Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Crytek
nagyúr
Van a gépembe 2 SSD.
1. Kingston 120GB rendszernek
2. 250GB Samsung 840 EVOMegérkezett végre a samsung M.2 SSD-m nagy örömmel beraktam.
Most viszont nem bootol be a gép ugyanis a kinstont hirtelen nem látja a bios.Valakinek valami ötlet?
Next PC Upgrade: 2022
-
Piftuka
veterán
"Tényleg ne hasonlítsd már az SSD-t a merevlemezhez!
Ha zavar, hogy nem 100%-ot látsz, akkor ne nézd azt a programot ami mutatja, vagy ne használj SSD-t."Jól van, azért nehogy "leharapd már a fejemet"!
Abszolút értem, hogy miről van szó.
Még azt is látom, hogy tulajdonképpen az Intel megoldása a korrekt, hiszen ennek segítségével jól nyomonkövethető az SSD elhasználódása.
Nem érheti (elvileg) a felhasználót olyan meglepetés, hogy "de hát 100%-on volt a kondíció már 3 éve, most pedig egyik napról a másikra elromlott."Szóval hidd el, értem, megértettem a lényeget. Egyszerűen meg kell még szoknom a gondolatot, hogy folyamatosan romlik a kondíció és ezt a program is mutatja.
"Arról nem beszélve, hogy az Intel SSD-knek nincs TBW korlát a garanciális feltételeiben, hanem addig tart a garancia, amíg az MWI ( Media Wearout Indicator) értéke 0 nem lesz. Attól meg még messze vagy."
Éppen erre utaltam fentebb... Ha ilyen ütemben csökken a kondíció, akkor sajnos 2-3 éven belül eléri az 1%-ot.
Az pedig azért kellemetlen és bosszantó, mert nem véletlenül vettem egy ilyen drága SSD-t. A márkát, az adott típus ígért sajátosságait (tartósság, megbízhatóság), és az 5 év jótállást fizettem meg a termék árával.
Ha tudom, hogy "csak" 2-3 évig tart a jótállás, akkor elegendő lett volna fele annyiért egy "no name", vagy egyszerűbb Kingston SSD is.
"Egyébként pont most írok egy cikket az SSD elhasználásáról...
Remélem minden aggodalmadat el fogja mulasztani!"BÍzom benne! Kíváncsian várom a cikket!
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz varmi2 #22266 üzenetére
"Szerintem, bár ebben tényleg nem vagyok biztos. Még ha a kondíció leesene 0-ra, garancián belül, de hibátlanul működne, akkor nem cserélnék. Hisz nem arra a számra adnak garanciát, hanem a hibátlan működésre."
Sajnos, ha a kondíció leesik 1-re, akkor megszűnik a jótállás is a termékre!
Utánaolvastam kicsit alaposabban, és kiderült, hogy az Intel éppen a "Media Wearout Indicator" értékét nézi, amikor az 5 éves korlátozott jótállás érvényességét vizsgálja.
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz Racecam #22289 üzenetére
Az nem olyan sok. Én durván 2,5-3 év alatt írtam rá 11 TB-ot.
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
Racecam
nagyúr
Betettem két eredményt a jelenleg gépemben lévő 2 SSD-ről.
Az első:
Ez egy több, mint 6 éves SSD meghajtó, a maga idejében az egyik a legjobb volt a piacon.
A második:
Ez pedig egy mostani, sokak által ajánlott "rendszer alá való" SSD.
A 80BG-os INTEL-ről még egy kis infó, hogy mit kellett elviselnie 6 év alatt rendszer (C: ) meghajtóként.
Kinek mi jut eszébe a képekről, sebességekről, tanulságok?
u.i.: Mindkét SSD SATA2 módban üzemelt (az INTEL nem is tud mást), mert a korai X58-as lapomon csak ilyen van!
[ Szerkesztve ]
Com'è diverso il mondo visto da qui
-
szemarci
csendes tag
válasz Fire/SOUL/CD #22287 üzenetére
-
félisten
válasz szemarci #22286 üzenetére
Rossz a partíció eltolás (Partition Alignments). Ha a Details-re kattintasz, látod melyik partíció(ko)n rossz, és azt rendbe kellene tenni. (ha csak a C partíción(ott a Windows ugye) rossz az eltolás, akkor csak azon tedd rendbe(mindegyiken jó lenne ha rendben lenne, de elsőre csak a rendszerpartícióval foglalkozz))
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Oszilaci
senior tag
válasz Fire/SOUL/CD #22283 üzenetére
köszönöm szépen a választ
le is töltöttem és 100/100-nak jelzi a toshiba ssd-t
95/100-nak az OCZ VECTOR-t -
snake1977
őstag
válasz Oszilaci #22281 üzenetére
Rebootolt magától, az egyik tesztelt ram hibás volt az okozta, pont megnyitottama mozillát, el is szállt minden mentett jelszavam. Előtte ősszel volt pár áramszünet a viharok miatt, gondolom az sem használt neki de a kondiciót nem bántotta.
Nekem a kingston v300-nál volt ez, leugrott nullára a kondició egyik pillanatról a másikra, de üzemelt rendesen tovább, a szervizben kicseréltettem a szervizes szerint elszállt a vezérlője.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
félisten
válasz Oszilaci #22280 üzenetére
Sajnos a számtek az a terület, amiben rengeteg szabvány(standards) van, de sajnálatos módon ez nem mindig tartják be. A meghajtók -így az SSD-k- által is visszaadott SMART értékek is a gyártók "szája-ize" szerint vannak(bármely SMART attribútumban, bármely adat, bármely mértékegységben stb stb lehet). Ebből adódóan az teljesen "természetes dolog", hogy a gyártók, mit, hol és milyen mértékegységben adnak vissza a SMART attribútumokban(ha egyáltalán visszaadnak).
Ennek következménye, hogy mi, fejlesztők nem tudunk minden meghajtót kezelni, csak ha a gyártó elérhetővé nem teszi a SMART- avagy vezérlő specifikációkat(avagy Ti, felhasználó segítetek Nekünk, és küldtök riportot.)
Sajnálatos módon ez igen kevés gyártóra igaz...
A Hard Disk Sentinel -szvsz- a világ legjobb szoftvere és Magyar fejlesztés révén (Máté János) igazán megtisztelő, hogy ismerhetem(igaz, csak virtuálisan) a fejlesztőjét.
Azonban a HDS is, hasonlóan az általam fejlesztett SSDOK-hoz, azonos információkra tud csak építeni(kivéve, amit feljebb írtam, amikor a gyártó publikálja a specifikációkat).Magyarul minden egyes gyártó, minden egyes termékét ismernünk kell ahhoz, hogy korrekt infót tudjunk megjeleníteni róluk... Ez közel sem egyszerű, sokszor véres a vizeletünk ez miatt...
Az SSDOK az SSD által, a gyártó által visszaadott értékeket jeleníti meg, abból a legfontosabbakat. A HDS ennél sokkal "igényesebb" szoftver, "Ő" már egyéb belső infók alapján is mérlegeli az adott meghajtót állapotát(már ha ismeri)... (Nem is szeretik a gyártók, mert a sumákságokra is fényt derít)
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Oszilaci
senior tag
válasz snake1977 #22276 üzenetére
kékhalál miatt gondolom reset volt vagy kikacsoltad,sajnos normál jelenség.
új gép és nem igazán álltak össze a dolgaim és párszor le kellet állítani gombbal amit úgy hálált meg az SSD hogy 5-6 ilyen leállítás után 95% mutatott majd a supportot megkérdeztem és rögtön kérték a SMART adatokat és jött a válasz ,hogy nézzem meg a tépcsatlakozást mert valószínűleg hirtelen megszűnt a táp és ezért csökkent. -
Oszilaci
senior tag
Sziasztok!
találkoztatok már olyannal,hogy egy SSD meghajtó HDD SENTINEL szerint 26% kondícióval rendelkezik ,de SSD LIFE és Samsung Magician szerint 100%-os és tökéletesen működik a HTPC-ben mint rendszerlemez hónapok óta.
majd egy Toshiba 60 GB SSD mindössze 14óra működéssel minimális adat mennyiség mellet
HDD Sentinel, Crystal Disk info szerint 100%-os kondícióval rendelkezik majd ugyan ez SSD LIFE szerint először 11% kondíciót mutat majd 10perc múlva 0% és piros ! jelzi,hogy meg fog halni és azóta is hibátlanul működik???Ezek után melyik szoftvernek lehet ,szabad hinni???
-
varmi2
nagyúr
válasz sanzi89 #22275 üzenetére
Az ersdmények ezért ennyik, mert sata2 van a lapon. És ugy néz ki, hogy ez a szerver lap enníit bír. Általában a sata2- 250 körül szoktak teljesíteni, de ugy néz ki a tied nem bír ennyit. Esetleg egy másik drivert kipróbálhatsz, hátha gyorsul.
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
snake1977
őstag
válasz worxland #22277 üzenetére
Köszönöm! Megnyugodtam, az ősszel volt néhány áramszünet, fagyni szerencsére csak most a kékhalálnál fagytam, most csak azért mert ebben teszteltem pár memóriát amiből az egyik hibásnak bizonyult.
...BRSZK...10...coming soon... / www.brszk.hu / , https://www.tiktok.com/@brszk_official , https://www.youtube.com/@BRSZK-Official
-
worxland
addikt
válasz snake1977 #22276 üzenetére
Ebből egyedül a POR recoevery count, ami nem túl jó, de csak annyit jelent, hogy valószínűleg ennyiszer fagyott le a géped vagy volt áramszünet. A 14-es wear leveling teljesen jó fél évesen, 3000-es értékig bírja minimum.
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
snake1977
őstag
Sziasztok, szeretnék kérdezni...nemrégiben a kaptam egy kékhalált valami összeomlott, azóta a hd sentinel 99%-os kondiciót jelez a 850EVO-ra, az ssd life pedig ugyanúgy 100%-ot mint eddig, gondolom ez nem ugyanaz mint egy hdd esetében, a wear levelling változott a smart értkeknél ennyi különbséget vettem még észre. Bő féléves az ssd, viszont csak 3év garit kaptam, kell aggódjak? (átlag napi 15Gb adatírásom van) A smart értékekhez nem igazán értek.
-
sanzi89
addikt
válasz sanzi89 #22175 üzenetére
Nos, beüzemeltem, két darab Hyper-V virtuális gép üzemel róla 3 napja hibátlanul. Csináltam egy sebesség tesztet, az alábbi eredménnyel:
Kingston V300 128GB
Ugyanebben a gépben egy Kingston HyperX 240GB
Ezek az értékek nem karcsúak egy kicsit? Az alaplap egy MSI K9ND Speedster2, SSDOK képet is mellékelnék, de Windows Server 2012 R2 alatt nem fut a program. Érzetre egyébként még így is fényévekre van mindkét SSD a 2 HDD-s RAID0-tól. A 240-es SSD-n 6 virtuális gép fut, plusz maga a host, a 120-ason - ami gyakorlatban egy 100GB-os partíció - 2 VM fut.
"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."
-
Emperor_
addikt
válasz hamikike #22264 üzenetére
Abban a cikkben tárgyi tévedés is van és sok olyan beállítás, amit nem kell elvégezni. Az a leírás (vagy a benne lévő tudás ), abból az időből származhat, amikor még kímélték az SSD-ket.
Én 6 GB-ot állítottam be erre (Rendszervisszaállítás) a célra.
Lemezkép: a disk teljes mentése mindenestül.
Visszaállítási pont: a win csinál egy "fényképet" a dll-ekről, a meghajtó programokról, beállításokról. Ha balul sül egy egy driver vagy program telepítése, akkor vissza tudsz állni egy korábbi állapotra.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
Bodor
veterán
válasz Piftuka #22265 üzenetére
Tényleg ne hasonlítsd már az SSD-t a merevlemezhez!
Ha zavar, hogy nem 100%-ot látsz, akkor ne nézd azt a programot ami mutatja, vagy ne használj SSD-t.Arról nem beszélve, hogy az Intel SSD-knek nincs TBW korlát a garanciális feltételeiben, hanem addig tart a garancia, amíg az MWI ( Media Wearout Indicator) értéke 0 nem lesz. Attól meg még messze vagy.
Egyébként pont most írok egy cikket az SSD elhasználásáról...
Remélem minden aggodalmadat el fogja mulasztani! -
Synthwave
HÁZIGAZDA
Még valaki erre?
SKILLNUDGE - it kinda ownz you.▐ My Quake Live/DOOM PoVs(YT): http://tinyurl.com/oe5zwa2▐ 3 x Q8 | HTX Ace | Icemat 2.0▐ 3dfx / Glide & SGI 4EVER▐Golden '80s-'90s▐▐▐▐▐▐▐▐ SZÁNKÓVAL A GERINCEDBEN NEM VIDÁM A KARÁCSONY.
-
varmi2
nagyúr
válasz Piftuka #22265 üzenetére
Szerintem, bár ebben tényleg nem vagyok biztos. Még ha a kondíció leesene 0-ra, garancián belül, de hibátlanul működne, akkor nem cserélnék. Hisz nem arra a számra adnak garanciát, hanem a hibátlan működésre.
Az én ssd-m kicsit több, mint 1 éves, és ezt úgy kell érteni, hogy 24/7ben üzemel, tehát több mint 1 évnyi folyamatos üzem, jelenleg 97% kondíciós. Volt rajta többször win8.1, win10, jelenleg win7 fut rajta.
[ Szerkesztve ]
Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Piftuka
veterán
válasz varmi2 #22254 üzenetére
"De ez nem hdd, hanem ssd. Itt a kondíció romlás velejárója a működésnek, és nem valami hiba előhírnöke."
(#22256) Iscariah válasza Piftuka (#22253) üzenetére
"Én a kondícióval annyira nem foglalkoznék, egyrészt ha gari időn belül használódik el, akkor úgyis ki fogják cserélni. Az 5 év, az 5 év.
[..]
De ez extrém terhelés, ha normálisan használod, nincs miért aggódnod.Szóval szerintem ne ess pánikba, hanem használd."
Természetesen értem, amit mondtok. Ettől függetlenül zavar a tudat, hogy egy 3 hónapja használt rendszerlemez már nincsen 100%-os kondíciójú állapotban. Egyszerűen zavar.
Az eltelt időben csak a bekapcsolási idő SMART értéke csökkent, a felpörgések, indulások és leállások száma pedig a lehető legminimálisabb mértékben.
Tudom, tudom... más technológia, de akkor is rendkívül nagy a kontraszt az Intel SSD-vel összevetve.
-
hamikike
tag
válasz worxland #22263 üzenetére
Volt itt valahol egy link, nem találom ki adta, de ez volt az SSD sok év tapasztalat & tippek
Egyébként itt írja a "Rendszer visszaállítás tiltás Rendszer védelem kikapcsolása" résznél.
Ha ezt beállítom 4 Gb-ra az elég?, mert hogy a kb. 100 Gb-ból 20 Gb csak a szabad, ebből foglalna le helyet a visszaállítási pontok területe.
Egyébként miben különbözik a visszaállítási pont egy lemezképből (ami más meghajtón lehet) történő visszaállítástól?Nagyon ritkán altatok, de azt írják sokan, nem is kell, hiszen így is gyorsan visszajön, ha nincs hiberfile beállítva. Ez logikus, de nem tudom letiltani, hiába adom ki a parancsot, lehet, hogy a Magician teszi.
Ha leállítom, akkor a trim megy automatikusan, vagy kell még tenni valamit érte?[ Szerkesztve ]
-
worxland
addikt
válasz hamikike #22262 üzenetére
1. jók, nem kell, semmit és sehol.
2. arra van fenntartva, hogy az SSD gazdálkodjon vele (tovább bírja). nincs rá szükség normál user esetén, ami lényeg, hogy ne legyen mindig tele az SSD
3. mert nem hozott létre a rendszer, oda teszi az indítófájlokat, semmilyen méretben, ne hozd létre utólag (most az indítófájlok a normál partíciódon vannak, nem kell velük semmit tenni, jók azok ott is)
4. nem kell (ez hülyeség)
5. igen
6. ha hibernálsz vagy hibrid alvó módot használsz, akkor igen, különben nem, megszüntetés: mi a hibaüzenet?
különben "powercfg -h off" kapcsolja ki
melyiket: egyiket se, fent vannak az ajánlottak, nem véletlenül''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
hamikike
tag
Köszönöm az eddigi válaszokat, a migrálás a Samu Data Migration-al simán ment, nem jelentkezett alignálási hiba. Simán indult az oprendszer.
1. Csináltam néhány tesztet, kérem hozzáértők szakértsék, jók-e az adatok,,kell-e valamit beállítani, mit és hol?Ezen kívül megnéztem partició managerrel, az alábbit mutatta
2. Ez utóbbi két képhez kérdezném, a Magician csinált rá egy kb 10 %-os particionálatlan területet, ez oké? Mire kell?
3. Az rejtett partició az előd hdd-én kb 500 Mb volt, ezen egyáltalán nem látom, miért, kell-, milyen méretben, mivel hozom létre utólag?Kérdésem még:
4. Miért kell tiltani a visszaállítási pont készítését?
5. Lemezképet és ütemezett biztonsági mentést készíthetek, ugye?
6. A hiberfil.sys kell? nekem kb. 6 Gb. Nem tudom megszünteni, mi az oka? Hogyan?És végül konkrét SSD (mert kell egy még, de sovány a pénzem), melyiket válasszam:
a) Samu 120 Gb 650 Basic
b) Silicon Power 120 Gb S60
c) Kingston 120 Gb V300[ Szerkesztve ]
-
gabesszg
aktív tag
Sziasztok! (első hsz-t végigolvastam de kérdésemre választ nem kaptam) van egy ocz ssd-m (pontosan nem tudom milyen de meg tudom nézni ) 4 éves most már azon volt a rendszer egy másik hdd-n pedig a többi adat. Ez most ahogy látom megadta magát teljesen (nem látja a gép ) Kicseréltem a kábelét a másikra akkor sincs semmi. Még valami tippetek van esetleg, hogy lehet valamit ezzel kezdeni még ? Válaszokat előre is köszönöm.
-
Jazz
veterán
válasz radi8tor #22255 üzenetére
Mert hol kérdezzem szerinted. Nyissak neki külön topic-ot? Nem fér el itt? Hirtelen ezt találtam. Végigpörgettem a a HDD mappát, nem találtam aktív "azonnali hdd kérdések" topic-ot vagy hasonlót.
Külön meghajtó igen. A lényeg hogy adattárolással foglalkozó topic-ban van a helye a kérdésnek. És mivel formázás előtt vagyok, gyors válasz kellett hogy GPT vagy MBR.
SSD-t csak azért írtam, hogy a válaszadó tudja, hogy azon van a rendszer, op rendszer...és a HDD-n meg csak adattárolásra lenne használva.
Remélem így már minden clear.
free your mind
-
Apollyon
Korrektor
válasz Piftuka #22253 üzenetére
Hali!
Nekem intel 530 van, és igaz nem windowst, hanem Debian linuxot használok. Kb 17 nap működési idő alatt (vagy több, mert ugye a beépített rossz számláló kevesebb időt mutat) 77GB-ot írt. Ez az írás gondolom az is hogy amikor felteszek egy-egy terminálos programot akkor minimálisan ír (1-2 MB-okról van szó) + csak ott kallódik rajta az adat és helyezgeti át, az is írásnak számít.
Én a kondícióval annyira nem foglalkoznék, egyrészt ha gari időn belül használódik el, akkor úgyis ki fogják cserélni. Az 5 év, az 5 év.
Másrészt nem a kondíciót kell nézni, hanem a teljesítményt, és azt sem feltétlenül a hdsentinelben. Ha érzésre jó a teljesítmény, akkor nincs gond. Valóban sokat írt a windows a meghajtóra, de ugye a win nem is egy hellyel spóroló rendszer... hát még az időtlen ideig tartó, nagy mennyiségű frissítés.
Ez a kondíció romlás amúgy egy átlagból vonja le a dolgot, tehát rövid idő alatt viszonylag sok adatot írtál. Átlagban ez azt jelenti hogy ha ilyen sokáig folytatnád ezt a pár nap alatt TB írást, akkor igen, viszonylag hamar kinyiffanhatna. De ez is csak feltételes mód. Elvileg több mint egy petabyte írást elviselnek a meghajtók.
De ez extrém terhelés, ha normálisan használod, nincs miért aggódnod.Szóval szerintem ne ess pánikba, hanem használd.
#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.
-
radi8tor
MODERÁTOR
Igen MBR, bár nem tudom ezt miért SSD topikban kérdezed. Külön meghajtóról van szó, külön életet él.
varmi2: igen ezt én is így látom sokszor, az emberek le vannak döbbenve rajta, hogy a 0km-es SSD 100%-os, feltelepíti rá OS-t és már 99%-os lesz. Ez nem jelenti azt, hogy már csak 99x lehet OS-t telepíteni rá, pusztán annyit jelent, hogy nem újak a NAND cellák.
No persze ez sem minden SSD-nél van így, mert egyes gyártók nem olyan "pontosan" mutatják az SSD állapotát.[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
varmi2
nagyúr
válasz Piftuka #22253 üzenetére
Az ssd kondício romlását nem jól értelmezed.
Ha egy hdd kondícioja így romlik, akkor ott valami harveres hiba van, és igen, hamarosan beadja a kulcsot a hdd.
De ez nem hdd, hanem ssd. Itt a kondíció romlás velejárója a működésnek, és nem valami hiba előhírnöke. Ha van két ssd, az egyik mondjuk 100% kondiban van, míg a másik 90%ban, az utóbbi semmivel nem lesz rosszabb, vagy hibás, hanem csupán annyi történt, hogy az utóbbi több ideig ment, s több adatot írt fel magára, de ettől nem rosszabb, vagy lassabb, vagy ilyesm.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Piftuka
veterán
válasz Piftuka #22011 üzenetére
Ígértem, hogy leírom az Intel 535 SSD-vel eddig szerzett tapasztalataimat...
A Windows az ötödik telepítést követően lett teljesértékű, és tökéletesen működőképes. Nagyon meglepett az öt telepítés mennyi adatot írt az SSD-re:
(Ez is mutatja, hogy a Windows7 telepítés és frissítés milyen baromi sok adatot ír a meghajtóra.)
Utána szinte folyamatos üzemben ment a gép teszt jelleggel, és nagyon soknak találtam egységnyi időtartamra az adatmennyiséget:
Gondoltam, ha ez így folytatódik, akkor 1 év alatt eléri a TBW korlátot, ami nagyon nem jó.
Az elmúlt időszakban aztán viszonylag realizálódott. Ahogyan telt az idő, arányaiban úgy tűnt egyre kevesebbnek a TBW érték. Mondjuk még mindig sokallom, de ha ilyen arányban növekedik az írt adatmennyiség, akkor 5 év alatt ~40-45 TBW értéket ér el, ami szerencsére a korlát alatt van bőven.
De...
A SMART tábla hibátlansága ellenére decembe 29-én 100%-ról 99%-ra esett a kondíció:
majd alig két hét elteltével, tegnapelőtt már 98%-ra csökkent:
Ez mindenképpen kiábrándító! Egyszerűen zavar, hogy látom, nem 100% az SSD kondíciója. (Különösen, ha összevetem az immár 5 évnél öregebb WD merevlemezemmel, ami kifogástalan állapotban van még mindig.)
Nem tartom normálisnak ezt a gyors ütemű romlást. Az ismerőseim között kérdezve kiderült, hogy nekik 1-2-3 éve megy Corsair, vagy éppen ADATA SP900 SSD-k 100%-os kondícióval.
Akkor meg mi ez, hogy az Intel 535 három hónapig bírja?
Persze felmerül az is, hogy milyen ütemben romlik tovább a minősége!? Ha két hetente 1%-ot, akkor nem fogja kibírni a jótállási időtartamot.
De egyébként is... már a 98% is zavar, hát még, ha 90, 80 lesz... az alatti kondícióval bíró rendszerlemezt pedig már nem is szívesen használnék.
Gondolom, jótálláson belüli cserére nem jogosít ez a probléma... Szóval mindent összevetve ez így k*rva nagy szívás! És még annál is nagyobb csalódás.
-
Jazz
veterán
Sziasztok,
ha a rendszer meghajtó egy SSD: kötet partíció GPT, fájlrendszer: NTFS....a másodlagos adattároló HDD-t mire érdemes formázni? MBR / NTFS? (nem lenne hurcolászva, notiba van beépítve)
Thxfree your mind
-
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz Doky586 #22248 üzenetére
Szó szerint; BIOS-ban sem jelenik meg.
[ Szerkesztve ]
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
válasz radi8tor #22246 üzenetére
HDD-ken csak adat van. Korábbi rendszer is SSD-n volt.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Synthwave #22245 üzenetére
Sosem értettem miért kell lecsatlakoztatni a HDD-t telepítés előtt. Én sosem így csináltam és mindig jól működött.
Lehet onnan maradt ez az óvintézkedés, hogy a HDD-n ott van az oprendszer és BIOS-ban, ha nincs beállítva jól a bootsorrend, akkor HDD-ről fog bootolni.Te esetedben is valami ilyesmi lesz, talán alaplapod topikjában hamarabb tudnak válaszolni, mert ők láttak már ilyen BIOS-t.
⭐ Stella
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Az mitől lehet, hogy
SSD-be (128 GB ADATA SP920), AHCI mód BIOS-ban, többi HDD lecsatlakoztat.
Megformáz, Windows települ, aztán ha elkezdeném újracsatlakoztatni a vinyókat, a BIOS nem látja az SSD-t. csak a HDD-t meg az ODD-t. Ha lehúzom a HDD-t, megint látja az SSD-t az ODD mellett és bootol is.
?
A lapon 1 SATA3 ás 5 SATA2 port van, a SATA 3 az SSD helye, de próbáltam SATA2 portban is, az eredmény ugyanez.
Konfig adatlapon.
[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
Na, meg is vásároltam, köszi!
Ezt írja rá:
Küszöb: 0
Érték: 100
Legrosszabb: 100A fesz értékeket én szívesebben nézem külső mérőműszerrel, ez a "saját maga megméri magának" módszer nem biztos, hogy pontos.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
RudY
addikt
válasz csabyka666 #22242 üzenetére
A HD Sentinel Standard egy darabig még igen kedvező módon beszerezhető. Érdemes lenne ráengedni a HDD-re, a tápelvonás tüneteit is ki fogja dobni, ami utalhat sérült kábelre, nem megfelelő csatlakozásra, gyengélkedő tápra stb. Pl. ha ez az érték (is) rohamosan változik [Power-off Retract Count], akkor már közelebb vagy. Ajánlott alaposan leterhelni a HDD-t, akár CDM tesztekkel, sőt, közben még a tápfeszkót is érdemes lenne figyelni, akár ezzel: [Speccy]
Ha itt durva eltérést látsz terhelés közben, szintén közelebb a megoldás:[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
válasz radi8tor #22241 üzenetére
Tudom, hogy benne van a listában, nálam mégis bizonyított, se egy fagyás, se egy újraindulás...és csendesis , illetve ha jól emlékszem, 1.500 forintot adtam érte összvissz. Codegen-t nem tennék a gépembe, és senkiébe se, de a "rossz"-on belül sem egy kategória a kettő.
Ágdarálást, kaszálást, területtisztítást vállalok profi gépekkel! Elsősorban Zala megye és vonzáskörzete, de minden megkeresést meghallgatok. +36305633091
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz csabyka666 #22238 üzenetére
Kezdjük azzal, hogy veszel egy normális tápot.
Veszélyes tápok listája - Rasurbo⭐ Stella
-
csabyka666
veterán
-
pjen
félisten
válasz csabyka666 #22238 üzenetére
Próbálj valami mást plDD lehúzni a gépről,ha meg gyógyul akkor táp,ha nem akkor passz.
-
csabyka666
veterán
Rasurbo 500W, a PH-n nem szeretik, én már 2 éve használom probléma nélkül. Nem mondom, hogy a táp miatt nem lehet, de eddig soha sem volt gondom, csak most, hogy az SSD belekerült.
-
pjen
félisten
válasz csabyka666 #22236 üzenetére
Milyen tápod van,nem lehet hogy kevés?Akkor is szoktak eltünni eszközök.
-
csabyka666
veterán
válasz radi8tor #22234 üzenetére
Minden ugyanott van, 4 db SATA található a lapon, 1-esben van az SSD, 2-esben a HDD, de átrakom őket máshova akkor.
-
Zyelor
aktív tag
válasz hamikike #22223 üzenetére
Kicsit tekerj vissza, az összes allignálási problémás kérdésre itt kaptam válaszokat
Amúgy az AOMEI Partition Assistant-tal oldottam meg a problémát, utána meg egy kis bootmgr fixálással, mert sajnos kicsit megreszelődött az újra allignálás alatt a bootolás...
Remélhetőleg nálad nem lesz ilyen particionálási hiba Mindenképp ellenőrizd majd le az SSDOK programmal a migrálás után
Másik kérdésedre válaszolva itt a többség azt mondja, hogy nem szükséges a Magician-t használni, csak firmware frissítésre maximum.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz csabyka666 #22233 üzenetére
SSD használata előtt is ugyanazon a SATA porton volt a HDD?
Ha nem, akkor lehet át kéne dugnod egy másikra, mert nem 100%-osan működik.Ez a hibajelenség amúgy nem az SSD miatt van. Alaplapra kell(ene) gyanakodni.
⭐ Stella
-
csabyka666
veterán
Üdv!
Mióta benne van a gépemben a 64-es Kingston SSD, rendszerint eltűnik az 1TB-s HDD-m. Először azt gondoltam, a kábel csúszik le, de a helyén van rendesen, illetve nem is kell hozzányúlnom, egy újraindítást követően ismét látja a Win7 - valami szoftveres problémára gondolok. Ha ráfrissítek az eszközökre, attól nem jelenik meg viszont.
Annyi változott még, hogy eddig a lapozófájl az 1TB-s HDD-n volt, most az átkerült az SSD-re, így nagyon ritkán használom a HDD-t. Megnéztem az energiagazdálkodásban, de ki van kapcsolva a merevlemez leállítása. Van valami más ilyen lehetőség, ami miatt lecsatlakoztathatja?Köszi a segítséget előre is!
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
lanw
aktív tag
Sziasztok! Erre rá tudna valaki szakérteni? Na mivel nem nagyon ment a hyperx sebességtesztjének feltöltése,mert össze kutyultam valamit Viszont lehetséges,hogy ugyanekkora sebességű egy kingston v300.Semmi különbség a kettő között,már mint sebességben.Az aida szerint a hyperx max szekvenciális írási képessége 220mb/s az olvasásé 470mb/s.
[ Szerkesztve ]
To be or not To be
-
slidercod4
csendes tag
Sziasztok!
1 hete vettem az SSD-m (Kingston HyperX Fury 120GB), minden jól ment, de most alaplapot is cseréltem és befagy sokszor. Az a tipikus SSD fagyás, mikor a kurzor működik, de a rendszer lehal. Egyszer újra is kellett indítanom, majd kiírta, hogy nincs bootolható eszköz. De pl filmet néztem épp a HDD-ről a hang ment tovább. Már kitéptem az összes hajamat, mert nem találok rá megoldást. Valakinek esetleg valami ötlete?
-
Emperor_
addikt
válasz hamikike #22227 üzenetére
Tudtommal vannak célprogramok profil költöztetése, de ezt itt már off topic, a windows topicban kérdezz rá!
Ezt és ezt a cikket ajánlom elolvasni.
Egy régi és új gép között HDD->SSD migráció elég kétes kimenetelű, jobb lenne új telepítést végzeni az új gépen.
Mert még a XP-s korszakban simán cseréltem alaplapot a win alatt és túlélte. Cseréltem alaplapot win7 alatt és túlélte. Költöztettem SATA HDD-ről SATA HDD-re Macriummal, majd onnan SSD-re Intel® Data Migration Software-rel opredszert.
De IDE-s HDD-ről SATA-s HDD-re már nem sikerült a műtét. Szóval a siker kérdéses.[ Szerkesztve ]
-
hamikike
tag
Ha már így migrálunk (én csak szeretném).
Az egyik problémámra kaptam választ és ez oké, biztosan keresztül vihető.
A másik érdekesebb. Két gép van a családban, az egyikben ssd csere lesz, ez okésnak tűnik (az egyik problémám).
A másik viszont egy régi gép, amit egy új váltana fel, de az újnak a márkája, stb. is más.Mindkettőn jogtiszta volt a win7 és így a frissített win10 is az.
Sok minden van telepítve, sok beállítás, stb., melyek egy részére nem emlékszem, így itt egy hardver független migrálásra lenne szükség, még annak árán is, hogy ezt a gépet esetleg újra kellene aktiválni.Van-e erre jó és biztonságos megoldás, mert erről is csak regét hallok, de konkrétan nem tudok semmit.
-
Emperor_
addikt
Ha már így migrálgatunk .
Legutóbb volt egy elég extrém esetem, egy micro SATA-s SSD-t kellett cserélni egy dell notiban. A notiban egy db USB port van, de van hálózati csatlakozó.
A Macrium Reflect Free képes arra, hogy hálózati megosztásra kitegyen egy image mentést. Ez adta az ötletet.
Lépések:
Készítettem e boot-olható pendrive-ot, leírás a Macrium oldalán. Erre egy winPE és a Macrium Free kerül.
A notit pacth kábellel rákötöttem az otthoni routerre, ami DHCP-vel ad IP-t.
Készítettem egy usert az asztali gépemre, aki egy megosztást tudott Olvasni/írni.
A pendrive-al bebootoltam és egy image mentést kitettem hálón keresztül az asztali gépen lévő megosztásra.
SSD csere a notiban.
Újra beboot-oltam a pendrive-al. Itt volt egy kis bökkenő mert nem látta a gépet a hálón keresztül. De volt egy CMD ablak amiben kiválóan működött a NET USE parancs, amivel felcsatoltam az asztali gép megosztását.
Visszamásoltam az új SSD-re az image mentést.
Pöccre indult .Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30
-
hamikike
tag
válasz Zyelor #22221 üzenetére
Köszi a választ, megnyugtató, kivéve az alignálási probléma. Azt hittem, hogy legalább ez a szoftver jól csinálja (egyébként a Data Migration önállóan is indítható).
Mivel és főleg hogyan oldottad meg az alignálást, mert amit erről olvastam az mind nagyvonalú leírás volt, hogy lehet ilyen probléma és ezzel, vagy ezzel megoldható, de konkrétan hogyan?A particionálatlan ssd-t az ssdok, vagy as ssd nem ismeri fel?
Nem kellett a win10-et újraaktiválni? A microsoft annyira bír ezzel ködösíteni, hogy na.
[ Szerkesztve ]
-
Zyelor
aktív tag
válasz hamikike #22219 üzenetére
Szia!
Igen, én használtam a Data Migration programot. Nagyon hasznos kis tool, és egyszerű is a használata:
Úgy működik, hogy USB-n egy átalakító segítségével ( Sata to USB keresséssel egyszerűen találhatsz, pár ezer forint) csatlakoztatod a gépedhez az új SSD-t.
Ezt felismeri a Data Migration és ha a forrásmeghajtó foglalt mérete nem nagyobb, mint a célmeghajtó mérete, akkor mehet is a klónozás.
Ha kész van (kb. 45 perc - 1 óra), akkor a program megkér, hogy kapcsold ki a számítógépet és tedd a régi (klónozott) HDD/SSD helyére az újat. Miután elvégzed a cserét csak benyomod a géped, és kész is. Pontosan ugyanazt kapod vissza, amit 5 perce kikapcsoltál, minden beállítás, program, driver, stb. ugyan úgy marad.
1. Én is Windows 10 Pro-t migráltam át vele, nem volt vele gondja. Lehet azonban, hogy van frissebb változata is a proginak, nézd meg a Samu honlapján!
2. Okés, igen csak szükséged van egy USB-s átalakítóra ahogy fentebb is írtam.
3. Azt hiszem a migrációs szoftver csak a foglalt helyet nézi, szóval nem baj, ha 150 GB a HDD-d.
4. Igen, a klónozás csak abban a gépben életképes, amelyikben csak egy disk swappet csinálsz és a rendszer nem változik. Pont az általad említett okok miatt. (Chipset más lehet, stb.)
5. Klónozás után igen, meg ha új telepítést csinálsz akkor is simán mennie kell a Win10-nek
6. Erre sajnos nem tudok választ adni :/
Ami probléma lehet:
Nekem annyi volt amit nem tudok, hogy a klónozás okozott-e, vagy a Samsung Magician által lefoglalt "Overporvisioning" hogy rosszul volt beállítva a Partition Allignment... De ezt lehet korrigálni szerencsére.
-
hamikike
tag
Sziasztok!
Vásároltam két Samsung 850 EVO 120 Gb-s SSD-t. Egyenlőre csak olvasgatok hozzá, de minél többet, annál inkább fő a fejem.
Egyiket csere meghajtónak szánom egy Asus laptopba, a másikat egy új, még telepítetlen asztali gépbe, ami nem Asus. Az Asuson frissített win10 van, ami mindent átvitt win7-ről, gond nélkül megy, de már nem tudom visszaállítani win7-re.
Sok telepítésem van rajta, beállítások, stb., nem szívesen telepíteném újra.Kérdésem lenne:
1. Az ssd cd mellékletén találtam egy Samu Data Migration 2.7 softvert, mely leírása szerint lehet oprendszeres hdd-t migrálni samu ssd-re, win 8.1 oprendszerig.
Használta már valaki ezt a progit, Milyen? Win10-hez mit szólna?2. A leírás szerint arról a gépről kellene indítani, melynek oprendszerét át akarom helyezni, ez oké lehet így?
3. A jelenlegi HDD nagyobb, mint az ssd 120 GB-je, kb. 150 Gb, de csak 82 Gb rajta az oprendszer és a telepítések (pagefile már levonva). Kell-e csökkenteni a partició méretét (kb. 90 Gb-re), hogy át lehessen telepíteni a hdd-t?
A win10 szól valamit a rendszerpartició csökkentéséhez?4. A migrálással (klónozás?) mindent visz, ugye ez nem jó a másik idegen gépen a driverek miatt (Lenovo)?
5. Az asuson el kellene indulnia simán az ssd-ről a win10-nek?
6. Mivel tudok hardverfüggetlen klónozást végezni a másik géphez?
-
Doky586
nagyúr
válasz UnSkilleD #22192 üzenetére
"GPT-be inicializáltam egy új 850evot és ilyenkor a microsoft reserved partition rossz alignmentet kap, ssdok alapján
a kérdés hogy szórakozzak a kézi alignmenttel diskpartban vagy inkább MBR?"Szerinted hányszor kerülnek felülírásra ezen részek..? --kb OS telepítésenként 1x
és olvasásra? --kb gépindításonként 1x . . . . . azaz teljesen felesleges alignálni őket..[ Szerkesztve ]
-
csabyka666
veterán
-
félisten
válasz lakisoft #22213 üzenetére
Ez attól függ milyen vezérlőről van szó ÉS, hogy az adott szoftver valóban ismeri-e a meghajtót.
A Hard Disk Sentinel legújabb verziójával kellene megnézni és elolvasni a szöveges értékelés "ablakot".
Ha ott minden OK (és biztosan ismeri az adott SSD-t), akkor arra lehet támaszkodni.
Esetleg elsőre egy SSDOK képernyőmentés is beszédes lehet, bár azt nem terveztem(és a jövőben sem), hogy adatátviteli hibákat is kielemezzek...Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
LeslieG Jr.
őstag
válasz lakisoft #22213 üzenetére
Szia!
Adatátviteli hibákat jelent az eszköz (jelen esetben az SSD) és az alaplap között. Ezeket akkor szokta dobálni ha valami gond van a SATA kábelel. Ajánlott cserélni és akkor megnézni hogy még mindig dobálja a hibákat. Elszaródni nem fog az SSD ettől mert ez nem súlyos hiba.
[ Szerkesztve ]
CM Centurion|Corsair VX550 550W|Asrock Z170 Pro4+Intel i5-6600K+CM Hyper 212 EVO|Kingston 2x8GB 2400MHz DDR4|Kingston HyperX 240GB SSD|Samsung 840 EVO 250GB SSD|WD 500GB 16MB SATA III|WD 1.5TB 64MB SATA II|WD 2TB RED 64MB SATAIII|ASUS R9 270 DirectCU 2GB|LG DVD-RW|Logitech MX510|
-
lakisoft
veterán
Tudna nekem valaki segíteni hogy az alábbi érték mi miatt változik? Mi okozza ezt? Lehet egyáltalán ez ellen tenni valamit? vagy nézem ahogy szépen elszaródik az ssd-m?
2016. 01. 12. 18:51:34,#199 Ultra ATA CRC Error Count 58326 -> 58776- Árad -
-
csizo13
tag
-
Bodor
veterán
válasz csabyka666 #22202 üzenetére
Nem igaz. Lapozófájlt hagyd az SSD-n, adj meg neki 4 GB méretet, ha ez sem elég akkor többet.
[ Szerkesztve ]
-
Emperor_
addikt
válasz peti0726 #22200 üzenetére
A SATA vezérlő ez, az alaplap leírása alapján:
AMD® SB950 Chipset
-- 6x SATA 6Gb/s ports
-- Supports RAID 0, RAID1, RAID5 and RAID 10A beállításokban én nem látok problémát.
Lehet azt, hogy hagyod végigfutni a CDM-et és csak utána készítesz egy képernyőképet?
-
csabyka666
veterán
Remek, köszi!
Egy kérdésem lenne még. Hallottam olyat, hogy ha be van kapcsolva a lapozófájl, az nem tesz jót az SSD-nek. Igaz ez? 4 giga memóriám van, szerintem néha kifutok belőle...
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Okos Otthon / Smart Home
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Nők, nőügyek (18+)
- Autós topik
- Google Pixel topik
- OLED TV topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! 3TB Western Digital RED SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Western Digital 3.5" My Book 16TB - Új, Bontatlan - Eladó! 89.000.-
- AKCIÓ! 1TB Samsung 990 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Toshiba KIOXIA XG8 1TB M.2 Gen4 NVMe SSD! 7000-5600MB/s
- Western Digital 8TB RED PRO - SATA3, 7200 Rpm, 256MB - Gari 2026.05.19. -ig - Eladó!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest