Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Microsoft Flight Simulator (MSFS vagy FS) és Prepar3D (vagyP3D) összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
Első körben kipróbálnám azon a gépen is, amid van. Csak, hogy lásd, hogy mit tud. Azért, ha van egy erősebb kompromisszum, számomra meglepő konfigok esetén is egész pozitív tapasztalatokat olvastam.
Keret van valami? Procik terén AMD vonalon X3D-s procikról néznék néhány tesztet első körben, hogy FS2020 alatt hogyan alakítanak!
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Nem vártam javulást, csak láttam.

Nagy magasságokban nálam GPU limit van/volt a 3070-el. CPU csere nem sokat segít ezen. Viszont nagy reptereken a main thread limitál. Procikihasználtság nem lesz nagyobb, viszont a 3D cache nagyon sokat dobott az élményen az 5800X3D esetén.
Nálam a gépcsere egy alaplap+proci cseréjét jelentette. Memória és többi alkatrész mind maradt és oprendszert sem telepítettem újra, első indítás után töprengett kicsit, majd működött minden normálisan.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Én próbáltam 11600K, 11700K és 11900K mellett is az FS2020-at. Mindegyik kicsit húzva volt (~ +10%). Lényegi különbséget nem igazán vettem észre FPSben kis, vagy közepes méretű repülő esetén.
Videókártya korábban egy 5600 XT volt, aztán 3070 lett. Ennél a váltásnál érezhető volt javulást, különösen nagyobb magasságokban, repülés közben.
Aztán váltottam AM4-re, egy 5800X3D-re. Nagyobb magasságokban némi javulás ismét mutatkozott, de igazán a forgalmasabb, nagyobb reptereken jött az FPS növekedés. Ha jól rémlik, 25-40% között volt (értelemszerűen ott, ahol CPU limites volt). Ami még feltűnt váltás után, hogy kisimult az FPS, nem voltak már beesések, lagok. Anyagilag sem volt vészes a váltás, gyakorlatilag 11900K árából megvolt az X3D és egy megbízható AM4-es lap sincs vészes árban.
Én első körben megnézném, hogy az általad használt szituációkban, reptereken, gépeknél mi limitálja az FPS-t. Ehhez be kell kapcsolni a General Options > Developers > Developer Mode-ot, majd a megjelenő fenti menüsorban a Debug > Display FPS opciót bekapcsolni. Jobb fent megjelenik az FPS ablak. Ebben írja, hogy "Limited by ...", ami jó kiindulás lehet, hogy CPU vagy GPU irányba kezdd a fejlesztést.
-
BigBlackDog
veterán
Én arra tippeltem, hogy a hasonló, karrier módot kínáló kiegészítőktől (pl. NeoFly, Air Hauler 2, FSEconomy, OnAir) akarják esetleg a usereket elvonni. Egyébként én sem értem a teljesen új verzió kiadásának okát, mikor kb. kiegészítő csak az eddig látottak alapján.
Mondjuk kérdés az is számomra, hogy pl. milyen szintű karrier támogatást ad... Csak új feladatok lesznek, amiket ki lehet pipálni, vagy esetleg komplett üzleti módot is beletesznek cég-utas-rakomány fogalmával együtt.
-
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Nálam érezhető az előny. Mármint nem feltétlen FPSben, hanem GPU frametimeban. Szerintem Nálad procilimites lehe a szituáció. Én esetemben is hiába van ott a 11900k 5.0 GHz allcore-al, csomó helyen a mainthread megfogja (egy magot kiterhel és kész) és 45-55 FPS körül urgál. Frametimeok alapján a GPU pedig tudna 60-70 FPS-t is TLAA-val, míg DLSS-el 80-95-öt is.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Én gate-nél nem szoktam indítani, csak parkolóhelyen, de ott nem volt ilyen gondom.
-
BigBlackDog
veterán
Hasonlót én is megfigyeltem. GPU OC után Furmark, 3DMark alatt semmi gond nem volt, mindkettő szépen futott, akárhányszor próbáltam. FS2020 alatt meg furcsa hibák jöttek elő. Főmenü legtöbbször betöltött, de pl. a térképen, reptérre zoomoláskor már minden 3. indításkor elszállt a process (hibaüzenet nélkül). Ha itt is továbbjutottam, vagy nem zoomoltam a műholdképes térképre, akkor minden 2. alkalommal a betöltéskor szállt el. Ha sikerült betölteni, akkor meg repülésnél jött a váratlan crash. Mivel nem volt máshol hiba, én is kicsit szkeptikus voltam, hogy ennyire bugos az FS. OC-t visszavettem, azóta nincs probléma.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Csúszka alatt a LODos csúszkákat érted? Nálam talán 200-as értékre van belőle a Terrain LOD.
Ami zavar, hogy nincs kihasználva a GPU, így elvileg lehetne folyamatosabb, magasabb FPS is. Viszont mivel a MainThread a limitáló tényező, így annak a gyorsítását kéne megoldani gondolom, hogy a GPUt is tudja 99-100%-on használni. Erre akkor semmi megoldás nincs?
-
BigBlackDog
veterán
Optimalizálással kapcsolatban szeretnék egyet kérdezni. Jelenlegi konfiggal (11700k, 32 Gb RAM, 3060 Ti) ezt az eredményt tudom produkálni. Ami zavar, hogy a GPU és a CPU sincs kikoppantva, ennek ellenére 50-60 FPS körül megáll a tudomány, mivel "Limited by MainThread" van. Mindez kis géppel (C172) és egyszerűbb vidék felett igaz. Sűrű terep esetén rosszabb a helyzet.
Hardvert nem fejlesztenék, mert nem látom értelmét. Grafikát sem húznám feljebb egyelőre, elegendő így is. Viszont több FPS jó lenne, illetve örülnék, ha nem esne vissza annyira egy-két helyen (gondolom utóbbit nem nagyon lehet elkerülni). Kérdés, hogy mit lenne érdemes állítani? Hogyan lehetne a jelenlegi MainThread limit helyett átmenni GPU limitbe?

-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Tegnap nem tapasztaltam, viszont az előtte lévő 2-3 napban párszor feldobta a figyelmeztetést.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Igen, igen, azért azt sejtem, hogy általánosságban nem olyan vészes a helyzet, az olvasottak alapján bőven jobb a stabilitása az FS2020, mint az FSXnek.Tegnap ismét előjött néhány hiba. Nem egyszer, már felszállásnál is visszaesett az FPS, miközben a GPU kihasználtság csak 20-90% között ugrált (szabad memória volt még ~15 Gb, CPU pedig 20-40% között volt).
Kiegészítők közül nincs sok, innen használok néhányat. Viszont érdekes, hogy legtöbbször pont ezeken a reptereken való indulásnál jött elő ez az FPS visszaesés.
Eddig nagyjából segített az, hogy ha az online funkcióknál a multiplayert átbillentettem a másik állásba. Viszont legutóbbi próbálkozásnál viszont hibaüzenet nélkül elszállt az MSFS.Aztán az egyik repülésnél, a finalra való ráfordulás közben a Logi Multi panel is kifagyott.
Először csak nem reagált a potméter tekerésre, majd a kijelző jobb oldalán lévő karakterek sem változtak üzemmódváltástól függetlenül, végül a kijelző teljesen elsötétedett és semmilyen gombnyomásra nem reagált. Újraindítás után tökéletes volt.Szerintem következő lépésben a community folder tartalmát törlöm és elkezdem kisebb adagokban visszatenni a frissen letöltött verziókat.
-
BigBlackDog
veterán
Alapvetően inkább csak hobbi szinten, kedvtelésből repülök, de utóbbi napokban jött pár érdekesség szembe velem, amikről írnék néhány sort. Kíváncsi vagyok, hogy más is tapasztalta-e ezt, esetleg van-e már rá működő megoldás?
Régebben még FS9-el kezdtem, majd FSX-re váltottam. FS2020-at kb. pár hónapja használok, de intenzívebben nagyjából két hete kezdtem repülni vele.
Amit észrevettem, hogy elég sok alap gépnél vannak érdekesen működő részletek. Pl. B350-nél próbáltam barométert kalibrálni, miközben AP-vel repültem és magasságtartás be volt kapcsolva. Hiába állítottam be az ATC által megadott értéket a barométeren, hiába mutatta a magasságmérő a helyes értéket, az AP nem akarta tartani a beállított magasságot, hanem a régi beállítás szerinti magasságon maradt. Elment 10-15 perc, mire rávettem magam, hogy gúglizzak rá a dologra. Ahogy olvasom, nem egyedi a probléma, némely gépnél valóban nem tökéletes a baro kalibrálás.
Másik érdekesség tegnap fordult elő. Ezzel kapcsolatban még nem vagyok teljesen tisztában, hogy bug-e, vagy csak én nem vettem észre valamit, de azért megosztanám. Az alap C208-al repültem, leszálláshoz készülődtem. AP + HDG + ALT volt bekapcsolva, más nem. Headingnek a megfelelő pálya irányát tekertem be. Már itt is furcsa volt, hogy a gépet folyamatosan jobbra akarta dönteni valami miatt, miközben a beállított irányba repült. Majd, miután benyomtam az APR gombot, hirtelen úgy bedöntötte jobbra a gépet az AP, hogy pár másodperc alatt átfordult (kíváncsi voltam, hogy képes-e rá, de megtette :D ).
Az eddigi legidegesítőbb bug viszont tegnap már nagyon megtépázott. Kb. 2 órás repülés után jött elő; FPS visszaesett 5-15 közötti értékre (a szokásos 60-70 helyett), a GPU kihasználtság 1-40% között ugrált és a GPU órajele is visszaesett 100-500 MHz-ig. Ha nyomtam egy ESC-et, akkor minden helyrejött, amíg a menü látszódott. Kilépve a menüből megint visszament az FPS 5-15 körüli értékre. Utánaolvasva azért látom, hogy nem kevés ember küzd ezzel és nem is fiatal a probléma. Többen az online funkciókra gyanakodnak, de vannak tippek ALT+TAB miatti memóriaszivárgásra is.
Esetleg valakinek volt már hasonló problémája? Mivel lehetne érdemes próbálkozni a megoldás érdekében?Egy-két dolgot kipróbáltam, de egyelőre nem segített semmi sem. Próbáltam az összes online beállítást kikapcsolni és úgy repülni, de 3-5 perc repülés után sem lett jobb. Ezt követően letiltottam a hálózati adaptert, hátha segít a drasztikusabb módszer. Az FS fel is ismerte, hogy megszakadt az online kapcsolat és kidobta az ablakot, hogy próbálkozzon újra, vagy offline akarom folytatni a repülést. Rányomtam az offline opcióra, pár másodpercig gondolkozott, majd hibaüzenet nélkül kidobott az asztalra.
Géppel szerintem rendben van minden, a 32 Gb memóriából is csak 15-16 fogyott el. Ugyan grafika, hangulat terén előrelépett bőven az FS2020, de ezek az apróságok eléggé lerontják az összélményt és hosszabb repülésre nem is igen tudom így használni. Közben már az is megfordult a fejemben, hogy visszatérek FSXre. Kiegészítőkkel feldúsítva annál is előfordult a véletlenszerű leállás, de emlékeim szerint azért stabilabb volt.
-
BigBlackDog
veterán
FS2020-hoz elérhető HungaryVFR és az LHSimulations féle Budapest sceneryvel van valakinek tapasztalata? HungaryVFR fent van, tetszetős szerintem (kicsit GPU igényes érzésre), viszont érdekelne, hogy mennyivel jobb az LHSimulations terméke (elsősorban VFR repülésnél)?
Illetve FS2020 alatt létezik téli változata a default scenerynek? Valós időben repülők, viszont a fák mindenhol tiszta lombosak, téli tájnak, esetleg hónak nyomát sem látni. Ha jól rémlik FSX-FS9 alatt ez meg volt oldva.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Az lenne az ideális, csak kérdés, hogy milyen kiegészítő képes erre?
-
BigBlackDog
veterán
FS2020 alá létezik FSPassengerhez hasonló kiegészítő? Vagy esetleg van olyan opció, hogy kiértékelésre kerüljön az utolsó repült út?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Ahhoz is, meg emlékeim szerint FSX alatt jól érezhető volt pl. az oldalszél, illetve egyéb helyzetekben is volt ellentartás. Mondjuk a motoros középre térítése eléggé pocsék a Logi Force 3D pronak, a rugós Extreme változat élvezetesebb ilyen szempontból. De így, hogy nincs egyelőre FF, marad az Extreme 3D Pro.
-
BigBlackDog
veterán
FS2020-ban a force feedback beállítások merrefelé vannak? Vagy létezik, hogy kimaradt belőle?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
energomatt
üzenetére
Megpróbálok első körben nekifutni ezzel, fullHD feletti felbontások egyelőre úgysem működnének. Prociból ezek szerint akkor nem érdemes csak emiatt i7-re, vagy i9-re lőni, ha jól értem, emiatt valószínűleg egy 10600k-11600k körül nézlődök.
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Régebben elég sokat nyúztam az FS2004-et és FSX-et, de jó pár éve nem foglalkoztam a témával. Aktuális Microsoft Flight Simulator mennyit változott az FSX-hez képest? Ahogy látom, FSX helyett elég sok helyen már ez a verzió került előtérbe.
Gyakorlati gépigény terén mennyire vállalható pl. egy 5600XT-vel? Procikból inkább Intel, vagy AMD a szerencsésebb választás, inkább a magok száma, vagy a nyers erő számít?
-
BigBlackDog
veterán
Milyen ötletetek, javaslataitok vannak skandináv kisrepterekre VFR repüléshez?

-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
Ez terhelés alatt, közvetlenül a kikapcsolás előtti percekben?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
Lehetséges, hogy errefelé próbálkoznék én a helyedben. Szerintem nem az FSX-el van gond, hanem az FSX által kiváltott terhelés a probléma. Milyen meleg a proci? Nem melegszik véletlenül túl?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
Csak a licencelés miatt "oktató program", ha jól tudom.
Elvileg a MS-től csak professzionális célokra kapták meg a licencet, szórakoztatási célra (alias home júzerek számára) elvileg nem adhatnának -és természetesen nem is adnak el
- el egy P3D-t sem.Viszont úgy tűnik, hogy áttérek a Steames verzióra (az már régóta megvan, de tavaly még nem volt ennyi kompatibilis kiegészítő hozzá). Nem rossz a P3D v3.x sem, de valahogy nincs kedvem szórakozni vele, sokkal többet nem ad az SE-höz képest, viszont ahhoz képest nekem drága.
Ráadásul FSPassengers még nem támogatja. Most sikerült a SE-t is belőni egész tűrhetőre, Aerosoft Budapest Airportot lecseréltem az LHSimualtion féle változatra és kisgépekkel élvezhetően fut minden (valamennyivel több az FPS is, mint a régi FSX-el). Én értem, hogy jobb a grafika a P3D-ben elvileg (gyakorlatban nem sokat vettem észre az árnyékokon kívül), meg elvileg gyorsabb is, de kb. 20 helyett 22 FPS nem jelentős javulás a gyakorlatban számomra az árához képest. Amit viszont észrevettem az első perctől kezdve, hogy az objektumok betöltése nem akasztja meg a futást, szépen lehet látni, ahogy kirenderelődnek, közben pedig fut a dolog mikrolagtól, akadástól mentesen. Szerencsére ez FSX alatt sem jelent nálam észrevehető problémát, nem szokása megakadni objektumok betöltése miatt (vagy csak nekem túl jó a tűrőképességem). Persze ez csak kisgépes repülésre lett elsősorban tesztelve. Természetesen ez mind csak a saját véleményem, ezt tessék figyelembe venni! 
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Kbhont
üzenetére
Én sem nagyon, de egyelőre maradok szerintem az FSX-nél. Ahogy látom, ugyan jobb a P3D, de azért nem 150-200%-al több az fps ugyanolyan részletesség mellett. És grafikában sem érzem azt a megváltást a P3D részéről, ami megérné a váltás, ráadásul tudja a fene, hogy melyik kiegészítő fut normálisan P3D v3 alatt. Az FSX meg kb. már be van lőve.
Btw szerintetek melyik proci feküdne jobban az FSX-nek? Egy 3570K 4.8 Ghz-en, vagy egy 6600K 4.5 Ghz környékén?
-
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Hosszabb kihagyás után ismételten megpróbálkoznék kicsit FS-sel repülgetni. Időközben nem nagyon követtem az eseményeket, most meg csak kapkodom a fejem, hogy a P3D is itt van, mint gyakorlatban is használható alternatíva?
Mivel lenne érdemes foglalkozni? Maradjak a jó öreg FSX-nél, vagy esetleg váltsak P3D-re (kiegek közül egyedül a LHSimulation reptereihez, illetve Aerosoft Budapest cityhez -a város környéki kisebb repterek miatt- ragaszkodnék, ha lehet
)? -
BigBlackDog
veterán
válasz
v!ct0y
üzenetére
Én a FreeTrack változatát próbáltam még régebben. Nem állítom, hogy nem lehet hozzászokni, de kicsit furcsa, hogy mikor az ember a fejét balra fordítja a szememével jobbra kell nézni (különösen kisebb monitor esetén érezhető), kicsit olyan természetellenes. Persze megvan az előnye, talán a közelítés, távolítás, magasság változtatás volt a "legjobb" része (könnyedén be lehet nézni a szarvkormány mögötti műszerekre is). Mondjuk ez a FreeTrack nem mindig volt a legpontosabb eszköz és rá kellett szánni az időt a normális beállítására is, ha jól emlékszem. Persze ez csak az én véleményem.
TrackIR-rel nem volt még dolgom. -
BigBlackDog
veterán
Én is nézegettem, nem írnak rosszakat róla, legalábbis amiket én olvastam. Viszont érdemes megnézni aprón is, van néhány keveset használt példány fent olcsóbban (van HOTAS változat is). Mondjuk az utóbbi egy hónapban elég sok került fel, ami talán jelenthet valamit.
De személyes tapasztalatom nincsen vele sajnos.
Én ilyet használtam (illetve ennek az force feedbackes verzióját használom), de egy-másfél év után mindkettőnél elkezdtek a gombok érzéketlenek lenni -mármint a megnyomásukat nem mindig érzékelték-, aztán 2-2.5 év aktív használat után kezdtek teljesen meghalni a gombok. Emiatt is gondolkodtam el néha-néha az általad linkelt példányon.BUÉK viszont is!

-
BigBlackDog
veterán
Egy gyors kérdés; ha jól figyeltem meg, akkor minél több az addon scenery FSX-ben, annál lassabban tölt be, annál instabilabb. Ideális eset így a teljesen default világ lenne. Ezekből kiindulva gondolkoztam el, hogy egy repüléshez csak az induló-, célreptért és a köztes, érintett domborzatot, terepet hagyom fent, a többi addont törlöm átmenetileg. Viszont, ha esetleg csak a scenery libraryban veszem ki a pipát a "nem kívánatos" elemek elől, akkor is hasonló eredményt érek el, vagy ebben az esetben még okozhatnak problémákat a nem használt sceneryk is?
-
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
Aerosoftos Budapest eléggé érdekes jószág. Budaörsön, lent a talajon, default Cessnával 40-50 FPS. Ahogy Ferihegy felé fordítom a kamerát (Budapest környékén mindenhol így van, függetlenül attól, hogy nincs rálátásom LHBP-re), rögtön leesik 15-20 FPS közé. Ferihegyen még rosszabb a helyzet, 10-17 között mozgolódik az FPS. Ezzel szemben az LHSim féle LHBP + Aerosoft Budapest city párosítással 30-40 között mozgolódik a város felett a másodpercenkénti képkockák száma, Ferihegyen pedig (20-)25-30 között. Ráadásul kinézetre is nem kicsit szebb az LHSim megoldása szerintem.
Közben elkészült az FSPassengersben létrehozott virtuális cégem logója is.

-
BigBlackDog
veterán
válasz
Korcsii
üzenetére
PMDG-től nem félek, csak van egy-két kisebb kiegészítőt "gyártó" cég, egyszemélyes fejlesztőcsapat, akiknél nem vagyok biztos, hogy újra előveszik az utoljára 4-5 éve frissített programjukat egy aktualizálásra. Viszont, ha steamen lehetne kapni a kiegészítőket is, az lehet, hogy ösztönzés lenne ilyen szempontból, meg aztán nekünk, fotelpilótáknak sem lenne rossz.

Btw valami el volt cseszerintve Nvidia inspectorban, alapértelmezett beállítások betöltése után újra beállítottam a steames verzióval használt értékeket és így már nem is olyan nagy a különbség, kb. ~5 fps az előnye a steames verziónak.
-
BigBlackDog
veterán
Vegyes érzelmeim vannak a steames verzióval kapcsolatban. Default 737 + default Seattle-Tacoma International alap FSX-el (FSX+Acceleration) 25-35 fps között van felszállás közben. Steames verzióban ugyanez 40-50 fps. Aerosoft LHBP + PMDG 737-900 NGX felszállás közben default FSX-nél 15-25 fps, steames verzióban 25-35 fps. Ugyanazzal a fsx.cfg-vel, ugyanolyan beállításokkal.
Persze van egy aprócska szépséghibája a steames verziónak, méghozzá a kiegek. FSPassengers X, Aerosoft LHBP és a PMDG 737 csomag is szépen felment. FSPassengers az első indításnál közölte, hogy ismeretlen verziójú FSX és ő nem is fog így működni. PMDG 737-ese pedig szépen betölt, de minden monitor sötét, műszerek nem működnek, kapcsolók, illetve egyéb animáció nincs. Egyébként teszi a dolgát, például lehet hallani, ahogy bekapcsol a sugárfék -billentyűparanccsal aktiválom-, lassítja is a madarat, csak éppen a gépen ebből semmi nem látszik.
Szóval kicsit elkeseredtem. Itt van a steames verzió, korrekt teljesítménnyel, de már a számomra minimális kiegészítő (=FSPassengers) sem akar működni vele. Vagy választhatom a jó öreg natúr FSX-et, amivel működik minden, aztán meg nézegethetem a maximális másodpercenkénti 35 képkockát. Vagy esetleg lenne valami egyéb megoldás?
-
BigBlackDog
veterán
Kicsit próbálgattam a steames verziót egyelőre mindenféle kiegészítő nélkül. Mintha az fps korábbinál magasabb tartományban szárnyalt volna ugyanolyan beállítások mellett (default EGLL + default 747 esetén 100-120 fps) és talán a proci is jobban ki lett volna használva.
Az érdekesség viszont az, hogy a default 747 kiválasztásánál kérte a megerősítést a szokásos felugró ablakkal, valami dll betöltésével kapcsolatban (BoeingGeneric.DLL, Magnetic_Compass.DLL, a gyártónál meg valami ?railsimulator? szerepelt talán). Másnál is így van ez? -
BigBlackDog
veterán
válasz
Korcsii
üzenetére
Napokban én is kipróbálom a steames verziót (nemrég volt friss rendszertelepítés, csak a normál fsx-et kell lepucolni). Aztán majd beszámolok, ha volt valami komplikáció, de eddig biztató a dolog az olvasottak alapján. A steames verzióban benne van az SP1-2, illetve az acceleration is egyébként?
-
BigBlackDog
veterán
ORBX termékekkel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Létezik FTX-Global, FTX-Global Vector, illetve FTX-Global openLC Europe nevű kieg. Ezek pontosan miben különböznek? A global esetleg tartalmazna mindent?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Cypresss
üzenetére
Köszönöm a kimerítő elemzést!
Lisztferihegyre (és egyéb főváros környéki repterekre) az Aerosoft, vagy inkább az LHSimulations verzióját ajánlod (ha jól látom, utóbbi csak LHBP-t tartalmazza)? Esetleg a kettő együtt hajlandó működni (LHSimulations féle LHBP és Aerosoft Budapestje)? -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Néhány év kihagyás után ismételten vissza szeretnék térni az FSX világába heti néhány óra erejéig (szóval nem hardcore szinten
). Amikor még korábban felhagytam vele volt néhány jól bevált kiegészítő, amit használtam. Repterek tekintetében Aerosoft Budapest, Innsbruck, LHSimulations LHPR, LHSM volt használtban. Gépek tekintetében olyan nagyon nagy vassal nem repülgettem komolyan, a legnagyobb gép a 737 volt (ezen még az útvonalrepülés ment). 737-ből a PMDG félét használtam, kisgépekből Carenado gépei fordultak elő leginkább, illetve még a Flight One PC-12-vel repültem sokat.
A kérdésem a következő lenne. Jelenleg milyen kiegészítőket ajánlotok (repterek, domborzat, landscape, gépek (kisgépek, turboprop, turbojet)), milyen ajánlott újdonságok jelentek meg az utóbbi időben? Előre is köszönöm a válaszokat! -
BigBlackDog
veterán
válasz
hhelikopter
üzenetére
Jó lett, grat!

-
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
1. Végy egy Cessna-t.
2. Állítsd le a motorját, kapcsolj ki rajta mindent.
3. Ments el a játékállást. Ezt az 'é' billentyűvel tudod megtenni, ha jól sejtem. Mentésnél legyen bepipálva, hogy default flight-ként mented.
4. Ezek után bármit betöltesz a kezdőképernyőről, cold&dark állapotban találod.
5. Fogyassza egészséggel!
-
BigBlackDog
veterán
válasz
czakof1946
üzenetére
Külön tápja van annak. Ráadásul egy 0,75 Amperes, 24 Volton.
Pl. itt van pár. Persze arra nem esküszöm, hogy a csatlakozó mérete is jó, de max. egy forrasztással orvosolható. -
BigBlackDog
veterán
Default vitorlánál mivel lehet szabályozni (vagy esetleg kikapcsolni) a vario hangját? Ha egyáltalán van ilyen.
-
BigBlackDog
veterán
i7-es konfigra szavaznék. A jövőben megjelenő kiegekre való tekintettel. FS9 FSX vitában FSX-et mondanék, ugyan nem sokkal szebb, sokszor ugyanazt FS9-ből is ki lehet hozni. Viszont FSX-ben van még tartalék (nagyobb felbontású textúrák, stb.) De ez csak saját vélemény, nem akarok háborút szítani!

-
BigBlackDog
veterán
FS9 hogyan muzsikálna egy 2410m procin és az ebben lakozó HD3000-en? Kiegek: Carenado kisgépek, Aerosoft Budapest, esetleg REX.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Végre valami, ami többet fog nyújtani, mint az Xplane. Persze nem csak adatmennyiségben
. -
BigBlackDog
veterán
válasz
hhelikopter
üzenetére
Színt hogyan állítod be? Szerintem az alfa csatornát (átlátszóságért felel) kéne állítanod.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
boeing
üzenetére
Igen, de régóta volt már szó róla. De állítólag simán megéri (én még nem próbáltam). Így legalább talán a készítők is kapnak némi "jutalmat", amiért egyre szebbet és jobbat fognak csinálni. Remélem nem szalad el velük a ló azért és nemcsak a pénzre fognak a későbbiekben sem hajtani.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Így már világos, kicsit lassabb az agyam, mint a szemem és az ujjaim.

-
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
"Inkább a FLIGHT-ot"
Ezt miért kellett megtudnunk?
Egyébként milyen (még pozitív értékelést nem hallottam, talán majd Te)? -
BigBlackDog
veterán
válasz
wd.taz
üzenetére
Szerintem:
Repüléskor kisebb teljesítmény is elég lenne a levegőben maradáshoz, mivel lebegéskor a teljes felhajtóerőt ((11500kg-<fogyasztás> kg/h*<eltelt idő> h)*9,81 N) a hajtóműnek kell előállítania, repüléskor viszont csak a légellenállást kell legyőznie, a felhajtóerőt a szárnynak köszönhetjük. A légellenállás pedig szvsz jóval kisebb, mint a gépre ható nehézségi erő."pontosan azzal a hajtómű-teljesítménnyel repül, ami a lebegéshez kellett."
Ez nem volt számomra teljesen egyértelmű. Az üzemanyag folyamatosan fogy, így csökken a súlya a gépnek => egyre kisebb hajtómű-teljesítmény is elég. Gondolom nem így értetted, hanem konstans hajtómű-teljesítményre gondoltál.
Végül is az első kérdés szempontjából mindegy. Mivel mindkét esetben a hajtómű teljesítménye ugyanaz (a gép kinematikai leírása viszont), gondlom ehhez ugyanakkora mennyiségű üzemanyagra van szükségünk óránként==fogyasztás nem változik (feltételezve, hogy a légsűrűség nem változik, nem 40000 feeten repül az a szerencsétlen repülő
), így ugyanannyi ideig fogja kibírni a levegőben (feltéve, ha a 10 méterről földig tartó zuhanást, illetve repülés utáni vitorlázást nem számítjuk).
1,5 perc nem rossz ötlet, csak szerintem itt egy fizikus fejével kell gondolkodni, azaz az elméletben minden lehetséges és minden ideális.3. kérdés: Szerintem a forgószárnyú tovább bírja. Mivel Harrier esetén a teljes felhajtóerőt levegő "kifújásával" érjük el, így iszonyatos nagy légsúrlódása lesz a kiáramló levegőnek, nagy erő kell ennek legyőzésére. Helinél csak a propeller forgatásához kell energiát befektetni. Az így befektetett energia elhanyagolható része elveszik a belső súrlódás legyőzésében, jelentősebb része a forgó szárnyak légellenállásának legyőzéséhez szükséges. Mivel forgószárnyak elejének kialakítása aerodinamikus, nem gondolnám, hogy iszonyatos energiát emésztene fel ez a folyamat sem. Ezek után a levegőbe emelkedést itt is a forgószárnyak felett kialakuló vákuum okozza, ha jól tudom. Így itt nem a nehézségi erővel megeggyező erőt kell a motornak előállítania, azaz kisebb a fogyasztása (feltéve, ha "azonosnak vehetjük" a Harrier és a Sikorsky motorját). Lényeg, hogy itt is kevesebb energia kell a "szárnyas" levegőben maradáshoz mint a tolósugarashoz.
Ez itt mind saját vélemény, elnézést, ha valamit rosszul tudnék, gondolnék
. -
BigBlackDog
veterán
válasz
cintula187
üzenetére
Ja igen, amit elfelejtettem. Nálam stabil 60 fps megvolt. Néha elég idegesítően ugrált 50-75 között, ilyenkor olyan volt, mintha megjelentek volna mikrolaggok is, bár az fps kiírása 50-nél kevesebbet nem mutatott.
Lehet, hogy kéne még egy esélyt adnom? Nálad leváltaná az fsx-et kisgépes repülésben? -
BigBlackDog
veterán
Nos, röviden amiket nem találtam, esetleg nincsenek is benn (persze, mivel elég rövid ideig használtam, elképzelhető, hogy tévedek
), valósághű fizikai beállítással:
-force feedback hiánya (igen, ez a legfontosabb
)
-kapcsolható, állítható műszerek (elvileg kellene működniük, de valahogy hiába kattintottam pl. a NAV/GPS kapcsolóra, semmi nem történt)
-csak max 50 funkció a billkiosztásban (FSX kiosztása regény ehhez képest)
-fejmozgatás joystick huttal kicsit darabos
-furcsa, kicsit túlzottan hangsúlyos fizika ;
a) egyik felszállás előtt véletlenül valamit bekapcsoltam, mivel a két pedál elég gyorsan, teljes kitéréssel rángatózott. Ennek eredményeképpen a kis Cessna furcsa discotáncot kezdett járni a földön, egy helyben állva)
b) fékezéskor eléggé nagyot bólint.
- levegőben történő fuduláskor FSX-hez képest nem vesztett a sebességéből semmit a Cessna, olyan árkádosan fordult, kicsit nekem furcsa volt
-szép, paca talajtextúrákAmiért 12 percig tudott élni:
-Szép részletes, élethű textúrák, árnyékok a pilótafülkében
-Cessna féke jobban fog, mint FSX-ben
-újdonság varázsa
-azért lehet, mégiscsak van valami, összességében jó benne?Zusammenfassen: nem rossz, nem rossz mondjuk bétának. Bugot nem találtam, de kicsit olyan befejezetlen, mintha 5-6 évvel korábban elkezdte volna 1-2 ember hobbiból csinálgatni. Vannak jó ötletek, de FS kisgépes "szimulációjához" (valóságban még nem repültem, szóval nem tudom mennyire szimulál az FSX) szokva bizonyos szempontból nagyon furcsa volt a dolog, de azért mégiscsak tudtam repülni, felszállni, leszállni pályáról-pályára (lehet, hogy nem rossz a fizika egyáltalán, csak más?). Szóval ez az én kis privát véleményem. De ha jól értesültem, más is kipróbálja ma este, szóval várható még vélemény.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Kipróbáltam. Élt 12 percet.

-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Most láttam, hogy az egyik virágpiacon kint van az Aerofly nevű progi (angolul volt még valami odaírva, talán valami újratöltött verzió?). Ezek szerint kijött volna már? Próbálta már valaki? -
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog
üzenetére
Feltettem egy másik orbx scenery, az rendben létrehozta a regions mappát. Aktiváltam a régiót. Viszont ugyanaz a hiba, a kifutó 5 méterrel feljebb van, mint a terep Swanson airporton. A taxizó AI így a levegőben gurul a kifutó mellett.
De újabb hiba is. Ha swansont akarom betölteni, akkor még mielőtt el kezdene menni a betöltőcsík, crashel az fsx (visualfx.dll van feltüntetve). Ha kikapcsolok minden ORBX scerenryt, betöltöm Swanson-t, majd visszakapcsolom a sceneryket, működik rendesen, leszámítva az 5 méteres szintkülönbséget.
Ennyire problémás az ORBX? Vagy csak velem van gond?
Update: a crashelést megoldottam, lefuttattam a cleanupfiles.exe, illetve cleanupfiles2.exe fájlt.
-
BigBlackDog
veterán
Fsx alatt, ORBX scenerynél (Swanson) miért van ez? A talaj teljesen szétcsúszik. Globális mesh-t nem használok.
-
BigBlackDog
veterán
Válaszd ki egy cessnát, töltsd be. Kapcsolj ki mindent rajt, majd mentsd el. A mentés ablakban pipáld be, hogy ez legyen a default flight. Így bármit betöltesz cold&dark gépet kapsz majd.
Azt, hogy ne a futóra, hanem állóhelyre rakjon, a következő helyen tudod beállítani; reptér kiválasztásánál alul van egy olyan, hogy "Choose runwy/starting position". Ezt állítsd át "active runwy"-ről a kívánt állóhelyre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- Olcsón! LG 34WR55QC-B 100Hz 21:9 UltraWide USB-C PD Machez is! Gari: 2027.áprilisig.
- Liquid Freezer III 360 - használt, garancia: Alza 2031.02.16-ig - ALKUKÉPES.
- Asus Rog Strix G513 144hz Laptop Eladó!
- Mobil LTE hotspot router TP-Link M7200 V4 4G/LTE 150Mb/s,WiFi 2,4GHz 300M
- Four Connect Stage2 2x10mm2 prémium hangfalkábel Nakamichi banándugókkal
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De pontosan mi miatt maradtál a 13. generációs Intelnél a 7xxx-es AMD-kel szemben? Milyen pozitív tapasztalataid vannak újabb Intelekkel? Én is hasonló helyzetben járok és érdekelnének az okok.
Először csak nem reagált a potméter tekerésre, majd a kijelző jobb oldalán lévő karakterek sem változtak üzemmódváltástól függetlenül, végül a kijelző teljesen elsötétedett és semmilyen gombnyomásra nem reagált. Újraindítás után tökéletes volt.
Majd megpróbálom üres community mappából kiindulva is...

De személyes tapasztalatom nincsen vele sajnos.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyébként milyen (még pozitív értékelést nem hallottam, talán majd Te)?