- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- bambano: Bambanő háza tája
- Gurulunk, WAZE?!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: 1991 - játék a PC-n
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Argos: Szeretem az ecetfát
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
-
LOGOUT
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mutt
senior tag
válasz
ny.janos #53610 üzenetére
Szia,
BCTI videója hasznos volt nekem is, a lényegét tudtam eddig Marco Russo-tól, de itt jobban ki lett fejtve.
...Van egyáltalán összefüggés az adatmodellbe töltés és a sorbarendezés között?..
Van. Amikor adatmodell-be teszük az adatokat, akkor egyben a hatákonyság növelése miatt tömörítve lesznek. Az oszlopokat külön-külön tárolja (tabular format) és tömöríti a Vertipaq engine.
A videóban a tömörítés típusait is elmagyarázzák, de a lényeg az hogy az ismétlődések csak egyszer kerülnek letárolásra és ha sok ismétlődés van akkor nagyot lehet itt nyerni.A sorbarendezésre viszont ez a tömörítés károsan fog hatni, mivel elvesztjük az "egyedi értékek" tárolásakor a sorrendet. Ami azért nem gond amikor dolgozunk az adatmodellel, mert a képletek/kapcsolatok nem sorrend szerint dolgoznak hanem tartalom/érték alapján (pl. lényegtelen hogy amikor megszámoljuk vagy összeadjuk az értékeket, akkor azok növekvő vagy csökkenő sorban vannak, az eredmény ígyis-úgyis ugyanaz). A videóban 9:10 körül ugyanezt mondják.
A videóban az eredeti problémára/kérdésre a megoldás szerintem az, hogy amikor a Vertipaq rendszer újra összerakja a tömörített táblákból az eredményt, akkor azzal a táblával kezd ahol a legkevesebb egyedi érték volt és rakja mellé az egyre több értékeket tartalmazó táblákat. Az ottani példában valószínű a régió (Region) volt a legkevesebb elemű (talán 4 db) , aztán a jön a termék (product) és utánna az állam (state) és így tovább.
A sorbarendezés termeszetesen fontos dolog nekünk embereknek, így kell és használjuk is, de csak ott ahol van értelme. Vagyis:
1. a végső eredmény (CSAK Excel munkalapra töltés esete ez, Power BI esetén vizualizációk esetén teljesen felesleges) előállításakor az utolsó lépésben,
2. olyan köztes lépéseknél amikor fontos a sorrend, pl. egy olyan csoportosítás előtt amikor nem csak összegzünk hanem az összes adatot is beletesszük a csoportosításba és abból mondjuk a legelső sort akarjuk kiemelni/tovább vinni. pl. a fenti videóban ha tudni szeretnénk termékenként az utolsó államot ahol eladtuk azt, akkor ha dátum szerint csökkenő sorba rendezünk, majd termék alapján csoportosítunk akkor a belső táblában az első rekord a legrissebb eladás adatait fogja tartalmazni termékenként.Amivel furcsasággal találkozom az hogy adatmodellbe töltéskor nem csak a sorok, de az oszlopok sorrendjét is elveszítem. Céges fájlban van kb. 400 ezer sor és vagy 60 oszlop, de Kimutatás/Pivot kibontásakor mindig ABC sorrendben jönnek az oszlopok.
üdv
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Samsung Galaxy A12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1TB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged