Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hujikolp
őstag
Úgy néz ki, az elő része hibátlan lett
30/30 -
(Kolombusz)
veterán
A második rész megoldókulcsa mikor lesz publikus?
Az exponenciálisra kiváncsi vagyok. -
Hujikolp
őstag
válasz (Kolombusz) #3555 üzenetére
szerintem csak 1 pontot vonnak le, hiszen a "másik fele" jó.
A második felére én is kiváncsi vagyok. Remélem a tanárom önszorgalomból megcsinálják
[ Szerkesztve ]
-
raczger
őstag
válasz (Kolombusz) #3557 üzenetére
úgyis nekem lesz igazam de úgy tudom, hogy éjfél!
www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
Senhi
aktív tag
Van olyan megoldás valahol, mely szerint mind elkúrtuk kijött valami -2 és -5, de a kikötés miatt nincs eredménye Lassan a töritől kezdek félni. Elég szar témákra van esély
-
Tomics
addikt
szerintem azt nem merik kirakni, csak holnap reggel 8tól lenne publikus, csodálkozok hogy tavaly se baszták meg azt a tanárt aki megoldogatta mint most
lol hogy pörög a topik
[ Szerkesztve ]
PH! addikt since 2004
-
gery03
senior tag
válasz raczger #3567 üzenetére
Na megpróbálom leírni, hogy miért nem lehet. Mivel nem vagyok matektanár nem tudom elmagyarázni tökéletesen.
Mikor megkaptad, hogy gyökx=-1 akkor ez még semmit se jelent. Az a feladat, hogy az egyenlet mely valós x-ekre teljesül és nem az, hogy mely valós gyökx-ekre.
Tehát tovább kell dolgozni, ha nagyon akarsz. Négyzetre emelsz, megkapod az 1-et.
Következő lépés az ellenőrzés. Az 1-el nem fogsz megoldást kapni. Ha -1-et akarnál nagyon beírni x helyére (csak úgy mondom... 0 értelme..) azt meg nem lehet, mert xnagyobbegyenlő mint 0.
Kb ennyi a megoldás.
Remélem segítettem. Ez sem 100%, ahogy az életben semmi sem az, de közel van hozzá.
Ha továbbra sem hiszed el, próbáld ki. Írd be számológépbe a feladatot, x egyenlő akármennyivel és majd szólj ha találtál olyan számot, amire az egyenlet két oldala egyenlő lesz.
(ha elnevezzük gyökx-et egy betűnek, pl a, akkor igen, a=-1 esetén teljesül az egyenlőség, de gyökx nem egyenlő -1-el, pontosabban nincs olyan x, hogy ez teljesüljön)[ Szerkesztve ]
-
raczger
őstag
igen, csak azt nem vetted figyelembe, hogy a gyök1-nek kettő gyöke van, 1 és -1, 1-el valóban nem jön ki, de -1 -el igen, és én ezt szövegesen utána odaírtam meg ilyenek stb....
és azt írta, hogy valós számok halmazán, ami pedig az összes számot tartalmazza, xER , azaz x eleme valós számok halmazawww.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
Hujikolp
őstag
Minden psp-nek ugyanakkora a felbontása?
-
addikt
Sziasztok!Nektek hogy jött ki az a 13,b-re hogy x=+/-1 vagy ilyesmi
nekem csak az jött ki,hogy
gyökx=3gyök x
x=0,de ezt beírva az egyenletbe nincs megoldás. -
Sátán44
addikt
Már 7 éve érettségiztem,de asszem most megbuknék
Kis bohóccal is lehet nagy cirkuszt csinálni... :-)
-
Hujikolp
őstag
válasz grabber #3572 üzenetére
A feladat: 25^sqrt(x) = 5*5^(3*sqrt(x))
(5^2)^sqrt(x) = 5^(3* sqrt(x) +1)
5^(2*sqrt(x)) = 5^(3* sqrt(x) +1) // felvisszük 5-re
2*sqrt(x) = 3* sqrt(x) +1 // - 2*sqrt(x) és - 1
sqrt(x) = -1 én eddig csináltam. // négyzetx = +1
x = -1kikötések: sqrt(x) >= 0 ezért az x = -1 kiesik.
Hozzáfűznivaló?
-
raczger
őstag
x=1, mely csak akkor teljesül, ha gyök alatt x=-1 blabla, szóval ezt még odírtam, mert simán nem elég az x=1 megoldás, mert amit majd behelyettesítünk, az egyik részét ki kell zárnunk, és mint sok más feladatnál, itt sem árt egy ilyen szöveges kizárás!
x=1, ha gyökx =-1, és gyökx != 1www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
gery03
senior tag
válasz Hujikolp #3580 üzenetére
Ez a helyes megoldás szerintem is.
Ugyanígy csináltam én is.
Raczger valahol ott téved el, hogy nem mindegy, hogy az x hol áll. Mások a feltételek, ha a gyök alatt keressük, meg ha négyzetre van emelve és akkor keressük. Nem tudom jobban elmondani, majd egyetem után talán.[ Szerkesztve ]
-
-
Daneeka
senior tag
Ó yeah, ez alapján kb. 95% százalék . Az egyetlen hiba ami eszembe jut:
"majd osztani 0.82-vel! Nem szorozni 1.18 meg hasonlók"
na ezt elkúrtam de szerintem maximum 1-2 pontot vonnak le miatta.
Viszont szövegértésem elég szar lett, kb. 50% az OM-es javítókulcs alapján, ellenben érvelésem egész jó.
-
Senhi
aktív tag
[link]
Ezt mondjuk... bocsi[ Szerkesztve ]
-
Hujikolp
őstag
válasz raczger #3587 üzenetére
ha bármilyen számot, párossal viszünk fel, x^y (Y eleme minden pozitív páros szám)
akkor mindig pozitív számot kapunk!ha ez a szám (Y) nem páros, pl: -3 ^ 3 = - 27 akkor lehet negatív! számológéppel ellehet játszani.
ahha, és ha egy negatív számot, vagy pozitívat négyzetre emelsz, akkor kaphatsz negatív számot? NEM!
Mi a négyzet? Ismételt szorzás önmagával.
(-3)*(-3) mínusz szor mínusz az PLUSZ.Így eltudtam magyarázni?
[ Szerkesztve ]
-
Senhi
aktív tag
Fiúk - lentebb linkeltem az origo oldalát. Meg van oldva a feladat. NINCS MEGOLDÁSA!
-
raczger
őstag
válasz Hujikolp #3593 üzenetére
én arra írtam, hogy te ezt vitted négyzetre: sqrt(x) = -1 és te utána + és -1-et írtál....
najó én nem vitatkozom tovább, interneten keresztül nem tudok megfelelően érvelni az állításom mellett, és tudom, úgy sem ismerné be senki, hogy nekem van igazam (ahogy én sem , hogy nincs igazam xD), és már azt is tudom, hogy valószínűleg a megoldásban az lesz a helyes amit ti írtatok, de még mindig marad egy légüres tér a dolgok közepén, ezt már többször is leírtam, és majd holnap elő is fogom adni a matek tanáromnak, aztán meglátjuk ő mit mond ráwww.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
-
raczger
őstag
egy dolgot azért még mindig nem értek.... a valós számok halmazába nem tartozik bele minden a 10-es számrendszerbe ismert szám? vagy akkor tulajdonképpen mi az, tudja egyáltalán valaki, vagy csak egy jól betanult szöveg, hogy a valós számok halmazán nem értelmezhető, és jó lesz így?
www.movat.hu - http://bit.ly/2mIziA4
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Lexus, Toyota topik
- Synology NAS
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest