Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Topic összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
Üdv !
Elejéről kezdem.
Tönkrement az asztali gépem tápja. Pótolni kellett egy másik géppel, ami viszont egy SFF [GB-BXBT-1900 (rev. 1.0)]
VGA felbontása HDMI-n 1920x1080
A monitorom meg [LG 29UM57-P] 2560x1080
Régi asztali gépemben [Gigabyte GV-N740D5OC-2GI] VGA van, ami valószínűleg nem halálozott el a táppal együtt.
Nem játékra kéne, csak zavar a rengeteg nem használt pixel a monitor két szélén.
Milyen megoldást javasolnátok?
Többféle is lehet!Köszi
-
Mindenképp olyan laptopot kell keresned, ami támogatja a thunderbolt 3at. Csak ezzel tudsz könnyedén egpuzni.
A thunderbolt 1-2 nem kompatibilis felfelé, nem éri meg ebbe belefeccölni.A helyedben én használtlaptop kereskedésekben néznék utána,de csak úi gépeknél.
Kb 240-280k körüli összegért már lehet kapni ilyet. -
azbest
félisten
Nem t430, hanem t430S, amiről írt. Annak nem sok köze van a többi 30as változathoz.
Az i7-es változatnál volt régebbi fajta thunderbolt benne, de ott sem biztos, hogy mindegyik kiépítésben. Nem type-c alakú. Az i5ösön csak mini displayport.
Doner
egy 7 éves gépről beszélünk. Persze, hogy nem kapni újonnan. -
Doner
aktív tag
Sziasztok!
Melyik a legolcsóbb laptop ami rendelkezik thunderbolt csatlokozóval és alkalmas rá hogy egpu-zni lehessen vele? -
clanester
csendes újonc
Megoldódott a 12-es hibakód köszönöm a blog írójának
http://egpuhibak.blogspot.com/ itt egy leírás ami működik kezdőknek.
DIYeGPU-Setup-135-test4o.exe viszont nem boldogultam.
egy usb kulcsra mountoltam a programot, egy működő startup.bat leírásra
volna szügségem. vagy egy komplett file-t tud na valaki küldeni azt megköszönném.Tehát startup.bat beállításhoz kérnék segítséget.
-
azbest
félisten
válasz
Cseneles
üzenetére
Ha minden igaz, akkor a most használatban lévő m.2 slot pcie 4x 3.0 képes. Cserébe bukod a mostani ssd-t belőle.
Az m.2 wlan slot nem tudom mire képes, lehet hogy csak usb van bekötve. de az is lehet, hogy az is teljes értékű. Utóbbi esetben az is használható megfelelő adapterrel.A hasonlónak tűnő 3050-es géppel van is fenn írás egpu.io-n.
Előfordul olyan külső adapter, amire m.2 slotról ki lehet használni a 4 lane-t, talán ez olyan [link] -
Cseneles
őstag
Sziasztok!
Van egy Dell Optiplex 3060 Pc-m amihez ha lehet szeretnék külső vga-t csatlakoztatni ha lehetséges. Olvastam már sok megoldásról de itt gondoltam ponosabb infót kapok.Teszek fel pár képet és lejrást a gépről. Bármi ötletet szivessen fogadok. előre is köszönöm.
Főbb paraméterek:
- i5-8400T 1,7-3,3GHz 6 mag 9MB cache
- UHD Graphics 630
- 1*8GB DDR4 memória (+egy szabad slot) - több memória megoldható
- 256GB M.2 SSD - nagyobb SSD megoldható
- Windows 10 PRO
- csatlakozók: Univerzális audio csatlakozó, Line-out (mikrofoncsatlakozó), USB 3.1 Gen 1 portok (2db), Bővítőhelyek vezeték nélküli antennákhoz, RJ-45, USB 2.0 portok (2db -1 támogatja az intelligens bekapcsolást), USB 3.1 Gen 1 portok (2db), Lakatgyűrű, Kensington-zárnyílás, DisplayPort, HDMI-port -
wyattthoearp
tag
Sziasztok, Dell Latitude E7450 modellhez milyen dokkolót vegyek?
Egy 1660 van az itthoni gépben, azt tenném át néha napján. -
Frawly
veterán
Szerintem meg teljesen jó az említett oldal. Nyilván teljesen készpénznek nem lehet venni, amit ír, de körülbelül be lehet lőni vele azokat a kártyákat, amik még olcsók használtan, és nem túl overkillnek számítanak az adott géphez.
Egyébként a 750ti-hoz képest teljesen jó a 1050ti és a még olcsóbb non-ti is. Hiába nagyobb a bottleneck, az újabb kártyának pl. meglehet az az előnye, hogy driverügyileg tovább lesz támogatott, több játékhoz van hozzáoptimalizálva a driver, meg esetleg újabb feature-öket, API kiegészítéseket, hardveres dekódolóképességeket támogathat. Meg nagyobb VRAM mellett nagyobb részletességet is bírnak. Mondom, nem a bottlenecket kell nézni, hanem hogy a bottleneckhez képest ne tegyél bele túl sok pénzt.
-
Frawly
veterán
Az szerintem túlzás még az i7-hez is, bár attól is függ, hogy hány PCIe sávot tud használni az adapter a gépen. De végül is nem ezt kell nézni, hogy mi a túlzás, mi nem. Nem baj, ha a túlzás, de a lényeg az, hogy túl sok pénzt ne tegyél bele, ha nem tudja kihajtani. Egy 1050 Ti még nem olyan drága, főleg nem használtan. De ilyen 1070, 1080, 2xxxx-es sorozat az már felesleges költekezés lenne, ha nem hajtaná ki.
-
-
lpepe
tag
Sziasztok!
Ehhez a konfighoz mi az a legerősebb videokártya, amit még érdemes használni:
Thinkpad T430 (4GB RAM), Win10 64 bit-el, ECs PE4L 2.1b
Most 750 Ti van benne...
-
tukko1
aktív tag
Köszi! Végül egy HP 2570p vettem, mert sikerült szerezni egy nagyom szép állapotut ssd-vel 100euroért!
-
Szimplán csak azért ajánlanám a 30as generéciót, mert sokkal több tapasztalat van velük kapcsolatban, ha egpura akarja használni az ember.
Tény, hogy vannak 40es szériából is amikkel minden gond nélkül működhet, ámde ezek anyagminősége látványosan rosszabb lett.Ha processzort szeretnél upgradelni, akkor mindenképp olyat vegyél amiben ezt megteheted (mert pl az x230ban forrasztott van csak)
-
azbest
félisten
érdemes végiggondolni, hogy mit is szeretnél.
- hová akarod bedugni az egpu-t?
- milyen egpu-t akarsz venni?
- bővíteni akarod-e a gépet?Az expresscard kívülről is elérhető, egyszerűen csatlakoztatható. De újabb gépeken nincs. Thunderbolt szintén kívülről elérhető és könnyű csatlakoztatni, de csak újabb gépek egy részén van és csak drága egpu megoldásokat látni rá.
Ha wifi helyére akarod bekötni, akkor a gép aljából valahogy ki kell lógjon az a kábel és nem lehet szerelgetés nélkül mozgatni.Nem mindegyik gépben cserélhető a proci. Ha bővíteni akarsz, akkor olyat nézz, ami vagy azzal jött vagy cserélhető benne.
-
tukko1
aktív tag
Sziasztok! Ti milyen üzleti laptopot vennnétek most erre célra 50ezerig?
-
darkpaws
csendes tag
Sziasztok !
Van egy lenovo t530i-m az egpu.io- n néztem hogy gond nélkül kezeli
a beast ( express card -os ) egpu-t.
Én hordozom a laptopom és az lenne a kérésem hogy a windows 10
nek nincs azzal gondja hogy van külső gpu és ha elviszem a laptopom akkor nincs külső gpu.
Tudom hogy elvileg kezeli a windows ,de mik a tapasztalatok.
Nem akarom hetente újra telepíteni a gépet.
Köszönöm -
Bukta01
csendes tag
Sziasztok,
Van egy E7240-es Dell gépem és vettem hozzá egy ilyen mpcie-PCIE adaptert. Az a problémám, hogy ha berakom az adaptert a gép nem indul el... Olyan mintha elindulna de egyből kapcsol is ki. Elvileg ez alapján a leírás alapján egyszerűen kéne működnie. Fontos infó lehet, hogy az én gépem Touch változat és benne vannak a 4g előkészítés, de a modem nincs benne. Valahol azt olvastam, hogy ki kell kapcsolni a BIOS-ban azt az eszközt, ha volt benne korábban, mielőtt a helyére rakom az adaptert.
Valakinek valamilyen megoldási javaslata? -
Frawly
veterán
válasz
mojito75
üzenetére
Ezt inkább a milyen videókártyát vegyek topikban kérdezd. De ha már itt kérdezted: szerintem a 1080Ti és az RTX2070-2080 Ti/Super az elég lenne.
De azt vedd figyelembe, hogy akármilyen brutál kártyát is veszel bele, a 7700HQ-val azért procilimited lesz, nem tud akármilyen erős GPU-t kihajtani. Félre ne érts, nem ócsárolni akarom, mert elég bika mobil proci, de azért mégis elmarad a jobb asztali prociktól, mivel mégis „csak” 4 mag 8 szál, és az energiakerete is vissza van vágva 45W-ra, míg egy rendes asztali proci skálázódik 6-8 magra 12/16 szálra, és elmegy 65-105W TDP-ig is, így előnyben van, több kraftot használhat, nem kell a fogyasztásra és a melegedésre figyelnie, ahogy egy laptopnál. Persze az is igaz, hogy a legtöbb játéknak még nem kell 4 mag 8 szálnál több, afölé nem skálázódnak rendesen, de a 45W-os energiakeret már kevés lehet.
A procilimiten kívül az is számít, hogy a laptop, amire kötöd, az hány PCIe sávon engedi kezelni az eGPU adaptert. x1-x4 sávon valamekkora sávszéllimit is felléphet.
-
clanester
csendes újonc
Sziasztok!
A nando‘s eGPU Setup 1.35 belül nem látja az NVIDIA-át F5-tel sem detectál semmit. A startup.bat indítása után,
egy kis időre mintha működne, csak a laptop kijelzőn ez a megoldás.
De azután átvált az inel integrált grafikus vezérlőjére.Ezután, ha alvó(sleep) üzemmódra kapcsolok és felébresztem a
laptopot sötét képernyő fogad.Jelenleg itt tartok - kaptam sok segítséget itt a fórumon/privátba egyaránt amit köszönök
próbálgatom még, hátha sikerül. -
mojito75
csendes tag
Sziasztok!
Sikerült jó áron egy használt Razer Core X-et szereznem.
Egy 7700HQ procis laptoppal használnám PUBG-re, egy 144Hz-es 2560x1080-as külső monitorral.
Kérdésem, hogy milyen VGA lenne a jó választás hozzá? -
azbest
félisten
válasz
clanester
üzenetére
hmm, igazából nem annyira jó leírás. Pontosabban 2017-ben talán jó volt, amikor írták.
Azóta jöttek ki bios frissítések a thinkpad 30-as generációhoz és uefi boot módban különösebb varázslás nélkül megy vele az egpu-zás. Az újabb 10x0 és 20x0 nvidiákhoz kell futtatni egy sciptet, ami a windows registry-ben kiigazít egy beállítást a megfelelő értékre és ennyi. A régebbi kártyákkal, ha jól emlékszem még az sem kell.
-
clanester
csendes újonc
Találtam egy remek leírást angolul
itt a link:https://goolab.co.uk/egpu-setup-on-a-lenovo-t530-laptop/
IASL compiler 4.0 ez a file van valakinek küldje már el emailbe pls: kerekes.peter83@gmail.com
-
azbest
félisten
válasz
clanester
üzenetére
Csak te tudod ezt tesztelni.
Próbálhatsz más, normál expresscard-ot, hogy az működik-e, kizárni, hogy nem a slot sérült-e meg. Esetleg valami más desktop kártyát is próbálhatsz, ha van pcie-s (hálókártya vagy bármi, aminek nem kell nagy teljesítmény).
A tápellátást esetleg valami másik atx tápegységgel.
Szóval végigpróbálni az alkatrészeket másban.Hogy bekapcsoláskor van-e monitor a kártyára dugva vagy sem, még az is befolyásolhatja.
-
clanester
csendes újonc
Visszább írtam a fórumon
nem kekeckedés képpen de 2napon át egyfolytába ment a konfig. Mind a monitoron, mind a laptopon volt kép.
DIYeGPU-Setup-135-test4o van egy ilyen cuccom is, igaz használhatatlannak bizonyult
nekem mélyvíz -
clanester
csendes újonc
Pörög a kártya ventije. A laptop 2008 as széria nincs benne ilyen opció.
megbróbálok egy kis wd40-et kifújom a dockból a port.
várom még ötleted ha van.
Köszönöm
-
Frawly
veterán
válasz
clanester
üzenetére
Amikor bekapcsolod a laptopot, az eGPU ventije felpörög? A képen úgy látszik, hogy igen, de nem látszik jól.
Ellenőrizd azt is, hogy az Expresscard rendesen csatlakozzon a foglalatba. Előfordulhat, hogy becuppan, bekattan, ezért te úgy érzed, hogy csatlakozik, közben meg nem rendesen.
BIOS-ban az Expresscard nincs letiltva?
-
clanester
csendes újonc
Sziasztok! egy időre hanyagoltam az egpu-s megoldást.
A rápihenés jót tett a rendszernek.
pci expressz Egpu beast-el Nvidia GT730 kártya és egy középkategóriás Lenovo laptop.
Laptop bekapcsol táp úgyszintén bepittyeget a szgép. Na mondom ez jót jelent gyorsan ment is rá a win7 home x86 oprendszer eszközkezelőben az integrált video megjelenitő mellet
megjelent a default vga adapter friss drivert tettem rá így működött egy két napig,
azután eltűnt az eszközkezelőből. Van bármiféle megoldás érdekelne
előre is köszi! -
Gaberiellb
senior tag
Sziasztok! Egpu dobozt keresek thunderbolt 3-as, valakinek esetleg eladó? Omen 15-höz kellene! Privátban írjatok légyszi! Köszi

-
azbest
félisten
Eh, ez a step down konverteres történet nem jött be. Bár működött vele a kártya, de hangos zajt adott ki terhelés alatt az átalakító. Egy másik, állítólagos 300W-ot bíró konvertert is próbáltam, de az meg vagy gyári hibás vagy csak én vagyok béna, mert nem tudtam 12v-ot csiholni belőle (amper és volt állító potija is van). Ellenben, amikor ampert akartam mérni a gagyi mérőmmel, akkor az is kapásból hangosan zajongani kezdett, szóval dob.
Így vissza az eredeti ötlethez az atx táp helyett, ami kevésbé kompakt ellenben működik más hátrány nélkül. Múltkoriban házat is csináltam neki, szóval így már vállalható a 120W-os kockatáp

-
Frawly
veterán
válasz
MILON12
üzenetére
Ezt így önmagában nem is szabad megvenni, általában a hozzá való dokkal együtt árulják. Ez HDMI csatlakozót használ a dokk felé, de ezt a csatit nem szabad HDMI portba csatlakoztatni, mert csak a csatoló fizikai formátuma HDMI, de egész másfajta adat megy át rajta.
Ha neked USB csatis dokkod van, akkor ahhoz ez nem lesz jó. Ha veszel valamit, akkor az komplett megoldás legyen, dokk/riser minden kábellel, tartozékával, plusz külön véve a táp + videókártya.
-
azbest
félisten
válasz
MILON12
üzenetére
A bányász riser is jó lehet, ha a gép felőli vége mini pci express slotba való. Ne feledd, hogy tápegység is kell, a videokártya és a riser táplálásához.
Ne tévesszen meg az, hogy a bányász riser usb3 kábelt használ, azt nem dughatod usb3 csatlakozóba. Csak felhasználnak létező kábelt az adatátvitelhez. De, ha olyan helyre dugod, ahová nem való, akkor tönkreteheted a laptopot vagy a videokártyát is. Az exp gdc adatkábelének meg hdmi kábelt használnak, de azt sem szabad máshová dugni.
Ha jól látom a lapotopodnak van beépített nvidia kártyája is. Érdemes lehet neten utánakeresni, hogy másnak sikerült -e egpu-val használni.
-
MILON12
tag
Sziasztok segítséget szeretnék kérni nincs tapasztalatom ez ügyben van egy Lenovo z50-75 ehhez szeretnék külső kártyát sima bányász riser dokoló is jó vagy exp GDc kell hozzá?ill. Csak a wireles PCI ra lehet kötni vagy USB 3.0 ba is lehet?
-
Frawly
veterán
Akkor lehet tévedek. Nálam AMD kártyán a bányász BIOS miatt volt Error 43 (használtan vettem), AMD-nél vagy a AMD/ATI Pixel Clock Patcher-rel lehet orvosolni, vagy a gyári BIOS-t visszaműteni a kártyára. Feltételeztem, hogy ez NV-nál sincs másképp, ott legfeljebb a toolok változnak.
-
vrobi.nyh
csendes tag
Szia
Az m-itx valahogy soha nem volt elég kicsi, párszor probáltam de oda jutottam, hogy nem az igazi és vissza tértem atx méretre. De ez az stx már ténlyeg kicsi és asztali teljesítménye van. Amikor megvolt az asrock deskmini h310 utánna azon agyaltam hogy lehetene azért néha játszani vele. Utánna jött, hogy ki kellene probálni valahogy ezt a m.2 egput és szépen lassan berendelgetem kinából ami kellett. Nézegettem videokat ebben a témaban és fórumokat olvasgattam mit ezt is
és oda jutotam hogy ez lessz a konig amit összerakok. Ha nem jönn össze max eladogatom egyesével a cuccokat, de meglepően jól müködik
-
vrobi.nyh
csendes tag
Sziasztok
Lehet valakit érdekelhet megosztok egy kis saját tapasztalatott, ADT-link R43SG M.2 vel.
Asrock deskmini H310 + i5 8400 8gb 2400mhz ddr4 ram
adt-link r43sg + dell d220p-01 + gigabyte 1070 miniRöviden minden hibátlanul működik. A windows automata driver amit felrak azzal volt egy kis gond a szinnel de
nvidia-error43-fixer_112 futtatás utánn feltelepítettem a legfrissebb driver és minden megy rendesen. -
kzsolt00
tag
válasz
bakonyip95
üzenetére
Szia,
korábban láttam már EC-n keresztül egy 1080Ti rendszert tökéletesen futni. A TB1.0 meg sokkal jobb, mint az EC. Szóval, én erősebbel is próbálkoznék, mint a 1060. Mármint van értelme!
De van itt: [link] TB1.0 ához 2080TI is rakva.
-
bakonyip95
tag
Sziasztok,
Thunderbolt 1 (10 Gbps) porton mekkora legnagyobb kártya, amit ki lehet hajtani és nem követel meg nagyobb átviteli sebességet (thunderbolt 2 vagy 3)?
Most gtx 970, 1060-ban gondolkozom. Ezeket ki tudja vagy már ide is kevés a 10 Gbps?
Köszönöm! -
undercover
őstag
Üdv!
Dell Inspiron 15 7559-ből kilehetne hozni valamit? Nem vagyok nagyon tapasztalt a témában azért kérdezném.
Meg akkor belső kijelzőn nem működne csak külső monitoron? -
azbest
félisten
Not great, but not terrible

Megpróbáltam egy 100W dc-dc konverterrel, 90W-os thinkpad tápegységről hajtani a gt1050-est. És működik. Az átalakító stabilan tartja a 12V-ot. Előtte azért óvatosságból egy régi t61-es gépben probláltam feléleszteni, régi kártyával, hátha kijön a füst. Btw, a T61 úgy tűnik az expresscard slotban nem igazán szereti a videokártyákat, az advanced dock-ban lévő saját pci express csatit szereti.
Szóval, végülis működik. Bár aktív hűtés nem árthat rá. A videokártya nem fúj annyi levegőt, hogy kifejezetten hűvösen tartsa. Ellenben, a konverter meglehetősen hangos terhelés alatt. Tekert melegragasztóval kiöntése sem segít rajta. Szóval később megpróbálom egy nagyobb teljesítményű változattal, hátha az csendesebb. Ha az sem válik be, akkor mégicsak a 12V-os kockatáp lesz a befutó.
-
Gaberiellb
senior tag
Sziasztok
Nem tud valaki véletlen elado ho imrn egpu-t?
Csak a doboz kellene!
-
joeetm
tag
Sziasztok,
Csak mint tapasztalat, és infó, leírnám nekem mit sikerült összepakolnom. Viszont az mindenképp fontos, hogy én belső kijelzőn nem is próbáltam használni a rendszert.
Hp 8770w (dgpu-s gép, Quadro k5000m kártyával) Exp gdc beast adapter, (expresscard vsatlakozós) a PTD kapcsolója 14s beállításon (csak így működött a rendszer, így viszont gond nélkül).
Egy Gtx 760, és egy Gtx 680 volt vele használva, tesztelve, sima asztali táp hajtotta.
Tényleges tesztet csak a Stalker Call of Prypiat bechmarkkal csináltam, és az alapján, átlag fps-t nézve, ugyanaz a kártya ~10%-al volt lassabb Egpu módban, mint asztaliban. -
Frawly
veterán
A kolléga védelmére legyen mondva, hogy az EXP GDC-hez adott kis kézikönyv nagyon az adapter végére dugdosást erőlteti. Nekem is próbálgatni kellett, mire rájöttem, hogy nem szabad arra hallgatni, hanem az oldalába kell dugni a tápot, ahogy te is írtad. Méghozzá a 4+4 tűs CPU tápot, a kártyára meg mehet a 6 tűs.
Bár szerintem már mindegy, mert kinyírta az adaptert. Nem hinném, hogy a kártyát tönkretette volna, nem lehetetlen, csak nem valami valószínű.
Viszont az a YouTube-on néztem, hogy többen is hajtanak eGPU-t laptoptáppal, szóval lehetséges, azt nem tudom hány voltos kell neki. Én csak ATX táppal próbáltam.
-
válasz
Gaberiellb
üzenetére
Én egy 8250U procis géppel hajtok TB3-on keresztül egy 1050Ti-t
Összehasonlítva procijainkat nincs nagy különbség
Ismerve az alábbi képet, a TB3-nak köszönhetően kb 92-95% közötti értéken tudod használni a kártyát, ami minimális veszteség.
Én Nvidia oldalon 1070-nél feljebb nem mennék, nemhinném hogy hozna a 1080 érdemi teljesítménynövekedést.
-
Doink
aktív tag
válasz
Gaberiellb
üzenetére
Játékfüggő meg felbontásfüggő de jól látod a dolgot.
-
Gaberiellb
senior tag
Sziasztok!
Szerintetek egy i7-7700hq proci, thunderbolt 3-on keresztűl max mekkora vga-t tudna kihajtani? (1070-180,rtx2060-70?) -
azbest
félisten
Próbált már valaki dc step-down konverterrel, 19V-os laptop adapterrel hajtani egpu-t?
Régebben mutattam, hogy nyomtattam házat exp gdc-hez. Csak az külső tápegységhez volt tervezve. Az atx tápegységgel meg nem annyira könnyen hurcolható

És még lusta voltam saját házat tervezni, amibe a kártyán kívül beférne a 10A-s kockatáp.Viszont vannak 90W-os 19V-os lenovó tápjaim, amivel talán meg lehetne hajtani a külön tápellátást nem igénylő (max 75w) 1050-es kártyámat. Ahogy látom, 4 dolcsi körül már van 100W-os step down áramkör [link]
-
Grave_444
nagyúr
Sziasztok!
Valaki vázolná milyen opciók vannak mondjuk egy HP 820/840 G1 laptopnál?
Olyan megoldás érdekelne, ami akár laptop adapterről is működhet, kis helyet foglal.
GTX 960 4GB - 1050TI vagy hasonló kaliberű kártyával.
-
Frawly
veterán
válasz
Headoff
üzenetére
Ezt is cáfolni tudom, én is azért próbálkoztam eGPU-val, mert nincs helyem. De az eGPU-nak is kell a hely, mire összedugsz mindent, adaptert, kártyát, hozzákötöd laptophoz, táphoz, és ha AMD eGPU, akkor monitor is kell. Akkora kábeldzsumbuj lesz az asztalon, hogy csak na. És akkor még mindig ott leszel eGPU-val, hogy a mobil proci, meg a kevés PCIe-sáv, régi PCIe-verzió is esetleg visszafogja a GPU-t (bár a Thunderbolttal rendelkező gépek vannak annyira újak, hogy ez kevésbé jön ki).
Egyébként nem lenne vele baj. Ha csak 50 USD lenne egy ilyen Thunderbolt adapter, meg bele veszel olcsó, régi GTX 650, 750 szintű kártyát, és a tápot is olcsón tudod lőni, akkor életképes kerülőmegoldás. De 200 USD az sok csak az adapterért. 350-500 USD-ért már használt gamer asztali gépet is összeraksz, ami megeszi reggelire mind a laptopot, mind a limitált eGPU-t.
-
Headoff
tag
Abból a szempontból egyet értek, hogy ha valakinek van rá helye, akkor vegyen asztali számítógépet,
de ha valamiből kisebbet akarsz vagy halkabbat, akkor azért zsebbe kell nyúlni.
Én évekig egy 13-as Dell notival nyomultam, mert amikor dolgoztam rajta nem volt hangja, és játékkor is csak a vga pörgött fel, ami mivel a gépen kívül volt sokkal jobb hűtést kapott.
Amikor cseréltem a laptop-ot a VGA-t nem kellett, vagy amikor cseréltem a VGA-t, akkor a laptop-ot nem kellett bántanom. Nekem ez kényelmes volt. -
Frawly
veterán
200 dodóért nagyon drága. Max. 50 USD lenne az a határ, ahol azt mondom, hogy még megéri, mert még meg kell venni a GPU-t, tápot is. Nemrég 640 dollárért megfelelő összegért vettem meg az új asztali gépet (igaz vannak benne használt hardverek is, de nagyja új), de mindenestől, bill, monitor, ház, mindenféle. De ha beértem volna egy régebbi genessel, akkor kijött volna 400 környékén is. Na már most ha valaki a laptophoz vesz ilyen 200 USD-s adaptert, meg 40-50 USD a táp, és még költ értelmes kártyára, akkor 350-400 dollár alatt nem áll meg, és akkor még mindig csak laptopja van, ahol a PCIe sávok száma és a M-es vagy U-s proci limitál. Akkor már tegyen bele az ember kicsivel többet és tartson asztali gépet.
-
Frawly
veterán
Ja, ezért előrehozom az asztali gép vásárlását, már csak pár hardver hiányzik hozzá, hogy összeálljon a konfig. Az is igaz, ha nem csatlakoztatnám állandóan fel-le az Expresscardot, akkor stabil lenne, de az egész lakásban használom a laptopot, EC csak akkor van csatlakoztatva, ha az asztalnál játszok. Ha viszont valaki állandóra hagyja benne, akkor ez a csatlakozási gond nem fog fellépni. Vagy ha M.2 PCIe csatin használja valaki, vagy Thunderbolt csatlakozón keresztül, akkor is biztosabban csatlakozik.
Amúgy a teljesítménye teljesen jó ennek az RX570-es gGPU-s megoldásnak, pár órát GTA IV-eztem vele, High grafon FullHD-ben teljesen jól viszi, fps-számlálós progit még nem tettem fel, de teljesen sima, min. 60 fps körüli framerate-nek tűnik, latótáv is fel van véve, azt még növelgetni fogom maximumig. Ahhoz képest, hogy a 2 mag 4 szálas, 35W TDP-s mobilproci és a PCIe 2.0 x1 sáv is visszafogja, nagyon jól teljesít eddig. Majd tesztelem még újabb game-ekkel is, mert a GTA IV sem egy mai darab már, de mégis az a fajta játék, amit integrált kártyák már nem szoktak normálisan vinni. Elfutott ugyan HD4000-es GPU-n, de csak 1366×768 lowban, és akkor is elég alacsony fps-sel, épp hogy csak a játszhatóság határán egyensúlyozva. HD3000-es IGP-vel meg sem mertem próbálni, mert tuti játszhatatlan.
A hardveres videódekódolás is működik a kártyával, teszteltem videókkal is.
Linux alatt még nem sikerült működésre bírni a setupot, de meglesz majd az is, tesztelgetem még.
-
azbest
félisten
Sajna ez ilyen. Az expresscard slot elég elbaltázott, még gép példányonként is változik, hogy mennyire passzos. Plusz a kártyák kialakítása is többféle. Van amelyik egyáltalán nem marad a helyén, könnyen kicsúszik.
A t61-esemben az 54-es slotból néha alig bírtam kiszedni a kártyákat, a 34-eseket is. A t430-amban elég lazák, de nekem az én exp gdc-m pont stabil. De másik gép és másik gdc kombinációval múltkor szívtunk, hogy rendszeresen kontaktos lett. Míg egy másik fajta, hasonló készlet kártyája meg jó volt.
-
Frawly
veterán
Blogolási monológ folytatódik: úgy néz ki jó a kártya. Néhányszor kicsit más szögben próbáltam csatlakoztatni az Express Cardot, és kb. a 3. kísérletre újra jó lett. Kicsit bizonytalan a csatlakozás, mert a TP X220-ban 54 mm-es EC slot van, míg az EXP GDC 8.0 végén lévő Express Card csak 34 mm-es. Persze próbálom a hátsó szélénél csatlakoztatni a slotba, és látszólag bele is kattan a csatiba, de úgy néz ki, hogy néha mégse biztosan.
-
Frawly
veterán
A kártyához amúgy nem lett nyúlva, nem lett rá új VBIOS sem flashelve. Még az sincs, hogy túlmelegedés miatt főtt meg, mert eddig csak egy keveset lett próbálgatva régebbi játékokkal, PCIe 2.0 x1 sávon, tehát ki sem lett hajtva a kártya teljes terjedelmében. Egyszerűen nem értem hogyan tud egyik napról a másikra így tönkremenni

Az biztos, hogy használtan többet semmit nem veszek

-
Frawly
veterán
Ajjaj, most lett baj. Tegnap még jól ment a cucc, ma viszont nem működik a kártya. Ahogy bekapcsolom, a GPU ventik maxon pörögnek, de süvítenek, mintha valami 200%-on tekerné a kártyát. Pedig most lett bekapcsolva, nem is melegedett még fel.
Először azt hittem, hogy a Win10 kumulatív frissítés vágta haza a dolgokat, ami tegnap éjszaka települt, de Linux alatt is ugyanezt csinálja, azon nem volt semmilyen frissítés. Egyik OS alatt sem látszik a kártya.
Ha letiltom az Expresscard slotot, akkor is ezt csinálja, maxon pörög a kártya, csak annyi a különbség, hogy akkor pár mosodpercig alacsony fordulaton jár, majd meggondolja magát. Így vagy a kártya ment tönkre, vagy az EXP GDC slot.
Pedig tegnap még semmi gond nem volt vele. Arra is mindig figyelek, hogy az Expresscardot a laptop kikapcsolt állapotában csatolom be vagy ki, mert tudom, hogy nem hot swappable.
-
Frawly
veterán
Meglett a Freesync is, a monitoron default le volt tiltva, a menüjében be kellett kapcsolni és már jó. Kis próbálgatás után amondó vagyok, hogy megéri mégis ebbe az eGPU dologba belekezdeni. Körülményes, kell hozzá egy csomó cucc, de ha valakinek az asztali gép nem opció, akkor határozottan érdemes belevágni.
-
Frawly
veterán
Még csak külső monitorral próbáltam ki HDMI-n. Ahhoz nem kellett semmit állítgatni, csak a Win10 Display Settings beállításainál, hogy a kép csakis a 2-es kijelzőn jelenjen meg. Játékoknál így default az eGPU-t használja a külső monitorral.
Egyelőre csak retró játékokkal próbáltam, nem volt időm még újabb játékot feltenni, de már odaver a setup nagyon. 1080p, max. graf, max. szűrők, 300-400 fps-sel teker pl. a Far Cry 1, ami az integrált Intel Lassítón 30-60 fps-sel zötyögött szűrők nélkül 720p-ben

Egy valami nem klappolt csak, a Radeon Centerben azt írja a kijelzőre, hogy nem Freesync képes, pedig igazából az. Ezzel mit kell csinálni? Valami drivert feltelepíteni?
-
saby97
tag
A "Grafikai beállítások" nevű menü alatt be tudod állítani, hogy a "nagy teljesítményű" kártyán fusson alapértelmezetten az adott program.
Ezt az asztalon jobb klikk - >kijelző tulajdonságok legalsó opciója, ha még nem változtatták.
A legtöbb programnál működik, de van pár kivétel. -
Frawly
veterán
Na, megoldottam. Valószínű az volt a gond, hogy az előző tulaj bányászós BIOS-t flashelt rá, de ezt elfelejtette a hirdetésben említeni.
Először próbáltam a Techpowerup-ról letöltött BIOS-t flashelni, de nem ment, valami Subtype mismatch vagy milyen hibaüzit adott a kártyaprogramozás megkezdésekor az AMD/ATI Flash grafikus progi.
Viszont egy YouTube-videón mutatták, hogy ezt helyre lehet tenni az AMD/ATI Pixel Clock Patcher-rel. Letöltöttem a legújabb verziót (1.4.6), update-elte a GPU drivert és lőn, eltűnt az Error 43, rendesen működik a kártya, rendesen elindul a Radeon Control Panel.
Persze a kártyával továbbra sem tudok játszani, mert nem lehet a belső képernyőre áthúzni a képét. De nem baj, 1-2 nap és itt a monitor is hozzá. Legalább addig is tudom, hogy működni fog a cucc, ez most már teljesen biztos.
Ezen a YT-videón mutatják, hogy ugyanezt a Techpowerup-os BIOS-t rá lehet flashelni pont erre a Gigabyte RX570 4GB-os kártyára, de a fazon a videón valami parancssoros atiflash progival csinálta, míg én a amdvbflashWin.exe grafikus progival próbáltam. Holnap megpróbálom én is parancssorosan falshelni, mert tuti nálam is működni fog ez a BIOS, mint a videón. A eBay-es eladónak meg menni fog a negatív értékelés, mert nem írta ezt bele a hirdetésbe, hogy bányászkártya volt, és emiatt szívtam fél napot. A bányászoknak a kezét levágnám, hogy benyomorították ezeket a szerencsétlen kártyákat, anélkül, hogy az eredeti BIOS-t elmentették volna róla, és visszaflashelték volna eladáskor. Valószínű azért volt ilyen olcsó a kártya, mert bányásztak vele.
-
Frawly
veterán
A szóhasználatért bocsának, nem tudtam, hogy ez itt túl erősnek számít. A kártyáért viszont elkezdtem aggódni. A driver uninstall, gépújraindítás, driver reinstall nem oldotta meg az error 43-as kódot.
Állítólag akkor szokott ilyen lenni, ha valaki flashelte a kártyán a BIOS-t, mert pl. bányászásra használta.
Ez egy Gaming kártya, az van a dobozán is, Gigabyte RX570 4GB-os verzió. Eredeti dobozában jött minden tartozékával, de attól a gazdája használhatta bányászásra. Flashelek rá új BIOS-t, hátha az segít, de ha nem, akkor a net szerint vissza kell küldeni a kártyát.
-
saby97
tag
Linuxon más kérdés az egész, más szempontok vannak, ahogy te is írtad. A Chill valamennyit javít a fogyasztáson elvileg, de fogyasztásmérő híján nem mértem le.
Az talán hasznos lenne, ha a kártyákat x1, x4 PCIe sávval is tesztelnék, esetleg PCIe 2.0-n is. Így kijönne, hogy mennyire fogja vissza a teljesítményt a szűk sávszél. Amennyire én tudom a techpowerup csinált ilyesmit a csúcsmodellekkel annak idején.
Én is teszteltem a GTX 560-at, a megfelelő pin-eket leragasztva x1 módban használva, de nem volt megfelelő asztali vas ahhoz, hogy értelmes eredményt kapjak.
A szóhasználatra kérlek figyelj jobban oda. -
Frawly
veterán
Én főleg azért vettem AMD kártyát, mert Linux a fő rendszerem, és az NV kártyák nyílt linuxos drivere egy fos, fele funkció nem megy, a másik fele meg rossz teljesítménnyel fut, meg bugzik. A zárt NV driver meg működik, de csak X.org alatt és kernelt sem lehet frissíteni, vagy csak nagyon lassan. Az ilyen szopásokba nem akartam belemenni. Az AMD kártyák amúgy is elég jó ár/érték arányúak, főleg használtan volt jó áron, 79 fontért vettem, és teljesen új állapotban van, se por, se karc, rendes dobozában jött, minden kábelével, tokkal-vonóval, ennyit vastagon megért, nem tudtam kihagyni. Kicsit magasabb a fogyasztásuk az AMD kártyáknak, kicsit kevesebb fps-t kapsz velük, de nekem szimpatikusabb mindenben az AMD. Prociban is AMD-t fogok venni, Ryzen 2600-ban gondolkodom. Azért mert lehet upgrade-elni, időtállóbb, nincs az, mint Intelnél, hogy minden generációhoz új chipset és új lap kell.
A Freesync az nekem is jól fog jönni, mert a monitor is freesynces.
Ezt a tömörítést egyébként nehezen tudom elképzelni. Általában a képi tartalmak igen nehezen tömöríthetők. De ennek ellenére elhiszem a tapasztaltabbaknak, hogy eGPU-ként jobb választás lehet egy régebbi NV-s kártya. De mint írtam, én kezdetektől fogva arra gondoltam, hogy átteszem majd asztali gépbe, nálam ez a laptopról gamerkedés egy ideiglenes szükségmegoldás.
-
saby97
tag
Sajnos az tény, hogy a Pascal alapú kártyák és talán már a Maxwell alapúak is tömörítettek, míg az AMD oldaláról nem tudok ilyenről.
HDMI-s FreeSync miatt én is az RX570 mellett tettem le a voksom a GTX 1650 helyett.Nekem az R7 260X előtt egy GTX 560 volt, de úgy vettem észre, hogy az AMD kártyával egyszerűbb volt a dolgom (bár az én adapterem nem a megszokott). Más kérdés, hogy NFS MW 2012-ben az a 260X fele annyi FPS-t hoz legalacsonyabb beállítások mellett is, mint a GTX 560, más játékban pedig közel azonos vagy picit nagyobb teljesítménye van.
Új hozzászólás Aktív témák
● Ha kérdésed van, először olvasd el a "Topic összefoglaló"-t!
● Gyorskeresni a topicban jobb fönt tudsz! lásd.:gyorskeresés itt
● Hirdetni a Hardveraprón lehet, a topicban TILOS!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gyúrósok ide!
- OLED TV topic
- Sorozatok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- NFL és amerikai futball topik - Spoiler veszély!
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Energiaital topic
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- OpenMediaVault
- További aktív témák...
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
- GIGA AKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 1 év garancia
- Eladó XpertVision GT 1030 Silent 2GB videokártya
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue - 1 ÉV GARANCIA, Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor,MS3379
- Samsung Galaxy S22 / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

előre is köszi!