, viszont a céges gépen be van korlátozva.

• Candy

tag

Mondjuk ha az asztaliban van GPU, akkor azért inkább valahol 60-80 watt környékén lesz a fogyasztása idle.

Nálam a háztartásban több, mint egyen vagyunk és tartózkodik benne egy szerver, két asztali gép, két laptop, két telefon, meg egy tablet és akkor az az állandóan ittlévő eszközökről van szó. Ez már egy olyan környezet, ahol az embernek vágyása lehet arra, hogy bizonyos adatokat több helyen is el lehessen érni, illetve, hogy ne csak az asztali böngészők legyenek reklámmentesek, vagy éppen lehessen filmet nézni fekve is.

Egyébként a szerveresdi is olyan, hogy amíg nincs, addig nem hiányzik, de onnantól fogva, hogy egyszer van és aztán nincs, már igen, ráadásul külön előnye, hogy a spinning rust HDD-ket ki lehet szervezni vele és így jelentősen halkul az asztali gép.

Ugyanitt eg egy erős pluszegy: ha valaki IT-ban dolgozik, vagy tervezi, hogy abban dolgozzon, akkor kiváló gyakorlási és tesztelési lehetőség, hogy nem az asztali eszközön kell szenvedni, hanem csak fölhúz egy virtuális gépet, aztán mehet a móka, ha meg megborul, akkor két perc visszaállítani nullára.

• Candy

tag

válasz szente #3 üzenetére

A Tuyában lehet oob minden, viszont csak saját eszközöket támogat (mondjuk minden olcsófos rebrandelt tuya nagyjából, lásd Tesla, Techtoy, egyebek), áltlaában csak mobilapp van és kábé minden második opció azt üzeni, hogy fizess elő valamire. Ezzel szemben a Home Assistant összekonfigolása kínszenvedés (bár egyébként ott is lehet kapni gyárilag kész dobozt), ugyanakkor, ha működik, akkor kábé mindent el lehet vezérelni vele. HA működik, ugyanakkor a bugzások és egyebek általában a fos eszközöknek köszönhetőek. Ha pénzből csinálnék okoslakást, akkor kábé megmaradnék a Shellynél, eddig ez volt az egyetlen gyártó, ami rendesen működött OOB.

Nálam a NAS/Torrent funkciót egy darab Ubuntu konténer látja el, ami sambán keresztül oszt egy darab hálózati meghajtót. Ennek összehozása kábé 2-3 óra szenvedéssel megvan, ha valami meg syncelni kell, akkor androidon SMBSync, windózon meg Freefilesync app. Ezenkívül még létezik egy csomó turnkey NAS appliance, ugyanakkor az egy jó kérdés, hogy mit hoznak a hozzáadott komplexitáson túl. (Mostanában gondolkoztam viszont azon, hogy ki kéne próbálni az IMMICH-et, ott kíváncsi leszek, hogy mekkora szívás lesz bekonfolni az objektumfelismerést.)

Fogyasztás tekintetében egy átlagos, összerakott és nem idle-optimalizáld desktop gép olyan 40 watt környékén van idle, brand business gépek viszont viszonylag könnyen le tudnak menni 20 watt környékére is (konnektorból mérve). Itt úgy érdemes gondolkodni, hogy óránként tíz watt az évente ~88KW, ami alapáron számolva éves szinten ~3500 forint. Lehet, hogy a gyári nas csak 15 wattot eszik két lemezzel, míg az asztali pc meg negyvenet, ugyanakkor az asztali gépet kihozod erre a funkcióra 40kból, míg a nas meg kerül egy százasba.

• Candy

tag

válasz Krugszvele #4 üzenetére

MiniPC és miniPC között is vannak jelentős különbségek, a NUC és barátai általában laptopos komponensekre épülnek, addig a business cuccok általában asztalira, kicsit nagyobb házban. Nyilván hangja azoknak is van, de messze nem visítanak annyira, mint a kockagépek. Igazából, ha valamennyi hely van és nem cél a lusterezés, akkor valami SFF/USFF géppel mennék, az sem feltétlen hatalmas, viszont van benne 3,5 colos hely, optimális esetben négy memóriahely, meg pcie és néma csendben tartózkodik.

• Candy

tag

válasz Krugszvele #1 üzenetére

Énis elsődlegesen a pc híve vagyok, tekintve, hogy univerzális és mindenre is használható (kivéve filmlejátszás), ugyanakkor általában, ha valaki sötétben tapogatózva indul a világnak, akkor viszonylag gyorsan eljut odáig, hogy inkább céleszközt vesz, mint például egy NAS (amiből szintén vannak x86-64 alapúak, szóval pécék).

Egyébként kisméretű gépekből is bőven vannak olcsók és nem annyira hangosak, csak nem feltétlen a legújabb generációban kell nézelődni, nekem például egészen sokáig húzta itthoni szerverként egy Hp Prodesk 400 G4 mini.

A pécének egyébként akkor tud hátránya lenni, ha valahol nagyon számít a fogyasztás (Dell Optiplex 5060-am bronze táppal, i7-8700-zal, kikapcsolt turbóval 16 wattot evett idle, úgyhogy tényleg nagyon kell számítson), vagy a helyigény, vagy valami specifikus célra kell. A NAS erre pont jó példa, ha fix helyre akarsz sok lemezt bezsúfolni, akkor azt pécével viszonylag nehéz kivitelezni, vagy legalábbis drága lesz.

Ugyanitt még egy hátrány, hogy szaktudás kell hozzá, ha ki akarod használni: míg a standard SOHO eszközök általában könnyen érthető és felhasználóbarát grafikus felülettel rendelkeznek, addig pc alapokon ott indulsz, hogy meg kell tanulnod valamilyen hypervisort kezelni (Proxmox, Hyperv, netán ha gányolsz, akkor VMWare Workstation, vagy VBirtualbox), tekintve, hogy nettó pazarlás az egy cél - egy eszköz.

Összességében véve el lehet ezen filozofálgatni hosszan, a leendő cikk/posztsorozattal ez is a célom, illetve az, hogy megosszam, hogy mit és hogyan érdemes csinálni ahhoz, hogy az ember a különféle szopórollereket elkerüljem.

A diszkrét - discreet történet egyébként nem feltétlen félrefordítás, tekintve, hogy használják itthon is IT berkekben, illetve matematikában, de tény, hogy ha több időt fordítottam volna a történetre és akartam volna, találhattam volna jobb kifejezést is.

Új hozzászólás Aktív témák