Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz PROTRON #46882 üzenetére
Én nem vagyok biztos benne hogy regisztrálja a Magician.
Én sem vagyok biztos benne, de a linkelt fórumok hozzászólásai között talán ketten is írták ezt, soha nem fogom megtudni az igazságot, a Magiciant sem ismerem, soha nem is fogok vele találkozni. HDSentinel meg vagy képes követni a legújabb SSD-ket vagy nem, folyamatosan ilyet olvasni itt is. Alapból nem vagyok odáig ezekért a GUI-s monitorozó megoldásokért.
Ez alapján készülnek a "riportok" is hardveraprora a kollégák által.
Ja, beraknak egy olyan képet, amit a potenciális laikus vevő látni szeretne.
(#46886) Siriusb
Na de lassan elengedem a dolgot, fölösleges monitoroznom az értékeket, inkább sudo-zok egyet.
Ja, érdemes elérni arra a pontra, amikor megnyugszik az ember és elkezdi használni az eszközt!
Egyébként ezt a biteltolódásos hsz-t megrökönyödve olvastam, ha ez lehetséges, akkor ez is esélyesen okozója lehet a bugnak...mert szerencsére ez tényleg egy sw-es bug lesz csak.
A hűtőborda esetedben tényleg igen hasznosnak bizonyul! Szerintem alap, hogy azok az NVMe meghajtók, amik teljesítményre is képesek, azokra érdemes bordát tenni. Főleg ha notebookban vannak ill desktopban, ha a CPU kisebbb kazánként funkcionál!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz mgabesz #47090 üzenetére
Működik rendesen, azonban az SSDok1.5.6.0 alignálási hibát jelez két partíción is.
A képet sem kell megnéznem ahhoz, hogy extended(kiterjesztett) particióra tippeljek. Azt sajna tévesen jelzi incorrect-nek az SSDOK, ne vedd figyelembe. Ha nem extended egyébként, az se gond, ő annak érzékeli.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Siriusb #47280 üzenetére
Elég spéci a dolog, mert bár Graphics ft azt mondja, Linuxos topikban esélyesebb választ kapnod, a helyzet az, hogy ez annyira SSD kérdés, hiába Linux alatti kernel module paraméterről van szó, hogy a Linuxos topikban azt mondanák, hogy erre az SSD topikban hamarabb választ kapnál!
Egyébként nem csak Samsung SSD-k esetén használják ezt a 0-ás paramétert, A2000-nél például többen ezzel oldották meg a megmagyarázhatatlan apró fagyás jelenséget, ami Windowson viszont nem jelentkezett. Kb annyi a lényeg szerintem, hogy a 0_ps érték_gyakorlatilag az eszköz APST, a Autonomous Power State Transition management késleltetési opció értékének nullára állítása.
Az érték az APST energiagazdálkodási állapotokból való felébredés megengedett maximális ideje pontosan 0 ms, ami az APST funkció kikapcsolását eredményezi.
Ezt az írást átböngészve, szerintem magának az SSD-nek semmi baja nem lesz, de olvasd el és megérted, miről is van szó, elég jól leírják azt is, max mivel járhat a késleltetés kikapcsolása:
Why and how to implement NVMe power management
itt is egy írás az opció alkalmazásáról:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Siriusb #47284 üzenetére
Samsung 980 1TB - Power consumption 8.9W (maximum), 6.2W (operation), 0.035W (idle), 0.005W (Sleep mode)
Ha jól értem, csupán annyi történik, hogy mindig 100%-es energia felhasználáson marad.
Én is ezt értettem az írásból, de azért ezt is a fenti értékek alapján értsd, a sleep és idle között ugyan van különbség, de még notebook esetén sem vesz ez sokat le az üzemidőből. Desktopnál meg semmi jelentősége.
Mondjuk számomra nem teljesen világos, hogy ez kernel probléma-e avagy firmware.
Szerintem fw probléma, mivel ez a hőtüske jelenség Windowsnál is jelentkezik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
INM!
Most kicsit belegondolva, ha nem bízol a gumigyűrűs megoldásban, ill olyan helyen lesz, ahol gondot okozhat, ha elenged a gyűrű, akkor a piros Jonsbo a jobb, alig drágább az Axagonál, viszont az 5-6ezres bordás sem tudnak többet semmivel, csak a beand name....
Akkor gondolom ez is hűt majd annyit, hogy ne legyen gond.
Simán, elég sokan írták itt a topikban is a tapasztalatokat ezekről, de annyira extreme használatnak szerintem nem is lesz alávetve az SSD, nem egy PCIe 4-es, ami közel dupla ekkora sebességet is tud.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Igen erre, most látom, hogy az a kettő a PCX linken ugyanaz a termék.... cojb421 az azonosítója.
Ez bőven elegendő lenne.
Itt egy képen úgy látom csavarral rögzíthető, mármint az SSD test, a borda meg rá van pattintva, stabilabb, mint a gumi, az tuti!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Az linkelt Axagon és a Jonsbo bordákhoz egyaránt két-két hűtőlapot adnak, szóval mindkettő jó single és dual oldalas M.2 SSD-hez, de tényleg bármelyik bőven jó lesz a használati szokásaid mellett optimális hőfok eléréséhez.
Ez a másik kérdésed....kb eléggé felhasználó függő, mit akarsz megtartani, de az 1TB-os SSD mellett nem sok értelme van meghagyni a 250GB-os Sata SSD-t, de én az 500GB-os HDD-t is kiszedném a gépből, max biztonsági mentéseket csinálnék rá időnként és fiókban tartanám.
Maradna az 1terás NVME SSD meg az agyonüthetetlen WD Black 1terás HDD.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Biztonsági mentésnél én speciel csak HDD-re tudok gondolni, az nem az SSD profilja. Ha van ötleted kihasználni, akkor hagyd benn a 250gigás SSD-t, nem zavar sok vizet. Az 500GB-os HDD lenne mentésre, ez is szabadon választott, én anno könnyen leszedtem a desktop oldalát és volt hová tenni a mentős HDD-t, de ha akarsz hozzá valami kultúráltabb megoldást, ebben a topikban találsz infókat külső házakról.
például....
• AXAGON EE35-XA3
• Captiva External USB 3.0
• Fantec DB-AluSky U3-6G
• Ewent EW7055
• Kolink HDSUB3U3
• nBase n-Drive EH35NDS USB 2.0
• nBase n-Drive EH35ND3 USB 3.0
• ORICO 3669S3
• ORICO 7688U3
• RaidSonic ICY BOX IB-351StU3S-B
• Sharkoon Swift Case Pro USB 3.0• AXAGON ADSA-ST
• AXAGON ADSA-ST
• RaidSonic ICY BOX IB-124CL-U3
• ORICO 6518SUS3[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Jó lesz ez így, legalább az SSD is ki lenne használva és az 1terából se vennél el negyedannyi helyet, sok mást úgy sem tehetnél az SSD-vel, annyiért nem érdemes eladni, amennyit adnának érte.
Végül is nem lenne gyakori a mentés, ha kell ház oldala le és rádug.
Bőven jó ez így, emiatt tényleg kár egy plusz eszközt megvenni majd egy tizesért.
Igazán nincs mit, örülök, ha valamiben segíthettem.
-
nagyúr
válasz Probert75 #47617 üzenetére
1 db M.2 Socket 3, M Key csatlakozással, 2242/2260/2280/22110 típusú tárolóeszközök támogatása (SATA mód)*2
1 db M.2 Socket 3, M Key csatlakozással, 2242/2260/2280 típusú tárolóeszközök támogatása (PCIE 2.0 x4)*3Megjegyzés:
*1 A PCIe x16_2 elérhetetlen lesz, ha az M.2_2 foglalatba M.2 PCIe SSD kerül.
A PCIe x16_2 kétszeres módban fog futni, ha a PCIe x1_1 vagy PCIe x1_2 bővítőhelyre eszköz kerül.
A PCIe x16_2 négyszeres módban fog futni, ha a PCIe x1_1 vagy PCIe x1_2 bővítőhelyen nincs eszköz.
*2 Az M.2 foglalat a SATA_5/6 csatlakozókkal osztozik a sávszélességen, emiatt a SATA_5/6 csatlakozók nem használhatók akkor, ha van M.2-es eszköz beszerelve.
*3 A PCIe x16_2, PCIe x1_1 és PCIe x1_2 elérhetetlen lesz, ha az M.2_2 foglalatba M.2 PCIe SSD kerül.Még annyi kérdésem lenne, hogy ezt lehet még gyorsítani valahogy? Mert az üzletben azt mondta a boltos, hogy lehet valami progival, de nem tudta megmondani a nevét. Gondolom nem a Samsung Magician-ra gondolt.
Atyaég, tuti nemrég még zöldségboltban dolgozott az ember. A Sata-s SSD-re kitalált Rapid módra gondolhatott, ami egy Samsung 980 SSD-nél ritka idiótaság lenne, még ha működne is NVME-n, mivel épp ez a modell alkalmaz Host Memory Buffer technológiát, ami quasi ugyanazt a célt szolgálná, mint a rapid mód.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Probert75 #47621 üzenetére
Jó tudni, hogy az ember bővíteni akarja a gépét, akkor lehet visszafele fejleszti.
Hát ugye ha a Milyen SSD-t vegyek? topikba leírtad volna, mit tervezel, ma lenne egy 1TB-os SSD-d!
Jó pár alaplapnál van ilyen slot-osztozás, szóval úgy érdemes fejleszteni, hogy régi kis kapacitású meghajtó repüljpáva és nagyobb kapacitású új SSD meg be a gépbe! Sajna ez ilyen.
Akkor ez ezt a sebességet tudja és kész. A boltosról nincs több mondanivalóm. Pedig az esetek 80%-ban ott vásárolok és régóta ott van, de ezek szerint szakértelem nem sok van.
Az a sebesség azért elég jó, főleg azért, mert azt a sebességet nem is sűrűn fogod látni, max nagyobb fájlok másolásánál, OS futtatásánál nem ez a lényeg, hanem a super hozzáférési idő (access time).
Egyébként annyiféle SSD van manapság, ha a boltos faszi nem kifejezetten érdeklődő e témában, akkor sok minden neki is meglepetés lenne. Ha arra jársz kérdezz rá, van-e nekik RAID SSD-jük! Lehet aszongya majd, hogy olyan nem is létezik.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Doky586 #47637 üzenetére
Linux kernel 10 éve tartalmazza az NVM Express driver-t, mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha a kolléga megnevezné az OS-t kategória elnevezés helyett.
NVMe Host Memory Buffer Linux support is 5 éve működik kernel szinten.
(#47632) Melorin
Ez a NAS OS ez leánykori nevén mi lenne?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Probert75 #47634 üzenetére
...mert szerintem senki nem kérdezte volna meg, hány tárolóm van.
Mondjuk ilyen extreme esetnél éppen beírtad volna Te magad ezt: Túl sok tároló vinyóm van és el van aprózva a rendszerben
Ez olyan, mintha másik topikban valaki megkérdezi, mennyi idő átjutni a X. kerületből a IX.-be, ha nem árulja el, hogy két zsák cementet visz a hátán, akkor a válasz sem lesz túl OK és valóban, senki nem fogja megkérdezni, hogy te koma, aztán hány zsák cementet viszel?
-
nagyúr
válasz Melorin #47639 üzenetére
xpenology....super! De ez gyári NAS-ok OS-e, ha jól gyanítom, arra az alaplapra meg amúgy is épített NAS alá olyan tuti jó Linux alapú NAS disztrók vannak.....miért ez a Syno valami? Az olyan, mint egy közepes tudású fájlkezelő. (most esett le, hogy nekem is ez lehet a Syno NAS-on akkor) No de ez is Linux alapú, hogy lehet, hogy ami a kernelben default driver már 10 éve, ebben meg nincs meg?
OpenMediaVault? Nem akarod erre lecserélni?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Melorin #47642 üzenetére
Tetszik a kezelőfelülete és a csomagok hozzá.
Jó, ezt elfogadom érvnek, én is emiatt használok Mint Cinnamont! Igazad lehet abban, amit a Syno direkt korlátozásáról írsz, éppen érthető is, de amilyen drága egy többlemezes Syno...fene a pofájukat!
OMV-t sokan szeretik, elég nagy tudású OS, de a FreeNAS is tökéletes szerintem. (mondom én, aki lusta volt csinálni home NAS-t, inkább vettem Syno-t)
OMV-t tennék fel saját helyemben, mivel tisztán Debian alapú, de ettől a másik is jó választás persze.
-
nagyúr
válasz Probert75 #47643 üzenetére
Nem biztos, hogy odaírtam volna, mert a fene sem gondolta, hogy számít.
Ez is lehet persze, nekem már ugye így utólag sokkal könnyebb okosnak lennem!
Az nem megoldás, hogy élsz a 14 napos elállással és veszel egy nagyobb kapacitásút?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Imi1981 #47706 üzenetére
Ez látja! Most próbálom formázni de nem csinál semmit. Valami itt nagyon elcsesződött.
Gyanítom, hogy ritkán használsz Linuxot...ha mondjuk fájlkezelőben látja az eszközt és még rá is kattintottál, hogy beolvas-e valamit, akkor ezzel a meghajtóval a particionáló programok nem fognak műveletet végezni mindaddig, amíg csatolva van! Azt sem tudjuk, hogy mi az ami látta szerencsétlen SSD-t, mert a Linux Mint Cinnamon biztosan nem, a Nemo, Gparted vagy a Disks alkalmazás látta?
sudo smartctl -x /dev/sda
Persze egy terminal parancs kimenete hasznos lenne, elég sok infót kiír, ha meg lesz kedved, meg lehet nézni valamikor, mit tud kezdeni vele egy oprendszer, akár live módban is.
-
nagyúr
válasz Imi1981 #47713 üzenetére
Ha a live-ban az asztalon megjelenő balfelső ikonra kattintottál, akkor valami ilyesmi képet kellett látnod:
Gyanítom, hogy a nagyobb ablakban a felismert meghajtóra rákkattintottál, ha igen, azzal felcsatolódott az SSD és a Gparted ezzel nem kezd semmit, amíg le nem választod, ezt akár magában a Gpartedben is megteheted(jobb gomb az adott meghajtón és ott a Leválasztás-ra katt, egyébként kis lakat ikon is jelzi, ha tiltott a lemezművelet).
Windowsom nincs, de live-ban szerintem ezt a műveletet senki nem csinálná meg távban Linux alatt, nem szerencsés visszavonhatatlan lemezműveletet így megcsinálni, nem biztonságos, max ha egyetlen meghajtó van a gépben plusz a live-ot futtató eszköz.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Imi1981 #47715 üzenetére
Igazán nincs mit! Ennyit még érdemes megpróbálni! Amúgy nem vagy az egyetlen, aki live alól felcsatolt meghajtón akar műveletet végeztetni Gparted-del!
Ha valami miatt nem akarná a formázást, akkor inicializáld, ne vacakolj vele! Gparted / Eszköz / Particiós tábla létrehozása....de figyeld erősen, melyik meghajtón csinálod!
-
nagyúr
válasz Imi1981 #47721 üzenetére
Olvasva utóbbi pár hsz-edet, majdnem írtam is, hogy öröm és boldogság van, de rémlett a thread elejéről, hogy mintha említetted volna a Vertex nevet.... Így már értelmet nyert az, amit a Linux és többnyire a Windows particionálási anomáliákról írtál. Sajna a Vertex az ilyen, a Vertex 3 vezet persze, de a többinél sem kizárható, hogy a vezérlője vacakol/adja meg magát éppen. A tipus és az előjelek alapján szerintem vedd úgy, hogy ennek kampeca, csak még villantott egyet. Az rendszeres egyébként, hogy a Windows eltünteti a particiókat a Linux elől és nem látod a rajta lévő tartalmat, de itt particionálásról lett volna szó, olyan meg nem létezik, hogy egy hibátlan SSD-t Linux alatt nem lehet particionálni/inicializálni!
Parancssoros dolgokhoz nem értek így azzal nem is foglalkoztam.
Ehhez nem is kell érteni, Linux alatt nyomsz egy Ctrl+Alt+T kombót, bemásolod az adott parancsot és elmented a kimenetet, ennyi kb(live alatt persze), amihez nem értesz, az a kimenet tartalma lenne inkább, lassan én is csak vakarom a fejem, hogy mi micsoda, oly régen elemzegettem ilyeneket....
itt egy ilyen pastebin kimenet, csak hogy lásd milyen infókra voltam kíváncsi:
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz ubyegon2 #47727 üzenetére
Pont azért veszek meghajtók esetén megbízható terméket, mert nem akarok garival foglalkozni, épp a termék szenzitív jellege miatt és ugye a Samsung EVO sorozat az a kategória, ahol nem érdekel a garancia.
Bevállalom, ha mégis baja lesz, akkor a samukalapács javítja meg. [link]
Párszor írtam, hogy szét kell verni az SSD-t, ha baja lesz, ezt belátta a Samsung is, de legalább szétbarmolás után garizza is a hibás terméket!
Hibás SSD? A Samsung azt kérheti, hogy zúzzuk szét
Samsung asks customer to destroy high-end 980 Pro SSD before sending it back for RMA
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz llacee #47734 üzenetére
Szia!
Amit írsz az részben igaz csak, de legalábbis feltételekkel, de két éve még ez volt a helyzet, a hsz-ben a hivatalos garanciális feltételek, amiben ott van az általad említett mondat*, a kereskedők persze sokszor jogtalanul követelik a számlát, de ez már úgyis gyártói garanciális lenne, de miért is lenne az, hiszen egy 860 EVO-ról van szó. Egyébként ha baja lesz, akkor úgyis szét kell verni! Nem vicc, Samunak samukalapácsot!
*Amennyiben nem áll rendelkezésre a vásárlást igazoló, érvényes dokumentum, a korlátozott
garancia időtartamát a Termék gyártásának dátuma határozza meg[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Megnézhetnéd a telepítő médián a
/media/user/Linux Mint 21 XFCE 64-bit/casper/filesystem.manifest-remove
fájlt, hogy létrehozta-e a telepítő és benne vannak-e az eltávolított fájlok:
boot-repair
boot-sav
boot-sav-extra
glade2script
glade2script-python3
gparted
gparted-common
grub-efi-amd64-bin
grub-efi-amd64-signed
language-selector-common
libdebian-installer4:amd64
mint-live-session
pastebinit
python3-debconf
shim-signed
ubiquity
ubiquity-casper
ubiquity-frontend-gtk
ubiquity-slideshow-mint
ubiquity-ubuntu-artworkIlletve a live-val is bootolhatsz és megnézheted a telepített rendszert, ha nem a megszokott képet mutatják a mappák, etc..., akkor nem települt megfelelően. Gondolom a BIOS-ban nem kellett booteszközt átállítani és azt nem felejtetted úgy.... Egyébként a BIOS-ban lehet valami talán, mert különben elég X akta a jelenség.
-
nagyúr
Igen, olvastam, hogy telepítettél már a pendrive-val, de szerintem ez a fájl minden telepítéskor felülíródik, bár nem tudom ugyanez működik-e egyáltalán Ventoy-jal kiírt médián, én dd frontend-del írom ki az iso-kat, MintStick pontosabban...
A BIOS-ban a "Notebook HDD" az alapértelmezett, elsődleges boot eszköz.
Ez mondjuk így OK, de anno Elitebook-nál állítgattam BIOS-ban valamit és kb egy órán keresztül semmi nem bootolt a gépről, sajna nem emlékszem már mi volt, de a hibrid EFI és tsa beállítások körül volt, az tuti....
Ami viszont aggasztó, hogy van egy analóg eset éppen most a Kezdő topikban. [link]
-
nagyúr
válasz Siriusb #47938 üzenetére
Akkor a Samsung lezárta ezt a thread-et jó eredménnyel és legalább azt is megtudtuk, hogy nem a Linux kernel driver-rel volt gond. Az sem hátrány, hogy fw update-hez nem kell Windowsos programot használni.
Lazán kapcsolódik csak, de úgy láttam, hogy 2021. novemberben adtak ki a 870 EVO-hoz is firmware-t, ha valaki nem tudná. Elég sok bejegyzés van 870 EVO bugról.
-
nagyúr
válasz Siriusb #47945 üzenetére
Bevallom, meglepett, hogy javították a hibát.
Pedig gyanítható volt, Samsung azért szokta kezelni, ha valamelyik modellnél gond van, 840 volt erre jó példa, az elég rosszul sikerült széria volt. Mindenképpen jó, hogy beírtad most ezt a fw-es javítást, többek közt én se mindig figyelgetem a Samsung oldalán túl sűrűn és már egy ideje kéne egy 2TB-os SATA SSD, csak éppen nem tudtam, mit vegyek, 860 EVO már nincs, 870 EVO meg... no de látva, hogy adtak ki erre is fw-t, már el is kezdhetem nézni hol veszek egyet magamnak karira!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Super, hogy szólsz, hát ez a Samsung nagyon kemény supporter, épp hat napja írta kolléga, hogy kiadtak új fw-t a 980-hoz, erre megint egy még újabb!
Vagy csak eccerűen nem olvasod a topikot? Az bizony kár....
Bár ahogy nézem, kiadnak már itt olyan csuda verziókat is, amiről még a Samsung gyárban sem hallottak!
Szegény 870, ez is kapott már hideget-meleget, most már új virtual formátumot is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Nálam nincs olyan gyakran megnyitva a Magician és épp láttam, hogy van firmware frissítés.
Nem annyira Magician függő ám ez szerintem, gyanítom Siriusb kolléga is kb annyi alkalommal nyitja meg az említett csodaszoftvert, mint én, szóval jónak mondod! Nem is lehet ilyen a gépén, enyémen se volt soha!
No de inkább kétszer legyen megemlítve, mint egyszer sem! Mármint az új firmware!
-
nagyúr
válasz Graphics #47980 üzenetére
Egyébként ja, ezek a bevált OEM-ek update nélkül is csak mennek, mint a tank! Ezért is venném őket simán, mondjuk 850 EVO és 860 EVO fw-update se különösebben érdekelt eddig. Úgy vagyok ezzel is, ha valami működik, azt ne akarjuk megjavítani!
Azért kicsit bánatos vagyok, hogy újabban különös dolgokat produkál a Samsung, mégha csak customer szinten is....980 hőjelzés bug, 870 EVO fene tudja miféle bug.
Most ugrik be, van egy PM830 is Dell M4700-ban, no az is csak megy sok éve, pedig az kapott rendesen, 3D modellezés koptatta!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Siriusb #47983 üzenetére
Ajajj, lebuktam, kiismertél.
Nem volt nagy teljesítmény, ezeréve Archer vagy, kilogikáztam, hogy nem használsz Wines appot! Összedobtál egy srciptet....hát ez az, ami nekem nagyon nem menne, ill össze tudnék dobni bármit, csak nem csinálna semmit!
-
nagyúr
A Secure Erase csak a leképezési táblát törli, de nem törli az összes olyan blokkot, amelyre írtak. A Sanitize azonban törli a leképező táblát, és törli az összes olyan blokkot, amelyre írtak. Így a Secure Erase gyorsabban befejeződik, mint a Sanitize. De nem minden SSD támogatja a Sanitize funkciót. [link]
Ha az adott eszköz támogatja, akkor a sanitizer tűnik erősebbnek blokkszintű törlés miatt!
Plus még ez is jobbnak tűnik:
"According to the NVMe 1.4 specification, "a sanitize operation alters all user data in the NVM subsystem such that recovery of any previous user data from any cache, the non-volatile media, or any Controller Memory Buffer is not possible."
The big difference between Sanitize and Format is that sanitize ensures caches are deleted, and the process starts again after an unexpected power loss. Sanitize also supports a pattern overwrite for a secure erase operation, which is terrible for NAND endurance but can be used with other types of storage and memory classes, or for more certainty that user data cannot be recovered."Sehol nincs olyan kitétel, hogy bármely módszer ártana az eszköznek!
Nyilván nem akarlak rábeszélni, neked kell tudnod, mennyire sensitívek az eszközön lévő adatok, bőven elegendő lehet az erase is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Allihoppa #48046 üzenetére
Efelől semmi kétség! Főleg, hogy már a Samsung, mint gyártó is hasonló tippeket ad már, igaz hibás termékeknél, de a lényeg ugyanaz!
Viszont általad vázolt módszer valóban erősen nehezíti a sikeres eladást.
Így marad a kompromisszum.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
235 POR Recovery Count smart értékről tudtok valamit? Samsung specifikusnak tűnik és nekem fura, hogy minden boot/rebootkor növekszik az értéke, holott nem kéne neki, ez alapján sem, de ettől nem lettem sokkal okosabb: Samsung Datacenter Smart
Ha valakinek van tippje és megosztja, azt megköszönöm!
-
nagyúr
válasz Graphics #48111 üzenetére
Köszi, ezeket meg még 8 másikat átbogarásztam, ugye nem a google használattal van most gondom! Inkább tapasztalati segítség jönne jól. Fura, hogy ugyanezen értek a 860 EVO-n 2 év alatt csak 11 lett. A PM883 2nap 3 órát futott és nálam egy reboot alatt is ugrott egyet az érték. Nincs rajta semmilyen OS jelenleg, két EXT4 particiót látok, nem tudni volt-e rajta egyáltalán rendszer. Debianos írásban valami érdekeset írtak arról, hogy kikapcsoláskor elveszi a rendszer az áramot, de lehet, hogy tényleg valami energiagazdálkodási beállításoknak kéne utána néznem, bár home user Linuxon teszteltem, ahol elvileg nincs ilyen gond. No majd kiderül....addig is, ha van tippetek, ne kíméljétek a topikot, mégha ez kicsit mélyebb téma is az átlagosnál. Sajna egész hétvégén meló, pedig beleástam volna magam most frissiben.
Amúgy 2nap 3óra és 60GB írással 1,92TB PM 883 50-ért igen jó vételnek tűnik!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz PROTRON #48132 üzenetére
az adott típus esetében van-e gyárilag lezárt terület és ha van akkor konkrétan mi az a határ ameddig feltölthetem biztonsággal
Ezt tudod, hiszen leírtad a méretet! 500GB az 512-ből, mert ugye minden NAND adott méretű, az EVO M.2-n láthatod is, hogy két-két NAND van rajta minden méretben, 1TB-on nem 2x500GB van, hanem 2x512GB etc. Különben a Samsung a DC SSD-nél 6,7%-ot hagy meg gyárilag overprovisioning-ra, konzumer SSD-nél ez jóval kevesebb. Viszont azt nyilván tudod, hogy a meghajtón bárhol lévő üres hely hasznosul ilyenkor, nem kell egy külön particionálatlan területet hagyni az SSD-n, sajna sokan értelmetlenül ezt teszik. Lényegében a vezérlő úgysem lát sem fs-t sem particiókat, ez lenne a lényeg! Persze a user tudja, hogy mennyire képes totál teleírni a particionált területeket....bár szerintem egy OS-nek is fontos, hogy a saját particióin legyen azért bőven szabad hely, no ez a hely megfelel overprovisioning célra is teljesen!
Mutatok egy példát is:
Itt nincs külön particionálatlan hely az 1terás meghajtón(van, de az más okból és pici helyek ezek), de mint látod, elég sok szabad hely van a használt particiókon, no azt a vezérlő simán alkalmazza is overprovisioning céljaira!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz PROTRON #48139 üzenetére
mert ugye árukeresőn azt látom hogy van 512-es meg 500-as típusok
Meg 480-as is van, de az is 512 fizikailag.
Egyébként a disk management 465-öt lát maximálisan összesen, holott 500.000.000/ 1024 /1024-el legalább 476-nak kéne lennie, de lehet inkább 488-öt kéne látnom provisioning nélkül. Ha hihetek az 512.000.000-nek...
A disk management programok nem marketing céllal működnek, ezért nem is GB-ban, hanem GiB-ben mutatják a méreteket, szóval amit látsz abban, az 500 GB = 465.661287308 GiB, ahogy az iménti screnshot-om jobb felső sarkában is látod, hogy az 1TB 860 EVO az valójában 931,51GiB.
Ilyen calculator-ral nézegetheted, ha érdekel! Ha diskmanagement alapján nézel, akkor számolnod is GiB-ben(MiB-ben akár) célszerű.
Eszem ágában se volt szórakozni azzal hogy partícionálatlanul hagyok x mennyiségű területet, simán lehet másolás közben épp kelleni fog. Nem is Írtam olyat ami alapján ilyenre lehetett volna következtetni.
Általánosságban írtam, hogy sokan hiszik azt, hogy hagyni kell külön particionálatlan helyet, de semmi nem tiltja persze, ártani sem árt....
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
https://www.hdsentinel.hu/smart/smartattr.php
Ezzel hasonlíthatod össze, egyébként 0 darab hibás szektorod van, a 197, 198-as értékek jelzik majd, ha lesz hibás szektorod!
Egyébként a GSmartControl érdemesebb erre a célra használni, mint a Disks-et. A Smartmontools GUI-s megfelelője.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Márton #48650 üzenetére
akkor csak lassúak a doksi frissítéssel..
Eléggé lassúak valóban! Míg paramétereztem webshopba eszközöket, elég sokat szívtam is emiatt, a Dell EU-s része nagyon le volt maradva az USA weboldaltól. (a magyar meg évekre kb...)
Ja látom, amit mondasz, érdekes, pedig ez us-eng oldal. Viszont a fórumtárs mérési eredménye eléggé beszédes.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bestbuy játékok
- Ukrajnai háború
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Elite: Dangerous
- Milyen házat vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest