Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- ATI vs. NVIDIA kezdetektől napjainkig II.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Egy korszak vége
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT.hu
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
Csak azért írtam, hogy tud több sebességet, mert korábban említetted, hogy talán nem képes rá.
Összességében szerintem többre képes, mint a kézi vezérlő. A gyári szoftverét direkt ehhez írták és folyamatosan fejlesztik, de akár újat is írhatnak hozzá bármikor, ezért is mondtam, hogy sok benne a lehetőség. Ráadásul a wifi egységből lesz Pro változat direkt fotósoknak. Kíváncsi leszek.A wifis megoldásnál a modul csak az adatátvitelért felelős. Magát a vezérlést a telefonra telepített SynScan Pro szoftver végzi. SkySafari5, vagy ennek fizetős, Pro változatát is lehet használni. Egyelőre csak a SynScant próbáltam.
Békés megyében lakom, de ha erre jársz, ugorj be!
Syntrek mechanikákhoz is használható.
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #798 üzenetére
az mgen nem rossz, magyar fejlesztés magyar gyártás, azt nem értem, hogy miért kerül ennyibe? az a közel 200k kurva sok egy kis kütyüért. ráadásul másra nem tudod használni, ellenben a kamerát igen. én sosem fogom megvenni, jó a laptopos vezetés, lényegében ugyanazt tudja mint az mgen csak olcsóbb jóval.
a kézivezérlő is tud több sebességet, de még az én sima kétmotorosom is tudja a 0,5 csillagsebességes korrekciót.
a wifis megoldásnál a kézivezérlőt váltja ki a wifis cucc?
telefonnal meg irányítod?
most megyek haza, meglesném ha lehet.ez a betanításos dolog meg gotosítja a sima mechanikát? vagy eleve goto kell hozzá?
szóval összejöhetnénk egy kis eszmecserére.
[ Szerkesztve ]
Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Jaaa. Nem értettem, hogy milyen csíkokra gondolsz.
Bordásszíjas EQ6 Pro mechanikám van, szóval a vezetés meg van oldva. Kérdés, hogy mennyire pontsan teszi. Ennek maximalizálására találták ki az "autoguiding-ot", hogy ne manuálisan kelljen csinálni. (Tudom, hogy tudod, csak eddig úgy tűnhetett, hogy én nem tudom.)
Arra voltam kíváncsi, hogy egy laptopos megoldás hozza-e azt, amit az MGEN rendszere.Egyébként egyelőre nem bántam meg a wifit, mert borzalmasan kényelmes. Az autoguiding pedig megy kézi vezérlő nélkül is.
A Holdfogyatkozáskor próbáltam ki a wifit. Pillanatok alatt beüzemeltem már elsőre is, gyorsabban, mint a kézi vezérlőt. Az első csatlakoztatási idő kb 10 mp volt. Nem kell koordinátát és időt megadni.
0-9-ig tudom állítani a mozgatás sebességét, ráadásul átlós gombok is vannak, így átlós mozgatás is lehetséges. Egy csomó infót ad a csillagokról, segít megtalálni a sarkcsillagot, stb. Lehetséges a fényképezőt is irányítani vele (nem olvastam utána, de feltételezem, hogy a telefon jack-én keresztül). Ugyanúgy megvan minden objektum, mint a kézi vezérlőben. Lehet készíteni saját listát (égi és földi célpontokhoz egyaránt). Van betanítás. (Kommentben írták, hogy csak 2 csillagos, de már benne van a 3 csillagos is.) Lehet kérni azonosítást egy-egy égi objektumhoz. A kézi vezérlő nem tudom, hogy tud-e olyat, illetve van-e ilyen menüje, de itt tudok választani a vezetési sebességet (ha kell): 1. Nincs vezetés, 2. Csillagsebesség, 3. Holdsebesség, 4. Point and Track. Van "Auto Home", gondolom ez a parkolás lehet, még nem próbáltam. Polar alignment, PEC, Camera control, amit már említettem. Itt különböző sémákat lehet elmenteni, különböző expozíciós időkkel és expószámmal.Röviden ennyi. Elsőre élmény volt használni. Este sötét, bíbor kijelzőre vált. A telefonom akkuját meglepően kikímélte. 30%-ot merült 2-3 óra alatt úgy, hogy pluszban Stellariumoztam is.
[ Szerkesztve ]
iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #793 üzenetére
Az MGEN egy olyan szerkezet amiben benne van a kamera,. az elektronikája meg mindent elvégez: vezet, bolygat, a kijelzőjén látod a beállított vezetőcsillagot, az elvégzett korrekciókat
lényegében beleteszed a vezető tubusba, összedugod a vezetékeket a mechanika csatlakozóival, bekapcsolod, beállitod és ennyi. nem kell laptop hozzá.a vezető kamera meg úgy müködik, hogy a kamera ST-4 portját és a kézivezérlőt összecsatlakoztatod, plusz a kamerát bedugod a laptopba is. a laptopon egy progi segítségével beállitod a vezetőcsillagot.
ennél a megoldásnál a laptopon futó program vezeti a felvételt: a kamera képén az esetleges elmozdulásokat figyeli és ugy korrigál.a fenti két vezetési modszer mindegyike jó, feltéve hogy mindkét esetben pontos a polusra állás, pontos a koordináta és az idő, valamint vizszintben van a mechanika is.
tehát minkét lehetőség kiváló képeket eredményez, ha az egyébb beállitások pontosan el lettek végezve.
az MGEN kényelmesebb: nem kell külön vezető kamera, laptop. lényegében ennyi a különbség. Meg persze az ára: 187.000.-ba kerül.
a vezetőkamerás megoldás lényegesen olcsóbb: a kamera 60.000.-, laptop amugy is van.persze a fő feltétel mindkét vezetésnél az, hogy a mechanikán vagy a kézivezérlőn legyen ST-4 port.
A fotók vezetése csak ekvatoriális mechanikával lehetséges, az azimutálissal nem lehet vezetni: az ekvatoriális mechanika két tengelye: deklinációs és rekta tengely, az azimutális vizszintes és függöleges. azimutális mechanikával maximum 30 másodperces fotót lehet késziteni bemozdulás nélkül feltéve, hogy pontos a mechanika beállitása. az ekvatoriálissal akár félórás expó is készíthető.
A csikos kép : ha nincs vezetve a felvételed, akkor a föld forgása miatt az elkészült foton minden csillag csíkot húz, mivel a kamera egyhelyben áll,az égbolt viszont elmozdul.
-
Astroboy
őstag
Kétféle holdfogyatkozás van:
Az ábrából látható, hogy teljes holdfogyatkozásnak CSAK akkor hívjuk, ha a kísérőnk az úgynevezett "árnyékkúp" közepén halad át. Minden egyéb fedés részleges holdfogyatkozás.
A mostani is ilyen volt, és a különlegességét az adta, hogy másfél órás időtartamával ez volt az évszázad leghosszabb holdfogyatkozása.
Az már csak hab volt a tortán, hogy pont ezen az éjszakán került a Mars oppozícióba, magyarul a földről nézve szembenállásba a nappal, ráadásul földközelben, így annak fényessége különösen kiemelkedő volt.Persze csak annak, akinek nem volt felhős az ég.
popey37: Te biztos úton voltál - nem láttad?
-
qqzs
őstag
Nagyon amator a kerdes biztos csak nem esik le a kezenfekvo. Szoval ez a tegnapi holdfogyatkozas miert mas mint az ami havonta ismetlodik? Akkor is a fold takarja a napot meg most is.
Eladó: GTS450
-
kuyarashi
őstag
"a kézi vezérlőnek ez a nagy előnye: összedugod a vezető kamera ST-4 portját a vezérlőjével és tökéletes, akár 5-10 perces expókat is lőhetsz."
Ez a megoldás mennyivel pontatlanabb, vagy kevésbé hatékonyabb, mintha MGEN II vezetne (korrigálna)?
Illetve mit értesz az alatt, hogy "...nem lesz csíkos a kép."?
[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Naná, hogy nem mindegy. Ezek ugye erre vannak kitalálva.
Egyébként minél kisebbek az érzékelőn a pixelek, annál zajosabb a kép. Ezért (is) jobb a fullframe DSLR váz az APS-C-nél (persze hátránya is van). Ettől függetlenül, mivel hűtött a kamera (és mivel sötét képek készítésére fejlesztették) már a hőzaj is kevesebb lesz. Biztos, hogy ez nagyobb előrelépés lesz minden téren.iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #790 üzenetére
most akarok venni egy ASI 120 MC color kamerát. sokkal jobb mint a dslr-em. kisebb pixelméret, nagyobb felbontás, nem melegszik, nem zajos és ami a legfontosabb tud videót rögzíteni akár 200 fps-el is. bolygózásnál ez hatalmas előny.
eddig egy kis kompakc A540 canon géppel videóztam, hát nem valami fényesek lettek a felvételek: csak a kijelzőn tudsz élesre állni az meg 10-ből 2x sikerül pontosan a többi meg kuka.
az asi képét kiteszem a laptopra, belenagyitok és tüélesre tudok állitani fokuszt. meg az sem mindegy, hogy 30 vagy 200 fps a bitráta. minél több kép annál több részlet a feldolgozásnál.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Na igen. az "asztrokamerák" általában kisebb felbontásúak, de sok előnyük is van. A DSLR többet funkciós és bizonyos nézőpontból kényelmesebb a használata. Ugyanakkor macerásabb is. A kettő más műfaj.
Majd elsőre a Holdat kapom le DSLR-el. Gyanítom legtöbben így kezdik.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #788 üzenetére
a fotozásnál az a gond főként, hogy egyszerre több funkciót kell ellátni: expovezérlés, mozgás korrekció, periodikus hibák javítása, bolygatás. bár ezek többségét már tudják a kamerák, persze nem a mi pénztárcánkhoz vannak szabva az árak.
én most tervezem a kamerák vételét: egyből kettőt. az egyik fotozni a másik vezetni kell majd.
most egy canon 300D DSLR gépem van, de kurva nehéz és sok a kábel: expovezérlő,tápkábel, adatkábel, és ugye kell a laptop is mellé, mert a vezető kamera képét csak ott látom. mivel nincs élőkép a 300D-n igy tesztfotókat kell csinálnom és ott ellenőrizni az élességet.
gondolkodtam régebben egy wifis kamera vételén, de utána olvasva letettem róla, nem a wifi miatt, hanem a kamera gyenge tudása volt az ok: kicsi érzékelő, kis felbontás kevés fps videónál.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Tudtam, hogy ezzel baj' lesz, hogy ezt leírom. Csak egy hülye funkció, direkt odaírtam, hogy valószínűleg a legtöbben nem is használják majd. Tényleg az én hibám, hogy ezt kiemeltem. Ezzel csak arra akartam rámutatni, hogy már csak a grafikus felületnek köszönhetően is új dimenziók nyílnak (szó szerint). Szóval lapozzunk!
Készül a Pro változat, amit fotózáshoz terveznek és direkt EQ mechanikákra optimalizálnak. Ha valaki fotózni szeretne, ki kell várnia azt. Én még nem tartok ott.
Nem a kábel összeakadásával volt a gondom, de elsőre sem ezt írtam.
Ami még zavaró lehet, ha az ember manuálisan nyomkodná a vezérlő gombjait (nyilakat). Mivel a wifisnél nincsenek ott fizikálisan a nyomógombok. Ez fix, hogy kényelmetlenebb. Kérdés, hogy a felhasználó milyen gyakran alkalmazza ezt.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #786 üzenetére
ez a "rábökök egy objektumra és odamegy" azért kicsit durva: ráböksz, odaáll és nem látsz semmit. mivel az adott távcsővel nem is láthatod a kiszemeltet.
hát nem tudom, sok sikert hozzá, de a kézi vezérlőt kár volt eladnod, ha nem válik be a wifis, vehetsz másikat.
az biztos, hogy az autoguider opció nagy valószínűséggel nincs benne az appban, mivel ahhoz külön csatlakozó kell, tehát fotózni nem fogsz tudni: a vezető kamerát össze kell kapcsolni a vezérlővel így a telós wifis fotozás már ugrott is.a kézi vezérlőnek ez a nagy előnye: összedugod a vezető kamera ST-4 portját a vezérlőjével és tökéletes, akár 5-10 perces expókat is lőhetsz.
a kamera a vezérlőn keresztül korrigálja az esetleges bemozdulásokat így nem lesz csíkos a kép.a kábelezést meg simán meg lehet oldani úgy, hogy ne akadjon össze sehol.
de mivel már megvetted, kár beszélni róla, ha tesztelted azért a véleményre kiváncsi lennék, sőt ha otthon vagyok meglesném szívesen hogy miben jobb-rosszabb mint a kézivezérlő.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
kuyarashi
őstag
Nyilván nem komolyan gondoltam, hogy tájékoztatnotok kellett volna. Egyébként pár hónapja kicsit körbejártam a témát és írtam fórumokra. Nem csak úgy berendeltem valamit, ami vagy jó, vagy nem. Ettől függetlenül, a puding próbája az evés.
Egy hátrányát találtam ennek a wifis vezérlőnek; csak 2 csillagos betanítást tud jelenleg (ill. pár hónappal ezelőttig). Azért írom, hogy jelenleg, mert folyamatosan fejlesztik, szoftveresen egyre több új funkciót lehet belepakolni. A régi vezérlő is okos és tény, hogy valószínűleg azzal sem nézem végig a 42.900 objektumot, így már csak ezért sem használom ki maximálisan. Az is tény, hogy általában jobban bízok a kábelben, mint bármiben, ami "wireless", de ezt most megléptem, mert sehol nem olvastam még róla rosszat. Olyat sem láttam, hogy eldobálná a jelet. Sokan megjegyezték már, hogy megbízható és sokkal egyszerűbb, kézenfekvőbb, gyorsabb ezzel irányítani a mechanikát, mint a hagyományos kézivezérlővel.
A kézivezérlőben nekem az nem tetszett, hogy a kábele mindig útban volt. Sokszor kényelmetlen volt tartani a vezérlőt, mert húzta a kábel. Aztán megkerültem volna a távcsövet, de a kábel miatt rájöttem, hogy a másik irányba kellett volna indulnom, stb. Kibírom, de lerakni már sokszor tényleg zavaró volt. Néha hagytam, hogy csak lógjon, mert egyszerűbb volt, mint keresgetni a tartóját. Szerintem a felcsavart kábele nagyon nincs eltalálva.
A wifis vezérlő, mivel telefonnal irányítjuk, a beépített GPS-nek vevőnek köszönhetően egyből tudja, hogy hol van. A pontos időt szintén ismeri, ezért ezeket nem kell bepötyögni. (Tudom, a kézivezérlő menüjét is végig lehet pörgetni 1 perc alatt.)
Az FPS játékokat sem katonák írják, hanem programozók, akiknek ez a foglalkozása. A katonák pedig nem tudnak programozni, de a játékok készítésekor nyilván jelen vannak például fegyverszakértők is, stb.,, ezért is biztos lehetsz benne, hogy nem összeollózott a kódja. Amit a vezérlő tud, azt az app is tudja, sőt már ma többet tud nála. (Kivéve a 3 csillagos betanítást. Legalábbis, ha még nem rakták bele.) Azt végképp nem értem, hogy a gyári vezérlő miért volna ezerszer pontosabb mint a wifis, hisz a SkyWatcher annak alapján készítette el a modult és a szoftvereket. A kézivezérlőből ültették át a tudást, de nem hiszem, hogy mondjuk a SkySafari annyira gagyi program volna, ha például ezzel vezérlem a mechanikát a modulon keresztül.
Akár belenagyítva a csillagtérképbe is rábökhetsz egy objektumra, amire ezután rááll a mechanika. Csak egy példa, lehet van, aki sosem is használja. A Makszutovon és a Távcsőcentrum oldalán is elolvashatod a véleményeket. A hozzászólások óta már történt néhány módosítás, ennek köszönhetően sok mindent optimalizáltak. Szerencsére gyerekbetegségei nincsenek.Szóval eladtam a vezérlőmet és az árának 60%-áért vettem egy új wifi modult, ami többet tud, kényelmesebb, gyorsabb és a jövőben még nagyobb tudás várható tőle. Az, hogy szoftveresen fejleszthető, szerintem felbecsülhetetlen.
Persze ha dobálja a jelet, akkor nyilván semmit nem ér vele az ember.Amint párszor kipróbáltam, megírom a tapasztalataimat.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #784 üzenetére
háát. 11-én 21:45-kor irtál a forumra és én 11-én 23:00-kor válaszoltam.
a rendelésedről nem tudtam.ha goto a mechanikád, felesleges wifis vezérlőt venned, a mecha kézivezérlőjét erre tevezték és optimalizálták.
Az asztrofotosok vezetett képeket csinálnak, amihez autoguidert használnak, ez helyettesíti a vezérlőt amikor a képek készülnek. ezt szintén erre tervezték, mindent tud amit tudnia kell.
az, hogy kézivezérlővel vagy wifin keresztül a telóddal irányítod olyan mindegy, sőt a vezérlőben van vagy 50.000 objektum koordináta adatbázis, még csak keresgélned sem kell, egyszerüen beírod mit akarsz megnézni és beállítja magát. persze ehhez előbb vizszintezni kell, majd pontosan polusra kell álni.
ezt a két feladatot akkor is el kell végezni ha a wifist használod, máskülönben nem fogja megtalálni a keresett célt. a goto mechanikánál még 2 vagy 3 csillagos betanitást is el kell végezni, ekkor lesz pontos a goto.
a másik nagy előnye a gyári vezérlőnek, hogy többfajta sebességet tud.nem tudom, hogy a telóra letölthető app mit tud, de abban biztos vagyok, hogy az appot nem olyan ember tervezte és irta aki csilagászkodik, összeszedte a netről a különböző kódokat és ennyi.
a goto vezérlőjét meg direktben erre csinálták, minden mechanika tipushoz külön/ celesrton, skywatcher, meade stb.../az tuti, hogy a gyári vezérlő ezerszer pontosabb mint a wifis, gyorsabb hadra fogni. le kellene tesztelni
-
kuyarashi
őstag
Szerintem ezerszer kényelmesebb, meg ugye olcsóbb így. Igazából rosszat még nem olvastam róla. Fotózásig még nem jutottam, de nem hiszem, hogy dobálná a jelet. Majd kiderül.
-
popey37
addikt
válasz kuyarashi #780 üzenetére
szia.
erre itt ne várj választ.
egyáltalán minek wifis vezérlés? megszakad valami miatt és kuka az egész éjjeli melód ha fotozol.
szerintem csak felesleges pénzkidobás.én fotozom de eszembe sem jutott, hogy wifis vezérlést vegyek. minek ha van egy amugy is goto mechanikám?
azok a kábelek elférnek.
ami nincs benne a goto agyában, sőt ami benne van azt sem tudod végigvizslatni[ Szerkesztve ]
-
kuyarashi
őstag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni.
EQ6 mechanikához rendeltem SkyWatcher WiFi modult, viszont kábelem nincs hozzá. Tudnék venni, de minden megvan itthon a legyártásához (Dsub9 és RJ45 csatlakozók), csak kérdéses a helyes bekötés.
Ez a rajz megállja a helyét? Fórumokon is beszélnek róla.
Illetve, ha rosszul kötöm be, szerintetek kárt tehetek a modulban (vagy akár a mechanikában)?Előre is köszi a segítséget.
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
várom a pesti vagy pest közeli amatőr csillagászok jelentkezését egy közös észlelésre a héten.
+36-30-210-5384 a számom.
-
qqzs
őstag
Nincs valami app vagy weboldal naptarral ami megmutatja elore milyen bolygok mikor figyelhetok meg?
-
popey37
addikt
ma este elvileg lesz jó ég jelenleg egy deka felhő sincs felénk. lehet kipakolok kicsit bolygózni. bár nincs csak 1 db, 3x barlowom. az csak 250x nagyítás
-
popey37
addikt
hát végre haza érkeztem, erre tiszta felhő az ég már két napja.
a kukker összerakva figyel az erkélyen, hátha. bár nagy reményem nincs hozzá hogy kitisztul az ég.pedig csak egy kis szabadszemes kukkolást szeretnék, de az időjárás közbeszól mindig.
-
popey37
addikt
itt egy pár link, az asztrofotó. hu oldalról, érdemes felkeresni az oldalt. rengeteg amatőr csillagásznak van fenn képe, sokfajta távcsővel.
amit linkelek az a 120/1000 és a 80/400 képei. hát van különbség rendesen.http://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1371239902
http://www.asztrofoto.hu/galeria_image/1440942262
de persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a két kép különbségéből. de azért látszik.
meg persze ez már fotó, tehát kamera vagy fényképezővel készült és utolag fel van dolgozva.esetleg ha érdekel egy kis összehasonlitás a mostani tubusod és az enyém között, otthon leszek szabin julius elején, ha nem nagy a távolság talizhatunk egy észlelés erejéig.
-
popey37
addikt
szia.
a távcső okulár oldalára is van prizma vagy zenittükör. a kettő között az a különbség, hogy a prizmában mindent úgy látsz ahogy szabad szemmel, a zenittükör meg felcseréli a két oldalt.van belölük 45 és 90 fokos, általában a lencsés távcsövekhez használják, hogy ne kelljen aláfeküdni amikor a zenitet nézed.
érdemes jó minőségűt beszerezni belőle ami nem olcsó, de csak egyszer kell megvenni.
javasolom a 2" kivitelt, ez a későbbiekben jó a 2 collos okulárokhoz, adnak hozzá szűkítőt ami a 31,7 mm oklikhoz való.azért kell jó minőség mert a prizma vagy tükör elvesz a belépő fényből, egy nagyobb nagyitáson drasztikusan ronthatja a képet.
Az összehasonlitásról meg annyit, hogy a 60mm-es tubus után ne vegyél 70-80 stb tubusokat, egy csomó pénzed el fog menni.
univerzális távcső nincs, sajnos. igy el kell dönteni, hogy mit szeretnél észlelni: a fényerős, azaz rövid fokuszú tubus,lásd: 80/500 például, nem igazán jó nagy nagyitásokhoz. egyrészt azért, mert ha nem apokromátot veszel, ami a sima akromátok árának többszöröse azonos méretben, akkor nagyobb nagyitáson szinez: lilás, sárgás halot fogsz látni a megfigyelt égitestperemén.
a fényerős tubusok inkább kis, 40-60X nagyításon adnak élvezhető képet.nekem egy 80/600 equinox apokromát tubusom van, 200x-os nagyitásnál sincs szinezése, a sima 80/500-as már 100x nagyításnál nagyon szinez.
bolygózni hosszú fokuszú tubussal érdemes: pl. 90/900 120/1200. itt még barlow lencse sem kell, mivel a hosszú fokusz miatt egy 5 mm-es okulárral már 180 és 240x-es nagyitást kapsz a két emlitett csőnél.
itt igaz a mondás a nagyobb jobb, nagy átmérő, hosszú fokusz, ez kell a bolygozáshoz.
a holdat meg a naprenszer 3-6 megfigyelhető bolygóját ezekkel a tubusokkal tudod jól megfigyelni.a fényerős rövid tubusok / akromátok/ a szinezés miatt nem alkalmasak a nagy nagyitásra.
Ha ED lencsést veszel, az már kicsit más tészta, de ott igen mélyen a zsebbe kell nyúlni: 80/400 akromát 44.000.-, az ED 80/600 160.000.-, az equinox ED 213.000.-. a triplet ED esprit 400.000.-
mind a négy tubus 80 mm lencsével szerelt, az első sima kéttagú légréses, a második kéttagú, de a második tag speciális üveg, a harmadik kéttagú, a második speciális üveg, prémium kategóriás,kb. 25%-al jobb mint az elöttelevő. a negyedik 3 tagú, légréses vagy olajréses, ez a csúcsmodel. látszik az árán is.a speciális lencsével szerelt tubusok centiátmérőnként emelkedve majd a duplájába kerülnek.
ha nekem kellene választanom most, akkor egy nagyobb átmérőjű hosszú fokuszú tubust vennék : 120/1000 vagy 120/1200 környékén, itt a kis fényerő miatt a színezés nem számottevő és jól birja a nagyitást is.
a skywatcher gyártó elég jó minőségű tubusokat gyárt.a 2" kihuzat miatt a 2 collos okulárok meg megnyitják az eget az észlelő előtt, ködök, galaxisok látványában lehet gyönyörködni, sőt akár fotózni is megfelelő.
persze ez alá már kell egy komolyabb mechanika is, ami sajnos szinte drágább, mint a tubus, nekem a kis 80/600 alatt egy NEQ-5 van.
szóval nem érdemes végigjárni a szamárlétrát, a bazárban vagy a külföldi oldalakon elég olcsón hozzá lehet jutni mindenhez szinte, én az equinoxomat 137.000.-ért vettem, itthon akkor 240.000 volt az ára. a mechanikámat itthon bazárban használtan vettem 100.000-ért.
nem tudom mennyi a kereted, de én biztosan nem vennék rövid fokuszú tubust./ nekem azért az van, mert prémium kategóriás, jó minőségű okulárral a 250x nagyítás sem elérhetetlen szinezés nélkül és kamionosként viszem magammal. nálam a mobilitás volt az egyik fontos amiért ezt választottam.
volt jó pár távcsövem: egy 70/350 volt az első, utána 90/900, majd jött a 107/917 jagers, utána 150/750 newton / ez tükrös rendszer, egészen más mint a lencsés, kezdőknek nem ajánlott/ és végül az equinox.
még akarok venni egy nagyobb csövet a kicsi mellé/ 120 vagy 150 mm lesz/összehasonlitva a 120/1000 és az enyém 80/600-ast nagyitás terén:
120/1000+ 10mm okulár =100x nagyitás, a 80/600+10mm okulár 60x. az 5 mm-es okli már 200x ill. 120x
ugye a tubus elméleti nagyitása az átmérő duplája, tehát a 120/1000 240x , a 80/600 160x, mivel a kisseb ED prémium, igy az átmérő 3x-án is jó a leképezése amit a 120/1000-es egy kétszerező barlow lencsével és egy 8mm-es oklival simán tud, a nagy átmérő miatt lesz elég fény.
régebben volt egy 107/917JAGERS lencsés tubusom, egy barátom készítette, 300x nagyítást tudott.
ehhez kell a jó és nyugodt , fényszennyezés mentes ég, ami ritka kincs.mindent összevetve: ha nem szükséges annyira a mobilitás mint nekem, akkor a nagyobb átmérő-hosszú fokuszú tubust kell választani.
az okulár oldali kiegészítőkre sem érdemes sajnálni a pénzt, mert sok bosszuságtól kiméli meg magát az ember, ha egyből a jobb minőséget veszi meg.
nem kell sok minden: 2-3 jó okulár, jó minőségű 2x,3x barlow, egy jó prizma vagy zenittükör, pár jó szürő.
az én felszerelésem kb. 2 év alatt jött össze, de nem kellett a sok silány feleslegesen megvett cuccot eladnom negyedáron.[ Szerkesztve ]
-
Astroboy
őstag
válasz customer114 #763 üzenetére
Visszamennyé, rossz topik!
Viccet félretéve évente több rajnak is keresztezi a föld az útját, erre tessék nézelődni kérem.
A hajnali kifetrengést javasolnám mindenképp, mivel általában olyankor tapasztalható a maximum. Ez a Föld forgásának és a raj pályasíkunkkal bezárt szögének köszönhető.
Magyarul mindig a hajnali sáv "megy elöl", így az a rész "találkozik" úgymond a legtöbb kaviccsal.qqzs :Távcsőre is van prizma, inkább olyat keress. Amit láttál az meg tűzgömb lehetett, ha lenne pontos időpontod és irányod, visszakereshetnéd itt.
[ Szerkesztve ]
-
4580693
senior tag
Áááá!
Sajnos, az ősrobbanásos elméletet több bizonyíték támasztja alá, míg cáfolat egy sem (csak az, hogy kijelentik páran, hogy marhaság - nem rád céloztam). Még a big bang legádázabb ellenfele, a stady by univerzum propagálója is beismerte egy idő után, hogy az elmélete tarthatatlan. Ez az úriember Fred Hoyle volt. Neki köszönhetjük például az univerzum H/He arányának pontos számítását, ami az ősrobbanásos modell egyik legerősebb tartópillére. Ez nem más, mint a nukleonszintézisben keletkezett hidrogén és hélum aránya, ami akkor történt, amikor az univerzum annyira lehűlt a big bang után, hogy lehetővé vált a protonok és elektronok egyesülése. Ezt a H/He arányt semmi másik elmélet nem tudja megjósolni sem, nemhogy pontos arányszámot adni, ami a megfigyelésekkel összhangban van.A másik, sokat idézett pillér a mikrohullámú háttérsugárzás, ami roppant mód egyenletesen tölti ki a teret és a negyedik tizedesjegyig mindenhol azonos hőmérsékletű. Ezt mondják homogénnek és izotropnak. Persze, a homogenitás itt azt jelenti, hogy bármerre is nézünk, mindenhol ugyanazt látjuk, nagy léptékben persze. Kb. néhány Mpc3-ként.
A harmadik tartópillére pedig a táguló univerzum. Ezt is igazolták megfigyelésekkel.
A multiverzum az inkább egy matematikai hipotézis , amit megfigyelésekkel még nem támasztottak alá és lehet, hogy hipotézis is marad.
Amúgy, ezzel az ősrobbanással leginkább a neve a legnagyobb baj, mert kicsit sem volt robbanás. Ezt a hülye nevet is Fred Hoyle találta ki rá, az már nem az ő sara, hogy az elnevezés meg is maradt.
A kétkedőkkel az a legnagyobb probléma, hogy nem adnak magyarázatot a világegyetem keletkezésére, hanem csak bírálnak. Ha lenne egy épkézláb modelljük, ami megmagyarázná az általam felsorolt három jelenséget az ősrobbanásos elmélet helyett, valószínűleg nobel-díjat érdemelne.
-
qqzs
őstag
válasz Astroboy #762 üzenetére
Jovan hogy asztalrol nem de akkor ala fekszel? Egyebkent talaltam mar 90fokos prizmat keresore is, bar anelkul eleg erdekes egy 45 fokban felfele allo tavcso keresojebe belenezni egy 190 magas embernek
Tegnapelott mikor tiszta volt az egbolt egy akkora csilaghullast is lattam hogy az egesz egbolton athuzott es a vegen meg pukkant is, nem hanggal csak lathatoan szetpukkant
-
customer114
őstag
Sziasztok,
Mennyire aktív ez a topik?
Egy olyan illetőre lenne szükségem, aki megmondja mikor érdemes a követnező néhány hónapban “csillaghullást” néznünk éjszaka a Hortobágyon. (időjárás és Holddal még tudok kalkulálni)Köszi,
Csillagos estét nektek -
vandeminek
tag
Külön összehasonlítós fotósorozatról nem tudok, viszont ha rámész bármelyik nagyobb magyar távcső bolt oldalára, a kiválasztott tubusoknál a népszerűeknél biztosan van nagyobb galéria. Ott lehet szemezgetni, melyik tetszene neked. Viszont vigyázz, mert azok a képek nem mindig úgy mutatják az objektumot, ahogy szabad szemmel látnád.
-
qqzs
őstag
Legyen egy nagyon amator kerdesem. Tulajdonkeppen eletemben masodszor neztem amator teleszkopba. A multkor emletett 60/700-asba motoros alvannyal. Sikerelmeny megvolt a jupiterrel meg holdjaival de amenyit szenvedtem azzal hogy a keresobe nezzek. az alvany teteje kb 110cm. A teleszkop ha felfele nez akkor a kereso ettol ugye lejjebb van es lentrol kell belenezni. Ezt megis hogy? foldre kene valami nyugagy hogy belenezzek a keresobe biztos van valami egyszeru megoldas. Probaltam asztalra rakni, ugy meg nagyon inogott a fuben ahonnan a kertbol a legtobb egbolt latszik.
A masik kerdes hogy mar latom hogy nekem kell egy nagyobb teleszkop. Nincs veletlenul egy osszehasonlito fotosorozat mondjuk hoyg a jupiter 60asban milyen aztan 70esben es iyg felfele. Akkor be tudnam konnyen loni hoyg mi a szamomra jo ar ertek arany
[ Szerkesztve ]
-
Füleske
addikt
Nemrég láttam ezt , talán segít : Lawrence Krauss - Világegyetem a semmiből? (magyar felirat)
-
popey37
addikt
hagyjál már ezzel az ősrobbanás dologgal. ez csak kitaláció.
ha jártál iskolába és tanultál kémiát, fizikát tudhatnád hogy ez csak feltételezés.pár szóban, hogy miért:
ősrobbanás? hol volt és mi robbant fel , valamint mitől. tehát ebből adódik, hogy előtte is kellett lenni valaminek valahol ami felrobbant.
ugye a tudosok a világegyetem keletkezését az ősrobbanáshoz kötik. de ez egy nagy marhaság. h az ősrobbanáskor keletkezett az univerzum, akkor előtte semmi nem volt. ezt ugye megcáfolja az ősrobbanás.
a párhuzamos univerzumok is csak fikció, semmilyen bizonyíték nincs rá.
egyszerüen nem is értem miért kutatják ezeket a dolgokat, semmi értelme nincs.Teló: +36302105384 SW 120/600
-
qqzs
őstag
Kicsit fura kerdesem lenne. De gondolom masnal is elojohetett ez. Nekem amiota csillagaszkodom par napja vettem eszre. Mikor a csillag melle nezek akkor fenyes de ha a csillagra akkor vagy nagyon halvany vagy eltunik. Ez normalis viselkedese a szemnek vagy valamit rendellenesseget jelez? Kiprobaltam sotet szobaba is ilyen ha valami pontszeru fenyre nezek ugyanez.
-
core i7
addikt
Elképzelhetetlen végtelenség: minden fekete lyukban külön univerzum lehet
Akkor Isten az első Univerzumban élhet és mi valószínűleg egy ezt megelőző univerzum feketelyukának másik oldalának eredményei vagyunk és a tér "csordogál" a feketelyukakon át? Elég érdekes a feketelyukakban a szingularitás és az hogy mi ősrobbanásunk is egy pontbol való volt na meg az eseményhorizont és az univerzum növekedése mintha a Feketelyuk átlyukasztotta volna a tért és berobbant volna minden amit elnyelt
[ Szerkesztve ]
-
popey37
addikt
ja és elkeseritelek: ehhez a mechanikához elég nehéz lesz más tipusu tubust rögziteni: kelleni fog hozzá tubusgyürü, meg sin és olyan prizma ami kompatibilis a mechanikával. mert a celestron hires arrol, hogy csak azért sem kompatibilis egyik gyártóval sem.
ezért kell skywatcher cuccot venni, az mindegyikkel kompatibilis lefele és felfele is.
a legnagyobb mechanikára is fel tudod tenni a legkisebb tubust is, / forditva is igaz csak nem birja el/
-
popey37
addikt
a benézésnél általában amici prizmát, vagy zenittükröt használunk, igy nem kell aláhasalni a tubusnak. szoktunk télen is észlelni, de a hideg miatt kicsit huzosabb mint nyáron.
a piros pötty az a red dot, ami a célpontkeresésnél kell, ha goto, vagyis automata a mechanika akkor csak ellenőrzésre, és a beállításhoz.
-
popey37
addikt
hát nem akarlak elkeseríteni igy az elején, de ez a 60/700 tubus a holdon kivül semmit nem fog megmutatni az égről.
azt is megmondom miért: mert a 60mm az nagyon kevés, kevés a fény.
az F10 körüli tubusok 90mm-nél kezdődnek, ott már az átmérő miatt van akkora fényed, hogy a jupter és a szaturnusz és megfigyelhető.
ezzel a 60-as csővel csak a holdat fogod tudni lesni. mondjuk túl nagy nagyításra ne számits: ha növeled a nagyítást vesztesz a fényből.a mechanika még jó lehet: egy 80/400 lencsést talán elbír, ha rá tudod tenni.
az a 4000 objektum csak mese, ezeknek a go-to mechanikáknak a szoftvere egyforma, abból a 4000 objektumból nem fogsz látni szinte semmit, max a közeli dolgokat: androméda köd, plejádok, talán az orion/ ezt inkább csak sejteni fogod, látni nem /.plusz a mechanikát meg kell tanulni kezelni, csak akkor fog pontosan müködni, ha rendesen be tudod állítani.
2 vagy 3 csillagos betanítás után lehet aránylag pontosan használni.én azt mondom, kár volt megvenned,
a makszutov.hu oldalon van egy bazár, ott egy 90/900 tubust egy AZ goto mechával 60-80 körül meg lehet venni. no az már elég jó kezdő felszerelés.visszatérve az elejére: a teljesen kezdőknek azt ajánlom, és nem csak én, hanem minden amatőr csillagász, hogy mielőtt vásárlásra számja el magát, kérdezzen, mert egy rossz választás egy életre megutáltatja a csillagos eget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Interactive Brokers társalgó
- Bestbuy játékok
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest