- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- hdanesz: Elektromos autózás - első élmények
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- moha bácsi: VIII. Viharsarki Hobbi Elektronika Találkozó Békéscsaba 2025.06.14. szombat
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
--- Még az új vizsgarendszer előtti információk, majd frissítjük! ---
Gyakran ismételt kérdések
Olvasd el a cikkeket itt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsolti.22
senior tag
Volna egy monológom IPv6-tal kapcsolatban.
Most olvasom a 16. (nem 16-ik!!!) fejezetet a ROUTE könyvben, ami az IPv6 alapvető szabályait tartalmazza. Ebből kiderül, hogy az IPv6 128 darab bitet tartalmaz, amit 8×4-es csoportokban, kvartettekben írunk le hexadecimális értékben, a kvartetteket egymástól : jellel elválasztva. Néhány példa segített megoldani a korábbi frusztrációt. Ez addig jó is, amíg kvartetthatáron van a prefix-hossz (vagy maszk, kinek hogy). Pl:
2000:1234:5678:9ABC::/64
Ebből ugye az derül ki, hogy a minden olyan cím, aminek pontosan ez az eleje, az egy hálózatban van egymással (az első 11 oldal tartalmát olvastam még csak el). Viszont, ha nem kvartetthatáron van a prefix-hossz, akkor 16 többszörösével meg kell találni azt a kvartettet, ahol húzódni fog a határ a prefix és a hoszt rész között, ám a prefix utáni biteket nullára kell még állítani az adott kvartetten belül. Erre példa ez:
2000:1234:5678:9A00::/56
Világos, hogy a 9A-ig bezárólag az első 56 bitnek egyeznie kell. Na de mi van a maradék kettő nullával? Azokkal még tovább tudom osztani ezt az 56-os prefixet még 256 (16*16) alhálózatra (mivel én a 64 bites eui64-gyel számolok, amiről még nem volt szó a könyvben, de gondolom, hogy nem én találom majd ki a maradék 64 bitet, hanem nyilván a MAC-ből lesz kiszámolva)?
De itt egy másik példa, a 2000::/3.
►Ezt átírom binárisba, az 0010 0000 0000 0000::/3, világos, hogy a 001 bitig, ami hexában a 2-est jelenti a 2000 címből, addig egyeznie kell az IP címnek, de a maradék 3 nulla változhat?
►Vagy azokkal mi van; változhatnak, vagy kötelesek 0-nak maradni?
►Annyi csak, hogy a 2000::/3 IP-cím csak és kizárólag a 2-es számmal kezdődőekkel lesz egy hálózatban?Amíg ez le nem tisztul számomra, addig nem is akarok tovább menni az anyaggal, mert akkor csak reflektort használnék ködben
Egyszer kaptam a MÁV-tól egy hivatalos választ a panaszlevelemre, amiben írták, hogy a vonat a 6-ik vágányról indult, azóta muszáj vagyok kiírni a többiek kedvéért, hogy a 6. = a 6-ik-kal, és ezzel szívózom
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kérlek használd a keresőt, mielőtt kérdezel!
- Olvasd el a téma összefoglalót mielőtt kérdezel!
- A dumpok és a warez tiltott témának számítanak!
- AliExpress tapasztalatok
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- ASUS ROG Ally
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Netflix
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- alza vélemények - tapasztalatok
- Egér probléma
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest