Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- t1csi: DDR3 RAM vadászat – egy kis gondolkodási anomália
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Az igaz barátság kezdete
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Doky586: SecureBoot kulcsok frissítése (2026 nyara)
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia,
"...1000-es számoknál egy szóköz kerüljön be..."
Power Query-ben nincs formázás, csak adattípusokat tudsz megadni. Amint betöltötted Excelbe ott tudod a formázást beállítani. Ha nagyon kell "számformátum", akkor szöveggé alakítva lehet formázni.
pl.
Number.ToText(23234, "N2", "hu-HU")üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
A számformátum csak a megjelenítést befolyásolja, illetve nyomtatáskor érvényesül.
Az Excelben egyszerűen kijelölöd a cellákat - jobb egérgomb - cellaformátum - szám és ott kiválasztod hány tizedes legyen és legyen-e ezres elválasztó.
Ez nyomtatásnál érvényesül. Ha exportálod CSV-be, mivel szövegesként exportálja, ott is benne lesz az esetleges szóköz az ezres elválasztónál. Ha valaki más olvassa majd be, akkor annak gondoskodnia kell a számformátum kezeléséről abban a programban amit használ.
Más tekintetben nem tudok a formázásra tippet adni.
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
awb.savesor elé írd be légy szíves:Range(Cells(1, 16), Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count, 16)).Value = Range("A6").Value
Ez az első sortól az utolsó sorig beírja az A6 cella értékét a 16. oszlopba.
Ha nem az első sortól szeretnéd, akkor a Cells(1, 16) első paraméterét írd át a sor számára. Ha másik oszlopba szeretnéd, akkor a 16 helyére írd az oszlop számát.
Üdv. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan
üzenetére
A fájlok megnyitására és mentésére a google gemini írt egy VBA-t, ami működik!
Sub NyisdMegEsMentMindenFajlt()Dim myFolder As StringDim myFile As StringDim wb As WorkbookmyFolder = "D:\valami\"myFile = Dir(myFolder & "*.xlsx")Do While myFile <> ""Set wb = Workbooks.Open (myFolder & myFile)wb.Savewb.ClosemyFile = DirLoopEnd SubAnnyit kéne még megoldani, hogy a forrás fájlokban az A6 cellában lévő értéket be kellene illeszteni egy új oszlopba!
Ha mondjuk a fájl 1000 soros, akkor az A6 érétéket mind az 1000 sorban meg szeretném jeleníteni. -
Lasersailing
senior tag
-
lappy
őstag
válasz
PistiSan
üzenetére
Ha már egy munkafüzetben van akkor lehet kimutatást készíteni,
vagy az előző folytatása -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan
üzenetére
Megoldva, valami régi telepítő volt a céges office-hoz, kaptam másikat, amibe már integrálva vannak a frissítések alapból, azt fel raktam, és megint működik minden, verziószám, minden stimmel, ezzel mégis jó! A fura a dologban, hogy a régi officehoz is jött rengeteg frissítés, mégsem volt úgy jó.
-
Mutt
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia,
Alapokhoz nekem sokat segített az "M is for Data Monkey" nevű könyv. Régi, de jól elmondja a dolgokat.
Microsoft hivatalos doksija segít a függvényekben eligazodni.
Youtube-on pedig Mike Girvin csatornája kiváló forrás, illetve Mynda csatornája.
üdv
-
Mutt
senior tag
-
Delila_1
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
Nézz el ide!
Nálad a LE helyett a FEL nyilat kell megnyomnod, mivel a fent lévő szöveget akarod bevinni az alatta lévő üres cellákba. Ne maradjon ki az értékek beillesztése, másképp egy rendezésnél bekavarnak a hivatkozások. -
Pakliman
tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Egy lehetőség:
Sub Kitölt()
Dim us As Long
Dim sor As Long
Dim s As String
us = Cells(Rows.Count, 2).End(xlUp).Row
For sor = 1 To us
'végig megyünk a sorokon...
If Cells(sor, 1) <> "" Then
'Ha az 1. oszlopban van szöveg,...
'akkor eltároljuk...
s = Cells(sor, 1)
Cells(sor, 1) = "TÖRLENDŐ" 'Csak a későbbi egyszerűbb azonosítás miatt...
Else
'ha nincs szöveg, akkor...
'ha 2. oszlopban van szöveg, akkor az . oszlopba beírjuk az elmentett szöveget
If Cells(sor, 2) <> "" Then Cells(sor, 1) = s
End If
Next sor
'Most jön az Extra, a fölösleges sorok törlése...
For sor = us To 1 Step -1
If Cells(sor, 1) = "TÖRLENDŐ" Then Rows(sor).EntireRow.Delete
Next sor
End Sub -
Mutt
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia,
Azért bedobom a megoldást, hogy hogyan lehet más formátumban lévő adatokat PQ-vel megismertetni.
A Nyelvterület használata (angolul Locale) opció kell neked.pl. 82.5-ből 82,5-t így tudsz importnál varázsolni.
Jobb klikk az oszlopon adattípus változtatásához és ott válaszd az utolsó opciót, majd válaszd ki az országot amelynek a formátumát használja az adatsor.Ha sok ilyen van, akkor a fájlra alapértelmezetté is teheted a Fájl -> Lehetőségek és beállítások -> Lekérdezés beállításai alatt.

Nálam jobban/látványosabban ebben a YT videoban is elmagyarázzák.
Az adatforrásban ahhoz hogy ne másszon el az adat érdemes egy aposztrófot tenni az adat elé, így szövegként értelmezve nem próbálja meg az Excel dátummá alakítani a számokat.
üdv
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Most ránéztem ismét a feladatra. Talán szebb és egyszerűbb a következő:
Kijelölöd a tartományodat a 2. oszloptól kezdve.
Adatok - rendezés - a megjelenő párbeszédpanel beállításokra kattintasz és kiválasztod a balról - jobbra értéket.
A rendezésnél kiválasztod az 1. sort. Rendezés alapja értékek, Sorrend A-Z
Így néz ki:
Így egymás mellé kerülnek az azonos kódú oszlopok.
A másolást balról indíthatod. A kimásolt kódú oszlopokat elrejted a következő másolása előtt. Így az A oszlop is másolható a megfelelő oszlopokkal együtt.
(Mindig elfelejtem, hogy rendezni nem csak oszlop hanem sor szerint is lehet....)
Üdv. -
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Így már érthető a feladat.
Egy megoldási javaslat:
Kijelölöd a vizsgálandó területet -> másolás -> a munkalap egy "tiszta" területére(vagy egy segédmunkalapra) ->irányított beillesztés -TRANSZPONÁLÁS.
Ezen a területen az első oszlopra már tudsz szűrni kódok szerint.
A szűréssel megkapott adatokra másolás > a kódnak megfelelő munkalapra irányított beillesztés -TRANSZPONÁLÁS
A transzponált alaptáblán minden szűrést végig tudsz csinálni és az eredményeket a kódnak megfelelő munkalapra transzponálással be tudod illeszteni a megfelelő helyre.
Üdv. -
PistiSan
addikt
válasz
PistiSan
üzenetére
Csináltam egy példa fájlt is, feltöltöttem fiktív adatokkal, írtam magyarázatot is, hogy mit szeretnék, ha valakinek lesz ideje, nézzen már rá legyen szíves!
https://drive.google.com/file/d/1L-plrasDJXe2h15xL0Tv_Cvv3ZqfMNbH/view?usp=sharing
-
Delila_1
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
A frissítést egyszerűen lehet automatizálni. A laphoz kell rendelned a lenti makrót.
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)
If Target.Column = 2 Then ActiveSheet.PivotTables("Kimutatás1").PivotCache.Refresh
End SubEbben 2 kell átírnod.
1. Ha a km nem a B (második) oszlopban van, akkor a Target.Column-hoz az oszlopod számát írd be a 2 helyett.2. Ha a kimutatásod neve nem Kimutatás1, akkor azt írd be.
A laphoz rendelésről olvashatsz a téma összefoglalóban.
-
Mutt
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Hello,
Alternatív megoldás.
Kimutatás mellett még használható az alábbi tömbfüggvény is az egyedi rendszámok kigyűjtéséhez.
D2-be írd be és húzd le:
=HAHIBA(INDEX(rendszamok;HOL.VAN(0;DARABTELI($D$1:$D1;rendszamok);0));"")A rendszamok legyen egy dinamikus tartomány.
=ELTOLÁS(Munka1!$A$2;0;0;DARAB2(Munka1!$A:$A)-1)Excel 2016-ban van már MAXHA függvény, Ha nincs ilyen függvényed, akkor marad a 37834-ben említett képlet.
üdv
-
Delila_1
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
Az eredeti adataidat alakítsd át táblázattá (beszúrás, táblázat).
Az ebből készült kimutatásban a sorcímkékhez tedd a rendszámokat, az értékekhez a megtett km-t. Itt legördíted a jobb oldali kis nyilat, az értékmező-beállításoknál kiválasztod a maximumot.Táblázattá azért érdemes alakítani a tartományodat, mert ha bővülnek az adatok, a kimutatásra csak egy frissítést kell adnod, nem kell kiegészítened a forrást az új sorokkal.
-
Delila_1
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
Így igaz!
Próbáld meg egy eseményvezérelt makróval, amit a lappodhoz rendelsz.
Ez a makró duplaklikkre beírja a 2. sor értékeit akkor is, ha túl van az oszlop a Z-n.Private Sub Worksheet_BeforeDoubleClick(ByVal Target As Range, Cancel As Boolean)
Target = Cells(2, Target.Column * 2 + 1)
Cancel = True
End Sub -
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Én inkább az INDEX függvényt javasolnám: =INDEX(Tábla;sor száma; oszlop száma) Help sokat segít.
Mondjuk a szöveges példádban pont az oszlopok változnak (A-B-C stb).
Ha pl évet is változtani szeretnél. akkor a HOL.VAN függvény is kell hozzá. Viszont úgy az első képletet ügyesen felírva húzni lehet a többi cellára.Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Bár nem tudom, mit jelent, hogy más képleteket is szeretnél alkalmazni, de hidd el, a legegyszerűbb a szövegből oszlopok, ahol meg tudod adni a határoló karaktert is, bármit választhatsz.
De képlettel az alábbiak szerint lehet megoldani szerintem:
Az A1 cellában van a szétbontandó szöveg.
A B1 cellába beírod a következő képletet:=KÖZÉP(A1;SZÖVEG.KERES(",";A1)+1;HOSSZ(A1))
Ezt végihúzod az első soron, egész addig, amíg az eredmény egy hiba nem lesz.
Ezután az A2 cellába beírod ezt a képletet:=HAHIBA(BAL(A1;SZÖVEG.KERES(",";A1)-1);A1)
Addig húzod jobbra, amíg van fölötte szöveg a cellában.
Üdv.
-
föccer
nagyúr
válasz
PistiSan
üzenetére
Egyesével le lehet vágni a bal, vagy a jobb oldalon lévő szavakat. Ehhez meg kell kerestetni a vesszőnek a helyét, és a teljes karakterhosszból levonva a vessző pozícióját, megkapod a vessző utáni karaktersornak a hosszát. =BAL() függvénnyel elrakod az első szót, =JOBB() függvénnyel a maradékot. Következő sorban újra... a karakter hossz paraméterrel játszani kell, hogy a vessző ne okozzon gondot.
Nincs előttem excel, hogy pontosan összerakjam neked a függvényt, de ebből már ki lehet silabizálni. Ha nem megy, akkor holnap este megcsinálom.
üdv, föccer
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Nem látszik, hogy a tartomány, amire érvényes a formázás, hogyan van megadva.
Elvileg azokat a tételeket színezi be, amelyeknek van az X oszlopban is és a W oszlopban is párja. Viszont, ha egynek is közüle nincs párja, akkor egyiket sem színezi be.
Esetleg javaslok olyat, hogy egy segédoszlopba vidd be a következő képletet:
=MARADÉK(DARABTELI($W$5:$X$3000;$W5);2)=1Utána erre az oszlopra tegyél feltételes formázást =IGAZ képlettel.
A képlet azt mutatja, hogy az W oszlopban levő értékeknek van-e mindnek párja az X oszlopban. Ha nincs, akkor igaz lesz a képlet értéke.
Ugyanezt egy másik segédoszlopon a "biztonság kedvéért" megcsinálhatod
=MARADÉK(DARABTELI($W$5:$X$3000;$X5);2)=1 képlettel és feltételes formázással ugyanúgy.De akár az is elég lehet, ha a segédoszlopokba a DARABTELI függvénnyel beíratod, hogy az adott tételből hány db van a két oszlopban (az előző két képlet belső függvénye). (Ez sokkal egyszerűbb a kimutatásnál.)
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Feltételes formázással megoldható szerintem a probléma. Kijelölöd a W és X oszlop adattartalmát.
Kezdőlap - feltételes formázás - új szabály - cellák kijelölése képlettel:
A képlet =DARABTELI($W5:$W3000;W5)=DARABTELI($X5:$X3000;W5)Beállítod a kitöltőszínt zöldre. Hatókör az adattartományod címét írod be.
Ez minden olyan tételt zöldre színez, ahol a W oszlopban ugyanannyiszor fordul elő, mint az X oszlopban.
Ha páratlan az előfordulás, az összes olyan szám színtelen marad, azt egyedileg kell nézni.
Üdv.
-
T_bee
aktív tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia,
Pivot táblákkal meg tudod nézni, hogy melyik item-ből hány db van, aztán vlookuppal össze lehet hasonlítai őket. Ha ez megvan, akkor utána az eredeti sheetre egy plusz oszlopba hozzá tudod adni hogy ok-e az adott elem, és ez alapján rá tudsz tenni egy feltételes formázást, vagy tudsz szűrőzni
Itt a példa file, a feltételes formázáson kívül benne van a lényeg
T_bee
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Ebben az esetben az INDEX függvényt kell kombinálnod a HOL.VAN függvénnyel:
A képlet pl. Munkalap1!B1 cellába:
=INDEX(Munkalap2!$A$1:$A$2000;HOL.VAN(Munkalap1!$A1;Munkalap2!$A$1:$A$2000;0)-1)
Ezután ezt kell végighúznod az oszlopon.
Fontos, hogy a keresési tartományok $-osan legyenek megadva.Ilyen esetekben az INDIREKT függvényt nem tartom igazán jónak, mert lassítja az excelt.
Üdv.
-
bteebi
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
A munkalapnevek nem (sem) ismertek, de azért ebből már el tudsz indulni:
=INDIREKT(CÍM(HOL.VAN(1111;'Munka1'!A1:A200;0)+n-1;1;4;1;"Munka1"))
Az n értéke azt adja meg, hogy hány sorral kezdődik lentebb a táblázatban az első kereshető érték. Ha pl. a 3. sorban van a fejléced, és a 4. sorban kezdődnek a kereshető értékek, akkor az n értéke 3 (mert 3 sorral van lejjebb az 1. sornál). A "-1" pedig azért kell, hogy az egy sorral fentebb lévő értéket találd meg. Ha az 1111 helyett szöveg lenne, akkor dupla idézőjelbe kell tenni, pl. "Érték".
#29836: Feltételes formázással. D2-n állva: Feltételes formázás → Új szabály → A formázandó cellák kijelölése képlettel → =$B$2=3.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Kicsit keresgélj az excel helpben a többdimenziós hivatkozásokra:
='C:\Utvonal\[Munkafüzetnév]Munka3'!$D$2A fentiek szerint kell a képletet összeállítani.
Próbáld úgy, hogy először egymás mellett nyitva van a két munkafüzet és létrehozod a hivatkozást.
Utána, ha bezárod a forrás fájlt, akkor megláthatod a teljes névvel való hivatkozást.
Üdv.
-
Fferi50
Topikgazda
válasz
PistiSan
üzenetére
Szia!
Szerintem külső hivatkozást direktbe nem tud lenyíló listába tenni.
Viszont azzal megpróbálkozhatsz, hogy a listád elemeit veszed a külső hivatkozásból.Erre gondolok: A1 képlete =külsőhivatkozás cella1
A2 képlete =külsőhivatkozás cella2A lenyíló lista forrása: =munkalap! A1:A2
Ennek szerintem működnie kellene.
Üdv.
-
alfa20
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
szerintem neked erre lenne szükséged:
Fejlesztőeszközök -> Beszúrás -> Actix-X vezérlők -> Beviteli lista
ezt elhelyezed tetszőleges helyen, majd rajta: jobb egér -> Tulajdonságok,
Az Alphabetic fűlőn az alábbiakat töltsd ki:
LinkedCell itt azt a cellát add meg ahol az eredményt (értéket) akarod megjeleníteni pl: $D$2
ListFillRange Munka2!$D$1:$D$100 -
bteebi
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
Kiindulásnak ez bőven jó, de ez se rossz. Ez pedig egy nagyon rövid összefoglaló. Ha komolyabban is érdekel, akkor ezt a könyvet érdemes lehet beszerezned. Amúgy rengeteg segédlet van a neten (elsősorban angolul persze), többek között a Youtube-on is, érdemes keresgélni.
Erre esetleg lenne valakinek ötlete? Közel vagyok a megoldáshoz, de sajnos nem tudom, hogy hol van a hiba.
-
Mittu88
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Egy ciklust rakj bele.
Ezt így be is másolhatod:Sub Makró7()
'
' Makró7 Makró
''
Dim i as integer 'Deklarálod, tehát létrehozod a változóti=0 'értékadás i változónak
For i = 1 to 200 '1-től 200 oszlopig vizsgálja, egyesével lépked
Columns( i ).Select 'i-edik oszlopot kiválasztja
ActiveSheet.Range( i ).RemoveDuplicates Columns:=1, Header:=xlNo 'ezt nem tudom működni fog-e
i = i + 1 'növeli 1-gyel i értékét, hogy a következő oszlopra lépjen
Next 'Ciklus végeEnd Sub
-
Mittu88
senior tag
válasz
PistiSan
üzenetére
Nem tudom hány oszlop van, de ha csak pár (20-30), akkor pl. B1 cellára állva ha nyomsz egy CTRL+SHIFT+lefele nyíl kombót, vágólapra helyezed (ctrl+c), utána az A1-re kattintasz, nyomsz egy CTRL+lefele nyilat (utolsó kitöltött cellához ugrik), utána még egy lefele nyilat és ezután beilleszted (ctrl+v), akkor a B oszlop tartalma máris át van helyezve az A-ba.
És így tovább. Nagyon macerás?
Mert szerintem csak makróval lehet automatizálni, de nem érdemes programot írni pár oszlop miatt.
-
Delila_1
veterán
válasz
PistiSan
üzenetére
A TRIM függvény levágja a hivatkozott cella elejéről és végéről a felesleges szóközöket.
=trim(B1)Az így kapott segédoszlop képleteket tartalmaz, ezért érdemes másolni, majd az eredeti helyére irányítottan, értékként beilleszteni.
Az eredmény szöveg típusú lesz, át kell alakítani számokká, így.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

üdv

Fferi50