Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7640) jeffo


jeffo
tag

Philips DVD+R (INFOMER30) lemezek kapcsán futottatok már bele hibás szériába?
Mert úgy tűnik nekem most itthon minden 2-3. lemezt hibásan írja meg a gépem. XviD avi fájlokat írtam ki, és mindig egyetlen fájl, egy film cd2 fájlja lesz hibás. Használtam Nero-t és ImgBurn programot, bár nem a legfrissebb verziót. Itt e fórumban az írómhoz (Plextor 880SA) kapcsolódó tesztképek alapján átállítottam az ImgBurn-nel az advanced settings-en belül az FHT-t on-ra. Utána próbaképp írtam 6x-osan, ami az Opti Drive Control program Disc quality tesztje alapján az ugyanezen lemeztípusra végzett tesztektől jobb lett, de csak PIE értékek tekintetében, mert a PIF-ből többet mutatott, de nem sokkal, viszont a PIF max az eddig megszokott 2 helyett 3 lett. Az MD5 checksum tesztnél aztán elhalt az egyik fájl, és a DVDInfoPro program speed tesztjével sem lehetett visszaolvastatni, 1 db crc hibát jelzett.
A hiba léte a PIE/PIF tesztekből szerintem nem látszik, gondolom ilyen esetben igen magas értéket kellene mutatnia az olvashatatlan szektornál, vagy az ilyen tesztelő progi alapból kihagyja az olvashatatlan részeket? A múltkor próbaképp leteszteltem egy lemezt újra, mivel majdnem leesett, és így hozzáért a nadrágomhoz meg össze is fogdostam, és láthatóan rosszabb értékeket mutatott, de nem sokkal, azonban a Samples szám eltért. Lehet ilyen? Az Opti Drive Control program eszerint csak mintákat vesz, nem tesztelné le a teljes lemezt? Akkor helyette jobb a Nero hasonló programját használni?

Ez alapján érthető, hogy az ismerősömnél a csütörtök-pénteki adatarchiválás során miért rontogatta a lemezeket, azonban ugyanezekből a Philips-ekből használok rendszeresen dvd felvevőkhöz direkt lemezes felvételre, vagy merevlemezes felvevőről kimásolásra, és a DVDInfoPro programmal tesztelve eddig soha nem futottam bele hibás lemezbe, habár a direkt felvételes lemezekből nem mindet olvastattam vissza.

Egyébként számítógépemen általában a Pioneer 215-ös íróval szoktam írni a Philips lemezeket, és tegnap pont azzal jött egy ugyanilyen hibás lemez, mint amiről fent is beszéltem. Azután álltam át a Plextor íróra, melyet jobban csak tesztelésre és bemásolásokhoz szoktam használni. De akkor eszerint vagy lemez anyaghiba vagy valami rendellenesség az op.rendszerben vagy a hardverben okozhatja a hibát. 2 féle író is ugyanolyan hibákat csinál, ez azért gyanús.
Antivirus programot nem kellene letiltani az írás idejére? Vagy egy magyar NOD32 fórumban írtak olyat, hogy új verzió telepítése esetén jobb uninstallálni az előző verziót (pl. Revo Uninstaller programmal) és csinálni egy rendszer tisztítást (pl. Advanced System Care 5 programmal a mélyvizsgálattal). Nemrégiben frissítettem a NOD32 Antivirus-t külföldi hivatalos oldalról az 5.0.95-ös verzióra, mivel a régivel (5.0.94) fagyott a külső HDD-m az USB-s csatlakoztatáskor, ám eszerint lehet, hogy mégsem tökéletes ez a verzió, vagy nem kellett volna rátelepíteni a régire. A régi verzióval sosem jöttek hibás írások. Most megpróbálom leszedni az antivirus programot, és rendszertisztítás után visszarakom az eggyel régebbit.
Közben megnéztem a dvd listámat, dec. 16-17. körül raktam fel az új nod-ot, és azóta írtam több lemezt, de a hibás írás csak azután jelentkezett, hogy 23-án próbára beraktam a gépbe az LG GSA-4163B dvd írót. A próba miatt kivettem a Plextor-t, majd visszatettem. Mi a fene történhetett ettől? De a Pioneer írót nem bántottam, akkor az miért ront lemezt?
Vagy mostanában volt több gépfagyás USB-s HDD csatlakoztatása során (állítólag az 5-ös nod verzió csinálhatja, habár a 5.0.95-ben állítólag javították, de mégis előjön néha), és reseteltem a gépet. Lehet, hogy ez tett tönkre valamit? Szerintem akkor ráeresztek a merevlemezekre is egy ellenőrzést.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.