Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tolts.hu
őstag
válasz
wassermann #2098 üzenetére
Most vettem egy iont asszonyos autónak, de én többet fogom használni mert sokat megyek a városba ügyeket intézni.
Szerintem sem szép, viszont viszonylag olcsó és praktikus.
Ami meglepett, hogy akinek mutattam a családban, barátok közül - mindenkinek tetszett. -
-
-
tuzpenge
őstag
válasz
wassermann #2098 üzenetére
A smart-ot is lehet mindennek nevezni csak szépnek nem....
(persze a szépségről nem lehet vitatkozni de na).
-
Füleske
addikt
válasz
wassermann #2096 üzenetére
Miért pont a Smart - ot nézted ki? Ott a trió, azokon van gyorstöltő.
-
biker
nagyúr
válasz
wassermann #2093 üzenetére
Annyit tennék hozzá, nem magam önellentmondása, de a 8A töltők már a nyugalmasan bedughatók
Mondjuk szerintem megy az 12A-el, csak kell a mágnestrükkfrancia fasság. Keress utána googlin
-
axioma
veterán
-
Egy nagyon érzékletes példa DC töltéssel, mennyire bonyolult dolgok ezek. Az adatok Teslafi adatbázisból, és OBD + Scan My Tesla alkalmazásból származnak, így nem csak a szokásos fedélzeti kiírt bullshit:
Kedden voltam BP -> Nyíregyháza, Vásárosnamény útvonalon. Most azt nagyon nem részletezem, hogy mekkora szívás volt a töltés, mert 4 (azaz négy) egymás utáni hibás töltő miatt még Debrecenbe és Miskolcra kellett mennem SuC-ra tölteni. A lényeg:
Tesla SR+ 2021 FL MiUS
Odaúton teljesen hideg akkuval indultam, egész éjjel kint állt az autó a -3 fokban, tehát az akksi +5 fokról indult (Tesla az alá semmilyen körülmények között nem engedi).Rendkívül szeles nap volt nagyon durva oldalszéllel.
Félúton megálltam kis pihenőre, reggelire, rátöltésre MOL-nál (96km). Mivel viszonylag közel van miskolci SuC, akkumelegítést kértem az autótól. Rekettyésig autópályán fix 130-cal (egy balesetben ácsorgás miatt valódi átlag: 97km/h, 7km-t és 14 percet levonva 121 km/h) 25,1 kWh/100km lett az átlagfogyasztás. A Tesla célhőmérséklete 55 fok, amit előfűtéssel nem sikerült elérni, ezért a töltés közben tovább fűtött (47kW-ból az autó csak 39-et mutat ilyenkor, a fűtésre elmegy 8kW). 19 perc alatt a 14,65 betöltött energiából kaptam 12,87 kWh-t, a fűtés energiaigénye 1,8kWh volt. Ennyi plusz hőenergia került az akkuba.Tovább álltam Nyíregyháza felé (136km), de immáron 140-nel mentem 130 helyett (átlag: 125km/h), az átlagfogyasztásom elméletileg mégis pontosan 25,1kWh/100km maradt. Hogy lehet ez? A hőszivattyú szépen átemelte a hőenergiát az utastér fűtésére, és így a kémiai kevésbé fogyott. Mire célba értünk az induláskor 45 fokos akku már csak 23 fokos volt. De ez nem jelenti azt, hogy ennyi volt a valódi fogyasztás, hiszen a hőenergiát is be kell tölteni a kúton. Valójában a teljes energiára vonatkoztatva 26,4 volt a fogyasztás. 1,3kWh/100km hőenergiából, 25,1kWh/100km kémiai energiából.
Kalandos nap végén (Nyíregyháza -> Debrecen -> Vásárosnamény - Miskolc) Miskolci SuC-on
feltöltve 41,1kWh felvételével 38,0kWh kémiai energia került az autóba. A maradék 3,1kWh hőenergiaként tárolódott. Itt simán elértük az 55 fokot.A következő szakaszon Rekettyés MOL-ig (84km) fix 150-nel mentem (átlag: 130km/h) a fogyasztásom megint 25,0kWh/100km lett, de itt feltöltve 15,74 helyett 13,4 kWh kémiai energia került az akkuba, és így 1,3kWh hőenergiát vett fel az autó. Ezzel is számolva 26,6 volt a fogyasztás.
Innen megint továbbhaladva (96 km) fix 150-nel mentem újra (átlag: 138km/h), de az este miatt kisebb forgalomban és teljesen szélárnyék nélkül a kémiai átlagfogyasztásom 26,1kWh lett, de hazáig 55 fokról 29fokra hűlt az akksi, és a 3,1kWh tárolt hőenergia nagy részét beleszámolva (nyilván mindent nem sikerült kivenni belőle, legyen mondjuk 2,5kWh) a valós fogyasztás 28,7kWh/100km volt.
-
biker
nagyúr
válasz
joghurt #2086 üzenetére
annyiból nem mindegy, hogy a töltésvezérlőben ha keletkezne 700W (amit a példában felhoztak) hőmennyiség, az jelentős és nehéz hűteni, míg a motorban ha keletkezik, a lőtéri kutyát nem érdekli, mert a motor terhelésen akár ennek a többszörösét is leadja melegedésben, szóval könnyen eldisszipálja ezt
-
-
-
madgie
titán
Ok, semmi gond, bocs, ha én sem voltam elsőre érthető
Nálunk amúgy egy egyszerű oka van a Zoe-nak: megszerette az asszony. A töltési veszteséggel tisztában voltam, de úgy vagyok vele, hogy belefér (főleg, mivel van napelem), a szívóbenzines Duster is leeszi a gatyám, ha pályázok, valahol ez is kicsit ilyen -
biker
nagyúr
Én kérek elnézést, hogy a belinkelt oldal összes kattintható tabján nem mentem végig, hátha ott a megoldás.
Amúgy nem, nem írja le ÉRTHETŐEN, vagyis mindenki számára egyértelműen.
Ha kiszorzod, akkor valóban kiderül, hogy 22kW-ról kb 65kWh megy bele, 2,3kW-ról meg 85kWh megy bele, a nettó 52 bruttó 54,7 kWh akkuba.az lenne a korrekt, ha leírnák, mennyi a veszteséged, amit kidobsz az ablakon.
"Egyébként kifejezetten sz@rul esik, hogy ezer éve ismerjük egymást a fórumról és azt hiszed, hogy beleszerelmesedtem valami retek másfél tonnás vasdarabba."
Az a helyzet, kicsit kisebb fejfájással ébredek, te meg kicsit pontosabban fogalmazol, nem lesz félreértés. Így már értem, mire céloztál.
Ja és ne érts félre, én MINDEN autógyártót köteleznék erre! Így kellene kiírni az adatokat:
Mindenkinek így kellene!
Mellétéve a Dc töltési veszteséget is.Ja és a belsőégésű motoros autókat is, kiírni az autó mozgatásához szükségs energia 1,7l/100k (kb 14kWh/100km) a maradék a motor vesztesége, mert azok hatásfoka még mindig 27-30% közt mozog legjobb esetben, + kell a segéderendezéseknek is energia, amit a motor állít elő.
Villanyautónál legalább a teljes akkuból kivett számok már megvannak.szerk: elbacctam az első három oszlopot, 2,54-el szoroztam a 2:54-et holott az 2,95óra na mindegy, a kiírás jellege lett volna a cél
-
madgie
titán
Jesszusom, legalább néznéd meg, amit linkeltem, a gyári oldalon lévő adatok rosszabb értéket mutatnak 1x10A-re, mint a nagyokos hasraütés-szerű b-ev akármi, amit belinkeltél
Karikázzam be, komolyan? Azt, ami a szemed előtt van?
Engem hittérítőzöl, mikor belinkelsz egy olyan oldalt, ahol minden egyes egy fázisos töltésnél kerek 30%, majd hirtelen, minden átment nélkül minden három fázisos töltés mellett kerek 10% veszteséget ír, majd ezt akarod alátámasztani egy ADAC méréssel, ahol már ez 20%? Ott a Renault oldala, baromi pontosan mutatja, mint ahogy amúgy a hatótáv-mérőjük is, az is gyönyörűen mutatja, az adott hőmérsékleten, sebességgel mire számítson az ember, nem mismásol: tegnap korán reggel elment az asszony meg a kölök Debrecenbe, az tőlünk kb kerek száz km, valami 57%-kal értek fel, hát nézd már, mit mutat a gyári oldal...
Azt meg felesleges kérni, hogy dugjam be a fogyimérőt, a publikus 11-22 kWh AC töltőkön is tisztán látom, mennyi a veszteség, ha visszaolvasol, nem is tagadtam soha. Ott a Renault oldalon is, hogy max AC-n is simán van 20% veszteséged, ha vetted volna a fáradtságot, hogy megnézd...
Egyébként kifejezetten sz@rul esik, hogy ezer éve ismerjük egymást a fórumról és azt hiszed, hogy beleszerelmesedtem valami retek másfél tonnás vasdarabba. -
biker
nagyúr
ha te a marketing bullshitnek hiszel, hajrá. Egyébként karikázz be egyetlen részt ezen a weblapon, ahol le van írva, konnektoros töltőről 1x10A-el mennyi idő alatt tölt fel.
Épp nemrég vitatkoztam egy hasonló okossal, egy 3fázsból egy fázist összegző inverterrel kapcsolatban, milyen fa..a dolog, és le van írva, 1% a vesztesége, miért mondom hogy 40%?
És az se érdekelte, hogy 3x14,5A a bemenet (10kW) és 1x25A (5,2kW) a kimenet, szerinte valós az 1% veszteség, hiszen a gyártó leírta, ott van az adatlapon.Mivel a motor 3fázisú amit trafónak használ, és fizikai tény, hogy 3f trafó vagy 3f motor egy fázsról 2/3 teljesítménynél többet nem érhet el, ezért ha tetszik, ha nem, ha leírja valaki, ha nem, ez az alap.
Lásd betonkeverő egy fázisról két kondival, amit bárki tud, hégy fél kézzel le lehet fogni, és óvatosan kell pakolni, akkor is ha a szomszéd barátjának az unokaöcse betonkeverője megy egy fázisról telepakolva.Fogd a zoédat, mikor egy kb értelmezhető pontos értéken van, pl 50% dugd be a kis konnektros töltődet egy fogymérő mellett a kocsiba, és nézd meg 100%-ig mennyi energiát vesz fel a hálózatból, szrozd meg kettővel, és kijön, mennyire kell púposnak legyen az akku hogy beleférjen.
Tényekkel hit ellenében nem vagyok hajlandó vitatkozniAz ADAC szerint minden más autó <10% veszteséggel tölt, a zoe 20% 11kW-ról 3x16A-el: [link]
-
válasz
joghurt #2074 üzenetére
lehet magának az akkupakknak a hatásfoka változik az áram függvényében. lehet a túl kicsi áram még csak melegíti az akkupakkot de kevesebb érdemleges töltés tárolódik el. ha átlép az áram egy szintet, akkor már nem csak melegedik az akku, hanem be is indulnak a töltőfolyamatok igazán. gondolom azért írta hogy 0,5 meg 1 meg 2 coulomb töltés..
nem hinném hogy a töltőelektronika lenne ennyire béna és fűtene el ennyi %-nyi energiát. -
Bocs, ha rontom a bizniszed, de a pontosság kedvéért:
1. Az én autóm a töltési idők alapján kb. 2,3 kW-ot cuppant magába, és nem 1,6-ot.
2. Ha igaz lenne, amit írsz, a két érték különbözetét (700 W-ot) elfűtené a töltő. Azaz egy kifejezetten fűtési célokra szolgáló hősugárzó teljesítményét. Szerinted ez reális? -
axioma
veterán
Ez meglep. Akar a 3x32A amelyik auto tudja az me'g akku szempontbol lassu toltesnek szamit?
Ez jo hir, ettol me'g en 'vész'-tolteni fogom [dedikalt, kulon kismegszakito mogotti konnektorbol - az bent van a garazsban, mig a fali a kulso falon].
De az info jo a kesobbiek [haz/auto] tervezesehez. Barcsak mar ott tartanank... -
madgie
titán
Nekem a Zoe is egy fázisról lesz főleg töltve, eszem ágában sincs az egy fázisra épülő napelemrendszer mellé három fázist behúzni. Majd kap három fázist, ha publikus töltőn kell etetni.
Igaz, nem Q motoros változat, ez elcsorog magának 1x10A-n is (bár 16A-t szeretnék majd adni neki) -
Ac ról nincs olyan, hogy túl gyors
-
axioma
veterán
Az egyik kerdes kimaradt: HA van ido tolteni, az akkunak mi a jobb? [A betli miatt a lehetseges maxban egyeznek meg, ezt tudtam, a 48 csak rossz pelda volt... de ennek erosen gyanitom hogy az az oka hogy mielobb mehessen vissza az utakra - erre a [napkozbeni ratoltes] celra van is fali toltonk. Kerdes, hogy akku-kimeles szempontjabol, HA raer, eleg az h egy ido utan kisebb toltoaramot ke'r a kocsi igy csokken, vagy eleve lassabb toltes me'g ennel is jobb.]
A vasarloitoknak mit mondotok, es mennyire fugg konkret autotol, hogy hova allitsak a toltotok default-jat?
Zoe-t azert nem erdemes iderangatni, mert az ami kimondottan nem jo 1f-rol toltve... [en tobbet ilyet nem is tudok, es amugy ha nem lenne covid mar lehet az lenne nekem is, de 3f toltessel].
Amugy respect a fejtagitasert, infok megosztasaert, csak nem kene azzal indokolni a fali toltot hogy anelkul ugyis leegeti a user a hazat. [A kov. hazunkban tuti mar 3f autokra lesz elokeszitve, mostaniak type-I igy annyira nem para, lakast egyutt se tudjak leterhelni, mert nagy napelemes rendszer miatt 3x25A van.] -
WiZARD
addikt
Jó 5let, lehet az lesz, hogy veszek fateromékhoz valami normális hosszabbítót és akkor továbbra is tudok ott tölteni ahol nincs útban az autó.
Saját garázs(+ház) lassan elkészül, ott eleve úgy lett tervezve a villamosság hogy rendes vezeték legyen a töltőknek.
-2 db 1 fázis 16A dugalj 4 mm2 vezetékkel
-1 db 3x32A előkészítés EVSE-nek 6 mm2 vezetékkel. Ide majd valami árammegosztós megoldás kell, mert "csak" 3x32A van az egész háznak és pl a hőszivattyúban csodás 1 fázisú kompresszor van, aminek 23A kell -
Én két villanyautót használok párhuzamosan. A garázsban van egy AGT Home, de másik autónak ott nincs hely. Két éve garázsból kihúztam egy vízálló, kétaljzatos, 16A-es, fixen leszúrható hosszabbítót, és lecseréltem a pár méteres kábelét egy 2,5mm2-es 30m-es gumikábelre. Azóta a vésztöltők abba vannak bedugva. Az egyik Type-2 a ház elé van kitéve, a másik az oldalsó beállóhoz. Rendszeresen ezekről töltök. Ha kell párhuzamos (garázs + vész) töltés, akkor is, de akkor is ha nincs kedvem beállni a garázsba, akkor is. Minden hibátlan, és 225V-om van a vésztöltőben 13A felvétel után.
-
WiZARD
addikt
Havi 1-2x töltök faternál, 2.5 éve. Kertben hátul csináltatott egy teraszt pár éve, akkor lett áram is odavezetve (bár nem tudom honnan, nem közvetlen az órától). Kérdeztem tőle tuti jó-e. Persze töltsek csak ott.
Leaffel sose volt gond, nem tudom mennyivel tölt a gyári evse 10A vagy 13A. Ahol tudtam fogdosni ott különösebb melegedést sose tapasztaltam.Amikor meglett a Tesla, akkor ért a meglepi, mert az kiírja a feszültséget, és 205-208V körül volt 13A mellett, 5A-re csökkentve felment picit.
Átálltam a villanyóra mellé, bedugtam oda, ott 13A mellett is 225V volt. Na azóta nem töltök hátul, örülök hogy eddig nem volt gáz belőle. -
Én is axiomához hasonló kérdéseket fogalmaztam volna meg, aztán legyintettem.
A mi garázsunkban is 2,5-es vezetékek mennek a konnektorokhoz, és nem OBI-gazdaságos aljzatok vannak fent.
Az én használati szokásaimmal elég kb. heti egy töltés, hideg télben hét közben plusz egy fél. Hiába van szaldó, jó fiú vagyok, ezért napsütés idejére (azaz napközbenre) szoktam időzíteni ezt.A gyári töltő is végez 14 óra alatt, a fali sem végez 4,5 órán belül (az autó max. 7,2 kW-ot vesz fel). Mivel az autó tartozékaként adták (nincs róla külön garancialevél), az én értelmezésemben rá is vonatkozik a sok év jótállás.
Egy vezérelt fali töltőnek a szaldó megszűntével látnám több értelmét.
-
biker
nagyúr
No, lépésről lépésre... Hozzáteszem, 1000 felett járunk töltő eladásban és telepítésben, + a javítások
Nyilvan uj dugalj uj vezete'k... ez szerintem trivialis, attol me'g nem kell fali tolto [es forditva: a fali toltonek plane kell uj vezetek].
Hát neked triviális, új dugalj, átlag embernél a vésztöltőt bedugja az első dugaljba, netán a külön felszólíás ellenére (ne használj hosszabbítót) egy jó kis kínai 20m hosszabbítóba, mert úgyis ott van, a fűnyíró is elment róla. Rohadtul nem új dugaljat szereltetnek, főleg nem ellenőriztetik, csak mikor beleolvadt a falba.
A fali töltőnél már triviális, mert nem tudja felszerelni és bekötni. Ekkor kihívja a hülye vilanyszerelőt, aki beköti, majd leég a lakáselosztó a sodort kötésekkel, vagy kihív olyat aki tudja milyen terhelést kapnak a kötések, és rendberakja gyorsan a lakáselosztót, minimum rendes sorolósín, nem vezeték patkó átkötések és a többi megszokott.De a lenyegre nem valaszoltal. Fali tolto hogy lesz 6-10 amper? Vagy megkuldi aka'r 48-cal, mondvan az me'g nem is a legnagyobb letezo sebesseg, akkor az nem is art? Vagy tipustol fuggetlenul allitod, hogy tenyleg nem?
Minden jobb töltőn állítható a kimenő áram, mivel ez is egy szabvány, a töltő "hirdeti" hány ampert tud leadni, a kocsi tudja hány ampert tud fogadni, és a kábelben van egy jel, hány ampert tud átadni, aztán ulti jön, és a betli nyer, vagyis aki a legkisebb számot mondja, az nyert, annyival töltenek. Pl 32A a töltő, 20A a kábel (hyundai terít ilyen kábeleket) de 16A az autó, akkor 16A lesz. de ha a kocsi is 32A akkor 20A lesz
[Kerdes, az Ampera miert default 6A: akkura vagy a forrashalozatra vigyazasi szandekkal...]
Majd megnezem de sztem ion-nal egyszeruen fali tolto a neve [hivatalos magyar nyelvu gepkonyve'ben, neten pdf-ben megtalalhato].A szabvány 6A és 70A közt definiálja a töltést. 6A alatt nincs töltés, az 1,2kW ezt egy PWM jel kitöltési tényezője adja meg. Ahány % annyi amper megfelelősége
A legtöbb autó 6A-el megy, a 22kW-al tölthető Zoe minimuma 8A a 43kW-os pedig 13A alatt nem indul, mert 40% lenne a vesztesége
A mi töltőinken van fokozatkapcsoló 12 lépésben, illetve tudunk adni teljesítmény szabályzó elektronikát, méri a házba bejövő áramot, be lehet állítani a max kimenőt és a max bejövőt, és annyit ad az autónak amennyi marad a rendszerben.44 ora 10A az kb. 600 km. Ha ez naponta elvaras, akkor valoban kell a fali tolto.
Nem, barátom vette a kocsit, hazavitte első nap, és boldogan bedugta a töltőt (2%-on volt az autó), és elkezdett sírva hívni hogy mi a szar ez? Másnap mentünk feltenni a 32A fali töltőt. Neki napi 300km kell minimum, de konnektorról ezt sem töltöd be egy éjjel, maximum 120-130km-nyit
Bónusz: a hyundai kona eredeti angol könyvében "csepptöltő" a konnektoros töltő. Gondolom értelmesen ez sem üzemi töltést jelent, nekem nem.
További kérdéseket is szívesen megválaszolok, időm függvényében
-
axioma
veterán
Nyilvan uj dugalj uj vezete'k... ez szerintem trivialis, attol me'g nem kell fali tolto [es forditva: a fali toltonek plane kell uj vezetek].
De a lenyegre nem valaszoltal. Fali tolto hogy lesz 6-10 amper? Vagy megkuldi aka'r 48-cal, mondvan az me'g nem is a legnagyobb letezo sebesseg, akkor az nem is art? Vagy tipustol fuggetlenul allitod, hogy tenyleg nem? [Kerdes, az Ampera miert default 6A: akkura vagy a forrashalozatra vigyazasi szandekkal...]
Majd megnezem de sztem ion-nal egyszeruen fali tolto a neve [hivatalos magyar nyelvu gepkonyve'ben, neten pdf-ben megtalalhato].
44 ora 10A az kb. 600 km. Ha ez naponta elvaras, akkor valoban kell a fali tolto. -
biker
nagyúr
Sose hallottál még olajradiátortól kiégő dugaljrol ugye?
Problems:
1: a háztartási dugaljak 10A tartós és 16A rövid idejü terhelésre tervezettek
2: a dugalj áramkörök 95-98%-a 1,5mm2 vezetékkel van húzva és nem 2,5mm2 vezetékkel mint illene, mert az egyidejűségi tényező 0,8 megengedett
3: az autótöltő egyidejűségi tényezője 1 üzemideje akár 24 óra is lehet (skoda enyaq 80 44óra!)Remélem ennyi elég indok. Amúgy minden autónál vésztöltőnek hívják
-
Nem tudom, pontosan mit csinál az autóhoz adott gyári, 1 fázisos töltő; és ehhez képest mit csinál egy elvileg háromfázisos, de az autó által csak 2 fázisból szippantó töltő. Ennek fényében azt sem tudom, az egyik oldali dugdosás megspórolásán túl jár-e bármiféle előnnyel a fali töltő.
-
biker
nagyúr
ha a családtámogatásos 50%-osra gondolsz, akkor mint elektromos autó töltő nem számolható el, de villanyszerelési munkálatok igen, parkoló és garázs kialakítás igen, így hozzá kapcsolódóan sok minden elszámolható
Illetve mivel mi gyártunk, egyedi töltőket is, azokat el tudjuk adni elektromos elosztó dobozként. -
gorbep
senior tag
Van valakinek információja arról, hogy az 50%-os felújítási pályázatban támogatható a gyors töltő vásárlása, telepítése - szerelése?
Új hozzászólás Aktív témák
- Revolut
- iPhone topik
- Google ad-tech: a bíró szerint illegális monopólium, az USA feldarabolná
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Horgász topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- OpenWRT topic
- Szombathely és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A14 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest