Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
szinimini #879 üzenetére
ez a szett nem rossz, bár a mechanika gyenge a tubushoz.
Viszont, ha teljesen kezdő vagy, ne vegyél newton távcsővet.
ez a tubus nem az a kategória, hogy csak kiteszem és belenézek. a newton távcsöveket kollimálni kell, mert a főtükör hajlamos az elmozdulásra egy ki-bepakolásnál is. az meg egy kezdőnek nem éppen a szíve csücske.
kell hozzá egy kollimációs okulár.
a 150/750 egy jó kis tubus ha jól be van állítva, a mechanika kicsit gyenge, de elviszi.kezdőknek inkább a lencsés távcső ajánlott, pl. egy 90/900 + EQ3. igaz itt nincs motoros vezérlés de 110.000.-ből megvan.
a konkrét véleményem az, hogy a környékeden keress amatőr csillagászokat, vedd fel velük a kapcsolatot, nézz bele minél többféle távcsőbe, egy elhamarkodott döntés elveheti a kedved a csillagászattól./ tapasztalatból beszélek, már a 8. távcsövemet nyüstölöm./
menj fel a polarisba ha pesti vagy, szokott lenni távcsöves bemutató, az ottani tagok kedvesek segítőkészek, minden kérdésedre válaszolnak. -
szinimini
senior tag
Sziasztok,
távcső vásárlás előtt vagyok. Teljesen kezdő vagyok a témában így választanék egy normális kezdő műszert.
Amivel azért ellennék egy darabig.
Eddig ezt néztem ki.
SkyWatcher pólustávcső EQ-3 mechanikára
150/750 SkyWatcher Newton EQ3 mechanikán alu lábas
Kéttengelyes motoros vezérlés EQ3Ez egy használt szett lenne,ami féléves. Az új szett ára 196eFt.
Szerintetek mennyit érhet?
Illetve mi a véleményetek erről a szettről?köszi
-
lev258
veterán
A légkört fogja. Méghozzá úgy, hogy a csillag által kisugárzott fény egy részét elnyeli a légkör (illetve sugároz is ki más formában), a maradék pedig eljuthat ide, amit spektroszkópiával kielemezhetnek (elsősorban infravörös). Így lehet következtetni arra, mi lehet a légkörben. De a kielemezendő adatok várhatóan mindössze néhány pixelnyiek lesznek, így még akkor sem tudnál kontinenseket azonosítani, ha a látható tartományban érkezne fény.
-
core i7
addikt
Sziasztok a James Webb űrtávcső már képes lesz exobolygók esetleges kontinenseit észlelni? Vagy csak légkört?
-
popey37
addikt
no hapsikáim itthon vagyok, mehetünk észlelni bármelyik nap ha jó az idő. keressetek bátran.
-
kuyarashi
őstag
Persze, hogy vicc.
Az, hogy kicsi az átmérő, miben nyilvánul meg? A fókusza is kicsi, így f/6 a nyílásviszony, ami még nem rossz.Köszi a linkeket.
Az első, amibe belebotlott a szemem.Kár, hogy ez a fizetett hirdetések közt van. Ezekre nem hat az "árkorlát".
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #872 üzenetére
azért 200k-s keresőtávcső egy newtonra? jól el vagy engedve anyagilag.
jó ez csak vicc volt.
az a baj, hogy nagyon kicsi az optika, lehet, hogy jó a leképezése, de csak 72mm. a 80mm-t is eladtam mert kicsi volt.
ha csak fotozáshoz kell vegyél egy 120/600 vagy 150/750 akromátot, szinez de csak bolygón, kis nagyitáson vagy primer fokuszban fotózni viszont brutális. és az ára is barátibb kicsit. meg nem kell képsíkkorrektor hozzá
én most vettem a 127/1500 MC-t, de akarok mellé venni egy sima akromátot, legalább 120mm-est.
mondjuk ez jó vétel lenne:
Bresser Messier AR-152L/1200 refraktor 209.000 .- ft.
-
kuyarashi
őstag
Ennyiért elég lightos teléket lehet kapni, már ami a minőséget illeti. Mondjuk használtan esetleg. És akkor valamivel még a fényerő is nagyobb, mert rövidebb a tubus (200-300 mm).
Ez a Lacerta elmenne a Newtonra keresőtávcsőnek, meg vezetéshez.
Még mikor távcsővásárlás előtt álltam, akkor néztem ezt a Lacerta-t és nagyon tetszett. Igazság szerint ez volt az, amin elsőre megakadt a szemem és azóta is tetszik. Valamiért megfogott. Most pedig megláttam akcióban... -
kuyarashi
őstag
Iván állítja, hogy teljesen ugyanaz a kettő, csak az egyik mellé berakják a flattenert a csomagba. Szó szerint így írta. Azt tudom elképzelni, hogy ha valaki a Quadroupletet rendeli, akkor a simát kapja meg a korrektorral, de ez esetben félrevezető a termékfotó. Na de nem fontos.
Megjegyzem, 2016 közepén, használtan tudtam volna ilyet venni 150.000-ért.Tudom, hogy ez nem egy APO lencse, de azért olvasd el a tesztet a termék alatti hozzászólásban. Külföldi cikkekben is dicsérik. Árérték arányban azért nem rossz, főleg akciósan, kofferrel. Igazából azt tapasztaltam, hogy mindenhol meglepődve beszélnek róla, mert nem várt teljesítményt hoz ("Semi-APO" létére). Természetesen tripletekkel nem sportszerű összehasonlítani.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #868 üzenetére
a 2+2 lencsés kicsit modernebb a másik régebbi fejlesztés ezért eltérő szerintem. de ha rám halgatsz nem veszed meg
külföldi oldalkon lehet kapni olyat amiben gyárilag benne van a flattener.
Ha apo-t akarsz csak triplet. minden 2 lencsés rendszer szinez, tudom, volt 80/500-as Equinox tubusom, szinezett.két lencse nem tud 3 szint nullára korrigálni, a flattenernek meg nem az a dolga, hanem az, hogy a teljes látómező sik legyen, ezért is hivják képsik korrektornak, és csak fotozásnál van jelentősége, bár ott sem sok ennél a tubusnál.
és ha ajánlhatom a Makszutov.hu boltot, keresd Leventét, kézségesen áll a rendelkezésedre bármilyen kérdésed van.
-
kuyarashi
őstag
Rákérdeztem Éder Ivántól, de nem akarom már tovább fárasztani.
Lacerta 72/432 ED-APO Octo kihuzattal és Lacerta 72/432 ED-APO Quadruplet Flatfield tubus. A kettő között annyi a különbség, hogy utóbbihoz csomagban kapjuk a flattenert (talán Flat-La 72).
Amit nem értek, hogy a két távcső több ponton is eltér egymástól a termékismertetőikben szereplő képek alapján (és egyéb Googlel megtalált képek alapján is).
Szóval elméletileg nincs különbség a távcsövek felépítésében, mert teljesen ugyanazok, mégis a szemem mást lát. Elsőre azt hittem, hogy a Quadrupletbe bele van építve a korrektor, de nem; csak mellé csomagolják. Akkor most hogy van ez? -
popey37
addikt
válasz
Peter Kiss #865 üzenetére
könyvet tudok ajánlani: Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez
ez a legjobb kiadvány kezdő amatőrcsillagász számára, minden benne van mit egy 10-12 cm-es távcsővel látni lehet, sőt még több is.
a szerző maga is végigészlelte a könyvben szereplő dolgokat.
részletes leirást találsz mindenről, mikor, mit, hol találsz, ködök, kettősök, csillaghalmazok, szóval minden.
és az ára sem vészes, a Makszutov. hu-nál 3500 ft.ha vizuális élvezetekre vágysz, akkor polaris csillagvizsgáló, ott egyből be is tudsz lépni az MCSE-be. nem vészes az ára és cserébe évkönyv, havi Meteor kiadvány és bármikor ingyenesen mehetsz a polarisba.
Vannak rendezvények, szakkörök, bemutatók, előadások. -
válasz
Peter Kiss #865 üzenetére
Polaris Csillagvizsgáló - Magyar Csillagászati Egyesület
Budapest, Laborc u. 2c, 1037
(30) 513 7009 https://g.co/kgs/KXVdagNekem ez jutna elsőnek eszembe
-
Peter Kiss
őstag
Sziasztok!
Nem értek a témához, de csillagászat felé érdeklőt merre vinnétek el Budapesten és környékén?
Planetárium még hirtelen nem játszik, de értsük bele, illetve más hasonló? (Külföldön élő versenyzőről van szó.)Köszi!
+ könyv is érdekel, hobbi szintre inkább, de legyen tartalma.
-
popey37
addikt
ja, jó szar egem volt, vizuálisan tökéletes, de fotozásra alkalmatlan volt.
a légköri nyugodtság pocsék volt, a seeing max 2/10.
viszont jól vizsgázott az MC vizuálisan: 3x barlow és 6 m okulár plusz a 127/1500 mc, 4,5m fokusz, 750x nagyitás, a mars már nem volt élvezhető, de a hold az fenomenális.
Új hozzászólás Aktív témák
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- LEGO klub
- Assetto Corsa EVO
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest