Hirdetés

Aktív témák

• quex

tag

válasz smileismarci #1 üzenetére

A diáknak az a dolga, hogy tanuljon. Ha van ideje mellette dolgozni, akkor vagy nem tanul rendesen és a tőle elvárható szint alatt teljesít, vagy ez neki túl könnyű, tehát nem a képességeinek megfelelő oktatásban vesz részt. Így elfoglal egy helyet az iskolában, elvéve egy olyan ember elől a helyet, akinek ott lenne a helye és elvesz egy helyet egy olyan ember elől a munkahelyen, aki nem tanul, csak dolgozni szeretne.

Így tulajdonképpen 3 ember is rosszul jár vele, mert egyik sem azt csinálja, amit szeretne. De az ember sokszor rá van kényszerítve ilyen rossz megoldásokra. Szerintem az ösztöndíjnak kellene motiválni a diákokat a jobb tanulási eredmény elérésére a diákmunka helyett (nálunk a minimálbér kb. 10%-a volt a maximális ösztöndíj, ami nem igazán motivált senkit, akinek pénzre volt szüksége ahhoz, hogy kifizethesse az albérletet) és csak a szakjuknak megfelelő munkát lenne szabad adni nekik, amikből gyarapíthatják tudásukat. Ezzel szemben sok egyetemsita pl. szórólapot hordott diákmunkaként. Ráadásul a munkaadók nem vették figyelembe az előadások, gyakorlatok időpontját. Aki nem ment akkor, amikor jött a szórólap, az nem kapott többet ott munkát, vagy jobb esetben mosolyogtak egyet és kedvesen a legrosszabb helyeket adták oda, amiket 1-2 alkalommnál többet senki sem vállalt, mert többet vontak le a rosszindulatu betelefonálók miatt, mint amit fizettek az egész munkáért. Így sok egyetemista inkább ellógott fontosabb előadásokról is. Tapasztalatom az, hogy a diákmunkavezetők nem veszik rugalmasan figyelembe az előadások, gyakorlatok időpontját.

Szerintem diákmunka helyett inkább menjen ki az ember külföldre mosogatni. Ott javít a nyelvtudásán, meg gyűjtöget, aztán jöjjön vissza tanulni és csak a tanulással foglalkozzon. De akit ismertem és tartósan diákmunkát végzett az egyetem mellett, az csak leséssel, vagy puskázássál, vagy könyörgéssel vagy bugdácsolva ment át, vagy sehogy. Tudása az nem lett meg.

Aktív témák