- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sziasztok!
Kaptam egy Lenovo T480 céges laptopot, és van rajta Thunderbolt v3 csatlakozó.
Létezik ehhez is olcsó kínai EGPU megoldás amihez egy pc tápot meg egy dVGA-t csatlakoztatva játszani is lehetne az UHD620 iGPU-nál gyorsabban vagy csak az értelmezhetetlen üresen is 1-200 ezer forintos megoldások léteznek? -
válasz
Razermazer #5946 üzenetére
Köszönöm 👍🤩
-
Sziasztok megfejtők!
Tegnap feltámasztottam a hamvaiból egy Dell Latitude E5470-est és utána megnyomott a pizsamagomb; előkotortam az eGPU szettem, hogy most aztán tuti fog menni!
Sikerült is szépen összelőnöm, megtalálta a Windows az eszközkezelőben, szépen feltelepítette a drivert is.
Aztán felraktam a Catalyst drivereket is, hogy a Switchable Graphics opció is meg legyen.
De sehogy sem tudom rávenni, hogy az AMD rendereljen
Visszaolvastam a fórumban, de nem találtam infót róla, hogy mi a megfejtés
Remélem van valakinek valami tippje. Tuti valami registry-mókolás lehet a kulcs... -
bzolika10
aktív tag
Sziasztok!
Hamarosan elkészül a 3d nyomtatott exp gdc házam. Olyan kérdésem lenne, hogy ti honnan szereztétek be hozzá a csavarokat? Ha elkészült teszek fel róla képeket -
Razermazer
őstag
Sziasztok
A kérdésem nem igazán a topic része de a rendelés körül forog.
Exp gdc lett a kiszemelt, (jó lenne a hwtool is de a covid miatt olyan mértékben megemelték a szállítás díját, hogy inkább tartsák meg, 60 dollár a termék pe4c 2.1, de a szállítás meg 40 dollár pfff) viszont nem tudom hogy melyiket válasszam e-bay-en van hollandiából de nincs nyomkövetés vagyis ha elveszik a csomag akkor b*******m 14k,
Kínából banggood-ről vámmentesen, nyomkövetéssel kupponnal 18k, időpont egy és ugyanaz 15-20-nap között.
Nyomkövetésest válasszam igaz?! -
krisz77
tag
sziasztok azt akarom kérdezni hogy külső videokártyán kívül mi kell hogy laptopon keresztül tudjak játszani ?
-
Bukta01
csendes tag
válasz
Razermazer #5938 üzenetére
Szia!
Önmagában videókártyához egy 350W-os táp is elég lehet, de javaslom a 450W-ost mert akkor később egy korrekt komplett gépet is tudnál köré építeni. -
Razermazer
őstag
válasz
Razermazer #5937 üzenetére
Sziasztok
Ami kimaradt a cpu egy i7-4810mq.
Még elgondolkodtam a tápon, igen írtam hogy van és egy gtx 980-hoz kell egy 500-as minimum, de mivel csak őt fogja hajtani egyéb fogyasztó nem lesz rajta, nem elég egy 450 wattos gold minősítésű esetleg? amit nézegetek corsair sfx 450w hogy ne legyen olyan bazi nagy, a kártya mellett.
Elvben 200watt-ot kajál maximum terhelésen a 980. -
Razermazer
őstag
Sziasztok
Ismét elgondolkodtam egy egpu rendszeren, régen már volt, de valahogy nem vált be régi masina volt hozzá, viszont most van egy dell precision m4800 integrált hd 4600-al és egy ati firepro m5100-al 32giga rammal, meg rengeteg kérdés
Melyik fajtát vegyem? hwtools? abból is melyiket a géphez? kell a legújabb gen 3-as pe4c v3.0 vagy jó hozzá a pe4c v2.1, szép ára van bár a 2.1 még ingerküszöb alatt 30k.
Konkurencia exp gdc nem tudom melyik a legfrissebb? én e-bayen találtam v8.0 rengeteg van, hivatalos oldala webshop? vagy csak e-bay? van még ez a gearbest hát nem tudom?
Nem baj az e-bay 15-16kból szállítással megvan!!.
A csatolandó kártya a szerverem eladásából megmaradt gtx 980 sima nem TI, van hozzá külső atx-es táp!!!! kell is!!! ezt tudom
Fontos info ahogy átfutottam a topikot, hogy a lapos uefi képes, de a mostani oprendszer win8.1 pro legacy biosban van telepítve, érdemesebb egy win10-et feltenni uefibe vagy maradhat a mostani ha jól olvastam akkor kell a setup 1.3-al bűvészkedni, uefinél nem kell ti írtátok biztos tudjátok, én annyira kiestem ebből hogy szuperlila minden.
A hogyant sem tudom ezért majd kell a segítségetek.
A csatolófelület egyértelműen express card ha már van nem bontogatunk csak bedugjuk.
Most így hirtelen ennyi jutott az eszembe, várom segítségeteket tanácsotokat -
Pöttön
őstag
Félre értés ne essék, van asztali gépem is, abból most adtam el a vga-t, mert nem játszottam rajta. Így most már csak házi szervernek van tartva, film-adat tárolásra.
Pár éve mikor elkezdtük a lanparty-s hóbortot, akkor egy itx gépet építettem, 10literes pici fractal design node 202 házikóba egy húzott i7 volt, 16gb ddr4 ram gtx1070 mini, de aztán ez overkill volt nagyon a lan játékokhoz, asztali gép ként meg számomra rossz volt, mert kevés winyó fért bele, és az is csak 2,5-es laptop, és mivel itx volt a spéci pci express bővíthetőséget is el lehetett felejteni. Ezért ezt felszámoltam építettem a fentebb említett 10 winyós eatx monstrumot, amit már végkép nem akarok magammal vinni lanozni, mert iszonyat nagy, és nehéz.
Így a laptop az csak lanparty-ra, meg netezésre kell, az új játékokkal ahogy említetted is a konzolon játszok (ha játszok) mert az újabbak már nem nagyon kötnek le.
Az egpu-s rendszer amit sikerült összehozni az a tesóm laptopja, így megkapja az egpu-t.
És majd szeretnék az enyémhez is csinálni egyet.Szerintem hurcolás terén teljesen jó ez az egpu-s rendszer, ha van az egpu-nak egy korrekt burkolat csinálva.
Laptop + egpu + 2db táp kábel, 1db expresscard kábel, egér, egérpad, fejhallgató.
Ezek lazán elférnek egy normálisabb laptop táskában.
Lényegesen jobb mint egy itx asztali gép. -
Frawly
veterán
Hát, ha már van egy laptopod, amin van eGPU, meg van játékkonzol, akkor játssz azokon. Ha mégis komolyabb PC-s játék kell, akkor ne egy 2. laptop mellé vegyél újabb eGPU megoldást, hanem építs asztali gépet. Alig foglal több helyet, mint egy komplett eGPU setup, külön táppal, dokkal, mindenféle kábellel. Akár még lanpartira is elviheted, mert a mai házak már nem olyan nehezek, tápok nem trafósak, könnyebbek, nincs a gépben 100 HDD, meg ODD, meg fene tudja mi, csak egy könnyű táp, egy szál alaplap, 1 GPU kártya, egy SSD és annyi. Csak a hűtés nyom némi súlyt. Tehát nem úgy van, mint rég, hogy hidraulikus emelő kell, hogy a dögnehéz ATX házat cipelni tudjad.
Rendes asztali gép, olcsóbb Ryzennel (1600(AF), 2600, 3300X, 3100, B450-es lap) alig lesz drágább, mint egy gGPU setup, és azzal az 1080p high is meglesz 60 fps mellett. Nem lesz PCIe 2.0 x1 limit, meg procilimit se, rendesen ki lesz hajtva a kártya PCIe 3.0 x16 módban, menni fog, mint a szél, se Doom Eternal, se RDR2 nem okoz majd gondot, legalábbis FullHD 60 fps-ig semmiképp.
Anno én is így voltam, laptophoz vettem meg az eGPU-s dolgokat, működött gond nélkül, de láttam, hogy az asztalon a monitor, táp, dokk, kábeldzsumbuj elfoglal annyi, vagy még több helyet is, mint egy asztali gép, inkább átraktam a hardvereket egy asztali gépbe, így csak egy darab ExpressCard meg egy GDC dokk maradt feleslegbe. Olcsóbb B450-e lapot vettem, Ryzen 2600-at (akkor még nem volt kint a 3600 és az 1600-as meg nem volt sokkal olcsóbb), 2×8 GB-os 3200 MHz-es DDR4-et, meg egy olcsó házat. Videokártya, táp, monitor eleve megvolt az eGPU-s felállásból, SATA3 SSD is akadt a gépbe, ami már megvolt régebbről, egy másik laptopból szedtem ki. Lett alig többért egy normálisan használható asztali gép, aminek a FullHD high 60fps gaming nem téma, több meg nekem nem kell, nem érdekel a high framerate gaming meg a 4K. Ráadásul upgrade-elhető platform, szabvány ATX ház, mATX lap, 4 RAM foglalat, AM4 foglalat, később bármikor tehetek bele erősebb kártyát, egy Ryzen 3700-3800X procit, még +16 GB RAM-ot, ha arra lenne szükség, de egyelőre nincs, elleszek ezzel évekig. Főleg, hogy játékok terén is még sok a pótolni valóm pár évvel ezelőttről.
Kártyád, tápod megvan már neked is, az a GTX960 még használható asztali gépben is, ha nem játszol FullHD-nál nagyobb felbontásban, meg nem szaladsz túl nagy textúrákkal VRAM limitbe. Így csak ház, lap, proci, memória kombót kell venned.
-
Pöttön
őstag
A 8760w ben van express card olvasó, az ebayen tegnap rendeltem meg egy express card-os exp gdc-t, (13k volt), szerintem ez nem sok érte.
Az mxm3 gpu cseréről lebeszéltem magam, külföldi fórumokon azt olvasni, hogy az még nagyobb szívás mint az egpu. Moddolt bios stb... Sajnos ez a laptop annyira kényes az alkatrész cserére, hogy minden porcikája szinte fehérlistás. Még wifi kártyát se tudtam benne cserélni, mert abból is csak a gyári HP-t kezeli.
Egyedül a gtx 780-at venné be a laptop gond nélkül, de az meg egy kazán finoman szolva... És az mellett hogy legjobb esetben is 30k egy ilyen gpu, még szereznem kellene hozzá egy 8760w-be illő MXM3.b bordát, ami ritka mint a fehér holló, és ebből kifolyólag baromi drága.
Mire ide érne kb 30k lenne a vége ennek is.Fogyasztás terén a gtx950m lenne a jó, de ez meg nekem kevés. (És nem is bisztos hogy gond nélkül menne a laptopban)
Rokon laposában az van, és gyorsba leteszteltem, az egpu-s rendszerem ugyanazon beállítások mellett +15-20 fps-t ver rá átlagban úgy hogy mindent a laptop kijelzőn használtam.Így aztán ha még kis szívás is lesz vele, de inkább egpu-s ra csinálom meg a HP-t is.
Főleg hogy az egpu-s rendszernél raktam fel frissebb drivert, és kicsit piszkálgattam a beállításokat, és mostmár minden játék amit eddig teszteltem vele, (és amivel játszanék is) 720p max-on betonstabil 60fps-el futott. Ami számomra tökéletes!1-2 nagyon friss címmel is kipróbáltam, csak a kíváncsiság kedvéért, pl a Doom Eternal-nál tényleg a sávszél a kevés, 720p full low-on 6fps.
És végig gpu limitet mutat, ami valójában PCIe 2.0 x1 sávszél limit.
De ez meg van ps4-re, szóval ez már engem nem érint. -
Frawly
veterán
Ja, ezt mondom én is, hogy a 950M hiába gyengébb, az asztali GTX950-960 sem lesz gyorsabb belső kijelzőn, mivel sávszéllimitbe fut, és még kell neki dokk, meg táp, meg csomó vezeték. Abban viszont igazad van, hogy a power és thermal limit az gond lehet, ezzel nem tudom hogy bírkózik meg az adott laptop.
-
Frawly
veterán
Szerintem a HP 8760w-ben van integrált GPU, a prociban. Az AMD Firepro nem veszne szerintem össze az eGPU-val.
Ha MXM3 csatin tudsz bele másik GPU-t tenni, akkor az a 950M talán jobb megoldás. De működik az ExpressCard is, ha van a gépen foglalat hozzá, akkor ugyanolyan jó, mint a mPCIe-s megoldás. Annyi, hogy kicsit drágább, mert a dokk mellé kell venni egy ExpressCardot is. Nem szörnyű pénz, de plusz tétel.
-
Frawly
veterán
Az 1366×768-ból ítélve belső laptopkijelzőn tolod, téged inkább az limitál, hogy az a kevés PCIe 2.0 x1 sávszél is még több részre van elszabdalva, nem a proci. Ilyen alacsony felbontásban high-on a GTX960 simán nyomna Borderlands 3-ban még procilimittel is 80-100 fps fölött, ha külső monitorra kötöd. Van olyan jó kártya, hogy normális asztali procival, asztali gépen FullHD-ban highon is kitolja a min. 60 fps-t a legtöbb esetben.
Ja, integrált IGP és integrált mobil GPU-k után más dimenzió az eGPU. Egyszerűen köröket ver rá mindenhogyan. Szerintem az integrált hulladékok nem is érdemlik meg, hogy GPU-nak vagy grafikus gyorsítónak legyenek nevezve, régről még szokás őket grafikus lassítónak nevezni
Ez néha asztali GPU-kra is áll, az asztali 710GT meg 210 GT és társaik is inkább vicc kategória, mint játékra kicsit is alkalmas GPU-k. Mondjuk utóbbiakat nem is játékra gyártják, hanem ha valaki extra monitort akar a gépre kötni, csak hogy legyen kép.
-
Corvellus
újonc
Sziasztok.
Ott tartok h setup 1.3 megvan. Dgpu letiltva. Moddolt biosba beallítottam mindent. Viszont meg mindig nem látja a gép a kártyát. Setup 1.3ban engedélyeztem a port2-őt de ott is üres járat. Ha vissza rakom a wifi kártyát akkor setup 1.3ban látszik a wifi kártya. Ha bedugom a beast-ot akkor nem látja. Valami 5let? Perst 22 leragasztva. -
-
azbest
félisten
a firepro m4000 úgy tűnik 33W-os, míg a GTX 950M 75W. De szerelték NVIDIA 1000M-el is, ami tán 45w.
Ezzel arra akarok utalni, hogy talán nem bírna vele a gép hűtése. Báár, van aki tán 780-ast tett bele, ami meg mintha 100W-os lenne [link] Ha az igaz, akkor akár működhet is.Teljesítményben a mobil változatok lassabbak szoktak lenni, mint a desktop kártyák, mert általában teljesen más hardver van a hasonló név mögött. Talán ez az összehasonlítás mutatja, ha pontosak az adatok, hogy a kevesebb egységek mennyivel kevesebb erőt adnak a mobilnál [link]
Persze valamennyit a pcie 1x csatolós külsőn is lehet veszíteni. Belső képernyőre visszaküldve a képet viszont komolyabb teljesítménycsökkenés is lehet. Úgy már nem biztos, hogy gyorsabb az egpu. Ha kifejezetten saját képernyőjével akarod használni, akkor lehet az mxm-es jobb választás - csak nézz utána, hogy tényleg működik-e vele, van -e rá példa.
-
Pöttön
őstag
A 8760w elitebook-ommal kapcsolatban vagyok tanácstalan.
Nem tudom melyikkel járnék jobban, ha vennék bele ebay-ről egy mxm3-as gtx950m-et, vagy egy expresscard-os gtx950-960-al?Az expresscard-os megoldás mennyire stabil?
Sok hsz-t olvastam hogy gen1-gen2 beállíthatóság miatt szívtak vele.
Illetve, az gond lehet hogy a 8760w-ben nincs (legalábbis az eszközkezelőben nem látni) intel igp-t? Csak az amd firepro látható, ennek a drivere nem veszne össze az nvidia-val?
Illetve az egpu stabilitásán mennyire rontana ez? -
Pöttön
őstag
Jelentem részemről is van egy sikeres EGPU build!
A rendszer:
Toshiba Satelite C55
i5 3230m
8gb ram
gf710m (kikapcsolva)
GTX960 2gb + mPCIe EXP GDC
Win 8.1 64bit UEFI
legfrissebb nvidia driverÉn az eszközkezelőben lekapcsoltam a Xeon processzor E3-1200 v2 PCI Express gyökérportot, hogy a gt710m egyáltalán ne működjön.
A GTX960 addig nem akart megjelenni az eszközkezelőben, amig le nem töröltem a gt710m driver-ét, illetve a biosba a lan kártya használatát le kellett kapcsolnom, máskülönben nem működik, mert az mPCIe porton wifi kártyát akarna ezis kezelni, így viszont sajnos bukom az eternet portot is, mert ezzel azt is lekapcsolja, így maradt az usb-s wifi stick.A driver gondnélkül felment, annyi hogy a driver felrakása után az újraindulásnál kifagyott a gép, kikapcsoltam-bekapcsoltam és már működött is.
A játékoknál egyesével beállítottam, hogy az nvidia-t használják, ne az intelt.
Viszont az eredmény kárpótol.
A Borderlands 3 a gt710m-el 1280x720-ban max 20 fps-t tolt full low grafikán, ami mellett okádékul nézett már ki a játék...
EGPU-val viszont 1366x768 low-medium-ba 25-40fps, korrekt látvány mellett.
Itt egyértelmű proci limitem van, mert ez mellett folyamatos 100-on pörög a proci.
WOW az előtte low-medium 720p-n 30-60 fps volt, most full max-on betonstabil 60 fps
CoD: Black Ops előtte 720p low on 30fps volt most maxon 45fps
érdekes ennél a játéknál hogy 45fps-nél sehogy se tól többet a gép, se full low-on se maxon, szerintem ennek a belsőkijelzős mókának lehet köze, mert a laptop kijelzőjén próbáltam mindent, meg így is fogom használni.Az összes többi játéknál megvan a max grafikán a stabil 60fps, ami előtte nem mindig volt meg.
Egyedül a Cossack 3 az aminél vannak lassulások, meg itt is sávszél gondok lehetnek, mert itt nincs teljes proci limit, még sincs eget verő fps-em.
De már ez is legalább játszható korrekt látvány mellett.Összességében nagyon elégedett vagyok az egésszel, nekem ez a build első sorban lan party-záshoz kell. Csinálok majd egy korrekt kis burkolatot az egpu-nak és tök jól szállítható lesz az egész.
Ja igen, és a laptopnak a játékok alatti visító ventilátor hangja is megszünt, mivel az integrált gpu nem termeli már neki a hőt.
-
Dragster88
csendes tag
Így van, UEFI. Indulásnál még meg-megakad, ha a VGA-ra van dugva valami, majd másik monitorral is kipróbálom. Ahol mutatod ott be lett állítva ami kell, hogy a kártyát erőltesse, így már jó minden. Szép teljesítményt hoz, meglepően jó az eredmény. Jöhet a további konfigolás, ház építés az eGPU köré.
-
azbest
félisten
válasz
Dragster88 #5922 üzenetére
Gondolom uefi módban megy a win, úgy szokott ilyen simán menni
Nekem most a 3612qm-es t430-assal szokott menni egy gt1050. A gép biosa friss, 2.82-es.A menetközbeni ki-be dugdosást nem szereti, tényleg simán fagyhat miatta. Valamelyik régi drivernél volt, hogy megjelent eltávolítási lehetőség a tálca ikonon, de ez már régóta nem elérhető. Talán csak altatás után lehet kihúzni vagy bedugni, de a legbiztosabb a lekapcsolás. Múltkor azon lepődtem meg, hogy áramszünet után nem fagyott le a gép.
Amikor a kikapcsolt gépbe bedugod vagy éppen eltávolítod az expresscard slotból, az elindításkor pár másodperc után kikapcsol majd utána kapcsolt be újra magától - ilyenkor konfigurálja át az erőforrásokat a külső kártya megléte vagy meg nemléte miatt. Szóval ezért is inkább a teljes leállítás a javasolt.
445.75 -ös verzió van fenn nekem most, de csak mert nem frissítgettem mostanában. Nem hiszem, hogy sokat számít.Külső megjelenítővel jelentős teljesítmény különbség kellene legyen. Esetleg nincs valami energiagazdálkodási kavarodás? Az nvidia vezérlőpultban nincs véletlenül intelre állítva automatikus helyett? Ha esetleg a windows energiagazdálkodás takarékosra van véve, akkor is lehet az integrálttal számol.
-
Pöttön
őstag
válasz
Dragster88 #5922 üzenetére
Tudtommal az Intel grafikát nem kell letiltani, mert valami köze van a kép generálásához , de majd egy szaki kijavít ha tévedek, egyedül ha nv, vagy amd dedikált kari van a gépben akkor azt kell letiltani (tudtommal).
Ahhoz hogy az alkalmazás az 1050ti-t használja, azt az nvidia vezérlőpultjában kell beállítani, a 3d beállítások kezelése résznél.
A ki-be húzogatós résznél meg nem tudom hogy az expresscard-os megoldás támogatja e a hotplug-ot, ezek szerint valószínűleg nem, ezért először össze kell dugnod mindent és utána indítanod a gépet. Ha pedig menet közben lehúzod, akkor legalább az a minimum hogy előtte eszközkezelőben letiltod, mert ez közel olyan mint ha egy asztali gépből rántanád ki a vga-t. Nem csoda hogy kékhalált dob, ha a rendszer használja közben.
-
Dragster88
csendes tag
Újabb működő eGPU konfig született. Beállítások, tesztek meg egy bőre eresztett leírás majd lesz, addig is elöljáróban pár infó és egy fontos kérdés.
Config:
Lenovo T430
i7-3632QM / HD 4000
2 x 8 GB DDR3
SRTIX GTX 1050 TI OC 4GB
EXP GDC Beast 8.4c ExpressCard
Corsair CX-450M
SSD Sata3
TV-n megy a megjelenítés HDMI-n keresztül VGA-ról 1920x1080 60Hz
NVIDIA driver 446.14
Win 10 PRO NTFS fájlrendszerenMinden szuperül működik, csak egy code43 volt az egész folyamat alatt de megoldottam az ismert szkript futtatásával. Mégsem tökéletes minden.
Le merjem tiltani eszközkezelőben a HD 4000-et? Nem lesz gond, ha eltávolítom a kártyát mert épp nélküle kell a gép? Az az észrevétel, hogy mintha nem hajtaná ki a kártyát rendesen. Szinte ugyan az a teljesítményem most, mint eGPU nélkül. Hol lehet a hiba, hogy lenne értelme ennek az egésznek?
A másik, meg ha simán kihúzom az ExpressCard-ot (EC) akkor kékhalál és leáll a gép. Ha EC nélkül indul a gép és WIN alatt csatlakoztatom akkor proci 100% és úgy marad, ha kihúzom megint jó. Csak akkor van eGPU támogatás, ha már csatlakoztatva van és úgy bootol be a gép különben nem tud vele mit kezdeni a rendszer. Megoldásokat szívesen fogadok, bele is írnám majd a tesztbe, köszönöm! -
Pöttön
őstag
Igen, minden rendben van az összekötéssel, most jegeltem a dolgot egy kicsit.
Holnap jön meg a gtx960-am majd azzal próbálkozok.Biztos működhet a dolog HD4850-el is, win 7-en, mert win 8 és ez fölött tényleg nincs már normális támogatottsága driver tekintetében ennek a szériának.
Most ha majd a gtx960-al próbálom a gt710m driverét fent hagyhatom majd? Nem fognak összekapni?
-
Frawly
veterán
Lehet a kártya is túl régi neki, de szerintem nem valószínű, mert a redditen olvastam valakiről, hogy 430-as Thinkpaddel használ HD4850-et eGPU-nak. Próbáld meg az AMD oldaláról a HD4850-hez a legutolsó drivert feltelepíteni. Előtte szedd le azt a drivert, ami most van fent, telepített alkalmazások listájában nyomj eltávolítást.
Ha lesz végre kép a külső monitoron, az integrált GPU-t akkor sem kell letiltani, csak Windowsban kiválasztani azt a kijelzőt, ami az eGPU-ra van lógatva, pont ezzel a 2. kijelzőre kiterjesztős funkcióval, amivel most próbálkozol, működnie kéne.
Ha más nem segít, előbb a laptopon frissítsd a BIOS-t a legújabb verzióra. A dokk PCIe vezetéke biztosan csatlakozik rá az mPCI csatira? Tápot, extra tápcsatit rákötötted a kártyára?
-
Pöttön
őstag
Próbáltam a 13-9 legacy drivert felbarkácsolni a gép-re ,mert normális drivert csak sufnizva lehet már erre a kártyára tenni amúgy is win 8.1-nél.
De ugyan úgy kék halált kaptam, a ddu-val megpróbáltam az nvidia drivert letakarítani, de ez is újrainduláshoz vezetett.
SYSTEM THREAD EXCEPTION NOT HANDLED (atikmdag.sys)
Ezzel az üzivel kapom a kék halált mindig. -
Pöttön
őstag
Na az elitebook-al kapcsolatban ráhagytam, mivel megtudtam külföldi forumokról, hogy whitelist-es az mpcie része.
Viszont van egy Toshiba Satelite C55 laptop még a háznál, ebbe bele szerkesztettem.
Ez elsőre gyönyörűen kapcsolgatja a vga-t, és a tápot a laptop indulásnál.
A laptopon van kép. A Xeon processzor E3 PCI Express gyökérport-ot letiltottam az eszközkezelőben, így az integrált gt710m nem zavar be. Majd a biosban kikapcsoltam a lan boot opciót, és a windowsba, eszközkezelőben meg is jelent az általános Microsoft megjelenítő, majd mivel Win 8.1 van fent egyből felis rakta rá a drivert, Radeon HD4800 series, viszont a monitoron még mindig nincs kép.Szerk: A képernyő felbontásnál láttam, hogy 2 megjelenítő van, rámentem, hogy terjessze ki, és kis gondolkodás után kék halállal újraindult a gép...
Ezzel kapcsolatban valami ötlet?
-
Corvellus
újonc
Sziasztok,
megvan minden. Rendszer összeállítva, egpu laptoppal együtt indul.
Most mi lesz a a teendő? dGput kéne letiltani és utána rádugni a külsőt?
Kéne a segítség mert nem megy a dolog.Asus N53+R9 390+ Beast v8. 4d EXP
-
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Innen aprórol vettem egy EXP GDC-t mPCIe-es, változatot.
Itthon csak egy HD4850-em van, ezzel próbáltam volna ki, hogy működik e a ketyere, de ha összedugok mindent, a vga, ra is rakok egy monitort, mert ATi, akkor a vga ventije felpörög, de fekete kép van a laptop-on is, meg a monitoron is.Annyit csináltam még hogy a laptop bios-ában kikapcsoltam a wifi-t.
Ötlete van valakinek esetleg, hogy mi lehet a baj?
A segítséget előre is köszi!Lehet hogy ez a kártya túl öreg lenne már neki?
-
Frawly
veterán
Fórumokon azt írják, hogy a HP 8760w-ban a WLAN slot x1 sávos. Akkor mindegy, mert szerintem az Express Card slot is ennyi, ennek alapján nincs sebességbeli előnyben egyik sem.
Menni persze, hogy megy, ezt videó nélkül is meg lehet előre mondani, hogy menni fog. A videón a gyerek ExpressCard-dal nyomja, de épp úgy megy mPCIe-n is, csak akkor neked kell a kábelt az alaplapról kilógatni.
Az a GTX650, 660 is jó, amiket én látok a neten, meg ilyen videókon, bár azért én a 750-re inkább mennék rá, főleg a Ti-ra valami nagyobb VRAM-os kiszerelésre, mert árban nem sok rés van ezek között. Igaz akkor már a GTX950-970 sem sokkal drágább, néhány plusz ezres, kérdés mit fogsz ki olcsón, mindenképp használtan nézelődj, és túl nagy pénzt nem érdemes rááldozni ekkora bottleneck mellett, vagy ha rááldozol, akkor meg időtálló kártyát kell venni, ami ha nem is lesz kihasználva, de át érdemes rakni asztali gépbe is.
Én TP X220-on próbáltam (abban csak 2 magos mobilproci van), GDC 8.4-es dokkban AMD RX570-es 4 gigás kártyát, 500W-os Corsair ATX tápra kötve, Express Carddal, külső FullHD monitorral (mivel AMD kártyánál a belső kijelző nem játszik). De én eleve az egész setupot úgy vettem, hogy átrakom idővel asztali gépbe. Teljesen jól működött eGPU-ként is, annyi, hogy a notin fel kellett tegyem a legfrissebb BIOS-t, egyébként nem látta az Express Cardot, mert az eGPU-n frissítenem kellett VBIOS-t, de ez nem az eGPU miatt volt, hanem rettenet olcsó, használt bányászkártyát vettem, amin coinbányászathoz fejlesztett undervoltos BIOS volt, és 1043 errorokat dobott rá a driver, ezt lehet BIOS frissítéssel és driver patch-csel is orvosolni. Egyedül annyi hátránya volt még, hogy az Express Card csatlakozása kicsit bizonytalan, könnyű volt úgy bedugni, hogy látszólag becuppant, de nem csatlakozott normálisan, ilyenkor a kártya ventijei pörögtek csak maxon, de nem adott képet. Ilyenkor tudtam, hogy erősebben be kell nyomni az EC kártyát a noti oldalába, ez néha kisebb kellemetlenség volt, de teljesen jól ment az egész. Meg egy fontos dolog van még, ha EC kártya mellett döntesz: menet közben NEM szabad lehúzni, míg a gép be van kapcsolva, mert károsodhat a gép, dokk, kártya is!!!!!!!!! Mielőtt kihúzod az EC-t, teljesen ki kell kapcsolni a gépet. Ez igaz mPCIe-s megoldásnál is, ott meg a dokkot nem szabad lehúzni. Nem hotplug megoldás, kinyírhatja a hardvert.
Nálam teljesen jól ment, igaz én kicsit régebbi játékokat játszottam vele, de pl. GTA IV 1080p-ben is ment, meg az a Far Cry 1, ami előtte az integrált hulladékon 30-60 fps-sel futott 1366×768 medium-ban, az eGPU-val 1920×1080 high futott 500-900 fps-sel, állam koppant a földön, hogy mekkora különbség, ekkorára nem számítottam. Tudom, ezek régebbi játékok sokkal, mint egy Borderlands3, de azért ebből sejthető, hogy milyen óriási előrelépés az eGPU.
-
Pöttön
őstag
A wifi kártyáról ezt az adatot nem lehet le lesni?
A 8560w elvileg a "kis testvére" elméletileg ugyan az a vas van benne, csak ez 15"-os.
Erről legalább találni videót, hogy működik. -
Frawly
veterán
Tudtommal mindkettő egyforma sávszélességű, az ExpressCard, és az mPCIe is. Mondom, az mPCIe-ek egyedüli hátránya a kilógatott kábel. ExpressCardot ki tudod kulturáltan szedni a slotból, így inkább csak ergonómikusabb.
Persze nem vagyok biztos, mert nálam ez volt a helyzet ThinkPad X220-on, de HP 8760w-n lehet eltérő sebességű az mPCIe és EC megoldás, az a baj, hogy nem találok róla hivatalos adatot. Egy fórumon 4 Gbps = 500 MB/sec = PCIe 2.0 x1-et emlegetnek 8760w + EC megoldásnál, de arról még nem hivatalos infót se találok, hogy az mPCI hány lane-t támogat, az biztosan PCIe 2.0, csak hogy x-hány, az nem biztos.
Egy M5950-hez képest jelentős előrelépés lesz mindenhogy. Egészen dimenzióugrás. Szerintem GTX750-en még 720p high-ban is játszható a Borderlands 3, önmagában a kártya teljesítményre tudná, a CPU/PCIe bottleneck mellett már sanszos, hogy a 720p medium reálisabb, egyedül abban nem vagyok biztos, hogy konkrétan mennyit vesz le a teljesítményből a belső kijelző használata.
-
Pöttön
őstag
Értem. Köszi a tanácsot!
Első sorban úgy is letesztelem az m5950-el hogy futnak e rajta a kiszemelt játékok.
Nincs nagy elvárásom, a legnagyobb gépigényű játék az talán a Borderlands 3.
Ennél nekem már az is tökéletes ha elindul 720p low-mediumon beállításokkal stabil 30-as fps-el.Ha viszont ezt nem hozza akkor valószínűleg belevágok majd ebbe az egpu-s történetbe, egy gtx950-960 körüli kártyával akkor.
A kilógó kábel, meg a laptop szétbontása engem kicsit se zavar.
Meg menet közben én nem akarom ki-be dugdosni az egpu-t.Ha belevágok akkor nekem csak az a fontos hogy stabilan mennyen és hozza a kívánt + extra teljesítményt. Felhasználás terén én úgy használnám gyakorlatilag mint egy asztalit.
Kikapcsolt állapotban összeszerel, bekapcsol, használ. Ha lanparty lenne akkor meg kikapcsolt állapotban szétszed a helyszinen összerak, bekapcsol és használ.A lényeg számomra a helytakarékosság, cuccolásnál megspórolnék egy monitort, meg egy billentyűzetet.
Ha nagyritkán használnám laptopként akkor egpu nélkül , ha kell akkor lógó kábellel, csak az intel gpu-t használva nyaralásnál pl böngészésre, meg fotók másolására.
Gondolom ez nem akadály.Melyik tud nagyobb sávszélt? Az expresscard-os megoldás, vagy a mPCIe?
-
Frawly
veterán
Elvileg mindegy, hogy ExpressCard vagy mPCIe. Amelyik kényelmesebb, ExpressCard talán egyszerűbb csatlakozású, az mPCI-hez szét kell kapni a gépet, és kilógatni a csatlakozást az mPCI csatiról, ami körülményesebb, viszont talán kicsivel olcsóbb megoldás, mivel nem kell az ExpressCard részét megvenni.
GTX970-nél felesleges is erősebb kártya, meg 10. gen NV. Eleve a 2. genes Core i mobil proci is korlátozni fog CPU erőben, meg a PCIe 2.0 x1-x2 csatlakozás is korlátozni fog a kártya által támogatott PCIe 3.0 x16-hoz képest, így ha annyira brutál kártyát használsz, akkor csak nem lesz kihajtva. Főleg, hogy a PCIe busz kihasználhatósága is feleződik, mert az infóknak a belső kijelzőhöz még visszafelé is mennie kell, ez pedig nagy mértékben lecsökkenti a teljesítményt, ez a belső kijelző fog a legeslegjobban limitálni.
Még egy sima 970 GTX is egy i7-2670QM proci + 16 GB RAM társaságában is a bottleneck calculator szerint 28%-os CPU bottleneck, de ez nem számolja bele a PCIe régi verziót, kevés sávot, meg hogy belső kijelzőn használod, én emiatt olyan 50-60%-os bottlenecknek saccolom. Tehát még egy 970 is overkill bele, vehetsz olcsóbban, 950, 960, de akár még egy 750Ti, 750 nem-Ti is elég lehet ehhez a géphez ilyen belső kijelzős feállásban. A lényeg, hogy a belső kijelző miatt mindenképp NV-t vegyél, támogassa a releváns API-kat, meg ne égess el rá túl nagy rakás pénzt, mert az asztali gépet így sem fogja kiváltani, persze az integrált f0schtalicska GPU-hoz képest mégis más dimenzió lesz.
Amondó vagyok egyébként, hogy mielőtt elkezdsz még pluszba költekezni, próbáld megoldani a meglévő dokkal, R9 390-es kártyával, legfeljebb addig rákötöd egy külső monitorra. Arra elég, hogy belekóstolj az eGPU műfajába. Vagy alternatív megoldásként vegyél olyan kártyát, meg normálisabb tápot, amit később át tudsz építeni asztali gépbe, és így ha nem tetszik az eGPU-zás, akkor sem buksz rajta anyagilag.
-
Pöttön
őstag
Elkezdtem visszaolvasni a fórumot 2018-tól.
Hát nem is annyira egyszerű ez az egpu-s történet, mint amennyire elsőre gondoltam.Elvileg mivel csak Nvidia kártyákkal oldható meg, hogy a laptop monitorján adjon képet, és a gtx 10xx széria nem ajánlott annyira így egy gtx 970-ben gondolkodom jelenleg.
Most a lentebb említett laptop-hoz szerintetek melyik lenne a jobb választás, expresscard, vagy mPCIe?
A kettő közül melyiket könnyebb kivitelezni, melyikkel van kevésbé szívás?
Win 8.1-et használnék a laposon. -
Corvellus
újonc
Ezt ajánlották:
https://www.silentiumpc.com/en/product/vero-l2-bronze-500w/
Itt a PCI-E, ből ugy kell majd össze kötnöm, hogy a 6+2 megy a kártyába, meg a mellette lévő 6-os a 2-ág nélkül?A beasthez nincs atx kábelem, abból milyet vegyek? Speckó kábel lehet hozzá?
Köszi előre is!
-
Pöttön
őstag
Ja meg ami lemaradt, hogy csak a laptop monitorján használnám az egpu-t.
Így szerintetek lenne lényegi előrelépés teljesítményben az M5950-hez képest egy mPCIe EXP GDC vel használt 1060 6gb-al? -
Pöttön
őstag
Sziasztok!
Úgy néz ki hogy beszerzek egy HP EliteBook 8760w laptop-ot.
Leginkább átlag felhasználásra lesz használva, és régebbi játékok futtatására, amik Lan-ra bírhatók.
Szóval Lan party-k ra ezt vinném majd magammal.
Alapból a laposban egy AMD FirePro M5950 gpu van, ez a zöme játék futtatására szerintem elegendő is.Visztont gondolkodom rajta, hogy hosszú távon az egpu lenne számomra a legjobb megoldás.
Már csak azért is mert így a hőforrás tetemes része a laptop-on kívülre esne, így a laptop hűtésének csak a cpu-val kellene megbírkóznia ezzel növelve a laptop élettartalmát.A kérdésem az lenne hogy a fentebb említett típust működésre lehet e bírni egy mPCIe EXP GDC vel, meg egy 1050ti- 1060 6gb körüli teljesítményű kártyával?
A másik kérdésem meg az lenne hogy ebben a laptopban van mxm3 csatoló is, ezzel nem oldható meg valami úton módon az egpu?
Ezzel elvileg nagyobb sávszélt lehetne elérni?A választ, segítséget előre is köszi!
-
Corvellus
újonc
Köszi a válaszokat, sajnos Atx kábelem nincs úgyhogy azt is be kell újítani majd.
A moduláris táp igazából nem lényeg, mert házat majd építek neki, mert azért valahogy nézzen is ki a dolog.
Kicsit noob vagyok a témában, szal ha jól értem és erre gondoltam én is, akkor a tápból két korbács, egyik a kártyába másik a beastbe. ugye? -
azbest
félisten
válasz
Corvellus #5903 üzenetére
ha ez ilyen nagy áramfelvételű kártya, akkor nehogy az exp gdc nyákján keresztül kösd be a plusz tápcsatika, mert még a végén megolvad valami
Hanem a normál atx csati a hozzá kapott atx kábellel megy az exp-gdc-be. A videokártya plusz tápcsatikai meg közvetlenül a tápegységből. Ha moduláris kábelezésű tápot veszel, akkor kisebb lesz a kábeldzsumbuj, mert nem kell a nem haszált ostorokat mellé lógatnod.
A 8 tűs dell táp használatát is ezért nem javasolnám, mert egyrészt valsz sok már neki az a kártya, plusz azzal is át kéne vezetni a nyákon plusz tápot, ami necces.
-
Frawly
veterán
válasz
Corvellus #5903 üzenetére
Ehhez bármi táp jó, ami nem teljesen márkátlan és van legalább 300W-os. Ez egy energiaéhes kártya, fogyasztása extrém terhelésen elérheti a 275 W-ot is (Furmarkkal, asztali gépben kihajtva, de ennyit nálad nem fog enni, mert CPU és PCIe sávszél bottleneck miatt nem lesz kihajtva), de ha csak ő fut a tápról egy Beast adapterrel együtt (nem komplett asztali PC-ben van), akkor elég a 300W-os táp, csak akkor ne gagyi, márkátlan legyen. Tényleg bármi jó, Corsair, Seasonic, Zalman, vagy amit a táptopikban ajánlanak, és meg tudsz venni jó pénzért, csak legyen rajta 6+8 tűs tápcsati a videókártyának.
-
Corvellus
újonc
Sziasztok,
adott egy asus n53sv i7 2670QM 16gb ram.Vidia GT540M 2gb.
Nah most ezt a gépet szeretném egpuval használni.Van egy Beast v8. 4d EXP+pro kábelem, Radeon R9 390 8GB kártya.
Milyen tápot érdemes vennem hozzá?
Köszi előre is.
-
EEmot
csendes tag
De akkor a HP laptoppal, hogy jó? Igaz csak azután lett jó mikor betekertem, meg hozzátettem a 12V-os ághoz egy 2200uF-os kondit. Nem tudom, hogy a betekerés hozott eredményt vagy a kondenzátor. De az Y510P-él nem segített így sem. Mind a két laptopnál error 43 hiba volt, de azt az "nvidia-error43-fixer" progival megoldottam. A két gépnél a windows ugyan az, mert ugyan azt az SSD-t rakom bele. Fogyasztásmérőm van és eGPU esetén Furmarknal vesz fel a hálózaton keresztül 230 wattot. Játék alatt nagyon max. hálózatból 170 wattot vesz fel.
De lehet kísérlet képen le kellene vennem Gen 1-re a sebességet, de azt még nem jöttem rá hogyan kell. Van DIY eGPU setup 1.35-m, de nem jöttem rá USB pendrive-ról, hogy lehet elindítani. Egyként ez a setup a windowsba nyúl bele vagy a bioschipbe írja felül a dolgokat?
Külső billentyűzettel játszom egyébként.
És van olyan helyzet mikor itt hagyom üresjáratban. úgy is újraindul. Van mikor mondom 3D markot elindítom végigmegy. De van hogy elindítom 3D mark és itt hagyom. Újraindul.
-
Frawly
veterán
Akkor lehet az eGPU csatlakozójának a hibája is, hogy nem csatlakozik eléggé, nincs elég kontakt, kimozdul a csati, nem veszed észre, miközben játszol.
A Chieftec alapból nem a tápok tápja, de ha annak a 450W-nak csak a felét is leadja, akkor annak elégnek kéne lennie egy 1070-es kártyához.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzió)
- Steam Deck
- Sweet.tv - internetes TV
- Kuponkunyeráló
- További aktív témák...
- Gigabyte GeForce RTX 3060 Ti VISION OC 8G - újrapadozva és pasztázva
- Országos! KÉSZPÉNZES - UTALÁSOS VIDEOKÁRTYA FELVÁSÁRLÁS! Korrekt áron! NVIDIA!
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- ELADÒ: MSI RTX 3060 TI GAMING X
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Beszámítás! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest