- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Gurulunk, WAZE?!
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:47 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Kéretik nem egymást piszkálni a topikban. Délután már csináltam némi takarítást, nem akarom megismételni.
-
dabadab
titán
Helló Mindenki!
Nem tudtok valami olyan parancssoros alkalmazást ami letöltené a leveleimet (több szerverről - freemail, vipmail stb.) és azokat egyben meg tudnám nézni egy webes felületen (webui)?
Most egy webmin fut és abban van egy olyan, hogy "Read User Mail", de nem bírom sehogy beállítani.A fetchmail az letolti a leveleket (ha vmi olyan szervert is hasznalsz, aminek nincs POP3/IMAP interface-e, akkor erdemes ranezni a freepopsra), webmailre meg lehet, hogy van egyszerubb is (bar nekem ugy tunik, hogy az IMAP servert nem lehet meguszni), de en a squirrel-mail es a dovecot-imapd csomagokat hasznalom.
-
dabadab
titán
IDE-s a meghajtó. A Lenny valószinűleg tényleg fel fog menni, mert abból már próbáltam egy liveCD verziót, hogy megnézzem milyen, és ment is normálisan cd-ről. Azonban ez még "testing" fázisban van, ezért nem akartam még telepíteni ezt. Vagy ez nem gond? [link] Innen leszedem a cd1-et és annyi igaz?
Nem, nem gond, hogy testing, kiadas elott van, barmelyik pillanatban stable lehet belole (legalabbis elvileg, gyakorlatilag szerintem meg egy fel evig elszuttyognek vele), nem valoszinu, hogy belefutnal barmi hibaba.
-
dabadab
titán
"Béreltem egy szerót"

A debeket a "dpkg -i akarmi.deb" paranccsal lehet felrakni, illetve azt apt-get leszedi neked a netrol (az osszes szukseges egyeb csomaggal egyutt). Egyebkent mivel az Ubuntu Debian-alapu, ezert kb ugyanugy mukodik itt is minden, mint ott.
-
dabadab
titán
Van barkinek barmi tippje arra vonatkozolag, hogy mikor jon ki a Lenny? (Mert kezd mar bosszanto lenni, hogy a freeze miatt ezer eve nem frissul a testing.
) -
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Szia. Eximet szerettem volna eredetileg, de miutan a sendmail a legegyszerubb elvileg es ehez van a legtobb doksi igy most ez van teriteken. bar igysem megy.

Igazabol security szempont most total lenyegtelen.
Feladat:
Ket gep osszekotve es egyikrol masikra kene mailt kuldeni sajat kitalalt domainel.
Pl user1@akarmi.hu kuld levelet user2@akarmi.hu nak. egzik gepen fut levelezo server masikon csak egy kliens. Egyenlore ennyi a feladat.
privbe elkuldom mihez kell.A sendmail szerintem nem egyszeru, ezen tulmenoen meg bughalmaz is volt annak idejen (nem tudom, hogy ez mennyiben valtozott azota).
Amit meg te szeretnel, az tok egyszeru, kb:
Elso gepen
eximconfig
2
akarmi.hu
none
none
none
smtp.chello.hu (az ISP-d smarthostja)
user1 (vagy akarmi, akinek a "hivatalos" levelezes megy)
(hamegkerdezi, hogy felulirja-e az alias-t: yes)
keszA klienseknel meg beallitod az elso gepet mint kimeno (SMTP) meg mint bejovo (POP3, IMAP - ilyet raktal fel? En dovecotot hasznalok, az szerintem oke) szervert, ennyi.
(Ha nem akarod, hogy "kifele" is lehessen levelet kuldeni, akkor az elejen a 2 helyett a 4 lesz a jo valasztas es ilyenkor persze a smarthostot sem kell megadni.)
-
dabadab
titán
Sendmaillel kapcsolatban a legjobb tanacs az, hogy keruld el messzire.
Exim miert nem jo? -
dabadab
titán
Sziasztok!
Egy rövid és nagyon alap kérdés!
Egy init scriptet gyártottam, de szétrobbanok, mert ez a script:DAEMON=/vlc/bin/vlc
OPTIONS="-d --no-audio v4l:/dev/video0:norm=pal:frequeny=1024 --sout '#transcode{vcodec=DIV3,vb=1024,scale=1}:std{access=udp,mux=ts,dst=192.168.10.230:1234}}
PIDFILE=/var/run/vlc.pid
PATH=/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin
USER=media
. /lib/lsb/init-functions
do_start () {
log_begin_msg "Starting VLC server..."
start-stop-daemon --start --oknodo --make-pidfile $PIDFILE --background --chuid $USER -p $PIDFILE --startas $DAEMON -- $OPTIONS
log_end_msg $?
}A pidfile-ban egyel kisebb ID-t tárol le, mint a tényleges PID, tehát ha a process a 2670-es, akkor a PID-ben a 2669 fog letárolódni.
Tudtok segíteni, miért van ez?Köszi:
hemuValoszinuleg az van, hogy a /vlc/bin/vlc vagy csak script, ami elinditja az igazi vlc-t, vagy pedig maga a vlc csinalja azt, hogy forkol egyet, aztan a child el tovabb, nem a parent.
-
dabadab
titán
Barmi
Viszont az biztos, hogy ez nem normalis.
Hogy lassu: lassankent betoltogeti az oldalt, vagy eloszor nem tortenik semmi, majd hirtelen bejon az egesz? -
dabadab
titán
Hi!
Nemsokara beszerzek egy P1 133Mhz 64Mb Sd-ram stb... kategorias gepet es szeretnek ra telepíteni egy debiant, az alaprendszer feltelepitese nem okoz problemat, sok jo leirast talaltam ra + mar regebben is telepitettem debiant a gepemre csak az alaprendszer utan megfutamodtam...
Most viszont be szeretnem loni a gepet internetezeshez, zenehalgatashoz, kepnezegeteshez, esetleg filmnezeshez bar ahoz talan keves lesz a gep... : (
Az alaprendszer telepitese utan mi a feladat, hogy eljusak az xorg feltelepitesehez?
Vmi olyasnit olvastam, hogy az kell terni Sid -re v. vmi ilyesmi, de ezt egyeltelan nem ertem...
Minegy a cel egy xorg feltelepitese es gondolom a gnome egy kicsit eros lenne, mit erdemes feletnni a gnome helyett és hogyan?
Hu... ez talan egy kicsit sok volt....
Mindegy, akarmilyen segitseg jol jonne.
Elore is koszi!
Forest''mit erdemes feletnni a gnome helyett és hogyan?''
En a magam reszerol icewm-et hasznalok. Mondjuk ez nem komplett desktop, csak egy window manager (abbol viszont konkretan a villamgyors, hatekony es (szintisztan billentyuzetrol is) nagyon jol kezelheto fajtabol), vagyis pl ikonokat, drag'n'dropot nem kezel, a konkret ablakokon kivul egy taskbart ad csak.
Szerk: ja, teljesitmenyben tenyleg erdemes egy kicsit feljebb celozni, mondjuk 500-as Celeron + vmi normalis kartya (mondjuk TNT2, Matrox G400, ilyesmi) mar siman lejatszik barmilyen (nem HD) filmet, a DVD se eszik 50% CPU-nal tobbet.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
asszem ismételten nem lopta be magát a deb a szívembe... próbáltam feltenni egy laptopra, de nem igazán akart összejönni. különösen az X. miért van az, hogy ha az ember kéri is, hogy grafikus rendszert pakoljon fel, nem tesz fel ablakkezelőt, nem állít be default dolgokat? plusz a mutatóeszközök se mennek rendesen, folyton visszaugrál a bal alsó sarokba.
érdekes, hogy ubuntu alatt megy rendesen. nem tudom, hogy az xfree86 vs. xorg, vagy a 2.4 vs. 2.6 miatt van, de úgy látom, maradok az ubuntunál, még akkor is, ha lassabb a boot.
mobal: a sudo-t könnyű kiiktatni, lásd az ubuntu topik 1. hsz-a. és miért baj az, ha nem szivat egy oprendszer? az lenne a lényege, hogy könnyen menjen.En a magam reszerol a Knoppixot hasznalom Debian telepitesere. Mondjuk utana egy kicsit irtani kell, hogy a knoppix sajat marhasagait muvelo csomagjai eltunjenek, de nem veszes, sokkal inkabb ez, mint egy alap Debian konfiguralgatasa.
-
dabadab
titán
Amikor en hasonlo problemaval szembesultem, akkor egyszeruen lementettem az image-eket a kozponti gepre egy NFS-sel kiexportalt konyvtarba, a tobbi gepen meg loopback device-on bemountoltom oket, vagyis gyakorlatilag ugyanazt csinaltam vegig, mintha mindegyikbe bedugdostam volna a lemezeket. Nem tul optimalis megoldas, mert kell ''lemezcsere'', de mukodik.
Gondolom, azt is meg lehetne oldani, hogy kirakni olyan konyvtarstrukturaban, mint amit az apt-get var (a Packages file-okat meg osszecatelni), aztan azt hasznalni ftp-n v http-n keresztul, de olyat meg nem probaltam. -
dabadab
titán
Kössz az infót

Más: ha van a gépbe egy hálókártya, és ahoz kötök egy 4 portos switchet, akkor a switchre kötött gépekre ugyanúgy továbbítani tudom a netet, vagy a netmegosztáshoz kell a gépbe gépenként egy hálókártya
(remélem nem voltam elég zavaros
)Igen, ha routerkent akarsz hasznalni egy gepet, akkor abba ket halokartya kell, az egyiket rakotod az ADSL- v kabelmodemre, a masikat meg a switchre, aztan minden megy szepen. (Ill. elvileg egy halokartyaval is meg lehet oldani (ilyenkor a modem is a switchre csatlakozik), ugyanis lehetseges egy fizikai interface-re tobb logikait definialni, de meg soha nem csinaltam ilyet, sot, olyan reszletesen el sem merultem a temaba, szoval a hatranyokrol es a buktatokrol igazan nem tudok semmit.)
Ha helyi halot csinalsz, akkor ajanlom figyelmedbe a dnsmasq nevu (nagyon konnyen es szeleskoruen konfiguralhato) programot, ami egyreszt DNS-t ad (nem csak a kulso cimekhez, hanem a helyi gepek neveihez is), masreszt DHCP szerverkent is remekul mukodik (a doksijabol nem derul ki igazan, de tobb subnetet is ki tud szolgalni, vagyis pl a drotos meg a drotnelkuli halozatot is), raadasul a kettot ossze is tudja kotni, vagyis ha a ketteske.local gepnek kiosztja mondjuk a 192.168.1.2-t, akkor utana a tobbi gepnek meg fogja mondani, hogy a ketteske.local cime az a 192.168.1.2 (ez teljesen magatol ertetodo dolognak tunik, de annyira nem az). -
dabadab
titán
Ez a kártya nem hangzik rosszul, ára is elfogadható. És ezzel akkor tudok AP-t is kialakítani?
VAgy az nem kártyafüggő?Az AP nem kartyafuggo, azt mar a driver csinalja, Linux alatt minden lehet AP.
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
''Lehet valahogy egy csúszkával állítani mindet?''
Nincs ott egy ''Master'' hangero? -
dabadab
titán
''semmi ertelme stable-t hasznalni''
Kivéve, ha nem akar időnként szívni azzal, hogy átmenetileg ez-az nem működik.
Sokáig használtam Sarge-ot, amikor még testing volt, és egy ideje az Etch-et is próbálgatom. Használható (volt/van) mindkettő, de nem éri el a stable stabilitását (ez talán nem meglepő).Testinggel meg igazan nem volt gondom, raadasul az, hogy idonkent van egy-ket atmeneti problema, igazan nem ellensulyozza azt, hogy a stable nem tul friss (legalabbis desktop hasznalat mellett - persze az install'n'forget szervereknel mas a helyzet).
-
dabadab
titán
Nem, a fuggosegek nem nagyon fognak teljesulni, terjel at unstable-ra vagy testingre, semmi ertelme stable-t hasznalni.
-
dabadab
titán
bitchx-et, ez alapján : Bővebben: link
apt-gettel fel tudom rakni a gcc-t? majd megpróbálom ha végzett a javaval.
[Szerkesztve]Igen, persze, a gcc nevu csomag, de egyebkent az ''apt-get install bitchx'' is mukodik, nekem is a kedvenc IRC kliensem volt, amig ilyen ifjonti bohosagokra jutott idom

-
dabadab
titán
Passz, mit akartal forditani? Hirtelen csak arra tudok gondolni, hogy nincs fenn a gcc.
-
dabadab
titán
Az /etc/apt/sources.list-be rakd be ezt:
# Java
deb http://ftp2.skynet.be/pub/ftp.blackdown.org/debian/ unstable non-free
Ezutan ''apt-get update'' (hogy tudja, hogy milyen csomagok vannak itt), majd ''apt-get install j2re1.4''
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
dpkg -L mozilla
Ez kilistazza, hogy a mozilla csomagban milyen file-ok vannak, igy aztan latni fogod, hogy ''hova'' telepitette (a ''hova'' azert kerult idezojelekbe, mivel nem az van, hogy csinal egy /opt/mozilla konyvtarat, aztan odapakol mindent, hanem minden egyes file oda kerul, ahol a helye van: a binarisok az /usr/bin-be, a library-k az /usr/lib-be, a doksik az /usr/share/doc ala, stb, stb). -
dabadab
titán
A forward az nem eleg, kell maskurade is, ami szinten nem bonyolult, egyetlen szabaly kell az iptables nat tablajanak postrouting chain-jebe:
root@cucumalac:~# iptables -L -v -t nat
Chain PREROUTING (policy ACCEPT 645K packets, 42M bytes)
pkts bytes target prot opt in out source destination
Chain POSTROUTING (policy ACCEPT 897K packets, 56M bytes)
89095 5428K MASQUERADE all -- any ppp0 192.168.0.0/16 anywhere
Chain OUTPUT (policy ACCEPT 889K packets, 55M bytes)
De ezeket egyebkent remekul megcsinalja magatol az ipmasq csomag (bar bonyolultabb dolgokat mar jobb kezzel csinalni).
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
-
dabadab
titán
Ujabban latom, hogy a csomagoknal megjelent egy ''Tag'' nevu mezo is. Ez mire (lesz) jo?
-
dabadab
titán
-
dabadab
titán
na remélem nem én leszek az utolsó, aki ír ebbe a fórumba...
a következő egy általános szituáció: a hivatalos Debian(ok) tartalmazzá(k) egy program X1, X2, ... verzióját. De én szeretnék egy másik, Y verziót telepíteni. felrakom a forrást, lefordítom. nincs valami olyan varázsige, amit a ''make install'' helyett mondva telepítés helyett egy rendes Debian csomagot kapok, amit felismer a csomagkezelő? Már csak a függőségek rendes kezelése miatt is jó lenne, meg amúgy...
Guruk?
Ha a csomagot felkeszitettek ilyesmire, akkor a forrasban van egy debian directory.
Bemesz a forras legfelso dirjebe, es kiadsz egy ''debian/rules binary'' v. ''debian/rules package'' v vmi hasonlo utasitast (ha belenezel a debian/rules-ba, akkor latszik, hogy mik vannak), es legyartja a csomagot.
Biztos van vmi algoritmus, ami kiadja, hogy pontosan hogyan hivjak a target-et, de errol nem tudok nyilatkozni. -
dabadab
titán
ez nagyon debil kérdés lesz, de elnézést, nem tudom...
hol lehet beállítani, hogy milyen daemonok induljanak rendszerindításkor?Alapba azok a daemonok indulnak el, amik fel vannak rakva
(ill. van egy par, ami addig nem hajlando elindulni, amig rendesen be nem konfiguralod oket)
De a dolog ugy mukodik, hogy amikor bootol a gep, akkor belenez az /etc/rc5.d konyvtarba (ill az 5 helyen az a runlevel all, amibe belebootol - a runlevel parancs kiirja, hogy most hanyadikban vagy), es az ott levo, S-sel kezdodo scripteket elinditja (vagyis egy ''start'' argumentummal futtatja) - az inditas sorrendjet a script nevenek masodik es harmadik karakteren talalhato szam hatarozza meg (vagyis eloszor S01qwe fut le, utana az S02asd, stb). Ezek a scriptek csak symlinkek az /etc/init.d-be, vagyis ha vmi nem kell, akkor azt kitorolheted, utana meg ujrarakhatod. -
dabadab
titán
Nem, a Sid az unstable.

(Az experimental-nek nincs külön neve, bár volt rá egy javaslat (Bővebben: link), de legjobb tudomásom szerint nem fogadták el.)
[Szerkesztve]A csudaba, tenyleg
Nekem is csak az remlett, hogy Sid volt a rosszfiu, es az eperimental a szoltunk-elore-hogy-tonkrevagja-a-rendszeredet resz 
-
dabadab
titán
Köszi szépen srácok! Bizony csak az apt-get update hiányzott, így tökéltesen megy. Unstable-t átírtam Sarge-ra még korábban (mellesleg tudtommal az unstable a Sarge és a tesing a Sid de mind1). Szóval köszi megy. Jajj még 1 kérdés: mit kell apt-get-hez írnom ha a kernel source-t akarom letölteni? THX!
Ui.: Ezt már links alól írom...
Nem, a Sid az experimental.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- Debian GNU/Linux
- (kiemelt téma)
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
- Temu
- Gumi és felni topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Motoros topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Honor Magic7 Pro 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A37 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- iPhone SE 2020 64GB Black - 2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4902, 100% AKKSI
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900KS 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Alkalmi vétel! HP Omen 17! I7 12700H / RTX 3070Ti 8GB / 1TB Nvme SSD / 16GB DDR5 !
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

(remélem nem voltam elég zavaros
)