Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
Új hozzászólás Aktív témák
-
TooN
aktív tag
Hi!
Nem tudom, hogy ez esetleg volt -e már, de ahogy néztem nem!
Én amikor ezt megkaptam korábban, akkor lekapartam az arcom!Remélem tetszik!
Leírás:
A képen szereplő emberek a bennszülöttek fogságba esetek. (az egyszerűség kedvéért négyzetek) Egy módon szabadulhatnak meg, ha a törzsfőnök feladványát megfejtik!
Mindegyik kap egy - egy sapkát a fejére és beássák őket nyakig a földbe. Így kell kitalálni, legalább az egyiküknek, hogy milyen színű sapka van a saját fején. Ha egyikük megmondja, hogy milyen sapka van a saját fején, akkor mind a négy megmenekül. Ha nem, akkor mind a négyet megölik. (Irány a levesbe) 2 fekete és 2 fehér sapkát raknak a fejükre. Hátra nem tudnak fordulni, a saját sapkájukat nem látják, a falon nem látnak át és ha kommunikálnak, akkor egyből megölik őket!
10 percük van, aztán irány a leves!Megmenekülnek?
Ha igen hogyan, ki tudja megmondani, hogy milyen sapka van a fején? -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #898 üzenetére
törje szét 10 db 1m-es darabra aztán rakjon ki egy szabályos 10 szöget
(ill n-> végtelen akkor ugye tartunk a körhöz
)
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #897 üzenetére
Na, azért mégiscsak kijött valami.
Abból a halom egyenletből három A/4-es oldalt teleírva, deriválást is bevetve azt az eredményt kaptam, hogy 2*(6)^(1/2). Más is foglalkozott esetleg a feladattal? Mert ha nem jó a megoldás, akkor nem fogok azon szenvedni, hogy bepötyögjem a megoldási menetet a nyereményért.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
concret_hp #896 üzenetére
A nyeremény egy Microsoft VX1000 típusú webkamera lenne.
Nekem egyelőre lövésem sincs, hogy kéne megoldani. Próbáltam felrajzolni, háromszögekre bontani, magasságvonalakkal számolni, de túl sok egyenlet és túl sok ismeretlen lett. -
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #895 üzenetére
drótkerítés vagy egyenes vonalakból áll?
szerk: jóvan korán van egy kicsit, látom egyenes
(pedig a drótkerítésből lehetne kört csinálni és az olyan elegáns lenne)
amúgy majdnem megkérdeztem, hogy mi a feladvány, mert automatikusan úgy gondoltam, hogy a hsz alján levő rész az aláírásod
-
Apollo17hu
őstag
297. feladvány: Kerítés
Egy farmernek 4 egyenes kerítésdarabja van, 1, 2, 3 és 4 méteresek. Mi az a legnagyobb terület, amit ezekkel a kerítéselemekkel be tud keríteni? (Tételezzük fel, hogy sík földje van.)
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #893 üzenetére
Ugyan arra épült amire az enyém, csak itt egyel kevesebb adat volt megadva. Ha nem tudom annak a megoldását vagy nem közvetlen az után kapom a feladatot akkor valszeg lassabb lett volna.
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #891 üzenetére
Akkor kössük egy sapkához a paritásvizsgálatot és meg is van a megoldás.
Tegye fel a jobb kezét aki páros és tegye fel a bal kezét aki páratlan számú fekete/fehér sapkát lát. Ugye akin fekete sapka van az látja az összes fehéret akin viszont fehér sapka van az egyel kevesebb fehéret lát. Jól gondolom? -
Apollo17hu
őstag
válasz
concret_hp #889 üzenetére
Várj, bemásolom a feladat pontos szövegét!
100 ember fejére egy-egy fekete vagy fehér sapkát adunk. Semmilyen jelzést nem adhatnak egymásnak, de mindenki körülnézhet, tehát a sajátján kívül mindenkiről tudja, hogy milyen színű sapka van a fején. Ezek után sípszóra mindenkinek fel kell emelnie a bal vagy a jobb kezét. El tudják-e érni, hogy az azonos színű sapkát viselő emberek azonos kezüket emeljék fel? (Mielőtt a sapkát kapják összebeszélhetnek!)
-
concret_hp
addikt
válasz
Apollo17hu #887 üzenetére
előtte bármit csinálhatnak csak nem bezsélhetnek?
ezesetben megbeszélik, hogy 2 ember odamegy egymáshoz, és egy harmadik a következőképp cselekszik: ha a 2n ugyanolyan sapi van odamegy hozzájuk, ha különböző akkor nem. innen ez a 2 már tudja milyen sapi van a sjaát fején és egyesével odamegy mindenkihez akin ugyanolyan sapi van
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #887 üzenetére
Ha azt tudják, hogy ugyan annyi, akkor páros-páratlannal mindenki tudja, hogy milyen sapka van a fején és kész.
De gondolom a nehezített változat már nem ennyire egyszerű.
-
Apollo17hu
őstag
Az imént olvastam ennek a feladatnak a nehezített verzióját, amiben senki nem tudja, hány fekete és fehér sapka van összesen. Van megoldása a feladatnak, lehet rajta gondolkodni.
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #885 üzenetére
Dede. Ez az.
Na gondolkozom egy picit, hátha eszembe jut valami nehezebb is.
-
Apollo17hu
őstag
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #883 üzenetére
Tudják, hogy 50-50 van, csak azt nem, hogy a fejükön milyen van.
Tényleg nagyon könnyű feladat egyébként, nem kell sokat gondolkozni rajta. -
dudika10
veterán
Egy könnyű feladat, mert haldoklik a topik:
Van 100 ember, 50 fekete 50 fehér kalapban. Nem tudják milyen kalap van a fejükön, de mindenki mást látnak. Egyszerre fel kell emelniük valamelyik kezük. Megoldható-e és ha igen hogyan, hogy az ugyan olyan kalapban levő emberek ugyan azt a kezük emeljék fel? (pl fekete kalapban mindenki a balt fehérben mindenki a jobbat)
Remélem érthető, régen hallottam a feladatot, remélem azért jól emlékszem és nem hagytam ki semmit.
-
dudika10
veterán
Jah én még tartozom nektek egy levezetéssel.
1/a+1/b=-1 -> -ab=a+b==x
a**3+b**3=4x**3=(a+b)**3=a**3+b**3+3a**2b+3b**2a
( 4 )
x**3=4+3ab(a+b)=4-3x*x
(-x)( x )
x**3+3x**2-4=0
x**2(x+2)+(x-2)(x+2)=0
(x+2)(x**2+x-2)=0x1= 1 x2=x3=-2
a+b=1 -> b=1-a
-a(1-a)=1 -> a**2-a-1=0
a=(1+sqrt(5))/2 b=(1-sqrt(5))/2 a12=(1+-sqrt(1+4))/2A másik eset nem vezet megoldáshoz.
mod: remélem sikerült jól leírnom, így én is belekavarodom, papíron szebb.
Hát ez egy picit zavaros lehet így, de aki akarja megértheti.
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #878 üzenetére
A levezetés is kell a nevezéshez?
-
Apollo17hu
őstag
Sehol egy levezetés...
Adjak segítséget? Vagy a nyeremény miatt nem ír senki?
-
dudika10
veterán
válasz
concret_hp #873 üzenetére
Meglátszik, hogy este van.
Akkor kezdhetem elölről.szerk: akkor ez így nagyon egyszerű. Meg is van a megoldás.
SPOILER
komplex: a = -1-i, b = -1+i
és ami a lényeg, a valós: a = 1/2 (1-5^(1/2)), b = 1/2 (1+5^(1/2)) -
dudika10
veterán
válasz
dudika10 #871 üzenetére
Még mindig nincs jó megoldásom, de már egész jól sikerült megközelíteni.
a= -1,15819
b= 128,801
4,000004017 jön ki velük a köbgyökökre
és -0,855652277 a reciprokraHolnap nekiugrom és megnézem, hogy hol pontatlan a számításom, mert ez már egész jónak tűnik.
Bocs az egymás utáni sok hsz-ért.
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #869 üzenetére
Azért mondtam, hogy nem jó. Egyébként jó a megoldás, csak az első kritériumnak nem tesz eleget.
-
dudika10
veterán
válasz
Apollo17hu #865 üzenetére
Hát erre nekem nagyon hülye eredmény jött ki.
Ha valakit érdekel:
a~~-0.984017-0.0136944 i, b~~35.0796+30.9138 iDe ez biztos, hogy nem jó.
-
F-ECT$
titán
válasz
Apollo17hu #866 üzenetére
Akkor tényleg neki kellene feküdni.
-
Apollo17hu
őstag
válasz
Apollo17hu #865 üzenetére
A helyes megoldás beküldésével nyerni is lehet.
-
Apollo17hu
őstag
Talán még nem volt:
2 valós szám reciprokának összege -1, köbük összege 4.
Mi ez a két szám? -
Doom
aktív tag
válasz
Apollo17hu #863 üzenetére
Ilyen típusú megoldással találkoztam már én is sokszöges feladatnál, de nem jutott eszembe most, hogy lehetne alkalmazni
Érintőkkel próbáltam még ügyeskedni, de az nem jött össze.
F-ECT$: Ez nem volt gyors, majdnem 24 óra eltelt
Persze nem ezzel foglalkoztam végig...
A rokonosra egyébként. Én vagyok:
- apám fia, apósa
- feleségem férje, unokája
- nevelt lányom apja, fia
- fiam apja, unokaöccse
- apám fiának testvére, nagyapja
(+ egy szerencsétlen, akinek ezt mind fejben kell tartania)
Asszem mindent kilőttem, ennyire tellett tőlem.
-
Apollo17hu
őstag
Igen, én is hasonlóan oldottam meg. De a feladatot nemcsak ezért írtam be, hanem mert van egy nagyon érdekes, és egyben egyszerű megoldása is:
Rajzoljunk be még pár kört az ábrának megfelelően.
Ekkor a kör 12 db X-szel jelölt és 6 db Y-nal jelölt területből áll. Ennek a negyede 3 X + 1,5 Y lenne, de a metszet 3 X + 1 Y-ból áll, azaz kisebb, mint a kör negyede.
A csaposnak volt igaza. -
Doom
aktív tag
válasz
Apollo17hu #860 üzenetére
Ha felrajzoljuk a 3 kört, akkor a középpontjaikat összekötve kapunk egy egyenlő szárú háromszöget, amelynek a területe:
T = (gy0,75 * r2)/21 körcikk területe (1 körből a másik két középpontba húzott sugár által kivágott körcikk):
pi * r2 / 6 (mivel 60 fokos a szög, ezért a kör területének 1/6-oda)3 körcikk területe: pi * r2 / 2, de mivel így 3-szor vettük figyelembe a korábban kiszámolt háromszög területét, ezért azt kétszer le kell vonni, azaz a 3 kör metszetének területe:
(pi * r2 / 2) - (2 * gy0,75 * r2 / 2)Az a kérdés, hogy ez nagyobb vagy kisebb mint pi * r2 / 4.
Rendezés után:
pi / 4 kb. = 0,785(pi - gy3) / 2 kb. = 0,704
Azaz a csaposnak van igaza.
-
Apollo17hu
őstag
Egy férfi a bárban 3 kört rajzol az asztalra a nedves korsója aljával úgy, hogy mindegyik kör ámegy a másik két kör középpontján. A csapos szerint az a terület, ahol a körök (mindhárom) átfedik egymást, kisebb, mint egy kör területének a negyede, a férfi azonban úgy gondolja, hogy nagyobb.
Kinek van igaza?
-
F-ECT$
titán
-
F-ECT$
titán
A feladat így szól:
Feleségül vettem egy özvegyasszonyt, akinek volt egy felnőtt lánya. Apám, aki gyakran meglátogatott minket, beleszeretett és elvette a nevelt lányomat. Apám tehát vejem lett, nevelt lányom pedig az anyám. Néhány hónap múltán fiam született, aki apám sógora és egyben az én nagybácsim lett. Apám feleségének is született egy fia. Ezzel egy csapásra lett egy testvérem és egy unokám. A feleségem a nagyanyám, hiszen anyám anyja.A kérdés: Ki vagyok én?
-
F-ECT$
titán
Ha valakinek tetszett az „Einstein feladvány”, akkor remélem az alábbi feladatnak is örülni fognak. Természetesen itt is az első 6-8 betűt a legnehezebb kitalálni, de mindent ki lehet következtetni, egyszer sem kell a próbálgatós módszerhez folyamodni:
Egy 5x5-ös négyzetbe az angol ABC minden egyes betűjét be kell írni a J kivételével. (Az oszlopokat balról jobbra A-tól E-ig nevezzük el, a sorokat felülről lefelé 1-től 5-ig számozzuk. Így a bal alsó cella neve A5.)
A feladat, hogy az egyes betűket beírjuk a megfelelő cellákba. Ehhez segítségül rendelkezésre állnak a következő állítások.1. Nincs magánhangzó az A és az E oszlopban, bár minden sor tartalmaz egyet, továbbá az U-t tartalmazó sor valahol az I-t tartalmazó sor felett van.
2. A B4 cellába írt betűt a rómaiak számként használták.
3. A V, amelyik egy sorban van a W-vel, rögtön az E oszlopban lévő S fölött van.
4. A D3 mező tartalma F, és ugyanebben a sorban van az L is.
5. A MAP szó átlósan lefelé olvasható valahol a nagy négyzetben.
6. A kettes számú vízszintes sor két mássalhangzóval kezdődik, amelyek közül a második az ABC első 10 betűje közül való, az első pedig 4 betűvel később következik ABC sorrendben.
7. A D átlósan szomszédos az E-vel, és a G-től valamilyen irányban (amely lehet átlós, vízszintes vagy függőleges) csak egyetlen betű választja el, a Z.
8. A HRB betűsorozat valamelyik vizszintes sort zárja le.
9. Az OAT szócskát lefelé olvasva találjuk valamelyik oszlopban.
10. Az N két hellyel jobbra van az Y-tól ugyanabban a sorban.
11. A K betű feljebb van a Q betűnél.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Új ASROCK A520M PG Fèlkonfig - Ne hagyd ki! 0% THM-RE is!
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest